01 februari 2009, av Oskar

VM-truppen 09

Det måste varit ett helvet för Jocke och Magnus att ta ut Sveriges trupp till VM. Speciellt bland våra grymma herrsprinters och distansåkarna på damsidan.

Herrar

 • Anders Södergren
 • Johan Olsson
 • Mats Larsson
 • Marcus Hellner
 • Mathias Fredriksson
 • Emil Jönsson
 • Björn Lind
 • Daniel Rickardsson
 • Thobias Fredriksson
 • Reserv sprint: Peter Larsson

Damer

 • Charlotte Kalla
 • Anna Haag
 • Britta Norgren
 • Anna Olsson
 • Ida Ingemarsdotter
 • Lina Andersson
 • Hanna Brodin
 • Reserv sprint: Mia Eriksson
 • Reserv trad: Maria Rydqvist

Extra jobbigt var det att läsa detta på dn.se om hur Robin Bryntesson kände om att han inte blev uttagen, inte ens reserv trots vinsten i teamsprinten i Kanada:
– Klart jag är besviken. Vet inte vad jag ska säga. Det känns jobbigt, sade Robin, som hade nära till tårarna när han försökte sätta ord på känslorna.

Jag älskar verkligen Brynte. Han är så grym på att sätta färg på allt han är med på och som Oskar_A sa i en kommentar här på hemsidan att Björn Lind aldrig riktigt fightas om han inte är på väg bli minst topp tre – han verkar ge upp lite för lätt. Däremot är Brynte en fighter som skulle ligga på max även om han låg hopplöst sist i en B-final. Men men, grabben är ung och jag tror att han kommer åka flera VM under sin karriär.

Vilka är egentligen tänkta att åka den individuella sprinten på herrsida? Jönsson och Fredriksson antar jag, men frågan är om Mats Larsson borde åka? Han är ju inte alls lika bra i fri stil. Jag skulle spara honom till teamsprinten och låta Brynte och Peter Larsson gå individuella sprinten tillsammans med Jönsson och Fredriksson (Hellner?). Åh det är så irriterande att SM-sprinten gick i klassisk stil!!! Hmm, teamsprinten är svår att ta ut. Daniel Rickardsson imponerade på mig igår då han blev fyra efter giganterna Larsson, Fredriksson och Jönsson. Han kanske är vår man för teamsprinten? Daniel Rickardsson + Mats Larsson? Kanske lite väl otippat, antar att det förmodligen blir Jönsson och Larsson. Eller får man ha två lag? Inte va?

Eftersom man inte får ställa upp med svinmånga sprinters som i VC så är det ju lättare att ta medalj nu när Norge inte har 100 pers på startlinjen utan bara fyra (fem?)…

Sen är det verkligen med blandade känslor jag ser på reservplatsen på damsidan. Jag tycker verkligen Maria Rydqvist borde få åka till VM, hon har verkligen slitit under hösten för att komma tillbaka från diverse strul och nu börjar hon verkligen visa helt ok VM-form, men samtidigt är det väldigt spännande att man håller öppet för Lisa Larsen.

Stafettlaget på damsidan är svårt att ta ut. Om Larsen går bra i JVM tror jag att vi borde sätta henne på näst sista och Kalla på sista och sen Norgren på första och Haag på andra. Jag måste även säga att det är sjukt kul att vi har så många bra distansåkare på damsidan nuförtiden, har det någonsin varit så här bra?

Sen så om ni undrar varför Britta Norgren hade en lite speciella skidkläder idag berodde det på att det var ett par trosor hon hade utanpå skiddräkten, pga ett vad från dagen innan…

Läs mer: Aftonbladet, DN 1 2

16 kommentarer till ”VM-truppen 09”

Oskar – det är inte öppet för enbart Lisa och Rydqvist, se tidigare kommentar här i Skidpepp: http://www.skidpepp.se/2009/02/01/tuut-tuut-har-kommer-sodergren/#comment-2370

Och nej vi har inte haft så här många alternativ och chanser på damsidan på många år. Detsamma gäller herrsidan. Sist var nog då Wassberg, Svan och Mogren körde. Då var fjärdemannen ett ständigt problem också.

Inlagd: 2009-02-01, 23:29
Skriven av: Jörgen

Håller med dom som tycker att truppen borde utökas. Unga åkare bör uppmuntras som tex Bryntesson,Rydkvist mfl någon av dom kan bli en ny Olsson och bli skitbra lite senare i karriären.

Inlagd: 2009-02-02, 08:58
Skriven av: nisse

Hur tror ni Jocke och Ingesson tänkt runt den öppna platsen till VM? Vilken distans är tänkt för Lisa.L?samma fundering om H.Brodin.I min värld var ju tredjesträckan (stafetten) vikt för Rydkvist.tycker definitivt hon är det bästa alternativet.Jag gör inte ”vågen” för tänket runt extraplatsen.Övriga åkare far på höjdläger nu i veckan.Juniorerna och Rydkvist sitter och väntar på besked från Jocke, inte bra uppladdning.Självklart skall man inte hålla på en plats i det läget.

Inlagd: 2009-02-02, 11:04
Skriven av: lkh

klart man kan hålla platser öppna så länga Norge har ju minst två åkare i VM truppen som åker JVM nu varför skulle det inte gå?.
Lästa att Lina funderade lite på att avstå individuella spriten för att satsa på spritstafetten å kanske vanliga stafettan.

Inlagd: 2009-02-02, 14:42
Skriven av: jossa

Vad jag menar är att juniorerna kommer hem från höjd,får en minuseffekt lagom till VM.Bättre då att veta idag om man skall stanna på höjd.

Inlagd: 2009-02-02, 15:41
Skriven av: lkh

ikh: läs vad Rydqvist skriver på sin blogg – lite trist att läsa det hon skriver. Håller med om att det inte är optimalt att (tre) åkare hålls på halster.

Läste vad Expressens Pettersson skrev angående den öppna platsen ( länk ).

Av det (och andra uttalanden som landslagsledningen gjort) anas att Larsens VM-biljett är klar om hon spöar norskorna imorgon.

Tycker att ledningen borde ha tagit ut Rydqvist till VM och sedan hållit en till plats öppen för JVM-tjejerna. För tror inte att det finns något tak för hur många som får anmälas?

Inlagd: 2009-02-02, 16:45
Skriven av: Jörgen

Finns det någon rationell förklaring till varför inte SM körs på samma distanser som i VM? T ex Klassisk stil SM-sprinten medan det är fri-stil i VM-sprinten? Man tar inte ut truppen till ishockey-VM, efter en fotbollslandskamp!

Inlagd: 2009-02-02, 17:24
Skriven av: Kurt

Kurt, jo det är för att man kör de olika disciplinerna varannat år. Förra året var det fristilssprint och klassisk 10/15km och därför är det tvärt om i år.

Inlagd: 2009-02-02, 21:34
Skriven av: Oskar

Blir väl följande ”herrar” i inviduella sprinten:
Jönnson
Lind
Fredriksson
Hellner

Håller nog dessa som lite vassare i dagsläget gentemot Brynte/Peter L.

Sen hoppas jag på Jönsson/Mats L.
i teamsprinten om nu inte Lind får
Turin-form igen förstås : )

Inlagd: 2009-02-03, 11:34
Skriven av: Guten

Turin-formen svävar som en osalig ande där framför Lind ca:600m i sprintloppen. Sen rycker den och försvinner ifjärran.

Inlagd: 2009-02-03, 11:46
Skriven av: lkh

Jag tycker nog det kan vara idé att ta med Lisa L. för att få känna på miljön och ev. starta i nåt lopp (synd det inte gick 10 km i fristil ).
Hon har kapacietet till topp 10 i WC inom nåt år tror jag.
Maria R. känns mer som ett reserval som tyvärr inte har överraskat nåt spec. när hon väl fått chansen.

Inlagd: 2009-02-03, 12:20
Skriven av: Guten

Hitta till denna utmärkta blogg först nu! Man har trott ett tag att man är en ensam fanatiker, så var icke fallet!

Angående VM-truppen så var den väntad, dock utan min favorit åkare Jörgen Brink :) Det var kul att se att han ställde upp och körde såpass bra han ändå gjorde med tanke på att han gick på en pencillin kur för bara 2 veckor sen.

FInns det nåt annat forum för längdfantaster? Där alla nationaliteter sitter och skriver inlägg osv? Det finns inom tennis världen där jag är väldigt aktiv, Se exempel: http://www.menstennisforums.com

Tacksam för svar! Mvh Daniel

Inlagd: 2009-02-03, 14:38
Skriven av: Daniel

Daniel,skidsport.com har ju ett forum där åsikterna kan vara rätt så kontroversiella ibland

Inlagd: 2009-02-03, 15:23
Skriven av: lkh

[…] skrev nyligen om att Robin Bryntesson var helt knäckt av att han inte blev uttagen till VM. En som inte heller […]

Inlagd: 2009-02-06, 10:10
Skriven av: » Peter Larsson funderar « Skidpepp

Sandra Hansson borde vara given på en klassiskt sträcka i VM eller ÅTMINSTONE få en ärlig CHANS i ett testlopp!

Sandra Hansson gjorde idag ett storlopp i Norge när hon på Rustad stafetten vann första sträckan på klassiskt och slog Astrid Jacobsen med 14 sekunder. Enligt rapporter stakade hon ifrån Astrid Jacobsen från starten och därefter utökade ledningen.

Sandra Hansson 12min 22sek, Astrid Jacobsen 12min 36sek
http://www.rustad-idrettslag.no/langrenn/Rustad-stafetten/Re sultater/rs_2009_res.TXT

Hur bra är Astrid Jacobsen?
– Astrid vann tidigare i år Norska mästerskapen i klassiskt där hon besegrade Marit Björgren med 30 sekunder.
– Astrid vann sprint distansen i VM i Sapporo 2007
http://www.langd.se/svartedal-och-jacobsen-norska-mastare-i- klassisk.4547059-86318.html

Sandra Hansson säsong har efter sin fina inledning i Beitostölen där hon matchade Steira och Skofterud varit ifrån skidorna 2 månader efter en operation av bihålorna och körtelfeber.
http://www.langd.se/sandra-hansson-opererad-for-besvar-med-b ihaalorna.4540102-86318.html

I svenska stafettlaget är Kalla given på skate och Haag på en klassikt. Vem av övriga har presterat dessa resultat på en klassiskt sträcka och åkt jämn med Astrid Jacobsen, Steira och Skofterud? Sanningen är snarare ca 30sek till 1min i sämre åktid. Detta tidsintervall kan vara skillnaden mellan guld och utanför pallen i ett VM.

Enklast att få ut bästa stafettlaget är alltså att arrangera ett testlopp där Sandra Hansson får chansen att visa vad hon går för? Joakim Abrahamsson gav henne inte chansen efter Beitostölen och därefter har Sandra haft otur med operation och sjukdom. Två toppenlopp på klassiskt sträcka mot absoluta världseliten borde åtminstone innebära EN ÄRLIG CHANS i ett testlopp!

Inlagd: 2009-02-08, 22:58
Skriven av: Johan

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values