Inför Kuusamo


Foto: Patrick Forsblom

Så var det äntligen dags igen. Mitt första riktiga ”inför”-inlägg denna säsong. Visst, världscupssäsongen drog igång redan för en vecka sedan, men dels för att jag var bortrest och dels för att tävlingen flyttats till Sjusjøen känns Kuusamo som den riktiga premiären för mig!

Tioårsjubilerande ”Nordic Opening” I Kuusamo har sedan ett år tillbaka blivit en tour i miniformat. Personligen vet jag inte riktigt om jag gillar det eftersom när jag kollar på sprint vill jag att alla de bästa sprintrarna ska vara där och när jag kollar på distans vill jag att de bästa distansåkarna ska vara med. Nu när det är tour blir det varken hackat eller malet. Fast det var ju rätt så roligt förra året när man fick se Emil Jönsson köra sina hopplöst korta skate-skär tillsammans med distanseliten. Det såg ju riktigt komiskt ut.

Anna Haag har gått ut på twitter och frågat sina followers (klicka på vad de anser om att det är en mini-tour istället för individuella tävlingar. Av vad jag snabbt kunde se bland de som svarat så var majoriteten för en tour än om det skulle gå som individuella lopp. Vad tycker ni?

Är ni osäkra på hur alla bonussekunder osv funkar kan ni läsa mer om det på reglersidan! Där finns allt ni behöver veta.

Tillbaka till platsen Kuusamo, vad är det? Jo det är en liten skitort nära ryska gränsen sjukt långt bort från allting annat. Mathias Fredriksson brukar ju gnälla om att det är ett mörkt helvete och förra året skrev Jesper Modin på sin hemsida så här om Kuusamo: ”byn där solen aldrig går upp, där konstsnödimman gör att sikten aldrig är mer än 50 meter och där temperaturen sällan stiger över 15 minusgrader.” Nu är det ju inte så himla kallt där i år, man räknar med temperaturer runt nollan, men lite natursnö har man i alla fall fått så det kommer inte vara lika mörkt som om det hade varit helt snöfritt.

Dock är det inte natursnö i banorna utan de är rakt igenom konstsnö som man tydligen fått till riktigt bra. Anders Södergren har varit ute och provat banorna och gillar dom:
”Det ser ut att kunna bli riktigt fina förhållanden. Idag var det mitt favoritföre med blötsnö och klister under skidorna. Att jag desutom hittade ett par nya skidor som gick som spjut och med bergbett gjorde det inte precis sämre. Frågan är om ens det kan hjälpa mig att gå vidare i morgondagens sprintkval. Det kan bli tufft, men större under har skett förr.”

Som alltid när Södergren lyckas ta sig vidare från kvalet (händer inte ofta) så är det fantastiskt kul att se honom där i manman-situationen. Dock lär han nog få det rätt så tufft i morgon också och jag skulle bli riktigt förvånad om han tog sig vidare.

Sprintbanan (som ni ser ovan) är den klassiska banan som först går nedför en bra bit, följt utav några krökar och backar, för att sedan avslutas med en lång och rak diagonalbacke där loppen vanligtvis brukar avgöras. Den som har mest krut i den backen brukar oftast ta hem det, lite som hur det är i slottsprinten här i Stockholm.


Foto: Patrick Forsblom

En av våra stora hopp inför morgondagen är Jesper Modin (på väg att stupa i bilden ovan). Han har än så länge inte lyckats hålla sig från att sätta sig på ändan i Kuusamo, men denna gång ska det tydligen bli ändring på det. Han säger på Twitter: ”Tänkte försöka stå på benen i morgondagens sprint. Något jag inte lyckats med dom senaste två åren.”

Vi hoppas det. I Expressen berättar sprinttränare Monsen att Modin tidigare åkt som om han var 1.70 lång och inte två meter som han är. Men i år har han förbättrat sig! ”Han har nu en teknik som om han vore 190 centimeter. Men det finns tio centimeter kvar”, säger Monsen. Jesper Modin känner av förbättringarna:

”Det tar alltid ett tag att anpassa sig och lära om sig på nytt. Ingen tv-tittare ser det kanske, men det är ändå en stor skillnad för mig. Det är inga stora detaljer, men det är sånt som gör skillnad.”

Nu låter det lite i artikeln som om de pratar om fristilsåkning, men jag hoppas grabben även slipat på sin klassiska teknik så kanske vi får se lite fina svenska framgångar i Emil Jönssons frånvaro. Hur resten av svenska sprintlaget ligger till vet vi ju inte mycket om eftersom det aldrig blev någon tävling i Bruks som det var tänkt. Dock har vi ju sett att Calle Halfvarsson verkar vara i storform! Hoppas det även gäller hans spintegenskaper. Senast han körde klassisk sprint (runt slottet) kom han tolva, det borde han väl kunna förbättra i morgon?

Faktum är att om Calle åker bra på sprinten kanske han kan vara med och kriga högt upp i totalen? Det vore fasligt coolt. Daniel Richardsson var han som var bäste svensk förra året då han tog en tredjeplats till slut. Han är ju helt ok sprinter så det ska bli spännande att se vad han kan hitta på. Får Marcus Hellner igång sin kropp kan nog även han gå bra. Och Johan Olsson också! Kommer han kunna åka bra klassiskt?

De stora konkurrenterna till totalen blir som vanligt de klassiska namnen: Petter, Dario och Ryssarna med Legkov i spetsen.

Mats Larsson berättar för Vinterbloggen på Expressen.se att han ”tror stenhårt på Teodor Peterson den här säsongen! Han har haft en bra träningssäsong, där han verkat stark och på en bana med skejt och mycket treans växel får de övriga bita i om de vill vara med”.

Nu är det iofs inte skate utan klassiskt. På frågan vem som vinner är det ett ganska väntat svar:
”Vinnare till helgen blir Ola Vigen Hattestad. Grym på att staka med mjölksyra och med helgens bana, med en rejäl backe som övergår i en skejtspurt, så tror jag att han vinner!”

Även där snackar han om skejt. Jag förstår ingenting.

En konkurrent mindre blir det imorgon eftersom Matti Heikkinen valde att klättra på reklamskyltar idag och då ramla ner och pajade ögonlocket vilket betyder att han inte kommer kunna komma till start i morgon. Stackars klant!

På damsidan känns det som om segern redan är avklarad och att allt handlar om vilka som ska komma tvåa och trea. Förra året kom Charlotte Kalla trea efter just segrande Bjørgen och Kowalczyk. Kalla kan mycket väl plocka den platsen i år igen. Många stora namn på damsidan har slutat och jag vet inte vilka som skulle kunna konkurrera med Kalla bortsett från alla norskor på plats. En himla tur att de inte får ta med sig hela sitt garde, det skulle bli kaooos! Hanna Brodin skulle kunna vara ett av de namnen som kommer klättra rejält i listorna nu när damtoppen blivit lite svagare, hoppas! Ida Ingemarsdotter borde ju komma ur sin seghet snart och då kan det bli åka av. Hon är ju faktiskt bäst som sprinter!!

Det är för övrigt sjukt kul att vi har hela 18 pers på plats! På så sätt älskar jag denna minitour. Fast norskarna är ju alltid snäppet värre med 20 pers eftersom de har friplats från Skandinaviska cupen.


Ovan har ni distansbanan. Jag har inte så mycket att säga om den men jag hoppas det blir rättvisa förhållanden och inte bingoföre.

Tider (svensk tid)

Fredag
09:45 Sprintkval
11.30 Finaler (kvart, semi, final)

Lördag
11:00 5 km fri stil damer
12:30 10 km fri stil herrar

Söndag
11:00 10 km jaktstart klassiskt damer
12:00 15 km jaktstart klassiskt herrar

Startlistor kval, damer

Startlistor kval, herrar

 
Som de flesta av er märkt har inte SVT rättigheterna till helgens tävlingar vilket jag tycker är helt vansinnigt dumt. Men men, vi får försöka göra det bästa vi kan av situationen. Här följer en lista på andra sätt att ta del av helgen:

Vill man se på tävlingar på dumburken är det TV11 (på fredag) och TV4 sport (på lördag och söndag) eller Eurosport som gäller. Tyvärr finns inga av kanalerna i åtminstone mitt basutbud. NRK sänder också, om man skulle råka ha den kanalen.

Har man ingen TV eller ovan nämna kanalar kan man ju alltid ge sig ut på nätet istället. Orkar man betala en slant kan man antingen se loppen på TV4 play premium för 99 kr månaden. Sen finns även Eurosport player som endast kostar 49 kr månaden. Har man en norsk proxy eller liknande kan man se NRK:s webbsändningar. Kan även tänka mig att det går att hitta Eurosport gratis någonstans också, men då måste man leta en del och lär få kommentatorer på engelska.

Till sist så hoppas vi att bäste svensk och svenska vinner va!

Etiketter: