Tjuvskate – den tredje stilen

Åsarna-åkaren Fredrik Persson har på sin hemsida uppmärksammat söndagens sprinttävling som ingick i sverigecupen uppe i Orsa Grönklitt. Han talar om den tredje sprintstilen ”tjuvskate”, som han valt att kalla de sprinttävlingar som går i klassisk stil men som är så flacka att det går fortare att bara staka runt på banorna med skate-skidor istället.

Jag var inte där på tävlingen, men enligt Persson så slets spåren ut under dagen och tillslut var det inte mycket spår kvar alls vilket gjorde det lite svårt att staka sig fram, speciellt i uppförsbackarna, utan att man tog lite skate-skär. Som ni vet så är det ju så klart inte tillåtet att skate:a när det är klassiskt. Persson skriver:

”Nästa gång en TD (eller vem det nu är som bär ansvaret) inspekterar en liknande bana borde han/hon ta sitt ansvar och underkänna banan för klassisk sprint och ändra till skate istället.
 
Om längdåkningen fortsätter att köra med den ”tredje stilen” så riskerar man att hamna i gångsportens hopplösa dilema, att bedöma vem som har gått och vem som kanske har sprungit. Och hur kul vore det?”

Oj vad jag håller med! Faktum är att jag tror inte det är någon som säger emot? Det är krångligt som det är redan, med både fri stil och klassiskt. Därför hoppas jag att man antingen ser till så att åtminstone ALLA världscup-tävlingar som går i klassisk stil ej ska kunna gå att staka sig igenom, eller så är det bara att lägga ner den klassiska sprinten som gren. Det funkar inte annars. Och Pesson har också rätt i att det inte är skidåkarnas fel att de tar skate-skär, utan det är tävlingsledningen/banläggaren som bär ansvaret!

För några månader sedan i en högst ovetenskaplig omröstning här på Skidpepp om det var kul att folk kunde staka sig igenom klassisk-sprintrarna svarade 66% att man borde göra om alla banor så att de inte ska gå att endast staka på. 18% brydde sig inte (bara sverige vann) och bara 16% tyckte det var helt ok med stakning.

Vad gäller framtiden så finns det ändå lite hopp, för när Björn Lind, Emil Jönsson, Peter Larsson och Robin Bryntesson var i Kanada nyligen för att testa OS-banorna visade det sig att man kunde staka dessa banor utan problem. Robin skriver så här på sin hemsida:

”Det roliga var att han som hade lagt OS banorna var på plats när vi körde. Han hade något uttalande om att den här banan var så tuff att ingen kommer ens att fundera på att staka…. Å det gjorde vi mitt framför ögonen på honom, å det gick fortare än att köra klassiskt. Så nu är det risk att han ändrar banan. Dem hade ju plöjjt ner många miljoner bara på den där banan redan nu.. Till saken hör ju att jag som vann heatet nu, är ju ett rundnings märke om man jämnför med norskar som Boerre Ness å Ola Vigen Hattestad. Dem skulle ju ha staka den där banan hur lätt som helst.. Så dem måste nog se över banan lite mer.. Men intressant att vi har kollat upp saken i alla fall.”

Alltså synd för svenskarna som åkt dit för att lära sig banan utantill men kanske tur för sporten som sådan om banläggaren insåg att den var för lätt och därför bestämmer sig för att göra om den till att bli oskatebar.

Disciplinen sprint är en relativt ung sportgren och visst får man leva med lite barnsjukdomar, men nu har vi fått uppleva dessa och nu hoppas jag att tävlingsansvariga och andra i ledande positioner tar sitt ansvar och ser till att det blir bättre i framtiden!