Längdskidor inte längre längdskidor?

Har varit lite frånvarande i helgen och då missar man den nya dumheten från Ulvang & Co, att under Tour de Ski ska man inte bara upp för en slalombacke, man ska utför den också… Marcus Hellner till Expressen:

”Det får vi hoppas att det inte inträffar. Börjar det bli alpina tävlingar på längdskidor är vi hyfsat fel ute. Varför ska man kasta sig ut i en slalombacke på ett par längdskidor? Det är helt befängt att göra det.”

Rønning:
”Det er det største tullet jeg har hørt. Det er langrenn vi driver med.”

När man hör sånt här är det lätt att snegla mot just den sporten man försöker efterlikna: utförsåkningen. Vad har hänt inom den sporten de senaste decennierna? Well, man införde en ny gren efter att Stenmark varit för överlägsen för länge. Det skedde på 80-talet. Sen kom carvingskidorna, vilket iofs inte förändrade själva sporten men var ändå någon slags förändring. Dock inga vansinnigheter som skidbyte efter halva backen…

Ett par år sedan började man staka om slalombackarna så att åkare som Byggmark inte kunde fortsätta att åka som de gjorde (hur de nu åkte, har dålig koll på utförsåkning) men det var fortfarande slalom, inte två käppar nedåt, en käpp uppåt.

OK, man har börjat med ski-cross. Man mot man-utförsåkning, men alltså, hur många tycker den sporten är så värst seriös? Det är ju rena kalle-anka-grenen jämfört med traditionell utförsåkning.

Suck, jag fattar inte varför man måste förändra längdsporten hela jävla tiden? Ju mer man håller på desto mer urholkar man sporten och snart kommer ingen ta det på allvar och det slutar med någon slags hybrid mellan längd och ski-cross där man åker med skydd och boxningshandskar och ska åka upp och ner för slalombackar och samtidigt få in slag på varandra. Varje smocka-träff ger 2 bonussekunder och en fällning ger 4. Har man av någons stav måste man stanna och göra upp i stav-fäktning (inte helt olikt NHL-hockey-bråk) innan man får åka vidare. Den som vinner fäktningen får 20 bonussekunder…

Etiketter: