Tour de Ski: nu börjar det

cba8abb2d8

Som vanligt när det är mästerskapssäsong blir touren lite avslagen. Flera struntar i tävlingarna och satsar istället på att träna och komma i så bra form som möjligt till VM. Men helt avslaget lär det inte bli.

Imorgon drar touren igång med den så kallade prologen över 3 respektive 4 km i fri stil. Därefter är det en jaktstart på söndag i klassisk stil. Sen blir det vilodag och därefter tourens enda sprint på tisdag. Sen är det en masstart i klassisk stil på onsdag.

Den numera klassiska Hellner-etappen mellan Cortina och Toblach, etapp 5, är inställd pga snöbrist vilket är riktigt trist. Istället kommer man harva runt på en 5 km-slinga likt damerna brukar göra. Gäsp.

Därefter det klassiska masstartsloppet och sen klättringen.

Alltså bara en sprint. Varför då ens ha med sprint på programmet? Känns ju inte så hett. Sen går båda masstarterna i klassisk stil. Bortsett från prologen är alla fristilslopp jaktstarter. Om detta är en spännande tour? Tror inte det.

Men vi får hoppas att Calle Halfvarsson håller i sin jämna form. Skulle det ske vore det roligt, även om han nu inte direkt är känd som någon klättrare av rang. Marcus Hellner är fortfarande ute och famlar efter formen. Till Expressen: ”Formen har varit upp och ner, eller… äh, mest neråt. Daniel Richardsson kan nog åka rätt bra också med tanke på de klassiska loppen som går, resten av svenska herrarna känns inte direkt som några direkta topplaceringskandidater.

På damsidan finns ingen Kalla med men däremot ett stort gäng damer som håller rätt så likvärdig kapacitet. Ska bli intressant vilka av dessa som kommer göra bäst ifrån sig. Det vore ju faktiskt roligt att se Haag i form igen. Stina Nilsson skulle nog kunna göra en riktigt bra prolog också.

När det kommer till internationellt motstånd är de flesta på plats. Dock inte Legkov. Han har iofs visat tveksam form hittills i vinter och har inte turen med sig nu heller, han har tydligen blivit sjuk och missar hela baletten.

Det ska som vanligt bli intressant att se Northug i årets tour. Han känns som en dark horse som gärna skulle vilja vara först där uppe. Fast han kanske väntar med hårdsatsningen till en säsong då VM inte går i hans älsklingsland nummer ett: Sverige.

Förmodligen kommer allt handla om Cologna vs Norge och till viss del Halfvarsson. Men jag hoppas jag har fel och att fler nationer blandar sig in i leken.

När det gäller det internationella motståndet på damsidan ser det ännu mer rött ut, alltså norskt. Hujeda mig!

Vi hade tänkt att köra ett klassiskt skidpepp-tips här under touren men tyvärr hinner Jan på worldofxc.com inte kirra ihop det i tid (min förfrågan kom lite sent…). Istället får ni väl hänga på bettingsajter!