09 december 2018, av Jörgen

Davos 15-16 dec

Efter de två helgerna i Norge är det dags för Davos och den sista vanliga världscuphelgen innan julhelgerna och Tour de Ski.

Tidsprogrammet (svenska tider)

Lördag 11:00 – Sprint fristil kval
Lördag 13:30 – Sprint fristil finaler
Söndag 09:30 – 10 km fristil damer
Söndag 11:30 – 15 km fristil herrar

Uttagna till Davos:

Damer sprint Herrar sprint
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Martin Bergström, IFK Umeå
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Anton Persson, SK Bore
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Damer distans Herrar distans
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit förkyld
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Jens Burman, Åsarna IK
Gustav Eriksson, IFK Mora SK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Simon Lageson, Falun-Borlänge SK
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Karl-Johan Westberg, Borås SK

287 kommentarer till ”Davos 15-16 dec”

Lite kluriga uttagningar till Davos.

Stina, Falk, Ida, Sundling, Dahlqvist och Lungren i sprint och Kalla, Ebba, Stina, Sundling, Ida och Settlin på distans är mitt lag.

Inlagd: 2018-12-09, 15:31
Skriven av: swestam

Swestam, kanske dax att vädra lite med folk från Bauhaus/U-laget?
Det är ju på distans vi vill mer just nu på både dam & herrsidan…
Damsprint har vi ju många många duktiga…
Man kan undra varför det inte var någon nationell tävling denna helg på hemmaplan för att testa Sömskar & Nordström & Hagström med flera?

Tycker helgens tävlingar i Beitostølen bör glömmas fort, trots Kallas och Ebbas 2:s och 4:e plats…

Inlagd: 2018-12-09, 15:59
Skriven av: ErrkaPetti

Bra att få fokusera framåt. Trots Kallas andraplats igår var det en betydligt sämre tillställning den här helgen för svenskt vidkommande.

Tror som Swestam att Dyvik får stanna hemma från Davos och att Lillehammer-fyran Settlin får nöja sig med att köra distans. Otroligt hård konkurrens i svenska damlaget.

På herrsidan kan det på sprinten bli Calle, Thorn, Svensson, Peterson, Westberg och en till (Dyvik?). Distans: Samma som till Beito. Möjligen att Westberg och/eller Svensson får köra även distansen på bekostnad av Sandström/Lageson.

Inlagd: 2018-12-09, 16:01
Skriven av: Per

Erkka: Vilka skulle det vara? Rönnlund skulle ju kunna få chansen på nytt eller Dahlqvist också kanske men ser inga fler från Bauhaus- eller utvecklingslaget som har visat något

Inlagd: 2018-12-09, 16:08
Skriven av: swestam

Swestam, du kanske har rätt där, men, en nationell tävling för seniorer denna helg i Boden hade ju exponerat vissa av dom andra…

Inlagd: 2018-12-09, 16:12
Skriven av: ErrkaPetti

Errka: Håller med om det att det nationella programmet är lite konstigt

Inlagd: 2018-12-09, 16:34
Skriven av: swestam

Nej absolut inget B-lag till Davos.. Hela laget ska ju vila en månad efter det.. Reserverna får köra tour de ski.

Inlagd: 2018-12-09, 16:40
Skriven av: JohanA

Laget till Davos presenteras imorgon kl 13 enligt förbundets FB-sida.

Inlagd: 2018-12-09, 16:50
Skriven av: Jörgen

JohanA: Nu blir jag lite konfunderad. Å ena sidan vill du att de som åker dåligt i världscup skall petas och bli tvungna att återkvala på hemmaplan och att man ger de som åkt bäst på hemmaplan chansen i världscupen (och att landslagsåkarna inte skall prioriteras) och å andra sidan vill du inte se något B-lag i Davos. Så vilket är då det bästa laget som du vill se i Davos?

Inlagd: 2018-12-09, 17:06
Skriven av: swestam

Intressant hur dom tar ut sprint laget nu inte helt lätt… kan man peta en WC fyra? tycker de är väl hårt men faktiskt så hade jag troligen själv gjort de men vad säger reglerna ? hade troligen varit lättare peta henne mot någon sjuk stjärna men nu mot en som inte klara kvalet förra gången så lite komplicerat blir de ju

Inlagd: 2018-12-09, 17:11
Skriven av: jossa

jossa: Å andra sidan har väl Dahlqvist åkt bra i Davos tidigare, kvalade hon inte som fyra i Davos i en av sina första världscupstarter? Inte lätt att peta Settlin men vill se Dahlqvist på en lättare fristilsbana (och när massa med distanspecialister inte är med som Lillehammer).

Inlagd: 2018-12-09, 17:20
Skriven av: swestam

Så här ser kriterierna ut. Semi eller bättre premieras till nästa sprint i samma teknik. Det betyder att Dyvik (28a i Lillehammer) och Dahlqvist (32a) ligger sämst till. Men Dahlqvist känns onekligen som den vassare av de två i just Davos. Men går man sedan strikt enligt kriterierna borde Settlin få köra. I så fall får även Dahlqvist få stanna hemma. https://www.skidor.com/Grenar/langdakning/tavling/Uttagningskriterier

Inlagd: 2018-12-09, 17:28
Skriven av: Per

Sedan är det ju Skandinavisk cup i Östersund också nästa helg. Chans då för åkare att få en friplats i VC efter jul (väl?).

Inlagd: 2018-12-09, 17:43
Skriven av: Per

Premieras är ju ett rätt luddigt ord som kan medge vissa kryphål i tolkningen. Blir spännande att se. Det är i såna här lägen det hade kunnat behövas tydligare regler för att minska risken att nån upplever sig orättvist behandlad. Men inte heller då hade det ju varit okomplicerat.

Inlagd: 2018-12-09, 18:18
Skriven av: Manne

swestam: absolut hon kvala som fyra för att sedan bryta staven i kvarten veckan efter var de även sprint i Davos då kvala hon som 27 för att sedan bli 12 allt detta säsongen 2015

Inlagd: 2018-12-09, 18:18
Skriven av: jossa

Vad gäller Anna Dyvik känns de som bättre att hon åker skandinaviska cupen…

Inlagd: 2018-12-09, 18:21
Skriven av: jossa

Till Östersund är bla Dyvik, Sömskar, Nordström, Rönnlund, Ribom, Vinsa, Norgren, Henriksson och Wikén anmälda. Ger väl en liten fingervisning om vilka som kommer att få åka i Davos. Dock att anmälningstiden går ut först imorgon så kan ju ske förändring.

Inlagd: 2018-12-09, 18:38
Skriven av: swestam

Moa Lundgren är nu anmäld till Östersund. Synd, hade gärna sett henne i Davos.

Inlagd: 2018-12-09, 23:17
Skriven av: swestam

Davos blir viktig inför VM-uttagningen i sprint. Efter Davos kommer två tour-fristilssprintar som alltid är speciella. Och sedan Dresden som inte bör väga lika tungt för uttagningen i mina ögon. (Sprinten i Lahti kommer efter uttagningen den 3 februari och Ottepää är klassisk sprint). Stina är klar och Jonna är i princip klar efter sin seger i Lillehammer. Falk som vinnare två gånger förra säsongen i fristil och en final i fristil i år bör också ligga bra till för en tredje plats (givet att hennes problem i Lillehammer var tillfälliga). Då återstår egentligen bara en plats och jag tycker det vore mycket synd om Moa Lundgren inte får vara med och konkurrera om den. Jag tittade på hennes semi i Lillehammer på nytt och hon kör magnifikt fram till början av sista backen. Då gör hon misstaget att backa in bakom Falk mitt i backen och hamnar innerst där Ida till slut tacklar henne av banan. Mitt intryck är att hon hade mycket krafter kvar i det läget. Hon är redan lika bra som sina konkurrenter om platsen men betydligt yngre. Och yngre åkare kan dessutom utvecklas under en säsong. Slutligen är hon startsnabb vilket blir viktigt på den relativt lätta och tajta banan i Seefeld. Får hon inte köra i Davos och konkurrera om en VM-plats tycker jag att det är ett dåligt beslut helt enkelt. Jag tycker hon är kvalificerad både på mer formella ”Manne-kriterier” (”semifinal eller bättre premieras till nästa världscup i samma teknik”) och om man är mer resonerande. Att hon klarar höjd bevisades dessutom förra året när hon vann JVM på höjd.

Inlagd: 2018-12-10, 07:39
Skriven av: Per

”Semi eller bättre premieras till nästa sprint i samma teknik.” Med tanke på att vi hade 7 i semi senast och bara 6 startplatser nu så tvingas man oavsett bryta mot detta. Så då kan man likaväl göra det ordentligt. I min värld så är kaptenerna uppgift att ta ut de 6 som de tror kommer prestera bäst på lördag, annars kan vi ha en dator som plockar ut lagen och spara in pengar till annat. Jag hade valt finlaisterna fårn Ruka och Lilehamer, Stina ,Sundling, Settlin, Falk, Ida, Maja.

På herrdistans tycker jag vi ska lämna ett antal platser lediga. Jag ser inte tillräckligt med åkare som gynnas mer av att åka Davos kontra två distanslopp i vettigare motstånd i Östersund. Thorn, Burman och Calle räcker, kanske också Richie. Och sen två sprinters i så fall. Men Lagesson, Eriksson och Sandstöm tex känns bortkastat, möjligen chansa på Engdahl om han blivit frisk.

Inlagd: 2018-12-10, 08:07
Skriven av: Jonas

Per: Håller med dig det du skriver om Lundgren.

Sprinten i Voukatti (skandinaviska cupen) och SM-sprinten i Sundsvall borde också kunna fungera som uttagningstävlingar. Beror dock på vilka åkare det handlar om. Dahlqvist har varit på pallen i världscupen medan Sömskar inte åkt något i världscupen denna säsong (men var i final på för-VM).

Inlagd: 2018-12-10, 08:13
Skriven av: swestam

Längdåkning är en lite speciell bransch. Ett par tre åkare bestämmer till stor del själva vad de ska åka och alla andra får snällt anpassa sig och tacksamt ta emot vad som bjuds. Konstigt att det inte blir fler konflikter.
Hårdraget kan man också hävda att hela tjonkaronken indirekt var anställda och försörjda av Charlotte Kalla några år trots att hon en tid körde en egen verksamhet utanför landslaget. Eftersom hon har varit det överlägsna affischnamnet och dragit sponsorer till förbundet, mycket till stor del pga sin personlighet. Dessutom ska förbundet tacka henne för hjälpen till att dra fram de nya talangerna som nu sakta håller på att ta över.
Det är en liten bransch och därför kan det bli lite märkliga förhållanden. Inom en stor bransch som fotbollen kan de till och med utesluta en superstjärna som Zlatan utan att det blir några större konsekvenser.

Inlagd: 2018-12-10, 09:16
Skriven av: Tobbe H

Om ingen tackar nej av någon anledning tror jag damsprintarna blir Nilsson, Falk, Ingemarsdotter, Sundling, Settlin, Dahlqvist. På distans kommer Kalla och Andersson in och Dahlqvist och Sundling avstår, tror Falk är sugen på att köra distans.

På herrsidan vore det kul att få med Axel Aflodal.

Inlagd: 2018-12-10, 09:49
Skriven av: Anders

Är det intervallstart på söndag (igen)? Bara jag eller har det varit ovanligt lite masstarter hittills den här säsongen? Inte för att man ska klaga på det alltså :)
Men på ett sätt skulle det nästan vara lite omväxlande med en annan typ av lopp där andra åkare får chansen att ev. blanda sig in i toppstriden.

Inlagd: 2018-12-10, 09:50
Skriven av: Freddy

Freddy: Tror neppe noen andre kommer til å blande seg i toppen selv om det gås masstart. Du må huske på at denne sesongen er Johaug tilbake, og hun er totalt uinteressert i å daffe i flokk fra start, så nå kommer vi heldigvis til å fa se et helt annet tempo enn det vi har blitt vandt til på masstarter de to siste årene. Og den som skal henge på henne må ha dagen og være god, virkelig god.

Inlagd: 2018-12-10, 11:01
Skriven av: Neithiri

Börjar längta efter en masstart så får man se åkarna över en längre tid.Inte bara dom som ligger först s.a.s

Inlagd: 2018-12-10, 11:54
Skriven av: gka

Några tycker ju att sprintloppen inte är riktig längdåkning utan mer av ett jippo. Men det är tur nu att sprintarna finns när distansloppen på damsidan återigen tycks bli en fråga om med hur många minuter Johaug ska vinna. Men också några stafetter kan säkert bli spännande. Några vill till och med avskaffa lagsprinten men det är tur att de också finns när nu läget är som det är.

Inlagd: 2018-12-10, 12:03
Skriven av: Tobbe H

Påfallende når svensker lengter etter fellesstart .. Når uslåelige Northug herjet som verst i sine glansdager, var fellesstart her på peppen – det mest ødeleggende som hadde skjedd innen langrennssportens historie .. :)

Inlagd: 2018-12-10, 12:09
Skriven av: pelle

Wengs bristande motivation kan kanske också ses i ljuset av Johaugs återkomst. Wengs utsikter att individuellt vinna något öht försvann med ens och det vet hon. Men hon kan se tillbaka på TdS- och totala WC-vinster.

Inlagd: 2018-12-10, 12:11
Skriven av: Tobbe H

He he, längtar efter masstart gör jag knappast, och definitivt inte ur svensk synvinkel. Pratar då om damsidan, för svenska herrarnas del tror jag det har mindre betydelse (Calle är där uppe om han har dagen oavsett, de andra har ändå ingen chans som det är nu).

Nej, tänker mer på åkare som Diggins, Stadlober, ryskorna m. fl som nog kommer mer till sin rätt i fellestart. Hittills har Norge-Sverige samtliga pallplatser på distanssidan. Vi ödelägger sporten tillsammans ;)

Inlagd: 2018-12-10, 12:22
Skriven av: Freddy

pelle: Vi svenskar är skröpliga och fulla av fel, som människor i allmänhet är. Inte alls så briljanta som norrmän. Men vi klarar oss hyggligt ändå.

Inlagd: 2018-12-10, 12:22
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H .. ”skröpliga” blir man på sine eldre dager .. ;)
Det er mulig du har et poeng, men fortsatt er Weng (bare) 27 år, som tilsier at hun har mange år innen sporten, til og forbedre sine resultater i mesterskap …

Inlagd: 2018-12-10, 12:42
Skriven av: pelle

Den uttagna truppen till Davos:

Damer sprint
Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK, Hanna Falk, Ulricehamns IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Damer distans
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Charlotte Kalla, Piteå elit, Stina Nilsson, IFK Mora SK, Evelina Settlin, Hudiksvalls IF, Jonna Sundling, IFK Umeå.

Herrar sprint
Martin Bergström, IFK Umeå, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Anton Persson, SK Bore, Teodor Peterson, IFK Umeå, Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,

Herrar distans
Jens Burman, Åsarna IK, Gustav Eriksson, IFK Mora SK, Calle Halfvarsson, Sågmyra SK, Simon Lageson, Falun-Borlänge SK, Viktor Thorn, Ulricehamns IF,Karl-Johan Westberg, Borås SK.

Inlagd: 2018-12-10, 13:15
Skriven av: Jörgen

Jag är mest sugen på att se masstart därför att två av distanstävlingarna på VM avgörs i masstart och det vore kul att se lite indikationer på hur bra åkarna är i den typen av tävlingar redan nu. Självklart tyder mycket på att Johaug skulle kunna spränga fältet rejält på egen hand. Trots det är det stor skillnad att dra ett fält än att ligga bakom.

Inlagd: 2018-12-10, 13:17
Skriven av: Anders

Okey och väntad damuttagning även om jag hade valt Moa Lundgren före Settlin i sprint.

Inlagd: 2018-12-10, 13:21
Skriven av: Göran

Ett fel på mitt tips om damdistansen. Sundling istället för Falk.

På herrsidan tyvärr ingen Axel eller Leo.

Inlagd: 2018-12-10, 13:21
Skriven av: Anders

Grips kommentarer till uttagningen på skidor.com:

Två starka sprintåkare som saknas är Anna Dyvik och Moa Lundgren.
– Båda två har gjort flera fina tävlingar hittills under säsongen, men vi har ett anmärkningsvärt starkt lag där samtliga sex damer som kommer till start i Davos har varit i final i någon av de två tidigare världscupsprintarna, förklarar Rikard Grip.

På herrsidan dyker däremot ett nytt namn upp i form av Martin Bergström, som säsongsdebuterar i världscupen.
– Bergström vann sprinten i den svenska seniorcupen, Volkswagen cup, i Idre för en dryg vecka sedan och han blev sjua i tävlingspremiären i Bruksvallarna, efter att ha haft den tredje bästa kvaltiden. Vi ser fram emot att nu låta honom få chansen i världscupsprinten, säger Rikard Grip.

Daniel Rickardsson följer fortsatt sin plan efter fotoperationen och kommer tävla i Skandinaviska cupen i Östersund i helgen.

Inlagd: 2018-12-10, 13:33
Skriven av: Jörgen

Tyvärr går det inte att peta någon som är fyra och före tre andra.. Settlin ska inte till VM och är därför ganska ointressant att ta ut till Davos, även Dyvik och Sömskar är mer intressanta i det långa loppet.. Hade räckt att ge Settlin distansloppet. Som det är nu åker hon mest av alla i hela landslaget vilket är fel. Men skriver man onödiga kriterier får man stå sitt kast..

Ta ut Berglund eller Grate eller nån yngre på herrsidan istället som kanske en dag kan bli något..

Inlagd: 2018-12-10, 13:36
Skriven av: JohanA

Ja, jag håller ju inte med om Lundgren-beslutet. Det är klart att det går att vrida på argumentationen där men hon borde fått chansen att prövas på en bana i alperna som är rätt jämbördig med den i Seefeld. Man ska inte, som Ida i Lillehammer, få köra över en lagkamrats skidor och sedan på grund av det få fördel inför VM-uttagningen. Men det är väl inte kört än. Lundgren kan mycket väl bli uttagen till touren. För Dahlqvist är det nog en avgörande tävling för om hon ska kunna bli VM-aktuell. Settlin tror jag i slutändan inte kommer bli VM-uttagen i sprint men hon får gärna motbevisa!

Inlagd: 2018-12-10, 13:45
Skriven av: Per

Moa och Dyvik ska väl åka TdS nu är andra inte orkar med många tävlingar i rad

Inlagd: 2018-12-10, 13:52
Skriven av: GKA

Touren ja.. Två av de tre första etapperna där är sprint med halv poängskala på spel (50 istf 100 p till vinnaren osv).

Sju svenskor i topp 12 i sprinttotalen nu innan Davos: Ida (2), Stina (3), Maja (4), Moa (7), Jonna (8), Falken (10) och Settlin (12). Endast Moa av de sju som får stå över sprinten i Davos.

Finns säkert de som vill åka tre touretapper och bevaka sin position i sprintcupen sen hoppa av. Dvs inte ge bort 100 p gratis till Maiken Caspersen Falla (8) som garanterat inte skippar.

Inlagd: 2018-12-10, 14:21
Skriven av: Jörgen

”Påfallende når svensker lengter etter fellesstart .. Når uslåelige Northug herjet som verst i sine glansdager, var fellesstart her på peppen – det mest ødeleggende som hadde skjedd innen langrennssportens historie .. :)”

Nu är du ute och trollar igen. ”Svenskar” har inte alla samma åsikt. Det har alltid funnits svenskar som gillar ”fellestart” och det har alltid funnits svenskar som avskyr detsamma.

Men man kan vända din argumentation emot dig på precis samma sätt: Innan Northug så avskydde normännen masstart. Men sedan helt plötsligt så var masstart helt fantastiskt och intervallstart var ”kjedelig”, långtråkig tågåkning.

Eller så slutar man säga att ”svenskar tycker si och norrmän tycker så” och inser att folk tycker jävligt olika, oavsett vilket land de kommer ifrån.

Men du vill väl hellre fortsätta spä på konflikter mellan svenskar och norrmän och få ur dig ditt sverigehat som sitter så djupt så djupt…

Inlagd: 2018-12-10, 18:12
Skriven av: Charlie Chop

Så svenska laget åker inte direkt ned till Davos utan är i Sverige några först. Klokt?

Man Falk är redan på plats i alperna men i Italien.

Inlagd: 2018-12-10, 20:37
Skriven av: swestam

Davos är för Kalla inget favoritställe. Hon snittar på plats 10 efter 11 genomförda löp- på distans.

Inlagd: 2018-12-10, 22:11
Skriven av: GKA

Ännu sämre snitt har Ebba då hon blev 25 2017 men hon har bara åkt den gången så det räknas väl inte som snitt då.

Inlagd: 2018-12-10, 22:19
Skriven av: GKA

Johaugs plasseringer i Davos:

33 – 20 – 3 – 3 – 1 – 2 – 1 – 6 – 1

Inlagd: 2018-12-11, 07:58
Skriven av: Neithiri

Falk vinner säkerligen i Davos. Bygger min teori på att jag just tog bort henne från mitt fantasy-lag

Inlagd: 2018-12-11, 09:54
Skriven av: Emil

Östberg har väl Davos som absolut favoritställe att tävla i. Har varit 1a, 1a och 2a dom tre senaste årens distanslopp. Lär bli svårfjällad nu också.

Inlagd: 2018-12-11, 10:03
Skriven av: Manne

Hej! Jag bettar en del på längdskidor men tycker utbudet är rätt skralt. De flesta bettingsiter har att man kan satsa på vinnaren men H2H är mkt roligare, särskilt om man som jag försöker hålla sig insatt i form/förutsättningar för olika åkare. Kommer en del intressanta odds.

är det ngn som kan rekommendera en bettingsite som har bra utbud av längdodds?

Inlagd: 2018-12-11, 10:59
Skriven av: Marcus

Angående debatten om masstart/intervallstart, tuffa banor mm så vore det mer spännande om det var större variation på karaktären av världscupbanorna. Nu ska de alltid vara superkuperade. T ex så fick Ulricehamn kritik för att banorna var för lätta trots Ryckåsen med 60 höjdmetrar. Det skulle bli större variation i vilka som ligger i topp i resultatlistorna. Vissa banor kunde vara mer stakvänliga och andra mer backiga. Då kunde även en världscupvinnare ha egenskaper som snabbhet, styrka, taktik och uthållighet och inte bara ”klätterapor” som Johaug och Weng eller för all del vår egen Ebba.

Inlagd: 2018-12-11, 14:47
Skriven av: Hansson

”och inte bara ”klätterapor” som Johaug”

Nå må du følge med i timen, Johaug har blitt meget god i letterrenget også, det var jo der hun gikk fra Kalla på Lillehammer, hun hadde jo allerede skaffet seg luke før motbakkene begynte. Johaugs akilleshel er lange utforkjøringer, der har hun ikke annet valg enn å gjøre som alle andre, stå i hockey, og da blir hun for lett. Men på flater kan hun stake, noe hun har blitt veldig god til.

Inlagd: 2018-12-11, 18:16
Skriven av: Neithiri

Det är väl inte helt omöjligt att Frida Karlsson leder skandinaviska cupen efter helgen. Om hon då skulle stöna till sig och säga att hon ska åka TDS. Får hon det då? Mer teoretisk fråga men ändå…

Inlagd: 2018-12-11, 21:44
Skriven av: Manfred

Men Johaug saknar explosivitet och att hålla hög fart under kortare tävlingstid. Tycker ändå att en värlscupvinnare egentligen ska vara mer allsidig och även kunna behärska sprint någorlunda. Nu ser det ut som hennes fart är det samma vid en sprint och ett distanslopp på 15 km. Men däremot så kommer hon att vinna kanske 75% av alla distanslopp med tanke på banprofilerna

Inlagd: 2018-12-11, 22:09
Skriven av: Hansson

https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/KvxzaG/uppgifter-northug-lagger-av

Tack för allt Petter, du har betytt så mycket för längdskidåkningen, och du har stått för magiska bragder och lopp. Vi svenskar har älskat att ”hata” dig och du har eldat på det, men i grunden har du all min respekt då du har visat upp gudabenådad längdskidåkning och varit en otroligt viktig del i skidåkningens utveckling. Allt gott!

Inlagd: 2018-12-11, 22:16
Skriven av: V.Vittoz

Fantastiska Frida kommer givetvis leda ScanCupen efter helgen, jag tror t.o.m hon vinner alla loppen. Klassisk sprint bör inte vara något problem hon har slagit Lundgren och Hagström klart ifjol. I klassiska intervallen kommer hon krossa, i skejt däremot så har hon haft lite besvär att pricka tekniken, kanske kan bli en tuff match mot Marthe Maehlum.

Frida kommer dock att stoppas från TDS, såvitt jag vet har hon heller inga juridiska möjligheter att stämma förbundet om de vägrar start. Nu är det dock ointressant då touren bjuder på sprint och korta skejtlopp i alperna innan värdelösa Oberstdorf väntar.

Vi vet ju heller inte hur landslagsledningen och Frida diskuterat kring uttagningarna. Tidigare så har ju Fantastiska Frida uttryck önskan om VC-start men nu så är det nedtonat. Det kan ju vara så att man kommit överens om ett upplägg och Frida är med på det. Men jag tror de är förblindade av sin egen policy att de förbjudit Frida på egen hand och använder VM som lockbete.

Det är intressant att läsa inlägg på bloggen som försöker förminska Frida. De rör sig om anhängare till Ida och Sundling, åkare som Frida besegrat med lätthet i den klassiska stilen. Personligen känner jag mig trygg i att Frida står på startlinjen under 10 klassiskt på VM åker in på en femte plats eller något sådant och två dagar senare krossar motståndet på startsträckan.

Inlagd: 2018-12-11, 22:29
Skriven av: Jan

”Angående debatten om masstart/intervallstart, tuffa banor mm så vore det mer spännande om det var större variation på karaktären av världscupbanorna. Nu ska de alltid vara superkuperade. T ex så fick Ulricehamn kritik för att banorna var för lätta trots Ryckåsen med 60 höjdmetrar. Det skulle bli större variation i vilka som ligger i topp i resultatlistorna. Vissa banor kunde vara mer stakvänliga och andra mer backiga. Då kunde även en världscupvinnare ha egenskaper som snabbhet, styrka, taktik och uthållighet och inte bara ”klätterapor” som Johaug och Weng eller för all del vår egen Ebba.”

Trenden er at WC-traséne har blitt lettere og lettere de siste 20 årene. Nå sist søndag gikk man stafett på en platt bane med korte etapper og verdens enkleste føre. Tydeligvis er heller ikke det bra nok.
Hva med Davos og alle de andre banene, er de også for tøffe?
Kanskje utøvere som synes det er for tunge løyper burde satse på skøyter i stedet?
Langrenn må skille, så det ikke blir en farse som i Lahti på 30 -og 50 km.

Inlagd: 2018-12-11, 22:30
Skriven av: Redda Joppe

Respekt Petter Northug, en fantastisk skidåkare. Denna var kanske hans största triumf. https://youtu.be/UlWsqLsRaMQ

Inlagd: 2018-12-11, 22:31
Skriven av: Per

Det är förresten slående hur sällan någon kommer tillbaka från överträning. Jag kan nästan inte påminna mig någon som har gjort det.

Inlagd: 2018-12-11, 22:42
Skriven av: Per

Mycket tråkigt att höra om Petter. Jag hade verkligen hoppats att han kunde komma tillbaka, men det gick tydligen inte

Inlagd: 2018-12-11, 23:14
Skriven av: Hansson

Eftersom vi lär ha fler än 4 damer topp 20 i sprintrankningen så kommer inte ledning i scan-cup att garantera en personlig friplats.

Inlagd: 2018-12-12, 08:02
Skriven av: Jonas

Lite tröttsamt att det påstås att man förminskar Frida när man för fram Ida eller Sundling i det svenska stafettlaget.

För egen del har jag fört fram Sundling på första sträckan framför Ida som är de två nu aktuellaste namnen. Frida har jag inte värderat alls ännu för en stafettsträcka, jag vill se henne åka mot starkt seniormotstånd i något ytterligare lopp in jag tar med henne i min stafettdiskussion.

Sedan tror jag det kommer vara en formfråga på VM som avgör vem som blir den fjärde stafettåkaren. Inte alls att det är klart innan VM startar.

Och jag är inte alls säker på att Frida vinner sprinten i Östersund, finns ju flera goda sprinters med. Och beror lite på hur sprintbanan ser ut också.

När det gäller vem som leder Skandinaviska cupen så är det väl mest intressant vem som leder efter tävlingarna i Voukatti, inte efter tävlingarna Östersund.

Inlagd: 2018-12-12, 09:07
Skriven av: swestam

Jonas: Förklara gärna!

SC-totalcupledning efter Östersundstävlingarna borde väl ge personlig friplats till TdS? Något som en Frida i tänkbar eller t o m trolig ledning knappast lär utnyttja, med tanke på det överordnade målet, JVM, som inleds med sprint 20 jan.

”The leaders (male and female) of Scandinavian Cup at the following dates have the right to start in World Cup competitions during the next World Cup period:
1st World Cup Period 2018-2019: COC Winners season 2017-2018
2nd World Cup Period 2018-2019: Leaders at 26th of December 2018
3rd World Cup Period 2018-2019: Leaders at 09th of January 2019 4th World Cup Period 2018-2019: Leaders at 06th of February 2019 5th World Cup Period 2018-2019: Leaders at 06th of March 2019”

Inlagd: 2018-12-12, 11:25
Skriven av: Slakmota

Jag tänker som Slakmota. Det där med extra platser via sprintrankingen kommer väl bara i spel om det är en tour?

Inlagd: 2018-12-12, 11:53
Skriven av: Per

Eller ja, det kan spela roll för TdS då (men där är väl inte maxantalet så begränsande för de bästa svenskorna) men inte senare under kommande period.

Inlagd: 2018-12-12, 11:55
Skriven av: Per

Norska damerna ställde upp med 8st i ruka, 6platser + sprintcupvinnare + scancupvinnare

Inlagd: 2018-12-12, 12:06
Skriven av: ola

Tour de ski är väl en sorts tour? Som mest har vi 10 platser, 6 valfria + 4 extraplatser. Extraplatserna består av ledaren av världscupen, ledaren av scan-cupen samt topp 15-20 nånting av någon av alla sprintrankningar. Så även om Frida leder scan-cupen efter Östersund så kan ledningen välja att ge de 4 extraplatserna till sprintgänget istället.

Sen tror jag inte Sverige kommer fylla hela laget till touren ändå, men skulle man gjort det så hade ändå Frida inte kunnat känna sig säker.

Nyenget som vann scan-cupen ifjol fick, eller ville, inte köra Bietostölen tex då Norge kunde fylla sina 15 platser på andra sätt.

Ruka har inget med detta exempel att göra då det var riktiga världscuptävlingar.

Inlagd: 2018-12-12, 13:06
Skriven av: Jonas

För Fridas del är det ju intressantare att leda efter Vuokatti vilket skulle ge friplats till sista tävlingen innan VM. Annars måste hon vinna hela cupen om hon ska kunna utnyttja någon friplats, vilket ger plats i alla världscuptävlingar efter VM och fram för allt alla tävlingar innan jul nästa säsong. Tyvärr så krockar ju sista scan cup helgen med VM

Inlagd: 2018-12-12, 13:17
Skriven av: joow

Jonas är ju inne på rätt linje, förstår inte riktigt hur ni övriga tänker …

Varken för Sverige eller Norge kommer en eventuell friplats från skandinaviska cupen påverka totalantalet som Sverige eller Norge får ställa upp med i Tour de Ski. Sverige kommer ha minst fyra sprintfriplatser och Norge en friplats för Johaug som världscupledare och minst tre sprintfriplatser.

Inlagd: 2018-12-12, 13:20
Skriven av: swestam

Kommer Frida åka i Voukatti? Är juniortävlingar i Sverige med JVM-test samtidigt. Hoppas mer på att en som Dyvik kan ta friplatsen efter Voukatti.

Inlagd: 2018-12-12, 13:26
Skriven av: swestam

Det maximala antalet TdS-platser påverkas som sagt inte av vem som leder SC efter Östersund, men jag utgår från att topp 20-sprintplatserna till tourerna också är personliga. Nilsson, Falk och Ingemarsdotter tycks välja bort Touren, liksom Kalla och Andersson. I Davos får Dahlqvist, Sundling och Settlin chansen att försvara sina topp 20- platser, men inte Dyvik och Lundgren. A- och Bauhaus-damerna äro 14 inalles. Dra bort fem och förklara sedan för en ev. svensk ledarinna av Skandinavisk cup varför hon inte är kvalificerad för Tour de Ski. Jag skulle gärna överlåta den uppgiften till någon annan. Huruvida Frida håller öppet för att åka i Vuokatti, beror kanske på helgens resultat? Kalasresultat i Östersund = hon kan själv välja bästa uppladdning för JVM?

Inlagd: 2018-12-12, 17:33
Skriven av: Slakmota

Nu är ju inte kvalificerad detsamma som uttagen.

Sedan är det väl inte 100% klart att Falk och Ida inte åker touren. Att åka de tre första etapperna kan ju var ett sätt stärka sina VM-chanser i sprint.

Ej heller givet att Lundgren blir av med sin friplats efter Davos

När det gäller skandinavisk cup som inte går på hemmaplan så tar Sverige ut en landslagstrupp och sedan kan man åka i en nationell grupp (som man själv får anmäla sig till). I landslagstruppen till en av tävlingsomgångarna utomlands tas två juniorer ut för att få internationell erfarenhet, men det lär vara till Madonna då den svenska juniorcupen äger rum samtidigt som Voukatti. När det gäller det nationella fältet kan den lokala arrangören själv bestämma om man skall tillåta juniorer eller om man bara tillåter seniorer.

Så saker är inte så givna som vissa vill få det till.

Inlagd: 2018-12-12, 18:19
Skriven av: swestam

Swestam
Du får sluta ta åt dig när jag skäller på andra!

Jag vet att du möjligen är lite partisk vad gäller Jonna. Men som jag tidigare skrivit så gillar jag dina sakliga inlägg.

Inlagd: 2018-12-12, 20:19
Skriven av: Jan

Det blir mycket kallt i Davos i helgen. I morgon ner mot minus 19 och sedan lite varmare. Hoppas att de sätter glidet nu. Det verkade som att flera i teamet ville få det till att det bara var de klassiska skidorna som var dåliga i Beito men det var inte mitt intryck även om de nog var värst och det väl oftast märks mer på klassiska par.

Inlagd: 2018-12-12, 21:00
Skriven av: Per

Per

Blir trevligt att Blomman är tillbaka till Davos så får du en glidspanar-polare!

Johaug hade ju stora problem när det var blankis i Davos för något år sedan. Skall bli spännande om höghöjdspecialisten Östberg kan utmana. Skall bli spännande med Ebba också.

På herrsidan så blir det spännande ifall Röthe forstätter att dominera på skejt, om Calle kan få till det men kanske framförallt Ustigov som är tillbaka!

Inlagd: 2018-12-12, 21:41
Skriven av: Jan

Får håpe ingen går i veggen som Lisa Larsen gjorde for noen år siden!
https://www.youtube.com/watch?v=GD7nXiyvibE

Inlagd: 2018-12-12, 21:53
Skriven av: Sven

Sven: Nej, den glömmer vi inte i första taget!

Inlagd: 2018-12-13, 00:13
Skriven av: Per

Emil, låter som en bra motivering till Falkvinst. :-)

Själv tippar jag semi för Hanna.

Inlagd: 2018-12-13, 06:36
Skriven av: peter skigames

Intrycket av säsongstarten för damerna är att fyra av damerna har gått framåt jämfört med förra säsongen, Andersson, Dahlqvist, Ingemarsdotter och Settlin. Kanske också Sundling även om hon hade toppar också förra säsongen. Veteranen Ingemarsdotter har förmodligen känt sin landslagsplats hotad underifrån och lagt på ett extra kol. En som tappat i konkurrensen är Dyvik och som nog börjar känna sig stressad.
Kan det vara så att den ökade konkurrensen på damsidan har gjort att många känt sig manade att få till en formtopp tidigt för att hänga med. Ungefär som det har varit i Norge under många år.
Vi får väl se framöver om framgångarna fortsätter på samma sätt.

Inlagd: 2018-12-13, 09:00
Skriven av: Tobbe H

Nej, varken prioriteringar eller resultat är givna på förhand. Dock ger frk Karlsson intrycket av att vara den sortens skidtjej som oblygt skulle kunna runda hela fältet via Östersund, Vuokatti och Cogne.

Inlagd: 2018-12-13, 09:14
Skriven av: Slakmota

Tobbe: Dyvik brukar ju komma lite senare på säsongen så där är nog inte sista ordet sagt. En s k Astrid Jacobsonare.

Är det förresten någon som vet om det är någon strömningstjänst eller liknande som sänder från Skandinaviska Cupen i helgen?

Inlagd: 2018-12-13, 10:28
Skriven av: Per

SC sändes förra året på Sportlib.se men det verkar ha varit en engångshändelse.

Inlagd: 2018-12-13, 11:36
Skriven av: GKA

Webbplatsen för SC i Östersund:
http://www.scostersund.se/

Gjorda anmälningar till SC:
http://ta.skidor.com/EventDetails.aspx?EventID=10046&orgid=80

Inlagd: 2018-12-13, 12:05
Skriven av: Jörgen

Den som för tillfället tror på nån annan än Frida Karlsson i VM-stafetten, gör ju inte nödvändigtvis det för att förminska Frida.

Inlagd: 2018-12-13, 16:24
Skriven av: Manne

Redan i helgen kan vi få ett första svar på vad Frida Karlsson förmår i år i hyfsad internationell seniorkonkurrens. Ett par norska namn och ett par svenska blir en bra jämförelse. Finns ingen anledning att spekulera så mycket i förväg tycker jag, det ger sig snart. Om rättvisa förhållanden så krävs det nog seger i något av distansloppen för att hon fortsatt ska hålla grytan kokande.

Inlagd: 2018-12-13, 16:49
Skriven av: Tobbe H

Hade nästan varit intressantare att få se Frida Karlsson i Östersund på söndag (om hon nu åker 10 fritt loppet) i Vinterstudion, än att igen få se TJ vinna med 1 minut före De Fyras Gäng Östberg, Kalla, Ebba och finskan, Gäsp … Zzzzzz

Inlagd: 2018-12-13, 17:11
Skriven av: barterhallen

Redan i morgon väntar kanske helgens
svåraste uppgift?

Inlagd: 2018-12-13, 17:24
Skriven av: Slakmota

Håller inte riktigt med om att det har varit ett de fyras gäng bakom Johaug i distansloppen, snarare en trio. Pärmäkoski har varit sexa, femma och sexa i de tre intervallstartsloppen i världscupen så här långt och tagit stryk av Belorukova i Ruka och Sedova i Beitostölen utöver de fyra som varit topp-4 i alla distansloppen. Det var dessutom Sedovas första världscuplopp för säsongen. Pärmen har inte heller tidsmässigt vara så nära toppkvartetten i tid.

Så jag tror inte riktigt att Pärmen kan utmana om fjärdeplatsen i Davos, inte heller kommer hon bli femma utan snarare sexa till tia. Till detta har väl inte hennes åkning sett ut att vara i topp.

Inlagd: 2018-12-13, 17:33
Skriven av: swestam

Swestam… Du har förstås rätt i hur det har varit. Samtidigt har väl Krista åkt bra i Davos senaste två åren och stafetten i söndags var ett lyft framåt?! Min gissning är att hon blir 3-4a, men det är förstås bara en gissning.

Inlagd: 2018-12-13, 18:29
Skriven av: Manne

Ser att Blomqvist till helgen är tillbaka bakom mikrofonen. Skönt att slippa Fredriksson.
Apropå Blomqvist så är det nu ett bra tag sedan han tjatade om hur smart Teodor Peterson åker. Tydligen har Teodor numer blivit normalsmart eller kanske normaldum i spåret. Sanningen är förstås att är man i världstopp så framstår man ofta som smart då man har förmågan att manövrera som man vill i loppen. Har man fullt sjå att bara hänga med så kan man inte göra så mycket mer. Så Teodor har nog de flesta hjärnceller kvar, det är bara det att Blomqvist har fått det där lite om bakfoten.

Inlagd: 2018-12-13, 19:00
Skriven av: Tobbe H

Jag syftar givetvis på de som kallar Fantastiska Frida en oprövad junior som skall fokusera på JVM (och inte ens vill köra VC).

Dessutom är det rent löjligt att hävda att hon slår ur underläge och måste runda fältet. Hon var redan bättre än både Ida och Jonna på 5 klassiskt ifjol och i år är det utklassning vilket vi såg i Bruksvallarna. Oavsett resultat i helgen kommer Fantastiska Frida köra VM. Med det sagt så skall sprinten bli spännande, som sagt så tror jag på kross.

Inlagd: 2018-12-13, 19:01
Skriven av: Jan

@swestam: Men Charlotte Kalla deltar ju inte

Inlagd: 2018-12-13, 19:29
Skriven av: Kurt

Kurt: Ja, då kan Pärmen bli femma.

Inlagd: 2018-12-13, 19:32
Skriven av: swestam

Ingen Kalla i helg förkyld..Maja Dahlqvist ersätter

Inlagd: 2018-12-13, 19:46
Skriven av: jossa

Moa Lundgren verkar ha strukit sig i sprinten i Östersund, där hon var rankad 8:a. Frida därmed rankad som 20:e åkare…

Inlagd: 2018-12-13, 21:11
Skriven av: Slakmota

Jan:

Om dina prestationer kan mäta sig med flera A-landslagsåkares, men du pga av sjukdom missar senior-SM, har noll VC-resultat samt placeras i tredje träningsgrupp, har du fått ett helt Bauhaus att runda, skulle jag vilja säga. Och som hon åkt åttor runt konkurrenterna! Ingen tror väl på allvar att Frida lär nöja sig med att försvara JVM-guldet, eller att Grip missat hennes ansökan om en startplats på 10 km klassiskt i VM?

Inlagd: 2018-12-13, 21:23
Skriven av: Slakmota

I følge Bolshunov er Klæbo bare en junior i sporet.. Ja ja vi får se i helga da, på sprinten.. Russeren snakker ikke engelsk, men på TV2 i kveld hadde han lagret noen få ord på norsk, ”gebrokkent”.
Ser fram til en herlig fight mellom disse 2 gigantene utover vinteren, ikke minst i VM!
Davos sliter med kulde for tiden, altså russisk føre under sprinten på lørdag. Søndag, snø og varmere…

Inlagd: 2018-12-13, 22:00
Skriven av: pelle

Kalla får då långledigt från världscupen ända fram till slutet januari. Härligt avkopplande!

Inlagd: 2018-12-13, 22:53
Skriven av: GKA

Johanna Matintalo verkar inte heller vara med på sprinten

Inlagd: 2018-12-14, 07:58
Skriven av: Kurt

Frida Karlsson kvalar som åtta i Östersund, 10,5 sekunder efter den suveräna ledaren Anna Svendsen. Bra kval av Hagström, Dyvik, Öberg bland svenskorna.

Inlagd: 2018-12-14, 10:14
Skriven av: Per

Linn Svahn kvalar som fyra! Var kom det ifrån?

Inlagd: 2018-12-14, 10:17
Skriven av: Per

Svagt kval av Fantastiska Frida får stryk av både Hagström och Svahn. Hoppas på bättre takter i heaten. Svendsen farlig baserat på kvaltiderna.

Inlagd: 2018-12-14, 10:18
Skriven av: Jan

Hagström kvala in som 3a på SM 4a i bruks och 2a på JVM

Inlagd: 2018-12-14, 10:23
Skriven av: ola

22 norrmän bland de 30, varav de 11 första i kvalet. Utvecklingen för svensk del har varit väntad sedan flera år men ändå skrämmande dåligt.

Inlagd: 2018-12-14, 11:11
Skriven av: Tobbe H

Tobbe: Instämmer. Det är obegripligt stor skillnad mellan nivån på svensk dam- och herrsprint. 6 svenskar visserligen vidare men ingen bättre än 12a. Det kan inte vara så att alla talangerna bara råkade komma på damsidan. Det måste vara något strukturellt ute i klubbarna och kanske t.o.m. i landslaget som gör det här.

Inlagd: 2018-12-14, 11:24
Skriven av: Per

Svendsen vann kvalet i Östersund. Topp 10:

1. Svendsen 0.00
2. Hagström (U) +3.88
3. Dyvik (A) +4.01
4. Svahn (U) +4.88
5. Öberg +5.50
6. Johansen +6.23
7. Nordström (B) +6.67
8. Stenseth +8.10
9. Karlsson (U) +10.55
10. Myhre +10.63

Övriga A, B och U:

15. Sömskar (B) +12.38
26. Vinsa (B) +17.28
31. Molander Kristiansen (B) +19.11
36. Dahl (U) +20.86
67. Modig (B) +30.79
81. Larsson (U) +36.20
DNS. Rönnlund (U)

Återstår att se hur det går i finalerna.

Inlagd: 2018-12-14, 11:25
Skriven av: Jörgen

Dock dubbelt så många svenska herrar som kvalade idag jämfört med den klassiska sprinten i Piteå förra säsongen :)

Inlagd: 2018-12-14, 11:26
Skriven av: swestam

Per: Grabbarna har så många penningstinna sporter att välja på. Hockeymålvakt har jag tipsat många :-). Då behöver man inte ens kunna åka skridskor för att bli mångmiljonär i begränsad konkurrens. Sedan har vi Kallaeffekten på flicksidan. Vi har haft några riktiga världsstjärnor på grabbsidan men ingen med den personliga lyskraften som Kalla har. Jämför Hellner och Olsson med Kalla, milsvid skillnad.

Inlagd: 2018-12-14, 11:36
Skriven av: Tobbe H

Norskorna vände på kuttingen i kvartfinalen och vann fyra av fem kvartar. Enda icke-norskan som vann en kvart var Hagström (i den fjärde före Karlsson). Svendsen fick gå helt ohotad i första kvarten, tio sekunder långsammare än i kvalet. Lite konstig svensk taktik kan jag tycka. Dyvik, Hagström, Karlsson, Svahn safede alla genom att välja senare kvartfinaler.

Inlagd: 2018-12-14, 12:30
Skriven av: Per

Per det är gamla systemet man får inte välja kvartsfinal

Inlagd: 2018-12-14, 12:33
Skriven av: ola

Ah, ser det nu. Varför gör de det i SC?

Inlagd: 2018-12-14, 12:37
Skriven av: Per

Dyvik, Hagström och Karlsson till final.

Inlagd: 2018-12-14, 13:02
Skriven av: Bamse

Frida har tagit stryk av Hagström i kvalet och nu både i kvartsfinal och semifinal. Kan hon vända på det i finalen?

Inlagd: 2018-12-14, 13:02
Skriven av: swestam

Den här damfinalen hade jag velat se. Svendsen, Kalvaa, Dyvik, Stenseth, Hagström och Karlsson. Känns rätt öppet med fördel Svendsen pga lätt kvart.

Inlagd: 2018-12-14, 13:14
Skriven av: Per

Fullt godkänt så långt av Karlsson då hon egentligen inte är någon sprinter. Hur det går i finalen har inte så jättestor betydelse kan jag tycka. Däremot så är det upp till bevis i morgon.

Inlagd: 2018-12-14, 13:15
Skriven av: Tobbe H

Fantastiska Frida, i ryggen på Dyvik. Starkt.

Men vad pysslade Öberg och Sömskar med?
Helt under isen

Inlagd: 2018-12-14, 13:26
Skriven av: barterhallen

Ja, Svendsen vann med dagens klart snabbaste race. Dyvik kniper tredjeplatsen från sin andrasemi men de två förstasemi-åkarna är 1-2. Karlsson vänder på det mot Hagström till slut och blir 4a, att jämföras med hennes 15e plats på sprinten i SC i Trondheim i vintras. Bra start för Karlsson får man ändå säga. Körde bättre och bättre under dagen.

Inlagd: 2018-12-14, 13:28
Skriven av: Per

16e var Karlsson på sprinten i Trondheim…

Inlagd: 2018-12-14, 13:30
Skriven av: Per

Må ha vært katastrofal dårlig konkurranse når Anna Svendsen vinner helt suverent et klassisk sprintløp…
Og blant herrene: norsk, norsk, norsk, norsk, norsk og norsk…. ?!

Inlagd: 2018-12-14, 13:53
Skriven av: pelle

Kvaltider runt 4 minuter och 3.44 i finalen är knappast sprint.. 16 minuters åkning i högsta tempo. Svendsen gjorde samma sak i Piteå ifjol för övrigt men då var såna som Kalla och Sundling med som hon inte kunde åka ifrån i finalen..

Karlsson gjorde bättre tider för varje heat trots att hon gick i andra semifinalen. Om det varit ett heat till hade hon säkert vunnit. Storfavorit i distansloppen..

Inlagd: 2018-12-14, 14:10
Skriven av: JohanA

Anna Svendsen åkte starkt idag – bäst i kvalet och vann alla tre finalåken. Det fanns nog viss press på A-landslagets Dyvik att leverera idag. Blev trea, slagen av två norskor men placerade sig före juniorerna Karlsson och Hagström.

Inlagd: 2018-12-14, 14:36
Skriven av: Jörgen

Hade Dyvik klarat pallen med en frisk Moa Lundgren i startfältet, kan man fråga sig.

Inlagd: 2018-12-14, 15:13
Skriven av: Slakmota

Total dominans av norska herrarna. Om det är någon tröst så är finska herrarna ännu sämre än de svenska. När det gäller internationellt så är det Norge och Ryssland för hela slanten. Resten av skidvärlden har inte mycket att komma med. Italien som var starka för bara drygt ett decennium sen har heller inget på gång. Trist

Inlagd: 2018-12-14, 15:30
Skriven av: Hansson

Hade som sagt hoppats på mer från Fantastiska Frida, men det kommer imorgon.

Vet dock inget om förhållanderna eller hur loppet utvecklades. Svendsen och Dyvik är starka sprinters.

Inlagd: 2018-12-14, 22:26
Skriven av: Jan

Jan: Hoppats på mer i sprint? Tycker en fjärde plats var över förväntan i sprint. Har dock högre förväntingar på lördag då det är 10km klassiskt

Inlagd: 2018-12-14, 22:29
Skriven av: ola

Håller med Ola. Tycker du har lite väl höga krav där Jan. Fyra i SC är snäppet bättre än trea på JVM i mina ögon. Blir intressant att se hur dagens lopp påverkas av gårdagens. Jag tycker alltid att man underskattar effekten av att gå fyra sorintheat på max för prestationen nästa dag. Mählum Johansen gynnas av att ha gått färre sprintheat t ex.

Inlagd: 2018-12-15, 04:53
Skriven av: Per

Läser nu i Allehanda att Fantastiska Frida inte alls var nöjd med på prologen, hon hade dåligt fäste och fick rusa för mycket. Mer nöjd med heaten även om hon kanske la på för mycket fäste så att hon tappade glid.

Man kan inte jämföra med skejtsprint utan det är den klassiska tekniken som passar Frida bäst. Jag hade siffertrixst fram en prologkross. Skall drömmen om 4 JVM guld hålla så måste hon få till det bättre, annars kommer hon inte lyckas gå ifrån den storväxte Stavaas, tyvärr har hon ju ingen indianbacke att jobba med utan det är seniorernas skejtsprintbana som används (den korta versionen).

Inlagd: 2018-12-15, 08:56
Skriven av: Jan

Her var det mange gode bortforklaringer. For lite feste i prologen og for mye i heatene.

Inlagd: 2018-12-15, 09:56
Skriven av: Sven

En del bortförklaringar är både roliga och lovande. T ex om de kommer från en 20:e-rankad junior som missat tredjeplatsen i en seniortävling.

Inlagd: 2018-12-15, 10:59
Skriven av: Slakmota

Sprintkvalet i Davos, nio olika länder kvalade till kvartsfinal bland damerna…
Saknar att fler länder har snabba sprinters dock…

Sverige 6
USA 5
Slovenien 4
Ryssland 4
Norge 4
Tyskland 3
Schweiz 2
Finland 1
Italien 1

Inlagd: 2018-12-15, 11:34
Skriven av: ErrkaPetti

Vilar mycket på Krista Pärmäkoskis framgångar för Finlands kommande generationer bland damerna…
Bara Krista klarar kvalen…

Inlagd: 2018-12-15, 11:37
Skriven av: ErrkaPetti

Maja D fortsätter att imponera. Hon och Ebba är de som har gått mest framåt.
Grabbarna får betyget väl godkänt.

Inlagd: 2018-12-15, 12:19
Skriven av: Tobbe H

Bra laginsats i sprintkvalet visar att vallateamet har fått revansch för missen i Beitostölen. Viktigt inför fortsättningen.

Inlagd: 2018-12-15, 12:24
Skriven av: Henry

SC inställt idag tydligen.

Inlagd: 2018-12-15, 12:44
Skriven av: Per

Grymt av Maja! Mindre bra gjort av landslagsledningen att inte ta ut henne som ordinarie med den form hon är i. De bästa just nu ska åka?

Inlagd: 2018-12-15, 12:44
Skriven av: V.Vittoz

Detta pga kylan. Från snöbrist till för kallt på två helger.

Inlagd: 2018-12-15, 12:46
Skriven av: Per

V.Vittoz: Det är imorgon hon ersätter Kalla, idag var hon uttagen från början

Inlagd: 2018-12-15, 12:47
Skriven av: ola

V.Vittoz
Hon var uttagen som ordinarie men imorgon hoppa hon väl in i stället för Kalla som jag fattat det i alla fall.

Inlagd: 2018-12-15, 12:48
Skriven av: Janne

Stämmer inte denna lista med Stina på plats 18? Vad hände om den binär riktig?
http://live.fis-ski.com/cc-4149/results-pda.htm

Inlagd: 2018-12-15, 13:08
Skriven av: Stefan

Stefan: Nej den stämmer inte.

Inlagd: 2018-12-15, 13:10
Skriven av: swestam

Janne och Ola, helt rätt, tankevurpa av mig. Hoppas ingen vurpar lika illa i finalerna idag :-)

Inlagd: 2018-12-15, 13:16
Skriven av: V.Vittoz

Utgången av dagens lopp i ScanCupen var given. Lika bra det blev inställt när det är så kallt, vi vill ju inte att åkarna ska bli sjuka.

Inlagd: 2018-12-15, 13:21
Skriven av: Jan

Halvan är det svårt att förstå sig på. Märklig taktik.

Inlagd: 2018-12-15, 14:00
Skriven av: Kallner

Det är sällan Fall orkar alla heat.

Inlagd: 2018-12-15, 14:25
Skriven av: Kallner

Caldwell har fantastiskt glid. De måste jobba med Stinas skidor inför finalen. Det är inte dåligt idag men Caldwell har liten fördel.

Inlagd: 2018-12-15, 14:26
Skriven av: Per

Fossli bör varnas. Han kör ju avsiktligt in in Pellegrino för att stänga in honom.

Inlagd: 2018-12-15, 14:37
Skriven av: Per

Den här Davosbanan är ju ganska tråkig och för enkel.

Inlagd: 2018-12-15, 14:45
Skriven av: Kallner

Superbra kört trots lite sämre skidor idag.

Inlagd: 2018-12-15, 14:50
Skriven av: Kallner

Underbart! Caldwell blir tuff att slå i år men idag räckte hon inte till. Och Maja Dahlqvist alltså. Hon lägger in en rejäl VM-ansökan där! Underbart!

Inlagd: 2018-12-15, 14:51
Skriven av: Per

Tror Maja säkrade en plats i VM idag, om ingenting häpnadsväckande händer i tävlingarna efter touren.

Inlagd: 2018-12-15, 15:03
Skriven av: V.Vittoz

Vittoz: Skulle säga att de båda tour-sprintarna och SM avgör. Efter touren finns inget mer i VC för de kan inte ta ut till VM baserat på Dresden. Men Dahlqvist ligger bra till nu. Stina-Jonna-Dahlqvist just nu. Falk, Lundgren, Ida, Settlin är de andra som slåss om det.

Inlagd: 2018-12-15, 15:18
Skriven av: Per

Grattis till både Stina & Maja!!

Men, imponeras också av Evelina Settlins framfart även denna dag!
Evelina och Maja har verkligen lyft sig massor till denna säsong…

Vad håller Teodor och Oskar på med?
Och Calle, varför så dyster och dessutom vill ha ledigt i morgon?
Här tränar man massor av dagar och timmar, men när det skall tävlas vill man sitta i cafeterian och fika och se loppet på TV…

Vi får hoppas på framtiden, delvis Herr Thorn och generation bakom…

Inlagd: 2018-12-15, 15:23
Skriven av: ErrkaPetti

Är det klart vilka svenskor som åker touren ännu? Ingen Kalla, Ebba och Stina, någon mer som tackat nej? Gissar att det blir många sprinters som vill ta positioner in mot VM, frågan är om någon går för bra position i hela touren, Evelina, Maja, Ida och Anna kanske?

Inlagd: 2018-12-15, 15:42
Skriven av: V.Vittoz

Vittoz: Glömde helt Dyvik. Hon är såklart fortfarande aktuell för både touren och VM.

Inlagd: 2018-12-15, 15:48
Skriven av: Per

Dahlqvist borde redan nu vara klar för VM om hon inte blir sjuk eller får en riktig formsvacka. Två pallplatser är svårt att bortse från. Sundling klar trea hittills och het strid om fjärde.

Inlagd: 2018-12-15, 15:52
Skriven av: Tobbe H

Per – ”Fossli bör varnas. Han kör ju avsiktligt in in Pellegrino för att stänga in honom.”

Det diskusjonen gikk på i etterkant var hvorvidt Pellegrino skulle diskes eller ikke. Har du sett noe annet enn oss andre?

Inlagd: 2018-12-15, 16:03
Skriven av: mac

Underbara sprinttävlingar i Davos igen. Helt klart den roligaste sprintbanan!

Inlagd: 2018-12-15, 16:15
Skriven av: Tomas

Utmärkt nationsfördelning av finalplatserna i dag. Jäklar vad man längtar efter solen förresten när man har sett Davosbilderna.

Inlagd: 2018-12-15, 16:15
Skriven av: Tobbe H

mac: Det var vad Fossli sa men jag håller inte med när jag ser det. Finns ingen anledning för Fossli att välja den korridoren när de ligger jämsides. Det händer precis när korridorerna ska börja och Fossli försöker liksom tränga sig in i Pellegrinos korridor trots att han har en helt öppen korridor framför sig utan någon som riskerar att sinka honom. Han vågade inte ta spurtstriden mot Pellegrino och sökte därför närkontakt.

Inlagd: 2018-12-15, 16:20
Skriven av: Per

Snyggt av Stina väldigt kontrollerat kändes de som idag även väldigt bra av Maja VM klar? Settlin gör de bra än en gång Jonna Hanna Ida hade jag hoppats mer på speciellt Hanna som varit och laddat på höjd…

Calle ja de blev som fel hela vägen kändes de som i semin…Thorn och Bergström godkända helt klart

Inlagd: 2018-12-15, 16:27
Skriven av: jossa

Fossil och Taugböl var en gång i tiden unga åkare med stor fart och teknik, numera är de endast sega och trötta bromsklossar som försöker ta sig vidare med fula stängningar.

Teo har väl iprincip lagt ned nu när Hellner och Jönsson slutat, det är känslan. Oskar har kommit helt fel in i säsongen. Falks säsong hitintills påminner tyvärr mycket om haagskans ifjol.

Inlagd: 2018-12-15, 16:51
Skriven av: Jan

Är inte så orolig för Hanna Falk.. hon var sämre före jul ifjol. Tung kropp som sliter mer när man är nedtränad.. Kvalar bra så är inget fel på farten, det handlar om uthållighet och den lär hon hitta lagom till januari-februari och VM.. Ser henne fortfarande som näst största chansen bakom Nilsson när det gäller fristilen.. Men Maja har tagit stor kliv i hårdheten det är inget snack om det.

Inlagd: 2018-12-15, 16:54
Skriven av: JohanA

Tomas: Du skojar. Men den är publikvänlig på plats.

Inlagd: 2018-12-15, 17:39
Skriven av: Kallner

Ja, denna Calle. Så fort det tar emot ger han upp. Typisk medgångsåkare med väldigt djupa dalar mellan de få topparna.

Inlagd: 2018-12-15, 17:41
Skriven av: Kallner

Det såg man inte direkt komma. Att Hanna och Ida kommer att få svårt att kvalificera sig till sprinten i VM, Hoppas att tour de ski räknas mycket när det är dags att ta ut laget. Lite trött på att så många låter bli att åka där. Förstår inte direkt det där i Sverige att det bara är OS och VM som gäller. OS är en sak men VM är vartannat år och borde inte få styra så mycket att det bara är var fjärde år man kan satsa på världscupen.. Tycker att en världscup total seger för en svenska borde rankas väldigt mycket högre än ett vm guld, Man borde också känna lite ansvar för att hålla upp intresset för världscupen. Som det är nu ger man walkover till Johaug innan säsongen knappat har börjat.

Inlagd: 2018-12-15, 18:41
Skriven av: karlp

Enig med Karlp, noe er fullstendig feil når WC-renn og TdS ikke prioriteres fordi man skal hvile seg i form til VM. Dette ødelegger langrennssporten. At alt kun skal handle om en uke i februar er så totalt feil. Løperne burde vite dette og selv bidra med å være tilstede på WC-renn. Slik det er nå gir jeg sporten maks 5 år før all interesse er borte.

Inlagd: 2018-12-15, 18:53
Skriven av: Neithiri

karlp: Det där beror helt på vilket perspektiv man har. Totala WC är delvis en konstruktion av FIS som delar ut poäng lite slumpartat för olika prestationer. Vinner man t.ex. rätt kombination av lopp, en s.k. tour, får man helt plötsligt en extra stor påse poäng att räkna hem.
Ett OS-guld eller ett VM-guld däremot beror till ingen del av någon annan prestationsbedömning än vad klockan säger. Du är helt enkelt bäst den dagen. Ungefär som en knockoutseger i boxning. Det är inget snack, du är champ.

Inlagd: 2018-12-15, 19:04
Skriven av: Tobbe H

Precis så Neithiri.

Tour de ski tror jag betyder väldigt mycket för att hålla upp intresset för längdåkningen. Se bara hur det var för ett par år sen I Sverige när Stina gjorde succé i tour de ski. Det var förstaside-rubriker varje dag. Under julledigheten har många möjlighet också att se loppen vilket inte är fallet med mitt i veckan lopp under VM.

Inlagd: 2018-12-15, 19:05
Skriven av: karlP

Tobbe H
”Totala WC är delvis en konstruktion av FIS som delar ut poäng lite slumpartat för olika prestationer”
hmm ja det finns regler hur man delar ut poäng vilket är känt men det gäller väl att sport. Tycker att det var en lite krystad invändning. Det är ju inte direkt så att någon svenska någonsin hade varit i närheten att vinna världscupen även om hade haft ett annat system.
Lyssnade på Ekholm idag hon rankade världscup segern väldigt högt även i jämförelse med sina VM vinster och det gäller även när man hör folk från alpint ranka sina segrar.
Kalla har ju haft svårt att ligga på topp hela säsonger som tex Björgen och Johaug men det innebär ju inte att alla andra svenskor nödvändigtvis ska köra samma upplägg.

Inlagd: 2018-12-15, 19:14
Skriven av: karlP

karlp: Ja, som jag skrev så finns det olika uppfattningar. Amerikaner i många grenar värderar t.ex. en OS-seger över allt annat.
Med en annan poängfördelning i WC kan man få en helt annan totalvinnare. Det är faktiskt ett faktum utan att jag lägger in någon som helst värdering i det.
De som tror att skidsporten dör ut om WC läggs ner tror jag har fel. Före 1981 fanns det inget WC och skidsporten levde gott. Däremot handlar det mer om pengar numer och det var därför WC skapades. WC.

Inlagd: 2018-12-15, 19:29
Skriven av: Tobbe H

”Före 1981 fanns det inget WC och skidsporten levde gott.”

Det var En annan tid, ett annat liv for å sitere – Leif G. W. Persson. Nå har man internett og tv-kanaler som sender 24/7, en hel haug av andre idretter og sporter å følge med på, valgmulighetene er uendelige. Selv om en liten klikk her på skidpepp og lignende steder ønsker seg tilbake så er det ikke liv laga å grave seg ned i troen på svunne tider, langrennesporten overlever aldri om den ikke viser seg fram.

Inlagd: 2018-12-15, 19:45
Skriven av: Neithiri

Ja .De sätter igång och tränar i maj och tränar ett halvår innan säsongsstart i Bruksvallarna eller i Gällivare, Sen satsar man allt inför VM och råkar få en lätt förkylning strax innan VM som gör att de är chanslösa, Sen tränar dom ett halvår igen inför nästa säsong men tyvärr så råkar de stuka tummen vilket gör att VM går åt skogen igen och så vidare. Jämför med cykelåkningen där de har kanske 50 chanser varje år att skriva in sig i historieboken via en seger tex i en giro de Italia etapp.
Sen har man det där med att även om man är i form till VM så kan det sluta med att man i alla fall inte får åka på grund av några konstiga uttagskriterier

Inlagd: 2018-12-15, 20:18
Skriven av: karlP

Skiljer väl sig inte alls från många andra individuella idrotter

Inlagd: 2018-12-15, 20:22
Skriven av: swestam

Så fick Stina sin revansch och vinna, skönt att se. Maja Dahlqvist alltså, fantastiskt åkt igen! En klar kandidat till VM-medalj om att hon får förbli frisk och hel fram till dess.

Jonna Sundling vann sprinten i Lillehammer (fristil liksom i VM) och Ida har inlett säsongen mycket bra, ligger fyra i sprintcupen. De fyra torde ligga bäst till just nu för att få starta i VM-sprinten. Helt klart är det dock inte och kan hända en del fram till VM-uttagningen.

Falken måste upp på banan och börja flyga om hon ska till VM. Håller inte att fortsätta åka snabbt i kval (bra för FIS-poängen dock) och ev kvart för att sedan tröttna i semi eller final.

Sen är frågan om Stina verkligen ska skippa de tre första touretapperna (för att sedan hoppa av touren) när hon leder sprintcupen. Falla som startat säsongen oväntat svagt lär inte skippa och får kontakt i sprinttotalen om hon vinner båda sprintetapperna samtidigt som Stina står över.

Inlagd: 2018-12-15, 21:03
Skriven av: Jörgen

Tycker inte alls att Ida ligger bra till. Att hon ligger fyra i sprintcupen har väl inget med VM-sprinten att göra.

Och jag ser nog andra än Falla som är ett större hot mot Stinas ledning i sprintcupen.

Inlagd: 2018-12-15, 21:15
Skriven av: swestam

Halvarsson känner sig ”lite mättad” på tävlingar just nu.

Inlagd: 2018-12-15, 21:31
Skriven av: gka

Stina ska kanske åka sprinten på TdS.
Alltid något sa han som såg Åmål.

Inlagd: 2018-12-15, 21:33
Skriven av: gka

Swestam: Falla är normalt huvudkonkurrenten till Stina men just nu framgår hon inte som det nej. Tror dock att Maiken kommer att börja röra på sig snart och så jättestort försprång har inte Stina..

Otippat innan säsongen att bästa norska (Falla) återfinns först på plats nr 12 i sprintcupen efter tre deltävlingar.

Ida har åkt bra i sprint vilket sprintcupen speglar men hennes bästa resultat är pallplatsen i Ruka som var i ”fel” stil (klassisk). Hon kan dock åka bra i fristil också (t.ex stafetten i Beito nyligen). Settlin har gjort det bättre i Lillehammer och idag i Davos (båda i fristill liksom i VM) nog hon som du Swestam håller före just nu?

Jag protesterar inte i så fall.. Falken, Lundgren och Dyvik lär också vilja ha ett ord med i laget, gott om tid kvar fram till VM men vi får väl se.

Inlagd: 2018-12-15, 21:50
Skriven av: Jörgen

JohanA

Förra året lät det likadant om Haagskan, hon gjorde bra sprintar och några hyfsade lopp i klassiskt och hade slagit rekord på försäsongen. Nu har Haag knäckt koden tänkte man, och vilken succé hon kommer göra på TDS och OS. Men tydligen var det något fel i Haags kropp och OS var ett fiasko förutom en ok stafettettap som målats om till katastrof av hatarna.

Vi får se hur Falken flyger på andra sidan, men det är absolut skäl att vara orolig speciellt om man som undertecknad satsat på människan i Fantasy Skigames.

Inlagd: 2018-12-15, 22:25
Skriven av: Jan

Falk var dålig före touren ifjol och sen var hon femma på OS i sin sämre stil och vann några lopp plus pallplatser i VC.. Falk har en final på två fristilar, kvalat som etta och sjua och vann inhemska premiären. Hon kan mer men har inte varit jättedålig.. Bara det inte är överträning kommer det bli bra senare.

Blanda inte in medelmåttor som Settlin i VM-diskussionen som aldrig varit på pallen i hela karriären. På mästerskap kör man om medaljer inte om finalplatser genom LL..

Inlagd: 2018-12-15, 22:34
Skriven av: JohanA

Jag har Caldwell i Fantasy Skigames och funderade i morse på om jag skulle byta men behöll som tur är. :-)

Jag tror inte heller att Ida ligger närmst en sprintplats på VM av utmanarkandidaterna. Hon har inte riktigt spetsen i fristilssprint längre.

Stinas fördel i sprintcupen – så länge Falla kör dåligt – är att hon är bra i båda stilarna. Det finns åkare som kan utmana henne i nåde fristil och klassiskt men det är sällan samma åkare. Det kan faktiskt vara så att det är just Maja Dahlqvist som blir den största utmanaren i år.

GKA: Var såg du att Stina trots allt kör i touren?

Inlagd: 2018-12-15, 22:39
Skriven av: Per

Jörgen: Min poäng är att det är hur man åkt i de enskilda sprintarna i världscupen som är det viktiga för VM, inte hur man ligger till i sprintcupen. För mig finns det just nu tre åkare som just nu är givna; Stina, Jonna och Maja. Övriga får slåss om den fjärde platsen och Ida har där på inget sätt företräde för någon av de andra. Dessutom är det väl tveksamt om VM-banan passar Ida särskilt bra.

Inlagd: 2018-12-15, 22:40
Skriven av: swestam

Per, Sport i Expressen hade en intervju dä hon nämnde att det fanns en chans

Inlagd: 2018-12-15, 23:55
Skriven av: GKA

Jag tycker Maja Dahlqvist borde få klartecken för VM nu.

Inlagd: 2018-12-16, 06:15
Skriven av: Manne

karlp: Uppenbarligen så ser t.ex. Charlotte Kalla och många med henne inte saken helt på samma sätt som du. Det är en väldigt strukturerad och rationell tjej som i princip har gjort allt rätt och fått ut max av sina förutsättningar. Att hon sedan inte i alla lägen gör som FIS och Sares vill skulle jag tro att hon skiter i. De gör inte alltid som åkarna vill heller, det har vi sett många exempel på.
Det är en individuell sport där var och en försöker göra det bästa av situationen och det har jag full förståelse för. Det finns exempel på åkare som gör precis tvärtom mot Kalla och satsar allt på WC och TdS och skiter i VM och OS för att det ger mest i utbyte.

Inlagd: 2018-12-16, 07:47
Skriven av: Tobbe H

Om vi ska hjälpa Stina med beslutsunderlag för om hon bör köra tour-inledningen eller inte så kan man konstatera att det återstår 9 VC-sprintar, 7 skatesprintar och 2 klassiska. Den som kan hota henne om totalcupen är alltså en skatesprinter. Hon kan därmed räkna bort nuvarande 3an i cupen (Belorukova) och sannolikt också Ida som är fyra i dagsläget. Tvåan Dahlqvist är däremot en svår konkurrent, liksom sexan Caldwell. Falk och Falla ligger i dagsläget 120 poäng efter men det kan snabbt ätas upp om det går deras väg i ett par race. Men i slutändan skulle jag säga att Stina kan hoppa över Toblach och Val Mustair som totalt bara ger 100 poäng och ändå ligga bra till för totalen. Argumentet emot är sannolikt att både Toblach och Val Mustair passar Stina utmärkt. Särskilt Val Mustair. Så ett alternativ är att köra de två toursprintarna och hoppa över den mer chansartade Dresden-sprinten.

Inlagd: 2018-12-16, 07:53
Skriven av: Per

För TdS får sedan Sverige ta ut 10 damer och 8 herrar. Om Kalla och Ebba(?) avstår så skulle det kunna bli följande ”VM-sprintuttagningslag” till TdS: Dahlqvist, Sundling, Falk, Ida, Settlin, Dyvik, Lundgren, Hagström och två till baserat på dagens lopp i Östersund. (En till om Stina kör TdS)

Inlagd: 2018-12-16, 08:17
Skriven av: Per

Idag går herrarnas längdåkning på tv2 och man kör skidskyttet på ettan i stället.Har det nånsin hänt förrut?
Intresser för herråkningen lär fortsätta att sjunka i Sverige.Det känns ju inte som att det finns några stora talanger som är på väg heller. Hur har det blivit så här? Man hör ju ofta förklaringar om internet och annat.Men tjejer har också internet och de har internet i andra länder också. Det här gäller ju inte bara skidor utan även tex simning . Har den riktade satsningen på tjejidrott i Sverige gått ut över pojkidrotten?
Kom ihåg när pojkarna var små och de hade någon typ av fotbollsträning i hallen. Då hade de företräde till bra tider på grund av att barnaktivitet under en viss ålder hade samma prioritet som tjejidrott.

Inlagd: 2018-12-16, 08:47
Skriven av: KarlP

Frida i ledning efter 3,7km, 5 sekunder före Moa Molander Kristiansen. Coolt. Gå för en friplats nu Frida!

Inlagd: 2018-12-16, 10:11
Skriven av: V.Vittoz

Hade hellre sett skandinavisk cup än Davos.

Inlagd: 2018-12-16, 10:13
Skriven av: V.Vittoz

DNF på Frida Karlsson i Östersund. Hoppas hon inte är skadad.

Inlagd: 2018-12-16, 10:31
Skriven av: Per

Frida DNF, någon på plats som vet vad som hänt?

Inlagd: 2018-12-16, 10:31
Skriven av: V.Vittoz

Frida Karlsson ledde med 5,4 s vid 3,7 km, det hade krympt lite till 1,4 s vid 5 km sedan bröt hon tydligen (finns ingen 8,7 km-tid). Vi får väl veta snart vad som hände men hoppas verkligen inte att hon skadade sig.

Inlagd: 2018-12-16, 10:42
Skriven av: Jörgen

Ebba ny stabil fjärdeplats idag i Davos efter Johaug, Flugan och Pärmen men klart före Diggins och de övriga.

Inlagd: 2018-12-16, 10:46
Skriven av: Jörgen

Usel TV produktion från Davos och det börjar bli en vana.
Vinterstudion är heller ingen höjdare

Inlagd: 2018-12-16, 11:03
Skriven av: gka

I dag ”debuterer” min store favoritt innen sporten langrenn igjen, nemlig Ustiugov, så det er bare og se opp …

Inlagd: 2018-12-16, 11:19
Skriven av: pelle

gka, enig, dårlig prioritering av passeringstider, på 2.runden (som bør prioriteres da løpet avgjøres her) fikk vi kun sett dem såvidt oppe ved 8.2 km og noen av de beste gikk vi helt glipp av før målpassering. Og de misset nesten Ebbas målgang da fokus lå på en totalt uinteressant løper foran. Producer står til stryk nok en gang.

Inlagd: 2018-12-16, 11:30
Skriven av: Neithiri

Lite trist att stora nationer som tex. Tyskland bara ställde upp med tre (!) åkare i dagens 10km F-lopp…?

Kan ha förståelse för att länder som Polen och Kazakstan inte fyller kvoten (sex åkare)…

Inlagd: 2018-12-16, 11:49
Skriven av: ErrkaPetti

Hård och Blomman har noll koll på att Thorn kör bra.

Inlagd: 2018-12-16, 12:22
Skriven av: Per

Bara för att jag skrev det så tappar han igen…

Inlagd: 2018-12-16, 12:26
Skriven av: Per

Härligt! Frankrike utmanar Norge och Ryssland

Inlagd: 2018-12-16, 12:51
Skriven av: Hansson

EP:
Ny nationskvot räknas väl ut efter avslutad säsong, eller?
Tyska damerna hade 6 platser, POL och KAZ 4 var, enligt nationsrankingen.

Inlagd: 2018-12-16, 12:57
Skriven av: Slakmota

Ergerlig for Jespersen som slo salto ute i sporet, og landet ute i løssnøen. Men det hører med til sporten, og stå beina….

Inlagd: 2018-12-16, 13:04
Skriven av: pelle

Rickardsson vann i Östersund lite oväntat. Så på det hela taget klart godkänd dag för de svenska distansherrarna.

Inlagd: 2018-12-16, 14:09
Skriven av: Per

Det där dopningstestet som Nilsson hade efter sprinten låter inte korrekt.. givetvis ska åkare testas men man kan ju inte beröva åkare chansen på återhämtning till dagen efter.. tänk om det varit mästerskap där det ibland är lopp två dagar i rad. Anti-dopning behövs i massor när det gäller längdskiodr men får inte vara fri från kritik heller..

Svenskdagen ungefär som förväntat annars..

Inlagd: 2018-12-16, 14:23
Skriven av: JohanA

…och Jörgen Brink två minuter bakom…
Kanske dax för comeback i landslaget ;-)

Inlagd: 2018-12-16, 14:26
Skriven av: ErrkaPetti

EP:
Man förstår ju varför Petter lade av…

Inlagd: 2018-12-16, 19:07
Skriven av: Slakmota

Den som imponerade på mig idag var Pärmakoski. Hon gick hela vägen till final igår i sprinten och var under 20 sek efter Johaug idag. Blir farlig framöver.

Annars har det varit en bra säsongsstart för Sverige. Det är visserligen bara en seger totalt under de fyra första helgerna men tre åkare är topp-6 i VC-totalen (fyra topp-10) på damsidan och en är topp-5 på herrsidan. Därtill har Thorn gjort flera ok distanslopp och Burman har en positiv trend. På damsidan överraskar flera positivt. På herrsidan är det som förväntat minus Oskar Svensson som verkar under isen (och Teo som i o f s inte presterade ngt under slutet av förra säsongen heller).

Inlagd: 2018-12-16, 20:07
Skriven av: Per

Nu ska det bli intressant att se hur långt ifrån bästa laget Grip lyckas få med till Tour de ski..

Bästa laget är i dagsläget Kalla, Nilsson, Andersson, Ingemarsdotter, Sundling, Settlin, Karlsson, Falk och Dahlqvist. Om det är tio platser som i Lillehammer även Dyvik..

Blir intressant att se hur många av dessa som kommer till start.. max hälften tror jag. Vilket är helt bedrövligt för världscupen när ett av dom största länderna gör så..

Inlagd: 2018-12-16, 20:29
Skriven av: JohanA

Fast Sverige har väl aldrig ställt upp med full lag i Touren.

Inlagd: 2018-12-16, 20:32
Skriven av: swestam

Per, inte en svensk seger, utan två segrar på dom fyra värdscuphelgerna (Jonna och Stina)…

Inlagd: 2018-12-16, 20:53
Skriven av: ErrkaPetti

Ebba Andersson må være en stor Tds-favoritt, meget god på alle distansene – både i fristil og klassisk, og klatreetappen må være mitt i blinken for henne, der har hun har sin store fordel… Håper hun stiller!

Inlagd: 2018-12-16, 21:26
Skriven av: pelle

Errka: Sant, hur kunde jag glömma Jonnas enorma slutforcering i Lillehammer?

Johan: Jag tror det blir ett rätt starkt svenskt damlag till TdS, inte minst då många krigar för en sprintplats på VM. Och på herrsidan tror jag alla planerar att köra. Frida Karlsson tycker jag som sagt borde ha fått köra en eller ett par helger nu före jul men touren är inte lämplig för henne med tanke på JVM som börjar redan den 19 januari.

Inlagd: 2018-12-16, 21:51
Skriven av: Per

Pelle, Ebba har lyssnat på Kalla och avstår TdS , åtminstone har hon sagt så tidigare.

Inlagd: 2018-12-16, 22:02
Skriven av: gka

Ebba har nettopp for alvor kommet inn i WC-sirkuset og så skal hun allerede begynne å trekke seg fra renn, skammelig oppførsel, og hun er sammen med Kalla med på å ødelegge langrennssporten som for tiden sliter mer enn noen gang med å skape interesse.

Vi (Norge) kommer til å stille i TdS med alle våre beste denne gangen, så får heller VM gå som det går, langrennssporten er viktigere å redde enn å gjøre det bra i et par renn en uke i februar.

Inlagd: 2018-12-16, 22:14
Skriven av: Neithiri

Northug gikk 8 Tds-sesonger på rekke og rad, den 9ende, i sesongen 2017/2018 ble han vraket, og ble fly forbannet. Likevel klarte han og innkassere en god del medaljer i mesterskaps-sesongene..

Inlagd: 2018-12-16, 22:34
Skriven av: pelle

Det blir ju löjligt när åkarna gnäller om att prispengarna är låga när man motarbetar FIS sp tydligt med att vägra sponsorvästar och stå över de mest populära tävlingar. Var tror dem pengarna kommer ifrån? Störtloppet i Kitzbühl?

Inlagd: 2018-12-16, 22:40
Skriven av: Jan

För mig är det helt obegripligt att skälla på åkare som väljer att stå över vissa tävlingar. Lite som att ha en restaurang och skälla på folk för att dom inte kommer och äter. Eller en arbetsgivare som skäller på folk för att det inte nån som vill jobba i ens företag.

Skidåkare är ett slags frilansare. Dom åker dom tävlingar som dom av olika anledningar vill åka. Och det är FIS jobb att lägga ett program med tävlingar som åkarna vill delta i. Svårare än så är det inte.

Mig veterligen finns det ingen sport där idrottsmännen tävlar för att vara snälla mot arrangörerna. Dom tävlar som sagt för att dom vill, och är det många som inte vill delta får arrangörerna göra om och göra rätt.

Inlagd: 2018-12-16, 22:46
Skriven av: Manne

förutom längdskidåkning så brukar jag även följa traillöpning/ultralöpning/bergslöpning. Det är en sport (eller ja, flera) som är helt främmande för tankemönstret om att man ska åka allt. Dels så finns det ingen världscup, utan en uppsjö av lopp där olika lopp har olika status för olika personer. Om alla de bästa ställer upp i ett lopp så är det en stor händelse, men det händer inte särskilt ofta, inte ens en gång per år.
ultra/trail/bergslöpning blir absolut inte mindre intressant för detta, snarare så verkar löparna basera sina beslut om vilka tävlingar de kör på lust snarare än tvång, och detta genomsyrar hela sporten.

Jag kan å ena sidan hålla med om att det är synd att så många av de bästa som väljer att stå över TDS, men jag tror definitivt inte detta kommer att döda sporten. Jag struntar fullständigt i om detta gör att färre ser touren på tv.
Om dessa beslut är baserade på lust och åkarnas egna sätt att uppnå sin personliga potential så tycker jag det ska uppmuntras

Inlagd: 2018-12-17, 09:14
Skriven av: Emil

Någon som hittat info om varför Frida Karlsson bröt gårdagens lopp i Östersund?

Finns en rubrik hos ÖP om Rickardssons seger i herrloppet, kanske står det något om damloppet i den också men kan inte läsa hela (betalartikel). Ingen rubrik om damloppet.

Inlagd: 2018-12-17, 09:28
Skriven av: Jörgen

Ja åkare kan åka vilka lopp dom vill .Men de ska inte tro att de kommer att finnas lika mycket sposnsorpengar i sporten i Sverige om de inte åker världscupen.Om tex vinterstudion skulle sluta att visa världscupen och TDS på grund av bristande intresse så är jag ganska säker på att vi inte skulle få se lika mycket Volkswagen och tandborst reklam efter det.Alla har ett ansvar för sin egen sport.Men om man skiter i om landslaget har råd att åka på träningsläger i alperna och att det finns lite prispengar så är det ju helt OK.Men kom inte och gnäll sedan om dåliga ekonomiska förutsättningar.

Inlagd: 2018-12-17, 09:48
Skriven av: karlp

”Frida Karlsson, Sollefteå skidor, hade ledningen halvvägs men bröt loppet då hon inte kände sig helt kurant.”

från:
http://www.langd.se/slind-fore-somskar-i-ostersund.6174963-86106.html

tämligen bra kört om man inte känner sig frisk…

Inlagd: 2018-12-17, 09:51
Skriven av: Emil

Jag ser det från andra hållet – att svenska åkare är så pass privilegierade att de kan avstå tävlingar för att de tror att det gynnar dem. Det tycker jag är positivt. Det betyder att de kan ta långsiktiga beslut efter vad som gynnar dem personligen

Inlagd: 2018-12-17, 09:53
Skriven av: Emil

https://www.langrenn.com/vm-moenstring-utklassingsseier-til-helene-marie-fossesholm-paa-5-km.6174951-1743.html
Kanskje ”fantastiske Frida” får hard konkurranse i JVM av denne 17 åringen. I går var hun suverent best på 5 km fristil i juniorklassen, med en seiersmargin på 43 sek..

Inlagd: 2018-12-17, 10:17
Skriven av: pelle

Apropå Stina & Tds så sa hon ju bestämt nej även inför 2017 års upplaga…för att sedan öppna upp för möjligheten att åka (”med det huvudsakliga målet att inte göra några toppresultat”). Vi vet ju hur det gick sen.
Men, OM hon åker nu lär hon aldrig försöka göra om den bravaden. Återigen med tanke på hur det gick sen, i Lahtis. Håller likväl ändå tummar och tår för att hon kör åtminstone tre, fyra etapper för att ge åtminstone lite stjärnstatus från Sverige på damsidan.

Inlagd: 2018-12-17, 10:20
Skriven av: Freddy

Davos borde strykas från skidorna. Höjden gör det orättvist. Inte förvånad om pallen bestod av åkare som varit uppe på höjd några dar.

Inlagd: 2018-12-17, 10:41
Skriven av: GKA

GKA: Du måste skämta. Det var ju publikfest och underbara tävlingar i Davos. Det har vi inte sett någon annanstans ännu så länge. I Ruka var det rätt bra med publik och i Lillehammer med sin kompletta arena var det hyfsat men i Beito var det ganska uselt ärligt talat. Min känsla var tvärtom att det var först i Davos som säsongen kom i gång på allvar. Jag tycker att det borde vara två tävlingar i alperna före jul. Lillehammer och Ruka bör behållas som VC-orter men ta bort Beito, tycker jag.

Inlagd: 2018-12-17, 11:13
Skriven av: Per

GKA… Ingen regel uten unntak.. De norske distanseløperne kom til Davos 2 dager før konkurransen på søndag..
Men litt kritikk fortjener de norske, i og med att bare 2 av landslagsløperne stilte til start i går..

Inlagd: 2018-12-17, 11:34
Skriven av: pelle

KarlP…

Nu är det ju inte så att åkarna står över touren eller andra lopp för att dom inte har lust. Dom står över för att göra det dom tror är bäst för att uppnå dom mål dom prioriterar högst.

Jag är inte alls säker på att Charlotte Kalla och Stina Nilsson har betytt mer för intresset och ekonomin hos svensk skidsport dom säsonger som dom åkt touren, än dom säsonger dom stått över. Snarare tror jag tvärt om.

Johan Olsson har ju också betytt väldigt mycket för både intresse och ekonomi hos svensk skidsport och det beror näppeligen på att han åkte många vc-lopp.

För mig handlar elitidrott om att idrottare försöker göra allt dom kan med tanke på sina egna förutsättningar för att ha bäst chanser att uppnå sina idrottsliga mål. Om dom istället skulle ta beslut som dom tror är sämre bara för att tillfälligt blidka sponsorer mm, skulle charmen försvinna för mig.

I en bra organiserad sport sammanfaller i regel idrottarna mål med vad som är bra för sporten
Så här har Fis en läxa att göra.

Inlagd: 2018-12-17, 12:08
Skriven av: Manne

När de gäller att inte åka tds så är de väl mest damerna i Sverige som inte brukar åka herrarna har alltid varit duktiga på att delta…

Inlagd: 2018-12-17, 12:16
Skriven av: jossa

Personligen tycker jag touren är rätt ointressant nuförtiden. Kanske för att det har varit så många mini-tourer och annat som gör just den tävlingsformen rätt urvattnad.

Det som är kul är ju att få se skidor i mellandagarna och det är ju ett jättebra fönster för skidåkningen i den peroden när många är lediga och inte mycket annan sport sänds.

Men frågan är om det ska vara en tour, i alla fall inte varje år. Kanske ska man göra om till att köra touren som ett tour-VM mästerskapsfria år och så har man reguljära tävlingar de andra åren? Lite som backhopparveckan. Man kan också tänka sig att kora en totalsegrare baserat på totala poängen under veckan istället för ett avancerat system med bonussekunder och jaktstarter.

Typ två sprintar, en skiathlon. En individuell start och så kanske en separat backtävling sista dagen. Alternativt att man kör indivuduell start och sedan jaktstart uppför backen. Vore kul att någon gång få se final climb med lite tätare mellan åkarna.

Inlagd: 2018-12-17, 12:37
Skriven av: Anders

Jossa… Ja, bortsett Johan Olsson då. Sen stod väl Nelson över os-säsongen 2014..?!

Inlagd: 2018-12-17, 12:39
Skriven av: Manne

Manne: ja Olsson så klart men har för mig att han åkte en gång och åkte rätt bra i backen sedan har han brutit en gång också har jag för mig..men så lite som Olsson åkte sista åren tycker jag inte de är något att jämföra med har för mig att han tänkte åka 2017 men blev ju problem med något som oftast ..

ja Nelson åkte inte 2014 men i stora drag har dom bästa Svenska herrarna deltagit om dom inte varit sjuka eller skadade

Inlagd: 2018-12-17, 13:03
Skriven av: jossa

Tds må da være en fantastisk konkurranseform for en langrennsløper. Tenk at man kan konkurrere hver dag i stede for trene og atter trene, som de stort sett gjør både,sommer og vinter.
Er mer enn 100% sikker på att eks. Dario Cologna støtter min kommentar..

Inlagd: 2018-12-17, 13:25
Skriven av: pelle

Hvorfor er det slik at de beste damene ofte står over mens herrene kjører fullt ut?

Cologna, Ustugov og Northug har jo kjørt flere ganger og vært i kalasform i VM/OL

Inlagd: 2018-12-17, 13:43
Skriven av: Sven

Sven – jag skulle tippa på att det till stor del beror på Marit Björgen. Sedan hon stod över tds 2009 och några år framåt så lyckades hon extremt mycket bättre med sina mer långsiktiga mål.

Inlagd: 2018-12-17, 13:48
Skriven av: Emil

Per. Beito var reserv för Frankrike
Pelle, Svensk tv sa att både Johaug och Invild laddat på höjd över Davos.

Inlagd: 2018-12-17, 17:21
Skriven av: GKA

Manne: ”För mig handlar elitidrott om att idrottare försöker göra allt dom kan med tanke på sina egna förutsättningar för att ha bäst chanser att uppnå sina idrottsliga mål.”

Men når man snart ikke har noen idrett å uppnå sina idrottsliga mål i så er jo alt meningsløst. Poenget er at TdS er populært i landene der hvor sporten så sårt trenger rekrutering fra, Tyskland, Østerrike, Sveits og Frankrike. At vi (Norge, Sverige og russland) skal sitte her oppe på haugen å tro at sporten vokser inn i himmelen av seg selv, og at sponsorene kaster seg over en idrett knapt noen bryr seg om, en idrett hvor man ikke får se de beste, for de beste skal bare opptre en enslig uke i februar, er så totalt idiotisk det kan få blitt. Dette er en døende sport, alle tegnene på det er der, man må bidra med gode løpere for å fremme sporten, hver eneste helg, og i TdS.

Inlagd: 2018-12-17, 18:23
Skriven av: Neithiri

Om det inte var gammal kommentar har jag nu sett Johan Sares säga två gånger att touren hade bättre tittarsiffror än VM det året både Nilsson och Kalla åkte.. han säger också att han är orolig att intresset dräneras och verkar besviken på åkarna.. Detta tycker jag är intressant. Tror det kan vara en anledning till att Nilsson nu kanske kommer åka. Att sponsorer börjar trycka på förbundet att åtminstone en av damstjärnorna kommer till start..

Fransmän, schweizare, italienare m.fl. stod över flera lopp i början av säsongen i Norden och vi står över deras lopp i touren. Det är ohållbart mot sponsorer att dom bästa åkarna plötsligt står över lopp, alla ställer sig frågan om det är värt att investera.. Jämför med skidskyttet där varenda lopp till 99% har samma åkare.. I slutändan förlorar åkarna som inte kan tjäna några prispengar. Kalla har redan klagat på det, men måste förstå att hon är en del av problemet också.. Ekonomi i en liten sport som längdskidor kan man bara bygga upp om alla strävar åt samma håll.

Inlagd: 2018-12-17, 19:07
Skriven av: JohanA

Manne skrev: ”Jag är inte alls säker på att Charlotte Kalla och Stina Nilsson har betytt mer för intresset och ekonomin hos svensk skidsport dom säsonger som dom åkt touren, än dom säsonger dom stått över. Snarare tror jag tvärt om”

Men snälla nån! Tour de Ski har ju betytt massor för Charlotte Kalla och intresset. Skulle vi ha den boom i svensk damskidåkning vi har idag utan Charlotte Kallas succé i TdS 2008? Skulle Charlotte Kalla vara så populär som hon är utan sin Tour de Ski seger? Skulle Charlotte ha sina feta sponsorkontrakt utan den där flygande starten på karriären som Touren gav? Hur många gånger har vi inte sett bilder från när Kalla vann och hur många gånger har vi inte hört Jacob Hårds ”var får hon krafterna ifrån”?

Manne, kom inte här och påstå att Touren skulle sakna betydelse.

Inlagd: 2018-12-17, 19:07
Skriven av: Johan

En teori jag har om Kalla och TdS är att hon har allt att förlora på att åka då hon inte har chans på vinst utan hamnar långt ner i prislistan och varumärket naggas då i kanten.

Inlagd: 2018-12-17, 19:20
Skriven av: GKA

GKA… https://cergntnu.wordpress.com/2011/12/05/julekalender-5/
På bakgrunn av kunnskapen man har i dag anbefales det å bo og trene – 2 uker eller mer i høyden i forkant av en konkurranse, viss det skal gi noen fordel. Og det anbefales ikke å bo høyere en konkurransehøyden, hvis man har mindre enn 2 uker til rådighet for å akklimatisere seg. Spørsmålet bli da, når hadde Johaug/Østberg mulighet til og akklimatisere seg, når de reiste ned til Davos noen få dager før konkurransen?

Inlagd: 2018-12-17, 19:26
Skriven av: pelle

Pelle, Varför var dom där då om inte det skulle ge en liten kick?

Inlagd: 2018-12-17, 20:04
Skriven av: GKA

Johan… Nu missförstod du mitt inlägg… Självklart har touren varit och är ett bra PR-fönster. Och viktig för Kallas popularitet.

Men Kalla och Nilsson har ju stått över touren för att lyckas på mästerskapen och det är också dom säsongerna dom stått över touren dom lyckats bäst i mästerskap. Och deras os-medaljer var nog rätt viktiga skidsporten i Sverige.

Det är inte så att jag är emot touren. Det jag menar är att dom som organiserar skidsporten måste planera så att dom bästa vill vara med. Så funkar det i dom flesta sporter, vad jag vet.

Inlagd: 2018-12-17, 20:12
Skriven av: Manne

GKA… Selvsagt var de der, presis som sine konkurrenter.. Du vet, det er meget vanskelig og konkurrere hvis man ikke er til stede .. :-)

Inlagd: 2018-12-17, 20:14
Skriven av: pelle

Helt offtopic egentligen, råkade hamna framför ”Vem kan slå Anja och Peter på Kanal5 och fick höra Jonas Karlsson som expertkommentator. Där ser man hur mycket pengar betyder. Undrar egentligen vad Jonas tycker innerst inne om att sitta och försöka låtsaskommentera en TV-sport istället för att få vara i Val di fiemme och livesända en historisk skidhändelse. #allaboutthemoney

Inlagd: 2018-12-17, 20:49
Skriven av: V.Vittoz

Det finns i alla fall ingen som lyckats matcha Björn Linds kängurustakning i ett upplopp. Där ligger Klaebo i lä.

https://www.youtube.com/watch?v=Hgz3QO66hIQ

Inlagd: 2018-12-17, 21:57
Skriven av: Kallner

Sundby sa i en intervju i Sportnytt att TdS är större än VM .. Då har han inte frågat Kalla vad hon värdesätter mest

Inlagd: 2018-12-17, 22:47
Skriven av: GKA

Klart att Sundby uttrycker sig så eftersom att han inte har ett enda individuellt mästerskapsguld (VM & OS). Ganska otroligt egentligen. Han är nog ganska ensam om att värdera TdS högre än VM.

Inlagd: 2018-12-17, 23:02
Skriven av: Gunmas Svanberg

Kläbo vill gå TDS säger han i sin senaste vlogg. Ska bli kul att se han där för första gången. https://www.youtube.com/watch?v=8qgyZ3BgKEU

Och de som inte har kollat in hans vloggar där de senaste 2 åren har verkligen missat något.

Inlagd: 2018-12-18, 07:17
Skriven av: Markus

OS och VM vart fjärde år borde räcka.
Nu gödslas det med VM. TDS är förstås större än ännu ett eländigt VM. Neithiri har helt rätt.

Ej deltagande i TDS borde rendera förbud att delta i VC i samtliga tävlingar efter VM. Då är det upp till var och en. Vill man Johan Olsson hemlig-träna i månader inför ett VM, Fine.

Inlagd: 2018-12-18, 08:14
Skriven av: barterhallen

Alla åkare vet att TdS främst är ett kommersiellt TV-jippo lagt vid en tidpunkt då många är lediga och vill ha lite TV-mys. För att locka åkarna att ställa upp så delas det ut en himla massa WC-poäng och prispengar. Samtidigt är upplägget sådant att det gynnar de lätta klättrarna då sista dagen ska utgöra jippohöjdpunkten med något som inte ens liknar längdåkning. Speciellt tydligt bland damerna där den procentuella skillnaden i vikt är störst. Stina Nilsson är 47 % tyngre än Johaug som ett exempel!! Det ska väldigt mycket till för att Nilsson ska fullfölja ett TdS om hon därigenom riskerar att minska sina chanser att vara på topp när hennes stora vinstchans kommer i VM eller OS. Men jag förstår att Ulvang och Sares pressar på hårt. Kanske blir det till slut startpengar till stjärnorna som inom de penningstinna sporterna.
Kanske ett annorlunda TdS vartannat år som avslutas med en kvarts utförsåkning i hyfsat svår terräng skulle vara lösningen? Ett tips till FIS :-)

Inlagd: 2018-12-18, 08:47
Skriven av: Tobbe H

ZDF i Tyskland slutade väl direktsända vc-lopp och större delen av touren för några år sedan. Det kan ju förstås haft att göra med att Kalla och Nilsson stod över touren… Men jag tror det dalande skidintresset i t.ex. Tyskland har helt andra orsaker.

Att tvinga åkare att åka tävlingar är inte en hållbar lösning och troligen inte genomförbart. Lösningen är att ha ett program som dom bästa VILL åka. Problemet är ju att FIS historiskt sätt varot väldigt dåliga på att ta hänsyn till åkarnas intressen, och det straffar sig nu.

Jag håller med om att det dalande skidintresset utanför norden/Ryssland är ett stort problem. Men jag håller inte med om att lösningen är att tvinga svenska och norska åkare att åka tour de ski. Även om det skulle lyckas, tror jag inte det skulle lösa problemen alls. Det är helt andra lösningar som vill till enligt mig.

Inlagd: 2018-12-18, 09:03
Skriven av: Manne

Vad tror ni om det här förslaget? Slopa final climb från touren och lägg in en ”vanlig” avslutningsjaktstart. Och dela ut 300 poäng istället för 400 till vinnaren (och motsvarande minskning nedåt i slutställningen). Och inled touren den 26:e eller 27 december. Då lär nog de flesta komma tillbaka och köra touren, tror jag. Den blir mindre exceptionell, helt enkelt.

Inlagd: 2018-12-18, 09:20
Skriven av: Per

Per: Bra förslag. Definitivt bättre än dagens upplägg. Kanske något jippoinslag vid sidan av själva skidåkningen också skulle vara acceptabelt, bara för att blidka TV-bolagen. Kanske något tyskt. Man kan ju blunda under tiden om man tycker det är alltför jobbigt.

Inlagd: 2018-12-18, 09:51
Skriven av: Tobbe H

Tror också att det var när Björgen började stå över touren som det fick följdeffekter på damsidan. Sedan har det ju alltid varit många åkare som inte får ut sådär jättemycket av att åka.

Men framför allt är det ju – precis som nästan hela världscupssäsongen – en tävlingsform som inte har särskilt mycket gemensamt med det man sedan slåss om i mästerskapen. Åtminstone har det varit så tidigare år med jaktstarter, korta fristilslopp osv. I år är det till exempel en enda individuell start och det är i fristil fast VM går den i klassiskt. Det är två korta masstarter i klassiskt fast VM har en femmil masstart i fristil, och det är naturligtvis ingen skiathlon med på programmet.

Att jämföra med skidskyttet kan man såklart göra, men det blir lite dumt. Skidskytte är otroligt viktigt att träna på skyttet i tävlingssituation. Dessutom måste du tävla in dig på de olika skjutbanorna som finns på cupen (och som sedan dyker upp i olika mästerskap). Dessutom åker de samma typer av tävlingar på världscupen som de senare åker i mästerskap. Plus att distanserna generellt är kortare. Dessutom måste man ha bra med världscuppoäng om man vill åka masstarten som bara har plats för 30 personer.

Så… personligen tror jag FIS måste anpassa världscup och mästerskap med varandra på ena eller andra sättet.

Inlagd: 2018-12-18, 09:56
Skriven av: Anders

Jag gjorde ett VM-lag baserat på säsongen hittills, VM-programmet och några antaganden om prioriteringar för de bästa svenskarna/svenskorna. I dagsläget ser då mina VM-lag ut så här (många chanser att kvalificera sig återstår förstås):

Damer: Kalla, Stina, Ebba, Frida Karlsson, Dahlqvist, Sundling, Moa Lundgren, Ida, Settlin.

Jag utgick då ifrån att Stina har programmet sprint-teamsprint-10 klassiskt-stafett och att Frida Karlsson kör en eller två individuella distanssträckor samt stafett. Sedan landade jag i att Dahlqvist kör teamsprint med Stina, att Ida och Settlin inte kör sprint men däremot två individuella distanssträckor var (med Jonna och/eller Stina som alternativ på 30 km skate). Hanna Falk är den som står utanför just nu men hon får chansen att kvalificera sig under tour de ski. I slutändan gissar jag att hon kommer i form och får åka VM, i så fall på bekostnad av Lundgren. Men just nu är Falk inte med i laget.

Herrlaget blev betydligt mindre, bara fem åkare: Calle, Burman, Rickardsson, Thorn, Oskar Svensson. Bara tre startande i sprint innebär det. Ingen annan svensk åkare har ännu kvalificerat sig individuellt i sprint eller på distans. Och till stafetten är det fyra av de fem som bildar laget hur som helst. Det lär väl till slut bli sex ändå men just nu är det svårt att se vem mer som kan kvalificera sig individuellt på herrsidan (eller klämma sig före någon av de fem för klättra upp och bli stafettreserv).

Inlagd: 2018-12-18, 09:57
Skriven av: Per

Visst har SVT Sport fått en del siffror om bakfoten med den här listan?

https://www.svt.se/sport/langdskidor/har-ar-siffrorna-som-oroar-skidexperten

Tyskland har ju ingen pallplats, USA väl bara två, liksom Frankrike…(?)

Annars ett bra grepp om en mycket riktigt högst problematisk trend. Paradoxalt nog kanske det gynnar sporten en del om Kalla & Johaug m. flera nordiska stjärnor stannar hemma från Tds. Om ni förstår mig rätt.

Inlagd: 2018-12-18, 10:15
Skriven av: Freddy

Per: Det där ser ut som mitt lag också. Men en sjätte gubbe tycker jag definitivt vi ska skicka så att vi kan ställa upp med fullt lag på allt. Det tycker jag vi är skyldiga att göra. Sedan kan det bli sjukdomar så att det inte går ändå.

Inlagd: 2018-12-18, 10:18
Skriven av: Tobbe H

Freddy – du glömmer bästa sträcktid på jaktstarten i Lillehammer där Brugger – Gaillard – Bjornsen var pallen på herrsidan

Inlagd: 2018-12-18, 10:36
Skriven av: Emil

Freddy: USA har nog tre ändå Erik Bjornsen Saide Bjornsen o Caldwell

Tyskand har en WC vinnare i Janosch Brugger

Frankrike Manificat Gallard Chanavat

Inlagd: 2018-12-18, 10:42
Skriven av: jossa

Varför kan man inte bedöma sporten utan vinkla in det på media. Förr innan TVs inträde dominerade fyra länder skidåkningen och det var ingen som gnällde då.
tycker att Blomman borde tänka lite mer innan han gör sin analys baserat på några års resultat.

Inlagd: 2018-12-18, 11:16
Skriven av: GKA

ja, även om jag håller med om Sundbys inställning och sympatiserar starkt med de åkare som vill tävla mycket, hela USA:s lag, Harvey m.fl. så tycker jag att det är alldeles för ängsligt att basera alla sina beslut på vad som höjer/sänker intresset i mellaneuropa, och vad som ska öka eller sänka sponsorintäkterna. Sporten blir bara bra och levande om den tror på sig själv och om åkarna vill tävla på det sätt de gör. För min del får gärna sporten dö litegrann så länge den hittar sina egna värderingar och bedömningar kring hur tävlingar ska genomföras, som är förankrade i hur åkarna vill tävla.

För övrigt så pratas det väldigt mycket om ointresset ifrån tyskt håll och väldigt lite om det ökande intresset ifrån USA, framförallt den potential som borde finnas där för sporten. De har flera stjärnor, och fick ju enorm uppmärksamhet i medier i.o.m os-guldet i sprintstafetten.

Inlagd: 2018-12-18, 11:34
Skriven av: Emil

Är det någon som vet varför Frida bröt i söndags? Hoppas det inte är illa

Inlagd: 2018-12-18, 11:35
Skriven av: V.Vittoz

V. Vittoz: Sign Emil länkade igår i denna tråd till en artikel som nämnde detta med Frida Karlsson:

http://www.langd.se/slind-fore-somskar-i-ostersund.6174963-86106.html

”Frida Karlsson, Sollefteå skidor, hade ledningen halvvägs men bröt loppet då hon inte kände sig helt kurant.”

Gissningsvis en förkylning eller något, tror inte att det är någon större fara med henne. Och klokt att bryta om man inte känner sig helt frisk.

Inlagd: 2018-12-18, 12:04
Skriven av: Jörgen

Tack Jörgen och Emil

Inlagd: 2018-12-18, 12:10
Skriven av: V.Vittoz

Bredden i alpint är inte så mycket större än i längdskidor. Inom längd har nio nationer tagit pallplatser, inom alpint är det tio nationer som tagit pallplatser (totalt 62 pallplatser i alpint mot 60 pallplatser i längd). Kollar man på de övriga stora skidsporterna så ser det ut så här:
backhoppning 7 nationer (39 pallplatser totalt)
nordisk kombination 3 nationer (12 pallplatser totalt)
skidskytte 13 nationer (42 pallplatser totalt).

Kollar man på hur många pallplatser de tre bästa nationerna har tagit så ser det ut så här:
längd 80 %
alpint 56 %
backhoppning 69 %
skidskytte 48 %

Så de tre bästa nationerna dominerar mer inom längd men att de tre bästa nationerna tar ca hälften eller mer av alla pallplatser verkar vara något som gäller för alla de stora skidsporterna. Så jag tycker man inte skall överdriva längdsportens kris

Inlagd: 2018-12-18, 12:18
Skriven av: swestam

Alpint domineras av Österrike, Schweiz, Norge & USA, Backhoppning Tyskland, Japan, Polen, Skidskytte Frankrike, Italien, Norge, Tyskland men flera andra länder vinner stafetter. NOK, Norge, Tyskland, Österrike(men vem fan bryr sig om NOK? mindre än längskidorna..) LÄNGDSKIDOR Sverige, Norge, Ryssland.

Finn skillnaden.. Längd domineras av små länder med några miljoner tittare och Ryssland som inte beblandar sig med andra och inte bidrar med någon ekonomi. Alla andra sporterna har Tyskland i framkant med som pumpar inte grova stålar eller Österrike där alpint är nationalsport men alpint är stort i alla alpländer och största vintersporten i Nordamerika också..

Detta är en stor kris för längden, ekonomiskt. Man kommer ingen vart med Sverige och Norge. Man måste ha Tyskland, Polen, Frankrike, Italien helst alla men åtminstone några.. Annars ökar klyftorna till dom välmående vinteridrotterna, med hot om att extremsporter som skicross kan gå om också..

Inlagd: 2018-12-18, 13:02
Skriven av: JohanA

Alltså hockey och curling är givetvis större i Kanada men bland skidsporterna då..

Inlagd: 2018-12-18, 13:05
Skriven av: JohanA

Swestam… Bra uppställning. Men när det gäller ekonomi och publik har det väl stor betydelse vilka länder som dominerar? Om Tyskland hade varit ett av dom dominanta länderna hade nog ingen gnällt.

Men nu är det Sverige och Norge som är två av dessa länder. Och att domineras så hårt av två så små länder brukar generellt inte vara bra för en Sports genomslagskraft.

Det sägs att när Kowa var som bäst sågs vc-tävlingarna i Polen av runt fem miljoner tittare. Det är väl mer än dubbelt så många som i Norge, Sverige och Finland tillsammans?!

Med det sagt håller jag med Emil om att det viktigaste är att skapa en väl fungerande idrott med egen identitet. Där Har man lyckats väl i skidskyttet. Inom längdskidor känns det som om Fis varit för ivriga att ”erövra världen” och varit för ovarsamma med längdskidåkningens egna kvalitéer och traditioner.

Inlagd: 2018-12-18, 13:09
Skriven av: Manne

Johan… Ser att jag skrivit nästan samma inlägg som dig. Ber om ursäkt för detta, men du var snabbare
?

Inlagd: 2018-12-18, 13:16
Skriven av: Manne

Manne: Jo men visst vore det bättre om fler mellaneuropeiska nationer var med högt upp men jag ville visa hur bredden ser ut i andra skidsporter. Sedan så brukar mellaneuropéerna prestera bättre när man kommer ned till Mellaneuropa och tävlar. Vi har ju haft tre tävlingshelger i Norden mot normalt två så kanske inte så konstigt att Norge, Sverige och Ryssland har dominerat så här långt.

Inlagd: 2018-12-18, 13:20
Skriven av: swestam

Men vad skall man göra då? Skall Norge och Sverige sluta att tävla i världscupen? Skulle det bli så mycket bättre av det?

Inlagd: 2018-12-18, 13:28
Skriven av: swestam

Norges tropp til TdS
Kvinner
Ingvild Flugstad Østberg
Maiken Caspersen Falla
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Kari Øyre Slind
Kathrine Rolsted Harsem
Heidi Weng
Lotta Udnes Weng
Tiril Udnes Weng
Mari Eide
Anna Svendse

Menn
Martin Johnsrud Sundby
Hans Christer Holund
Emil Iversen
Didrik Tønseth
Simen Hegstad Krüger
Sjur Røthe
Johannes Høsflot Klæbo
Martin Løwstrøm Nyenget
Eirik Brandsdal
Finn Hågen Krogh

Inlagd: 2018-12-18, 15:10
Skriven av: Sven

Ingen Johaug eller Haga alltså. Men en blystark trupp på herrsidan. Tendensen förstärks, de flesta herrfavoriterna kör medan damstjärnorna generellt stannar hemma. Upplagt för Ingvild då? Kör Pärmäkoski förresten, nån som har koll?

F. ötack Jossa m.fl för upplysning om pallplatserna ovan. Tänkte inte på att de förstås räknade med snabbaste tider på jaktstarten.

Inlagd: 2018-12-18, 15:38
Skriven av: Freddy

Inte för att negligera problemet med den lilla bredden men har det inte historiskt alltid varit ett fåtal länder som har dominerat? Norge, Sverige, Finland och Sovjet/Ryssland har alltid varit i topp (mer eller mindre) och sedan har en eller två nationer kompletterat typ Italien 85-95, Tyskland 00-10, någon polack eller amerikan tidigt 80-tal, några dopade österrikare runt 2000, Smirre, en schweizare, en kazak, ett gäng fransmän, en kanadensare och ett gott gäng amerikanskor nutid, kanadensiska damer tidigt 2000-tal, Bauer osv.

Allt ovan är ur minnet men det känns inte som att det är färre nationer som konkurrerar idag jmf med 10, 20 eller 30 år sedan.

länder som tog medaljer med reservation för felräkning
VM 85 – 6
VM 95 – 6
VM 05 – 8
VM 15 – 11

Inlagd: 2018-12-18, 15:42
Skriven av: HF

Apropå diskussionen om Mellaneuropa m.m. Saknar hittills tyska veteranerna Böhler och Fessel i spåret. Hanna Kolb lade väl av i somras, men har inte hört något om deras status.

Inlagd: 2018-12-18, 16:12
Skriven av: Freddy

Fessel har väl stora skadeproblem och Böhler åkte väl i Ruka men blev sedan sjuk.

Inlagd: 2018-12-18, 16:15
Skriven av: swestam

Dr Ferrari inte att förglömma gjorde Italien till en framstående nation inom skidåkningen .
Sedan ska vi inte heller glömma Östtysklands dopade åkare som kunde knäcka vem som helst .

Inlagd: 2018-12-18, 16:15
Skriven av: gka

Klättraren Weng kanske åter vinner TdS och av bara farten vinner totala WC och av några vilsna själar ännu en gång utnämns till världens bästa skidåkerska. Nej, det senare lär förmodligen inte inträffa men TdS-vinst är inte alls omöjligt.

Inlagd: 2018-12-18, 19:28
Skriven av: Tobbe H

Roligt att så många nämner att det är Sverige, Norge och Ryssland som dominerar. Samtidigt gör man allt för att se till så att Ryssland inte ska var med. De bästa ryssarna fick ju inte var med på OS bland annat . Sen var det andra ryssar som klev fram och tog medaljer men det var nog bara ett misstag. Om hade haft koll på dom hade man säkert spärrat ut dom också. Samma länder och personer som gör allt för att fula ut ryssarna som vad jag vet inte har haft något dopingfall i den yngre generationen tolererar allt om det gäller åkare från Sverige ,Norge. Vilka var åkarna i Sverige som hade de extremt höga blodvärden tex. som framkom i ett Tv program.

Inlagd: 2018-12-18, 19:37
Skriven av: karlP

karlP: Det är ju bara konspirationsteorier

Inlagd: 2018-12-18, 19:50
Skriven av: swestam

Swestam,Konspirationsteorier
Ja kanske .Men det gäller ju avstängnarna av Ustuigov,Legkov,Belov och Vylle också.Vad jag vet har main inte ens hittat misstänkta blodvärden hos dom

Inlagd: 2018-12-18, 21:23
Skriven av: karlP

Johaug behöver inte åka Touren, hon har säkrat VC ändå.

Inlagd: 2018-12-18, 22:35
Skriven av: Kallner

Kallner: Hon leder bara med 149 före Östberg. Vinner Östberg touren leder Östberg VC med minst 400 poäng.

Inlagd: 2018-12-18, 22:49
Skriven av: Per

Östberg lär dra in över 500 poäng om allt är normalt förra året drog hon in 575 om jag räkna rätt då blev även en tävling struken…

Inlagd: 2018-12-19, 09:50
Skriven av: jossa

Där ser man. Då får några kanske anledning att utnämna Östberg till världens bästa längdåkerska när säsongen bokförs så småningom. Det enda lopp hon vann var kanske då klättringen upp på berget.
Men så illa får jag hoppas det inte går.

Inlagd: 2018-12-19, 13:50
Skriven av: Tobbe H

Føler at det kun står mellom Weng, Østberg og Krista på damesiden. Blant herrene er det veldig åpent. Tror Røthe kan levere bra

Inlagd: 2018-12-19, 21:48
Skriven av: Sven

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values