09 januari 2015, av Oskar

Capol: klassiskt försvinner

440662889_c4e42f3ece_z
Allt som blir kvar?

Härom dagen gnällde jag över att Poltoranin skejt-stakat sig till segern i en av etapperna i Tour de Ski. Det var tråkigt.

Nu har Jürg Capol, en av höjdarna av FIS samt även masstartsälskare av rang, sagt till adressa.no att snart är den klassiska stilen i väldscupen ett minne blott.

”Det blir bare skøyting i fremtiden. Som konkurranseform på høyeste nivå er det bare et tidsspørsmål.”

Och fortsätter:

”Ungdom som satser på langrenn i dag må ha ett par skøyteski og ett par klassiskski. Etter hvert trenger de kanskje flere par. De må ha to par sko og kanskje også skiatlon-støvler. Når du ser hva en 14-åring trenger i dag, så kan dette være en billig løsning.”

Det är ju en bra poäng. Men samtidigt, hur många ställen runt om i Sverige, och andra länder för den delen, har spår för fri stil? Tänker mig att de flesta spåren som görs är klassiska? Men jag kan ha fel..

Capol igen:

”Det blir bare én disiplin i fremtiden. Om det skjer om åtte eller ti år vet jeg ikke. Utviklingen går fort”

Vad tycker ni? Skidskyttet har kört fri stil länge. Skidorienteringen likaså. Kanske blir det så att endast långloppen med Vasaloppet blir kvar med klassisk stil. Känns lite som om det kommer bli så här: är du motionär åker du klassiskt, är du elit åker du fristil. Skumt.

40 kommentarer till ”Capol: klassiskt försvinner”

Inte alls förvånad och hans argument är väl rätt realistiska om man vill att det inte ska kosta skjortan att satsa på skidor. Ställer mig dock också frågande till hur det ska funka med fristil när det så ofta är snöbrist och att det är lättare att få till klassiska skidspår.

Inlagd: 2015-01-09, 12:27
Skriven av: Joel Burman

Mina erfarenheter när det gäller de olika stilarna är att i norden kör motionärer klassiskt och nere i Europa kör man skate. Bland annat när jag varit i Tjeckien åker ca 1/3 klassiskt och resten skate. Min kompis som är från Litauen har sagt att nästan ingen kör klassiskt där, det är skate som gäller.

Inlagd: 2015-01-09, 12:43
Skriven av: Modego

Vasaloppet är ju en relativt stor anledning till att det är sånt fokus på klassiskt på motionssidan i Sverige

Inlagd: 2015-01-09, 13:18
Skriven av: Emil

Vore ju lite tragikomiskt om Polten grävt sin egen grav med staksegern då han inte är i närheten av lika bra i fritt. Men ski classic kommer bara att växa, det är jag övertygad om.

Inlagd: 2015-01-09, 13:33
Skriven av: JonasE

Är inte risken att fler väljer Swix ski Classic och att längdvärldscupen blir marginaliserad? Visst är skate mer gångbart i länder utanför Europa, men FIS åtgärder för att attrahera dessa tycker jag snarare har urholkat den. Om man går in allt för hårt för att anpassa sig mot icketraditionella längdnationer kan det ju hända att intresset minskar i länderna med längdtradition.

Inlagd: 2015-01-09, 13:35
Skriven av: Manne

Blir kjedeligere stafett med 4×10 kilometer fristil i hvertfall.

Eller de finner sikkert på et stunt for å kompensere. Et par innlagte hopp, noen bonusspurter etc.

Inlagd: 2015-01-09, 14:50
Skriven av: Tor

Finns många fördelar med skejt bla behövs inga spår uppkörda

Inlagd: 2015-01-09, 15:08
Skriven av: Knut G Karlsson

Kanske en naturlig utveckling, men tråkig! Klassisk stil är så jäkla vackert. Dessutom brukar det hända mycket mer i de klassiska loppen, mycket lättare att hängåka i skate.

Inlagd: 2015-01-09, 15:31
Skriven av: Tomas

Huvudet på spiken, Tomas. Bara att titta på stafetterna, som Tor påpekar med ovan. Langrenn skulle bli mycket (ännu mer?) gääsp om Capols profetia besannas.

Inlagd: 2015-01-09, 15:40
Skriven av: Freddy

”Eller de finner sikkert på et stunt for å kompensere. Et par innlagte hopp, noen bonusspurter etc.” Eller kanske att man stannar och skjuter några gånger. Vilken bra idé jag fick.

Inlagd: 2015-01-09, 16:22
Skriven av: JonasE

Naturlig utveckling?
Nej jag tror liksom den första kommentaren att det är väldigt osmart att ta bort den klassiska tekniken pga. snöbrist i framtiden (och nutiden…). Visst kommer vissa vintrar vara snöiga, men det mesta talar för vintrar med mindre snö.

Jag vill inte tänka mig ett VM eller OS, med en sprint, en medeldistans och en längre distans + stafetterna där allt kommer att handla om position i de fall där man inte har snö för att dra upp breda spår.

Det går lätt att dra upp 4 klassiska spår i bredd, men att dra upp skatespår så att t.ex. 3 kan åka i bredd kommer inte bli så vanligt.

Om man inte klarar av att dra uppskatespår för ”allmänheten” så kommer de flesta ändå åka klassiskt till att börja med och då kommer nog underlaget till elitåkare att minska drastiskt.

Kan det också bli så att det slår tillbaka och folket i tv-stugorna tappar intresset när det bara blir en stil. Hur skulle simningen påverkas om man tog bort allt utom crawl (bortsett från att simmaren förlorar chansen att vinna 25 guld varje mästerskap)?

Inlagd: 2015-01-09, 16:41
Skriven av: Emil

Jämför med skidskytte, där har snarast intresset ökat efter omläggning

Inlagd: 2015-01-09, 17:16
Skriven av: Knut G Karlsson

Knut… Jo, men skidskytte är en sport med starkt fäste i mellaneuropa där fristil är nr1.

Tävlingar som vasaloppet och Birkerbeiner har stor folklig förankring och drar in mer och mer pengar till eliten iom ski classic. Om Fis skippar den klassiska åkningen är det risk att det splittrar skidvärlden och urholkar FIS tyngd. I Norge och Sverige kommer det fortsatt finnas intresse att både titta på och tävla i klassisk skidåkning och det kommer att finnas pengar att göra det.

Inlagd: 2015-01-09, 17:32
Skriven av: Manne

Nu får de ta mig fan ge sig. Nu får de ta bort pajasarna i FIS. Om de tror att intresset kommer att öka för skidsporten om de tar bort klassiskt så är de ju totalt ute och cyklar.
Det finns ju ett enkel lösning om man vill ta bort fusket. Sätt upp webkameror som man kan kolla i efterhand utmed spåren och diska dom som skatar på fel ställen. Det kan inte kosta mycket.Sen kan man ju minska antalet ställen där det är tillåtet att ta skateskär. Det skulle väl i princip bara behövas i nerförsbackar där man måste trampa runt. Då skulle fördelarna med att gå vallningsfritt minska. Sen skulle man ju kunna göra begränsningar i utrustning. På ett klassiskt lopp måste skidorna vara beskaffade på ett visst sett.

Inlagd: 2015-01-09, 18:32
Skriven av: karlp

sporter ska nog försöka hålla sig till dom rötter traditioner som finns…folk gillar att känna igen sig inte en massa nytt…skidåkningen är nog den gren som gjort mest förändringar senaste åren frågan är om de varit till de bättre ? borde finnas statistik på de? Jag har väl alltid varit frågande om de är rätt folk i FIS ledning för att föra längdåkningen framåt..känns som dom kan vart där för länge för vad jag fattat har dom inte utfört några stordåd :) in med folk som kan marknadsföra sporten bättre..å inte ändå om hela tiden

Inlagd: 2015-01-09, 18:40
Skriven av: Jossa

Ja det är ju satans jävla helvete att det inte kan finnas några sansade uttalanden av FIS.
Först hatar jag Vasaloppet som organisation när det tar bort det enda skateloppet som finns under hela deras profitstinna Vasaloppsår.
Nu hatar jag FIS som organisation efter Kapols korkade uttalande om att ta bort klassisk skidåkning.
Bussa idioterna på varandra så får vi se vilken stil som blir kvar. ;-) Jag håller på oavgjort. Omväxling förnöjer. :-D
Varför inte ha obligatoriska diagonalbackar i världscupen. Man måste diagonala eller saxa i dem så är problemet löst? :-D
Kramar

Inlagd: 2015-01-09, 19:50
Skriven av: Jens

Försöker de ta bort klassiskt vet jag inte vad man ska göra. Detta är ingen ”naturlig utveckling”. Varför är skidsporten den sport som f¨rändras fortast. Vilka stora förändringar har skett inom hockey, bandy, alpint, friidrott och fotboll de sista 20 åren. Har dessa sporter ingen naturlig utveckling?

Inlagd: 2015-01-09, 20:01
Skriven av: Alexander

Ja få bort amatøren Niklas Jonsson ut av Fis… Han hadde store visjoner når han ble medlem. Hva har han utrettet? Absolutt ingen ting…. ;)

Inlagd: 2015-01-09, 20:02
Skriven av: pelle

pelle… Niklas Jonsson har en viktig jobb i FIS, det er han som setter opp ”grantustene” på oppløpet… ;)

Inlagd: 2015-01-09, 20:14
Skriven av: tolsrav

Alexander: finns ju små förändringar i Hockeyn mellan åt men inga stora är de allt,,,3-3 i suddan nu mot 4-4 förra året :)

Inlagd: 2015-01-09, 20:33
Skriven av: Jossa

Red line offside borttagen , större benskydd för målvakter också dåligt

Inlagd: 2015-01-09, 21:52
Skriven av: Knut G Karlsson

Mina gener och chans att få en längdstjärns av min avkomma tjänar väl på mer sport med lår användning men ännu en gång har nog FIS uttalat sig utan att tänka till. Norge har mycket makt och tillsammans med Sverige, Finland och kanske Ryssarna vågar Capol aldrig driva igenom detta tror jag. Sen är det väl en ren gissning av Capol när han försöker sia 20år framåt. Nej, för en gåns skull är detta ett besked vi inte behöver oroa oss för!

Inlagd: 2015-01-09, 22:07
Skriven av: Gunnar

Tack Jens. Skandal av Vasaloppet att ta bort skateloppet. Otroligt fint lopp o hellner o co har väl kört tävlingen? Främjar ju inte intresset för skate direkt. Och även fast jag tycker att båda stilarna borde vara kvar som tävlingsform på alla nivåer så tänker man verkligen fel som Vasaloppsarangör.

Inlagd: 2015-01-09, 22:27
Skriven av: Fredde

Träskidorna finns inte längre heller.Borde kanske behållits.

Inlagd: 2015-01-09, 22:37
Skriven av: Knut G Karlsson

Knut… Träskidorna togs bort för att dom inte längre efterfrågades. Den dagen ingen är intresserad av klassisk skidåkning försvinner det också, men jag tror det lär dröja.

Inlagd: 2015-01-09, 22:43
Skriven av: Manne

Ta bort mittskenan på bindningsplattan och på skon så är det färdigskejtat på klassiskt. Färdigsaxat också för den delen och då krävs det fästvalla a’ la rejält :)

Inlagd: 2015-01-09, 23:03
Skriven av: Kallner

Manne: Utvecklingen går att det hållet mellan skejt och klassiskt också. Om inga tävlingar ordnas i klassiskt dör det ut.

Inlagd: 2015-01-09, 23:14
Skriven av: Knut G Karlsson

Kallner>> Bra idé. Plan platta på skidbindningen och problemen är över. ;-) Skämt åsido så tror jag mer på obligatorisk diagonalåkning i backarna i så fall. :-)

Fredde>>Vi är få men vi är starka. ;-)

Jag tror inte att Vasaloppsveckan kommer enbart vara i skate de närmsta hundra åren iallfall. Så det är nog bara i elitskidåkning som klassisk skidåkning är hotad i. Men jag tror nog att klassikerlandet Norge eller låt oss säga hela skandinavien sätter stopp för det. Det finns ju fyra simsätt. Mer tävlingar mer publicitet och pengar med fler världsmästare. Snart har vi en stil till (stakning kanske) :-D

Inlagd: 2015-01-09, 23:49
Skriven av: Jens

Jag kan ärligt talat bara se fördelar med att plocka bort klassisk/diagonalåkning som tävlingsgren.

Framförallt därför att det är ett underlägset sätt att ta sig fram i ett modernt preparerat skidspår och jag ser inget egentligt värde i att så som t.ex. i simning tävla i (princip) allt ifrån hundsim till att ”koka kaffe”.

En teknik räcker och den tekniken bör vara den som går fortast.

Det är även på alla sätt och vis rättvisare att tävla i fristil, framförallt är det rättvisare eftersom att det inte inbjuder till regeltänjande och fusk, så som klassisk skidåkning gör (och har gjort allt sedan Gunde och killarna började sparka med högerbenet).
Vissa kommer säkert ihåg att FIS på den tiden det begav sig försökte förbjuda skate och satte till och med upp stolpar längs spåren så att man inte skulle kunna sparka ut med skidan. …men utvecklingen gick att stoppa lika lite då som nu.

Själv har jag för flera år sedan gått över till att uteslutande åka skate.
Enda anledningen till att åka klassiskt är Vasaloppet och det intresserar mig inte det minsta.
Vasaloppet är bara fullt med blåbär och armbågande surgubbar.

Enda gången jag åker klassiskt är om jag är på fjället med en stor tung ryggsäck.
…och det är väl just det som är problemet med fristil. Skate är ju nämligen ett tämligen onaturligt sätt att åka skidor i alla andra sammanhang än i tävlingssammanhang.

Inlagd: 2015-01-10, 02:36
Skriven av: Gunde Dæhlie

Knut… Vad bygger du det påståendet på – att intresset för klassisk skidåkning håller på att försvinna?

Jag tror i motsats till dig att man skulle fortsätta att tävla i klassisk skidåkning även om det togs bort ur FIS repertoar. Till att börja med skulle Ski Classic bli starkare ur elitsynpunk. Man skulle hitta nya vägar.

All motions skidåkning i Sverige, och även i Norge och Finland baseras på klassisk skidåkning. Och det är det som är basen i många skidklubbar. Om man isolerar tävlingsskidåkningen het från motionsåkningen tror jag den förra skulle förlora mest på det.

Inlagd: 2015-01-10, 06:29
Skriven av: Manne

Hva tror vi om værforholdene i dag? Det skal visst bli varmt. Tror nok det passer Sundby bedre enn Calle og Petter. Belov er jeg usikker på.

Inlagd: 2015-01-10, 08:10
Skriven av: Sven

Manne; Om FIS säger så litar jag på det, personligen vill jag ha kvar klassiskt .

Inlagd: 2015-01-10, 10:00
Skriven av: Knut G Karlsson

Ja men han säger inte när, är det om 1år eller om 10år, kanske 20 år fram i tiden?

Inlagd: 2015-01-10, 10:05
Skriven av: Andreas P

Nej, men han antyder att det blir inom 10 år.

Inlagd: 2015-01-10, 10:24
Skriven av: SweTor

Det smygskejtas ganska friskt i kurvor där åkarna åker mellan spåren i herrloppet.

Inlagd: 2015-01-10, 13:21
Skriven av: Kallner

Dyrhaug skejtar vilt när han får ny stav.

Inlagd: 2015-01-10, 13:24
Skriven av: Kallner

Knut… Okej. Min bestämda uppfattning är att det fortfatande finns ett stort intresse för att tävla i och titta på klassisk skidåkning. Jag ser inga tendenser till något annat. Det enda som hänt nu är att FIS har ett att jobb att göra med att stävja så att inte åkare tar skejskär i klassiska lopp. Men lösningen på detta är inte att ta bort den klassiska åkningen.

Inlagd: 2015-01-10, 14:06
Skriven av: Manne

8-9 skatetag tog Dyrhaug vid stavbytet nere på platten. Det borde väl ändå innebära ett straff? Han får ju bara ta diagonalsteg där. Och ryssen som nästan fällde Halvarsson? 15 sek tillägg eller diskning. Rönning som åkte på sidan om banan! Stökigt lopp som blir spännande pga stök och inte kampen.

Inlagd: 2015-01-10, 14:08
Skriven av: Kallner

Capol snackar bara skit och dessutom har han tungan så långt upp i norrmännens rumpa. Vill norrmännen ha masstart så blir det så. 5 mil masstart är en parodi.
5 mil är du granarna och klockan och det blir värre för varje mil.

Inlagd: 2015-01-10, 19:53
Skriven av: Johan

Jag såg på ”Kampen om tungtvannet” på NRK i går och kan bara konstatera att om Joachim Rønneberg och pojkarna hade försökt skejta sig ner till Norsk hydro-fabriken så hade den här bloggen antagligen varit på tyska idag.
Nej. För en riktig hjältinsats krävs diagonalgang och inget annat. Jag köper att skejt fungerar som arenasport på perfekt tillrättalagd pistmaskinsmanchester, men till fjälls går det bara på den sällan förekommande vårskaren. Alltså. Tänk er att crawl bara hade fungerat i bassäng, men inte i havet, jag tror nog att det hade varit ett mindre dominerande simsätt i så fall. Eller?

Inlagd: 2015-01-19, 18:25
Skriven av: Bore

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values