Inför vintern: Lisa Larsen

Lisa Larsen

Lisa Larsen var det roligaste som hände svensk längdskidåkning förra året. En säsongsöppning som lade ribban högt, två silver vid JVM samt fina världscupspoäng vid säsongsavslutningen är några av höjdpunkterna från Larsens fjolårssäsong. Dessutom kommer hon från Stockholm, viket är ovanligt i sammanhanget och därför extra grymt!

Vi på Skidpepp kontaktade Lisa för att ställa några frågor om förra året och säsongen som kommer. Men först var vi tvungna att höra hur det var att växa upp som skidåkare i Stockholm. Larsen visar sig dock vara en cool junior och tycker inte att hennes hemadress är något att dra för stora växlar på.

– Man är ju inte bortskämd med mycket snö och långa backar, men när jag bodde hemma så tävlade vi norrut nästan varje helg under vintern. Då fick man ändå ganska mycket skidåkning, kanske att teknikträningen blev lite sämre. Däremot lärde man sig att ta tillfällena när de bjöds och man fick ett annat perspektiv på vad bra spår är jämfört med vad norrlänningar tycker…

Numera bor dock Lisa Larsen i Mora där hon går på skidgymnasium. Själv säger Lisa att hon är mycket nöjd med fjolårssäsongen även om hon drabbades av sjukdom under januari och februari, vilket gjorde att hon bara kunde tävla sparsamt. I år har hon lagt upp träningen lite annorlunda för att hålla sig frisk och behålla toppformen hela vintern:

– Förra hösten var jag i väldigt bra form i början och det berodde nog på att jag nästan bara körde fartträning på hösten. Men så kunde jag ju inte hålla mig frisk och i toppform hela säsongen med det träningsupplägget, så för att kunna hålla hela säsongen har det blivit lite mindre fartperioder och mer mängd i år.

Träningen har gått bra menar Larsen som ser fram emot att snart börja tävla. Stämningen i utvecklingslandslaget är på topp och den lägerverksamhet som ingår här ser Lisa som mycket inspirerande. Däremot blir det inte mycket träning tillsammans med A-landslaget, även om det blev några pass vid senaste lägret i Bruksvallarna.

De flesta kopplar nog samman Lisa Larsen med skate och hon stämmer själv in i att detta är hennes bättre disciplin, speciellt när det går uppför. Men har hon en bra dag tror hon kunna vara lika stark i klassiskt. Vad fokuserar då Larsen på i träningen?

– Att få med allting, både det man är bra och dålig på. Jag tycker att fartpassen är särskilt viktiga, för det är mest tävlingslikt. Starter och inledningen av lopp är också något som jag måste träna mer på.

Årets målsättningar är klara. Största målet är JVM. Där har Larsen två medaljer att försvara, dels ett individuellt silver, dels ett stafettsilver. Dessutom satsar hon på att bli bättre i sprint, så att hon även får chansen i den distansen. I övrigt kommer hon att köra premiärtävlingen i Bruksvallarna och senare tävlingar i Idre och Boden. Och världscupen?

– Ingen aning, det beror ju helt på hur det går i början, men det vore ju förstås roligt! Jag hoppas att jag får köra några världscuper, men jag har inte planerat efter när de ligger.

Dessutom finns det ju ett OS i Vancouver senare i år med distansen 10 km fristil på schemat. En distans som borde passa Larsen bra. Möjligheterna att komma med till Kanada tar hon dock med ro.

– Klart jag drömmer om att åka OS, men det är det många andra som gör också och det beror ju helt på hur det går under säsongen.

Innan vi säger hej då och lycka till måste vi dock höra hur det går för Lisa med orienteringen. Även i denna sport är ju Larsen utomordentligt meriterad.

– Tyvärr har det inte blivit så mycket av det i år. Jag körde några tävlingar i våras, men det gick inte så bra… Jag hade tänkt springa SM och någon juniorcup på hösten men det krockade hela tiden med läger, så det fick bli några löptävlingar istället, för jag tycker om att hålla igång tävlandet hela året.

Full satsning på längdåkningen med andra ord! Skidpepp med läsare önskar Lisa Larsen stort lycka till i vinter!