23 november 2010, av Oskar

VM-femmilen i Falun kan få intervallstart!

Efter diskussionerna under Vinterstudion i helgen som var, Då Jürg Capol öppnade för att det är möjligt att söka dispens för att köra intervallstart under VM-femmilen i Falun 2015, har det nu dykt upp spekulationer om att vi faktiskt kan få se intervallstart där. Holmenkollen fick som ni kanske redan vet dispens inför vinterns VM men valde ändå att behålla masstarten (orsaken börjar på N och slutar på orthug).

SVT har pratat med VM2015-generalen Sven Von Holst som säger att man inte tagit något beslut angående om de ska söka dispens eller inte. Han tycker de aktiva ska få avgöra frågan! Personligen känns det som en säker vinst för intervallstarten men det är svårt att säga, vad tror ni? Vilka skidåkare är egentligen för respektive mot masstart på femmilen?

Slutligen måste jag ändå säga att jag är förvånad att man inte tog upp min gamla namninsamling igen. Den visar ju på att stödet för att återinföra intervallstart i femmilen är stort och har varit så länge!

PS. när jag skriver femmilen överallt innefattar det givetvis även damernas tremil.

30 kommentarer till ”VM-femmilen i Falun kan få intervallstart!”

Jurg Capol säger ju emot sig själv när han säger att Falun får söka dispens. Innan sa han ju att tävlingsprogrammet var fast ställt.

Jag tycker masstartsdebatten var välbehövlig i vinterstuidion men lite haltande. Jurg var ett levande bevis på FIS ovilja att ta till sig kritik. Den tyska tv-reporten kändes dummare än struten.

Reagerade också på att man bara valde att visa svenska åkares reaktioner istället för att ta med flera av dom klipp (som sägs ligga uppe på SVT play) med internationella stjärnor som dömer ut masstarten, nu blev det ju ett svenskt ankdams/martyr perspektiv som vanligt.

Inlagd: 2010-11-23, 10:42
Skriven av: Joel Burman

Jag fattade inte ett ord av vad Capol sa i den där debatten. Inte ett jävla ord.

Inlagd: 2010-11-23, 10:50
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Hade grymmt svårt att hänga med själv faktiskt. Man tycker ju att SVT kunde texta honom för ev. klipp som ligger uppe i efterhand.

Inlagd: 2010-11-23, 10:54
Skriven av: Joel Burman

Hade varit betydligt lättare att hänga med om han valt ett språk och inte blandat ihop fyra.

Inlagd: 2010-11-23, 10:58
Skriven av: Frans

Jag hade en kompis som bott en del på Island på besök under intervjun med Jürg, och hon tyckte det var kul att se en islänning på teve hehe.

Inlagd: 2010-11-23, 11:09
Skriven av: Manne

I så fall måste man lösa problematiken med den alltmer utvecklade hängåkaren. Att starta en halvminut efter en stark vinnarkandidat har alltför ofta gett medalj. Brink 2003 snodde Fredriksson på bronset genom att råhänga Södergren. Niklas Jonsson femmilen OS 1998.

Det är lätt att glömma att en intervallstart inte alltid är rättvis.

En idé jag haft är att varva bäst rankade med sämst rankade åkare mot slutet av fältet. Varannan bulgar/dansk och varannan världsstjärna. På så sätt håller man ner startdjupet men håller en minuts startintervall mellan stjärnorna.

Inlagd: 2010-11-23, 11:20
Skriven av: Anders

efter = före

Inlagd: 2010-11-23, 11:21
Skriven av: Anders

Försökte dra igång en diskussion om det här på skidpepps facebook sida men intresset var svalt.

Jag sammanfattar det jag skrev där med att Jurg Capol kom väldigt billigt undan med sina bortförklaringar.

Inlagd: 2010-11-23, 11:21
Skriven av: Andreas

Bra att debatten kom fram men obegripligt att man inte tog med intervjuerna med utländska åkare, Majdic var ju inte direkt positiv och hon är väl inte så dålig i masstart. Med lite opinionsbildning kan man nog få tillbaka intervallstarten på 5-milen men masstarter på andra sträckor får man nog leva med (utifrån diskussionen med Jürg). Spånade ihop ett förslag som kan bli lite intressantare som jag postade på vinterstudions blogg men jag kör här också. Vad tycks, bra eller dåligt?

Vad tror ni om följande upplägg för ett längre masstartslopp? Banan innehåller tre slingor på 4 km (slinga 1), 5 km (slinga 2) respektive 6 km (slinga 3). Åkarna lottas in i 6 startgrupper med olikfärgade nummerlappar, grupperna seedas efter världscupranking/FIS-ranking eller liknande. Grupp ett kör slingorna i ordningen 1-2-3, grupp två i 1-3-2, grupp tre 2-3-1, grupp fyra 2-1-3, grupp fem 3-1-2 och sista gruppen 3-2-1. Efter detta kör alla 3 varv på 5km-slingan om det är t.ex är en tremil. Det borde bli cirka 10-12 i varje grupp och eftersom två grupper åker ihop första slingan är det då 25 åkare. På detta sätt måste man på ett sätt göra sitt eget lopp eftersom man bara vet hur de andra i ens egen grupp går och de flesta av dem är antingen mycket bättre eller sämre än en själv. De främsta konkurrenterna kommer att vara i andra grupper och vem vågar då lusköra? Samtidigt blir det först i mål som gäller vilket underlättar för vissa TV-tittare. Skulle detta bli bra eller kaos och tråkigt?

Inlagd: 2010-11-23, 11:25
Skriven av: Jon

När det gäller femmil med intervallstart i Falun är jag lite dubbel.

Å ena sidan, vill jag som de flesta här väldig gärna ha tillbaks intervallstarten på femmilen.

Å andra sidan tycker jag det är helt sjukt och oseriöst att arrangörerna ska få bestämma tävlingsgrenarna. En stor anledning till att vi får nya distanser som slalomåkning på längdskidor, är att det finns så stort utrymme för arrangörer och TV-bolag att vara ”kreativa”, som Ulvang så fint uttryckte det. FIS borde sätta ner foten och markera vad längdskidåkning är för nåt, annars blir det bara trams av hela skiten. Jag menar, det är ju som om Sverige skulle kunna få Fotbols EM och sen kunna ansöka om att arrangera det för bara 7-mannalag! Galet!

Inlagd: 2010-11-23, 11:27
Skriven av: Manne

Jag menar alltså att grupperna ska seedas så att varje grupp innehåller åkare som är väldigt olika bra enligt rankingen (typ ranking 1, 7, 13, 20, 27… respektive 2, 8, 14… eller liknande. Man ska alltså inte ha de främsta konkurrenterna i samma grupp

Inlagd: 2010-11-23, 11:29
Skriven av: Jon

Jon, det kan bli väldigt kaosartat att försöka följa. Dessutom kommer det bli snack om vem som får den tunga slingan när jämfört med de andra osv.

Inlagd: 2010-11-23, 11:37
Skriven av: Anders

Hoppas det blir intervallstart det är ju det som dom flesta åkarna vill sen har ju Falun 4 år på sig och få till rejäla spår också (längden på slingorna).

Inlagd: 2010-11-23, 11:46
Skriven av: Andreas P

Jo det är ett lite vilt förslag. Själv föredrar jag nog intervallstarter (om det inte är väldigt spännande masstarter som dubbeljakten i OS) men tyvärr verkar det som att de är på utdöende. Började spåna om det går att hitta en tävlingsform som kombinerar först i mål (vilket tyska tv-tittare verkar föredra) med möjligheten att göra sitt eget lopp och att gå ifrån. Alternativet är lopp med intervallstartsdel, paus någon timme och sedan jaktstartsdel. Eller riktigt tuffa banor där starkare åkare kan gå ifrån

Inlagd: 2010-11-23, 11:46
Skriven av: Jon

Krönikörens inlägg på vinterstudiobloggen idag var ju mycket underhållande. Teichmanns hatt! Haha!

Inlagd: 2010-11-23, 11:48
Skriven av: Gabriel

Något jag blev förbannad över när de visade intervjun med den tyska zdf (?) mannen var när han idiotförklarade den tyska tv-publiken. Dom verkar ju inte ha så svårt för intervallstarter i skidskytte, varför skulle de då ha det i längdskidor?
Ni kanske kan gissa att jag är mot masstarter, åtminstone på femmilen/tremilen.

Herr Krönikörens blogginlägg på Vinterstudion.se
”I södra Europa går det nämligen inte att uppbringa en enda kommentator som kan förklara hur intervallstart fungerar. Däremot vimlar det av genier som tycker att regelboken i exempelvis Tour de Ski är lika enkel som kvantfysik.”
Klockrent! XD

Inlagd: 2010-11-23, 12:39
Skriven av: LMG

I ett tempolopp (intervallstart) i cykel är reglerna sådana att om man blir uppåkt av en senare startande cyklist så måste man släppa en lucka på 25 meter så att man inte drar någon fördel av andra åkare. Borde gå att genomföra i längdskidor också.

Inlagd: 2010-11-23, 15:41
Skriven av: JonasE

JonasE: Funkar det verkligen i praktiken? Betyder det att man inte kan köra om då? Eller finns det speciella zoner för det.

Inlagd: 2010-11-23, 16:09
Skriven av: Joel Burman

Joel>> Om man blir omkörd men sedan har mer krafter än sin motståndare kan man köra om honom igen och då tvingas han släppa en lucka osv. Det kräver också att varvet är så pass långt att löparen som startar först inte hinner varva innan siste man startar, precis som det var i Kollen på den gamla goda tiden (tre år sedan).

Inlagd: 2010-11-23, 16:26
Skriven av: JonasE

Anders: så när Niklas Jonsson åkte ifrån Björn Dählie med 22 sekunder på ca 2km var det varken bra underhållning eller en rättvis silvermedalj?

Du har kanske rätt i övrigt, men det var ett dåligt exempel. Ditt förslag om att blanda seedade åkare med lite sämre var intressant.

Inlagd: 2010-11-23, 17:11
Skriven av: Skidjan

Norge har ett skäl till att inte vilja ha en traditionell och rättvis 5-mil det börjar på S och slutar på ödergren

JC pratar norska med ett par svenska ord. Jag har bott i Norge och för mig var det väldigt enkelt att förstå honom.

Skidjan: Niklas Jonsson vann ej loppet. Södergren har förlorat åtminstone två säkra guld pga masstart.

Jag förstår inte varför man inte kan ha en jaktstart som i 2001. Då kunder den tyska publiken bara se den sista milen om de så ville.

Att ha masstart på 5-milen är ju bara helt sjukt.

Inlagd: 2010-11-23, 18:00
Skriven av: Alexander

@Skidjan – rättvis var den väl eftersom förutsättningarna var sådana och det var självklart strålande underhållning. Men det går inte att komma ifrån att Niklas till största delen låg i rygg på Dähli. Jag vill inte frånta Niklas någon som helst ära. Jag vill bara peka på att även intervallstart har sina problem, i synnerhet på längre distanser.

Inlagd: 2010-11-23, 18:01
Skriven av: Anders

Anders… Jag tror ärligt talat inte FIS prioriterar sportslig rättvisa särskilt högt. Så ”hängåkarna” är nog inget problem för återinförandet av intervallstartsfemmilen.

Det är intekterna från TV-bolagen som avgör. OM FIS ser att man kan dra in lika mycket pengar på en femmil med intervallstart, så återinför dom nog den.

Inlagd: 2010-11-23, 18:29
Skriven av: Manne

Anders:

Problemet med intervallstart som du nämner löser man på fem minuter genom att lägga varannan A-åkare och varannan B- eller C-åkare. De platserna lottas och rimligtvis ska de löparna vara så pass mycket sämre att det inte avgör pallplaceringarna, även om de orkar ta rygg en stund.

På så vis får också producenterna möjlighet att visa längre perioder av de bästa åkarna. Det blir dessutom betydligt lättare att producera svårproducerade 15 km-lopp.

Inlagd: 2010-11-25, 00:38
Skriven av: Sixten

Tack Sixten, det var precis det förslag jag hade ovan i tråden.

Apropå produktion av 15km. Det var långt ifrån optimalt i Gällivare. Blir alltid väldigt irriterad när producenten väljer att ha långa publikbildssekvenser istället för att visa skidåkare i bild. Gärna publikbilder, men det räcker med tre sekunder i taget för att fånga stämningen. Dessutom undrar jag vad det är för mening med att ha en lång resultatlistevisning efter ett par kilometers åkning, man vet oftast redan hur tendensen för de flesta åkarna i toppen ser ut i ett senare skede. 30 sekunders resultatlistevisning tar bort massvis av fina skidåkarbilder.

Inlagd: 2010-11-25, 09:11
Skriven av: Anders

Anders: Jag tror att det gamla klassiska hederliga bildtänket som vi är vana vid ifrån intervallens högtid är försvunnen.

Nu är bildproducenterna skadade av all masstart och rädsla för att folk ska byta kanal av någon anledning.

Inlagd: 2010-11-25, 09:21
Skriven av: Mästertipparen Burman

Möjligt, men jag byter nästan kanal så fort en snorig unge med svenska flaggan målad på kinderna dyker upp i bild, eller när producenten visar ställningen vid 2 kilometer istället för att visa när Chris Jesperssen passerar 12,3 km…

Jag vill se längre svep av åkare framemot de mellantider som ligger längre fram i loppet. Följa med de åkare som har chans på bra placeringar under ett par hundra meter med flertalet kameror. I det skedet av loppet behöver man inte ligga kvar för att fånga alla åkare.

Inlagd: 2010-11-25, 09:43
Skriven av: Anders

Jag tycker ofta man får för lite mellantider. Men inte vid 2,2 km utan snarare längre in i loppet. Om inte det är vaksamma kommentatorer är det inte sällan en rekordspurtande Teichmann går in på en bra tid utan att man ens sett att han var med innan. När Blomqvist snackar, håller han dock god koll på såna saker.

Inlagd: 2010-11-25, 09:55
Skriven av: Manne

Radio är oftast bättre på att hantera intervall starter eftersom de inte är låsta till bilder på samma sätt som TV.

Inlagd: 2010-11-25, 10:20
Skriven av: Mästertipparen Burman

Varför har kommentarer tagits bort? :(

Inlagd: 2010-11-25, 12:04
Skriven av: Adrian

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values