07 januari 2015, av Oskar

Wikén under sekunden från pallen!

tour

0.7 sekunder skiljde det till slut upp till pallen för Emma Wikén idag! Vilket lopp! Och tydligen även snabbast av alla från första mellantiden ner i mål! I totalen ligger nu Wikén femma då Östberg kommer åka hem efter dagens etapp. Bara den omöjliga kvartetten före! Om allt går vägen kan nog Wikén bli fyra totalt i hela touren, men då ska allt klaffa. Pallen däremot ser riktigt svår ut att ta sig in på då även Weng har åkt sjukt bra hittills i touren.

Anna Haag åkte helt ok idag, tia. Sara Lindborg blev 15:e, Maria Gräfnings 20:e och Maria Rydqvist 27:a.

I täten ser det nog ut att kanske bli en totalseger för Björgen ändå. För varje etapp som går drar hon sakta med säkert ifrån. Har hon 2 minuter till Johaug till slut borde det nog vara lugnt.

48 kommentarer till ”Wikén under sekunden från pallen!”

Riktigt bra gjort av Wikén! Kul!
Jag har inte något minne av hur hon har åkt sista dagen tidigare. Men även om det nästan alltid är pallen som gäller så är får väl alla som är top 10 i touren i slant, så varje placering är viktig även om placeringarna är under pallen.
Det ska dock bli väldigt kul att se hur Weng kör de sista etapperna nu.
Och Björgen är ju helt underbar. Helt sjukt :)

Inlagd: 2015-01-07, 16:41
Skriven av: Emil

Wiken är rätt medioker sista klättringen tror jag tyvärr. Men kul att hon kör bra!

Inlagd: 2015-01-07, 17:08
Skriven av: Per

Bra exempel på startordningens betydelse

Inlagd: 2015-01-07, 17:20
Skriven av: Knut G Karlsson

Wikén visade idag att formen är kraftigt stigande. Hoppas bara att detta inte är peaken utan att hon kan fixa till ytterligare en nivå till VM. Med dagens lopp vill jag peta in henne i stafettlaget, men har inte bestämt mig för vem hon ska ersätta.

Inlagd: 2015-01-07, 17:49
Skriven av: Intresserad

som de sett ut två senaste säsongerna är väl Wikén rätt självskriven tvåa i ett stafettlag…att man ska peta in henne verkar konstigt tycker jag finns ju knappast så många bättre än henne sett till resultat..

Inlagd: 2015-01-07, 18:24
Skriven av: Jossa

”peta in henne” i stafettlaget? Eh? Hur skulle hon någonsin ha kunnat halka ur det efter slutet på förra säsongen och början på denna? Tror som
Jossa att Kalla och Wiken är de två givna i laget. Tror att förbundskaptenernas första alternativ just nu är 1. Stina 2. Wiken 4. Kalla. Haag ligger fortfarande bra till för tredje. Stina kan i bästa form hängåka Weng och Wiken är den enda som skulle kunna ta sig an Johaug. Den enda svenska med visst psykologiskt övertag på henne dessutom. Men det är långt till VM än och mycket kan ändras till dess som sagt.

Inlagd: 2015-01-07, 18:34
Skriven av: Per

Men visst, viss risk för att Wiken hamnar i toppform för tidigt. Men det gäller ju i så fall både Björgen och Weng också. Vet inte vad man kan göra åt det för att hamna i rätt fas igen till den 21/2 då skiatlonen avgörs på
VM? Förra året var Wiken i form från den 8/2 (skiatlonen i Sotchi) till åtminstone VC-avslutningen i Falun den 16/3. Under den perioden hade hon resultatraden 9-12-8-8-6-7-6 mot VC-motstånd. Otroligt jämn, hög nivå. Men mycket mer än en månad är det nog svårt att behålla formen…

Inlagd: 2015-01-07, 19:17
Skriven av: Per

Tror inte Wiken kommer vara medioker i backen i år. Minns dessutom att hon var tvåa av alla på morgondagens distans förra året. De bådar gott.

Inlagd: 2015-01-07, 21:09
Skriven av: Jens

Jag fattar inte varför Stina inte åkte även dagens etapp innan hon åkte hem? Hade väl varit ett utmärkt tillfälle att prova på stafettsträckan inför Falun.

Inlagd: 2015-01-07, 21:35
Skriven av: En annan Oskar

Haag hade tydligen dåligt glid men det kanske var ett måste för att få bra fäste. Med perfekta skidor kanske hon blivit 6.a, 7.a. Hoppas hon fullföljer så vi kan få 2 svenskor med chans på topp 6. Men luftrören verkar spöka. Sen lite tråkigt att Aftonbladet väljer att fokusera med rubriker på henne när Wikén gör ett sånt kanonlopp.

Inlagd: 2015-01-07, 22:01
Skriven av: Kallner

Jens: Wiken var faktiskt bara 28:a på morgondagens distans förra året. Det var Sara Lindborg som hade bästa sträcktid då. Men förra året var Wiken ju å andra sidan helt klart inte i form än så inte säkert att hon kör svagt uppför backen på söndag. Ska även bli intressant att se vad Rydqvist kan göra i morgon. Hon är inte alls borträknad från topp-tio på söndag.

Inlagd: 2015-01-07, 22:35
Skriven av: Per

Per>> Jag tar tillbaka vad jag sa och säger att Wiken var näst snabbast efter Kalla för TVÅ år sedan på morgondagens distans. :-) Hade Sara Lindborg bästa tid på skatesträckan förra året? Det var en högoddsare jag fullständigt missat och glömt isåfall.

Inlagd: 2015-01-07, 22:51
Skriven av: Jens

Per>> ja det stämmer. Hon var snabbast enligt wikipedia också. Men året innan visade bara totalen efter den etappen. Men jag är säker på min sak. ;-) Wiken drog en hel klunga och hade näst basta tid efter nån annan tjej i den klungan som hade nån sekund snabbare tid på loppet. Kalla o norskorna hade sämre tid kommer jag ihåg nu. :-)

Inlagd: 2015-01-07, 23:12
Skriven av: Jens

Det känns lite som att utvecklingen på damsidan kommit ikapp och sprungit ifrån Kowalczyk.
Det går helt enkelt inte längre att ha så dålig teknik, oavsett hur bra kondition och hur stark man är.
Framförallt tekniken (och modet?) utför är direkt pinsam. …men detta gäller inte bara Kowalczyk bör tilläggas.

Inlagd: 2015-01-08, 00:40
Skriven av: Gunde Dæhlie

Lindborg var snabbast ifjol. För två år sedan delade Kalla och Zeller ”segern”, Wikén var trea.

Inlagd: 2015-01-08, 07:57
Skriven av: JonasE

Gunde Dæhlie: Kowalczyk fall är de nog många olika faktorer som gör att de inte går bra nu…hennes presonliga problem tog nog rätt hårt dom inte lätt repa sig motivatinonen kanske inte heller var på topp..men jag har en känsla av att hon kommer igen iår

Inlagd: 2015-01-08, 08:09
Skriven av: Jossa

Kowalczyk la ju i praktiken av i våras, men ångrade sig sedan och började därför träna två månader senare än normalt. Det i kombination med hennes depression är nog största orsaken. Sedan har hon tydligen så pass ont i ena benet (eller foten, min polska är usel) att hon med smärta klarar sig igenom alla lopp. Inte konstigt att hon då är rädd att skada sig mer i utförsbackarna. Tror inte vi helt ska räkna bort Justyna till en tremil i VM.

Inlagd: 2015-01-08, 08:24
Skriven av: Anders

Anders: Håller med dig ang Kowalczyk .

Ser att Steira är anmäld till tävlingarna i Falun till helgen. Starka sprintåkare är anmälda och det är uttagningstävlingar för dom Norska åkarna till VM sprinten.

Inlagd: 2015-01-08, 09:44
Skriven av: Andreas P

Kowalczyk vann os-guld ifjol. Det är hon som är sämre nu, snarare än att utvecklingen gått så fort.

Inlagd: 2015-01-08, 10:09
Skriven av: Manne

Tidligere fikk de kvinnelige russiske løperne beskjed om ”å sørge for å være gravide under OL. Så ble det ordnet med abort senere. (Jeg vet at i hvert all Julia Tchepalova nektet, og fødte sitt første barn etter Salt Lake OL) Kan det være noe slikt som Justyna har måttet gjennomgå?

Inlagd: 2015-01-08, 10:35
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa: Missfall och depression.

Inlagd: 2015-01-08, 10:45
Skriven av: Andreas P

Stämmer verkligen det där du skrev om ryskorna/Tjepalova? På 2000-talet? Tveksamt.

Inlagd: 2015-01-08, 11:03
Skriven av: Fj

Smaklöst Rastjapa.
…och foliehattskonspiratoriskt. Men framförallt smaklöst.

Inlagd: 2015-01-08, 11:19
Skriven av: Gunde Dæhlie

Det där med abort som medel för att få ett rejält energitillägg stämmer, men rent krasst ska det aborteras innan man presterar. Energin kommer av hormonen som skiftas i samband med att en graviditet avbryts. Det var ganska vanligt förut i Ryssland även om det låter som en skröna. Man måste ha i åtanke att synen på abort alltid har skiftat och man måste sätta saker i sammanhang socialt och politiskt. Låt oss avsluta abortdiskussionen nu så vi inte halkar in i en moraldiskussion.

Inlagd: 2015-01-08, 11:20
Skriven av: johanna

Jonas E>> Det stämmer säkerligen. Det jag också minns var att det var Emma som drog en stor klunga med Zeller i då Zeller körde ikapp direkt i början. Jag menar bara att dagens distans passar Emma som handsken. :)

Inlagd: 2015-01-08, 12:07
Skriven av: Jens

Nån som vet var gränsen går för vilka tjejer som startar i vågstart i dagens jakt? mkt tacksam för svar.

Inlagd: 2015-01-08, 12:31
Skriven av: Palle

Verd å lese fra A.U. Jacobsen:
http://www.nrk.no/sport/_hver-etappe-teller-ikke-like-mye_-1.12137307

Inlagd: 2015-01-08, 14:15
Skriven av: Rastjapa

Ska bli intressant att se en jaktstart när ganska många kommer åka för sig själv.

Inlagd: 2015-01-08, 15:31
Skriven av: Per

Hengåkarna, Viken og Haag……

Inlagd: 2015-01-08, 16:09
Skriven av: pelle

Bra lopp av Calle imorgon och jag tror på 2:a plats. Han var bara sekunden bakom Petter i Alpe Cermis förra året och är på en helt annan nivå i år, borde gå bättre. Osäker på Belovs klätterförmåga dock.

Slarva Sundby bort detta, skämmer han ut sig.

Inlagd: 2015-01-08, 16:20
Skriven av: Sir Park Ji

*På lördag, inte imorgon.

Inlagd: 2015-01-08, 16:20
Skriven av: Sir Park Ji

Tråkigt men kanske smart att Haag inte kör vidare nu. Som hon sa, brutit hälften av hennes TDS starten pga sjukdom så kan vara smart att skippa det i år och bryta på egna villkor och spara form till Falun

Inlagd: 2015-01-08, 16:28
Skriven av: Markus

Viken ser ut att vara bättre än någonsin och någon hängåkare är hon då definitivt inte. slutar nog runt 6:e plats i sammandraget. Vackert så.

Inlagd: 2015-01-08, 18:24
Skriven av: Sten

pelle: tyckte nog Wiken å Haag bidrog bra med farten i deras grupper…Haag sa ju efteråt att dom dela bra på farthållningen hon uppför tysken mer på de lättåkta

Inlagd: 2015-01-08, 18:27
Skriven av: Jossa

Jossa… Wiken sa jo selv i intervjuet at farten høydes når Haga kom opp… ”jeg kjente att jeg ikke kunne vere den som gikk først oppfør bakkene”… Ellers var det et bra løp av Wiken, men, hun er vel bedre i klassisk stil….

Inlagd: 2015-01-08, 19:06
Skriven av: pelle

Pelle
Johaug och weng är väl de största hängåkarna på touren….. Jisses!

Grymt av Wiken idag med. Riktigt kul att se hon går från klarhet till klarhet. Stafettlaget känns allt mer spännande i VM. Klar medaljchans där, som det ser ut nu!

Inlagd: 2015-01-08, 19:25
Skriven av: Gunnar

Ingen savn at stekka mellom Cortina – Toblach ble kansellert pågrunn av snømangel … Dagens løype var tøff nok, med tildels store, og til dels overraskende tidsavtander mellom løperne..eks. Cologna som sa farvel til pallen… En god trase med fin oppdatering mellom aktørene. Og de beste var best idag også!

Inlagd: 2015-01-08, 19:35
Skriven av: tolsrav

http://www.dagbladet.no/2015/01/08/sport/sportno/idrett/ski/langrenn/37078567/
Til og med Bjørgen selv syns hun er bra nå… Men kanskje hun blir bedre neste år, da er hun et år eldre…;)

Inlagd: 2015-01-08, 20:02
Skriven av: tolsrav

tolsrav….He he…. Giorgio Di Centa konkurrerer fortsatt, han vel fødd i 72, så hun kan ha mange fine år fortsatt i sporet… Nå starter ”verdens beste skijenter” på nrk..

Inlagd: 2015-01-08, 20:16
Skriven av: pelle

Pelle: Nog tyckte jag att Viken var uppe och drog bra mycket. Undrar om du såg loppet på TV?

Inlagd: 2015-01-08, 21:30
Skriven av: Sten

VM BAROMETER FØR
FALUN

Pallplassering i VC langrenn ,sesong 2014- 2015.

NORGE. 65

SVERIGE 5

8. Jan 2015

Inlagd: 2015-01-08, 21:34
Skriven av: Danne Normann

Slapp av Danne. Folk driter i VM Barometeret. Slår vi ikke Sverige i Falun så er ikke den vært en dritt. Gleder meg virkelig til 15km løpet på lørdag. Damene er vel allerede avgjort. Hva tror vi om herrene? Kommer Sundby til å kjøre maks ut fra start for å slite ut Belov, Calle og Petter eller er han så sikker på klatringen at han ikke kommer til å kjøre 100%. Det er en del bonussekunder å sloss om. Ganske sikker på at Petter og Calle kommer til å kjøre maks for å få de.

Inlagd: 2015-01-08, 21:43
Skriven av: Sven

Og jeg må si det var en fryd å se Calle gå på ski i dag! Hva For en fin skiløpere !

Inlagd: 2015-01-08, 21:44
Skriven av: Danne Normann

De fleste sier jo at Sundby er stor favoritt nå og det er han jo selvfølgelig, men jeg ikke den siste etappen bare dreier seg om hvem som er best til å klatre. Dagsformen har også veldig mye å si. Petter Northug har jo klatret bra tidligere. Se på Chris Jespersen i fjor. Han er jo ikke den letteste i feltet.

Inlagd: 2015-01-08, 21:55
Skriven av: Sven

Det er meldt sol og varmt vær på lørdag. Med Sotchi ferskt i minnet så kan det bli et helvete for nordmennene, med de har vel funnet ut av det.

Inlagd: 2015-01-08, 22:13
Skriven av: Sven

Sven
Annorlunda snö här. Förutsättningar som brukar passa Norge bra och Sverige dåligt så det borde glädja dig!

Inlagd: 2015-01-09, 06:18
Skriven av: Gunnar

Sundby kommer nog köra kontrollerat på lördag och inte rusa efter spurtpris. Han har dock visat tidigare att han är duktig på att placera sig rätt inför bonussekunderna. Ute på banan är det ju bonus till de 10 första och Sundby kanske inte är först, men lär inte släppa många förbi sig. Bättre då att vara först i mål. Är Petter på humör tar han 45 bonussekunder, men Dyrhaug, Harvey, Niskanen, Jespersen och säkerligen några av ryssarna som vill hjälpa Belov lär försöka vara däruppe. Cologna har nog gett upp touren och vill säkert bara försöka få ett bra masstartslopp, detsamma gäller nog Richardsson och framför allt Rönning.

Inlagd: 2015-01-09, 08:17
Skriven av: Anders

Dagens 15km fritt är intressant ur norsk synvinkel. Krogh, Glöersen, Tönseth och Golberg slåss alla om distansplatser till VM. Vinner Krogh lär han få åka VM, Glöersen också. Tönseth blir spännande att se om han kommit tillbaka efter operationen. Golberg har mycket att bevisa i helgen.

Inlagd: 2015-01-09, 08:21
Skriven av: Anders

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values