28 januari 2011, av Martin

Skidpepp tar tempen på landslaget

temp.jpg

Om lite mindre än en månad drar VM igång på Norrbaggarnas hemmaplan. Som uppladdning tar Skidpepp tempen på det svenska landslaget. I rankingen tas naturligtvis hänsyn till åkarens ”normala” kapacitet. Tanken är att återkomma fram till VM med uppföljningar kring vart formkurvan pekar.

Stekhet:
1. Emil Jönsson: Med tre raka vinster i ryggen blev det till sist en fjärdeplats på sprinten i Otepää. Emil har dominerat på sprintbanorna i år. Till Otepää kom han med en sjukdom i bagaget vilket gör insatsen än mer imponerande.

2. Daniel Rickardsson: Med flera pallplatser i år har Daniel Rickardsson slagit igenom på allvar. Blev femma senast på sprinten vilket visar vilken form har är i. Ett av Sveriges starkaste medaljhopp på 15 km klassiskt som det ser ut nu. Ett alternativ till teamsprinten?

3. Maria Rydqvist: Födde barn och började prestera som aldrig förr. Går numer under det ironiska smeknamnet ”Dagsländan” på Skidpepp. Har åkt över sin förväntade förmåga i princip hela vintern, särskilt i fristil. Hade 8:e åktid uppför Alpe Cermisse – stort! Blir en viktig nyckel i ett stafettlag.

4. Jesper Modin: Har tagit sig till många sprintfinaler den här vintern och visat att han kan åka riktigt fort. Tyvärr har det ännu inte räckt ända fram och han har slutat sist i ett antal av finalerna. Men plötsligt händer det.

Varm
5. Charlotte Kalla: Har gjort fina resultat utan att riktigt glänsa. Björgen och Kowalczyk känns just nu som ett nummer större. Finns lite mer form att hämta.

6. Anna Haag: Anna är jämnheten själv och visade fin form under Tour de Ski där hon vann en etapp innan hon var tvungen att bryta. Har haft problem med sjukdomar vilket oroar lite. Sverige viktigaste luftrör – utan Anna Haag i en stafett blir det svårt att ta medalj.

7. Marcus Hellner: Precis som Kalla och Haag har Hellner gjort några riktigt bra lopp i år. Touren blev dock till slut en besvikelse och skapade en del oro kring honom och hans skidors hälsa. Visade dock senast att han nu även kan åka klassiskt.

8. Mats Larsson: Mats Larsson har varit mindre sjuk än vanligt den här säsongen och det har märkts. Framförallt på sprint där han sett riktigt vass ut. Har tagit stora steg även i fristil och blir en viktig sprintåkare i VM. Stafettinsatserna har varit okej, inte mer.

9. Hanna Falk: Började säsongen sådär men kurvan pekar uppåt.

Ljummen

10. Hanna Brodin: På gränsen mellan varm och ljummen. En helt okej säsong hittills. Visade senast i världscupen att hon kan slåss med de bästa. Gårdagens resultat på distanen i U23-VM var dock sämre än vad många räknat med.

11. Britta Johansson Norgen Helt okej resultat utan den där riktiga fullträffen.

12. Jens Eriksson:Upp och ner.

Kall

13. Anders Södergren: Har inte alls levererat så som vi vill se Anders göra. Har dragits med sjukdomar och VM närmar sig läskigt fort. En individuell medalj känns i dagsläget långt borta.

14. Lina Andersson: Bra senast men annars har det sett tungt ut. Uträknad av många på Skidpepp men kanske kanske är Lina på gång.

15. Ida Ingemarsdotter: Har tyvärr varit mycket sjuk och har inte gjort några särskilda resultat i vinter.

16. Teodor Pettersson: Har varit mycket sjuk men verkar kanske vara på väg tillbaka.

17. Robin Bryntesson: Bra i kval men sedan tar det ofta stopp. Vi väntar på Bryntes riktiga genombrott.

18. Johan Olsson: Johan har dragits med sjukdom sedan touren och formen är minst sagt oklar. Olsson som är en riktig mästerskapsåkare måste nu göra allt för att komma i form.

Iskall

19. Sara Lindborg: Har inte tagit något steg den här säsongen som det verkar. En Lindborg i form är en viktig del i ett stafettlag.

20. Magdalena Pajala: Säsongen har inte alls börjat bra för pitebon som tog oss med storm förra året. Måste till några riktiga crazy-bananas om den här säsongen ska sluta som den förra.

148 kommentarer till ”Skidpepp tar tempen på landslaget”

En klockren beskrivning av läget tycker jag. Men om man bortser från det relativa angreppssättet och ger faktorn vinnarskalle/mental styrka större vikt så gissar jag att det i slutändan ändå är Hellner och Kalla som är i bäst form och överraskar mest positivt på VM. De har inte haft lika mycket sjukdomar som många andra och verkar otroligt fokuserade. Rickardsson har haft hög lägstanivå och bra träningsbakgrund i år så honom rankar jag som nummer 3 på min (icke-relativa) lista. Därefter 4. Jönsson och 5. Haag som en outsider som vanligt. 6. Falken 7. Jesper Modin 8. Olsson. Inga fler individualla medaljhopp tror jag.

Inlagd: 2011-01-28, 15:04
Skriven av: Per

Jag skulle nog inte vilja säga att Södergren är kall. Han har varit väldigt upp och ned, men har ju gjort några riktigt bra lopp i La Clusaz och i touren.

Om man tänker på hans status vid samma tid förra året och jämför med nu, så ser det betydligt mycket bättre ut nu. Har han dagen så kan han smälla till på 5-milen. Kanske inte guld, men pallen.

Inlagd: 2011-01-28, 15:12
Skriven av: Gabriel

Vad menar ni med landslaget egentligen? Knappast A-landslagets träningsgrupp då flera åkare utanför denna är medtagna men då borde väl en åkare som Mia Eriksson och kanske någon på herrsidan (Calle Halfvarsson kanske) också var med?

Sedan borde kanske Britta inte vara ljummen utan åtminstone halvvarm.

Inlagd: 2011-01-28, 15:42
Skriven av: swestam

Martin: Kul med listan, tycker att den stämmer väl med hur läget är!

Skulle dock ha placerat Britta ett par snäpp högre.

Vi får hoppas att Olsson hinner komma i form till VM!

Inlagd: 2011-01-28, 15:43
Skriven av: Jörgen

Rickardsson inte anmäld till SM ännu. Ingen ny sjukdom hoppas jag…

Inlagd: 2011-01-28, 15:49
Skriven av: Benke Benbrott

Jag reagerade alltså därför att sista anm.dag. Går väl att efteranmäla, men iaf.

Inlagd: 2011-01-28, 15:50
Skriven av: Benke Benbrott

Sista anmälningsdag är i morgon, ska det stå. Tre inlägg i rad pga stress. Sarkastisk guldstjärna till mig?

Inlagd: 2011-01-28, 15:51
Skriven av: Benke Benbrott

Swestam: Det är ju inte en vetenskaplig artikel utan en bloggpost. Tog med de som har åkt mest den senaste tiden. Kanske att Mia och Calle skulle varit med – men dessa åkare kändes mer VM-aktuella. Håller dock med om Britta ligger på gränsen! Kanske ändras till nästa uppdatering.

Gabriel: Du har en poäng men ser man till Södergrens naturliga potential tycker jag att det finns mer att ta av.

Inlagd: 2011-01-28, 15:53
Skriven av: Martin V

Tycker Hanna Brodin känns åtminstone varm. Hennes kraft på upploppen i kvart, semi och final i sprinten i Otepää räcker för det, även om distansresultaten inte varit på topp. Att redan nu kunna utmana de allra bästa över 4 lopp (inklusive kvalet) i en ganska så tung sprint är stort.

Inlagd: 2011-01-28, 15:56
Skriven av: Henry

Martin V,

Södergren har haft mycket otur i år också med tappade skidor, dåliga skidor och brutna stavar.

Men man får inte glömma bort att han är ”Kungen av Kollen”. Och gjorde det riktigt bra förra året med sin fjärdeplats trots den katastrofala säsongen.

Jag tror på Södergren jag. Han kommer att bäras fram av publiken och han kommer hitta krafter.

Inlagd: 2011-01-28, 15:59
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Det vore nåt. Tänk en ensam Södegren på upploppet. Tusentals norska flaggor och en svensk flagga i mitten på upploppet, det skulle kunna bli årets bild.

Inlagd: 2011-01-28, 16:04
Skriven av: Martin V

Gabriel och Martin: Ännu bättre vore det om Södergren och Northug kom ensamma in på upploppet jämsides OCH Södergren vinner spurten!

Inlagd: 2011-01-28, 16:23
Skriven av: Jörgen

@Jörgen: Haha! Ja vad är oddsen för det? :)

Inlagd: 2011-01-28, 17:01
Skriven av: Lasse

Maria Rydqvist som stekhet känns som överdrivet högt hon å Britta har åkt rätt jämt iår så dom borde vara på samma nivå..sedan kan hon aldrig vara hetare än Kalla å Haag..Mats Larsson tycker jag åxå ligger väl högt upp han har tagit lika måga WC poäng som Lina Andersson som är iskall på listan,,, även Hanna B borde vara högre upp

Inlagd: 2011-01-28, 17:03
Skriven av: jossa

”Ännu bättre vore det om Södergren och Northug kom ensamma in på upploppet jämsides OCH Södergren vinner spurten!”

Om det hände så tror jag att Northug skulle stanna innan mållinjen och sedan vända och åka banan baklänges alla 5 milen och sedan ta av sig skidorna för gott och börja jobba som pizzabud i Meråker.

Inlagd: 2011-01-28, 17:11
Skriven av: Gabriel

jossa>> På ren prestation kan aldrig Rydqvist vara hetare än Kalla och Haag, men Martin tar ”hänsyn till åkarens ”normala” kapacitet”, vilket gör att hennes överpresterande slår de andra tjejerna.

Inlagd: 2011-01-28, 17:13
Skriven av: JonasE

Kul initiativ! Det är ju som Martin skriver ingen vetenskaplig undersökning, och var och en har ju sin egen uppfattning… Men när man säger ”ta tempen på”, tänker jag mer på hur statusen är just nu, och åt vilket håll formen pekar. I den här tabellen känns det som ni gjort nån form av genomsnitt sett över hela säsongen.

Ska man ta tempen i nuläget tycker jag därför att:

Hanna Falk är stekhet. Trög säsongstart, men nu pekar hennes form rakt uppåt. Vann kvalet i helgen och missen i semin känns mer som en tillfällighet.

Rickardsson är också stekhet. En mycket bra och stabil säsong och därtil en stigande formkurva.

Jönsson är varm. Fantastisk säsong sett till helheten, men en förkylning nyligen drar ner något – norrmännen verkar i dagsläget en aning hetare. Finalplatsen i helgen visar dock på stabilitet och med rätt toppning kanske Jönsson kan få peaken på VM och va stekhet vid rätt tidpunkt den här gången.

Jens Eriksson tycker jag också är varm. Han har fått många chanser i vc, men det var först i helgen han fick till det ordentligt med karriärens två bästa lopp. Jens får nog åka till VM för att se och lära.

Rydqvist känns varm. Hon har haft en fantastisk säsong sett till förutsättningarna och varit stabil i alla fristilslopp. Var dock sliten efter touren och har inte kört nåt lopp sen dess, men vi får hoppas att formen håller i sig.

Norgren tycker jag är varm. Började säsongen hyfsat, men gick sedan ner i en svacka. Under touren fick hon dock till några bra lopp och formen pekar rejält uppåt. Hon kan åka vad som helst i VM och blir en viktig kugge i det svenska laget. Formen känns dock lite skör – en liten förkylning och hon är långt bak.

Lina Andersson tycker jag också är varm. Hon visade i Otepää att den gamla VM-formen är på gång och skulle mycket väl kunna lämna Oslo med ett sprintstafettguld. Men i likhet med Norgren är formen skör och allt måste gå rätt fram till vm. Minsta lilla förkylning nu och hon är borta.

Hellner är varm. Många riktigt bra lopp i år och några rätt dåliga. I helgen fick han dock till det rejält i klassiskt och i och med att han varit väldigt förskonad från förkylningar måste han ha en perfekt grund att toppa formen från.

Teodor Peterson är ljummen till varm. Började säsongen med gigantiska problem, men nu tycks proppen gått ur. Formen är en av de mest stigande, men konkurrensen i sprintgänget gör att han måste överprestera för att ens få starta i VM. Kanske är han dock Sveriges mest typiska fristilssprinter och ingen vet var det kan sluta när det väl lossnat för ynglingen. Jag tror att Monsen kommer ha dörren på glänt in i dets sista för Teodor.

Det samma gäller Anna Haag. Hyfsade insatser under säsongen och ett kanonlopp. Formen är skapligt trots sjukdom och det ser rätt ljust ut om hon slipper fler förkylningar.

Mats larsson är ljummen. Har haft en stabil säsong utan riktiga toppar. Frågan är hur mycket helgens förkylning drar ner. Är det någon som kan komma igen efter sjukdom så är det dock Larsson och med bättre grundträning i år kan Larsson mycket väl va stekhet i VM.

Kalla tycker jag också är ljummen. Hon har blandat bra lopp med sämre. Läget efter förkylningen och floppen i slutet va touren är osäkert. Men om hon får till allt ska det nog bli bra.

Södergren håller jag med om är kall. Har gjort bra lopp i år, men förkylningarna duggar tätt. Han har inte längre samma gedigna grundträning att falla tillbaka på, så nu får inget mer gå snett.

Olsson är iskall. Otroligt mycket sjuk. Är ju mästerskapsåkaren nummer ett, men hinner han verkligen i form denna gången?

Det är mina tankar… Blev visst en hel uppsats!

Inlagd: 2011-01-28, 17:23
Skriven av: manne

Gabriel….Hvis ikke Petter tar gullet selv på 5-milen, så tror jeg både det norske folk og Northug unner Sødergren gullet! Anders er meget populær mann i Kollen………….

Inlagd: 2011-01-28, 17:27
Skriven av: tolsrav

Det viktigaste är att Sverige vinner 15 km och herrstafetten. 5-milen med dagens utformning är ungefär lika prestigefull som sprinten.

Inlagd: 2011-01-28, 17:44
Skriven av: Benke Benbrott

Benke….Har du fråga de svenske åkarna, hvilken distanse de helst vil vinne?

Inlagd: 2011-01-28, 18:16
Skriven av: tolsrav

Jag tror nog att vi skall vänta med att ta tempen till efter SM. Säsongen hittils säger nog inte allt.

Inlagd: 2011-01-28, 18:25
Skriven av: nisse

Tolsrav: den mest prestisjefylte øvelsen vil alltid være den øvelsen der svenskene har størst vinnersjanser. Hadde Hellner vært favoritt på 5 mil fellesstart ville dette for Benke vært den gjeveste øvelsen.

Inlagd: 2011-01-28, 18:39
Skriven av: Gif

Tolsrav… Hellner har sagt att han helst vill ta medalj på 15 km klassiskt. Det är också den distans som Olsson satsat extra på. Södergren vinner nog helst femmilen skulle jag tro.

Inlagd: 2011-01-28, 18:41
Skriven av: manne

Tack för att du svarade för mig, Gif. I fortsättningen kan du pendla mellan ”Gif” och ”Benke Benbrott” och föra diskussioner lite som du vill.

tolsrav: Det var väl uppenbart att jag talade för mig själv och inte de svenska löparna? Men för att nämna en svensk löpare som håller med mig så kan säga att Hellner enligt egen utsago alltid värderar intervallstartslopp högre än masstartslopp.

Någon som han står fast vid även efter ett OS-guld på en Kalle Anka-distans.

Inlagd: 2011-01-28, 18:43
Skriven av: Benke Benbrott

Benke: Fast pursuiten är ingen Kalle Anka-distans på samma sätt som femmilen har blivit. Färre är med in till mål. Starka och allsidiga åkare gynnas. Men femmilen har blivit löjlig med tio man med in till spurten varje gång. Min statuslista på mästerskapsdistanser: 1. Stafett 2. 10/15 km intervall. 3. Pursuit. 4. Femmilen. 5. Sprint. 100. Teamsprint (där snackar vi Kalle Anka!)

Inlagd: 2011-01-28, 18:53
Skriven av: Per

Benke… Ja, som du är inne på är det personligt vad man tycker. Jag kan hålla med om att 15 km är den som känns mest genuin, men i de två senaste VM:en har den distansen blivit rena snökaoslotteriet. För inte känns Karneyenka som den näst bästa skidåkaren 2007?

Jag tycker dubbeljakten är en rafflande vm-distans där händer mycket och starka och smarta åkare vinner. Men guld är guld vilken distans det än kommer i.

Det är väl dock ingen tvekan om att stafetten är den publikmässigt mest prestigefyllda den här gången.

Inlagd: 2011-01-28, 18:57
Skriven av: manne

Benke…Da er mitt forslag til den svenske langrennsledelsen, at Hellner, Olsson og Ricardsson står over Kalle Anka distansen og 5-milen!

Inlagd: 2011-01-28, 19:07
Skriven av: tolsrav

tolsrav:

Jag funderade på det också. Men det kan vara bra att ha med ett par svenskar som kan ha sönder lite norska stavar. Man vet ju aldrig om Angerer grejar att ha sönder Petters stav som han gjorde i OS, så det kan vara bra med några svenskar som back-up.

manne: Jag kan inte hålla med om att det händer så jäkla mycket spännande i 30 km, även om dubbeln i OS och 5-milen i kollen i fjol var undantag. Det kan aldrig bli ens i närheten av så intressant som det är i intervallstartslopp.

Bara så att du vet, tolsrav, så var detta min högst personliga åsikt…

Inlagd: 2011-01-28, 19:41
Skriven av: Benke Benbrott

Jag tycker dom känns heta dom som ev har chans att ta en placering i främre träffen när det är dags. De ska då vara stafettlagen närmast..

Inlagd: 2011-01-28, 19:56
Skriven av: Experten

Säsongen har varit väldigt speciell hittils. Först var det väldigt kallt, sedan hög höjd. Efter det följde touren, vallamissar och sjukdommar. Det har egentligen inte varit någon tävling på låg höjd med ”normala förutsätningar”. Otepää kommer väl närmast, men många var slitna efter touren och andra saknades.

Väldigt svårt att säga hur åkarna ligger till. Jag tror att det finns betydligt mer i Johan Olsson än har visat upp, men det är klart man är lite orolig för honom och Södergren.

Inlagd: 2011-01-28, 20:18
Skriven av: Alexander

Benke: Vi er i hvertfall enige om at stafetten henger høyest. Nr 2 for meg er 5 milen, fellesstart eller ikke.

Obs. Min personlige mening

Inlagd: 2011-01-28, 20:30
Skriven av: Gif

Per, Har du sett femmila i prøvevm, femmila i granåsen eller den i Sapporo? Hvordan kan du påstå at det alltid er ti mann med i spurten? Jeg er bombesikker på at hvis du lager en undersøkelse i forkant av vm, vil samtlige løpere (uavhengig av nasjonalitet) heller vinne femmila enn dubbeljakten, det er rett og slett mye tøffere og vanskeligere å vinne en femmil, selvom det er fellesstart.

Og forresten, jeg hadde helst sett at femmila var intervallstart…

Inlagd: 2011-01-28, 20:43
Skriven av: Hanne

Allihopa! Det är tänkt att vi kommer uppdatera den här listan en gång i veckan fram till VM, så då kommer det bli mer dagsfärska temperaturer!

Inlagd: 2011-01-28, 20:52
Skriven av: Oskar

Självklart blir det lite ”tugg” mellan oss svenskar och er norrmänn här inne ofta lite kul ibland sarkastiskt ibland lite väl hånfullt(ja även jag är väl inblandad ibland) MEN hur tänkte du Gif när du svarade för Benke? I övrigt är min personliga åsikt att Stafetten, pursuiten och team sprinten kommer att vara intresantast i VM. Där ser man vad det kan var olika!

Inlagd: 2011-01-28, 20:55
Skriven av: Göran

Vad är grejen med att ha jönsson som största guldhopp? Tre vinster i rad spelar inte ett dugg roll när de kommer till sprint med tanke på vilket lotto det kan vara med stavbrott, folk som trampar på skidor osv.

Skärpning.

Inlagd: 2011-01-28, 21:02
Skriven av: Andreas

Alexander: Jag håller med dig. Säsongen har haft allt för mycket strul för att säga nått.
Ovan på kyla,sjukdomar,höghöjd och dåliga skidor kommer laddningen för TdS. Så det är många som inte fått visa sitt bästa än.

Inlagd: 2011-01-28, 21:15
Skriven av: nisse

Hanne: På mästerskap har Sapporo varit ett undantag de senaste åren. Men även där var det 4 personer inom 11 sekunder. Det var 11 inom åtta sekunder i Turin. 10 inom 12 sekunder i Vancouver, 11 inom tio sekunder i Liberec, 8 inom 10 sekunder i Oberstdorf. Samma mönster gång på gång. Men det är klart, visst har femmilen fortfarande hög status. (jag tog i lite i förra inlägget). Men inte lika hög som när det var intervallstart. Då var det tveklöst skidåkningens blå band. Har f.ö. mejlat till FIS efter varje mästerskapsfemmil de senaste åren och krävt intervallstart (så där är vi självfallet överens).

Inlagd: 2011-01-28, 21:18
Skriven av: Per

Hanne… Har inte alla mästerskapsfemmilar utom Sapporo slutat i en masspurt?

Inlagd: 2011-01-28, 21:35
Skriven av: manne

Har Jönsson dominerat i år på sprinten ?

Inlagd: 2011-01-28, 21:42
Skriven av: Experten

Experten: Emil leder WC-sprintcupen ganska klart. Men ”dominerat” tja det får någon annan svara på. Topp 5 i sprintcupen just nu:

1. Emil Jönsson – 330 p
2. Ola Vigen Hattestad – 264 p
3. Jesper Modin – 220 p
4. Fulvio Scola – 180 p
5. Alexej Petukhov – 177 p

Inlagd: 2011-01-28, 21:47
Skriven av: Jörgen

Joda det er bare Sapporofemmila av mesterskapsfemmilene som har holdt høyt nivå, men den var jo så perfekt som en fellesstart kan bli, høyt tempo nesten hele veien så løper etter løper måtte slippe. Kjempedrama med hjelmesets ski og morsom spurt hvor den sterkeste vant tilslutt… Hvis man ser på de to femmilene utenfor mesterskap, så er grunnen til at de har blitt spennende at noen faktisk har prøvd, og fått til, å gå fra. Hvis Södergren skal vinne er dette taktikken han må bruke, og hadde Sverige vært lure hadde de ofret Hellner som hare.

Jeg tror grunnen til at det har blitt massespurter tidligere er at løypene har vært alt for lette, og det er i hvertfall ikke tilfelle i kollen.. Det som virkelig kan ødelegge er snø, så vi får krysse fingrene for oppholdsvær…

Egentlig har jeg veldig tro på fellesstart femmil som konsept, jeg synes bare det er synd at det blir på bekostning av den gode gamle femmila som jeg elsket.

Inlagd: 2011-01-28, 22:22
Skriven av: Hanne

Jörgen; tack för uppgiften, man kan då säga att han leder i sprint men inte att han är överlägsen…

Inlagd: 2011-01-28, 22:42
Skriven av: Experten

Off topic: Tydligen har tv4 köpt upp rättigheterna till alla skidskyttelopp nästa år. Det borde innebära att längdåkningen kommer ta tillbaks greppet om den svenska tv-publiken, för att konkurrera mot skidskytte med reklamavbrott mitt i sista skjutningen lär ju inte bli svårt.

Inlagd: 2011-01-28, 22:47
Skriven av: manne

Manne: Puh, tänk om det hade varit tvärtom. Vilken mardröm.

Inlagd: 2011-01-28, 22:50
Skriven av: Per

Experten… Jönsson har vunnit tre av de fem lopp han kört i år, alltså mer än hälften, så nog kan man säga att han dominerat. På slutet har dock Hattestad varit vassast och han känns som den största favoriten inför vm.

Inlagd: 2011-01-28, 22:56
Skriven av: manne

Experten: Jönsson har den här raden i sprintlopp som han stältt upp i hittills den här säsongen (med res. för att jag sett något fel, fis var lite rörigt): 1, 8, 1, 1, 1, 4. Dominerat? Ja i min bok varje fall.

Inlagd: 2011-01-28, 22:57
Skriven av: Martin V

Hanne: Du är inne på en intressant väg med att Hellner offrar sig, hoppas att svenska (men inte norska) landslagslednigen läser det här…

Inlagd: 2011-01-28, 22:57
Skriven av: Jörgen

Modin har vist veldig god form i år. Har tro på at han kan lykkes på vm sprinten. Han kan vel også være aktuell til lagsprinten i vm.
Hva med Sødergren?
Rekker han å finne goformen til VM.

Inlagd: 2011-01-28, 23:10
Skriven av: Helmer

Visst kan man tänka sig nån taktik där någon får offra sig. Men för att någon ska vilja göra det måste nog denne känna att den har minimala chanser själv. Hellner kan ju lika gärna vara vårt största medaljhopp på femmilen när den dagen kommer.

Inlagd: 2011-01-28, 23:11
Skriven av: manne

Helmer… Sannolikt är Larsson-Jönsson förstaval till sprintstafetten. Modin är nog första reserv, men även Rickardsson kan va aktuell.

Inlagd: 2011-01-28, 23:15
Skriven av: manne

Offra bästa spurtaren Hellner låter som en dålig ide.. loppet kan blir kört så att han har medalj chans själv..men visst ska man åka taktiskt om tillfälleges..

Inlagd: 2011-01-28, 23:48
Skriven av: jossa

Selvsagt er det en risikabel taktikk å ofre Hellner, men jeg mener det er Sveriges beste sjanse til å ta gull. Södergren mangler farten til å holde så høyt tempo i begynnelsen at gode løpere må slippe, og den farten har Hellner. Jeg ser for meg at Hellner drar fra 10-30 km, hjulpet av Richardsson som kan bidra i letterrenget hvor Hellner sliter litt, for så og la Södergren gå hardt fra 30 km til mål. Gjennomføres dette tror jeg Södergren har en god mulighet for å komme alene til mål.

Skal man i stedet la alle løperene gå for seg selv, er Sveriges beste håp at de som er bedre enn Hellner til å spurte feiler( bommer på smøring, faller, brekker en stav, er småsyke eller ute av form), en fryktelig defensiv og kjedelig taktikk spør du meg. Det er vel ikke en gang sikkert at Hellner henger med til spurten, hans tidligere femmiler har ikke akkurat overbevist meg.

Nå vet man jo ikke om Sverige får mulighet til å være taktiske, det er jo mange andre land med også, men får de sjansen synes jeg de burde ta den…

Inlagd: 2011-01-29, 00:40
Skriven av: Hanne

Ja, Hanne… Jag kan hålla med i ditt taktiska resonemang. Men frågan är om Södergren över huvud taget kommer va i en form där han kan vinna en femmil. För tillfället tycker jag Rickardsson känns som Sveriges starkaste femmilskort, men det kommer förstås bero en hel del på hur slitna åkarna är i slutet av mästerskapen och så.

Sen har jag svårt att se att landslagsledningen skulle kunna beordra en åkare att offra sig för en annan. Det måste nog komma på åkarnas eget initiativ. Däremot utgår jag från att man talar sig samman innan om hur man kan gynna och dra nytta av varandra, utan att för den skull offra någon.

Angående Hellners spurt och femmilsförmåga… Han blir en bättre femmilsåkare för varje gång, var åtta i för-vm vilket inte är fy skam. Och hans spurt är nog inte helt ofarlig när det väl blir måsterskap.

Inlagd: 2011-01-29, 08:13
Skriven av: manne

Tror inte de är så många som spurtslår Hellner…tror att de är mer åkare som klarar av att gå med om de blir hårdkörning.. Södergren fixa inte att gå med förra året när de blev hårdkörning… å man ska aldrig offra bästa spurtaren ska man offra åkare ska de vara dom som är helt utan medaljchans som ska offras…

Hanne: har Södergren vissat form att han skulle hänga med ?
Hellnar har inte åkt många 5 milar i fritt sedan han slog igenom 2 st förra året blev han 8 i kollens 5 mil..

Inlagd: 2011-01-29, 08:28
Skriven av: jossa

Har aldri helt skjønt hvorfor Hellner ikke har fått det til på 5 milen. Han har god kapasitet, god teknikk og er flink til å presse seg selv. Kanskje er han for dårlig til å disponere løpet.

Jeg ville ”ofret” Sødergren for Hellner i stedet for omvendt, selv om det hadde vært gøy om Sødergren fikk et gull selv.

Tror for øvrig at det blir en morsom 5 mil. Mitt tips er at Max 3 løpere vil spurte om seieren.

Inlagd: 2011-01-29, 08:58
Skriven av: Gif

Gif… Men Hellner har ju i princip bara tillhört värlseliten i två säsonger och det går bara 1-2 femmilar per år. Han var åtta förra året, så det finns nog mer att hämta. Eventuellt kommer han dock köra väldigt många lopp i VM, så när väl femmilen kommer kan han va lite sliten.

Det som talar för en medalj till Södergren är väl att han kommer vara den, tillsammans med Northug och Piller Cottrer, som kanske är mest inspirerad inför femmilen. Dessutom kommer han nog vara mer utvilad än många andra, för det finns stor risk att han får stå över 15 km.

Inlagd: 2011-01-29, 09:23
Skriven av: manne

Manne: Du har selvfølgelig rett, men jeg sitter likevel med en følelse av at Hellner ikke helt har greid å knekke 5 mils koden ennå. Han har imidlertid alle forutsetninger for å lykkes.

For øvrig tror jeg at det er flere enn de du nevner som har siktet seg inn på 5 mils gull. Cologna, Bauer, Legkov, franskmennene osv.

Inlagd: 2011-01-29, 09:50
Skriven av: Gif

Hahaha, Dæhlie knuste Mogren opp ”monsterbakken” i programmet landskampen, Norge Sverige 1-0 :))

Inlagd: 2011-01-29, 09:55
Skriven av: Neithiri

Daehlie är ju vältränad. Mogren är ju fet och otränad så utgången är ingen överraskning.

Inlagd: 2011-01-29, 10:00
Skriven av: nisse

Tja, syns Dæhlie også så en anelse fet ut, men Molle var noen kg fetere ja, enig der…

Inlagd: 2011-01-29, 10:46
Skriven av: Neithiri

Gif… Självklart är det fler som vill vinna. Men för Northug, Södergren och Pller Cottrer är femmilen i just Holmenkollen något alldeles speciellt. Northug vill nog visa sig som en riktig skidkung genom att vinna femmilen på hemmaplan, Södergrens Holmenkollshistoria behöver inte förklaras och Piller Cottrer började sin karriär med en Kollenseger och har sagt att han nu vill sluta cirkeln med ett VM-guld i Oslo. En sån som Bauer höll ju t,ex touren som ett större mål för säsongen, men visst kommer han villa vinna när han väl står på startlinjen.

Inlagd: 2011-01-29, 11:13
Skriven av: Manne

Dählie skulle ha mött Elofsson istället. Då hade det blivit åka av.

Inlagd: 2011-01-29, 13:03
Skriven av: Gabriel

NM på NRK: Efter halva skiathlonen leder Rönning och Sundby, halvminuten före Östensen, Gjerdalen 47 sek efter, osv. Hårdkörning av Rönning och Sundby i blötföre.

Inlagd: 2011-01-29, 13:58
Skriven av: JA

Varför går inte även SM denna helg? Nu är det ju tävlingsfritt, men det kanske är tanken att ha en träningshelg (eller vilohelg för de som behöver..)

Inlagd: 2011-01-29, 13:59
Skriven av: JA

Skid-VM 2013 visas på TV4. Jag kommer att med största sannolikhet titta på Eurosport (eller NRK).

Inlagd: 2011-01-29, 14:03
Skriven av: JA

NM Skiathlon:
1. Sundby
2. Rönning +35
3. Gjerdalen +1.36
4. Post +1.58
5. Östensen +1.58

Inlagd: 2011-01-29, 14:33
Skriven av: JA

Skremmende dårlig nivå bak Sundby og Rønning. Den tredjeetappen på stafetten blir enda mer usikker, Røthe og Gjerdalen holder absolutt ikke nivået som skal til, jeg tror vi må satse på en skiskytter…

Inlagd: 2011-01-29, 14:40
Skriven av: Neithiri

Nu är det skidlöpninges tur att drabbas av TV4:s girighet…

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/article8484653.ab

Inlagd: 2011-01-29, 15:23
Skriven av: Benke Benbrott

Ser at TV4 stikker av med de svenske rettighetene til å sende ski-VM 2013,
”TV4 får sända nästa längd-VM som avgörs i Val di Fiemme, Italien, 2013.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/article8484653.ab

Blir altså et reklamehelvete om man vil følge sendingene, faen, og heller ingen Blomman og Hård, synd å skam…

Inlagd: 2011-01-29, 15:23
Skriven av: Neithiri

Helvete vad illa med skid-vm i TV4. Att de inte fattar att alla hatar deras jävla B-sändningar

Inlagd: 2011-01-29, 15:24
Skriven av: Jon

Neithiri: Enig der. Svendsen er aktuell. Når han nå dropper v-cup rennene i USA og skal være hjemme å trene for å komme i topp form til VM.

Inlagd: 2011-01-29, 15:25
Skriven av: Helmer

Vad sysslar SVT med? Hur kan de förlora alla fighter mot TV4 hela tiden? TV4 tar vad dom vill ha och SVT får smulorna som är kvar. Så är det jämt. Och vi får se en jävla massa reklam.

SVT får väl höja tv-licensen med 3 kronor så får dom de pengar dom behöver för att köpa in skidåkning.

Jag vägrar se skidor på tv4.

Inlagd: 2011-01-29, 15:26
Skriven av: Gabriel

Helmer,
Om Svendsen kan finne tilbake til den formen (og litt til) han hadde i begynnelsen av sesongen tror jeg kanskje han kunne hengt med på 3.etappe i ski-VM, men jeg tror dessverre Skinstad og co har bestemt seg for Røthe eller Gjerdalen…

Inlagd: 2011-01-29, 15:35
Skriven av: Neithiri

I begynnelsen av säsongen? Du menar när han fick bank av Belov och Sedov med 45 sekunder på Beitostölen? För att inte tala om 1.25 min av Legkov…

Inlagd: 2011-01-29, 15:38
Skriven av: Benke Benbrott

Man glömmer bort att längdskidåkarna har ett helt annat upplägg än sidskyttarna och att Hegle Svendsens resultat (1,25 bakom Legkov i Beito) ska ses i ljuset av att Legkov var rätt nedtränad, medan skidskyttarna släppt upp på träningen och var i bra form.

I Oslo kommer alla längdåkare vara i toppform och då blir det tufft för en skidskytt.

Inlagd: 2011-01-29, 15:44
Skriven av: Gabriel

Benke,
Jeg mener i skiskytter-rennene i begynnelsen av sesongen, der gikk han fort, på Beito gikk han ikke spesielt fort, men selvsagt, Svendsen er et usikkert kort han også, nei, vi har ingen solide på den etappen, absolutt ingen…

Inlagd: 2011-01-29, 15:53
Skriven av: Neithiri

Inget land har väl fyra solida åkare? Ja, det skulle kanske va Ryssland då, men det känns som dom brukar klanta till det ändå på mästerskapen.

Personligen tycker jag att det är jättekonstigt att man kan köra till sig en stafettplats genom skidskytteresultat. Kan inte va nån höjdare för längdåkningen i Norge på sikt.

Inlagd: 2011-01-29, 16:21
Skriven av: Manne

Manne,

Sverige har ju det om alla är i form. Det var därför vi vann OS-guld.

Nu ser det ju lite skakigt ut formmässigt. Men vi har 4 världsklassåkare.

Inlagd: 2011-01-29, 16:32
Skriven av: Gabriel

Patetiskt att SVT inte tænker sænda VM i 2013. Jag kommer att se det på NRK. Det får inte vara reklam i skid-VM eftersom det inte ær några pauser.

Inlagd: 2011-01-29, 16:33
Skriven av: Alexander

Gabriel… Ja visst har vi 4 världsåkare. Min poäng var bara att det är få länder som har 4 starka och friska åkare samtidigt. Alla har lite problem, inte bara Norge. Sverige har i dagsläget nästan ett osäkrare lag än Norge. Det är väl egentligen bara Norges damlag som känns helt tryggt inför VM.

Men visst håller jag med om att vi vann stafetten för att vi hade bra åkare på varje sträcka.

Inlagd: 2011-01-29, 17:00
Skriven av: Manne

Manne,

För vår del så vet vi att vi har möjligheten att ta hem det om vi får våra åkare i form. Även om Södergren eller Olsson inte är i form så kanske Jönsson kan leverera en bra sträcka också. Och eftersom vi har åkare som är världsklass i både skate och klassiskt så har vi utrymme att laborera med olika uppställningar.

Det är skillnad för Norge, de har ju INGET alternativ på 3:e sträckan och får be till gud om ett mirakel ;-)

Men Norge har Petter på sista och han kan ju hitta på något.

Inlagd: 2011-01-29, 17:26
Skriven av: Gabriel

Manne skrev ”Personligen tycker jag att det är jättekonstigt att man kan köra till sig en stafettplats genom skidskytteresultat. Kan inte va nån höjdare för längdåkningen i Norge på sikt.”
Det er jo ikke så rart at skiskyttere blir gode til å gå fristil, de gjør jo ikke annet, og Norske skiskyttere holder et høyt nivå, både Bjørndalen, Hafsås og Berger har vunnet renn hvor hele verdenseliten i langrenn har vært tilstede, så de som sier at skiskytterne ikke kan gå langrenn er på sopptur. Som sagt, en Svendsen i form hadde kanskje kunnet holde følge på 3.etappe i VM, men det er en sjanse å ta dette også så lenge han absolutt ikke har vist form i det siste…

Inlagd: 2011-01-29, 19:12
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Du missförstår mig. Det är inget fel att Svendsen får åka längdstafetten, men han borde va tvungen att prestera i längdskidslopp först.

På sikt är det inte bra för motivationen hos längdåkarna om dom gång på gång blir petade till förmån för skiskyttar som dom slår i början av säsongen och sen inte får några fler chanser att möta.

Om man är elitsatsande längdåkare som har som mål att ta en plats i stafettlaget måste man få någon ärlig chans att visa att man är bättre än dom man konkurrerar mot. Vad är det egentligen tänkt att längdåkarna ska göra – börja åka skidskyttelopp för att visa att dom kan slå Svendsen?

Inlagd: 2011-01-29, 19:38
Skriven av: Manne

Jag får fixa NRK jag också, pallar inte med TV4 och dess reklam! Längdtävlingar ska vara utan reklamavbrott, punkt slut!

Pinsamt att SVT gick miste om den godbiten, ska det föreställa public service? Är besviken.

Inlagd: 2011-01-29, 20:04
Skriven av: Jörgen

Fyfan, 2013 gick i stöpet.

Och vad ska de ha för kommentatorer? Ekwall och Peter Jihde eller? Lär ju bli ”bra” stämning om man tvingas titta på VM utan ljud.

Inlagd: 2011-01-29, 20:06
Skriven av: Skidjan

Manne,
Det er vel heller en følelse av hvem som er best det er snakk om her, når det gjelder fristil så sliter vi kolossalt med å få fram gode nok folk i langrenn, Vi har Petter and thats it, de andre går for sakte, Gjerdalen og Røthe underpresterer gang etter gang, og ledelsen har jo som mål å stille med de beste løperne i store mesterskap, og når følelsen alle sitter igjen med forteller at skiskytterne er bedre enn våre (utenom Petter), så er det ikke annet å gjøre enn å velge en av dem, selv er jeg ikke i tvil om utfallet av en stafett i fristil med 4 mann på hvert lag hvor skiskyttergutta møter langrennsgutta, jeg tror en Bjørndalen, Bø, Berger og Svendsen i form hadde pisset på spesialistene våre 9 av 10 ganger.

Inlagd: 2011-01-29, 20:21
Skriven av: Neithiri

Skidjan;
Jag har ett par grannar som sa så här om att SVT släpper skidor och skidskytte till TV4:

”Då kanske SVT äntligen får råd och plats i tablån att sända våra program”

De menar nyheter, kultur, debatter etc.

Konstiga grannar eller ……..

Inlagd: 2011-01-29, 20:40
Skriven av: Elin

Neithiri… Röthe har åkt jättebra i de tre stafetter han kört. Bästa tid på sin sträcka i Lahtis och näst bästa i Davos och i Gällivare bärgade han bronsmedaljen. Han var dessutom sjua i årets enda 15 km fristil i Gällivare och är bara 22 år. Visst har han åkt sämre lopp också, men underprestera är ju lite att ta i. Inte många andra länder har såna fristilstallanger, men dom måste få förtroende för att kunna slå igenom.

Röthe är kanske inte mogen än och Svendsen är nog rätt man… Men man lär inte få några skickliga fristilsåkare om man kastar in skidskyttar så fort det börjar hetta till. Hellner, Rickardsson och Södergren var knappast stjärnor på en gång. Dom gavs förtroende och ansvar och växte med uppgiften. Och det tror jag gäller även för skidskyttar som t.ex. Bö…

Inlagd: 2011-01-29, 20:57
Skriven av: Manne

Elin: Suspekta grannar du har… Skulle akta mig noga för dem i fortsättningen oavsett hur många år ni känt dem!

Inlagd: 2011-01-29, 21:10
Skriven av: Jörgen

Manne,
Jeg må si jeg er fryktelig usikker på Røthe, greit, han har talent, er ung, lovende og alt det der, men 3.etappe på VM-stafetten i selveste Kollen er ikke plassen å lære opp folk, der bør vi stille med en løper som har lært og som takler det enorme presset (noen vil vel kalle stafetten det største i VM, persolig setter jag 50km høyest), jeg stoler rett og slett ikke på Røthe, vi må ha en løper som er tør bak øra også på den tredje etappen for å vinne. Før hadde vi Tore Rud Hofstad, det var en løper jeg stolte på, det samme med skiskytter Lars Berger, en slik fyr bør langrennsnasjonen Norge kunne dyrke fram, men det klarer vi ikke, det er noe alvorlig galt med treningsarbeid osv når f.eks Alsgaard slår stort sett alle landslagsløperne våre, noe er riv ruskende galt…

Inlagd: 2011-01-29, 21:34
Skriven av: Neithiri

Tyvärr så blir det bara mer av såpor och tävlingar typ Minuten, det är detta SVT chefen vill ha. Jag mår illa…

Inlagd: 2011-01-29, 21:45
Skriven av: Experten

Neithiri: Låt Alsgaard åka i VM-stafetten istället, det kan bli riktigt bra TV som det brukar heta.

Thomas kan kommentera i TV i början för att sen gå ner och åka och fortsätta kommentera efter sin stafettsträcka.

Då slipper ni bekymra er om Pilotbrillemannen, Sjur Røthe och skidskyttar.

Inlagd: 2011-01-29, 21:50
Skriven av: Jörgen

SvT chef=VD Eva Hamilton

Inlagd: 2011-01-29, 21:51
Skriven av: Experten

Jörgen,
Hehe, ja, bra TV hadde det sikkert blitt :) Og det var faktisk folk som alvorlig mente Alsgaard burde være med i VM, det er selvsagt bare tull, han er milevis fra kapasiteten som skal til, og derfor er jeg også utrolig skeptisk til de som han slo i NM.

Inlagd: 2011-01-29, 21:55
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Det jag menar är att man måste visa tilltro till åkare för att de ska ha en chans att slå igenom.

Som exempel: Unge och orutinerade Tarej Bö fick förtroendet att köra OS-stafetten framför betydligt mer rutinerade åkare. Han klarade av uppgiften, växte med den, fick större självförtroende och i år slåss han i världscuptoppen.

En dryg vecka efter att norge hade 3 längdåkare topp-10 på 15 km fritt i Gällivare gick Skinstad ut i VG och sa att Svendsen kunde vara aktuell för VM-stafetten utan att åka några längdskidslopp. Det tycker inte jag är att visa förtroende och tilltro till längdåkarna.

Som sitautionen är nu håller jag dock med om att det nog inte finns något alternativ till Svendsen.

Inlagd: 2011-01-29, 22:28
Skriven av: Manne

Elin: haha, hur kom ni in på den svängen?

(Jag är intresserad av allt de nämner (kanske inte ”kultur” – citattecken inkluderat, jag tycker att Van Gogh är vackert men i princip ingen konst efter det) men marknaden måste väl vara mättad nån gång? Hur mycket nyheter står man ut med? TV4 har nyhetsTIMMEN, skulle räckt med en kvart)

Snacka om att den här frågan aldrig skulle dyka upp i Norge, folket skulle tvinga Stoltenberg i exil om det blev av. Förresten har NRK tusen gånger fler/bättre naturprogram än SVT.

Expert: ja, det är allt bra uselt ställt med SVT, inte finns det mycket för en annan att glädjas åt i tablån.

Inlagd: 2011-01-29, 22:36
Skriven av: Skidjan

Först var jag glad att TV4 köpt skidskyttet så att SVT kunde fokusera mer på längd men tji så man fick. Nu blir det att behålla NRK jag är grymt impad av deras sändningar ifrån NM faktiskt! Mycket möjligt att jag kollar wm på NRK istället för SVT.

För övrigt får väl norge hoppas att Pilotbrillemannen får gå ut med valfri ryss på stafetten i kollen så han har en rygg att gå på. Det värsta som kan hända för norges del är att han får gå ut i ensam ledning med 30-40 sekunder. Han verkar ju omöjligt kunna hålla fart själv. Jag höll tummarna för Simen idag men tyvärr verkar han sliten ifrån Touren fortfarande.

Inlagd: 2011-01-29, 23:21
Skriven av: Joel Burman

Manne,
At Bø fikk sjansen den gangen skulle vel nesten bare mangle, alternativene var vel Berger bom bom bom og Andresen bom bom bom bom bom. Men jeg ser poenget ditt, noen ganger må man bare ta sjansen på et ungt talent. Dilemmaet og fasiten som Skinstad og co sitter på er at langrenns spesialistene ikke har vunnet en eneste intervallstart i fristil siden november 2005, i samme periode har skiskytterne 2 verdenscupseire og 1 VM-gull, og da prater vi tre forskjellige skiskyttere, og nå er en fjerde skiskytter meget aktuell for 3.etappen i VM. Mao, talenter finnes, men de som satser langrenn får tydeligvis dårlig veiledning.
Uansett, Røthe skal gå andre etappe for Voss på NM-stafetten i morgen. Han skal opp mot, og kan dermed sammenlignes tidsmessig med: Djupvik, Andresen, Sundby, Pettersen, Eilifsen, Gjerdalen, Aasen Ouren, Rennemo og Post. Greie referanser for noen og enhver som vil til VM det. Mitt tips er han flopper…

Inlagd: 2011-01-29, 23:41
Skriven av: Neithiri

Idag hade Sjur Röthe ruskigt dåliga skidor på klassiska delen (han tillhär väl inte a-landslaget?), jag tror att om han är i Gellivare form är det den bästa mannen ni kan ha på en 3 dträcka utan att Petter ska behöva köra både fristils sträckorna.

Inlagd: 2011-01-29, 23:44
Skriven av: Joel Burman

Skidjan; för undvikande av missförstånd. Skidåkning är kultur; vete f-n om Minuten är det

Inlagd: 2011-01-29, 23:50
Skriven av: Experten

Det som är mest lustigt för oss svenskar är ju att skidskyttarna anses vara så sjukt aktuella trots att de inte stod fram på Beito eller i Gällivare. Visst OEB hae bästa sträcktid på tredjesträckan, men totalt utan del i någon som heslt tätstrid och därför omotiverat upphaussad, Jespersen och Röthe krossar Björndalen dagen innan men det loppet räknas plötsligt inte…

Inlagd: 2011-01-29, 23:51
Skriven av: Anders

Jespersen var kun et blaff, å tro på ham er å tro på julenissen…

Inlagd: 2011-01-29, 23:54
Skriven av: Neithiri

Joel,
Nei det stemmer, Røthe er ikke landslagsløper, disse er :
Petter Northug
Simen Østensen
Tord Asle Gjerdalen
Eldar Rønning
Martin Johnsrud Sundby
Kristian Tettli Rennemo
Petter Eliassen

Inlagd: 2011-01-30, 00:12
Skriven av: Neithiri

Arne Post som kom på 4:e plats idag gjorde ett bra renn!

Inlagd: 2011-01-30, 00:22
Skriven av: Joel Burman

Ja, det kan se slik ut, men faktum er at Arne Post ikke engang er fulltids langrennsløper, at han tar en 4.plass i NM forteller kun det de fleste vet, at Norsk langrenn har store problemer…

Inlagd: 2011-01-30, 00:26
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Norge har nu fyra alternativ till stafetten förutom Rønning, MJS och Petter, utan inbördes rangordning:

Postmannen Arne
Pilotbrillemannen Gjerdalen
TV-kommentatorn Alsgaard
Skidskytten Svendsen
Oppskrytte Røthe

Inlagd: 2011-01-30, 01:07
Skriven av: Jörgen

Jörgen, du glemte oppskrytte Røthe, uansett, min stemme går til Svendsen ;)

Inlagd: 2011-01-30, 01:10
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Sjur kom efter TV-kommentatorn i NM, lämnade honom därför utanför listan men okej nu finns han med också på listan.

Inlagd: 2011-01-30, 01:14
Skriven av: Jörgen

Nethiri: Sveriges svar på Arne Post, vintertriatleten Andreas Svanebo, tog faktiskt brons på SM-femmilen förra året.
(Brink, Hellner, Fredriksson, Olsson fattades dock).

Svanebo vann ju över just Post senast det var vintertriatlon-VM så de är ganska jämförbara.

Inlagd: 2011-01-30, 01:17
Skriven av: Skidjan

Hehe, ja, tips: Svanebo går 3.etappe for Sverige:)

Inlagd: 2011-01-30, 01:31
Skriven av: Neithiri

Jörgen: Glömför guds skull inte Siemen!!! Jag satt igår och höll tummarna för honom så de blånade tyvärr kroknade han när Pilotbrillemannen (killen kan inte hålla fart själv, måtte han får åka och gå ut i ledning eller ett vakum på kollen stafetten) malde ner honom på skate delen!

Inlagd: 2011-01-30, 08:27
Skriven av: Joel Burman

OT: Är det inte konstigt att vintertriatlon består av Längdåkning, Cykling och löpning?

Ett bättre alternativ hade väl varit Långfärdsskrisko, Längdskidor + något annat som är mer vinterexklusivt?

Inlagd: 2011-01-30, 08:31
Skriven av: Joel Burman

Neithiri, Manne: Er det ikke slik at 3. etappen er en slags problemetappe for flere lag en Norge. Typisk den etappen der man plasserer den svakeste løperen. Hvem er sannsynlige 3 etappeløpere for de andre lagene?

SUI: Remo Fisher
RUS: Sedov
FIN: Lalluka
SWE: Sødergren
CZE: Novak
KAZ: Chebotko
FRA: Vittoz
GER: Tsharnke?
CAN: Babikov
ITA: Clara

Ikke avskrekkende i forhold til den gjengen som går 2. etappe. Cologna, Legkov, Bauer, Olsson, MJS, Teichmann, Kershaw, Poltaranin, Jahujaervi osv.

Dersom Norge er i tet etter to etapper(noe som ikke er usannsynlig, MJS og ER er i bra form), så har feks Gjerdalen flere ganger vist at han er god til å henge. Det viste han senest i TDS på enkelte etapper.

Svendsen er offensiv, men et helt ubeskrevet blad i staffettsammenheng. Løypa i Kollen er steinhard, og jeg er redd for at Svendsen vil kunne gå på en smell.

Det beste hadde etter mitt syn vært om noen fikk overtalt Lars Berger.

Inlagd: 2011-01-30, 08:47
Skriven av: gif

GIF: Du har helt rätt tredjesträckan är marig för många lag. Konstigt att det blir så med näst sista sträckan.

I dagsläget ser jag nog hellre Södergren som startman om Johan olsson kan komma i wmform åså kör vi richardsson, hellner på de två sista!

Inlagd: 2011-01-30, 08:55
Skriven av: Joel Burman

Burman: Jo kanskje, men du må ikke glemme at også Sverige er avhengige av å være med etter to etapper. Dersom Hellner må jage inn 20-30 sek på siste etappe, så vinner han ingen spurt(eks La Cluzas).

Målsetningen for den som går 3 etappe for Norge må være å sende ut Northug innenfor 15 sek av lederen. Det tar Northug i et jafs. Blir vanskelig dersom det er 30-40 sek som i OL

Skal Johan Olsson gå SM+

Inlagd: 2011-01-30, 09:02
Skriven av: gif

GIF: Södergren borde kunna borra på en första sträcka och ta rygg på de viktiga löparna, Ryssland, Norge, finland osv.

Jag är nog mer orolig för honom på en tredje sträcka i nuläget. Första sträckan går sällan stenhårt så att det spricker upp på riktigt.

Inlagd: 2011-01-30, 09:06
Skriven av: Joel Burman

Joel: Men hvordan er formen til sødergren da? han har jo ikke hatt en kjempesesong så langt i år, men han kan jo komme i form til VM.

Inlagd: 2011-01-30, 09:15
Skriven av: Helmer

Jag tror att chansen är stor att Richardsson kör 3:e om inte Södergren kommer i toppform. Så får Södergren och Jönsson slåss om förstasträckan. Men det hänger på Johan Olsson.

Det funkade onekligen bra i Gällivare. Och det är som sagt viktigt att ha två riktigt starka fristillsåkare, för det är inte många länder som har det. Chansen att kunna avgöra är nog störst på fristillssträckorna. Om man nu lyckats följa med Ryssland och Schweiz fram till tredje.

Inlagd: 2011-01-30, 10:36
Skriven av: Gabriel

Som jag skrev tidigare i någon tråd: Sätt Hellner på 3:e och Rickardsson på 4:e etappen. Är Hellner i storform kan han åka ifrån de andra ordenligt och ge Daniel en lucka som ingen klarar att ta in.

Inlagd: 2011-01-30, 11:29
Skriven av: Allan Vallan

Allan,

Men om Hellner inte lyckas dra ifrån så kanske vi förlorar n medalj eftersom Richardssons fristilsspurt inte är så vass. Så det blir en rejäl chansning.

Inlagd: 2011-01-30, 12:46
Skriven av: Gabriel

Sundby slo pilotbrillemannen med over 30 sekunder på sin etappe under NM-stafetten i dag, herregud, la oss slippe pilotbrillemannen på 3.etappe i VM, *ber til høyere makter*

Inlagd: 2011-01-30, 13:07
Skriven av: Neithiri

Joel: självklart ska sistasträckan gå med sparkstötting!

Inlagd: 2011-01-30, 13:16
Skriven av: Skidjan

Gjerdalen verkar väldigt beroende av att ha någon att hänga. ungefär som Northug för ett par år sedan.

Det ska bli intressant att se om Hjelmeset blir uttagen. Hjelmeset-Rønning-Sundby-Northug är nog ett starkare lag än Sundby-Rønning-Gjerdalen-Northug. Undrar om Norge vågar sätta en färsking som Røthe på en VM-sträcka på hemmaplan. Uttgen kommer imorgon mitt på dagen på allt utom 2 sprintplatser som tas ut efter Rybinsk.

Det jag funderar mäst på just nu är om SM borde ått denna hälg så att våra åkare kunde förbereda sig till VM från och med nu? Norrmännen (med undantag från Rønning) åker och förbereder sig på hög höjd. Vad tror ni andra?

Sedan tvivlar jag lite på att Northug är så sjuk. Han tänkte avstå NM för ett par år sedan för att kunna fokusera på mästerskap, men blev då nästan tvingad att ställa upp. I år går dessutom NM i Trønderlag i år.

Inlagd: 2011-01-30, 13:32
Skriven av: Alexander

Totalt utklassing av Trønderlagene i NM- stafetten! 1-2-3-4-5- plass…..LETT!… :-)……………..

Inlagd: 2011-01-30, 13:38
Skriven av: tolsrav

En intressant observation från damernas NM-stafett var att Marthe Kristoffersen inte klarade att gå ikapp Astrid Jacobsen. Det var bara 30m mellan dem vid 2,5km.

Hjelmeset var inte med i NM-stafetten. Då har han blivit sjuk eller så har han klubb inget lag i år. Någon som vet?

Inlagd: 2011-01-30, 13:41
Skriven av: Alexander

Alexander,
Hjelmeset blir garantert ikke tatt ut, han fikk grisebank av Alsgaard på 15 km klassisk i NM for noen få dager siden så han er ikke god nok lenger, han er milevis fra en VM-tropp, glem ham.

Inlagd: 2011-01-30, 14:16
Skriven av: Neithiri

Kommer precis från FM där jag sett Juha Lallukka imponera stort. Helt överlägsen på skatedelen i dubbeljakten och vann typ med en minut före Sami Jauhojärvi. När de bytte skidor var han ca halvminuten EFTER Jauhojärvi. Lallukka kan nämligen inte åka klassiskt, men idag imponerade ha stort och hängde med hyfsat på den klassiska delen och krossade på skate. Lallukka är livsviktig för det finska stafettlaget i VM. Han är en av världens absolut bästa skateåkare då han är i form, men han har fått visa det så väldigt sällan pga mycket sjukdomar. Men i år har han varit mer frisk än på länge. Han har åkt väldigt bra på de två stafetterna som gått iår, och var 12:a individuellt i Gällivare och 2:a på Scancup i Torsby. Hans bästa resultat i VC är 4, men han har varit snabbast av alla på nån jaktstart i skate har jag för mig.

Se upp för Juha Lallukka på 3:e sträckan i VM! Sen har vi Matti Heikkinen på sista…

Riitta-Liisa Roponen imponerade också och var överlägsen i dubbeljakten. Hon hängde på Saarinen i klassiskt och avgjorde på skatedelen.

Inlagd: 2011-01-30, 14:36
Skriven av: Frans

1. Juha Lallukka 1.13.29,9
2. Sami Jauhojärvi + 40,0
3. Tero Similä + 40,4
4. Lari Lehtonen + 44,9
5. Kari Varis + 58,8
6. Teemu Kattilakoski + 1.37,7
7. Mikko Koutaniemi + 1.39,3
8. Niklas Colliander + 1.39,9
9. Heikki Palosaari + 1.40,3
10. Teemu Härkönen + 2.39,7

Inlagd: 2011-01-30, 14:39
Skriven av: Frans

1. Riitta-Liisa Roponen 40.16,2
2. Aino-Kaisa Saarinen +1.09,4
3. Riikka Sarasoja +1.14,1
4. Laura Ahervo +2.24,2
5. Satu Pirttiniemi +2.25,2
6. Teija Lehtimäki +2.33,0
7. Eevamari Oksanen +3.20,2
8. Maija Hakala +3.35,3
9. Outi Gröndahl +3.39,3
10. Silja Tarvonen +3.44,3

Inlagd: 2011-01-30, 14:41
Skriven av: Frans

Var inte Nousiainen med?

Inlagd: 2011-01-30, 15:13
Skriven av: Benke Benbrott

ja! Helt topp, med Skogn øverst på pallen….

Inlagd: 2011-01-30, 15:25
Skriven av: Helmer

Benke. Nej, vet inte varför han inte ställde upp. Nousiainen har varit betydligt sämre på skate än klassiskt denna säsong men dubbeljakt passar honom ändå ganska bra så förstår inte varför han inte åkte. Heikkinen åkte inte heller idag, men han har varit sjuk och kommer åka dubbeljakt i Rybinsk i stället, ser ut att för en gångs skull bli normalt vinterväder där.

Inlagd: 2011-01-30, 15:47
Skriven av: Frans

Neithiri: Enig med deg, vi må da ha noe annet å sette på tredje etappe i VM enn Gjerdalen. Han var heller ikke i går spesielt imponerende i NM på 30 km med skibytte. Ja, han ble nr 3, men var langt bak vinneren, en vinner jeg har vanskelig for å se kan hevde seg i toppen i vm. Hjelmeset blir vel heller ikke med til VM.

Helmer og Tolsrav: Tenk det: 5-dobbel på stafetten i NM i dag til trønderske lag. Det understreker hvor godt det jobbes i de trønderske klubbene.

Helmer: Er også du trønder? Det tyder på det ettersom du ble så glad (?) over at Skogn vant stafetten!!!!

Inlagd: 2011-01-30, 19:42
Skriven av: Jomar Blekkås

Jomar: Ja! e trønder vettu.

Inlagd: 2011-01-30, 20:22
Skriven av: Helmer

Helmer: Bra tippa av meg! Da er vi tre av det slaget da, tolsrav har jo selv innrømmet at han er trønder.

Inlagd: 2011-01-30, 20:24
Skriven av: Jomar Blekkås

Jag är gammal friidrottare och så jag försöker se så mycket friidrott jag kan på sommarhalvåret. TV4:as friidrottssändningar är otroligt irriterande då de låtsas sända saker live efter reklampausen när höjdhopp, kast och längdhopp i själva verket redan har inträffat. Så jag kan bara instämma i alla röster som höjs mot TV4 här. Aftonbladet täcker inte annan sport än fotboll och hockey längre. Det är bland annat det som gör att sajter som skidpepp blir allt populärare tror jag. Missa förresten inte Hellner på skoter… http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/marcus-hellner/

Inlagd: 2011-01-30, 20:40
Skriven av: Per

Nu har Krönikören lagt ut sitt VM-lag. Eller ja, åtminstone hälften!

Inlagd: 2011-01-30, 21:32
Skriven av: Oskar

TV 4 har dock Lennart Julin som äger. Han kan ensam kommentera en hel gala och ha full koll på alla deltagare och deras historia med några få kärnfulla ord.

Inlagd: 2011-01-30, 21:50
Skriven av: gnällspik

Gnällspik: Juhlin är extremt specialiserad typ friiidrottens Björn Hellberg. Tvivlar på att han vill ha nått med längdåkning att göra.

Inlagd: 2011-01-30, 21:54
Skriven av: Joel Burman

Burman: Fast inte helt specialiserad. Han är även gammal inbiten skridskofantast. Vilket iofs lär grunda sig i att det bygger mycket på siffror med varvtider och tidsscheman, och då är en tacksam sport för statistiknördar.

Möjligt att hans perversa hunger för siffror kan mättas med skidlöpning också?

Äh, tror väl egentligen inte att det är så troligt att han skulle kommentera det men det vore ett roligt experiment.

Inlagd: 2011-01-30, 22:04
Skriven av: Benke Benbrott

Det pratas om Norska skidskyttar som tänkbara åkare i VM-stafett laget. Men vi som minns OS och svenska damstafettlaget. ACO var ju inte ens tänkbar, eftersom att hon saknade FIS-poäng i skidåkning. Vilka Norska skidskyttar har FIS-poäng och kan vara tänkbara. Eller är det andra regler vid VM.

Inlagd: 2011-01-30, 23:16
Skriven av: Sten

Sten: de norska skidskyttarna åker en del längdtävlingar som i Beitostölen och skrapar därför ihop en del FIS-poäng till skillnad mot våra svenska skidskyttar.

Inlagd: 2011-01-30, 23:49
Skriven av: swestam

Swestam: Rätt. De norska skidskyttarna har FIS-poäng som de oftast tar i början av säsongen, så att de kan åka även i längd om plikten och fosterlandet kallar in dem. Kanske skulle de våra också göra det för säkerhets skull dvs ställa upp i Bruks ifall det skulle bli kris senare under säsongen? Ferry, Ekholm och ACO i alla fall.

Inlagd: 2011-01-31, 00:19
Skriven av: Jörgen

De lite sämre och yngre skidskyttarna åkte faktiskt i Bruksvallarna i höstas, bland annat Mattias Nilsson. Kanske en förändring på gång nu när man inte har lika fast landslagstrupp som tidigare.

Inlagd: 2011-01-31, 11:07
Skriven av: swestam

Mattias Nilsson på en tredje sträcka i en längdstafett. *ryser*
Finns inget större nöje än att se honom skjuta bort oss ifrån segrar och pallplatser i skidskyttestafetter. Tyvärr har han ju blivit petad där nu så han kanske gör en längdsatsning a la Brink igen haha

Inlagd: 2011-02-01, 12:17
Skriven av: Joel Burman

[…] – Del 1, del 2. Skidpepp […]

Inlagd: 2011-02-02, 17:22
Skriven av: Mange och Oskars Sport » Blog Archive » VM-trupper

Kan inte låta bli att raljera över Sportbladet hiskeliga webb omröstning. Man ska rösta hur många medaljer Kalla tar på WM där alternativen är: 0, 1, 2, 3, 4!!!! 46% av rösterna tror att hon tar minst två medaljer. 9% är optimister (verklighets frånvända) och tror att hon tar 4!!!!!! medaljer. Herregud! Tar hon silver i sitt livs skiathlon lopp kommer antagligen rubrikerna vara att hon missade guldet.

Inlagd: 2011-02-03, 21:46
Skriven av: Joel Burman

[…] fortsätter vi fram till VM att ta tempen på de svenska åkarna. Den första delen kan ni läsa här. I rankingen tas hänsyn till åkarens “normala” […]

Inlagd: 2011-02-07, 18:12
Skriven av: » Skidpepp tar VM-tempen (del 2) « Skidpepp

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values