Tävlingsprogrammet 2024/25
Nedan är förslaget från FIS världscupkommitté till när och var världscupen ska köras kommande vinter. Det formella beslutet tas när FIS högsta beslutande regelorgan sammanträder nu på fredag men de brukar följa enligt förslag. Tour de Ski föreslås för första gången att köras i ett enda land (Italien) istället för i 2-3 olika länder.
Inget lopp körs utanför Europa vilket jag tycker är synd, det blev en stor publiksuccé i amerikanska Minneapolis senast och bra för sporten om tävlingar läggs utanför Europa också, kanske exempelvis som världscupavslutning om inte vill att det ska påverka inför säsongens höjdpunkt VM på något sätt.
Har ej hittat information om när/var Sverigepremiären är men eftersom Bruks och Gällivare brukar alternera (Gällivare senast) och det brukar vara veckan före Ruka har jag skrivit in det i kursiv stil nedan.
TÄVLINGSPROGRAM SÄSONGEN 2024/25 (förslag)
22-24 november – Sverigepremiären i Bruksvallarna
29 november – 1 december: Ruka, Finland
Intervallstart 10 km klassisk stil / Sprint klassisk stil / Masstart 20 km fristil
6-8 december: Lillehammer, Norge
Intervallstart 10 km fristil / Sprint fristil / Skiathlon 20 km
13-15 december: Davos, Schweiz
Teamsprint fristil / Sprint fristil / Intervallstart 20 km klassisk stil
28-29 december: Toblach, Italien, (Tour de Ski)
Sprint fristil / Masstart 15 km klassisk stil
31 december – 1 januari Toblach, Italien, (Tour de Ski)
Intervallstart 20 km fristil / Jaktstart 15 km klassisk stil
3-5 januari: Val di Fiemme, Italien, (Tour de Ski)
Sprint klassisk stil / Skiathlon 20 km / Final Climb
17-19 januari: Les Rousses, Frankrike
Intervallstart 10 km fristil / Sprint klassisk stil / Masstart 20 km klassisk stil
24-26 januari: Engadin, Schweiz
Mixed stafett / Sprint fristil / Intervallstart 20 km fristil
31 januari – 2 februari: Nove Mesto, Tjeckien
Teamsprint klassisk stil / Sprint klassisk stil / Intervallstart 10 km fristil
14-16 februari: Falun, Sverige
Sprint klassisk stil / Intervallstart 10 km klassisk stil / Masstart 20 km fristil
VM: 25 februari – 9 mars: Trondheim, Norge
15-16 mars: Oslo, Norge
Intervallstart 10 km fristil / Masstart 20 km klassisk stil
19 mars: Tallinn, Estland
Sprint fristil
21-23 mars: Lahtis, Finland
Teamsprint fristil / Sprint fristil / Masstart 50 km klassisk stil
Landslagschef Anders Byström säger till Expressen att Sverige har varit drivande i frågan att göra om touren. Både genom att lämna in sina åsikter skriftligen till FIS och att sitta med i en arbetsgrupp som haft möten under hösten och vintern.
– Vi har tryckt på vår åsikt. Åkarnas åsikt har också varit att det inte känns hållbart eller logistiskt smart på något sätt när vi i fjol reste från Toblach till Davos (Schweiz) och sedan tillbaka till Italien igen. Vi har uttryckt vårt önskemål om att hålla nere antalet resor. Det är mycket bättre om vi kan vara nära varandra och slippa åka så mycket fram och tillbaka, både för åkarnas men också för teamens och kostnadernas skull, säger han.
Läser vidare på SVT att Sverige har även försökt få en återgång till att touren ska avslutas med en jaktstart uppför den klassiska slalombacken i Val di Fiemme, men så blir det inte. Inte heller blir det någon förändring av poängsystemet, som många upplevde som väldigt krångligt vintern som var.
Det är ju faktiskt så enkelt att inga andra länder mer än Italien vill vara med och arrangera deltävlingar i TDS. Det har ju ingenting med vad Byström/Sverige driver för agenda. Hade Schweiz och framförallt Tyskland velat arrangera TDS-tävlingar hade det såklart blivit så. Det är ju katastrofalt för sporten att Tyskland hoppar av som arrangör i WC. Det sänder trista signaler till resten av Centraleuropa/Italien.
Lagt in vad de ska åka i startinlägget ovan nu har dock inte uppgifter om distanslängderna typ 50 km etc.
Ser att det inte är en enda vanlig stafett i världscupen under hela säsongen utan enda gången vi får se det är i skarpt läge i VM.. Det körs en stafett i Engadin men den är mixed.
Den tillbakastående: Håller med, varför ville/fick Tyskland inte arrangera? Ser märkligt ut.
Det är första gången på 24 år som världscupen inte körs i Tyskland och även här har vi reagerat över det, läser nu att FIS tävlingschef Michal Lamplot säger att enligt de uppgifter han fått från tyska förbundet har det tyvärr blivit omöjligt att arrangera världscupen i längdskidåkning av ekonomiska skäl nästa säsong. Hm.
jag noterar att FIS gör allt för att minska de svenska damernas dominans i VC nästa säsong. Dag ett har normalt varit ett sprintlopp, kommande säsong blir sprinten genomgående dag två, och dag ett blir teamsprint (3) eller 10 km , att det missgynnar de svenska så kallade hybridåkarna och i stället gynnar framförallt Skistad är ganska lätt att räkna ut.
Om det nu inte hindra svenskorna att dominera, föreslår jag att man börjar likt Travet med ett handikappsystem, med tidstillägg beroende på Fis-punkter och intjänade pengar!
FIS har studerat TV-siffrorna och eftersom Sprint har flest tittare så har de fått Lördagen, Masstart kommer på plats 2 och har därför lagts på Söndagar. Intervallstart är minst populärt och därmed lagts på Fredagar. Mixedstafett och Team Sprint har kortast städning så de har också fått fredagslotter.
Arrangörerna i Finland är mycket upprörda då FIS i sista stund flyttade sprinten i Ruka till Lördagen och ändrade femmilen i Lahti till en masstart.
Tack, Jan det fanns alltså en förklaring, det är TV-sändningarna styr, inte åkarnas välbefinnande.
Nja, man får nog säga att det är pengarna som styr. Som så ofta. Och en del av dessa hamnar på åkarnas konton och främjar deras välbefinnande på sitt sätt.
Något off topic men har någon gamla lopp de gillar att kolla om och isf var/hur? Holmenkollen där Frida och Ebba kör ikapp Johaug ligger på youtube men tex hela Seefeld-stafetten 2019 hittar jag inte, och f.ö. få distanslopp från de senaste 6 åren.
Nästan alla gamla lopp finns på NRK webbtv. Kräver VPN men har man det är det bara att kolla.
VM-loppen ligger under en speciell flik och Tour de Ski och NM har också separata.
https://tv.nrk.no/serie/langrenn
Banan i Seefeld-stafetten 2019 var ju egentligen inte så märkvärdig. Ganska lätt terräng och så ett parti med en och två backar, men inte så våldsamt. Och bara 5 km att försöka göra skillnad på.
Men det är en riktigt bra stafett i sin helhet. Värmen och mjuk snö verkade göra att banan verkligen tog ut sin rätt, och man kan följa hur åkare efter åkare försvinner och Norge och Sverige så småningom får göra upp om det själva. Och Ebba och Fridas sträckor är också mycket spännande, de har lite svårt att få fast skidorna vilket gjorde att man satt på helspänn varje gång de skulle upp för den större backen. Mycket sevärt.
På tal om något annat: Moa Ilar har ju visat sig komma i riktigt fin form till första tävlingarna i november och sedan ett tag framåt. Och har ju nu t o m vunnit en vc-tävling.
Hon är ju inte riktigt på en sån där Ebba och Frida nivå så att hon är given att få starta i tävlingar, men ändå, tänk om landslagsledningen skulle säga så här till nästa säsong: ”Träna i lugn och ro, välj ut en och annan tävling för att kolla din nivå, MEN, din säsong startar någon månad innan vm i Trondheim, du behöver inte visa upp ditt bästa innan dess”. Hon kanske skulle kunna i princip vinna något vm-lopp då? Men ok, 10 km går i klassisk, det är inte det bästa för henne. Då är nog skiathlon hennes bästa chans under vm, och där blir nog konkurrensen tuff med Ebba, Frida (och Johaug?) m fl..
För den som är intresserad på riktigt angående vallateamet
https://www.svt.se/sport/langdskidor/vallachefen-inget-ar-viktigare-an-familjen
Kan lägga till ett citat angående vallateamet.
”Nyheten slog ner som en bomb i slutet av april då det blev känt att Perry Olsson, 68, enligt många en av världens bästa vallare, inte får förnyat kontrakt i det svenska längdlandslaget.
Jens Burman har tillsammans med Jonna Sundling och William Poromaa haft Olsson som personlig vallare. Burman köper inte Anders Svanebos förklaring till brytningen med Perry Olsson:
– Jag kan vara lite oenig där, men det är han som är chef, säger Burman och berättar att han haft samtal med Sundling och Poromaa om detta:
– Generellt tycker vi alla att det var ett tråkigt beslut. Vi har alla varit nöjda med Perry.”
Svanebo har uppenbarligen inte de aktivas stöd vad gäller beslutet att ta bort Perry från vallateamet och det verkar också som om han inte ens har pratat med de aktiva om förändringen, antagligen visste han redan att de skulle vilja behålla Perry. Genom Bamses info ovan vet vi nu att det inte bara var Jonna som uppskattade och ville ha kvar Perry utan även Burman och Poromaa. Tre av tre.
På många arbetsplatser finns det anställda som är dukiiga i det de ska göra i jobbet men drar också på sig andras missnöje då de kör sitt eget rejs och inte ställer upp för gruppen. Vet inte om det är så i detta fallet men vi får inte heller veta orsaken om inte Perry berättar.
Kalla tränar på skapligt även med barnvagn men är knappast i några Johaugfunderingar.
Lagt in distanserna nu i startinlägget. Som skrivits här på Skidpepp tidigare är femmilen i Holmenkollen borta och världscupsäsongen avslutas i Lahtis med en femmil masstart i klassisk stil. Är de som planerar och bestämmer i synk med de aktiva, publiken och arrangörerna kan man undra?