11 oktober 2010, av Oskar

Längdskidor inte längre längdskidor?

Har varit lite frånvarande i helgen och då missar man den nya dumheten från Ulvang & Co, att under Tour de Ski ska man inte bara upp för en slalombacke, man ska utför den också… Marcus Hellner till Expressen:

”Det får vi hoppas att det inte inträffar. Börjar det bli alpina tävlingar på längdskidor är vi hyfsat fel ute. Varför ska man kasta sig ut i en slalombacke på ett par längdskidor? Det är helt befängt att göra det.”

Rønning:
”Det er det største tullet jeg har hørt. Det er langrenn vi driver med.”

När man hör sånt här är det lätt att snegla mot just den sporten man försöker efterlikna: utförsåkningen. Vad har hänt inom den sporten de senaste decennierna? Well, man införde en ny gren efter att Stenmark varit för överlägsen för länge. Det skedde på 80-talet. Sen kom carvingskidorna, vilket iofs inte förändrade själva sporten men var ändå någon slags förändring. Dock inga vansinnigheter som skidbyte efter halva backen…

Ett par år sedan började man staka om slalombackarna så att åkare som Byggmark inte kunde fortsätta att åka som de gjorde (hur de nu åkte, har dålig koll på utförsåkning) men det var fortfarande slalom, inte två käppar nedåt, en käpp uppåt.

OK, man har börjat med ski-cross. Man mot man-utförsåkning, men alltså, hur många tycker den sporten är så värst seriös? Det är ju rena kalle-anka-grenen jämfört med traditionell utförsåkning.

Suck, jag fattar inte varför man måste förändra längdsporten hela jävla tiden? Ju mer man håller på desto mer urholkar man sporten och snart kommer ingen ta det på allvar och det slutar med någon slags hybrid mellan längd och ski-cross där man åker med skydd och boxningshandskar och ska åka upp och ner för slalombackar och samtidigt få in slag på varandra. Varje smocka-träff ger 2 bonussekunder och en fällning ger 4. Har man av någons stav måste man stanna och göra upp i stav-fäktning (inte helt olikt NHL-hockey-bråk) innan man får åka vidare. Den som vinner fäktningen får 20 bonussekunder…

13 kommentarer till ”Längdskidor inte längre längdskidor?”

Man borde vara rädd om den publik man har och inte jaga ny publik som ändå inte är intresserad. Tänk om andra sporter gör som Ulvang vill, obligatoriska skobyten på 10000m och maraton,höjdhopp varannat varv på 5000m.
Ulvang är en katastrof och måste stoppas! Det har redan gått för långt med skidbyten, masstarter och bonussekunder. Längdåkning handlar om att gå fort på skidor resten är nonsens.

Inlagd: 2010-10-11, 21:26
Skriven av: nisse

Allt är så bizarrt. Cykel-fansen i Europa tittar gärna på när cyklisterna tävlar i allt mellan 3-7 timmar per dag. Och proffsen kan tävla upp till 21 dagar i rad (med vilodagar emellan då) och ha över 100 tävlingdagar per säsong.

Varför ska då varje säsong bli kortare och kortare i antal skidmil?
Varför ska varje tävling bli så kort och ointressant som möjligt?
Varför ska skidsporten göra sig av med all sin tradition när cykelsporten gör tvärtemot.

I VM cyklade man 260km på över 7 timmar, om Ulvang/Capol bestämde hade det varit 30km på en timme… med ett cykelbyte mitt i.

Ulvang/Capol skulle säkert låta Tour de France åka RUNT bergen samt asfaltera gatstensavsnitten i Paris-Roubaix.

Vet de snart själva vad de vill?

Inlagd: 2010-10-11, 22:42
Skriven av: Skidjan

Jag säger det igen: Smisk på stjärten ska dom ha.

Men allvarligt. Det är faktiskt upp till åkarna också, de måste ju för fasen visa något slags civilkurage och protestera på något sätt. Om det här med slalombacken blir verklighet så MÅSTE några av stjärnorna ställa sig upp och meddela att man inte deltar i sånt trams, oavsett om man går miste om VC-poäng eller inte. Om stjärnorna som Hellner, Northug, Bauer och Cologna hotar med att inte köra så kan inte Ulvang och Capol köra på med sitt race.

Inlagd: 2010-10-11, 23:23
Skriven av: Gabriel

Jag håller med senaste talare, bojkotta ett race så många som möjligt bara som är av det ”nydanade” slaget så får vi se hur intressant publiken tycker det är då?

Inlagd: 2010-10-12, 10:34
Skriven av: Jensa

Men har jag missuppfattat allt, men jag förstod som att att detta inte skulle ingå i Tour de Ski utan senare under säsongen och i någon backe i Polen och att det inte ens är säkert att detta komer att ske denna säsong utan eventuellt först 2012.

Inlagd: 2010-10-12, 12:34
Skriven av: swestam

Det spelar väl ingen roll ”när” de lägger in den här pajasgrejen. Bara att de gör det överhuvudtaget någonsin är väl nog för att protestera. De kommer ju med så många nya grejer varje år så man blir helt förvirrad.

Inlagd: 2010-10-12, 12:51
Skriven av: Gabriel

Precis, att de ens nämner detta i samma mening som världscupen är ju en skam!!!

Inlagd: 2010-10-12, 14:36
Skriven av: Oskar

Dette blir for dumt!
Håper dette aldri forlater R&D.

Inlagd: 2010-10-12, 15:10
Skriven av: Ubersnuber

Dom har en omröstning på Langrenn.com för att testa om läsarna är för eller mot slalomgrejen. Tyck till!

Inlagd: 2010-10-13, 08:04
Skriven av: manne

detta är en väl mediagrej eller?!
eller kanske alpvärlden som vill in bryta den nordiska dominansen i längdspåren. :D

Inlagd: 2010-10-13, 10:24
Skriven av: Sandra

Låter som ett kul grepp tycker jag. Förstår att de aktiva själva är negativa, men själv skulle jag gärna vilja se en sådan tävling.

Inlagd: 2010-10-19, 12:39
Skriven av: Erik Lindgren

[…] Fasterskier.com kan man idag läsa en intressant artikel om den nya idén om utförsåkning inom längdskidåkningen. De utövare man pratat med (amerikanare och kanadensare) verkar vara […]

Inlagd: 2010-10-20, 23:24
Skriven av: » Jänkarna inte helt främmande för utförsåkning « Skidpepp

[…] har diskuterat saken tidigare här och där. Det går ut på att man först ska åka upp en liten mini-final climb för att sedan åka […]

Inlagd: 2011-03-16, 21:50
Skriven av: » Längdåkning ska bli alpint… « Skidpepp

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values