Nationskvoter

Alla deltagande länder i världscupen (WC) har två deltagare i baskvot. För att få starta med flera än två räknas antalet deltagare som tagit WC-poäng säsongen före:

9 eller fler har tagit WC-poäng: 6 deltagare i nationskvot.
6-8 har tagit WC-poäng: 5 deltagare
3-5 har tagit WC-poäng: 4 deltagare
1-2 har tagit WC-poäng: 3 deltagare
0 har tagit WC-poäng: 2 deltagare (baskvoten)

För att få WC-poäng krävs det att man hamnar bland de 30 bästa i ett lopp, inklusive de som ingår i tourerna. VM och OS räknas inte. Extra platser utöver nationskvoten kan fås på något av följande sätt:

1. Totalvinnaren av WC föregående säsong har en friplats i alla lopp.

2. Vinnaren av sprintcupen i WC föregående säsong har en friplats i sprint.

3. Vinnaren av distanscupen i WC föregående säsong har en friplats i distans.

4. Säsongen är indelad i fem perioder. De som leder i de nio kontinentala cuperna (COC) när en ny period inleds erhåller friplatser i WC. För svensk/norsk/finsk del är det Scandinavian Cup som gäller.

5. Flera åkare i den röda (seedade) gruppen än vad nationen har i kvot ger extraplatser. Om en nation exempelvis har 6 i kvot (=max) men har åtta åkare i den seedade gruppen får två extra tas ut men de måste komma från den röda gruppen. Vid 10 åkare i röda gruppen = 4 extra från den röda gruppen får åka utöver kvoten på 6 åkare o.s.v.

6. För hemmaåkare tillkommer en nationell kvot på 10 deltagare (förutom i 3-dagarsTour de Ski och Världscupsfinalen då den nationella kvoten är på 5 deltagare).

<< Tillbaka till tävlingsreglersidan