I morgon börjar Touren

Ja, i morgon börjar det, och jag tänker inleda touren med att skolka! Pinsamt, jag vet! Men så som vädret nuförtiden beter sig så måste man passa på att göra saker när det går… jag kommer alltså stå på ett par långfärdsskridskor lagom till skidstjärnornas inledande prolog.

Denna tävlingsform, prologen alltså, anser jag är ganska konstig i sitt slag. Varken långt eller kort. 2,8 km i fri stil åker damerna och herrarna kör 3,6. Loppet står till grund för startordningen i söndagens jaktstart som går i klassisk stil. Så visst är tävlingen i morgon viktig, men den kommer vara över innan man ens hunnit öppna chipspåsen där i tv-soffan! Nu har jag iofs inte någon tv-soffa, inte ens en fåtölj och min tv är 13″ men ändå, ni förstår vad jag menar.

Självklart kommer jag spela in loppet och se det när jag kommer tillbaka från skridskoturen.

Vad ska man tro om svenskarnas chanser i år? Allt snack om att Charlotte Kalla inte är i form och att hon är så dålig osv osv, det tror jag bara är skitsnack. Hon har ju tränat som en dåre under hösten och vintern just för att släppa upp på träningen och hamna i storform nu till touren. Jag tror helt klart hon skulle gjort stordåd, även om hon kanske inte behärskar den klassiska stilen helt än. Men tyvärr får vi inget svar på det eftersom hon är sjuk.

Anna Haag då? Well, förra året radade hon upp grymma placeringar i världscupen innan och hur nedtränad hon är vet jag inte men är hon det, ja då kan det gå riktigt bra! Problemet är bara att förra året lös Kallas stjärna framför henne i spåret vilket måste sporrat henne till de fantastiska prestationer hon faktiskt åstadkom förra året. I år är det ingen där som visar vägen, i år är det hon som ska visa vägen åt de andra flickorna, och det lasset kan bli rätt så tungt. Vi får se.

Maria Rydqvist då? Well, jag tror tyvärr inte hon fått ihop tillräckligt med träningstimmar för att stå ut med så många tävlingar på så kort tid. Visst kan hon skrälla ett par gånger under touren, det har hon kapacitet till, men med tanke på knäproblem och hälsenan som stökat under sommar och höst så vette kattsingen. Hon skriver dock så här på sin hemsida:

”Allt som inte dödar härdar och om 11 dagar HOPPAS JAG att varenda muskel, led och sena ska skrika och mental koppling glöda.”

Jenny Hansson är med i år igen. Jag vet inte vad jag ska säga, antingen satsar tjejen fullt ut på att bli världscupåkare och få plats till VM, eller så fortsätter hon med sina långlopp. Personligen har jag lite svårt för folk som kör långlopp. Lite som om de inte riktigt vågar ta det där klivet…

Sara Lindborg gillar jag. Hon är lite av en outsider och hennes styrka är ju den klassiska åkningen och är det något det är mycket i år så är det lopp i klassisk stil. Hur tänkte man egentligen förresten? Nu är det ju inte den mest allrounda skidåkaren som vinner utan den bästa klassiska åkaren…

Herråkarna kan ni bra vid det här laget. Stabila karlar som aldrig levererat i Touren men man kan ju alltid hoppas? Min dröm är att Anders Södergren går bra i år, han är värd det. Tusen gånger om. Mathias Fredriksson har tyvärr varit sjuk lite för mycket den senaste tiden så jag är skeptisk. Se det mest som en genomkörare för honom. Han måste träna hårt nu eftersom han kommer köra VM med extravikterMarcus Hellner är som Kalla, inte så värst bra på att åka klassiskt, men det ska bli kul att se honom i sprinten! Daniel Rickardsson har varit helreko i stafett-dräkten där han alltid fått åka klassiskt så varför inte.

Etiketter: