21 maj 2019, av Jörgen

Mellansäsongsnack

Ännu en tävlingssäsong är avslutad och landslagstrupperna för kommande säsong är uttagna (se separat tråd). VM har genomförts i Seefeld, Österrike med blandade framgångar. Damerna hade stolpe in med Stina Nilsson som mot alla odds blev bra efter sin allvarliga skada men inte 100% till VM med dubbla damstafettguld (körningen mot Johaug på sistasträckan!) men känslan är att det blev mer stolpe ut trots allt.

Kunde ha blivit guld + silver i sprinten om det inte varit för ”incidenten” i kurvan på backkrönet. Charlotte Kalla var inte i den gnistrande mästerskapsformen vi är vana vid att se henne (med undantag för stafetten då hon tände till). Ebba Andersson som prenumererat på pallplatser i världscupen blev sjuk och kunde inte göra sig själv rättvisa under VM. Där gick flera medaljer förlorade men nog med det negativa nu..

Däremot fick vi se en ny stjärna tändas med besked i form av Frida Karlsson, det blir oerhört intressant att följa hennes fortsatta karriär. Norska Therese Johaug rådde hon dock inte på som var outstanding i distans under nästan hela säsongen (förlorade inte i distans förrän mot Stina i Kanada efter VM). Värt att nämna är också att Stina blev historisk som första svenska vinnare av sprintvärldscupen totalt, det har aldrig skett tidigare på damsidan. Maja Dahlqvist ska också nämnas, hon tog denna säsong sju pallplatser i världscupen och etablerade sig i absoluta världstoppen i sprint.

Redan nu är nog semestern över för flertalet av de aktiva och uppladdningen har börjat med den tunga men ack så viktiga grundträningen inför kommande säsong som är mästerskapsfri (sker bara vart fjärde år). Årets Tour de Ski blir något att se fram emot, med alla de bästa med!

Stort tack till Ida Ingemarsdotter som bestämt sig för att lägga av med flaggan i topp efter en fin säsong! En fantastiskt lång och fin karriär är till ända. Också ett stort tack till Daniel Rickardsson – den siste av guldhjältarna från stafetten i OS 2010 i Vancouver (och 2014 i Sotji) som slutar i landslaget.

Dagens herrgeneration – kom igen!

Den svenska skidpremiären sker den 22-24 november i Gällivare (turas om med Bruks vad gäller att arrangera den TV-sända svenska premiären)

70 kommentarer till ”Mellansäsongsnack”

Kathrine Harsem om petningen (Expressen-länk)

Tufft besked för Harsem men hon fortsätter kommande säsong utanför landslaget.

TdS kan förändras med masstart uppför backen (Expressen-länk)

Ofta är Touren redan avgjord när det är dags för klättringen uppför slalombacken, nog därför det finns funderingar på denna ändring så att det ska bli mer spännande att följa. Dagens etappvinnare (Winner of the day) blir inga problem att se med den ändringen.

Von Siebenthal slutar – blir fjällbonde (Expressen-länk)

Trist, verkligen. Mycket stort avbräck för Schweiz, hon är i sin bästa ålder och deras bästa på distans.

Inlagd: 2019-05-21, 09:24
Skriven av: Jörgen

Inte bara en stjärna tändes denna säsong Jörgen, tycker även att Maja bör nämnas i en sammanfattning av säsongen som varit. Maken till genombrott och jämnhet och en galen stakspurt som ger Björn Lindh-vibbar kan sällan ha skådats. Det ska bli oerhört spännande att se om nästa säsong blir lika fantastisk på sprinten och om hon kan ta några kliv till på distans. Tendenserna var tydliga i slutet på säsongen.

Inlagd: 2019-05-21, 20:20
Skriven av: V.Vittoz

V. Vittoz: Det har du rätt i – Maja tog steget upp till de allra bästa under säsongen som gick med sju pallplatser i världscupen. Som Ebba fast på sprintsidan: etablerat sig i världstoppen och stabil på pallen men ingen individuell seger (än så länge!). Jag skriver in henne någonstans ovan nu.

Inlagd: 2019-05-22, 08:17
Skriven av: Jörgen

Tycker det verkar lite luddigt med von Siebenthal, om det är slutgiltigt eller inte. Men full satsning som förut verkar ju inte det vara hursom. Rätt obegripligt med tanke på ålder och tidigare utvecklingskurva, men mönstret känns ju igen. De få centraleuropeiska profiler som finns har tydligen lätt att få stora motivationsproblem. Illa för sporten.

Inlagd: 2019-05-22, 09:28
Skriven av: Freddy

Vallachefen ska inte vara kvar enligt nyheterna. Bara bra tycker undertecknad.

Inlagd: 2019-05-23, 17:54
Skriven av: GKA

Jag tycker det är synd att Urban slutar. Han har gjort ett bra jobb. Han är dessutom en bra ledare som fått med sig gänget och sprider positiv stämning i lastbilen. Han står också upp rakryggad och tar på sig ansvaret längst fram när det gått dåligt. Hans peppande ord till Kalla efter 10 km vinsten i Falun glömmer jag inte.
Vi kan alltså summera ganska stora förändringar i ledningsstrukturen till nästa säsong. Men förändring är ju en del av livet.

Inlagd: 2019-05-23, 23:03
Skriven av: Kallner

Jag tycker det är bra om en person saknar drivkraft slutar för det blir inget bra jobb utfört då.
Att UL fick ny chef har säkert haft sin påverkan på beslutet också.

Inlagd: 2019-05-23, 23:21
Skriven av: GKA

Mycket otacksamt jobb det där. Nästan som att vara fotbollsdomare.

Inlagd: 2019-05-24, 06:25
Skriven av: Tobbe H

Fantastiska Frida samlar in pengar för att bekämpa hungern!

http://bossan.springhjalpen.se/insamlingar/johanna-ojala-och-frida-karlssons-langdskidbossa

Inlagd: 2019-05-26, 10:59
Skriven av: Jan

Läste nånstans att intervallstart ska återinföras i Kollen from 2021. Inte en dag för sent.

Inlagd: 2019-05-30, 23:38
Skriven av: GKA

En jäkla massa dagar för sent tycker jag.

Inlagd: 2019-05-31, 06:12
Skriven av: Tobbe H

Känns som man hört det där förr. Jag tror det när jag ser det.

Inlagd: 2019-05-31, 07:59
Skriven av: Fölet

Jag har dock inte hört förut att man har beslutat att ändra Holmenkollen till intervallstart.

Inlagd: 2019-05-31, 12:51
Skriven av: swestam

Det är ju ett FIS-beslut. Då blir det så. Jättebra beslut f ö.

Inlagd: 2019-05-31, 14:02
Skriven av: Per

Och jaktstarten tas bort på Alpe Cermis-etappen, som det pratats om:

https://www.nrk.no/sport/tour-endringer-for-stjernene_-ma-vurdere-drikkesekk-pa-langlop-1.14570689

Inlagd: 2019-05-31, 15:00
Skriven av: Freddy

Jo Femmilen i Holmenkollen körs med intervallstart 2021 https://www.svt.se/sport/langdskidor/femmilen-i-holmenkollen-kors-med-intervallstart

Inlagd: 2019-05-31, 15:30
Skriven av: Kurt

Ingenting är väl klart förrän på söndag när FIS Council skall fastställa alla beslut (eller ändra på dem).

Inlagd: 2019-05-31, 19:56
Skriven av: swestam

Några ändringar i WC program för nästa säsong förutom TdS är en inlagd mixad stafett i finalen i Canmore,

Inlagd: 2019-06-01, 01:19
Skriven av: GKA

Kommer de mellaneuropeiska tittarna förstå att den som kommer först uppför berget inte behöver vara tour-vinnaren?

Inlagd: 2019-06-01, 23:29
Skriven av: Kallner

GKA: Ja, vi får se om FIS Council fastställer kommitténs förslag men står så här på FIS webbplats nu (bland annat):

”In the final version of the 2019/20 World Cup calendar the Committee agreed on including the first ever Cross-Country mixed relay race as the final World Cup race in Canmore (CAN) in 2020. The race format is defined with 4x5km C/F.”

Kan bli sevärt om länderna sätter in sina bästa. Om de svenska herrarna har en bra dag kan det bli spännande för svensk del. Ryssarna och Norge får dock gälla som favoriter.

Länk till infon på FIS webbplats

Inlagd: 2019-06-02, 13:37
Skriven av: Jörgen

Om inte den där mixedstafetten kommer att uppfattas som ett jippo utan tas på allvar så blir det extremt hård konkurrens om de två platserna bland de svenska tjejerna.

Inlagd: 2019-06-02, 16:59
Skriven av: Tobbe H

Ja, och distansen är bara 5 km så även de bästa i sprint kan bli aktuella. Tror att de flesta av de svenska A-damerna är pigga på att åka den historiska mixedstafetten om de inte är ur form då i slutet av säsongen i Kanada.

Det blir tufft om alla de bästa är med. Ryssland: Bolshunov, Neprayeva, Ustiugov, Belorukova eller Sedova.. Norge: Johaug, Östberg, Kläbo, Röthe eller Iversen..

Inlagd: 2019-06-02, 19:20
Skriven av: Jörgen

Är ganska så säker på att vi kommer att ta hem stafetten med ex Oskar, Calle Ebba Stina.

Inlagd: 2019-06-02, 21:47
Skriven av: GKA

Det har körts mixedstsfett i Kuusamo förut i världscupen men det har tydligen Fis glömt. Tror dock Norge och Sverige bojkottade.

Fantastiska Frida använde den tyska bil hon fått av sponsorn för att leverera matchbollen till fotbollsderbyt!

Inlagd: 2019-06-02, 23:02
Skriven av: Jan

En fuskbil antar jag. Om den där skandalen skett post-Greta hade det blivit betydligt kärvare för dem.

Inlagd: 2019-06-03, 06:02
Skriven av: Tobbe H

Synd att ett så dopat fusk företag som VAG (VW) är en huvud sponsor till skidlandslaget, men de betalar bra.

Inlagd: 2019-06-03, 12:10
Skriven av: Bamset

Personligen gillar jag att avtalet innebär att även mindre framgångsrika åkare (utan för landslaget) tilldelas en bil, det är ett stort stöd för utövarna. Sponsorpengarna kommer till användning istället för att pamparna lägger beslag på allt.

Inlagd: 2019-06-03, 13:23
Skriven av: Jan

Trist bara att ett landslag som är emot fusk, doping och korruption väljer att ha ett företag som bygger sin framgång bl.a. på fusk korruption och massvis av reklam som huvudsponsor.

För den oinvigde.
https://teknikensvarld.se/taggar/dieselgate/

Inlagd: 2019-06-03, 14:38
Skriven av: Bamse

Ser allvarligt på fusk!

Inlagd: 2019-06-03, 15:21
Skriven av: GKA

Jan: Ja där ser man, grävde lite och det skedde redan år 2002, de körde 2×5 (C) sen 2×10 (F).. PDF-länk

Norge var med (Skari, Skorstad, Moen och Bjerkeli). A-laget på damsidan, B-laget på herrsidan (saknade Alsgaard och Skjeldal). Blev femma, dåvarande damvärldsettan Bente Skari växlade som etta på första en halv minut till tvåan men sedan tappade de 1:22 på Skorstad (väggade?) och laget slutade femma..

Ryssarna blev fyra och Italien hade ett hyfsat namnkunnigt lag som blev trea. Två finska lag som vann dock. En ung Saarinen i finska tredjelaget som slutade åtta.

Inget svenskt lag deltog men hade kunnat ställa upp med Anna O – Mathias – Lina A och Elofsson som var våra bästa vid den tiden.

Inlagd: 2019-06-03, 16:10
Skriven av: Jörgen

Minns den där skidtävlingen nu när jag blir påmind om det. Var ingen höjdartävling om man säger så. Sverige var i en svacka särskilt på damsidan. Elofsson sjöng på sista versen så det var väldigt trist alltihop när jag ser det så här i efterhand.

Inlagd: 2019-06-03, 23:31
Skriven av: GKA

Larvigt att gnälla på att ett företag som är sponsor för skidlandslaget gör reklam för sina produkter och då tar hjälp av skidlandslaget. Hur annars skall företaget får tillbaka på sin sponsorsatsning har folk tänkt sig?

Och det har ju i efterhand kommit fram att andra bilföretaget också har fuskat på liknande sätt.

Samt att företaget har fått skyhöga böter, skall man då inte anse att man har sonat sina brott?

Men hade det alltså varit bättre om skidlandslaget hade haft betydligt mindre resurser att satsa på sin verksamhet?

Inlagd: 2019-06-04, 10:43
Skriven av: swestam

Någon som lyckats hitta en video någonstans med mixedstafettloppet i Kuusamo 2002? Vill se vad som hände med norrmannen på andrasträckan som tappade så mycket på sin sträcka efter att ha fått en stor ledning av Bente Skari..

Swestam: Håller med dig. Skidlandslaget bör kanske undvika t.ex. Playboy som huvudsponsor :-) men annars inga konstigheter i att ha ett bilföretag som storsponsor och att de i gengäld vill få något tillbaka. Alla företag jobbar med maximal profit till sina aktieägare för ögonen.

Inlagd: 2019-06-04, 10:59
Skriven av: Jörgen

@swestam
Du måste läsa på om ”dieselgate”.
”Och det har ju i efterhand kommit fram att andra bilföretaget också har fuskat på liknande sätt.”
Konstigt resonemang som dock inte helt stämmer, skulle det vara mer okej med fusk om andra också fuskar?

VW.s fusk uppdagades av amerikanska myndigheten EPA när VW en av få biltillverkare skulle marknadsföra sina dieselbilar s.k ”Clean diesel” i USA .
VW han sälja 500 000 bilar i USA innan EPA satte stopp, sen visade det sig att fusket berörde drygt 11 miljoner bilar värden över.
Fusket är inte på långa vägar ett avslutat kapitel det kommer hela tiden ny information, razzior på VAG kontor m.m.

Skidförbundet har haft VW som sponsor både före, under och efter dieselskandalen briserade, inte ens ett hack i skivan som många andra företag och organisationer som sa upp avtal med VW under en längre tid för att marker vad man tyckte om fusket.

VW har överlägset mest reklam av alla företag, speciellt inom idrott, mycket smart av VW då det är svårt för idrottsrörelsen att säja nej till fina pengar plus att VW får bästa möjliga reklam med glada och framgångsrika idrottsmän och kvinnor så långt från dieselskandalen som möjligt.

Om man tycker VW fusk är okej är det klart inga problem men är man påläst, gillar ren idrott och tycker att fusk inte ska löna sig borde skidförbundet sagt upp VW som sponsor direkt när skandalen briserade, men så blev inte fallet om det beror på okunskap, ryggradslöshet eller pengar svårt att veta. Kan tänka mig att VW sockrade sponsringen så pass mycket att skidförbundet inte vågade/kunde tacka nej.

Problem är att vi göder fuskare när vi inte bryr oss eller resonerar som swestam att nästan alla fuskar så varför bry sig.
Det finns många fula fiskar i bilindustrin men varför göda den största?

Ska tillägga att jag inte allas är emot sponsring bara fusk.

Inlagd: 2019-06-04, 14:02
Skriven av: Bamse

Bamse: swestam försvarar det mesta som skidförbundet och landslagsledningen gör. Lite märkligt tycker jag då swestam framstår som en sympatisk och mycket skidkunnig person. Ett tag trodde jag att han var anställd av förbundet som lobbyist men det är visst inte så.

Inlagd: 2019-06-04, 17:35
Skriven av: Tobbe H

Jag tar lite sommarsemester från skidpepp. Återkommer om det händer något av intresse. Vill ändå dela denna höjdpunkt från säsongen 2019/20. Norska kommentatorn levererar en legendarisk replik: ”Vi blir ikke kvitt Sverige. Hun er en kald fisk Stina Nilsson!” Och faktum är att Stina gör precis allt rätt under de sista 1,5 km. De är mästerligt i allt från att låtsas vara lite tröttare än hon är i sista backen till att lämna perfekt lucka på toppen av backen så att hon får optimalt sug, glider om Johaug och tvingar ut henne i ytterspår i sista lilla backen. Där svarar hon och limmar sedan sargen där hon vet att den kallaste snön och bästa glidet finns. Och allt medan hela kroppen badar i mjölksyra. I mål har hon kört de fem kilometrarna skate 45 sekunder snabbare än Neprayeva och 1 minut snabbare än Diggins. https://www.youtube.com/watch?v=uVg3HbHT3-0

Inlagd: 2019-06-05, 14:23
Skriven av: Per

När man tänker på Nilssons säsong efter skada m.m. känns det som att hon hennes bästa säsonger kommer nu och över nästa OS.. Jag skulle inte bli förvånad om hon vinner fler distanslopp nästa säsong även på banor som anses riktiga.. När hon bestämt sig för något är hon svårstoppad..

Inlagd: 2019-06-05, 22:45
Skriven av: JohanA

Skillnaden mot tidigare var dock att Sverige istället för Haagskan eller Potatis-Ida hade Fantastiska Frida!

Detta var ju något många redan konstaterade under OS och fick oss att längta till en tid då vi ej är slagna på förhand.

Att se Sveriges fyra bästa åkare genom tiderna (Toini och Billan får ursäkta) i samma stafettlag var en mäktig upplevelse.

Inlagd: 2019-06-05, 23:41
Skriven av: Jan

Jan: Instämmer. Det är naturligtvis laget och det faktum att Sverige kunde ställa ett dream team på startlinjen som gör skillnaden. Men älskar ändå den avslutningen.

Inlagd: 2019-06-06, 13:56
Skriven av: Per

Alltid vanskligt att jämföra olika tiders damåkare. Toini och Billan hade kanske platsat i tidernas stafettlag om de haft likadana förutsättningar för sina satsningar, material etc men det får vi aldrig veta.

En del säger kanske att kommande säsong blir tråkig utan mästerskap men jag ser det inte så, finns flera frågetecken:

Nog Kallas sista chans att ta en pallplats i distanscupen? Kan Ebba bli bättre i sprint och utmana Johaug i distans? Hur blir Fridas första hela seniorsäsong? Räven Stinas chanser i totalen? Jonna och Hagström stå mer på benen? Kommer den sistnämnda och Lundgren att klara av att etablera sig i världens bästa sprintlandslag? Maja fortsätta prestera bra och kanske även mer på distans? Settlin ta ett steg till? Falken och Dyvik vända den nedåtgående trenden? Svahn och Ribom etablera sig internationellt? Och så vidare, säsongen blir inte trist.

På herrsidan hoppas jag verkligen att vi får flera tecken på att det vänder, det skulle verkligen vara roligt.

Inlagd: 2019-06-08, 13:17
Skriven av: Jörgen

Jörgen, så rätt…

Mest intressant måste väl ändå vara hur laget i sprint på damsidan kommer te sig i världscupen…?
Många härliga fighters om dom sex platserna, eller hur?

Givna är väl Stina & Maja & Jonna, men sen är det väl typ sju andra åkare som slåss om tre platser…

Blir inte förvånad om Linn Svahn redan den kommande säsonger kommer få köra sprint i WC…
Spännande säsong väntar helt klart!

Inlagd: 2019-06-08, 17:56
Skriven av: ErrkaPetti

Blir synnerligen intressant och spännande främst förstås på damsidan. För min del gissar jag att att Kalla näppeligen kommer att kunna höja sin egen nivå jämfört med tidigare år . Ebba och Frida är naturligtvis högintressanta åkare. Jag tror det finns utveckling kvar i dem. Konstigt vore det annars.
På sprinten finns en uppsjö åkare som kan bli hur bra som helst.

Inlagd: 2019-06-08, 23:39
Skriven av: GKA

ErkkaPetti: Lär bli kamp om sprintplatserna ja. Scandinavian Cup är nog attraktivt att delta i för de som vill slå sig in. Körs bara tre helger och kommande säsong är det 13-15 dec i Finland, 3-5 jan i Norge och 13-15 mars i Estland. Norskan Kalvå vann SC 2018/19 knappt före Hagström och Lundgren och har nu friplatsen fram till jul.

Distansplatserna i WC då? Inte lika skarp konkurrens där. De fyra i VM-stafettlaget är givna men även Jonna, Maja och Settlin lär få åka en hel del distans om de är tillgängliga.

Inlagd: 2019-06-09, 08:47
Skriven av: Jörgen

Ska man bara ta Billan så har hon två individuella medaljer från mästerskap varav ett Guld och även varit två i totala WC 88 har jag för mig så håller nog henne som topp 4 genomtiderna ännu..sedan mötte hon massa ryskor/ finskor som var otroligt bra på den tiden… stafett medaljer fick hon med sig två stycken 87 o 95 men ofta på den tiden var de någon som tappa väldigt mycket på någon sträcka speciellt 88 tappa väl Frost 1.30 då hjälpte de inte fast både Billan och Fritzon gjorde grymma sträckor

Inlagd: 2019-06-09, 13:55
Skriven av: jossa

För alla med vinterabstinens rekommenderas varmt att gå in på SVT Play och titta på programmet ”Hårds historier” och avsnittet som lades upp igår om Charlotte Kallas vinst i Tour de ski. Underbara minnen och även nygjorda intervjuer med Charlotte och Gunde Svan. Finns även ett mycket bra avsnitt om finska dopingskandalen i Lahtis som lades upp i vintras.

Inlagd: 2019-06-09, 21:26
Skriven av: Niklas

Nu klart att Johan O blir kvar men i en förändrad roll, han ska tillsammans med SOK:s Lars Ljung titta på och utveckla åkarnas individuella teknik och rörelsemönster. Länk till skidförbundets sida

Inlagd: 2019-06-10, 09:18
Skriven av: Jörgen

https://www.langrenn.com/johaug-artigere-aa-gaa-skirenn-naar-konkurransen-er-skarpere.6227625-1743.html?fbclid=IwAR0L7bQMNWvQ_chxdTN_wO25ND–b8_hfMohVnjubxcjH8Iqv7yqPCoDrcU

Det har blitt et problem for Therese etter at Bjørgen la opp, det er ingen lenger som vil prøve og slå henne på distanse. I en normal tøff distanseløype lar de henne bare stikke ifra, for og konkurrere om om andreplassen. Får håpe den nye generasjon har litt større ambisjoner.

Men en helt fantastisk siste sesong og se tilbake på for ”alltid friske” Therese, når man tilføyer at hun har vært ensom om treningsarbeidet de siste 2 år. Hun blir nok ikke lettere og hanskes med denne sesongen som nå står for døren, når skuldrene er senket ..

Inlagd: 2019-06-10, 17:41
Skriven av: pelle

Veckans största ”YES” från mig när det gäller nyheten om Johan. En förebild för herrarna, en ledare som vet vad som krävs och som kan förmedla det. Tror det är otroligt viktigt med dessa förebilder som ledare i organisationen just nu när självförtroendet kanske sviktar. Att bara ha honom med i teamet känns otroligt bra!

Inlagd: 2019-06-10, 20:15
Skriven av: V.Vittoz

Tror att både Ebba och Frida kommer att ha ambitionen att försöka slå Johaug nästa säsong och göra allvarliga försök. Om de lyckas återstår att se, själv tror jag att hon inte kommer att vara lika överlägsen nästa säsong och att både Frida och Ebba har möjlighet i något enstaka lopp och Stina på lättare banor i masstart. Säsongen efter ligger Johaug risigare till.

Inlagd: 2019-06-11, 10:05
Skriven av: Peter

Inga konstigheter att Stina är bättre på masstart än på intervallstart men varför är hon bättre i klassisk stil på distans? I sprint känns det nästan som det är tvärtom.

Inlagd: 2019-06-11, 12:36
Skriven av: Tomas

Ebba har börjat springa igen – vann vårruset i Östersund före Sofia Henriksson

Inlagd: 2019-06-11, 13:45
Skriven av: Emil

Håller med om Ebba och Frida, att dom kommer närma sig Therese. Hoppas att Charlotte kan gynnas av att äntligen landslagskollegor som är i hennes klass/kanske till och med bättre. Ny situation för Kalla, hoppas att det ger utveckling för henne och att hon kan haka på tåget.

Inlagd: 2019-06-11, 17:29
Skriven av: V.Vittoz

*av att äntligen ha*

Inlagd: 2019-06-11, 17:32
Skriven av: V.Vittoz

De flesta sprinters är bättre i klassiskt på distans, tror det har att göra med att tekniken är rätt lika i klassiskt oavsett sprint eller distans medans man i skejt måste åka stort på distans, sprintåkarna tar ofta korta snabba skär och har tränat sina muskler för det, sedan är backar i skejt krävande eftersom man går på samma teknik länge medan man i klassiskt kan uttnyttjasin explosivtet bättre genom att staka in i backarna sedan byta till diagonal och sist överrgå till saxning.

Inlagd: 2019-06-11, 18:58
Skriven av: Jan

Ekonomiskt så ger en världscupseger i skidskytte ganska precis ggr så mycket som en världscupseger i längdskidåkning!

Inlagd: 2019-06-11, 20:00
Skriven av: Kurt

Kalla ska inte stånga sig blodig för totala världscupen det är bättre att hon formtoppar sig till tour de ski i år sen kan hon vila upp sig ordentligt till touren i Sverige.. I helg efter helg är det Andersson vi ska hoppas på sen kommer Kalla och Karlsson vara på pallen här och där men inte varje lopp..

Inlagd: 2019-06-12, 00:29
Skriven av: JohanA

Dette ”fagspråket” at man skal hvile seg opp til toppresultat holder ikke stikk lengre .. Eks. motbeviste Ingvild Ø denne formelen gjennom sin fine sesong, med og konkurrere både i sprint og distanse igjennom hele sesongen.
Resultat – vant Tds, verdenscupen og 5 medaljer i VM.
Innen langrenn spesielt, er ”hovudfokus” og holde seg frisk og rask, uten sykdommer under en lang sesong ..

Inlagd: 2019-06-12, 11:23
Skriven av: pelle

pelle: Ja, visst gjorde Östberg det bra. Men efter hur många försök (säsonger) där hon inte lyckats med det? Bara för att man lyfter fram Östbergs lyckade säsong så betyder inte det att andra åkare kommer lyckas med det i motsvarande utsträckning

Inlagd: 2019-06-12, 11:36
Skriven av: swestam

Tack Jan för den belysande förklaringen!

Inlagd: 2019-06-12, 16:19
Skriven av: Tomas

swestam .. ”efter hur många försök” … Individuelt har Ingvild 61 pallplasser, inkludert etapper og sammenlagt i Tds og andre tourer-er. Det er vel ikke helt nattmørkt ..
Men bruker man dronning Bjørgens resultater som motvekt, blir det selvsagt litt glisent …

Inlagd: 2019-06-12, 16:53
Skriven av: pelle

Johanna Hagström blev årets Johan Olsson-stipendiat ”Framtidens skidlöfte”, överraskades när hon skulle få en stunds behandling av sin fysioterapeut. Expressenlänk

Tre åkare har tidigare fått stipendiet:

2016: Ebba Andersson, Sollefteå
2017: Leo Johansson, Skillingaryd
2018: Frida Karlsson, Sollefteå
2019: Johanna Hagström, Ulricehamn

Inlagd: 2019-06-12, 17:11
Skriven av: Jörgen

Välförtjänt pris för Johanna. Där har vi en riktig världsstjärna i framtiden om hon får till det. Behärskar både sprint och distans, behöver bara jobba lite på balansen :)

Inlagd: 2019-06-12, 17:50
Skriven av: V.Vittoz

V.Vittoz: Håller med. Hagström men även Lundgren blir spännande att följa nu i vinter. Vi kunde läsa i artikeln att Johanna kom från ett femtimmarspass när hon överraskades av Olsson med prischecken hos fysioterapeuten :)

Inlagd: 2019-06-12, 18:43
Skriven av: Jörgen

Pelle… Det är ju svårt att utgå från en persons resultat en säsong och ta det som ett exempel för hur man bör disponera sina säsonger… Inte minst för att man inte kan veta hur det hade gått om Östberg hade tävlat mindre – kanske hade det gått ännu bättre i VM då?

Hursomhelst… Ska man komma fram till någon generell slutsats måste man ha mycket data att jämföra (många åkare och många säsonger)… och även då bör man va medveten om att det är ett generellt utlåtande och inte behöver stämma för alltid för varje enskild individ.

Björgen är ju förövrigt ett exempel på en åkare som valt att stå över vissa tävlingar till förmån för andra…

Inlagd: 2019-06-13, 17:05
Skriven av: Manne

Manne .. Dere svensker har lett for og tenke bare mesterskap, mens de norske løperne hevder seg både i mesterskap og vc. Og skal man kjempe om vc-totalen holder ikke med hvileperioder, da er det full rulle fra første til siste stavtak. Det må jo være en grunn for at eks. Kalla aldri har vært i nærheten av en totalseier i vc, etter 12 år i sporet. Selv i en mesterskapsfri sesong har hun vært sjanseløs!

Inlagd: 2019-06-14, 17:15
Skriven av: pelle

Pelle… Ja, men för dom allra flesta krävs det viloperioder för att kunna vinna mästetskapsguld, eller i alla fall perioder då man väljer att prestera sämre (typ Northug – som tävlade mycket, men körde en del tävling som träning). Det är ytterst få som lyckats med konststycket att vinna individuellt mästetskapsguld på distans och tour de ski samma år. Jag tror det är Kowalczyk, Kuitunen Ustiugov och Cologna som gjort detta en varsin gång… Inte ens såna dominanter som Johaug och Björgen har lyckats med detta.

Personligen tycker jag att en världscup med så många tävlingar som i längdskidor (speciellt i år) sätter alldeles för stort fokus på att tåla många tävlingar.

Angående Kalla har hon ingen chans att vinna världscupen totalt eller ens va på pallen, så jag tycker hon bör satsa på enskilda tävlingar…

Inlagd: 2019-06-14, 21:31
Skriven av: Manne

https://www.langrenn.com/terminliste-verdenscup-2019-2020-komplett-program.6225764-1743.html
Manne .. Kan være enig at programmet er overkant tøft.
Men jeg tror, med forbehold … med så mange sprintløp er sesongen en ”smule” fordel for Stina og Johannes, når den totale vc-vinneren skal kåres i siste løp i Canmore .. Suveren best i sprint, men også stabil god på fellesstarter..

Inlagd: 2019-06-14, 22:28
Skriven av: pelle

Kör du allt kan du inte gå för fullt i allt. Kalla har inte varit nån taktiker av rang. Förmodar att hon känner att hon måste ge järnet i varje tävling hon deltar i.Resultatet blir att hon måste ta en paus för återhämtning.Borde tänka om nån gång.

Inlagd: 2019-06-14, 23:36
Skriven av: GKA

Är det inte dumt att ställa upp i en tävling men inte gå för fullt?

Inlagd: 2019-06-15, 19:28
Skriven av: Jan

Kalla kan skippa dessa tävlingstillfällen/orter kommande säsong då det körs sprint/teamsprint, finns då tid för mer vila och återhämtning, troligen skippar även t.ex. Johaug dessa:

21-22 dec (Planica), 11-12 jan (Dresden), 18 feb (Åre), 4 mars (Drammen), 14-17 mars (sprint tour i Quebec-Minneapolis)

Tror att de inledande världscuptävlingarna kommer att utvisa hur Kalla gör. Går det bra och hon är med däruppe i distanscupen kommer hon troligtvis att fortsätta tävla och se hur långt det räcker. Om mindre bra däremot då ta ett tävlingsbreak för att träna och formtoppa till t.ex Tour de Ski men vi får se?

Inlagd: 2019-06-16, 11:40
Skriven av: Jörgen

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values