23 november 2010, av Martin

Northug övertränad?

petternorthug09-11-29.jpg

Norska VG har idag publicerat en artikel om att Petter Northug frånvaro i Gällivare kan ha berott på överträning som många tidigare här på Skidpepp har spekulerat om.

Så här har norske Vidar Lofshus uttalat sig i media:

Jeg tror mest det handler om en akutt overbelastning, at det rett og slett er blitt for mye for kroppen i perioden under høydesamlingen.

I ren panik har man även testat Northug för TWAR, ni vet den bakteriesjukdom som man trodde låg bakom orienteringsdöden för 20 år sedan (dock fanns det inga belägg för det då) och som även orsakade en kortvarig formsvacka för Mathias Fredriksson under en VM-vecka för ett antal år sedan.

Som det ser ut nu lutar det åt att Northug ställer in tävlingarna i Kuusamo. Vad som händer med resten av säsongen är ännu inte klart. Skulle det vara så att Petter är övertränad så är han inte den första. Både Tord Asle Gjerdalen, Simen Östensen och vår egen Per Elofsson har tidigare gjort samma resa.

För skidcirkusen är det här inga goda nyheter. Northug behövs för att höja intresset kring skidtävlingarna och skulle VM eventuellt vara i fara är det naturligtvis en katastrof, inte bara för Norge.

Till höger har vi skapat en omröstning där ni kan rösta på vad ni tror kommer hända med Northug. Saknas något svarsalternativ, säg till snarast så lägger vi till.

På Skidpepp håller vi tummarna för att Petter snart är tillbaka i spåren!

Läs mer: SVT, Expressen, Metro, Aftonbladet, NRK

Uppdatering: Enligt VG visade provsvaren att Northug inte är sjuk.

118 kommentarer till ”Northug övertränad?”

Bra iniativ med en artikel Martin! Jag håller också tummarna för att Petter kommer med till VM.

Inlagd: 2010-11-23, 10:20
Skriven av: Joel Burman

Så jäkla tråkigt. Håller alla tummarna att han kommer tillbaka snart. Han är väldigt viktig för sporten. Och det är betydligt tråkigare att slå Norge när Northug inte är med….. Det blir inte riktigt samma sak då.

Inlagd: 2010-11-23, 10:28
Skriven av: Gunnar

Ska tillägga att VG är Norges motsvarighet till Aftonbladet så källan är kanske inte den bästa, dem brukar överdriva väldigt mycket.

Inlagd: 2010-11-23, 10:29
Skriven av: Gunnar

I aftonbladets undersökning vill 60% se northug i VM det säger det mesta om hans popularitet. Det må skrikas och skränas bland kommentatorsfälten om att han är en oschysst hängåkare men gemene man vill nog se gärna se Northug och raljera över honom. Känns som att hatkärleken till Petter är stor i Sverige.

Inlagd: 2010-11-23, 10:31
Skriven av: Joel Burman

Det är anmärkningsvärt att flera av Norges skidskyttar åker så fort och brukligt att det framstår som ett starkare langrennslag än det norska landslaget på herrsidan. Vore intressant att se en stafett mellan Hafsås, Björndalen m.fl och det norska herrlaget exkl. Petter. Det har under en tid höjts kritiska röster runt hur landslagsledningen brister i att följa upp åkarna. Kanske ligger något i det? Kanske är bristen på ödmjukhet en av föklaringarna. Läste att Ronny Hafsås (skidskytten) reagerat på att åkare ur längdlandslaget utmålar sig att vara i kjempeform. Han menar att man inte är bättre än man presterar. Det finns nog en del att fundera över för norrmännen. Det vore nog idé att ödmjukt snegla på Norges skidskyttelandslag eller det svenska landslaget för lite nya inspel.

Inlagd: 2010-11-23, 10:44
Skriven av: Anna

Anna: Skidskyttarna kör ju bara fristil. Jag tror att man reagerar på att norrmännen har svaga ländåkare på den stilen (förutom Petter) och då sticker skidskyttarna ut väldigt mycket. Jag håller helt med dig att det inte gynnar Norge att Skidskytte VM verkar gå samtidigt som längd VM.

Jag tycker definitivt att man borde försöka koordinera förbunden och ha gemensamma mästerskap istället.

Inlagd: 2010-11-23, 10:48
Skriven av: Joel Burman

Anna, bra skrivet.

Jag tror att det här med den bristande ödmjukheten är ett problem för norskt langrenn.

Jag kan inte förstå hur man som Sundby kan ens riskera att göra bort sig så mycket som han gjorde inför skiathlon i OS. Alla fall blir så otroligt mycket tyngre när man sitter på höga hästar. Petter är väl en person som triggas av att sätta sig själv på pedistal, men det har uppenbarligen fått andra konsekvenser. Som visar sig nu.

Inlagd: 2010-11-23, 10:48
Skriven av: Gabriel

Jag ser Northug som ett offer för den nya skidåkningen. Masstarter med överdrivna behov av att vara explosiv leder till för mycket styrketräning. Skall du dessutom klara sprint och flera lopp på kort tid så sliter det något helt otroligt. Den träning som alla dessa egenskaper kräver är för hård i längdern.
Så det som skulle passa Northug kan vara det som sänker honom.
Färre lopp och individuella starter är som jag ser det en väg ur detta. Northug kommer inte att vara den siste som får problem.
Explosivitet i kombination med uthållighet är väldigt svårt för någon att palla. Inom friidrotten har man samma problem på 400m. Det är dom som har kortast karriär.

Inlagd: 2010-11-23, 11:19
Skriven av: nisse

VM utan Northug skulle inte bli lika kul. Som någon redan påpekat, det är inte lika roligt att vinna över norge om inte northug är med.

Inlagd: 2010-11-23, 11:20
Skriven av: Andreas

Andreas, visst är det så. Men då kan man ju hävda att alla lopp som körts efter Per Elofsson lade av inte är lika roliga eftersom den bästa inte är med.

Det är intressant det som Nisse säger om 400-meterslöpare. Har inte hört det förut. Men det känns logiskt. Idag ska alla vara bäst på alla typer av distanser. Det håller ju inte.

Känns bra att Hellner lägger mest energi på att bli en mer åkstark löpare och inte fokuserar på spurten så jäkla mycket.

Inlagd: 2010-11-23, 11:26
Skriven av: Gabriel

Nå VM utan Petter är väl nu ingen katastrof förutom för Norge menar det är farligt om sporten bara har en stjärna som ska stå för allt.

Men vi säger om Petter kommer med och inte är helt i form då är det ju lika illa. För folket vill ju se han spurta inte vara runt 15e man.

Inlagd: 2010-11-23, 11:51
Skriven av: Andreas P

Petters tränare är ju Svein Tore Samdal som också var Björgens tränare förut, det gick då inge vidare i slutet med honom och hon avbröt samarbeter och bytte ju tränare för 2 år sen och alla vet ju hur det gick… Succé

Inlagd: 2010-11-23, 12:02
Skriven av: Andreas P

Han säger exempelvis att det finns inget som heter överträning osv…kanske Petter borde följa i Björgens spår och byta…

Inlagd: 2010-11-23, 12:04
Skriven av: Andreas P

Samdal er ikke Petters trener, han har ingen ting med det norske herrelandslaget å gjøre. Men han sier og mener det du refererer.

Personlig tror jeg Petter kommer tilbake. Jeg tror han var stinn av trening når han ble syk og at kroppen derfor bruker lengre tid på å restituere seg og bli kvitt viruset.

Satser på gode konkurranser og mye skimoro senere i vinter! :)

Virker som en fin skiside detta forresten.

Inlagd: 2010-11-23, 12:45
Skriven av: Kalkunis

Vitoz fick en muskelbristning och blir borta länge. >Snart är det bara Hellner kvar.

Inlagd: 2010-11-23, 13:03
Skriven av: nisse

Märkligt att inte Langrenn.com har skrivit om detta ännu.

Inlagd: 2010-11-23, 13:29
Skriven av: Gabriel

Det finns väl olika stadier av helvete? När man hör Elofsson berätta låter det som han blundade för alla varningssignaler och bara tutade och körde. Men om man istället upptäcker problemen tidigt och vidtar åtgärder snabbt, borde det väl finnas större möjligheter till ett snabbt tillfrisknande.

För övrigt är jag inne på Joels linje. Jag tror inte Petter behöver komma upp i fjolårets nivå för att spurta hem ett eller annat lopp på VM. Han vann ju lopp redan 2006, och då borde han rimligtvis haft betydligt lägre kapacitet än ifjol.

Inlagd: 2010-11-23, 13:31
Skriven av: Manne

Kaggestad slenger med leppa som vanlig og kaller dette en bagatell og at Petter er med igjen om 14 dager. Jeg er redd Kaggestad ikke har ikke skjønt noen ting.

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10011608

Inlagd: 2010-11-23, 13:36
Skriven av: Neithiri

@Manne – Säg inte det. En 100% Northug orkade inte ta igen fem meter på pursuiten i OS efter stavbrekket. De hårda banorna i kollen kräver nog att man är på topp.

Inlagd: 2010-11-23, 13:53
Skriven av: Anders

Kaggestad säger att Djupvik har full koll på detta. Det var ju lugnande……

Inlagd: 2010-11-23, 14:47
Skriven av: nisse

Vet inte om jag skulle dömma ut Northug efter en artikel i VG. Känns inte som den mest trovärdiga tidningen i världen. Tror definitivt att han är med i VM, annars är det ett enormt fiasko av den norska landslagsledningen om man låtit Petter övertränas.

Inlagd: 2010-11-23, 14:52
Skriven av: Gurra G

Det var kanske oundvikligt för att kunna motsvara bilden som oövervinnelig?
Nu är det nog inte så farligt, han återkommer nog bättre än någonsin till VM.
Ett tips:
Norge borde kanske börja igen som de gjorde under OS i Albertville, att ligga med dropp efter loppen med ”näringslösning”, för att kunna återhämta sig snabbare, då kanske överträning undviks. Vegard kanske vet hur det låg till med ”näringslösningen” på den tiden?

Inlagd: 2010-11-23, 14:59
Skriven av: Björn

Björn: Om det där är menat som doping insinuationer kan du väl ta dem nån annan stans. Är rätt säker på att Norge aldrig fuskat inom längdåkningen.

Inlagd: 2010-11-23, 15:05
Skriven av: Joel Burman

Skulle det inte hållas en presskonferens idag av de norska ledarna, ang provsvaren?

Inlagd: 2010-11-23, 15:13
Skriven av: Gabriel

@Gabriel
”Men då kan man ju hävda att alla lopp som körts efter Per Elofsson lade av inte är lika roliga eftersom den bästa inte är med”
hävda? Dette er et faktum!

@Anders
”Säg inte det. En 100% Northug orkade inte ta igen fem meter på pursuiten i OS efter stavbrekket.”

Logical fallacy.

Inlagd: 2010-11-23, 15:18
Skriven av: Ubersnuber

Ubersnuber,

Du sitter med andra ord och grämer dig vid varje lopp sedan 2003 för att Per Elofsson inte ställer upp. Var det så du menade?

Inlagd: 2010-11-23, 15:20
Skriven av: Gabriel

@Ubersnuber – bara om man inte begriper vad jag skriver.

Inlagd: 2010-11-23, 15:20
Skriven av: Anders

Per Elofsson uttalar sig om Northugs eventuella överträning för NRK. Intressant perspektiv och artikel: http://www.nrksport.no/langrenn/1.7393716

Inlagd: 2010-11-23, 15:23
Skriven av: swestam

@Gabriel
Ville være naturlig for meg å i hvert fall ha det i minne sesongen etter [insert kung here] ufrivillig forsvant.

@Anders
Jeg tror ikke engang du selv forsto hva du skrev, der. Hørtes sikkert bra ut i hodet ditt.

Inlagd: 2010-11-23, 15:28
Skriven av: Ubersnuber

Jo precis, men man kan inte ta ära ifrån åkarna som vinner bara för att någon stjärna inte ställt upp. Så fungerar all idrott. Det ingår att hålla sig frisk och det ingår att vara som bäst när det gäller. Klarar man inte det så är det synd, men det är spelets regler.

Inlagd: 2010-11-23, 15:33
Skriven av: Gabriel

@Ubersnuber – jag förstår precis vad jag skriver. Du kan ju pröva nästa gång att skriva hur du tolkar det jag skriver istället för att göra bort dig med onödiga formuleringar.

Inlagd: 2010-11-23, 15:39
Skriven av: Anders

Det viktigaste med att Petter kommer med till VM är så att norrmännen är utan ursäkter när vi slår dem på stafett!!
Jag är inget direkt Northug-fan men vill dock att de bästa ska vara med för att på så sätt göra tävlingarna så bra intressanta som möjligt.
Jag längtar efter att att få se våra svenskar göra mos av norrmännen i spåren!

Inlagd: 2010-11-23, 15:42
Skriven av: Adrian

@Gabriel

Hadde Elofsson blitt overtrent etter 2000/2001 sesongen hadde nok OL 2002 fått en nesten(jeg er jo norsk så like ille blir det ikke) like kjip bismak som vm får hvis Northug går glipp av det nå, men siden han hverken var god i OL eller sesongen etter så hadde han allerede mistet en god del av sin status som best i verden.

Krysser selvsagt alt jeg har av fingre og tær for at dette bare er en bagatell ig han er tilbakei dusseldorf.

Inlagd: 2010-11-23, 15:45
Skriven av: hanne

@Gabriel
Jeg sier ikke at f.ex Hellner skulle få dårlig samvittighet for å vinne i fravær av Northug; syns bare det er synd for sporten hvis antatt nr 1 ikke stiller til start.
Så jeg tror vi er enige her.

@Anders
Du tar utgangspunkt i 5 meter og at Petter var 100%, og deretter trekker du en konklusjon.
Denne logikken kunne ha fungert helt fint den, men dessverre drikker Northug hverken olje eller bensin.

Inlagd: 2010-11-23, 15:51
Skriven av: Ubersnuber

Og selvsagt forsvinner en del av glansen og gleden av å vinne når verdens beste ikke kan være med. Situasjonen er den samme i skøyter(skridskor) nå, Sven Kramer, verdens dessidert beste skøyteløper, er ute med skade denne sesongen. Noe som kan gi norske Håvard Bøkko en sjanse til å endelig vinne, men selvsagt vil ikke det bety i nærheten av like mye som hvis han faktisk slo Kramer.

Inlagd: 2010-11-23, 15:52
Skriven av: hanne

Hanne,

Os 2002 fick väl den värsta bismaken ett mästerskap någonsin fått. Elofsson var i sitt livs form inför Salt Lake, men tyskspanjoren hade dopat sig mer än någon annan någonsin gjort och förstörde hela mästerskapet för Elofsson.

Det är vad jag kallar bismak.

Om Northug inte är tillbaka i toppform till VM i Kollen så är det naturligtvis hemskt tråkigt för sporten, men ingen ska ta någon ära från de som tar medaljerna.

Inlagd: 2010-11-23, 15:53
Skriven av: Gabriel

@Ubersnuber – Det jag visar på är en motpol till alla de som påstår att en 95% Northug enkelt hänger med in till spurten på långa masstartslopp. Det är inte enkelt för någon ens när man är i 100% form. Därmed inte sagt att han inte kan göra det.

Inlagd: 2010-11-23, 15:58
Skriven av: Anders

Jeg vet jo det da, Muhlegg gjør meg forsatt skikkelig sinna, men paralellen er gyldig likevel. Og bare så det er sagt, jeg savner fortsatt Elofsson, han var en fantastisk idrettsmann.

Jeg er helt ening i at det ikke burde fratas noen ære hvis man vinner i holmenkollen og Northug ikke kan være med,det er som du sier en del av gamet å holde seg frisk, MEN jeg tror det ville betydd dobbelt så mye f.eks Hellner å faktisk slå Northug, så noe av æren vil forsvinne alikevel, selvom det ikke burde være sånn.

Inlagd: 2010-11-23, 16:05
Skriven av: hanne

Norrmän: Lugna ner er. En majoritet härinne vill ju se Petter i Kollen och han kommer säkerligen vara med där formtoppad som vanligt. Förstår inte att ni är så negativa. Det här uppladdningsmönstret har ju körts i ett par år känns det som finns ingen anledning at thetsa upp sif för en artikel i VG om det.

Inlagd: 2010-11-23, 16:14
Skriven av: Joel Burman

Du vinner ikke løp med 95%, det er ikke mulig på det nivået. Særlig gjelder dette for løpere som Northug, som er avhengig av en ”edge”.

Eksemplet ditt var uansett dårlig.
Det var et veldig spesielt scenario.

Men jeg er, som sagt, enig med deg.
Northug er grym, men å tro at han skulle kunne vinne gull i VM, av alle ting, uten å være i toppform; er både vannvittig! Og respektløst mot andre løpere, ikke minst.

Inlagd: 2010-11-23, 16:15
Skriven av: Ubersnuber

Det gjør ikke så mye for the norske landslaget at Northug er borte denne sesongen, fordi at da kan yngre talenter som har vært i skyggen av Northug få sjansen. Tenker spesielt på Sjur Røthe og Chris Jespersen, med flere.
I tillegg har Northug en yngre bror som kanskje kan fått sitt gjennombrudd i verdenscupen denne sesongen.
Selv om Northug (tar en Sven Kramer), og er borte denne sesongen må dere (kjepphøye:)svensker se opp for andre nordmenn!!!

Inlagd: 2010-11-23, 16:19
Skriven av: Norge

Norge: Du har definitivt en poäng i att ni ska passa på att släppa fram nytt blod under vintern för det är nog enda chansen ni har om ni ska kunna ha nått att säga till om i fristils loppen.

Inlagd: 2010-11-23, 16:22
Skriven av: Joel Burman

@Ubersnuber – så bra att vi är eniga, då.

Tycker nog inte att vi svenskar är särdeles kjepphøye om våra VM-chanser. Förutom herrstafetten har vi inte så många klara guldchanser så här på förhand. Med masstarternas införande har alla dicipliner blivit väldigt svårtippade.

Inlagd: 2010-11-23, 16:27
Skriven av: Anders

@ hanne: Håller med dig fullständigt.

Och skoj med ytterligare en kunnig och balanserad norsk skribent här på skidpepp! Fast även en marginellt mindre balanserad norrman som trollet nethiri är ju riktigt underhållande att följa… =)

Inlagd: 2010-11-23, 16:28
Skriven av: Henke

Kanske dags för ett best of Neithiri inlägg. =)

Inlagd: 2010-11-23, 16:30
Skriven av: Joel Burman

Tror definitivt att Northug kommer tillbaks, är kanske positivt i längden för Norsk längdåkning, att andra får chansen att visa upp sig, tror Northug har begränsat de andras utvecklingskurva de senaste åren?

Inlagd: 2010-11-23, 16:31
Skriven av: Björn

@Björn
” tror Northug har begränsat de andras utvecklingskurva de senaste åren?”
Definitivt!
Men den viktigste faktoren er det fremdeles elendige fristil-nivået Norge innehar. Den eneste eksperten var Ruud Hofstad, men han var jo, som kjent, syk 90% av sesongen.

Inlagd: 2010-11-23, 16:37
Skriven av: Ubersnuber

Åh vad jag saknar Tore Ruud Hofstad. Det var en man som kunde åka elegant fristil.

Inlagd: 2010-11-23, 16:38
Skriven av: Anders

Har inte Tore-Rud lagt av??? Det trodde jag. Annars kanske Alsgaard kan dra på sig pjäxorna och köra en fristils sträcka?

Inlagd: 2010-11-23, 16:38
Skriven av: Joel Burman

Kanske det var en storm i ett vattenglas. http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10011633

Inlagd: 2010-11-23, 16:40
Skriven av: Pelle

Då är han inte sjuk i alla fall. Då återstår bara att han är ordentligt sliten. Hoppas det inte är allvarligare än så.

Inlagd: 2010-11-23, 16:47
Skriven av: Anders

@Norge Jag är helt inne på din linje. Om nu Northug blir borta den här säsongen så kan det faktiskt innebära en nedtrappning av kaxigheten hos det norska landslaget. Ödmjukhet där man låter sina egna istället för Petters resultat tala gynnar säkerligen de nya spännande åkarna. De behöver glädjas åt medgångar istället för att gräma sig över på förhand uttalade promenadsegrar som inte infrias om inte Petter gör jobbet. Det är inte lätt att stå i skuggan av en ”wonderboy” Utan Petter kan nya stjärnor få blomstra och göra bra ifrån sig och kunna glädjas åt det även om det inte innebär medaljer alla gånger. Visst är det det otroligt trist för Petter om han inte kan delta i vinter. Men tror att Norge som landslag kommer att gå stärkt ur det hela. Jag hoppas verkligen det.

Inlagd: 2010-11-23, 16:50
Skriven av: Anna

@Joel Burman
Joda, Hofstad la opp.

Inlagd: 2010-11-23, 16:57
Skriven av: Ubersnuber

I følge blodprøvene ha han inte TWAR/ kyssesyken. Men overtrenhet finner man vel inte ved blodprøver? Det er vel en mental/fysik tilstand………

Inlagd: 2010-11-23, 17:05
Skriven av: tolsrav

http://www.nrksport.no/langrenn/1.7394266

Inlagd: 2010-11-23, 17:08
Skriven av: Frans

Ja ja vi får se hur fort han går när han väl startar.

Inlagd: 2010-11-23, 17:15
Skriven av: nisse

Hmm, vad visade blodprovet egentligen?

Att han inte har kyssjuka eller TWAR eller vadå? Frågan är om alla parametrar är testade.
Kanske är förtidigt att ropa hej ännu.
Men vi hoppas väl på det bästa!

Inlagd: 2010-11-23, 17:16
Skriven av: Skidjan

Hn har inte kyssjuka eller TWAR och har tränat dubbla pass idag och allt är frid och fröjd, konstigt det där måste jag säga…

Inlagd: 2010-11-23, 17:19
Skriven av: Andreas P

Det verkar vara sjukt svårt att komma in i norska landslaget. Sjur Röthe debuterade i världscupen förra året med följande resultatserie från distanslopp:

18, 19 och 29. Därtill en kanonsträcka vid stafetten i Lahti och ett brons från norska mästerskapen på 15 km fritt. I gällivare i helgen blev han sjua.

En svensk 22-åring med dom resultaten hade varit given i landslaget. Så inte är det brist på tallanger i Norge.

Inlagd: 2010-11-23, 17:22
Skriven av: Manne

Herlig å se Northug på ski i det minste. Vi får håpe at han er tilbake i Davos! Det er riktignok ikke yndlingsarenaen hans. Han har vel til gode å prestere noe som helst i Davos, i alle fall på distanse.

I følge VG hadde han en treningsøkt i dag som var meget positiv.

Inlagd: 2010-11-23, 17:23
Skriven av: drazyc

Men frågan är då vad har han haft när kroppen inte svarar nog är det kanske bäst o ta det lite lugnare ett tag framöver…

Inlagd: 2010-11-23, 17:31
Skriven av: Andreas P

Det hela låter märkligt. Alla blir glada för att han inte har en infektion. Men det betyder ju snarare att han med dom resultat vi såg i Beito är kraftigt övertränad. Det låter ju inte ett dugg bättre.

Inlagd: 2010-11-23, 17:34
Skriven av: nisse

Sen skriver dom att han har tränat idag dubbla pass och det gick bra, jaha???

Inlagd: 2010-11-23, 17:39
Skriven av: Andreas P

Veldig merkelige greier, ja.
Vi har jo vidt forskjellige historier fra person til person. Treneren sier en ting, faren en annen, og så videre..

Inlagd: 2010-11-23, 17:45
Skriven av: Ubersnuber

Fast norska skidförbundet ska väl ha en presskonferens här senare ikväll..

Inlagd: 2010-11-23, 17:59
Skriven av: Andreas P

Synd att Northug är övertränad. Jag tror också han kan vinna med dålig form. Som påpekats ovan så vann han i 2006 och 2007 då han var betydligt sämre. 2006 segern kan man ju ta med en nypas salt eftersom det var direkt efter OS.

Inlagd: 2010-11-23, 18:06
Skriven av: Alexander

Tydligen är han inte övertränad heller bara varit sliten och ska tävla i vc i december..bara han åker bättre än i Beito och det gör han nog…

Inlagd: 2010-11-23, 18:20
Skriven av: Andreas P

Det nevntes tidligere at en 100 % Northug, ikke klarte å ta igjen teten på pursuiten i OL, etter stavtullet. Det skal da siest at han hadde veldig dårlige ski den dagen.. Hehe

Inlagd: 2010-11-23, 18:20
Skriven av: Petter

@Petter
I see what you did there

Inlagd: 2010-11-23, 18:38
Skriven av: Ubersnuber

@Ubersnuber
Hva mente du med det?

Inlagd: 2010-11-23, 18:41
Skriven av: Petter

Petter: Konstigt att det alltid är fel på materialet (svenska vallachefer) eller saboterande svenskar (Hellner som medvetet trampar av hans stav) när Northug misslyckas.

Tänk annars hade han varit 100% bara vinster hela tiden.

Inlagd: 2010-11-23, 18:43
Skriven av: Joel Burman

Den formen som man så på Petter senere i mesterskapet viser tydelig at det ikke var formen som sviktet. Og forresten, hvor mange fellesstarter har han sluppet teten 2 km før mål?

Det med staven er sånt som skjer, og det med skia er sånt som skjer. Stavan var ren uflaks, men at skia var dårlig er og var et faktum.

Inlagd: 2010-11-23, 18:47
Skriven av: Petter

Haha.. ni norrmän är sjukt roliga att läsa.

Inlagd: 2010-11-23, 18:54
Skriven av: Gurra G

@Petter – neppeligen. Skidorna hans var lika bra som de andras. Dessutom släppte han ju i en uppförsbacke i fristil, svårt att skylla på skidorna då. Det är nog bara så att även en Petter Northug ibland blir trött vid fel tillfälle.

Inlagd: 2010-11-23, 18:55
Skriven av: Anders

Vad är det som händer!? Petter missar VM ena stunden. Petter är ute och tränar för fullt och är i kjempeform andra stunden.

Hur ska dom ha det?

Jag är ändå skeptisk om man ser till vad som skedde i Aure och vad som skedde i Beitostölen. Något är det som inte stämmer. Petter får motbevisa det i spåret.

Men då så, då är allt bra igen. Move on, nothing to see here folks! Jojomensan.

Inlagd: 2010-11-23, 18:58
Skriven av: Gabriel

Skal siest at han slapp fordi han måtte bytte stav da. Deretter klarte han ikke å ta dem igjen pga dårlige ski. Han klarte å henge på frem til da, men da han måtte bytte stav, ble farten naturlig nok øket, og han klarte ikke ta dem igjen.

Inlagd: 2010-11-23, 19:01
Skriven av: Petter

Gabriel: Det är nog för att det fortfarande finns osålda biljetter till Kollen man försöker friskskriva Petter.

Inlagd: 2010-11-23, 19:03
Skriven av: nisse

@Gurra G
”Haha.. ni norrmän är sjukt roliga att läsa.”

Takk takk ^_^

Inlagd: 2010-11-23, 19:04
Skriven av: Ubersnuber

Nisse, kanske det, kanske det.

Inlagd: 2010-11-23, 19:06
Skriven av: Gabriel

Kan avslutte diskusjonen for min del, med å si at jeg er helt sikker på at Northug kommer til å slå alt og alle under VM. Bare vent. Eller hva?

Inlagd: 2010-11-23, 19:08
Skriven av: Petter

Så kan det absolut bli.

Inlagd: 2010-11-23, 19:11
Skriven av: Anders

@Anders
”Så kan det absolut bli.”
Just smile and wave, boys, smile and wave!
;)
http://www.youtube.com/watch?v=qI6DJ0VkBMQ&feature=related

Inlagd: 2010-11-23, 19:17
Skriven av: Ubersnuber

Eller hur Gabriel, vad händer? Är detta för att ”play with our minds”? Kul om han kommer tillbaka men är han helt opåverkad av detta blir jag lack. Vad var då problemet? Är inte det lite väl med den här typen av auktioner?

Inlagd: 2010-11-23, 19:19
Skriven av: Pelle

Jag blir mest förvånad att ni ids gå i gång på det. Sen ska ju Verdens Gang också sälja lösnummer.

Sånna här dimråder har ju norrmännen kört med i flera år. Sitter man bara lugnt i båten så får man all fakta förr eller senare.

Inlagd: 2010-11-23, 19:24
Skriven av: Joel Burman

Northug gör nog som Anja Pärsson i Åre 2007. En usel VC-säsong och sen gör han rent hus på hemma-VM.

Inlagd: 2010-11-23, 19:24
Skriven av: Manne

Pinsamt att ragga sympatier genom att låtsas vara sjuk. Vinna kanske han gör men en stor idrottsman är han inte.

Inlagd: 2010-11-23, 19:37
Skriven av: Pelle

undersnuber.Ja da, vi normenn måsta vara sjukt roliga, for svenskene invaderer Norge……….

Inlagd: 2010-11-23, 20:23
Skriven av: tolsrav

Dette var nok ikke et planlagt drama hverken for å skape overskrifter om Petter eller selge flere biletter til kollen.

Petter er/var nedtrent når han skulle ha en slag formutløsning ble han småsjuk i tillegg til at de har timet formen litt dårlig. Pga sykdom og null form reiser han hjem for å få orden på tingene. Petter har ikke sagt ett ord bortsett fra en sms hvor han sier at han ligger på sofaen. Father Northug har sagt at han er nedtrent og trenger hvile. Landslagsledelsen har sagt at de ikke skjønner at han ikke er i form(og pga sykdom tar virus prøver). Media med VG i spissen er ikke fornøyde med dette og spør derfor professorer og andre eksperter på alt som kan gå galt, og bruker det de sier for hva det er verdt. Og der er ballen i gang.

Alle viste at det ville komme svar i dag, siden Djupvik skulle til Trondheim. Tenk så kjedelig(og lite lønnsomt) det hadde vert for VG når svaret var: ”alt ok, move on.” De som står nærmest(pappa Northug og alt mulig mann og beste kompis) har hele tiden sagt at ting ordner seg etter en liten pause.

Inlagd: 2010-11-23, 20:32
Skriven av: kalkunis

Vore ju tragiskt om Norrmännen får ta till liknande stunts för att sälja biljetter till sitt eget hemma mästerskap. Inte riktigt dom signalerna man kanske vill sända ut om sig själva som ett skidälskande land.

Inlagd: 2010-11-23, 21:00
Skriven av: Joel Burman

Som sagt har jeg ikke noen tro på at media, petter, landslagsledelsen samt vm-komiteen har konspirert for å selge billetter. 200 000 billetter ble lagt ut for salg 1.sept en måned senere var nesten 100 000 solgt. Mestselgere er langrennsøvelser…så å ”overtrene” Petter for billettsalg…nah. VM-arrangøren var nettopp ute i media for å AVKREFTE at diverse øvelser var utsolgt.

Inlagd: 2010-11-23, 21:31
Skriven av: kalkunis

Ingen tror väl att detta är ett iscensatt spel för allmänheten. Kalkunis sammanfattar det hela på ett bra sätt. Vi här inne älskar att vända och vrida på saker och ting. Det gör världen utanför också. Denna gång gäller det Petter.

Inlagd: 2010-11-23, 22:28
Skriven av: Anna

OK, nu höjer vi nivån på diskussionen ett par snäpp är ni snälla?

Inlagd: 2010-11-23, 22:58
Skriven av: Oskar

Oskar: Håller med dig fast det största felet är väl att tidningarna både i Norge och Sverige överdriver men nu ska ju Petter vara i lätt träning och tävla nån gång i december om han kommer i någorlunda form…

Inlagd: 2010-11-24, 08:09
Skriven av: Andreas P

Tror inte på att det är tidningarna som hittat på denna story. PN har klara problem och det finns två sidor, en som är genuint oroad och en som till varje pris vill tona ner det hela. Svaret vem som har rätt får vi först efter första tävlingen vilket kan ta väldigt lång tid.
Sedan skall vi inte bortse från att marknadsvärdet av VM är väldigt beroende på PN.

Inlagd: 2010-11-24, 08:30
Skriven av: nisse

Det är märkligt att alla är lättade av att Petter inte hade något virus. Jag skulle säga tvärtom. Hade han haft ett virus så visste man ju vad det var och att han kommer tillbaka i form relativt snabbt.

Nu verkar det ju uppenbart att det är en rejäl överträning det är frågan om. Och det finns indikationer på att det kan ha pågått rätt länge, i och med att han gjorde ett nästan identiskt fiasko i Aure i somras.

Märkligt är det.

Inlagd: 2010-11-24, 09:15
Skriven av: Gabriel

nisse. Dette er tredje gangen att Petter er såkaldt ”overtrenat”, første gang det skjedde var i 2006…………

Inlagd: 2010-11-24, 09:17
Skriven av: tolsrav

Gabriel: Enig med deg. Skjønner heller ikke at man er lettet over at det ikke var virus. Konklusjonen må jo være at det er noe annet- som man da ikke vet hva er. Finnes det i det hele tatt noen testmetoder for å påvise at man evt er overtrenet? Vet man når man kan begynne igjen?

Informasjonen rundt Petter er om mulig enda dårligere i år enn i fjor. Uttalelsene fra Skinstad, John Northug, løfshus, Petter selv, media osv. spriker jo i alle retninger.

Vi får konsentrere oss om de som faktisk skal gå.

Inlagd: 2010-11-24, 09:29
Skriven av: gif

Är han igång i lättare träning nu och inte känner av att han blir omotiverat trött eller förkyld så är det ingen fara. En lätt överbelastning tar två till tre veckor att återhämta sig helt ifrån.

Inlagd: 2010-11-24, 09:44
Skriven av: Anders

Oskar, du skriver ”OK, nu höjer vi nivån på diskussionen….”

Ett annat problem är att en del inlägg hamnar under fel rubrik.

Du kanske såg mina synpunkter angående alternativet.nu som tvingar till val av rubrik innan man skriver sitt inlägg.

Inlagd: 2010-11-24, 09:58
Skriven av: Elin

Är det bara jag som tycker att den Norska landslagsledning ryckts med lite för mycket i Northugs show och allt mer framstår som Bagdad Bob! Jag menar att låta en kille som är mil ifrån sin toppform spurta i ett inslag på tv och hävda att han är vassare än någonsin. Tja, då undrar man ju hur de tänker. Sen alla kommentarer som kommer från landslagsledning mot Hellner & övriga svenskar blir man ju smått konfunderad över. Personligen undrar jag hur ledarna tänker då det inte känns så seriöst av en ledare att ständigt gå ut så här i tidningar och kommentera motståndare. Tror knappast att Joakim och Richard lägger någon större tid på detta med undantag för någon enstaka psykning. Resultatet har blivit att man tar uttalanden från de Norska ledarna som show vilket ju blir lite fel eftersom de är just ledare för landslaget och bör föregå med gott exempel. Missförstå mig rätt, jag tycker det är ok att Northug och övriga åkare agerar citatmaskiner men landslagsledningen??!!

Inlagd: 2010-11-24, 10:26
Skriven av: Gunnar

Jeg vet ikke om det finnes tester for å avdekke overtrening. Det oppleves vist forskjellig fra utøver til utøver. Men har sett det nevnt flere steder at du ofte får høyere hvilepuls og at du stort sett går rundt og føler deg slapp og trøtt med små vinduer hvor kroppen kjennes god.

Tror fortsatt at det i Petters tilfelle bare er snakk om en dårlig timet virusinfeksjon, og jeg tipper han vil være tilbake når verdenscupen kommer til Davos.

Hele situasjonen oppsto pga overivrig media, rotehuer i landslagsledelsen og stillhet fra Northug. Bland i en bolle og det blir oppslag.

Inlagd: 2010-11-24, 10:29
Skriven av: Kalkunis

Fast ett är då säkert att han kommer då inte tillbaka om han inte är i toppform och garanterat till en masstartstävling.

Undra hur det går med TDS för mannen?

Inlagd: 2010-11-24, 10:43
Skriven av: Andreas P

Ja totala världscupen är nog bara att glömma eftersom det delas ut så många poäng nu i Kuusamo och han lär ju inte vara i form nog att plocka särkilt många poäng i Davos heller.

Totalen i år står nog mellan Hellner och Cologna. Bauer och Legkov är för dåliga sprinters.

Inlagd: 2010-11-24, 10:50
Skriven av: Gabriel

TDS – 65% i form virker det som. :)

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10033320

Inlagd: 2010-11-24, 10:53
Skriven av: Kalkunis

Frågan är hur Petter gör med Davoslägret? Planen var ju att åka till Davos direkt efter Kuusamo och träna på hög höjd. Tror han måste vara återställd för att orka med ett höghöjdsläger med allt vad det betyder när det gäller begränsade återhämtningsmöjligheter.

Inlagd: 2010-11-24, 11:04
Skriven av: Anders

En helt annan fråga, någon som vet hur lång Northug är? Enligt honom själv väger han 82.1 kilo.

Inlagd: 2010-11-24, 11:07
Skriven av: Anders

185 cm høy mener jeg å ha lest. Dersom jeg ikke blingser er han 2,9kg fra å være overvektig i følge BMI, hehe.

Inlagd: 2010-11-24, 11:09
Skriven av: Kalkunis

Kalkunis: För oss som inte är så vassa på norska: Vad betyder ”rotehuer”?

Inlagd: 2010-11-24, 11:41
Skriven av: Cliff

när man läser alla kommentarer här och sedan att Northug tränar igen, tvivlar iaf inte jag på att han är tillbaka i toppform när VM väl börjar… han är lurig den mannen. ;)

Inlagd: 2010-11-24, 11:43
Skriven av: Sandra

rotehuer – personer som ikke har helt kontroll på det de driver med.

Jeg synes den norske landslagsledelsen av og til virker litt amatørmessige.

Jeg har forresten fri fra jobben i dag og har lite å gjøre. Ikke meningen å fylle siden deres med kommentarer.

Inlagd: 2010-11-24, 11:51
Skriven av: Kalkunis

Det var et intervju med på NRK eller TV2 med tidligere landslagsløper John Anders Gaustad i går. Gaustad har selv erfaring med overtrening etter sitt gjennombrudd for noen år siden.

Han hadde snakket med Petter, og trodde at Petter etter litt hvile ville komme styrket ut av dette og på sett og vis få en enorm ”form-boost” ganske umiddelbart.

Interessant, men hva vet jeg

Inlagd: 2010-11-24, 12:27
Skriven av: gif

Jag har ingen aning om det är rotehuer i den norska landslagsledningen eller om de är amatörmässiga. Däremot tycker jag att några saknar stil och ibland uppträder barnsligt pajasartat, jag tror att ledningen och Northug triggar varandra att uppträda så här. För Northug kan det väl kanske vara OK då det ger rubriker och PR åt sporten men landslagsledningen gör sig enbart till åtlöje. De har en del att lära, t.ex. av Alsgaard, som alltid uppträder vuxet och med stil.

Inlagd: 2010-11-24, 12:33
Skriven av: Tobbe H

Enig i at de opptrer litt bajasaktig, men tror også at media gjør sitt beste for å skape slike situasjoner.

Den siste saken hvor skindstad sa til expressen at ”svenskene skal fortsatt uroe seg”, fikk han spørsmål om: ”skal svenskene fortsette å uroe seg?”. Deretter får Abrahamson beskjed om at ”Norge helsar at…osv”.

Det unnskylder slevsagt ikke at Djupvik og Skinstad hopper i fella med begge beina hver enste gang. :p

Inlagd: 2010-11-24, 12:42
Skriven av: Kalkunis

Hellner komenterar tidningarnas skriverier om Northug.

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5804573

Inlagd: 2010-11-24, 17:23
Skriven av: Andreas P

Djupvik åker inte med sitt landslag till Finland, utan stannar hemma för att ha koll på Northug. Intressant prioritering.

http://www.vg.no/sport/ski/langrenn/artikkel.php?artid=10011742

Inlagd: 2010-11-25, 10:45
Skriven av: Manne

Manne: Är nån verkligen förvånad påminner lite om när Magnar Dalen bara ägnade sig åt Elofsson.

Motsatsen är ju Gunde som sket i landslaget för att motionsåka vasaloppet!

Inlagd: 2010-11-25, 11:40
Skriven av: Joel Burman

Haha, mycket roligt!

Någon som tror att Djupvik hade stannat hemma med Gjerdalen om han hade stannat hemma från Kuusamo?

Ojoj vad nervösa de är nu att Northug inte ska hitta tillbaka. 11 personer som övervakar Northug. Crazy!

Inlagd: 2010-11-25, 12:09
Skriven av: Gabriel

Men helt säker på att han är i toppform till VM är Djupvik. Norges Bagdad Bob?

Inlagd: 2010-11-25, 12:29
Skriven av: nisse

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values