11 oktober 2010, av Oskar

Mats Larsson på G

Ni kanske kan storyn. Mats Larsson tränar på bra under försäsong. Sen blir det höst och han blir sjuk lagom till säsongspremiären. Sen är han borta i några månader för att sedan få några veckor med effektiv träning och hux flux vara i världstoppen igen. Mer lättränad kropp finns nog inte.

Men, från och med i år är det slut på den ”livsstilen”. Under förra årets golvning (då han var borta ovanligt länge) bestämde han sig för att kolla upp varför historien återupprepade sig år efter år. Till zsport.se berättar han att har ett antal allergier, bland annat havregryn(!!), vilket gjort att hans immunförsvar varit stukat och därav haft lätt att åka på förkylning efter förkylning.

Den värsta boven av allt var dock frukten:

”Jag varierar mycket mer och i stort sett har tagit bort frukten helt ur min kosthållning. Det kan bli lite grönsaker emellanåt.”

Så inför denna vintern har Larsson (hittills) inte haft några problem alls!!:

”Det är en enorm skillnad. I år har jag inte tappat en enda träningsdag på grund av en förkylning. Känslan att få gå in i en tävlingssäsong med vetskapen att man kunnat göra det som man har tänkt sig är otroligt bra för självförtroendet.”

Vinterns stora mål är som för de flesta: VM i kollen. Där vill han åka 15 klassiskt, den individuella och teamsprinten. Individuella sprinten går ju i fri stil vilket kanske inte är Larssons melodi, men han säger att han blivit bättre på den varan:

”Jag har jobbat otroligt mycket med skaten på försäsongen. Snabbheten har jag så det är mest en teknisk fråga. Samtidigt har jag inte fått så många chanser att visa att jag kan åka fort på skateskidor också.”

Hur som helst ska det bli jäkligt kul att följa Larsson i vinter.

23 kommentarer till ”Mats Larsson på G”

Ja för f*n håll dig frisk nu Larsson… vore ju mysigt om man kunde ha en formfrisk Mats som backup till stafetten också. Kan det inte bli snö och säsong snart jag orkar inte vänta längre :P

Inlagd: 2010-10-11, 22:44
Skriven av: Gustis

Ja, det är knappast förvånande att vissa har problem med fruktos. Det är per definition ett gift.

http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

Det blir spännande att se vad som händer i framtiden med skidåkarnas kostvanor. Björn Ferry leder vägen.

Inlagd: 2010-10-12, 08:07
Skriven av: Gabriel

Justyna är på det igen:

”- Jeg har snakket lenge med treneren min, og vi er mest redd dem som forsvinner en måned midt i sesongen og så kommer tilbake mye sterkere. Jeg tør å si høyt at bruken av astmamedisin som Bjørgen gjør, gir direkte og solid hjelp til kroppen med å puste, sier Kowalczyk. ”

http://www.langrenn.com/kowalczyk-kritiserer-bjoergen-igjen.4829289-6554.html

Haha! Hon är väl för härlig, polskan. Snacka om passning till Björgen.

Inlagd: 2010-10-12, 11:09
Skriven av: Gabriel

Hvorfor angriper hun ikke Kalla med det samme, hun var heller ikke med i TdS men kom tilbake og vant OL-gull, Kalla er altså dopet…

Inlagd: 2010-10-12, 11:15
Skriven av: Neithiri

Inte för att jag håller med henne men man ska inte ta saker ur sitt sammanhang. Jag är en fan av Björgen men oavsett vad norrmännen säger så är astamedicinen dopingklassad för att den är prestationshöjande och då är det inte helt självklart att dispans ges till denna. För var drar man gränsen ska inte Robin Bryntesson få något mot sin diabetes eftersom detta anses ha effekt på konditionsidrott. Sen kan jag väl tycka att det är fel att jämföra henne med idrottar som försvinner för att dölja sig då Björgen varit helt öppen. Tror dock hon passar på att piska upp stämningen lite för att få större intresse. Så brukar Norrmännen själv göra och då får de nog tåla att folk gör det tillbaka.

Inlagd: 2010-10-12, 11:24
Skriven av: Kim

Kowaltczyk har rätt i att det är fel att bara vissa får använda medicinen. Om den inte prestationshöjer så kan det väl vara fritt att använda den. Sedan tror jag även hon har rätt i att den höjer prestationen jag tror att dom tester som gjorts av WADA inte är helt 100. Då nästan alla skidåkare förr (då det var tillåtet) använde medicinen visar att i praktiken har du nytta av denna. Just effekten av hård ansträngning och kyla tror jag att WADA missat.

Inlagd: 2010-10-12, 11:31
Skriven av: nisse

– Kravet til ekspertvurderingene er stadig blitt skjerpet, og ikke minst standardisert. Jeg kan garantere at retningslinjene følges til punkt og prikke for alle våre utøvere. I tillegg finnes det et medisinsk panel som kan gå inn og gjøre kontroller ved den minste mistanke om at retningslinjene ikke blir fulgt, sier Lereim.

– Hvis ikke astmamedisin har noen effekt utover normaltilstand, hvorfor må man da ha restriksjoner på bruken?

– Dette er jo medisiner, og skal derfor kun brukes når det er medisinsk nødvendig.

Vanligst i Nord-Europa
Ifølge Lereim er astma en utbredt sykdom i langrennsverdenen.

– Og det vi ser, er at det er mer vanlig blant utøvere fra Nord-Europa enn fra Sør-Europa. Det skyldes rett og slett klimatiske forhold. For hard trening i for kald luft gjør at man kan utvikle kuldeastma og anstrengelsesrelatert astma, sier Inggard Lereim – som håper og tror Marit Bjørgen har sterk nok ryggrad til å heve seg over utspillene fra Justyna Kowalczyk.

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article3002900.ece

Inlagd: 2010-10-12, 11:37
Skriven av: Neithiri

Lereims desperata försök att rentvå Björgen genom att smutskasta Kowaltczyk får mig att undra. Är han oberoende? Ligger han rent av bakom medicineringen?
Som dopingjägare och seriös vetenskapsman borde han välkomna en debatt och inte personligt gå på en så låg nivå. Dra in Marek och Kowlatczyks kortisonsalva för att försvara Björgen är riktigt lågt.
Men det är kul att läsa kommentarena i Norska tidningar, publikum är inte lika övertygade som Lereim om att det är helt oskyldigt.

Inlagd: 2010-10-12, 12:07
Skriven av: nisse

Trist å se svensker legge seg på samme lave nivå som Justyna gjør, ikke engang en respektert mann som Lerheim klarer å få dere ned på jorden igjen altså. Man skulle jo tro at svensker, som så og si kommer fra den samme skifamilien som oss Nordmenn, hadde samme fornuftige innstilling til dette, men dengang ei dessverre….

Inlagd: 2010-10-12, 12:15
Skriven av: Neithiri

Neithiri,

Ska du snacka om låg nivå? Tjenare.

Inlagd: 2010-10-12, 12:44
Skriven av: Gabriel

@Neithiri – Astmamedicin har varit omdiskuterat i åratal. Ett år kommer en rapport som visar stor förhöjd prestationsförmåga för samtliga som tar medicinen, ett annat år en rapport som motsäger det.

Man ska också hålla reda på att den rapport som säger att man bara ”normaliserar” prestationsförmågan hos de individer som lider av astma innehåller många tveksamma förutsättningar av vad som är normal prestationförmåga, samt att man förutsätter att dosen inte överskrides. Det är ej klarlagt vad som händer på lång sikt om en aktiv tränar med tex dubbel dos för att sedan vid tävling ta normal dos.

Inlagd: 2010-10-12, 13:31
Skriven av: Anders

Alltså, måste vi ha den här diskussionen igen? Det är för mig ett avslutat kapitel.

Nu fokuserar vi på Mats Larsson tycker jag!

Inlagd: 2010-10-12, 14:35
Skriven av: Oskar

Tror Mats kan bli riktigt farlig om han får träna riktigt ordentligt en längre tid. Var riktigt kul att se honom i Falun senast.

Oskar: Har mailat dig två gånger till Skidpepp, vill bara veta om du har fått och läst mailen?

Inlagd: 2010-10-12, 16:03
Skriven av: Martin V

Skulle vara skönt med en genomtränad Mats Larsson till VM. Då tål vi nog ett sjukdomsfall i stafettlaget. Han kan nog gå riktigt bra på en startsträcka om han får vara fortsatt frisk.

Inlagd: 2010-10-12, 16:24
Skriven av: Allan Vallan

Mats Larsson är min personliga favorit när han är frisk. Peppar peppar kan han äntligen få en fin säsong

Inlagd: 2010-10-12, 23:52
Skriven av: josef D

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article7939601.ab

Vilken öppningsdistans vi kan få på (herrarnas del av) VM om allt stämmer.
Johan Olsson ger mig guldfeber och krypningar i hela kroppen när jag tänker på VMs-höjdpunkt (bizarrt att sen går det bara utför…)

Tänk om också Mats Larsson gör ett kanonlopp. Södergren har vunnit på 15km klassiskt, allt är möjligt.
Daniel Rickardsson hur passar detta dig?
Hellner har sanbbheten och kapaciteten men har han tagit det sista klivet teknikmässigt?

På en bra dag har vi två guldkandidater och 5 pallkandidater på 15km som jag ser det (med lite patriotiska ögon förstås)

Längtar efter Blomqvist och Hårds: ”HÄRLIGT!!!” (kort skrik av B vid första mellantid), ”alldeles CHARMANT”, ”MM!!!” (B brölar när det är tätt och hårt om nån topplacering).

Inlagd: 2010-10-13, 04:26
Skriven av: Skidjan

Skidjan> Sprinten är VM’s öppningsdistans och där har inte Olsson någon chans. 15Km går som gren nummer tre för herrarna, och bara 4 får starta.

Inlagd: 2010-10-13, 06:52
Skriven av: JonasE

Hur många åkare får man ha i VM? Är det max fyra? Vem skall i såfall petas, svårt beslut. Alla fem har ju vinnarchans tom Hellner. Ett lyxproblem, det är inte ofta vi har det.

Inlagd: 2010-10-13, 06:59
Skriven av: nisse

JonasE: aha, mitt fel det där. Ursäkta. Trodde det var 10/15km som inledde (som brukligt?)

Tack för infon. ”Synd” att inte Olsson vann förra VM, då hade Sverige fått en extra friplats, eller är jag helt ute och cyklar?

Nåväl, spännande blir det på VMs TREDJE distans, återstår att se vilka som visar bäst gry när säsongen drar igång.
Kanske är bra att det blir lite inbördes kamp mellan platserna – kan motivera till stordåd och resultathöjningar.

Inlagd: 2010-10-13, 07:24
Skriven av: Skidjan

Ja, det är fyra som gäller i VM. Eller… Estland får ha fem på 15 km om regerande mästaren Veerpalu ställer upp. Han och alla andra försvarande världsmästare har en friplats på sina segerdistanser. Norge får med andra ord ha fem gubbar på skiatlon och femmil.

Vem som ska petas får väl säsongen utvisa, men visst kan vi ha ett kanonlag på 15 km. Och det finns ju fler än de fem nämnda som säkert har huvudsiktet på den distansen – Jens Eriksson och Mathias Fredriksson t.ex….

Inlagd: 2010-10-13, 07:32
Skriven av: manne

4 platser per land plus friplats för regerande världsmästare,vilket är glädjande för Hattestad som annars inte hade platsat.
Glöm inte bort Modin för 15 Km heller.

Inlagd: 2010-10-13, 17:08
Skriven av: JonasE

På Mogrens och Gundes tid käkade dom flesta sastmamedicin vare sig man hade astma eller inte. Sades öppna andningsvägarna. Var det doping eller inte? Säkert av den orsaken som man skärpt reglerna runt astmamediciner.
Debatten kommer nog att hålla i sig länge. Kanske forskning i ämnet skulle kunna avgöra det till slut.
När det gäller Björgen, så är det säkert så att hon överhuvudtaget inte kan idrotta på elitnivå utan sin medicin. Problemet är väl om en Björgen utan astma skulle kunna bli lika bra. Men det får vi inte veta.
Sedan så ser jag fram emot Mats Larssons insatser. Skall bli hur kul som helst.
Svenska laget ser starkt ut. Men vi får inte glömma bort Scweitsare och Fransmän. Tyskarna har nog svårt att hävda sig på samma sätt som tidigare. Finnarna lika så. Om Norrmännen vet vi ju. Italienarna är ett frågetecken.
Nu är det bara att vänta på WC-starten.

Inlagd: 2010-10-17, 12:07
Skriven av: Sten

Sten: från och med 1 januari 2011 så är det inga TUE för varken Salbutamol och Salmeterol (nytt!) men man får inte överdosera för då kan man bli dömd för doping.

Då slipper vi äntligen Björgen-debatten, hurra!

Inlagd: 2010-10-17, 14:50
Skriven av: Skidjan

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values