20 mars 2010, av Oskar

Northug är omöjlig!

Det blev ännu en seger för norrmannen i dagens dubbeljakt. Det kan tyckas vara lite konstigt att Marcus Hellner inte blev åtminstone tvåa idag, men han fick se sig omkörd av både Bauer och Angerer på upploppet. Illa! I en intervju efter loppet berättade Hellner dock att han glömt bort att fokusera på upploppet och hade tankarna innan helt och hållet på ”bergspriset”, alltså bonussekunderna på toppen av mördarbacken.

Hur som helst väldigt bra kört av Hellner. Han fortsätter att imponera! I sammandraget ligger han nu tvåa, 40 sekunder efter Petter Northug.

Anders Södergren gled in som åtta, bara fyra sekunder efter täten. Han satte som vanligt färg på loppet och var med och drog upp tempot då och då. Lyckades även knipa en hel del bonussekunder idag också. Det var ju helt klart till Södergrens fördel att bonussekundrarna låg på toppen av mördarbacken. Det var faktiskt bara Northug som tog fler bunusar idag. Södergren ligger femma i sammandraget (trots att han inte gick vidare i sprinten i Stockholm!) och har helt klart pallchans imorgon!

Mats Larsson hänger kvar i tätstriden trots att han inte lyckades hålla ihop loppet helt och hållet idag. Han roffade åt sig 15 bonussekunder idag vilket hjälpte till att han inte halkat mer efter i totalen. Fem sekunder efter Hellner ligger han totalt och tyvärr är det tveksamt om han orkar hålla platsen i morgon eftersom skate inte riktigt är hans melodi.

Fjärde bästa svensk idag var Johan Olsson som blev 21:a. Han var verkligen anonym i detta lopp. Var sällan framme i tätklungan. Han är inte fjärde svensk i totalen. Det är faktiskt Jens Eriksson som ligger på en 16:e plats just nu. Han blev 27:a idag vilket är riktigt fint. Frågan är hur bra är han i ren fri stil? Finns risk att han tappar till +30 imorgon. Hoppas inte!

Daniel Rickardsson blev 30:e idag och 25:a i totalen. Emil Jönsson 38:a idag och 21:a i totalen. Jag hade faktiskt trott att Jönsson skulle gå lite bättre faktiskt med tanke på det fina SM-loppet han gjorde i nästan samma distans.

Resultat herrar

Ställning när en etapp återstår

På damsidan var det den stora revanschen för norskorna. Igår vallade de alla (utom Bjørgen) bort sig och idag blev det andra bullar. Etta tvåa och trea!

Charlotte Kalla har fortfarande dubbeljakt-demonen över sig och fick inte riktigt till det i skate-delen, även om hon verkade vara mycket mer positiv idag än efter tidigare dubbeljakter. Hon slutade sjua idag och ligger fyra i totalen, 1:47 efter Bjørgen i täten.

Andra svenska idag blev Anna Olsson som vill sluta karriären på topp som det ser ut. Hon gled in på femtonde plats och ligger nu trea i totalen strax före Kalla. Frågan är om hon kommer klara av att hänga på Kalla när hon är på jakt. Tveksamt. Tyvärr har ju Kalla nästan minuten upp till andraplats så det kommer nog bli nedre delen av pallen de två toppsvenskorna slåss om.

En som gärna är med och slåss om pallen är Steira som går ut bara några sekunder efter Kalla imorgon. Huah!

Anna Haag gick skapligt idag men vill nog mycket mer, speciellt på hemmaplan. 16:e idag och tolva i totalen.

Emma Wikén blev 30:e idag vilket ändå måste vara en grym placering för henne!

Resultat damer

Ställning när en etapp återstår

Startlistor inför söndagens jaktstart

Läs mer: DN, Aftonbladet 1 2, Expressen

Åh vad jag ångrar att jag inte åkte till Falun…

38 kommentarer till ”Northug är omöjlig!”

trist att han missade det. Men jag tror killen har lite mycket i tankarna just nu..
allt bonussekund tjafs hit och dit underlättar ju inte direkt.
För övrigt gjorde han ett jättebra lopp!

Inlagd: 2010-03-20, 17:16
Skriven av: Sanna

Han körde ju hårt i backen, då får man betala för det.

Hjälpte ju inte att alla gled om honom, är lite demoraliserande det. Gick ju starkast i spurten av alla, förutom Northug då, men var för långt efter.

Inlagd: 2010-03-20, 17:18
Skriven av: skidjan

Han har helt rätt inställning som skiter i Bauer i nuläget, det är en bonus om Lukas skulle klappa igenom eller skada sig vid ett fall eller liknande.
Tycker också att fokuset ska ligga på att göra ett så bra lopp som möjligt imorgon och realistiskt se till att han därmed blir minst trea i totalen kanske tvåa om Bauer som sagt klantar till det.

Var det någon annan som reagerade på åkaren efter Manificat i sekvensen där han diskades, tyckte nämligen att åkaren efter honom skateade rätt hårt också.

Inlagd: 2010-03-20, 17:20
Skriven av: Joel Burman

Vad säger ni om Jens Eriksson? Han har rejält överraskat på mig. Idag var han 27:a och bara 4 sek upp till 14:e plats (Cologna) och ligger på 16:e plats i totalen. Tror att det är Jens och Fredrik Jonsson vi får hoppas på inför framtiden när det handlar om distansåkningen på herrsidan (om nu inte unga sprinters som Modin och Peterson tar några kliv ytterligare).

Inlagd: 2010-03-20, 17:20
Skriven av: swestam

Oj det är väldigt bra kört av Jens! Han borde nästan ha en plats i a-landslaget om det här är en nivå som han håller i allmänhet? Visst är han redan med i utvecklingslaget?

Inlagd: 2010-03-20, 17:23
Skriven av: Joel Burman

Lurigt när Gaillard( inte Magnificat) blev diskad för han tog 2 spurtpris, så vissa blev av med extra tid.
Jag tror att Hellner kan ta in 40 sekunder på Northug imorgon, men hur ska han bli av med honom? Är han före Cologna imål är han totaltrea (eller tvåa) i världscupen iallafall.

Inlagd: 2010-03-20, 17:26
Skriven av: Jonas

Bauer har hela tiden varit för långt före Hellner. Ta >100poäng på Bauer är omöjligt. Men Cologna borde han ju klara av i morgon. Och en tredjeplats är inte fy skam.

Inlagd: 2010-03-20, 17:28
Skriven av: nisse

Ah sorry, blanda ihop dom flera gånger under loppet.

Jag tror också han kommer att ta ikapp Northug, han borde vara kall och inte köra för hårt för att komma ikapp heller för jag tror Northug räknar med att de ska komma ikapp så han kommer inte att köra ihjäl sig ifrån start. Det sa han i intervjun med yvette efter prologen att det viktigaste för honom var att gå ut med täten på söndagen.

Inlagd: 2010-03-20, 17:29
Skriven av: Joel Burman

Vilka dåliga massstarts banor det är i falun. Alla glider i kapp och det är för smart. Om Falun får vm måste man göra något detta annars blir det klungspurt varje lopp

Inlagd: 2010-03-20, 17:31
Skriven av: Markus

Markus: Instämmer helt! Satt och tänkte på det flera gånger under loppet speciellt naturligtvis vid kraschen på bron. Men även i spåren vid de olika backarna gick det ju i stort sett inte att köra om.

Inlagd: 2010-03-20, 17:34
Skriven av: Joel Burman

kraschen var ju väldigt smidig! hoppas FIS eller vilka som nu styr lär sig något av detta. Så blir det ju när 110 stycken ska samköra över ett smalt område… väldigt logiskt. Hoppas det gick bra med Teo eller vem de nu var som blev överkörd..

Inlagd: 2010-03-20, 17:40
Skriven av: Sanna

Katastrofalt dåliga masstartsbanor i Falun. Mördarbacken för smal. Måste rymmas tre åkare i bredd i en sån backe. Den gamla smala bron där kraschen skedde borde vara dubbelt bredare. Sista utförslöpan måste ändras på nåt sätt så att det inte går att glida ikapp på det sättet.

Inlagd: 2010-03-20, 18:03
Skriven av: Frans

någon som har någon koll på resultaten i touren efter dagens lopp? Eller var man kan hitta det.

Inlagd: 2010-03-20, 18:08
Skriven av: Sanna

Oskar: Tack för startlistorna för jaktstarten!

Inlagd: 2010-03-20, 18:17
Skriven av: Joel Burman

Läste någonstans att Faluns bansystem inte kan nyttjas särskilt bra med dagens korta slingor. Slingor som förut alltid användes körs inte idag med dagens ”krav”.
Annars så var det väl hellyckat med sol och så mycket publik! Det gör sig bra i TV och kändes säkert bra även på plats.
Det blir säkerligen upprustning och modernisering om nu Falun får VM. Backhoppningsfolket ser nog fram emot moderna hoppbackar också.

Inlagd: 2010-03-20, 18:40
Skriven av: Carl-Johan

Det sägs att Kowalzcyk fick en plastpåse som tog fast i klistret under skidan. Förklarar kanske varför hon plötsligt var så långt efter. Ville Nousiainen fick också nåt papperskräp i klistret som han måste stanna och ta loss.

Inlagd: 2010-03-20, 18:45
Skriven av: Frans

Frans: Låter som riktigt urusla bortförklaringar.

Inlagd: 2010-03-20, 19:11
Skriven av: Joel Burman

Dags att göra en längdvariant av ett klassiskt citat från Gary Lineker:
”Fotboll är ett spel med 22 människor som springer omkring och spelar en boll, domaren gör en del misstag och på slutet vinner Tyskland”.

”Längdåkning är en sport där alla startar samtidigt, några försöker att gå ifrån, och på slutet vinner Petter Northug”.

Inlagd: 2010-03-20, 19:40
Skriven av: Carl-Johan

ha ha japp längdåkning är en sport där alla startar samtigt,några går ifrån för att sedan köra ihop med varandra på en bro, kämpa järnet för att se sig besegrat av Northug.

Inlagd: 2010-03-20, 19:54
Skriven av: Sanna

Ha Ha.
Bara det inte bygger sönder Falun. Det vore lite typiskt svenskt på något vis. Ledsen att jag är negativ..

Inlagd: 2010-03-20, 20:27
Skriven av: johanna

Såg ni bryntesson på uppvärmningen, ganska kul. Finns på svtplay.

Inlagd: 2010-03-20, 20:36
Skriven av: per

Är det bara jag som längtar efter ett riktigt skidlopp…

Inlagd: 2010-03-20, 20:40
Skriven av: Gunnar K

Jag håller med alla som tycker att banan i Falun är kass. När man ser banprofilen så är det antingen upp eller ner, inga platta partier. Jag tvivlar på att detta är en VM bana.
Och när den dessutom är smal så kommer det krävas en ganska total ombyggnad.
Jämfört med Kollen så är det en skitbana.

Inlagd: 2010-03-20, 21:20
Skriven av: nisse

Ja, vad ska man säga om Petter Northug egentligen? Det känns som han kan göra precis som han vill i loppen. Idag var han väldigt passiv i den klassiska delen, tog sig fram i fristilen och spurtade hem bonussekunder i mördarbacken på första varvet. Det måste ju ändå tagit lite på krafterna men killen verkar ha en otroligt återhämtning även under själva loppen. När det var dags för mördarbacken för sista gången så låg han ju en bra bit efter Hellner som ledde vid det tillfället. Likt förbannat så är han nästan ifatt vid nästa bildfrekvens. När klungan kommer in tillsammans på slutet så leker han sig förbi i ytterkurvan. Han har ju själv sagt; ”Jag kommer aldrig att förlora en spurt mot Marcus Hellner” och det har han ju helt rätt men han borde omformulera och säga; ”Jag kommer aldrig att förlora en spurt mot någon annan åkare”. Det finns nämligen, idag ingen mänsklig varelse som kan slå honom i en spurt. Han förvandlar de andra till statister när det blir fråga om temposkifte på slutet i alla massstartlopp. Nej, Petter Northug kommer att bli en hård nöt att knäcka dom närmaste åren. Frågan är bara vem ska kunna slå honom i denna typen av lopp.

Inlagd: 2010-03-20, 22:15
Skriven av: rs

Nån som orkat analysera åktider utan bonussekunderna? Norrthug lär väl fortfarande leda men det skulle nog vara rätt så knappt.

Inlagd: 2010-03-20, 22:52
Skriven av: Joel Burman

Northug tok vel 30 bonussekunder i dag, mens Hellner tok 15. Ingen av dem tok bonussekunder på prologen. Dette vil si at Northug leder med 25 sekunder på Hellner uten bonussekunder. Bonussekundene på sprinten var jo forskjellig, men dette må man jo ta med?

Inlagd: 2010-03-20, 22:57
Skriven av: drazyc

Det är kul med bra distansresultat för andra svenska herrar än de fyra stafettåkarna. Jag har verkligen ställt mig frågande till bredden på herrsidan men Mats Larsson och Jens Eriksson visar att den inte är obefintlig. En annan sak jag undrar lite över är vilka som kommer få åka sprint nästa säsong. Sverige kommer ha 6 platser plus Jönssons friplats, samtidigt lägger Tobias Frediksson och troligtvis även Lind ner. Vilka kommer få chansen nästa säsong? En jag hoppas lite på är Calle Halfvarsson, en talang både i fristilssprintar och distanslopp i fristil.

Inlagd: 2010-03-21, 00:37
Skriven av: josef D

DEt kan ju vara så att FIS-pamparna tyckte att kraschen på bron var bra för att den ger tidningsrubriker. Tänk om bara Hellner, Northug och Cologna kunde brytit en skida var där och stakat på en skida i 500m då hade dagen varit perfekt för idioterna som säsong för säsong förstör vår fina sport.

Inlagd: 2010-03-21, 09:37
Skriven av: Alexander

varför inte skidbyte PÅ bron till nästa år… ;)

Inlagd: 2010-03-21, 10:53
Skriven av: Sanna

Det snöar tydligen i Falun i dag. Det kan nog bli en del upphämtningar trots allt. Synd för nu kan inte Steira förlora mot Kalla. Vi får hoppas Hellner klarar att hålla undan.

Inlagd: 2010-03-21, 12:21
Skriven av: nisse

Klart Kalla kan slå Steira, tror hon gör det oxo, döm henne inte på gårdagens insats

Inlagd: 2010-03-21, 12:49
Skriven av: Palle

Palle: Ja jag håller med att hon gör det normalt. Men nu är det inte normalt
Steira är i ruggigt bra form och banan passar precis (hon var snabbast i fjol)
och dessutom snö det är hennes favoritunderlag. Men jag hoppas du får rätt givetvis.

Inlagd: 2010-03-21, 12:53
Skriven av: nisse

nisse: Föredrar Kalla grus eller? :) Jag trodde alla skidåkare hade snö som favoritunderlag.

Inlagd: 2010-03-21, 13:27
Skriven av: RGB

Rullskidor på asfalt kanske?

Inlagd: 2010-03-21, 13:47
Skriven av: JE

Jag förstod att någon skulle ta betet.
Men huvudsaken är ju att Kalla slog Steira helt otroligt bra på denna bana i detta väder!

Inlagd: 2010-03-21, 14:13
Skriven av: nisse

Jeg var nettopp inne på Aftonbladet og leste kommentarene etter Northugs seier i dag. Utrolig så fort folkeopinionen har snudd i Sverige.

Det viser vel fremfor alt hvilken makt media har.

Inlagd: 2010-03-21, 21:31
Skriven av: Tor
Inlagd: 2010-03-22, 22:23
Skriven av: Joel Burman

Kraschen i dubbeljakten
http://www.youtube.com/watch?v=-Ts7UYQXxts&feature=player_embedded

Inlagd: 2010-03-22, 22:26
Skriven av: Joel Burman

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values