23 november 2010, av Oskar

Dessa har friplatser i Världscupens första del

Förutom vinnarna av förra årets världscup har även de som tagit hem de kontinentala cuperna friplats under första perioden av världscupen. Till skillnad från friplatserna till världscupvinnarna verkar man inte skilja på sprint, distans och total i de kontinentala utan endast totalsegraren räknas. Något som verkar vara nytt för i år är att Nordamerika har delats upp i två cuper, en för Kanada och en för USA vilket jag tycker är ganska orättvist. Det betyder att USA och Kanada alltid har en friplats i världscupen! Jämför man det med Skandinaviska cupen är det ju rätt så många länder som slåss om den friplatsen.

Här är i alla fall listan:

Damer

Esther Bottomley, Australien (Australien/Nya Zeeland-cupen)
Antonia Grigorova-Burgova, Bulgarien (Balkan-cupen)
Olga Schuchkina, Ryssland (Östeuropa-cupen)
Chae Won Lee, Sydkorea (Östasien-cupen)
Daria Gaiazova, Canada (NorAm Cup, Kanada)
Annouk Faivre Picon, Frankrike (OPA-cupen)
Ingvild Östberg, Norge (Skandinaviska cupen)
Katarina Garajova, Slovakien (Slaviska cupen)
Rebecca Dussault, USA (US Super Tour)

Herrar

Callum Watson, Australien (Australien/Nya Zeeland-cupen)
Paul Constantin Pepene, Rumänien (Balkan-cupen)
Ivan Alypov, Ryssland (Östeuropa-cupen)
Nobu Naruse, Japan (Östasien-cupen)
Brent McMurtry, Kanada (NorAm Cup, Kanada)
Dietmar Noeckler, Italien (OPA-cupen)
Kristian Rennemo, Norge (Skandinaviska cupen)
Maruysz Michalek, Polen (Slaviska cupen)
Chris Cook, USA (US Super Tour)

Källa: FIS

13 kommentarer till ”Dessa har friplatser i Världscupens första del”

Det är ju inte alltid en amerikan eller kanadensare som vinner de cuperna. Sverige fick ju en friplats eftersom Kristina Strandberg vann Nor-Am cupen -09 (tror jag det var iaf).

Inlagd: 2010-11-23, 13:18
Skriven av: LMG

Well ett sett att se de är att de är orättvist för kanade och usa, ett annat sett att se det är att de eventuellt skulle kunna bidra till ökat intresse för längdskidor i usa och kanada om de får ha varsin friplats.

Inlagd: 2010-11-23, 13:31
Skriven av: Andreas

LMG: efter att Kristina Strandberg vann nordamerikanska cupen ändrade man reglerna så att man nu måste representera den region som cupen går i för att få en friplats till världscupen, dvs bara amerikaner och kanadensar kan få friplatser utifrån totalsegrar i de nordamerikanska cuperna.

Inlagd: 2010-11-23, 13:37
Skriven av: swestam

Skandinaviska cupen borde ju ha fler platser eftersom kvaliteten och konkurensen är väldigt stor här.

Inlagd: 2010-11-23, 13:40
Skriven av: Gunnar

Gunnar: snarare tvärtom skulle jag säga, just för att de skandinaviska ländens är så starka så behövs inte så många friplatser, det är snare ett sätt att få med åkare från de svagare kontinenterna.

Inlagd: 2010-11-23, 13:47
Skriven av: swestam

Det var ju några kända namn där men desto fler doldisar. Utnyttjar dessa sina platser? Det är knappt jag erinrar mig någon australiensare eller nyazeeländare i längdspåren men de är väl med i OS och VM. Annars är det ju ”blåbär” från andra nationer som fått en del uppmärksamhet: Philip Boit från Kenya och Arturo Kinch från Costa Rica. Det är ju en något märklig inriktning av intresset ibland, de flesta löpare från udda nationer går spårlöst förbi medan andra får otroligt mycket uppmärksamhet. Slump eller medvetet kan man fråga sig.

Inlagd: 2010-11-23, 13:58
Skriven av: Carl-Johan

swestam: Jasså? Det var nytt för mig. Tack för infon! =)

Inlagd: 2010-11-23, 14:22
Skriven av: LMG

I längdåkningen har vi inte sett något av det fenomen som finns inom alpint, att åkare från länder som Österrike och Schweiz kommer på kant med sitt landslag och väljer att tävla för något ”pytteland”. Urs Imboden från Schweiz tävlar för Moldavien, och tidigare finns ju Marc Girardelli som faktiskt var österrikare men tävlade för Luxemburg. Påminner om det rätt roliga aprilskämtet när Ole Einar Björndalen skulle bli tävla för Belgien – som är hans svärmors hemland…

Inlagd: 2010-11-23, 14:34
Skriven av: Carl-Johan

Johan Mülegg – Spanien. Kan väl räknas som ett pytteland i längdskidåkning. Anledningen var att han kom ordentligt på kant med tyska landslaget om jag minns rätt. Sedan ett par ryssar som bytt nationalitet; Botwinov, Babikov etc. Men dessa bytte till andra helt ok skidnationer. Apropå det, någon som vet vad som händer med österrikisk skidåkning?

Inlagd: 2010-11-23, 14:37
Skriven av: Anders

Carl-Johan: Du glömmer bort allas vår Johann Mygel. Han bytte ju nation till Spanien. Sen ryssen babikov kör ju för Canada.
Tycker iof det vore rätt coolt om ett gäng norska talanger skulle börja tävla för något rikt Saudiarabiskt land likt kenyanerna i fridrotten. Mästerskapen skulle ju bli tuffare då.

Inlagd: 2010-11-23, 14:38
Skriven av: Joel Burman

Kom på Botvinov, Gaiazov och även Ordina när jag klickat på ”sänd”. Ber om ursäkt för detta hjärnsläpp. Samt Mygel då förstås.

Inlagd: 2010-11-23, 14:48
Skriven av: Carl-Johan

Babikov och Gaiazova. Inte min dag idag.

Inlagd: 2010-11-23, 14:50
Skriven av: Carl-Johan

Slandianviska cupen vinns ju alltid av en norsk. Norge har väldigt många bra åkare (som ofta tilhør ett proffsteam)som inte kommer med i den norska kvoten till VC och därför satsar helhjærtat på skandinavisk cup. Kanske borde Norge få en egen cup.

Låter otroligt att östeuropa har tre cuper och vi har en i norden.

Inlagd: 2010-11-23, 17:53
Skriven av: Alexander

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values