Var är publiken?

Det här inlägget har jag tänkt skriva redan efter första distansloppet då jag till min stora förvåning upptäckte att stora delar av VM-banorna inte är tillgängliga för publiken! Men några medaljer kom emellan. Anyway, min kommentar till detta är: en stor jävla skandal!

Under helgen var det över 40000 personer på plats på Lugnet varav majoriteten måste stått och trängts på stadion. Visst, hade vi haft VM i skidskytte kanske det är intressant med mycket folk på stadion men nej det är utmed spåret man vill stå och det tycker även de aktiva.

Eller som en av våra svenskor (minns ej vem) att hon bars fram där publiken stod utmed spåren och skrek men att så fort det blev tomt på publik insåg hon att hon var trött. Publiken gör alltså enorm skillnad!

besöksområde

Kollar man på kartan ovan ser man att stora delar av banan är avspärrade från publiken. Jag kan förstå att man vill ha vissa delar av banan vigt åt ledare osv men alltså, PDF:en som visar publikkartan har man till och med beskurit de norra spåren eftersom de ändå inte går att ta sig till. Sån skit.

Detta får mig att tänka på VM i Holmenkollen där det nästan var fullt överallt utmed banan. Det var underbart att traska runt där och se supporters överallt. Visst, utmed spåret bort mot Frognerseteren var det nog kanske inte möjligt att stå (eller?), men definitivt hela vägen tillbaka till stadion. Och då är den banan 5 km lång, eller 10? Hur som helst: hur tänker arrangörerna? Eller kan det vara så att dessa blå fält är ”rekommenderade” platser att stå på och att det är OK att vara på annan plats också? Tror inte det va..

besöksområde2

Även TV-bilderna blir ju riktigt trista. Under stora delar av stafetten-banorna idag var det inte en käft utmed spåret, det är inte OK tycker jag. I bilden ovan har jag lagt in morgondagens stafett-bana i publikkartan och ni ser…

I inlägget inför herrarnas stafett skrev jag att man demonstrativt borde gå upp längst upp i mördarbacken där de aktiva inte ens passerar. Något sådant kommer jag som sagt inte att göra, däremot är jag riktigt sugen på att ge mig iväg långt utanför publikområdet och heja.

För den bästa platsen, mördarbacken, är ju ändå inte aktuell…