07 januari 2015, av Oskar

Ett till tjuvskate-lopp

tourresultat

Det är spännande att vi har klassisk och fri stil. Men frågan är om vi vekligen behöver skate-klassisk stil? Idag stakade segraren Poltoranin och Richardsson, sexa, runt på skate-skidor. Jag har tjatat om det förr men alltså det är väl inte så kul med sk tjuvskate?

Dock ett riktigt spännande lopp. Vallat vs skateskidor tillför ju onekligen en krydda men grr är det verkligen bra? Kan inte bestämma mig. Tror jag inte gillar det.

Calle Halfvarsson håller fortfarande mycket hög nivå med sin fjärdeplats! Han ligger även fyra i totalen efter Northug, Sundby och Belov. Bra!! Richardsson ligger i totalen 11:a, 1:37 efter Petter. Hellner blev 27:a idag. Ingen höjdare direkt. Resten utanför poängplats.

Om Calle klarar att täppa till mot täten imorgon kan det bli ett ruggigt spännande lopp!!!

Nu kör vi damernas lopp!

53 kommentarer till ”Ett till tjuvskate-lopp”

Framförallt är ju stakandet oerhört tråkigt att titta på… Richardsson som åker så vackert annars

Inlagd: 2015-01-07, 16:49
Skriven av: BaraSara

Måste till banor som kräver fästvalla. Många som sett Poltaranin skejta långa bitar.

Inlagd: 2015-01-07, 16:59
Skriven av: Sten

Otroligt spännande på herrsidan. Viss fördel Sundby känns det som men har dålig koll på t ex Belov och Polten i backen. Jespersen vann den sträckan i fjol och var en minut före Sundby då som i sin tur var en minut till bättre än Northug + Halfvarsson + Richardsson uppför backen. Dock behövde väl inte Sundby gå för fullt då. Northug och Halfvarsson måste nog börja lägga Sundby bakom sig nu och det blir svårt. Cologna långt ifrån avhängd.

Inlagd: 2015-01-07, 17:16
Skriven av: Per

Mycket roligare att kolla in damernas för dom kör inte ovallat

Inlagd: 2015-01-07, 17:19
Skriven av: Knut G Karlsson

Poltaranin borde då diskats men man gör inte det Varför?

Inlagd: 2015-01-07, 17:23
Skriven av: Knut G Karlsson

En första grej vore ju att begränsa skid och bindings typ i de klassiska loppen. Skejtskidor inbjuder ju till att småfuska lite och ger en rejäl fördel i utförskörning med kurvor. En enkel regel faktiskt. Förvånad att den inte finns redan. Har iof stått live i Falun och sett vissa norska top åkare ta Skejtskär på klassiska skidor i utförsbackarna men det ger iaf inte lika stor fördel som med Skejtskidor…

Inlagd: 2015-01-07, 18:55
Skriven av: anders

Enligt de svenska åkarna fuskade Poltoranin en hel del under loppet..

http://skifans.se/nyheter/poltoranin-kan-ha-fuskat-till-sig-segern

Inlagd: 2015-01-07, 19:12
Skriven av: Per

En sak som i alla fall lite skulle begränsa ”smygskejtandet” är att du måste åka i spåren där det är möjligt. Det kräver förstås många spår i bredd och korta banor så det går att bevaka. Om man tittar på sista kurvan före dagens upplopp så går en del mellan spåren och kan småskejta litet. Plus att det skulle minska fördelen att hitta mindre friktion genom att konsekvent stå och staka mellan spåren. Ingen lätt fråga men det bästa är väl ändå att ha så tuffa banor så att fästvalla krävs. Men om backarna är ”för” branta är det inte heller bra för då är det ju saxning i vilket fall.

Inlagd: 2015-01-07, 21:52
Skriven av: Kallner

Tråkigt om klassisk skidåkning försvinner från WC och andra vanliga tävlingar.
Nej se till att spåren är så tuffa att det inte lönar sig att åka vallningsfritt. Eller bandomare som på tävlingar i gång. Då kan man diska fuskarna och skicka in dom i skogen.

Inlagd: 2015-01-07, 22:43
Skriven av: Sten

Måhända är jag blind, men jag såg inget utav det vissa här vill kalla ”tjuvskejtande” vid dagens tävlingar.
Det är helt i enlighet med reglerna (i världscupen) att ta skejtskär i de delar av banan där arrangören inte dragit något spår, så som t.ex. i snäva kurvor.
Vad man har för pjäxor och skidor spelar i dessa sammanhang betydligt mindre roll än vad vissa på det här forumet inbillar sig.

Klassisk skidåkning har tråkigt nog blivit längdskidåkningens motsvarighet till friidrottens alltid lika löjeväckande ’gång’.
Det börjar bli allt svårare att blunda för detta faktum.

Vid alla klassiska lopp har samtliga åkare satt i system att byta spår stup i kvarten och i samband med dessa spårbyten passar man så klart även på att ta ett eller två kraftiga skejtskär, det är onekligen ett otyg.
…man kan bara föreställa sig hur det ser ut på obevakade delar av banan! :o En inspektion av spåren efter valfri klassisk tävling skulle säkert visa på en hel del skejtande, både här och där.

Jag har åkt (och tittat på) skidor hela livet, så det smärtar att säga detta; men jag tycker ärligt talat att klassisk skidåkning har gjort sitt på elitnivå. :'(
Det är helt enkelt för enkelt att fuska och för svårt att veta var man ska dra gränsen.

Alternativet är att preparera spåren sämre och inte ha så breda spårbäddar vid klassiska lopp.

Inlagd: 2015-01-08, 00:27
Skriven av: Gunde Dæhlie

Jag börjar också vara av den åsikten att man kanske ska ta bort den klassiska stilen (inte i långloppen). Med tanke på hur snabba man är på att normalt fatta konstiga populistiska beslut inom FIS så är det förvånande att det inte kommit upp.

Jag tror att det är mindre kameror på plats i tv-produktionerna ökar fusket. Hellner sa ju till Aftonbladet att det var skejtspår överallt.

Inlagd: 2015-01-08, 07:25
Skriven av: Joel Burman

I simningen lyckas man hantera fyra stilar så jag förstår inte varför man inte skulle lyckas hantera två stilar i längdsporten (om viljan finns).

Inlagd: 2015-01-08, 07:34
Skriven av: swestam

Nej Gunde Dählie. Man tjänar ganska mycket på att ha skejtskidor och pjäxor vid stakning och vid rundtramp i kurvor.

Inlagd: 2015-01-08, 08:30
Skriven av: Anders

Just nu har man väl nästan fyra ”stilar” i skidor också?
Klassisk utrustning med fäste.(i spår)
Klassisk utrustning utan fäste, (stakning i spår)
Stakning med skate-utrustning, (i spår)
Skate, fri stil, (skatebädd)

Eller kanske tre om man ser det som klassiskt, stakning och fri stil?

Inlagd: 2015-01-08, 08:32
Skriven av: Björn

Tycker definitivt man skulle kunna göra ett försök att införa stakning som en separat stil/gren om man nu ska hålla fast vid klassiskt vilket jag såklart helst vill men då måste man också ta tag i alla regelförseelser.

Inlagd: 2015-01-08, 08:55
Skriven av: Joel Burman

Jag tycker nog klassiks skidåkning är den riktiga skidåkningen och att det är skejten som är en hybrid. Om spåren är isiga och löparna har skenor på fötterna skulle det gå ännu fortare… Det blir på något sätt bara ett finlir i att tänja på gränser och hitta nytt material. Nej skidor och stavar och ett skidspår som ska användas, tycker jag är att föredra. Fast visst är skejt ok under förutsättning att det regleras upp vilken utrustning som hör till vilken stilart.

Inlagd: 2015-01-08, 08:58
Skriven av: Anna F

Anders…. Man tjänar ganska mycket på att ha skejtskidor och pjäxor vid stakning och vid rundtramp i kurvor. Helt rett.
Andrew Musgrave staket, men med klassisk ski og støvler. Et minste påbud må være at i løp i klassisk, gåes det med klassisk utstyr.

Inlagd: 2015-01-08, 09:46
Skriven av: Rastjapa

Exakt Rastjapa. Det löser inte allt, men det sätter åtminstone lite mer begränsningar.

Inlagd: 2015-01-08, 10:16
Skriven av: Anders

Det var ingen som gick igång på mitt taktiska resonemang, men jag försöker igen…

Jag begriper inte varför Halfvarsson pratar om att hjälpa till att dra. Han borde gå ikapp, lägga sig på rulle, och sno åt sig bonussekunder i spurten. Om han har mycket krafter kan han ju rycka i typ sista backen. Detsamma gäller Nothug.

Att Petter och Calle ska samarbeta med Martin kan jag inte förstå vitsen med.

Inlagd: 2015-01-08, 10:39
Skriven av: Manne

Manne: Om ingen hjelper Sundby kan løpere som Cologna, Poltoranin m.fl knappe inn forspranget, Og med flere løpere samlet etter dagens løp blir det mye verre for Calle å vinne TdS. Så de i tet bør alle ha interesse av stor fart (og da selvsagt sammerbeid.).

Inlagd: 2015-01-08, 11:00
Skriven av: Neithiri

En sport som måste införa en massa krystade regler och begränsningar samt placera ut domare längs hela banan är en i grunden trasig sport.

Detta är dock egentligen inget problem. Det finns nämligen två mycket enkla lösningar:
1. Kör alla tävlingar i fristil (fri stil).
eller
2. Ta bort individuell start.

Sporten går ju i grunden ut på att åka skidor en viss sträcka på kortast möjliga tid.
Vilken teknik och vilken utrustning som är bäst lämpad beror främst på underlaget och behöver egentligen inte regleras.

Men, det spelar egentligen ingen roll hur vi debatterar detta fram och tillbaka. Nästa OS är med största sannolikhet det sista OS där vi får se skidtävlingar med klassisk skidåkning eller individuell start.

Personligen tycker jag att det är en tråkig utveckling. Diagonalskidåkning med individuell start är liksom ”RIKTIG” skidåkning.
Men samtidigt är masstart i fristil den sportsligt mest rättvisa tävlingsformen och således den som bör gälla.

Inlagd: 2015-01-08, 11:07
Skriven av: Gunde Dæhlie

Neithiri… Nja… Sundby klarar nog dra i lika hårt tempo som Cologna och Poltsranin klarar själva -dom har ju inte heller nån draghjälp. Ska Petter eller Calle vinna måste dom slå Sundby och då är det ju bra om han får trötta ut sig genom att dra själv. För Sundy lär köra på alldeles oavsett om Calle och Petter hjälper till eller inte.

Nä, spara sig till ett eventuellt ryck på slutet är en vettigare taktik.

Inlagd: 2015-01-08, 11:14
Skriven av: Manne

Jag håller med Manne. Det finns egentligen ingen anledning för Calle att dra många meter i dagens lopp. Den som rimligtvis borde vara mest intresserad av att bibehålla ett avstånd till de bakomvarande är Petter.
Den jag tror kommer att åka bäst i jippotävlingen upp för backen på söndag är Sundby. Således borde han vara den som är minst intresserad av att slösa krafter i dag.
Men som vanligt i dessa sammanhang så är Petter den mest slipade taktikern med en ’åkintelligens’ som överstiger alla de andra.

Inlagd: 2015-01-08, 11:15
Skriven av: Gunde Dæhlie

Petter drar ikke en meter under løpet, han satser kun på bonussek. viss han henger med helt inn…

Inlagd: 2015-01-08, 11:34
Skriven av: pelle

Gunde Dählie.. Fast Sundby vill nog inte ha upp Cologna. Han är nog inte säker på att slå honom uppför backen.

Petter och Calles chanser att vinna touren blir inte nåt särskilt mindre av att Poltaranin och Cologna kommer ikapp. Det är Sundbys chanset att vinna touren som minskar om Cologna kommer ikapp. Därför borde dom låta honom dra ensam, då blir han mer sliten till dom sista dagarna.

Inlagd: 2015-01-08, 11:34
Skriven av: Manne

Som så ofta i masstarter och liknande finns det egentligen ingen anledning för någon alls att dra, förutom att en del tycker om att åka skidor.

Inlagd: 2015-01-08, 11:35
Skriven av: Manfred

Pelle… Jag håller med, och jag fattar inte varför inte Calle gör likadant.

Inlagd: 2015-01-08, 11:36
Skriven av: Manne

Manne: För att han är svensk och svenskar tycker det är pinsamt att framstå som hängåkare, därför ska de till varje pris fram och dra hela tiden. Tyvärr en väldigt stark tradition som blivit kvar sedan Södergrens dagar.

Inlagd: 2015-01-08, 11:45
Skriven av: Joel Burman

Manne: Men om Sundby gir faen om han ikke får hjelp, hva gjør Calle da? Jeg vil tro Calle er den som taper mest på å få Cologna og co opp.

Inlagd: 2015-01-08, 11:57
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Sundby lär göra allt för inte Cologna ska gå ikapp, så han lär dra oavsett om ingen hjälper till. Men om Sundby vägrar att dra en längre tid, vilket är osannolikt, borde Halfvarsson göra ett ryck mot slutet. Att hjälpa regerande mästaren begriper jag mig inte på.

Inlagd: 2015-01-08, 12:14
Skriven av: Manne

Mkt tacksam för svar här, nån som vet när ”gränsen” går för vilka som får starta med vågstart i damernas lopp?

Inlagd: 2015-01-08, 12:17
Skriven av: Palle

Bra jobb av producenten…

Inlagd: 2015-01-08, 13:10
Skriven av: Sanna

COOP tok spurten, lett.. ;)

Inlagd: 2015-01-08, 13:14
Skriven av: pelle

Riktigt klantigt av producenten.
Desto skickligare av Petter Northug! Han visar återigen att han är en lika bra skidåkare som de andra, men en intelligentare och bättre taktiker.

Inlagd: 2015-01-08, 13:14
Skriven av: Gunde Dæhlie

…d.v.s. sammantaget en bättre skidåkare. ;)

Inlagd: 2015-01-08, 13:15
Skriven av: Gunde Dæhlie

Som upplagt för Petter detta. S a k n a d e Cortina-Toblach big time. Men vad göra när alptopparna lyser gröna.

En får tacka för hr producent för att vi fick se åtminstone de sista par hundra metrarna av loppet.

Inlagd: 2015-01-08, 13:15
Skriven av: Freddy

Hellner? Sämsta jaktstarten i fristil typ någonsin, känns det som…

Inlagd: 2015-01-08, 13:16
Skriven av: Freddy

Otur för Hellner och Chernusov, det där borde inte få hända.

Inlagd: 2015-01-08, 13:19
Skriven av: Sanna

Hellners tapp har fått sin förklaring.
Tråkigt.

Inlagd: 2015-01-08, 13:20
Skriven av: Gunde Dæhlie

…och vi måste väl ändå säga:
Helt otroligt bra lopp av både Calle och Danne!
:D

Inlagd: 2015-01-08, 13:21
Skriven av: Gunde Dæhlie

Mkt tacksam för svar här, nån som vet när ”gränsen” går för vilka som får starta med vågstart i damernas lopp?????

Inlagd: 2015-01-08, 13:27
Skriven av: Palle

Palle: 6 minuter

Inlagd: 2015-01-08, 13:29
Skriven av: swestam

Trist för Hellner. Dock glimmrade det väl inte direkt i åkningen trots allt. Men han hade säkert varit med in i gruppen med Jespersen annars.

Inlagd: 2015-01-08, 13:45
Skriven av: Anders

Riktigt bedrövligt att missa avgörande rycket i loppet. Nåväl föga förvånande att Northug vann. Belov körde inte så smart kan man tycka. Sundby antar jag är nöjd ändå då han har fördel uppför Alpe Cermis.

Ni som vet. Varför körde Hellner så dåligt?

Inlagd: 2015-01-08, 13:48
Skriven av: uttern

Det här var bland dom tråkigaste skidtävlingarna jag någonsin sett.

Inlagd: 2015-01-08, 13:48
Skriven av: Manne

uttern, anledningen till att han plötsligt låg efter gruppen han tidigare åkte i var tydligen att han och Chernusov krockade/blev hindrade av en ledare som korsade spåret och istället hamnade Hellner i skogen samt att han då bröt skidan.

Inlagd: 2015-01-08, 13:52
Skriven av: Sanna

uttern: en italiensk ledare sprang i vägen för Hellner och en annan åkare så att de var tvungna att väja och åka ut i terrrängen

Inlagd: 2015-01-08, 13:52
Skriven av: swestam

Hehe… Musgrave med snabbaste åktid. Måste vara första gången en britt ”vinner” ett världscuplopp. Mycket bra av honom! Kul! Sedan är naturligtvis Calle fjärde bästa åkare på etappen…

Inlagd: 2015-01-08, 14:14
Skriven av: Anders

Och Svanebo 16:e bästa åktid, Johansson 13:e.

Richardsson 10:e och Hellner 19:e…

Inlagd: 2015-01-08, 14:17
Skriven av: Anders

Anders, Musgrave vant jo NM-sprinten i 2014 så ingen bombe at han er en god skiløper…

Inlagd: 2015-01-08, 14:30
Skriven av: Tor

Jaha det här var ju kul att titta på

Inlagd: 2015-01-08, 14:49
Skriven av: Knut G Karlsson

Ingen forandring etter dagens løp. Turen er fortsatt like spennende, med 4 jamne løpere på toppen av resultatlista.
Syn at Cologna er ute av dansen, som får kjempe med Richardsson m/fl om 5 plassen på toppen av alpinbakken.
Det er nok første gang i tourens historie, at 4 løpere står på stede hvil når berre 2 etapper gjenstår.
Trist med uhellet for Hellner når han hadde krefter igjen, til en god avslutning..

Inlagd: 2015-01-08, 15:05
Skriven av: tolsrav

[…] dagen gnällde jag över att Poltoranin skejt-stakat sig till segern i en av etapperna i Tour de Ski. Det var […]

Inlagd: 2015-01-09, 12:18
Skriven av: Capol: klassiskt försvinner |

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values