03 december 2018, av Jörgen

Beitostølen 8-9 dec

Ebba Andersson går från klarhet till klarhet: På pallen i båda åkstilarna två helger i rad samt totaltvåa i minitouren i Lillehammer på den tuffa banan där. Otroligt roligt! Nu i helgen åker de i Beitostølen – 15/30 km fristil under lördagen och stafetter under söndagen. Sverige skulle kunna ställa upp med två stafettlag men brukar inte göra det. Vi får väl se hur ledningen resonerar denna gång.

Tidsprogrammet (svenska tider)

Lördag 09:30 – 15 km fristil intervallstart damer
Lördag 12:15 – 30 km fristil intervallstart herrar
Söndag 10:30 – Stafett damer
Söndag 13:30 – Stafett herrar

Uttagna till Beitostølen:

Damer Herrar
Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Simon Lageson, Falun-Borlänge SK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Björn Sandström, Piteå elit
Viktor Thorn, Ulricehamns IF

304 kommentarer till ”Beitostølen 8-9 dec”

OM de nu ställer upp med två lag hade jag velat se dessa uppställningar, bara förstasträckan som blir direkt jämförbar sedan tappar nog lag 2 men tiderna finns att titta på i alla fall:

Sverige 1:
Nilsson – Ebba – Kalla – Sundling

Sverige 2:
Ida – Dahlqvist – Settlin – Rönnlund

Förutsätter då att Rönnlund kallas in och är utvilad dvs åker ej under lördagen. Och återigen: Frida Karlsson är inte tillgänglig innan JVM är avklarat så hon kommer inte att vara på plats, sen kan vi tycka vad vi vill om det. Bara de som är på plats som kan göra resultat.

Inlagd: 2018-12-03, 09:26
Skriven av: Jörgen

Tror tyvärr inte att landslaget skickar löpare nog för två lag även om det hade varit kul.

På herrsidan blir det intressant att se uttagningarna. Räknar med att Richardson är tillbaka och Calle, Viktor och Burman bör vara klara också. Viktor Brännmark gjorde ett bra La Sgambeda medan Björn Sandström åkte riktigt dåligt i Lillehammer och Petter Engdahls status är högst osäker. Gustav Eriksson kan få en chans till om ryggen håller och roligt vore att ge Axel Aflodal chansen

Inlagd: 2018-12-03, 09:45
Skriven av: Anders

Fascinerande att folk sätter Sundling på sista, så sent som i lördags slog Stina henne i fristil med 30s på den tyngsta banan i trögt före, svårt att tro att Stina skulle bli sämre på en lättare bana nu till helgen.

Inlagd: 2018-12-03, 10:05
Skriven av: ola

Ola: Valde du att glömma att Sundling långspurtade ner Stina i sprintfinalen i fredags efter tre sprintlopp innan samma dag? Under lördagen var Jonna nog påverkad av uppståndelsen dagen innan med sin första världscupvinst någonsin. Hon åkte sen bättre under söndagen (tia, Stina sexa). Sen är det frågan om den för laget mest optimala man/kvinna på rätt plats, Stina är bättre distansare, erkänt duktig i klassisk stil och lämplig starter med sin stora rutin vid trängsel etc. Det är ett förtroende att få inleda och viktigt att inte tappa för mycket mot de röda där (Johaug eller kanske Flugan). Enklare också att åka stort och i egen takt senare när trängseln inte är stor. Men säsongen är lång och formen under VM lär betyda mycket vad gäller den fjärde platsen så absolut inget är hugget i sten.

Inlagd: 2018-12-03, 10:20
Skriven av: Jörgen

Jörgen var det bara Sundling som åkte tre sprintlopp innan finalen? Krävdes det LL för att gå vidare? Är en stafettsträcka lika lång som en sprint? Har inget emot Jonna tycker bara ni drar oerhört stora växlar av en dag

Inlagd: 2018-12-03, 10:27
Skriven av: ola

Att Stina åker en förstasträcka tror jag inte kommer ske under normala förhållanden. Vilken sträcka hon åker påverkar till stor del hur andra lag (Norge :-)) formerar sina lag och det är naturligtvis en fördel för oss som vi ska utnyttja. Hon har ett psykologiskt övertag över de flesta åkare och det kortet kastar man inte bort på en förstasträcka. Sedan har det ingen betydelse att hon skulle vara överskattad som hon själv säger. Faktum är att konkurrenterna fortfarande fruktar henne och med tiden har hon dessutom blivit väldigt rutinerad.

Inlagd: 2018-12-03, 10:44
Skriven av: Tobbe H

stora frågan är väl hur Norge sätter ihop sitt lag? Haga ganska långt ifrån os-form och Heidi Weng ganska långt ifrån tour de ski-form

Inlagd: 2018-12-03, 11:06
Skriven av: Emil

Ola: Min poäng med tre sprintlopp innan finalen var att ork och uthållighet finns hos Jonna, hon långspurtade ner Stina Nilsson i sprintfinalen och blev tia igår söndag. Kändes allt bättre ju mer hon åkte enligt henne själv.

Högre lägstanivå och flera bra distanslopp återstår för Jonna att bevisa, kapaciteten och talangen finns där. Och håller med dig om att man inte kan dra alltför höga växlar redan nu men faktum är att det finns tre givna varför laget nog (och bör) anpassas efter den fjärde då övriga tre kan åka i båda stilarna.

Om Sundling gör flera distansresultat och bedöms vara i form under VM har jag svårt att se varför vi ska avstå från den spurten och krångla till laget eller ”sejfa” på första bara för att Stina ska få åka sista – inget är hugget i sten. Kalla är minst lika fruktad som avslutare men behövs bättre på någon av mellansträckorna.

Inlagd: 2018-12-03, 11:29
Skriven av: Jörgen

Tror att Norge har tre givna liksom vi dvs Johaug, Östberg och Haga. Tror att Haga kommer i form till VM speciellt om hon avstår från Touren och tränar på bra istället. Fjärdekvinna Jacobsen, Weng eller Falla kanske? Weng är en gåta men kan mycket väl komma i form om hon skippar WC-totalen och inriktar sig på en formtopp i VM istället (dvs skippar TdS). Falla är duktig men främst en sprinter. Jacobsen enormt meriterad men klappade igenom sist och är sjuk just nu.

Inlagd: 2018-12-03, 11:37
Skriven av: Jörgen

Tobbe H….Tja… Stina tapte vel 2 viktige stafettavslutninger under fjorårssesongen. Med andre ord, hun er vel ikke uslåelig.
Men stafetten som står på programmet nå, bør det svenske laget vinne lett. Så langt inn i sesongen har det norske laget kun 2 løpere, med brukbar form, resten er langt unna.. Så det er bare og gratulere….

Inlagd: 2018-12-03, 11:39
Skriven av: pelle

Om vi får ställa upp med två lag så skulle det vara ett ypperligt tillfälle för Frida Karlsson att få stafettrutin på högsta nivå. Ingen av lagkonkurrenterna skulle väl bli så förnärmade heller om hon kom utifrån och tog en plats i ett andralag eftersom hon tidigare visat hur bra hon är. Här tycker jag att ledningen gör en miss som är svår att förstå. Att åka 5 km (eller är det ännu kortare?) i en stafett kan väl inte förstöra hennes framtid i skidspåren.

Inlagd: 2018-12-03, 11:50
Skriven av: Tobbe H

Ja Stina är inte oövervinnlig i en skatespurt. Där är både Falla och Diggins när hon är i form kompetenta utmanare till Stina. Även Jonna kan besegra Stina vilket hon har visat. Däremot i en klassisk stakspurt är det ingen som kan hota Stina

Inlagd: 2018-12-03, 11:53
Skriven av: Hansson

Mjae, pelle, tycker inte att det är givet med svensk seger, i synnerhet inte efter en hård 15km. Johaug är ju klart bäst i världen just nu och Östberg åkte ju lika snabbt på söndagen. Haga och Weng var betydligt bättre än tredje och fjärde svenska på lördagens fristil. Dessutom finns det sparkapital i Falla och Jacobsen om de är friska nog.

Inlagd: 2018-12-03, 11:55
Skriven av: Anders

pelle: Ingen hävdar att Stina är oslagbar, inte jag och allra minst hon själv. Hon har förlorat förr och kommer att förlora igen men min uppfattning är att hon är vår bästa avslutare.
Sedan tror jag inte att någon kan vinna lätt mot ett norskt damlag. Det blir säkert en hård kamp. Jag gissar att Norge fortfarande är favorit på spelet.

Inlagd: 2018-12-03, 12:03
Skriven av: Tobbe H

https://www.youtube.com/watch?v=C6HkogyzAB8

Hansson… ”däremot i en klassisk stakspurt är det ingen som kan hota Stina”…

Jo da, til og med der! ..

Inlagd: 2018-12-03, 12:29
Skriven av: pelle

pelle: Vilken tycker du är Sveriges bästa avslutare? Det är alltid intressant att få synpunkter utifrån speciellt från någon som är riktigt insatt.

Inlagd: 2018-12-03, 12:41
Skriven av: Tobbe H

Pelle: Stina har tappat två avslutningar i mästerskapsfinaler mot just Marit Björgen, världens genom tiderna bästa skidåkare på damsidan. Det är sprinten 2015 i Falun och förra årets OS-stafett när hon hade klart sämre glid än Björgen. Förutom det har hon såvitt jag vet inte tappat några viktiga spurter mot norskt motstånd. Sedan finns det taktikupplägg för Sverige där man skulle kunna välja att använda Stina på annat sätt än som avslutare men jag tror inte de väljer det nästa helg.

Inlagd: 2018-12-03, 13:00
Skriven av: Per

Tror Norge på damesiden stiller opp med følgende lag:

Falla, Johaug, Haga, Østberg

Sverige stiller nok med:
Ida, Ebba A, Kalla, Nilsson

Inlagd: 2018-12-03, 13:05
Skriven av: Sven

Stina åker ej Beito

Inlagd: 2018-12-03, 13:16
Skriven av: GKA

Ingen Stina Nilsson i Beitostølen kommande helg…

Inlagd: 2018-12-03, 13:16
Skriven av: ErrkaPetti

T H…….Pr. nå.. med et meget svakt norsk lag til start, kanskje det svakeste i moderne tid, er det hipp som happ med Stina/Jonna på siste etappen. Etter 3 etapper leder det svenske laget med 30, kanskje 40 sek.. Så finaleetappen blir en liten lett søndagstur for ”flickorna” denne gang…

Inlagd: 2018-12-03, 13:17
Skriven av: pelle

Dessutom slipper Calle herr Kläbo också (kör ej i Beitostølen)…

Inlagd: 2018-12-03, 13:22
Skriven av: ErrkaPetti

En ansedlig mängd goda skidlöpare till Beito trots allt…

Disse stiller for Norge på Beitostølen

Kvinner:
Therese Johaug, IL Nansen
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Silje Øyre Slind, Oppdal IL
Anne Kjersti Kalvå, Lundamo IL
Heidi Weng, IL Bul
Emilie Fleten, Gol IL/Team Veidekke Innlandet
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK/Team Veidekke Oslofjord
Julie Myhre, Byåsen IL/Team Veidekke Midt-Norge
Anna Svendsen, Tromsø skiklubb langrenn/Team Veidekke Nord-Norge
Berit Mogstad, Strindheim IL
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Marthe Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag (friplass, leder Equinor norgescup)

Menn:
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Sjur Røthe, Voss IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Emil Iversen, IL Varden Meråker
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Vebjørn Turtveit, Voss IL/Team Veidekke Vest
Gjøran Tefre, Førde IL/Team Veidekke Vest
Jan Thomas Jensen, Hommelvik IL/Team Veidekke Midt-Norge
Magne Haga, Åsen IL/Team Veidekke Oslofjord
Chris Jespersen, Strindheim IL
Harald Østberg Amundsen, Asker Skiklubb
Mathias Rundgreen, Byåsen SK/Team Veidekke Midt-Norge
Daniel Stock, Vadsø Skiklubb
Henrik Dønnestad, Gulset IF ski
Simen Sveen, Ring IL

Inlagd: 2018-12-03, 13:24
Skriven av: ErrkaPetti

Stina nobbar uppenbarligen Beito. Trist! Minskar ju blågula chanserna på söndag rätt radikalt…:(

Inlagd: 2018-12-03, 13:24
Skriven av: Freddy

Freddy, for noe tull, det er jo bare å gjøre som tidligere foreslått, Sundling går siste:

Ida – Ebba – Kalla – Sundling

Garantert 1.plass og seier dette.

Inlagd: 2018-12-03, 13:43
Skriven av: Neithiri

Vilka kör i Norges herrars lag 1 då?

Tönseth-Sundby-Röthe-Iversen?

Inlagd: 2018-12-03, 13:59
Skriven av: Emil

Såg inläggen ovan efter att jag postat mitt. Jo då Neithiri, inget dåligt lag det heller men så klart mindre chanser ändå utan Stina på någon sträcka. Långtifrån någon garanterad seger. Kan Haga och Weng (om hon åker?) hacka upp några snäpp ser jag Norge som favoriter ändå.

Inlagd: 2018-12-03, 14:01
Skriven av: Freddy

Trist for Sverige, og trist for sporten at Stina melder avbud, når det endelig står en stafett på programmet i vc.
Har hun blitt syk?

Inlagd: 2018-12-03, 14:11
Skriven av: pelle

Det blir uansett bare ett damelag fra Sverige siden det kun er 6 jenter med, rart de ikke gir flere muligheten.

Sveriges damelag til Beito:

Ebba Andersson, Sollefteå skidor IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Charlotte Kalla, Piteå elit
Elina Rönnlund, IFK Umeå
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Jonna Sundling, IFK Umeå

Inlagd: 2018-12-03, 14:12
Skriven av: Neithiri

Ja Norge är favoriter i damstafetten. Kalla och Ebba jämbördiga med Johaug och Ingvild, men sen ska Haga på en skatesträcka vara klassen bättre än Sveriges tredjealternativ. Även om hon ännu inte är i toppform så har hon kapaciteten

Inlagd: 2018-12-03, 14:12
Skriven av: Hansson

pelle: Inget som är meddelat utan att hon är hemma och tränar.

Inlagd: 2018-12-03, 14:18
Skriven av: swestam

Då får vi se minst en färsking i WC-stafettsammanhang i laget för Dyvik tror jag inte får plats. Vi kanske får se Sundling då på sista trots allt. Ida på första blir det troligast. Norge definitivt favorit nu. Hoppas ändå det blir spännande och en kamp på slutet mellan t.ex. Östberg och Sundling skulle vara kul och intressant att se på.

Inlagd: 2018-12-03, 14:30
Skriven av: Tobbe H

Ja ha, då blev det en helt överflödig diskussion. ”Den överhypade” åkte istället hem till dalaskogarna för att träna. Sannolikt på sån’t som inte gick bra i Lillehammer…t ex skatespurt efter utförslöpa.

Kul att Rönnlund får chansen. Den debuten lär ju hypas en del i Vinterstudion med tanke på farmor och farfar. Ska också bli kul att se vad Lageson som var precis efter Sandström i Idre kan göra.

Stafettlagen är nog i utgångsläget.
Ida-Kalla-Ebba-Jonna, och
Burman-Rickardsson-Thorn-Calle

Inlagd: 2018-12-03, 14:32
Skriven av: Per

Jeg tror våre damelag på stafetten blir:

Lag1: 1.Østberg 2.Johaug 3.Haga 4.Falla

Lag2: 1.H.Weng 2.Svendsen 3.Jacobsen 4.T.U.Weng

Inlagd: 2018-12-03, 14:51
Skriven av: Neithiri

Ja, det blir nog Ida-Kalla/Ebba-Jonna nu i helgen med Settlin som reserv. Kul att Elina Rönnlund får göra riktig WC-debut i A-landslagsdräkt (har tidigare kört i den nationella gruppen).

Inlagd: 2018-12-03, 15:36
Skriven av: Jörgen

Jag brukar inte kolla tider så noga men gör ett undantag. Tidsdiff för de sista 1,7 km jämfört med Johaug:
Ebba 4 sek snabbare än Johaug
Kalla 3 sek
Stina 5 sek
Pärmä 3 sek
Sundling 3 sek
Dahlqvist och framdragna Dyvik 8 sek
Östberg 15 sek !!!
Frapperande vad jämnt de gick på slutet undantaget Östberg och faktiskt också Dahlqvist och Dyvik..
Dahlqvist verkar ha en riktig boostformtopp och Kalla höll bra på sista tampen.
Reservation för felräkning.

Inlagd: 2018-12-03, 16:54
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H: Vad drar du för slutsats med tanke på att Johaug vann med 17 sek? Behövde hon stressa sista 1,7 km?

Inlagd: 2018-12-03, 20:04
Skriven av: Kallner

Bra att Stina inte åker. Hon skall inte åka en stafett förrän sista sträckan på VM. Inte syna något innan.

Inlagd: 2018-12-03, 20:24
Skriven av: Gunvor

Johaug på sträcka 2 där Norge kommer försöka skapa lucka, lutar åt att Ebba är bäst lämpad där eftersom hon åker mer likt Johaug..

Norge kan ställa upp på många vis.. men kom ihåg att Jacobsen och Falla var sjuka senast.

Jag tror vi får se Weng-Johaug-Östberg-Haga.

Sverige bör köra med Ingemarsdotter-Andersson-Kalla-Sundling. Settlin kan ta förstasträckan också men tror man litar mer på Ida..

Inlagd: 2018-12-03, 20:40
Skriven av: JohanA

JohanA…Vi kan ikke sette Weng på startetappen pr. dags dato, hun er totalt ute av form, mangler også ambisjoner (virker så) og i tillegg prater stort sett bare tull i alle intervjuer. Har langt større sansen for disse, i denne rekkefølge: Falla – Johaug – Haga – Østberg. Med rutinerte Jacobsen som reserve!

Inlagd: 2018-12-03, 21:16
Skriven av: pelle

pelle: totalt ur form? Vad är då Falla som var två och en halv minut efter i norska premiären, innan hon blev sjuk? Weng var fjärde bästa norska på 10km intervall i Lillehammer. Före Ingemarsdotter som Sverige lär starta med..

Men Norge får gärna köra med Falla.. Sätter någon ryska upp farten får hon garanterat mer problem än Ingemarsdotter.

Inlagd: 2018-12-03, 22:06
Skriven av: JohanA

Kallner: Du missförstår min tidskoll lite, den innefattar egentligen inte Johaugs avslutning eftersom hon var överlägsen och kunde ta det relativt lugnt. Johaug är riktkvinna därför att hon vann och resultatlistan utgår från henne. Annars hade min tidsberäkning tagit tre ggr längre tid för mig att göra. Däremot är den relevant som en jämförelse för alla övriga och jag tycker den faktiskt är intressant. T.ex. Dahlqvists avslutning som är värd en applåd och för mig mycket överraskande och att Kalla trots att hon knäcktes mitt under loppet fick till en fullt godkänd avslutning. Visar på en stor grundkapacitet. De flesta svenskorna gjorde en bra avslutning av loppet, bättre än de flesta åkarna runt om dem i resultatlistan. Tyder på en bra grundträning.
Och Östbergs avslutning var helt magnifik men det såg man med blotta ögat utan att behöva kolla tider.

Inlagd: 2018-12-03, 22:20
Skriven av: Tobbe H

JohanA…10 km på Beito tok hun som lett gjennomkjøring før sprinten.. der hun ble sterkere og sterkere fram til finalen, som hun vant lett. Dessverre ble hun syk under konkurransen i Ruka, men leverte varene helt fram til finalen. Se ikke bort fra Falla, hun har fart i kroppen, og elsker å gå en 5 km, som hun også viste på VM-stafetten 2017!

Inlagd: 2018-12-03, 22:45
Skriven av: pelle

Äntligen!
en skidhelg med riktiga tävlingar. Detta är vad längdskidor alltid borde handla om – längre lopp med individuell start + stafetter.

Att Sverige inte ställer upp med 2 stafettlag på damsidan är dock obegripligt. Det är väl ett ypperligt tillfälle att få ge uppkomlingar en chans att testa på hetluften.
trots avhoppen hade vi kunnat få ihop ett hyfsat konkurrenskraftigt andralag,

Inlagd: 2018-12-03, 22:47
Skriven av: ernström

Karlsson-Andersson-Kalla-Nilsson
Settlin-Dyvik-Ingemarsdotter-Falk
Vinsa-Dahlqvist-Nordström-Lundgren
Rönnlund-Wikén-Molander-Sömskar

Javisst skulle vi kunna få ihop åtminstone två lag..

Inlagd: 2018-12-03, 23:01
Skriven av: JohanA

Glömde Sundling till och med..

Inlagd: 2018-12-03, 23:03
Skriven av: JohanA

Grip har yttrat till SvT att man har två lag till Ulricehamn att prova.

Inlagd: 2018-12-04, 00:49
Skriven av: GKA

Inte så svårt att få ihop två lag i Ulricehamn man har 15 åkare där.. I Beitostölen hade man behövt skicka extra två åkare som inte får åka individuellt, och kanske någon reserv också då någon lätt blir sjuk. Så det är lite synd men förståeligt ändå..

Inlagd: 2018-12-04, 07:38
Skriven av: JohanA

Hehe, att Norges lag är svagare än på länge säger ju ingenting. Det är ju fortfarande ett väldigt bra lag som sett till resultat i år bör va knappa favoriter före Sverige.

Antar att lördagens lopp lär inverka på stafettlaget, men som det är nu skulle jag ta ut:

Sundlings, Andersson, Ingemarsdotter, Kalla. Detta främst ur ett vm-perspektiv då jag bland annat skulle vilja testa Sundling på första. Ida tycker jag dessutom brukar gå bäst på fristil distans nu för tiden.

I Norges lag skulle jag ha Haga som avslutare, även då med tanke på VM. Hon känns grymt cool, med brist på bättre ord, vilket är en bra egenskap på sista.

Inlagd: 2018-12-04, 08:50
Skriven av: Manne

Tror inte Grip har någon annan avslutare i åtanke än Stina, bara sjukdom eller dålig form kommer ändra på det. Sedan är det dagsformsfråga vem av Kalla och Andersson som ska köra fristil respektive klassiskt. Startsträckan är nog den enda som är öppen i dagsläget.

När det gäller Beito är jag mest spänd på att se ifall TV-produktionen kommer snäppa upp en klass eller två. Den var faktiskt riktigt usel i lördags.

Inlagd: 2018-12-04, 09:15
Skriven av: Anders

Anders: Enig, de klarte til og med å misse Ebbas første passering ved 3.3km hvor hun kun var 1 sek etter Johaug, det står til stryk. Jeg bruker å være fornøyd med NRK`s dekninger, men dette var katastrofalt dårlig, skulle tro det var italiensk producer.

Inlagd: 2018-12-04, 10:21
Skriven av: Neithiri

Kul med Rönnlund, jag tror hon enkelt kommer att ta poäng om hon upprepar Idre-loppet. Kan ge en härlig confidensboost inför framtiden. Samma ålder som Dyvik hade för 2 år sedan, hoppas på samma utväxling men kanske främst i distans.

Håller med om att Ida bör åka skejt i stafetten. Hon är klart bättre i den stilarten. Får iofs se om hon ens åker med tanke på att hon haft ett tufft program. Sverige brukar ju ta stafetterna i VC rätt oseriöst.

Inlagd: 2018-12-04, 10:53
Skriven av: Jan

Jan, Rönnlund är 96:a, Dyvik 94:a…

Inlagd: 2018-12-04, 12:21
Skriven av: ErrkaPetti

Ahhh! Läste Jans inlägg fel ovan!
Ursäkta!

Inlagd: 2018-12-04, 12:22
Skriven av: ErrkaPetti

Neithiri – japp, plus att de visade för mycket publikbilder, repriser, onödiga mellantidsresultatlistor, ointressanta blåbär som startade, Johaug i målområdet i flera minuter osv…

Inlagd: 2018-12-04, 12:26
Skriven av: Anders

Tror vi kommer få se Heidi Weng i bättre slag till helgen. Skulle till och med kunna tänka mig att hon kommer gå in i NOR 1:s lag. Min prediction:
H Weng – Johaug – Haga – Oestberg

och att en Falla, som kommer tillbaka från sjukdom(?) kan gå i andra laget.

vad gäller sveriges första lag skulle jag pensonligen tycka att det skulle vara spännande med lite nytänkande, testa något, det är trots allt bara ett genrep.

Sundling – Kalle – Ingemarsdotter (rimligtvis mot Haga?) – Andersson.

Jag ser ingen anledning att inte testa lite.

Inlagd: 2018-12-04, 12:50
Skriven av: Fredrik

Varför tror ni att Östberg får gå sista..? För mig känns Haga som den självklara arvtagerskan på den streckan efter Björgen.

Inlagd: 2018-12-04, 13:42
Skriven av: Manne

Manne: Varför det? Östberg har väl mer avslutningskvaliteter än Haga?

Inlagd: 2018-12-04, 14:29
Skriven av: swestam

Japp, som konstaterat, har aldrig sett en så dålig tv-produktion från Norge förut. Men har en känsla av att de nog inte kommer att välja bort (?) just Ebbas passeringar i spåret framöver…

Inlagd: 2018-12-04, 16:22
Skriven av: Freddy

swestam: Är väl kanske bättre att försöka slå Stina där hon har svagheter och inte där hon är som starkast. Haga har kapacitet att åka 5km fristil tiotalet sekunder snabbare än Stina när båda år i toppform. Östberg har inte kapacitet att slå Stina i en spurt när båda är i toppform.

Inlagd: 2018-12-04, 19:36
Skriven av: Johan

Johan: Stina visade ju på OS att hon kan hänga med världens bästa åkare på avslutningssträckan. Och jag tycker nog att Norge har bättre nytta av Haga på tredjesträckan. Om Haga skall åka sistasträckan, vem skall då ska tredjesträckan?

Inlagd: 2018-12-04, 19:47
Skriven av: swestam

När jag satt framför TVn så kändes det knappt som en slump. Först missade man Ebba men sen Kalla också. Klippte in henne ett par sekunder innan första passering . Alla andra favoriter fick men se mycket längre. Det var ju säkert en slump men kändes inte så framför TVn.

Inlagd: 2018-12-04, 20:43
Skriven av: karlP

Ja, vi glömmer lätt att Stina i stafetten på OS var 14 sekunder före Diggins, världens kanske allra bästa på distansen 5 km skate, samt Pärmakoski (medaljör på alla tre distansloppen på OS) med 18-19 sekunder.

Inlagd: 2018-12-04, 20:49
Skriven av: Per

Stinas sista sträcka på OS är helt klart väldigt bra sett till tid, sedan är de svårt veta hur hårt både Pärmä och Diggins gick på slutet när dom insåg att de var kört.. Stinas sträcktid är 11.58 Haga 11.46.. nu var inte tredje och fjärdesträckan lika långa man har för mig att fjärde var den längre av dom två och då växer Stinas insats ännu mera..

Inlagd: 2018-12-04, 21:52
Skriven av: jossa

Men väldigt öppet ännu för mig var jag vill ha in henne i laget just nu…

Inlagd: 2018-12-04, 21:53
Skriven av: jossa

jossa – helt korrekt analys, det gick vansinnigt fort på sistasträckan. Nu var Stina i kalasform förstås men jag tror inte hon hade kunnat åka så fort utan Björgens rygg.

Ser inte så många alternativ annat än Stina på sista, men det är klart att mycket kan hända fram till VM och vi har många duktiga tjejer som kan komma att visa den stabilitet som behövs för att ändra på laget. redan i helgen får vi ju testa andra alternativ.

Inlagd: 2018-12-05, 09:51
Skriven av: Anders

Angående bästa sträckan för Stina i en stafett beror det mycket på banprofilen som jag ser det. Är både den klassiska sträckan och fristilssträckan hyfsat lättåkta skulle jag sätta Stina på slutsträckan. Har båda slingorna rejäla stigningar skulle jag gissa att fältet spricker upp och chansen att det avgörs i en spurt är liten, dvs Stina på en klassisk sträcka. Om banorna är någonting mitt emellan blir det svårt att välja även med denna informationen känd. Kanske att väderprognosen som man får samma dag blir det som avgör: Snöfall som gör det svårt att ligga först pekar på Stina på slutsträckan.

Inlagd: 2018-12-05, 10:39
Skriven av: Henry

Jag har ju tidigare skrivit att jag håller öppet för Stina på en klassisk sträcka men att huvudalternativet ändå är sistasträckan. Sedan beror det också på vilka andra åkare som är aktuella och på deras styrkor och form. Karlsson lär åka en startsträcka om hon blir aktuell. Sundling lär få chansen i helgen och hon kan vara aktuell antingen för en klassisk eller en avslutande skatesträcka på VM. Blir intressant att se hur de väljer att disponera laget på söndag. Ida kan vara aktuell på förstasträckan och sistasträckan på VM (på söndag blir det gissningsvis förstasträckan). Och om Falk är i form när vi kommer till VM är en skatesträcka mest aktuell för henne. Settlin tror jag inte är stafettaktuell för VM trots fina insatser hittills under säsongen. Dahlqvist likaså.

Inlagd: 2018-12-05, 10:58
Skriven av: Per

Tittade lite på WC-programmet kontra JVM (som går i finska Lahtis den 19-27 januari):

26-27/1 Ulricehamn – 10/15 km fritt samt stafetter

Här lär Sverige ha med 2-3 lag i stafetterna men utan juniorerna som fortfarande är kvar i Lahtis. Lite synd att det går samtidigt som JVM!

9-10/2 Lahtis – sprint fristil och teamsprinter

Här lär ledningen låta sprinters köra inför VM medans distansare som Kalla och Ebba lär stå över för att träna på bra istället. Samma stilar som körs i VM också i både sprint och teamsprint.

16-17/2 Cogne – sprint fristil och 10/15 km klassiskt

Här kan det bli ett skarpt test av kandidater till VM-sprinten resp stafetten. Hit tror jag Karlsson blir uttagen om det gått bra i JVM och hon fått förbli skade/sjukfri.

Men till syvende og sist är det formen under VM som kommer att fälla avgörandet, om inte är i form på plats i VM drygt 10 dagar senare får denne inte åka oavsett prestationer innan, sådant som ledningen på plats ska ha koll på.

Inlagd: 2018-12-05, 11:32
Skriven av: Jörgen

Åter till intervallstarten på Beito. Jag tycker banan är lite underskattad, visst innehåller den inte en lika lång och tung backe som Lillehammer men det är ändå en tuff bana med väldigt mycket upp och ner och många små branta partier. Utförskörningarna är relativt enkla men det finns några kurvor i botten på backarna. Om de kör samma 5 km slinga som det är tänkt så kommer det intressantaste partiet efter ca 2,5 km med den brantaste och längsta backen som har den numer ovanliga karaktären att plana ut mot toppen med ett par hundra meters svagt motlut. Den som kan disponera krafterna rätt har mycket att hämta i att hålla fart även när det planar ut innan man återvänder med en ganska härlig utförsåkning ner mot stadion, en utförsåkning som också kan utnyttjas till mer än bara stå i fartställning. Duktiga utförsåkare kan göra en del här. Några mindre backar innan man är in för varvning som inte är jätteavgörande.

Ser man till åkarnas kvaliteter så kan man naturligtvis inte räkna bort Johaug som dock säkerligen skulle önskat sig färre men längre backar och en inte lika snabbjobbad utförssträcka. Kalla i form borde passa för den här banan ganska ypperligt där hon kan utnyttja dobbeldansen i de svagare motluten. Diggins kan säkerligen utnyttja den längsta utförslöpan med sin teknik. Haga är svårbedömd men liknar ju Kalla lite.

Men de ska runt banan tre gånger och det kommer bli utslagsgivande. Johaug visade i premiären att hon kan åka dessa banor lynraskt.

Inlagd: 2018-12-05, 12:03
Skriven av: Anders

Sundling har fortfarande mycket att bevisa när det gäller att åka i högt tempo i rygg på Kalla, Haga, Östberg etc. ett helt distanslopp och sen spurta bra.. Som på SM när hon var i bäst form av alla men ändå blev klart spurtslagen av Nilsson i fristilsloppet man körde i masstart. Det är stor skillnad att spurta då mjölksyran kommer blir aldrig detsamma i sprint..

Kan bli ett bra test i helgen.. annars kanske tour de ski där det blir en del distansspurter. Nånstans måste hon spurta bra även i distans före VM om det ska kunna vara aktuellt att köra Nilsson i klassiskt..

Inlagd: 2018-12-05, 12:12
Skriven av: JohanA

Någon som vet vilka ryssar som åker i Beitostölen?

Inlagd: 2018-12-05, 12:17
Skriven av: Emil

Emil:

Belorukova, Zherebyatyeva, Istomina, Nepryaeva, Nechaevskaya, Sedova

Belov, Bolshunov, Larkov, Melnichenko, Spitsov, Chervotkin

Ryssarna gör som Sverige och ställer bara upp med ett stafettlag.

Inlagd: 2018-12-05, 14:12
Skriven av: swestam

Åh, så roligt med 15/30 med intervallstart! Jag kan inte på rak arm minnas vad Bolshunov gjort på jämförbart lopp, ska bli spännande att följa.

Inlagd: 2018-12-05, 17:41
Skriven av: Lisa

Bolshunov har aldri gått 30km fristil intervallstart før, blir første gang på Beito. Men jeg tror ikke det er så mange andre som har gått distansen heller, er vel kun i Davos den har vært gjennomført de siste årene.

Inlagd: 2018-12-05, 18:04
Skriven av: Neithiri

https://www.youtube.com/watch?v=Gw-_R28pmVE

En Kalla med kraft og styrke på Lillehammer i fjor. Nydelig å beskue. Tror at både Andersson og Johaug skulle fått problem med tempoet, viss hun hadde vært på samme nivå i år, selv om jakten hadde vært utført i klassisk stil.

Inlagd: 2018-12-05, 20:37
Skriven av: pelle

Sedan ganska många år tillbaka får man max ha 2 lag i stafett, även på hemmaplan

Inlagd: 2018-12-06, 07:44
Skriven av: Fölet

pelle – det där är Kalla på sitt bästa ja. Det loppet, Toblach samt skiathlonen på OS var helt klart på Johaug-nivå. Men Lillehammer sticker ut tillsammans med Ragnild Hagas 10km i OS som bland det grymmaste fristil en kvinnlig åkare har åkt de senaste säsongerna.

Inlagd: 2018-12-06, 09:16
Skriven av: Anders

Guldloppet på VM 2015 bör väl läggas till den samlingen. Maken till kross har sällan skådats.

Inlagd: 2018-12-06, 10:27
Skriven av: Per

Per visst var det bra men då påverkade ju vädret sena startnummer negativt. Ett bättre exempel är loppet veckan innan i östersund, då hon vann samma distans 30-40s med jämna förutsättningar

Inlagd: 2018-12-06, 11:10
Skriven av: ola

Ola: Ja, men loppet på VM var lika bra. De som startade sent var ljusår efter och hade inte haft en chans ändå.

Inlagd: 2018-12-06, 13:03
Skriven av: Per

Per.. Ja VM-løpet til Kalla i 2015 på 10 km f, var vel på nivå med VM-løpet til Lars Berger på 15 km f i 2007.. ;)

Inlagd: 2018-12-06, 13:23
Skriven av: pelle

Det var inte så många minuter i starttid mellan Kalla och norskorna. De åkte större delen av loppet med samma förutsättningar. Det var nog istället en norsk smörrebom som gjorde att marginalerna blev så stora

Inlagd: 2018-12-06, 15:29
Skriven av: Hansson

ref;
”En Kalla med kraft og styrke på Lillehammer i fjor. Nydelig å beskue. Tror at både Andersson og Johaug skulle fått problem med tempoet, viss hun hadde vært på samme nivå i år, selv om jakten hadde vært utført i klassisk stil”

– Utvilsom et meget bra renn av Kalla i form. Men litt vanskelig å bedømme mot Johaug når hun ikke var der. Jfr. sesongen før hun ble utestengt – og denne sesongen til nå. Det skal sies at rennene til nå har passet Johaug, så før eller siden blir hun slått. Kanskje allerede på beito?

Inlagd: 2018-12-06, 15:35
Skriven av: Tomas Pettersson

Hansson: Jepp, Norge smørte seg vekk den dagen, aldri i verden om Kalla hadde vunnet med så mye ellers, svenskene må gjerne tro det, men det er bullshit.

Når Johaug er på sitt beste og får gode ski så smadrer hun alle uansett stil, disse storløpene til Kalla er betydelig oppskrytte og overdrevet.

Inlagd: 2018-12-06, 16:00
Skriven av: Neithiri

Nä, MIN pappa ä starkast!

Inlagd: 2018-12-06, 16:07
Skriven av: Tobbe H

Min också.

Inlagd: 2018-12-06, 17:36
Skriven av: Slakmota

Från Beitostölen – ”Solskenspass med Charlotte, Jonna, Ida och Evelina”
https://www.youtube.com/watch?v=6rn-4HsrATo

Inlagd: 2018-12-06, 23:25
Skriven av: Stefan

Hvem står øverst på pallen etter 3-mila på Beito, mitt uoff. tips er russisk. Det står mellom (96 mod) Melnichenko og Bolshunov.

På 15 km for damer vil man bli meget overrasket om noen matcher Johaug. Kalla har nok tørket sine tårer nå, og blir den største konkurrenten, foran Andersson og Pärmakoski.

Inlagd: 2018-12-07, 10:51
Skriven av: pelle

Melchan är född 92

Inlagd: 2018-12-07, 11:30
Skriven av: Fölet

Ja riktig… Ikke lett og holde styr på stadig nye russere. Det er vel Yakimuskhin som er 96 mod….

Inlagd: 2018-12-07, 11:50
Skriven av: pelle

Norge ska vara svårslagna på herrsidan.. Bolshunov håller inte samma klass i fristil, han hade varit favorit om det varit klassiskt men nu får han svårt..

Röthe före Sundby och Cologna tror jag. Tönseth och Spitsov blir också farliga..

Inlagd: 2018-12-07, 12:23
Skriven av: JohanA

Tränade idrottare förbättrar sin prestation med 5% med bara en halv påse tillfört blod: https://www.svt.se/sport/dopning/ny-studie-bloddopning-effektivt-aven-i-sma-doser doi: 10.1249/MSS.0000000000001837

Inlagd: 2018-12-07, 13:29
Skriven av: Kurt

Kurt: Finns en dopingtråd du kan posta sådant i: http://www.skidpepp.se/2016/02/20/stora-doping-och-astmatraden/

Inlagd: 2018-12-07, 14:15
Skriven av: swestam

Det borde skapas en ny dopningstråd då den gamla har blivit oöversiktbar. Tyvärr är ämnet alltid aktuellt.

Inlagd: 2018-12-07, 16:55
Skriven av: Tobbe H

Jonna har varit lite av en favvo för mig i ett par år nu. Om hon kan hålla sig fri från sjukdomar samt höja sin lägsta nivå ett par snäpp så skulle jag säga att hon är given på en staffettsträcka. De svenska damerna har en fantastisk återväxt just nu och jag tror Norge måste steppa upp lite om dom ska hänga med om ett par år. Vill också tillägga att jag är glad åt att Ingvild verkar vara tillbaka i slagläge. ?

Inlagd: 2018-12-07, 17:46
Skriven av: Viktor

Blir det noen andre på pallen i morgen enn Kalla, Ebba og Johaug? Kanskje Ingvild? Løypa i morgen passer kanskje Kalla og Ingvild bedre enn Johaug og Ebba.

Inlagd: 2018-12-07, 17:49
Skriven av: Sven

Har Niklas Nord tidigare kommenterat längdåkning i TV? I så fall har jag missat det. Ola Bränholms försök i branschen har inte varit helt lyckade så nytt försök tydligen till föryngring.

Inlagd: 2018-12-07, 19:02
Skriven av: Tobbe H

Minus 5-6 och lätt snöfall i morgon på förmiddagen. Frågan är hur det påverkar. Kul med långt intervallopp i morgon men oroväckande små startfält. Nästan 25 procent av åkarna på damsidan är norskor.

Inlagd: 2018-12-07, 22:41
Skriven av: Per

Burman kan få en bra rygg att gå på i morgon då Melnivhenkov startar trettio sekunder efter honom.

Inlagd: 2018-12-07, 23:04
Skriven av: Per

Spørsmål til de som vet. Hvor mange løp må Johaug gå, (eller vinne kanskje) før hun får fordelen av og starte bak konkurrentene på intervallløp?

Inlagd: 2018-12-07, 23:05
Skriven av: pelle

pelle: De seedade åkarna (världscupledaren och 14 bästa enligt distanscupen) får själva välja startnummer. Så det är Johaug som har valt att starta tidigt

Inlagd: 2018-12-07, 23:31
Skriven av: joow

joow .. Takkar.

Inlagd: 2018-12-07, 23:34
Skriven av: pelle

Bra att det är få åkare. Jmf med skyttet där det är en drös åkare som inte har med utgången att göra.

Inlagd: 2018-12-07, 23:57
Skriven av: GKA

Långt distanslopp i Norge lockar knappast många utländska åkare.

Inlagd: 2018-12-08, 05:32
Skriven av: swestam

Ja och att det är stafett imorgon gör nog att fler tycker det är en bra helg att stå över. Som Stina t.ex.

Inlagd: 2018-12-08, 08:20
Skriven av: Manne

Manne
Jag tror att det är många på plats som skippar dagens lopp för att ladda inför stafetten. Både tyskar och italienare exempelvis.

Inlagd: 2018-12-08, 08:51
Skriven av: Jan

Brutal kross av Johaug. Slår alla med mer än en minut. Kalla har en bit kvar formmässigt men krigar helt ok. Tycker ändå att Jonna bör köra stafett i morgon framför Settlin. Mer sannolikt att Jonna är aktuell på VM.

Inlagd: 2018-12-08, 10:43
Skriven av: Per

Svenskorna såg segare ut men Kalla tappar bara 4 sek sista 5km. Trodde det skulle bli stenhårda spår också men det var lite moddigt redan från start och så snöfall på det så det var absolut ett tufft lopp liknande tidigare helgerna.. Antar att vi får vänta till Centraleuropa på lite hårt före och sol, finns ingen chans för teknikerna att utmana Johaug i sånt här före.. Ebba tappar bara pallplats på att Östberg och Pärmoski växeldrar och Östberg har mer krafter kvar på slutet så det var lite synd.

Inlagd: 2018-12-08, 10:52
Skriven av: JohanA

Förvånande att det i relation till pallstriden knappt nämns i Svt att Östberg och Pärmäkoski gick tillsammans i 10k…

Inlagd: 2018-12-08, 10:55
Skriven av: RW

Ebba är bättre än Kalla i samma ålder.
Källa var 23 år när hon tog första medalj på mästerskap. Ebba har stor chans att ta första i VM i Seefeld.

Ebba har stora chanser att utmana Kalla när det gäller medaljer i framtiden. Konkurrensen lär vara sämre de närmsta 10-15 åren.

Inlagd: 2018-12-08, 11:09
Skriven av: Gunvor

RW: Helt rätt.. Pärmäkoski lopp sjunker när man tänker på det också.. Dessutom borde föret varit till hennes fördel eftersom hon är stark på långa distanser..

Sen var Ebbas avslutningen inte bra det kan man erkänna.. Tappar 17 sek mot Kalla sista varvet med samma förutsättningar..

Inlagd: 2018-12-08, 11:10
Skriven av: JohanA

Jan… Möjligt att du har rätt. Har dock tyckt att det brukar va dålig uppslutning vid stafetthelger och att det är svårt att få arrangörer till dessa utanför norden.

Inlagd: 2018-12-08, 11:10
Skriven av: Manne

Ja da fikk vi se hvem som er soleklart best. Uansett veldig bra gått av Kalla på slutten, da var det færre folk i løypa også og tyngre å gå, stort å klare den 2.plassen.

Gunvor: At slike som deg i det hele tatt er født er en skam, du må være noe av det flaueste som Sverige har å oppdrive.

Inlagd: 2018-12-08, 11:11
Skriven av: Neithiri

Gunvor… Er du søsteren til et tidligere nicknavn her på bloggen, nemlig ”Vasstrader”, kommentarene dine er jo på millimeteren identiske?… ;)

Inlagd: 2018-12-08, 11:19
Skriven av: pelle

Bra lopp av Johaug. Att marginalen är så stor är inget märkligt med tanke på distans och före. Dock så tycker jag personligen det är detta som är riktig skidåkning så absolut ingen bortförklaring.

Trist att man inte kan ha längre slingor för att få väck hängåkandet. Men Ebba hade möjlighet att välja Flugstads startnummer. Men jag unnar alltid den sympatiska gjövikingen pallplatser speciellt på hjemmebane.

Noterar också starkt kval av Linn Svahn i Boden. Fantastiska Frida krossar såklart men Svahn var inte många sekunder efter. Kanske Linn har chans på JVM medalj. Frida och Skistad blir väl omöjliga också finns exempelvis Anita Korva och nya som poppar upp.

Inlagd: 2018-12-08, 11:31
Skriven av: Jan

Tycker att Kalla med sin rutin borde åkt bättre.
Kan inte vara nöjd en minut efter Johaug även om det inte var Kallaföre idag.
Ebba var tydligen trött tidigt i loppet. Har inte hårdheten än.

Inlagd: 2018-12-08, 11:34
Skriven av: GKA

Efter de första loppen på säsongen tändes ett hopp om att övriga åkare hade närmat sig Johaug. Men i dag visade det sig att det var ett fåfängt hopp. Över en minut före är väldigt mycket. De övriga får slåss om de andra pallplatserna och lite trist för oss som inte är norrmän förstås.
Men sprintarna blir alldeles säkert spännande och kanske ett par stafetter.
Som tur är så är herrsidan jämnare.

Inlagd: 2018-12-08, 11:49
Skriven av: Tobbe H

Vilken outhärdlig sändning i början förresten. Lät som om man var på ett tivoli med högtalare och musik. Innan musiken stoppades och SVT skruvade ner arenaljudet.

Inlagd: 2018-12-08, 11:55
Skriven av: Tobbe H

Grymt lopp av Johaug, nu är det 2016 vibbar igen. Håller hon den här nivån blir hon ostoppbar denna vintern. Dock mattas hon återigen lite mot slutet som i alla tidigare lopp men å andra sidan är hon ju så långt före att hon inte behöver ta ut det sista lilla.

Kalla fortsätter se lite seg ut och har inte den där träffen i tekniken som hon har som bäst. Kommer lite sittande och får inte till varken tvåans eller treans växel fullt ut. Starkt sistavarv ändå. Snön borde ha gjort en liten inverkan men i det stora hela hade det nog ingen större betydelse.

Ebba gör det ju himla bra, inte helt konstigt att hon tröttnar sista varvet.

Inlagd: 2018-12-08, 12:04
Skriven av: Anders

Noterbart sämre insats överlag bland svenskorna jämfört med 10 km skate i Lillehammer. Settlin 21a idag mot 13e förra veckan. Jonna 28a mot 22a i Lillehammer. Ida 12a mot 10a i Lillehammer. Detta trots att de alla tre hade tunga sprintrar i kroppen dagen före i Lillehammer, men inte idag.

Inlagd: 2018-12-08, 12:09
Skriven av: Per

Vær og føre var avgjørende for Johaugs kross i dag. Lett kroppsvekt er en stor fordel i denne ”snøfauka”.. Ellers er det fortsatt evighet opp til de beste for både, Haga og Weng. Begge var i langt bedre form, på denne tid i fjor. Trøsten får være at VM er fortsatt 2 mnd borte enda, men men dette er langt under pari.

Inlagd: 2018-12-08, 12:13
Skriven av: pelle

Gunvor: Man förbättrar inte resultatet med 4.7%, man förbättrade ”mean power in a 650 kcal cycling time trial” med 4.7%.

Inlagd: 2018-12-08, 12:16
Skriven av: Conconi

Frida Karlsson kör juniortävlingar istället, vinner med 12 sek i kvartsfinalen i en sprint. Hennes sämre disciplin..

Suck..

Inlagd: 2018-12-08, 12:20
Skriven av: JohanA

Frida Karlsson var 12 sekunder före tvåan i sin kvart i sprinten i Boden…

Inlagd: 2018-12-08, 12:21
Skriven av: Per

Ja skall Frida tävla i Boden så kunde hon tävlat emot killarna som hon gjorde under JSM-stafetten på Hallbystugan där hon blåste förbi 20-talet killar.

Inlagd: 2018-12-08, 12:29
Skriven av: Jan

Altimiras knuser Calle :)

Dette var for dårlig av svenskene, skremmende dårlig.

Inlagd: 2018-12-08, 13:34
Skriven av: Neithiri

Ja, det blir ju ingen bra herrdag i Beito. Jag har tjatat om att Sverige ibland bommar i just glid/fristil. Så kan det vara idag igen. (Eller så var det ”vallatopp” på 15 km i Lillehammer.)

Inlagd: 2018-12-08, 13:41
Skriven av: Per

For en nydelse og se Røthe bevege seg i fri-teknikk..

Inlagd: 2018-12-08, 14:00
Skriven av: pelle

Forresten, det var helt godkjent av Viktor Thorn, syns han igjen gjør et godt løp.

Inlagd: 2018-12-08, 14:10
Skriven av: Neithiri

Bra avslutning av Thorn gör det hela till ett skapligt lopp. Burman gör säsongsbästa, men det är nog dessvärre föret och distansen som gör det snarare än att det börjat lossna. Men man kan ju alltid hoppas.

Spitsov är ju en skön prick, gör ofta Teichman-avslutningar på loppen när han typ är borträknad. Och idag spydde han en smula innan han ökade tempot…

Inlagd: 2018-12-08, 14:14
Skriven av: Manne

Det är svårt för SVT att hitta kompetenta kommentatorer. De kommersiella kanalerna konkurrerar ut dem med helt andra löner. I herrloppet gjorde Sverige dåligt ifrån sig och det sänker naturligtvis tempen men Niklas Nord måste ändå visa lite engagemang och inte låta som om han sitter och snackar med Fredriksson över en fika. Underkänt får jag nog säga.
Det vanligaste ordet bland kommentatorerna är snart ”ganska”. En åkare passerar 0,8 sek före en annan, ”de är ganska jämna”. En svensk passerar som 32:a, ”han är ganska långt efter, en ganska svag öppning”. De tycks inte våga säga som det är utan ska mjuka till, lite dagisspråk. Är man långt efter så är man långt efter, inte ganska långt efter.

Inlagd: 2018-12-08, 14:34
Skriven av: Tobbe H

De stora tyska sponsorerna verkar ha dragit sig ur, nu är det nästan bara Coop man ser på skyltarna. Publiken var också fåtalig i dag för att vara i Norge och någon arrangör i Norge går i konkurs. Verkar som det är på väg mot riktig kris om inte kontinenten och framför allt Tyskland får fram nya storåkare. Stafetterna i morgon kommer troligen inte att se så skojiga ut.
Och ovanpå det så har vi klimatförändringarna…

Inlagd: 2018-12-08, 14:44
Skriven av: Tobbe H

Tobbe H

Det måste till stora förändringar inom skidåkningen för att locka tillbaka den breda publiken.
Skidskytte gör allt tätt. Fullt hus i Slovenien trots att inte hemmaåkarna presterar.

Kolla resultatlistan på 15 km på distansen i torsdags.

Ukraina, Polen, Slovakien, Tjeckien och Lettland i toppen. Perfekt för sporten. Alla kan vara i toppen.

Intresse föds när alla har chansen. Så är det inte inom skidåkningen.
Där handlar det om mediciner, lätta kroppar och syreupptagningsförmåga.

Dags att FIS byter ut folk. Ulvang har förstört sporten. Läkare har förstört sporten.

Inlagd: 2018-12-08, 15:27
Skriven av: Gunvor

Gunvor… Jo mer du sutrer lille (dasstrader), dess bedre er det og være NORSK .. Stakkars lille! .. :)

Inlagd: 2018-12-08, 15:41
Skriven av: pelle

Sverige är hur dåliga som helst och kommer mest troligt ändå vara sämst fyra i herrstafetten imorgon..

Damsidan i sin tur handlar om fem länder.. knappt..

Så det ser illa ut för längdåkningen. Länder från kontinenten skickar knappt lag längre.

Kul att vinna men inte lika roligt när man ser konkurrensen..

Inlagd: 2018-12-08, 16:06
Skriven av: JohanA

Skyttet är trams vilket man gillar på många håll, snart dags för cykelskytte mm

Inlagd: 2018-12-08, 16:07
Skriven av: GKA

”Damsidan i sin tur handlar om fem länder.. knappt.. ”

Som det stort sett gjør i alle sporter, toppen handler som regel av få land. Denne survingen over nivået er latterlig å beskue, alt for tidlig å male fanden på veggen.

Inlagd: 2018-12-08, 16:29
Skriven av: Neithiri

Inte givet att man kan/skall döma ut längdskidåkningens status/framtid utifrån hur många nationer som ställer upp i en världscupstafett. Kanske bättre för en del nationer att tävla i FIS-tävlingar eller kontinentalcuperna istället för att alltid tävla i världscupen tills man är redo att mätt sig med de bästa nationerna i världscupen.

Inlagd: 2018-12-08, 16:48
Skriven av: swestam

Förr i tiden var det den åkare snabbast skidor som var bäst. Nu är det som är starkast i backarna som är bäst.

Det är dags att börja tänka om. Åk på enklare banor då att fler har chansen. Många skidåkare är helt chanslösa i de flesta tävlingarna för att de väger för mycket

T ex Hanna Falk är konkurrenskraftig i Ulricehamn men chanslös på de flesta andra banorna. I t ex cyklingen kör de olika typer av lopp som gör att väldigt många har chansen under en säsong.

Tom inom sprintåkningen handlar det mycket om uthållighet. Byt ut Ulvang. Alla ser vart längdskidåkingen gått sedan han tog över 2006.

Inlagd: 2018-12-08, 16:59
Skriven av: Gunvor

Har vi tur kan det bli riktigt spännande i morgon om segern mellan två lag i vardera stafetten. Att vi troligast blir minst fyra bland herrarna var jag inte ens nära att tro men det är nog så illa när man kollar listan.

Inlagd: 2018-12-08, 17:01
Skriven av: Tobbe H

Norge imorgon:

Weng – Johaug – Haga – Östberg

Ryssland:

Sedova, Nepryaeva, Belorukova och Nechaevskaya (oklart om i den ordningen)

Enligt Expressen. Sverige väntar till kl 18 med att offentliggöra laget.

Inlagd: 2018-12-08, 17:03
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Svenska laget redan släppt sedan minst en halvtimme.

Inlagd: 2018-12-08, 17:11
Skriven av: swestam

Swestam: Okej då stod det fel info där på Expressen-sidan. Om du har laget får du gärna skriva det här?

Inlagd: 2018-12-08, 17:14
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Settlin – Kalla – Ebba – Ida

Inlagd: 2018-12-08, 17:17
Skriven av: swestam

swestam: Var hämtar du laginformationen? Kul att veta.

Inlagd: 2018-12-08, 17:35
Skriven av: Tobbe H

Skojig uppgift för Settlin. Välförtjänt tycker jag också.
Ida lojal som vanligt. Vore riktigt kul om hon tog hem det när nu troligen ingen annan ville åka sista.

Inlagd: 2018-12-08, 17:48
Skriven av: Tobbe H

Tack Swestam. Konstaterar att Norge, Finland, Ryssland och USA alla ställer upp med två damstafettlag imorgon.

Inlagd: 2018-12-08, 18:05
Skriven av: Jörgen

TobbeH: varför tror du ingen annan ville åka sista? Ida känns rätt stabilt bra på lopp i fritt och 5 km är en bra distans för henne i fritt

Inlagd: 2018-12-08, 18:11
Skriven av: Johan

Johan: Det är möjligt att ledningen tar ut laget utan att närmare höra med åkarna, vad vet jag. Men frågar de åkarna kan jag tänka mig att alla säger nja om att åka sista utom Ida. Hon säger nog ” Ja för fan, om ingen annan vill så”.

Inlagd: 2018-12-08, 18:38
Skriven av: Tobbe H

Har jag fattat saken rätt kör Calle andra och Thorén sista. Kul!

Inlagd: 2018-12-08, 19:18
Skriven av: Manne

Tycker det är hugget som stucket men laget utnyttjas nog bäst så här. Ebba och Ida bättre i fristil. Och Ida klarar att avsluta (hon eller Kalla var det). Kalla lika bra i båda. Kul för Settlin att hon får chansen. Det antyder väl också att Jonna inte är aktuell för en stafettsträcka på VM. Kalla och Ebba kör på de sträckor de är tänkta att köra på VM. Ida ersätter Stina på sista och förstasträckan är öppen.

Inlagd: 2018-12-08, 19:20
Skriven av: Per

Thorn skadet förstås va.

Inlagd: 2018-12-08, 19:20
Skriven av: Manne

Kalla var glad idag för ett ganska likartat resultat som i Lillehammer med skillnaden att hon lyckades erövra pallen.Åkningen var ju inte bättre idag snarare sämre om man jämför med TJ.

Inlagd: 2018-12-08, 19:23
Skriven av: GKA

Manne: Ja, återigen verkar de tänka i termer av hur åkarnas styrkor utnyttjas bäst. Calle har ändå varit klart bättre i klassiskt i år.

Inlagd: 2018-12-08, 19:24
Skriven av: Per

Meningslös uppställning förutom att Settlin åker första sträckan. Hon skall testas innan VM. Fast hon har 15 km fritt i benen. Hade varit mer rättvist om hon stått över idag och bara kört första sträckan imorgon.

Hade gärna sett att de testat Ebba mot Johaug imorgon.
Kalla kört 3:e sträckan..och Jonna kört sista sträckan. En Jonna som inte kört idag.

Att se Isa på sista ger inget inför VM. Ida kommer inte köra en fristilsträcka på VM. Hon verkade tagit en för laget.

Inlagd: 2018-12-08, 19:28
Skriven av: Gunvor

Per: Jag tycker inte man kan dra de slutsatser du drar om damernas stafettlag inför VM. Går ju stafett i Ulricehamn där vi får ställa upp med två lag och kan testa olika uppställningar.

Inlagd: 2018-12-08, 19:30
Skriven av: swestam

GKA: Beror kanske på att Kalla körde om två åkare på tampen i dag för att ta sig upp på pallen medan hon senast blev omkörd av tre stycken. I bild för alla att se på TV dessutom. Prestigen spelar kanske in.

Inlagd: 2018-12-08, 19:36
Skriven av: Tobbe H

Swestam: Nej, det är säkert inte kört men det betyder att Jonna måste ta sig förbi Settlin, Ida och Frida Karlsson för att få köra en sträcka på VM.

Inlagd: 2018-12-08, 19:37
Skriven av: Per

Jag tror inte man ska analysera för mycket hur laget ser ut imorgon man tog ut dom fyra bästa från dig vem vet kanske var bestämt redan på förhand..

Är väl ca 80 dagar kvar till VM stafetten så väldigt mycket kan hända..

Inlagd: 2018-12-08, 19:52
Skriven av: jossa

Per: Fast det är just den slutsatsen jag inte tycker man kan dra (att Jonna skulle ligga efter Settlin, Ida och Frida i dagsläget).

Inlagd: 2018-12-08, 19:52
Skriven av: swestam

Per: Frida Karlsson? Neppe, hun er garantert utbrent lenge før VM. Å la den stakkars lilla tjejen mobilisere til barne og klovne-renn er neppe oppskriften, tipper hun kjeder seg ihjel. Mitt tips, ingen Karlsson i VM. Men det er fint, da har vi større sjanser :)

Inlagd: 2018-12-08, 20:01
Skriven av: Neithiri

Efter OS-stafetten där Haag fick åka på konstiga premisser så tycker jag det är otroligt oproffsigt det man gör inför detta viktiga test inför VM.

Stafetten i Ulricehamn kommer inte att ligga till grund för VM- stafetten då banan är för enkel.

Till denna stafett skall man ge åkare bästa möjliga chanser för att kvala till VM- stafetten.

De låter åkare köra 15 km fritt dagen innan en stafett. Är detta bästa förutsättningar för att lyckas?? Knappast, liknar knappast förberedelserna som inför VM- stafetten.

Jonna får inte testa imorgon för att hon var 5:e tjej idag. Otroligt oproffsiga uttagskriterier.

Jonna skulle inte åkt idag, åkt sista sträckan idag.
Ida skall inte åka sista sträckan då hon till 100 % inte skall köra den på VM. I stället skulle Ida stått över stafetten imorgon.

Uselt ledarskap. Inte lärt sig något sedan OS.

Inlagd: 2018-12-08, 20:06
Skriven av: Gunvor

Frida Karlsson
Charlotte Kalla
Ebba Andersson
Stina Nilsson.

Solklar uppställning i VM.

Inlagd: 2018-12-08, 20:07
Skriven av: Gunvor

Swestam: Fast du måste väl hålla med om att Jonna ligger efter Ida och Settlin i dagsläget (i lagledningens ögon) eftersom de två valdes framför Jonna för stafetten i morgon? Eller hur menar du? De ställer väl inte upp med ett annat lag än det lag de tror mest på bland tillgängliga åkare?

Inlagd: 2018-12-08, 20:24
Skriven av: Per

Per

Litar du på ledarstaben omdöme efter OS??
Jonna får inte köra pga för att hon var 5: e tjej idag. Det är det enda skälet. Så resonerar ledningen och motiverar sitt val.

Inlagd: 2018-12-08, 20:28
Skriven av: Gunvor

Nja det återstår att se vem den fjärde blir i VM-stafetten. Ser inte alls den unga och mycket lovande Karlsson som klar, hon måste få vara skade- och sjukfri, prestera under JVM och sedan bli uttagen till VM. Väl på plats under VM ska hon vara i toppform för att peta etablerade åkare (t.ex Ida). Sen återstår att se hur det går för de andra stafettkandidaterna också fram till VM.

Jag hade hellre sett att Jonna fått stå över idag för att testas skarpt på slutsträckan imorgon. Men hon åkte idag och nu är laget uttaget, det ska bli intressant se hur det går.

Inlagd: 2018-12-08, 20:30
Skriven av: Jörgen

10 landslag kör stafett imorgon.
26 landslag var med i någon stafett inom skidskyttet förra. säsongen..

Inlagd: 2018-12-08, 20:39
Skriven av: Gunvor

Sverige har endast två renodlade distansåkare.
Idag körde 3 sprintjejer 15 km fritt. Det är egentligen helt meningslöst. Vad var syftet att köra dessa idag?

Någon som har en bra förklaring? När det hade varit viktigare att vila tills imorgon.

Inlagd: 2018-12-08, 20:51
Skriven av: Gunvor

Gunvor: Generellt sett litar jag på deras omdöme ja. Sedan görs ibland fel val. Det är oundvikligt. På OS hade Haag kört in som 32a på skiatlonen. Ida var ur form medan Falk var i form och hade varit femma på sprinten. I det läget borde de vilat Falk på 10 km skate (där hon blev 21a) och prövat Haag igen. Att låta Haag stå över på 10 km skate för att sedan ta ut henne till stafetten förstår jag att Falk reagerade på. Och i efterhand var det sannolikt fel beslut. På fem km hade Falk sannolikt presterat bra med tanke på den form hon hade. Även på sprintstafetten i VM 2017 blev det sannolikt fel. Slutligen är jag som bekant kritisk till policyn att inte låta Frida K köra en eller ett par VC-lopp före jul. Men generellt sett gör landslagsledningen ett bra jobb. Det visar inte minst säsongsinledningen på damsidan tycker jag. Uttagningarna till Ruka var också rätt. Där var flera av oss inne på andra val som nog hade varit sämre.

Inlagd: 2018-12-08, 21:03
Skriven av: Per

Jag läser i Expressen, där Annika Zell, uttalar sig att stsfettlsget baseras på dagens 15 km fritt. Det är helt befängt. En sprintåkare som Jonna Sundling måste åka bra på 15 km fritt..( En distans dom hon knappt kört i sitt liv).. för att kvala in på 5 km fritt. Rikard Grip och gänget har inte lärt sig ett dugg efter OS. Det är så jkla oproffsigt så man baxnar.

Inlagd: 2018-12-08, 21:10
Skriven av: Gunvor

Håller med Per i det mesta ovan. Tycker dessutom man tagit ut bra lag till imorgon.

Inlagd: 2018-12-08, 21:13
Skriven av: Manne

Hade varit väldigt hårt om Settlin hade blivit petad till imorgon.

Inlagd: 2018-12-08, 21:20
Skriven av: Manne

Per: Om Settlin åker dåligt imorgon, är hon fortfarande före Jonna då?

Om Settlin åker bra imorgon men blir inte uttagen till VM (då hon inte kvalat in på någon individuell distans) medan Sundling blir uttagen till VM (i sprint men kanske också på distans), är Settlin fortfarande före Jonna då?

Finns ju många olika varianter och scenarier så jag tror inte man skall läsa in för mycket i uttagningen. Sverige brukar åka betydligt sämre i världscupstafetter än vad de sedan gör på mästerskap och ofta med ett helt annat lag. Men nu får vi se vad Settlin och Ida går för.

Inlagd: 2018-12-08, 21:25
Skriven av: swestam

Tycker det känns som du har en övertro på Hanna Falks kapacitet. Det hon är bra på distans är lättåkta banor. Hon ska absolut inte ta en stafettsträcka när det är tuffa banor. Dom gånger hon går bra i sprint är när hon kan ta det hyfsat lugnt innan final eller när det är lättåkt. Hur många gånger har hon imponerat för att sen i finalen inte orka?

Inlagd: 2018-12-08, 21:28
Skriven av: Per

Blev fel där. Förra kommentaren är från mig Janne och inte Per

Inlagd: 2018-12-08, 21:31
Skriven av: Janne

Swestam: De två har presterat rätt likvärdigt på distans hittills i år. Så om lagledningen tänker sig att Jonna är ett hyfsat sannolikt alternativ för stafett på VM (mer sannolikt än Settlin) hade de rimligen valt henne i morgon. För om de har det scenariot i bakhuvudet måste det ju vara bättre att låta Jonna köra i morgon än att inte göra det.

Inlagd: 2018-12-08, 21:49
Skriven av: Per

Jeg tror det blir en jevn stafett frem til 3 etappe blant jentene i morgen. I alle fall mellom Sverige og Norge….. Der møter Haga en offensiv Andersson som er i form, der det fort kan renne på seg opp mot 20 sek, mot en formsvak Haga for tiden. Ergo… så har Ida (som også er meget sterk kvinne mot kvinne på et oppløp) tilstrekkelig med sek. og gå på, for og redde stafetten for Sverige…. Mitt uoff. tips!

Inlagd: 2018-12-08, 21:51
Skriven av: pelle

Per: Nu sägs det ju att ledningen gick rakt av på resultatet i dagens lopp och då har de inte tagit hänsyn till vilka man tänker sig är ett hyfsat sannolikt alternativ i VM-stafetten. Som sagt, tror man inte skall läsa in för mycket i denna uttagning.

Inlagd: 2018-12-08, 22:00
Skriven av: swestam

swestam: Hva er vitsen med det? Det er jo totalt verdiøst, 5 fri er noe annet enn 15 fri.

Inlagd: 2018-12-08, 22:04
Skriven av: Neithiri

Om man utgår från dagens lopp så bör Norge vinna. Men så enkelt är det förstås inte. Knappa favoriter är dom dock.

Inlagd: 2018-12-08, 22:24
Skriven av: Manne

Håller inte med Neithiri så ofta men här gör jag det, går inte jämföra 5 och 15 km. Förstår inte hur ledninge tänker, Jonna klippt och skuren för 5 km och även duktig kvinna mot kvinna.

Inlagd: 2018-12-08, 22:37
Skriven av: Janne

Sammenligner man dagens passering etter 6 km, (som var dagens passeringpunkt) har man et vist holdepunkt og rette seg etter i forholdet mellom Ida og Jonna. Mulig ledelsen har brukt det som fasitsvar.

Inlagd: 2018-12-08, 22:48
Skriven av: pelle

Pelle: Hvordan stillingen er på et 15km løp etter 6km er totalt uinteressant med tanke på en rask 5km stafettetappe, alle løperne i dag la jo opp sitt løp med tanke på 15km, så hvordan klarer du å foreslå noe så dumt?

Inlagd: 2018-12-08, 23:07
Skriven av: Neithiri

Enig om att dagens lopp inte är en bra värdemätare för vilka som borde få åka stafetten.

Inlagd: 2018-12-08, 23:08
Skriven av: swestam

Min amatöranlys är att ledningen kommer vräka Settlin till Davos-sprinten och därför kompenserar henne med denna stafettstart. Den gode Grip har ju agerat på liknande sätt tidigare.

Synd att Elina Rönnlund var så svag idag, allt tyder ju på att de tidiagre loppen hon gjort i vinter varit på en hög nivå. Nu blir det till att revanscera sig under ScanCupen, något för herrar Sandström och Lagesson också får försöka med.

Inlagd: 2018-12-08, 23:15
Skriven av: Jan

Neithiri

Pelle har dock en poäng eftersom Grip faktiskt tog ut Haag till Sotji-stafetten (på en skejtsträcka) eftersom hon var före Lindborg efter 5km på 10km klassiskt. (Åtminstonde kommuicerade karln det så).

Inlagd: 2018-12-08, 23:18
Skriven av: Jan

Ingen kan väl med säkerhet säga att Sundling är bättre än Settlin och Ida på 5 km. Däremot är hon förmodligen en bättre spurtare. Men efter 5 kilometers åkning är inte det heller så säkert.
Sedan finns det en aspekt som vi utomstående aldrig pratar om och det är prispengarna som delas ut. För vissa åkare som lever på marginalen är de mycket viktiga och tycker man att man är kvalificerad för ett lopp där pallplats nästan är säker så känns det inte så kul att bli förbigången. I en stafett som egentligen inte betyder något alls är det inte alls otänkbart att ledningen tar hänsyn till en sådan sak. Ebba drog in 68000 i prispengar förra året läste jag.
Det här är inga hockeyspelare som får en årslön på 62 miljoner som en svensk spelare skrev kontrakt på i veckan. En kille jag knappt hört talas om.

Inlagd: 2018-12-09, 07:18
Skriven av: Tobbe H

Helst av allt ville jag sett denna uppställning idag:

Frida Karlsson
Ebba Andersson
Jonna Sundling
Stina Nilsson

Alternativet hade varit och haft Stina på 3: e och Jonna på 4 :e.

Detta är ett stafettlag som Sverige kan ha i 10-12 år framåt. Genomsnittsåldern är 22 år.

Denna uppställning måste få erfarenhet.

Inlagd: 2018-12-09, 09:45
Skriven av: Gunvor

Håller med Tobbe här. Sen tror jag inte man går rakt av på gårdagens resultat, även om det varit tungan på vågen mellan Ida, Jonna och Evelina. Tycker det är rätt att Evelina får chansen efter hur hon inlett säsongen. Det som åker bäst för stunden bör få åka (även om man i en vm-stafett även kan väga in andra aspekter om det är jämnt). Jag tror inte man ska ta ut lagen till en stafett i början på december baserat på ”vem man tror mest på”. Med det sagt tror jag inte heller man ska dra några växlar på dagens uttag när det gäller vm.

I Norge tycks man däremot resonera på annat sätt när man låter Krogh åka sista.

Inlagd: 2018-12-09, 09:51
Skriven av: Manne

För att undvika den katastrofala laguttagningen av Anna Haag i OS så krävs det tydliga uttagningsktiterier för varje stafett. Då damerna inre har 5 km på programmet måste det finnas en tydlighet hur de tänker när de tar ut varje åkare.

Inlagd: 2018-12-09, 10:26
Skriven av: Gunvor

Lär dom sig aldrig svenska lagledningen. Måste ha tydliga besked till Settlin att inte dra en meter. Så sätter hon upp farten själv. Helt sjuk, amatörtaktik av svenska laget.

Inlagd: 2018-12-09, 10:45
Skriven av: Janne

Ajdå, Settlin blir nog inte aktuell för VM-stafetten, kroknar efter halva distansen när tempot höjdes och tappar mycket..

Inlagd: 2018-12-09, 10:45
Skriven av: Jörgen

Med 15 km fritt i benen och sämre skidor så kan ledningen ha detta som underlag att inte plocka ut Settlin i en VM- stafett. Uselt ledarskap och väldigt taskigt mot åkarna att inte få bästa förutsättningar för att delta i en VM- stafett. Som sagt värdelöst ledarskap.

Inlagd: 2018-12-09, 10:46
Skriven av: Gunvor

Fast Anna Haag var flera ggr 30-45 sekunder på sin sträcka och hon fick förtroende gång på gång..

Ett svagt ledarskap gör att starka åkare i gruppen kan styra ledarskapet dit de vill.

Inlagd: 2018-12-09, 10:49
Skriven av: Gunvor

Kan bli skämskudde för oss svenskar idag…

Kalla lika trög som Evelina…

Inlagd: 2018-12-09, 10:58
Skriven av: ErrkaPetti

Verkar vara katastrofglid på svenska skidorna.

Inlagd: 2018-12-09, 10:59
Skriven av: V.Vittoz

Gunvor… (Vasstrader) Men Kalla taper jo også, så hvem skal du sette inn da for Sverige? ;)

Inlagd: 2018-12-09, 11:01
Skriven av: pelle

Sedova, som kör tredje för ryska förstalaget nu,
– Är hon släkt med Sedov, han som spåddes bli en riktig superstjärna, men har haft så mycket hjärtproblem?

Inlagd: 2018-12-09, 11:03
Skriven av: Lisa

Vilken damstafett-fest Gripen ordnade.
Håll Frida fortsatt borta nu så blir det nog bra Grip! Mäktigt ledarskap.

Alla svenskor åker som skit. Dundervalla?

Inlagd: 2018-12-09, 11:10
Skriven av: barterhallen

Hehe… Ska man ta ut vm-laget baserat på den här stafetten, får man nog ta ut fyra andra åkare.

Inlagd: 2018-12-09, 11:11
Skriven av: Manne

Det är nog bara att konstatera att det svenska vallateamet har haft svårt att hantera snön i Beito den här helgen. Första missen i år.

Inlagd: 2018-12-09, 11:18
Skriven av: Per

Lätt att sitta i efterhand att ta ut laget, men jag tror vi hade haft ett helt annat läge om vi startat med Ida – Ebba – Charlotte – Jonna. Tror inte Ida hade släppt Weng.

Inlagd: 2018-12-09, 11:19
Skriven av: V.Vittoz

Vad gäller uttagning kan vi kanske tona ner kritiken lite. Settlin har en dålig dag. Charlotte och Ebba har inga vidare inspirerande lägen. Ida ser ut att göra det bra.

Dem enda två som är aktuella att ta sista platsen i stafettlaget (om vi ska vara ärliga) är Ida, eller möjligtvis Frida.

Jag tycker diskussion mellan Jonna och Evelina är lite överdriven. Kan lova här och nu att ingen av dem kör den vm stafetten.

vad gäller Frida, så ska hon bara köra vm om hon har energi att göra sig själv 100% rättvisa. Och Frida är absolut starkare på 10km klassiskt än 5 km klassiskt så ska vi ge henne en start i VM så är det där jag tycker hon ska köra.

Mitt VM lag är Ida – Charlotte – Ebba – Stina.

Inlagd: 2018-12-09, 11:29
Skriven av: Fredrik

Ida klart bäst i laget idag med bästa sträcktid på sista sträckan. Svenskarna riktigt dåliga idag och Norge regerar.

Inlagd: 2018-12-09, 11:31
Skriven av: Janne

Ida gjorde det jättebra, men inte de andra.

Inlagd: 2018-12-09, 11:31
Skriven av: Ingrid

Virker ikke som om ledelsen i Sverige har noen plan på det de gjør, de bare setter inn løpere her og der uten noen som helst tanke på hvordan løperne egentlig er skapt og hva de er gode på. Tror Grip må være tidenes dårligste sjef.

Inlagd: 2018-12-09, 11:37
Skriven av: Neithiri

Settlin på första var en dumhet och en otjänst mot åkaren. Förstår att Gripen kan göra en sån dundertabbe.Inte den sista heller.

Inlagd: 2018-12-09, 11:40
Skriven av: GKA

Ledare Zell före loppet: ”Settlin har full koll” typ vi har satt upp laget efter åkarnas styrkor..

Haha.. parodi.

Att inte köra VM-laget är ändå ingen ursäkt för det här.. vi ska vara tvåa en medeldag och trea som absolut sämst. Finland och Ryssland 2 åker bara stabilt och det är uselt av oss att inte slå dom uppställningarna med vissa åkare som knappt tar VC-poäng.. Dåligt av USA också som kör med ordinarie lag man har större svagheter i laget än oss..

Inlagd: 2018-12-09, 11:42
Skriven av: JohanA

Är Grip ens på plats i Beitostölen? Är väl Zell som är ansvarig för uttagningen.

Inlagd: 2018-12-09, 11:43
Skriven av: swestam

Settlin är motsatsen till en fighter.. alltid när hon blir pressad faller hon ihop. Hon borde ha mental träning för hon kan åka snabbt när hon inte har någon press på sig. Så fort hon har förväntningar på sig går det inte.. Kan tycka lite synd om henne, hon vet redan i intervjun efteråt att VM är kört nu. Där hade hon inte åkt ändå men oavsett..

Inlagd: 2018-12-09, 11:44
Skriven av: JohanA

Vallalastbilen får helt ta på sig att det inte blev någon spännande stafett den här gången heller. Settlin tappade utför under hela sträckan och sedan tog krafterna slet och Kallas skidor gick lika dåligt. Fredriksson borde ha uppmärksammat det mer tycker jag. För övrigt är Fredriksson en rätt trist kommentator men kanske är jag för kritisk.
Niklas ”ganska” Nord var i form i dag igen. Sverige passerar 55 sek bakom ”Sverige ligger ganska långt bakom”. Tre lag passerar inom 1 sek ”de åker ganska jämnt”.

Inlagd: 2018-12-09, 11:45
Skriven av: Tobbe H

Gunvor: Settlin tappar 40 sek bara på andra varvet.. på första varvet är hon uppe och drar och sätter upp tempot.. Så korkat hade Ida eller Sundling aldrig kört.. Spelar ingen roll vad dom hade gjort för det är Karlsson som ska åka förstasträckan men Settlins insats var bedrövlig..

Inlagd: 2018-12-09, 11:49
Skriven av: JohanA

Imponerende hvordan de russiske jentene presterer pr. dags dato. Det kommer stadig opp nye navn som presterer. Når deres 2-lag tar plassiffer 2, i en vc-stafett, sier det alt. De kan fort bli det laget som blir den største konkurrenten under VM-stafetten Seefeld…

Inlagd: 2018-12-09, 11:50
Skriven av: pelle

Kanske får Settlin åka i andralaget i Ulricehamn men till VM lär ledningen komma ihåg hur hon stummade efter halva sträckan i Beito, det får inte ske i VM.

Inlagd: 2018-12-09, 11:54
Skriven av: Jörgen

Håller med Fredrik. Ida gör det bra idag. Det är hon eller Frida Karlsson som är aktuella för VM-stafetten efter den här helgen. Sedan kan jag tycka att Ida hellre borde ha fokat på att ta Diggins på slutet istället för att försöka gå ikapp men det är en detalj. Jag kan förstå att hon vill ta in lite på de där framme. Ida visar att hon är ett tänkbart alternativ till Stina på sista.

Inlagd: 2018-12-09, 12:02
Skriven av: Per

Jörgen

Ett bra ledarskap resonerar: ” Vi gav inte Settlin bäst förutsättningar i Beito. 15 km fritt i benen dagen innan och usla skidor skall inte ligga till grund för att delta i en VM- stafett”. Ett bra ledarskap ge henne chansen i nästa stafett så att hon kan visa upp sig med rättvisa förutsättningar.

Inlagd: 2018-12-09, 12:02
Skriven av: Gunvor

Johan A

Med usla skidor åker man sig stum. Att se att de andra glider bättre är psykologiskt mycket jobbigt. Fysiskt får man kämpa mycket mer. Med 15 km fritt i benen igår blev uppgiften omänsklig.

Settlin bör få ny chans i nästa stafett.

Inlagd: 2018-12-09, 12:12
Skriven av: Gunvor

Kalla
`inspirerande läge att gå ut i jaktläge`
Hon borde väl fatta att ingen över huvud taget tror på vad hon säger.
Inte för att man vill vara för kritisk men
börjar hon inte bli lite väl robotaktig i intervjuerna?
Om hon inte skulle vara så kontrollerad skulle hon säga att det gick uselt idag och hade halvtaskiga skidor.
Känns så med Ebba också att hon gått i Stinas intervjuskola.

Inlagd: 2018-12-09, 12:15
Skriven av: KarlP

Märkligt att inte ledarna coachar Settlin tidigt i loppet att gå in och lägga sig bakom med tanke på att hon gör premiär i en A-lags stafett. Det är lätt att förivra sig och känna sig stark sen slår klubban till direkt när farten ökar något. Det är typiskt orutinerat kört och det är ledarna som måste gå in och ”beordra” henne att gå in bakom tidigare.
Jag tror inte skidorna var så mycket sämre.

Inlagd: 2018-12-09, 12:25
Skriven av: Kallner

Skulle man hänga ut Zell för uttagningen?
Kalla har självironi inget snack om saken.”Jaktläge”
Åkarna svarar på dom frågar dom får av respektfulla
utfrågare. Tyvärr slött jobb av dessa.

Inlagd: 2018-12-09, 12:29
Skriven av: GKA

Per: Jag förstår inte hur du kan säga att det (bara) är Ida eller Frida som aktuella för VM-stafetten efter denna helg. Visst att Sundling inte åkte bra igår, men hon hade 10:e åktid på den klassiska jaktstarten i Lillehammer.

Inlagd: 2018-12-09, 12:29
Skriven av: swestam

De positiva idag var idas sista sträcka riktigt bra de negativa svenska vallningen på klassiskt även tveksamt hur Ebbas skidor var men svårt analysera hennes..

Kallner: Settlin har åkt stafett förut i första laget . och som hon själv säger är de lätt hamna först när man startar föst med bara två spår men skulle släppt upp andra tidigare än hon gjorde…

Inlagd: 2018-12-09, 12:32
Skriven av: jossa

I intervjun innan sa ju Settlin att hon hade blivit coachad att spara så mycket energi som möjligt för att inte tappa tid.
Hon gjorde ju tvärtom så det får Settlin ta på sig tycker jag.
Men varför är det så att svenskar i allmänhet har så svårt att kriga om positioner.Det gäller ju väldigt många åkare som Calle och Rickardsson också bland annat.Man kan se dom ute och dra jättemycket sen är de helt plötsligt på 15:e plats medan tex Cologna och en massa norrmän alltid lyckas lägga sig långt framme utan att dra.
Det är väl bara vissa sprinters i Sverige som har känsla för det här.Som Stina tex.

Inlagd: 2018-12-09, 12:34
Skriven av: KarlP

Angående intervjuer. Frågorna är också robotaktiga och främjar robotaktiga svar. ”Vilket läge vill du ge Kalla?”. Tror intervjuaren att svaret ska bli ”sämsta möjliga så att hon får slita häcken av sig”. Det finns ju bara ett svar på den frågan så frågan behöver inte ens ställas. Jag tycker åkarna visar ett berömligt tålamod i de där intervjuerna. Dessutom vet de att om de skulle råka säga något kontroversiellt så blir det genast krigsrubriker i tabloiderna. Jag tycker t.ex. att Stina Nilsson är jättecool i intervjuerna. Jag njuter varje gång medan reportrarna svär inombords.

Inlagd: 2018-12-09, 12:39
Skriven av: Tobbe H

Ja det kanske är det som skulle behövas.Reportar som kör lite följdfrågor
Typ
Menar du verkligen allvar när du säger att utgånsläget var inspierande?
Sen trots de inspierande läget tappar du väldigt mycket tid.Beror det på dåligt material eller hade du en dålig dag ?
Tycker man kan ta det lugnt med frågorna när en åkare är knäckt som tex med Settlin idag men inte annars

Inlagd: 2018-12-09, 12:41
Skriven av: KarlP

Vad gäller Stina så håller jag med .Hon är jättecool och man skrattar inombords när reportrarna sliter sitt hår.
Men blir inte så roligt om den unga generationen tar efter och ingen vill säga vad dom tycker igentligen

Inlagd: 2018-12-09, 12:44
Skriven av: KarlP

Om nu Settlin hade så usla skidor hade hon väl blivit omåkt i första utförslöpa av flera lag och inte behövt dra något. Skidorna var inte på topp (som i jaktstarten i Lillehammer) men tror inte det var katastrofdåligt.

Inlagd: 2018-12-09, 12:56
Skriven av: Johan

Stumhet handlar om att man inte återhämtat sig tillräckligt efter senaste lopp samt att man får slita mer än sina konkurrenter pga sämre skidor. Detta om man har formen vilket Settlin visat.

Således är det vansinne att hon får åka ett viktigt stafettlopp om hon maxat 15 km fritt dagen innan.

Det säger sig självt.

Inlagd: 2018-12-09, 12:57
Skriven av: Gunvor

Vissa säger att hon var i spets gjorde att hon stumnade. Är man återhämtat så spelar det roll var man ligger i fältet.

Inlagd: 2018-12-09, 12:59
Skriven av: Gunvor

KarlP: Exakt så. Taktik har aldrig varit svensk längdåknings starka sida.
Dock finns undantag som när Olsson van 5-milen och 3-mils loppet i Vancouver.

Inlagd: 2018-12-09, 13:03
Skriven av: Kallner

Swestam: I dagsläget är Jonna helt uppenbart inte aktuell. Hon blev inte ens uttagen till dagens race när Stina och Frida Karlsson inte var på plats. Men visst, det kan ändras till februari.

Inlagd: 2018-12-09, 13:03
Skriven av: Per

Sen kan man fråga varför inte Kalla släpper fram tårarna igen, svaret skulle bli intressant tycker jag.

Inlagd: 2018-12-09, 13:04
Skriven av: GKA

När Kalla tappar sekunder är det ett tydligt tecken på att skidorna varit usla idag.

Inlagd: 2018-12-09, 13:14
Skriven av: Gunvor

Gunvor
Hon hade säkert stummat även om hon inte legat i täten.Men allting samma är det en nackdel stt ligga först .Så om hon hade sparat mer på energin hade hon inte tappat lika mycket
Sen häller jag med.Idiotiskt att köra 15 km dan innan om man är aktuell för stafetten om man heter Jonna eller Evelina.
Här hade man potential att kunna hota Norge i en världscupstaffett men det verkar man inte bry dig om .Hur tänker man ?
Norskorna står och tokhoppar efter den sjutioelfte vinsten i rad medan svenskarna kastar bort chanserna redan i laguttagningen på Lördagen

Inlagd: 2018-12-09, 13:20
Skriven av: karlP

Per: Tror att Sundlings chanser att få åka i VM inte påverkades idag. Settlins VM-stafettaktier gick nog däremot ner och Idas upp med hennes goda insats men Sundlings är oförändrade då hon inte deltog. Troligen hade dock inte heller Sundling kunnat göra sig själv rättvisa om hon åkt idag med gårdagens långa lopp i kroppen.

Kan tycka att de borde ha bytt plats i programmet dvs kört stafetterna igår lördag och 15/30 km med individuell start idag. Men de som planlagt och bestämt världscupprogrammet kanske inte tycker att stafetter är så viktigt.

Ser att i Ulricehamn kommer det att köras 10/15 km fristil dagen innan stafetten.

Nu är det snart herrarnas tur att köra.

Inlagd: 2018-12-09, 13:24
Skriven av: Jörgen

Varför tränar Stina i helgen, borde varit med på stafetten om hon ser att den är viktig.Tippar att sprinten är prio ett och inte laget.

Inlagd: 2018-12-09, 13:33
Skriven av: GKA

Hvor mange av de norske jentene stod over gårdagens 15 km, som gikk stafetten i dag da?
Topptrimmet løpere som trener 365 dager i året, tåler vel og konkurrere 2 dager på rad.

Inlagd: 2018-12-09, 13:34
Skriven av: pelle

Iversen får perfekta förutsättningar för att ta En plats i en VM- stafett. Han körde inte igår. Han är helt fräsch. Jmf det med Evelina Settlin. Rena vansinnet från vägledningen. Ytterst orättvist.

Inlagd: 2018-12-09, 13:35
Skriven av: Gunvor

Dom har inte lyckats göra något åt skidorna verkar det som. Katastrof!

Inlagd: 2018-12-09, 13:36
Skriven av: V.Vittoz

usla skidor på Burman

Inlagd: 2018-12-09, 13:37
Skriven av: karlP

Karl p

Hade inte Evelina kört igår och fått bra skidor så hade hon kört till sig en Vm plats idag. Kolla Iversen som ät helt fräsch idag.

Inlagd: 2018-12-09, 13:37
Skriven av: Gunvor

Burman er sjanseløs her, dårlig glid.

Inlagd: 2018-12-09, 13:39
Skriven av: Neithiri

Gunvor detsamma gäller alla, de hade varit pigga och fräscha om de inte kört igår.

Inlagd: 2018-12-09, 13:40
Skriven av: Jörgen

Tycker att man kan sluta tjata om VM; detta är absolut INTE ett kvalificeringslopp för VM.

Inlagd: 2018-12-09, 13:40
Skriven av: Gobby

GKA… Vilken märklig kommentar.

Inlagd: 2018-12-09, 13:44
Skriven av: Manne

Synd om Burman. Fredriksson måste ju säga det uppenbara nu. Att Sveriges skidor är usla. Det syns ju direkt i bild när han stakar utför allt vad han har samtidigt som de övriga bara glider ifrån. Burman var ändå sexa på den klassiska sträckan i Lillehammer.

Inlagd: 2018-12-09, 13:45
Skriven av: Per

Är det så att man inte ville erkänna att svenska kvinnliga stafettens katastroföppning berodde på skidorna
Därför behövde man inte ändra något inför herrloppet?
Det är också lite typiskt svenska skidlandslaget.I norska landslaget har de aldrig den resttriktionen.Om man inte har vunnit och inte haft de bästa skidorna är det smörningens fel.
men inspirerande jaktläge för Calle:)

Inlagd: 2018-12-09, 13:50
Skriven av: karlP

GKA: nu vet jag inte om du är fullt allvarlig, men varför skulle Kalla ”släppa fram tårarna” efter en vc-stafett utan bästa laget, från ett kasst utgångsläge, när hon tog en pallplats igår? En dålig sträcka idag ja, men det känns väl inte som att hon ska uppleva sig förstörd efter det här?

Inlagd: 2018-12-09, 13:51
Skriven av: Lisa

Gunvor/Vasstrader, kan du snälla lugna ner dig lite.

Kan vi inte diskutera skidåkningen och det som händer i loppen här i trådarna utan att du ska hänga kvar vid en enda fråga under en hel dag/helg och försöka provocera med den? Jag undanber mig att diskutera med dig, så räkna inte med något svar från mig. Ha en fin vinter.

Inlagd: 2018-12-09, 13:55
Skriven av: V.Vittoz

OM vi skall ha chans att kunna utmanna Norge i VM måste vi hitta goda förutsättningar med ett stafettlag. Håller med om Frida-Kalla-Ebba och Stina bör kunna ge oss bäst möjligheter framöver.

Inlagd: 2018-12-09, 14:19
Skriven av: Mats

Att man inte vill såga vallarna kommer väl från låg ålder att vallarna ställer upp i ur och skur gratis.
Tycker att man får lämna det när det gäller landslaget där vallarna är anställda och betalda.Sen att till och med reportrar på TV inte vågar säga som det är rakt ut det är ju lite skumt kan man tycka
Hur kan man förbättra sig när man inte vågar ge kritik
Burman sa som det var.All heder åt honom

Inlagd: 2018-12-09, 14:26
Skriven av: karlP

Nä det var kassa skidor som fällde pojkarna och flickorna idag. Inte tal om nåt annat.
Lisa. Skojade lite med Kalla som du förstår.
Handlar ju bara om skidor och inget allvarligt så.

Inlagd: 2018-12-09, 14:29
Skriven av: GKA

Nu håller vi på ryska herrarna…

Inlagd: 2018-12-09, 14:35
Skriven av: ErrkaPetti

Nära tio-i-topp för Svenska herrarna!

Inlagd: 2018-12-09, 14:44
Skriven av: ErrkaPetti

Det blir nok langt verre under VM på ski, når ”bamsen” Ustiugov går siste etappen for russerne, kanskje mot en topptrimmet Klæbo.. Men god innsats av begge de norske stafettlagene..

Inlagd: 2018-12-09, 14:57
Skriven av: pelle

De som efter damloppet trodde att våra skidor var rätt hyfsade tror väl annat nu kan jag tänka. Settlin gjorde ett bra lopp och bättre än Burman överfört till en 5:a. Eller så lyckades vallarna efter fiaskot i damloppet under de timmarna till herrloppet fixa till ännu sämre skidor till killarna. En prestation i så fall.
Nej, Settlin gjorde nog ett kanonlopp egentligen.
Killarna skulle visst bli minst 4:a men det blev en 11:e-plats. Så kan det gå.
Hård och Blomqvist hade förmodligen snabbt sett att materialet var kass men det gjorde inte dagens kommentatorer. Underbetyg.

Inlagd: 2018-12-09, 14:59
Skriven av: Tobbe H

Vilket tjat! Alla 4 svenska tjejerna åkte 15 km.
Inte bara Settlin. Ändå åkte Ida så bra

Inlagd: 2018-12-09, 15:20
Skriven av: Lotta

Enda slutsatsen som går att göra efter dagens miserabla lopp är väl att Ida tagit ett steg närmre den fjärde platsen i stafettlaget, frågan är bara vilken sträcka…

Inlagd: 2018-12-09, 15:24
Skriven av: Emil

Nytt inlägg är nu skapat här på Skidpepp gällande Davos nästa helg. Då körs det sprint fristil samt 10/15 km fristil.

Inlagd: 2018-12-09, 15:27
Skriven av: Jörgen

Tyvärr så har svenskarna blivit bortvallade alltför ofta de sista åren. Ida åkte bra, men det var framförallt det klassiska materialet som inte var bra.

Inlagd: 2018-12-09, 15:31
Skriven av: H. G. Wells

Gunvor: Du vet tydligen bäst.

Inlagd: 2018-12-09, 15:33
Skriven av: Lotta

??? I ett ordinärt och enkelt vallningsföre med minusgrader och uppehåll så misslyckas vårt resursstarka vallateam totalt. Såg ingen annan nation som misslyckades. Känns obegripligt.

Inlagd: 2018-12-09, 15:43
Skriven av: Gunmas Svanberg

Gunmas Svanberg: I OS i Sochi vallade det norska laget bort sig. Så även de bästa nationerna och nationerna med mest resurser kan valla bort sig i ”lättsaltade” förhållanden.

Inlagd: 2018-12-09, 15:47
Skriven av: swestam

Borde väl finnas någon registreringsfunktion på det här forumet så att någon moderator kan stänga av användare som lusar ned forumet med en massa skräpinlägg?

Inlagd: 2018-12-09, 15:53
Skriven av: Gunmas Svanberg

Vallningsansvarig Niemi står och skrattar i TV åt missen. Sparka vallateamet.

Ulf Karlsson tog tag i dessa problem och sparkade Poromaa som misslyckades totalt i VM 2011. Det händer hela tiden i Norge.

Inlagd: 2018-12-09, 15:56
Skriven av: Gunvor

Intervjutjejen i SVT, jag har tyvärr missat namnet, skärpte till sig rejält och gjorde en bra intervju med vallakillen (Niemi?) men han tycktes mest vara förvirrad över det som hänt. Flera timmars grunnande i ångorna hjälpte tydligen inte ett dugg.

Inlagd: 2018-12-09, 16:19
Skriven av: Tobbe H

Vallaansvarige Anders Niemi ber om ursäkt efter dagens vallamissar:

https://www.expressen.se/sport/langdskidor/ursakten-efter-det-svenska-vallafiaskot/

Inlagd: 2018-12-09, 16:20
Skriven av: Jörgen

Synd att Settlin/Kalla inte kunde säga som det var . Då hade vi sluppit en massa klagomål på enskilda åkare. Fattar inte varför det ska vara så svårt att yttra sig om sanningen.

Inlagd: 2018-12-09, 16:51
Skriven av: GKA

Jörgen: Tack för länken. Konstigt att man inte rättade till fästvallningen till herrarnas stafett. Vallamomentet är ju en extra krydda i längdåkningen som gör det hela litet mer spännande. Surt när det drabbar Sverige bara. Var ju en del vallamissar i OS också. Blir det en vana vill det nog till förändringar i vallateamet.

Inlagd: 2018-12-09, 16:58
Skriven av: Gunmas Svanberg

En liten kul grej är att Idas pojkvän är vallachef.

Inlagd: 2018-12-09, 16:58
Skriven av: GKA

GKA

Ida har inte tagit en slutsträcka sedan 2010.

Var vallamissen medvetet för att förbättra Idas chanser att åka i VM- stafetten??

Inlagd: 2018-12-09, 17:15
Skriven av: Gunvor

@GKA: Varför skall åkarna behöva säga att de har dåliga skidor? Det var ju helt uppenbart med en gång, när Settlin leder uppför men halkar efter så fort det är nedförsbacke, när Kalla åker jämnt med Tysklands Katharina Hennig och när Ebba Andersson har 5:e bästa tid på si sträcka!.Vallateamet missar ibland, vi har ett större problem med svenska sportjournalister!

Inlagd: 2018-12-09, 17:42
Skriven av: Kurt

Gunmas
Skräpinlägg.Är det inlägg där du inte håller med eller?
Kan du peka ut skräpinläggen så man vet vad du menar.

Inlagd: 2018-12-09, 17:58
Skriven av: karlP

KarlP… Tror dom inläggen redan är borttagna nu, som det verkar. I alla fall var det massa inlägg från en signatur som verkar ha försvunnit under eftermiddagen dagen.

Inlagd: 2018-12-09, 18:07
Skriven av: Manne

manne Ok
Nu när jag tittar i tråden så förstår jag vad som är borttaget
Har inte läst på ett par timmar.Men innan dess så förstår jag inte vad som var så kontroversiellt med inläggen från G… att de måste tas bort
Det blir ju inte roligt att följa tråden om alla är överens

Inlagd: 2018-12-09, 18:15
Skriven av: karlP

karlP: Blir litet tröttsamt att läsa en oändlig massa inlägg som avhandlar samma saker hela tiden. Såsom att svenska vallarna medvetet vallar bort de svenska åkarna, norrmännen dopar sig, Rikard Grip är värdelös o.s.v…. Men det kanske bara är jag som tycker sådant är drygt?

Inlagd: 2018-12-09, 18:40
Skriven av: Gunmas Svanberg

En rolig kommentar från Kalla om Norge efter stafetten: Dom är starka!

Inlagd: 2018-12-09, 18:42
Skriven av: GKA

När det gäller vallamissen så är det anmärkningsvärt att inte experten som satt och kommenterade loppen i SVT inte i ett tidigt skede såg vad som skett med materialet. I stället satt han och kritiserade Settlin och senare även Burman. Jag är lite tjatig här men det är bara så dåligt.

Inlagd: 2018-12-09, 18:52
Skriven av: Tobbe H

GKA: Är du fixerad vid Kalla?

Inlagd: 2018-12-09, 18:57
Skriven av: Tobbe H

Jag tror både Blomqvist och Fredriksson har gått på minor när de kritiserat landslaget tidigare, därför tror jag Fredriksson inte talade ur skägget idag.

Inlagd: 2018-12-09, 19:09
Skriven av: swestam

Alle smøreteam gjør feil, dessverre. I dag var det de svenske løperne som ble rammet, trist at det skulle skje presis i dag, når det endelig var en stafett i vc. Det hadde vært meget interessant og sett kampen mellom Ingvild og Ida på den siste etappen. Ida virket meget sterk forresten!

Inlagd: 2018-12-09, 19:14
Skriven av: pelle

jag vill tydliggöra en av mina tidigare kommentarer från idag. Jag sa att varken Settlin eller Jonna var aktuella för en VM staffett utan att det handlar om Ida och Frida.

Jag tycker inte och tror inte att Settlins chanser har försämrats i och med idag, jag hävdar helt enkelt bara att jag inte tror att möjligheten fanns där innan idag heller.

I VM så är prio 1 att vi ställer det säkraste laget på banan. Ida – Charlotte – Ebba – Stina.

Jag hävdar att Frida fortfarande har en chans att slå sig in, just för att jag personligen har svårt att säga exakt hur bra hon är – jag tänker inte bygga upp min bild av hennes kapacitet på ett svenskt genrep från bruks, ett junior vm och några scandi cup starter i våras. Jag tycker hon behöver visa väldigt mkt för att hon ska gå före Ida, men hon är nog den enda jag tycker har chansen.

Slutsatsen att både Jonna och Evelina är ett snäpp ojämnare än Ida håller väl dem flesta med om?

Inlagd: 2018-12-09, 20:00
Skriven av: Fredrik

”Slutsatsen att både Jonna och Evelina är ett snäpp ojämnare än Ida håller väl dem flesta med om?”

Men Jonna har högre högstakapacitet än Ida.

Inlagd: 2018-12-09, 20:24
Skriven av: swestam

Tobbe H,
Nej men media är det, Den kommentar jag visade kom från text Tv och som man tyckte var värd att offentlig göra. Detta är enligt mig en humörhöjare väl medveten om att alla inte tycker som jag.
Sen håller jag med dig om Fredrikssons insats

Inlagd: 2018-12-09, 20:29
Skriven av: GKA

En dag, ett lopp, kan bevisligen Jonna slå Ida (se jakten i lillehammer). Men jag tror inte att Jonnas maxkapacitet är större än Idas. Ska vi diskutera maxkapacitet och förmåga över ett race kan vi ju titta på genrepet i bruksvallarna, där ebba var över minuten efter Charlotte, betyder det då att Charlotte har en kapacitet som krossar Ebbas eller att Ebba hade en sämre dag?

Jag kan bli felbevisad, men jag tror vi kommer se Ingemarsdotter topp 7 på 10 klassiskt innan OS vid nå tillfälle, det tror jag definitivt hon har kapacitet för.

Inlagd: 2018-12-09, 21:00
Skriven av: Fredrik

swestam: tycker de är hårt att säga att Jonna har högre maxkapacitet än vad Ida har vet inte riktigt vad man ska grunda de på då menar jag alltså distanslopp och nu pratar jag internationella lopp WC lopp…svårt hitta något lopp som styrker de hela

Ida känns bättre och säkrare i fritt är min uppfattning just nu

Inlagd: 2018-12-09, 21:34
Skriven av: jossa

Fredrik: Denna säsong har Jonna tagit en världscupseger i sprint och 10:e bästa åktid i jaktstart på klassikt. Ida har en tredjeplats i sprint och 10:e plats i distans. Förra säsongen hade Jonna en andraplats i sprint och en niondeplats i sprint. Ida hade en fjärdeplats i sprint och en niondeplats på distans. För mig betyder det att Jonna har högre maxkapacitet än Ida.

Inlagd: 2018-12-09, 21:39
Skriven av: swestam

jossa: Jag tycker nog att en stafettsträcka på 5 km är någonstans mitt i mellan sprint och traditionell distans (10 km) så jag tycker nog man bör titta på både sprint och distans när det maxkapacitet.

De flesta som ville ha Falk i OS-stafetten hänvisar till att Falk blev femma i sprinten på OS (men då hänvisar de bara till vad Falk gjort på sprint).

Jag vill hellre ha Jonna på en klassisk etapp inte på en fristilsetapp (om hon nu inte skulle komma i superform) så därför vet jag inte hur mycket att Ida känns säkrare i fristil påverkar Jonnas stafettchanser

Inlagd: 2018-12-09, 22:40
Skriven av: swestam

swestam: Ida brukar väl rätt ofta få till rätt bra lopp just på 5 km fritt och även stafetten idag var bra där hon även tog ett väldigt ansvar var väl ingen som var snabbare än henne på fria delen.. jag ser inget som tyder på Jonna skulle ha högra maxkapacitet ändå i dagsläget på 5 km

Falk och den där stafetten kan debattera så klart mycket man jag tror även att ledningen blev lite orolig av sprinten där hon inte alls orka i finalen över 10 sek efter väl..

Inlagd: 2018-12-09, 22:53
Skriven av: jossa

jossa: Enig om det du skriver om Falk och det är ju min invändning också; man kan inte bara titta på att hon blev femma i sprinten utan också på hur mycket hon var efter medaljtrion. Som jag ser det så fanns det tre alternativ och ingen va dessa hade visat någon jättestark form på OS

Jag vill ha Stina på sista och för mig handlar det då om vem som skall åka förstasträckan; och då spelar det mindre roll vad Ida gjort på 5 km fristil och idag på sistasträckan. Och då håller jag i dagsläget Jonna före Ida.

Inlagd: 2018-12-09, 23:15
Skriven av: swestam

swestam: Nej så klart då blir ju alla prestationer i fritt inte lika mycket värda om du jämför mot den sträckan…men som jag känner just nu är de upp till bevis för Jonna på något distanslopp ännu om hon vill vara med och kriga helhets bilden just nu tala ändå för Ida skulle jag tro

Inlagd: 2018-12-09, 23:41
Skriven av: jossa

det är väl skönt att vi inför vm stafetten slipper diskutera Haags vara eller inte vara och skönt att inte behöva skylla på henne att guldet missades.

Inlagd: 2018-12-10, 01:38
Skriven av: GKA

Det var helt klart skiene som ødela på de klassiske etappene for Sverige i går så å vurdere Settlin mot Ida er ikke lett. Ida hadde også tapt masse hvis hun hadde gått første etappe.

Synes ikke Ebba Andersson imponerte veldig i går. Er ikke så sikker på at at 5km passer henne veldig bra. Det ser vi jo på Johaug også. Hun gikk ca. likt med Krista og tapte bare 12 sekunder til Jacobsen. Hvis ikke Sverige er med etter to etapper så tror jeg ikke Ebba tar inn noe på Haga. Løypa i Seefeldt er ganske lett og Haga er bedre der enn Ebba.

Inlagd: 2018-12-10, 06:33
Skriven av: Sven

Sven, Och vem hade du tänkt man skulle slänga in i stället för Ebba då?

Inlagd: 2018-12-10, 08:05
Skriven av: gka

Poenget mitt er bare at den som er den sterkeste distanseløperen ikke alltid er best når det gjelder stafett. Det ser vi på Johaug også.

Inlagd: 2018-12-10, 09:35
Skriven av: Sven

Sven: Jag tycker Ebba skall åka andrasträckan på VM. Tror Kalla är bättre på 5 km fristil än Ebba.

Inlagd: 2018-12-10, 09:37
Skriven av: swestam

Ebbas utgångsläge igår var väl inte det bästa, om man säger så. Går inte att dra några slutsatser om hennes stafettegenskaper utifrån en sådan sträcka. Dessutom måste ju (speciellt en 21-årig) skidlöpare kunna ha en mindre bra dag ibland, inte minst efter en sådan säsongsstart.

Inlagd: 2018-12-10, 10:01
Skriven av: Freddy

Kurt, Om åkarna sagt rakt ut att det var vallamiss så hade tv teamet förstått problemet bättre.

Inlagd: 2018-12-11, 14:17
Skriven av: GKA

Tror nog att Ebba är väldigt stark på 5 km. Hon vann svenska premiären på den distansen. Därmed inte sagt att hon är starkare än Haga när båda är i form. Det kanske ingen är.

Det verkar som Norge väljer att satsa på Östberg som sistaåkare istället för t.ex. Haga. Det är jag skeptiskt till, men det kan ju gynna Sverige. Men jag har i och för sig tagit fel förr.

Inlagd: 2018-12-11, 15:12
Skriven av: Manne

Enig med Swestam. Sätt Ebba mot Therese på S2.

Kul att spekulera lite:
Har Ebba rygg ut från växling och en bra form kommer hon aldrig släppa Therese på 5km. Sen blir det fight mellan Haga och Kalla på tredje om vem som ska ge slutåkaren (Stina/Östberg) bäst utgångsläge. Är dom tillsamans ut från växling blir det en nagelibitare.

Detta scenario gör att nyckeldistansen blir startsträckan. En Ida i bra form ska ha den platsen, för hon släpper inte Weng/Maiken om hon har formen, med tanke på hur de två åkt hittills i år, OM inte Jonna, Anna eller Evelina visar upp någonting magiskt fram till dess.

Frida en ordentligt outsider, men om hon ska åka VM tycker jag att hon ska åka 10km individuellt och/eller skiathlon istället.

Mina åskiter :)

Inlagd: 2018-12-11, 17:21
Skriven av: V.Vittoz

Charlie Chop… ”nu är du ute och trollar igen” .. ”ditt sverigehat som sitter så djupt så djupt”……. Men hva vet du om det, som postar her for aller, aller første gang i historien???… Si meg, har du sittet i smug i din lille hytte, og lest mine kommentarer i år etter år, uten og kommentere… skulle nesten tru at jeg er ditt store FORBILDE og HELT… :-) :-)
Jeg skal love deg en ting, lille, lille Charlie, jeg kommer til og poste presis hva som behager undertegnende!!!

Inlagd: 2018-12-11, 17:27
Skriven av: pelle

Sätt stopp för det här. Någon som kan.

Inlagd: 2018-12-11, 21:52
Skriven av: Tobbe H

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values