01 februari 2009, av Oskar

Tuut tuut här kommer Södergren!

Ja det var verkligen som Hård och blomman uttryckte sig, Anders var loket som tuffade på och om resten av sverigeeliten idag igen. Hans form börjar ju bli helt vansinnigt bra! Hoppas Hoppas den håller till VM, för med det där trycket kanske han kan dra i från på femmilen? Eller är det fortfarande önsketänkande?

Spännande med Jörgen Brink och Emil Jönsson så tidigt i loppet. Utan dem hade det varit en riktigt seg produktion den första halvtimmen eller så. Men, jävligt roligt att äntligen få se bra producerade SM-tävlingar! Jag hoppas de är här för att stanna.

Brinks chanser att få åka VM känns inte så goda längre? Han gjorde ett bra lopp, men förmodligen inte tillräckligt för att imponera på ledningen. Bra kört av Lille Skutt (Rikard Andreasson) också. Klådde Mathias Fredriksson med tio sekunder. Iofs har väl Fredriksson siktet främst mot de klassiska distanserna i VM, men ändå inte helt övertygande, jag menar, 1:18 efter Södergren!

Frågan är också om tvåan Johan Olsson hade åkt så pass bra om han inte hade haft Loket framför sig halva resan. Han hade ju helt klart rätt innan start när han sa att Södergren kommer komma ikapp rätt tidigt, vilket faktiskt var roligt sagt.

Sen angående Daniel Rickardssons och Mats Larssons prestationer så vet vi ju att de är bäst i klassisk stil, helt klart.

Det som måste var ruggigt jobbigt just nu för landslagsledningen är att ta ut fjärde mannen i stafettlaget till VM. Alltså inte sistasträckan utan fjärde man in i laget. Södergren, Olsson och Hellner är väl ganska gjutna, men vem ska man sätta in på en klassisk sträcka? Rickardsson? Fredriksson? Larsson? Och så har man inget klassiskt lopp att gå på i och med att dagens tävling gick i fri stil…

Tyvärr missade jag damloppet, såg aldrig att det gick något i 24:an. fan att jag missade!

Men det blev ett lopp med 30 sekunders marginal i mål i toppen. Charlotte Kalla körde ikapp Anna Haag som tog rygg på Kalla. De körde sedan ikapp Britta Norgren som även hon tog rygg på tåget och till slut var man även i kapp Maria Rydqvist. Alla fyra gick i mål ungefär samtidigt. Sara Lindborg blev femma och Hanna Seppas sexa. Sprintern Ida Ingermarsdotter gled in som sjua!

Sandra Hansson, som jag hade hoppas på start i SM åkte istället långlopp idag och kom tvåa efter loppan Jenny Hansson.

Nu så här i efterhand så känns det helt rätt att Sverige inte drog till Ryssland, speciellt med tanke på att man inte ens startade dagens lopp då det var för kallt!!

25 kommentarer till ”Tuut tuut här kommer Södergren!”

Kul att se dagens tävlingar på mycket utslagsgivande banor. Charlotte är urstark och visar var skåpet skall stå.
Anna Haag gör ett bra lopp för i fristil 10km mot Kalla är det inte mycket att göra. Britta är stabil numera. Rydkvist gör ytterligare ett bra lopp och borde väl vara klar för VM. Den största överaskningen är väl ändå Ida Ingmarsdotter, hon har tagit ett stort steg i distansåkning. Håller med om att Södergren nog är i Kollenform och om det håller i sig kommer att äntligen ta medaljerna han saknat i VM. Kan inte komma på någon som kan stå emot. Det vore ju konstigt om det inte räcker till pallen åtminstone. Olsson och Hellner är förmodligen ganska nertränade och skall väl kunna bjuda bättre motstånd så småningom.
Det som är tydligt är att toppen är bra i Sverige men väldigt smal, man önskade att man var fler än 3damer och 3 herrar som har internationell kapacitet.

Inlagd: 2009-02-01, 14:56
Skriven av: nisse

För mig är Fredriksson solklar på första sträckan. Han är just nu bättre form än de andra du räknar upp och sedan blir han bättre och bättre fram emot VM. Han har ju som sagt varit med förr och i stafetten har han alltid åkt bra. En Fredriksson på en dålig dag är oftast nästan alltid vassare klassisk åkare än de två andra… Speciellt man mot man!

Inlagd: 2009-02-01, 15:06
Skriven av: L-O

Sen måste jag erkänna att Brink gör ett bra lopp men som ni ser 2min efter Södergren, så något VM är nog
inte aktuellt. 120sek och 20sek/straffrunda gör att Södergren borde bli uttagen till Skidskytte VM han kan ta 6 bomskott och ändå vinna.

Inlagd: 2009-02-01, 15:08
Skriven av: nisse

Man kan ju spekulera i oändlighet nisse,men bomskotten bör ju vara i riktning mot skjutvallen.Gissar att första skottet sitter i pjäxan.

Inlagd: 2009-02-01, 15:29
Skriven av: lkh

Delar delvis din uppfattning, men Södergren är nog en storjägare och kan fälla en hare på 100m. (Ironi)

Inlagd: 2009-02-01, 15:38
Skriven av: nisse

Eller en bössa på 50m.Men om man spekulerar vidare om dagens lopp,tycker jag att på damsidan stärkte väl Rydkvist sina möjligheter att få åka VM.Bland killarna är det lite lurigare,tycker inte varken M.Fredriksson el.D.Rikardsson visade nån vidare VMform.

Inlagd: 2009-02-01, 15:59
Skriven av: lkh

Hanna Brodin tog silver i junior-VM i Frankrike idag på sprinten. Vann gjorde Ingvild Flugstad Østberg med Maiken Caspersen Falla som trea och Marthe Kristoffersen som fyra.

Inlagd: 2009-02-01, 16:12
Skriven av: swestam

VM-truppen är uttagen enligt SVT.

Damer: Charlotte Kalla, Britta Norgren, Lina Andersson, Anna Haag, Anna Olsson, Ida Ingemarsdotter + en öppen plats.

Herrar: Anders Södergren, Thobias Fredriksson, Mattias Fredriksson, Marcus Hellner, Johan Olsson, Mats Larsson, Daniel Richardsson, Björn Lind, Emil Jönsson.

Märkligt att inte Maria Rydqvist fick en av platserna, efter hennes fin åkning nu på slutet. Lite väl snål uttagning totalt sett.

Inlagd: 2009-02-01, 16:20
Skriven av: swestam

Det här loppet sa väl inte så mycket om herrstafetten, då D.R är en så pass mkt sämre fristilsåkare, trodde att Fredriksson skulle åka bättre idag. Dock så åkte väl Fredriksson ifrån D.R på den klassiska sträckan i pursiuten vilket borde göra att han leder på poäng.

Det är väl en tävling, innan vm, den 13-14 i Italien där de kör 15 klassiskt, känns som om att det är D.R chans. Min röst ligger på fredriksson.

Inlagd: 2009-02-01, 16:24
Skriven av: Martin

Varför inte Mats Larsson på klassisk sträcka i stafetten? Och jag tror Rydkvist är den där +1.

Inlagd: 2009-02-01, 16:35
Skriven av: nisse

nisse: enligt SVT hålls extraplatsen öppen för Lisa Larsen. Om hon inte får åka kommer Rydqvist då i fråga, eller nöjer man sig då med de redan uttagna?

Inlagd: 2009-02-01, 16:37
Skriven av: swestam

Det är verkligen ytterligheter får inte åka VC men VM. Hursomhelst om hon är i bra form så kan det bli ett lärorikt VM för henne.

Inlagd: 2009-02-01, 17:07
Skriven av: nisse

Haha Larsen kanske till VM. Skön skräll. På bekostnad av Rydqvist. Hmm vet inte hur det här känns. Kan nån plocka fram lite siffror hur hon har stått sig mot Rydqvist under säsongen. Får dock känslan av hon inte är med för att åka stafett utan det lutar väl åt Andersson, eller Olsson om inte Larsen presterar nåt riktigt bra.

Inlagd: 2009-02-01, 17:13
Skriven av: Martin

Varför kan man inte ha 8damer när det är 9herrar då behöver man inte välja bort Rydkvist. Hon kan behövas i en stafett.

Inlagd: 2009-02-01, 17:20
Skriven av: nisse

I Skandinaviska cupen, 15 km fristil blev Larsen trea och Rydqvist sjua, ca 45 sek skillnad, och 10 km klassiskt blev Larsen elva och Rydqvist sjua, ca 38 sek skillnad. I Bruksvallarna skilde det 1.06 i fristil till Larsens fördel. Larsen är bättre i fristil och Rydqvist är bättre klassiskt även Rydqvist har slagit Larsen i ett fristilslopp denna säsong (i Idre tror jag det var).

Det har dock sagts att Larsen inte är i samma form som i höstas och hon tog stryk av Anna-Karin Strömstedt i en stafettsträcka i Stockolms DM för några veckor sedan.

Inlagd: 2009-02-01, 17:27
Skriven av: swestam

Tror nog att alla är lite nertränade just nu av de givna VM-åkarna. Värre att de på gränsen inte visar mer.

Angående Fredriksson som aldrig åker dåligt i stafett så minns jag en intevju från typ Trondheim 97 där han släppte hästlängder på en klassisk sträcka och kommenterade med typ -vi körde på ruggat. Minns jag fel..? Skulle gärna se att den som åker fortast nu vid nästa 15 km K får chansen på VM. Varför inte Mats.L nu när han visar gryende form..?

Inlagd: 2009-02-01, 19:13
Skriven av: Hampe

Det är skandal att inte Bryntesson får chansen att åka individuella sprinten! Lind har bevisat att han inte håller en hel sprinttävling i år heller och Robin visade otrolig kämpaglöd under SM, som visar att han inte skulle vika ner sig så fort det går lite motigt i ett sprintrace. Det är ett måste med en generationsväxling i sprintlaget nu!

Inlagd: 2009-02-01, 20:14
Skriven av: Oskar_A

Peter Larsson , verkar vara i bra form men får inte heller åka med , det verkar vara så att …

Lind
Jönsson
T Fredriksson

…Får sällskap av Hellner i sprinten

Kan bli bra men jag tror att Larsson är starkare

Inlagd: 2009-02-01, 20:58
Skriven av: Erik

Tycker de är snålt att inte ta med både Rydqvist å Larsen till VM båda förtjänar de, Peter Larsson hade varit en intressant joker i VM han är mkt bättre i fritt å ser ut att vara på väg mot formen två bra klassiska sprintlopp tyder ju på att topformen är på gång

Inlagd: 2009-02-01, 21:55
Skriven av: jossa

Saknar Brynte bland sprintherrarna. Färsk VC-vinnare ihop med Jönsson etc. Lind fick åka på gamla meriter? Hm.

Tror att det blir så att Mathias får åka stafetten, rutinen som avgör till hans fördel.

Tror att den öppna platsen bland damerna är antingen för Rydkvist eller för Larsen dvs ledningen vill kolla hur det går för Lisa i JVM. Finns värdemätare att jämföra med där (de norska juniorerna som åkt i VC och/eller i Touren (Kristoffersen))

Vore onekligen en jätteskräll om Lisa fick åka i VM på tredjestäckan i stafetten utan att ha åkt i VC innan. Men vore väldigt spännande om det blev så!

Det är just tredjesträckan som är knäckfrågan. Haag och Britta är bra nog i klassiskt¨på de två första sträckorna och Kalla ska köra sista. Lisa har visat sig bättre än Rydqvist i fristil tidigare i vinter.

Swestam: vore trist om Lisa inte är i form nu när det drar ihop sig för henne. I DM var det väl klassiskt som gällde eller missminner jag mig nu?

Inlagd: 2009-02-01, 22:06
Skriven av: Jörgen

Undrar om förbundskaptenerna läser Vinterstudions coola blogg!!????.
Det var väl exakt denna VM-trupp Krönikör Karlsson tog ut i studion i lördags: http://vinterstudion.wordpress.com/

Inlagd: 2009-02-01, 22:23
Skriven av: Christian

Har nu läst det på SVT:s skid-sida. De skriver: ”I damtruppen lämnas en plats öppen för junioren Lisa Larsen som först åker junior-VM innan det fattas ett beslut.”

Mao är Rydqvist petad om man utgår från det som står där men det verkar inte vara korrekt för på langd.se säger Abrahamsson: ”Det vi funderat mest kring är sjunde platsen och här vill vi avvakta in i nästa vecka och se hur Lisa (Larsen) och Hanna (Brodin) går i JVM (i franska Praz de Lys). Vi har också Maria Rydqvist som av och till gör riktigt fina resultat och skulle bli en bra del i teamet.”

Mao står det mellan Rydqvist och juniorerna.

Inlagd: 2009-02-01, 22:24
Skriven av: Jörgen

[…] älskar verkligen Brynte. Han är så grym på att sätta färg på allt han är med på och som Oskar_A sa i en kommentar här på hemsidan att Björn Lind aldrig riktigt fightas om han inte är på väg bli minst topp […]

Inlagd: 2009-02-01, 22:55
Skriven av: » VM-truppen 09 « Skidpepp

Jörgen: läste just en intervju med Lisa; hon var sjuk i två veckor efter jul men har nu tränat på bra så förhoppningsvis kan hon bjuda norskorna gott motstånd.

I radiosporten sa Abrahamsson att de kunde ha tagit med fler men att de bara tagit med de som presterat bra internationellt. Intressant, jag trodde SM skulle fungera som en uttagningstävling för de som inte redan var klara. Och på damsidan har det inte varit så lätt att tävla internationellt när vi bara haft fyra platser i världscupen.

Jag skulle vilja se både Rydqvist och Larsen i VM. Och nu när Hanna Brodin tog JVM-silver borde kanske hon också få åka med.

Inlagd: 2009-02-01, 23:07
Skriven av: swestam

Swestam: håller med dig. Har ingen koll på hur många Sverige får anmäla till VM men om de får anmäla många borde Rydqvist, Larsen och Brodin anmälas och de hålla öppet vem som får åka vad kan man tycka?

Inlagd: 2009-02-01, 23:27
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values