27 december 2014, av Oskar

Uttagna till touren

Nu har Grip valt ut sin trupp till Touren. Det märks att det är och varit sjukstuga samt VM-säsong då laget känns något reservbetonat. Dock tror jag Calle Halfvarsson kommer gå riktigt bra, om han nu håller ihop formen. Skulle han bli fyra i alla lopp under touren, ja då skulle det nog räcka riktigt långt inför klättringen.

Sverige

Damer Herrar
Maria Gräfnings
Anna Haag
Sara Lindborg
Stina Nilsson
Maria Rydqvist
Helene Söderlund
Emma Wikén
Simon Andersson
Calle Halfvarsson
Marcus Hellner
Martin Johansson
Emil Jönsson
Daniel Richardsson
Anders Svanebo

102 kommentarer till ”Uttagna till touren”

Då får Kalla en lugn träningsperiod då sambon är upptagen med annat

Inlagd: 2014-12-27, 14:31
Skriven av: Knut

Har det aldrig varit aktuellt för Sprint-Teo att åka touren? Han har haft en minst sagt motig inledning på säsongen efter fjolårets succé…

Inlagd: 2014-12-28, 09:25
Skriven av: Freddy

Freddy….Og hva med den berømte ”lorden”… Hva er årsaken til at Lars står over Tds?…Er han syk, kanskje?

Inlagd: 2014-12-28, 12:25
Skriven av: tolsrav

En glad sak; det snöar i Obertsdorf

Inlagd: 2014-12-28, 17:17
Skriven av: Knut

Hva tenker vi om vinnerkandidater til årets TdS? Hellner, Legkov og Cologna har ikke vist mye, men jeg tror de kommer til å forbedre seg kraftig til TdS. En Hellner i form ville absolutt vært en vinnerkandidat. Jeg tror på Sundby med Calle og Jespersen som outsidere. På damesiden er det stort sett bare Johaug, Bjørgen og Kowa som kan vinne med Weng som en outsider. Med det Johaug har vist hittil i år skal det vel mye til for at ikke hun vinner ned tanke på klatreegenskapene hennes. Hva tror dere?

Inlagd: 2014-12-28, 20:48
Skriven av: Sven

Sven: Jeg tror Kalla hadde hatt en god sjanse, men siden hun feiger ut så står det nok mellom Johaug og Kowa.

På herresiden tror jeg Cologna vinner.

Inlagd: 2014-12-28, 20:54
Skriven av: Neithiri

Risken är dock att snön blåser bort i Oberstdorf

Inlagd: 2014-12-28, 21:04
Skriven av: JonasE

Håper virkelig at Cologna kommer seg. Vi trenger en spennende final climb. Regner med at Kowa henter fram en rå klassisk form, men hun er så dårlig i skøyting nå at hun burde slite med både Johaug og Bjørgen.

Inlagd: 2014-12-28, 21:41
Skriven av: Sven

Blant jentene blir står kampen mellom Johaug og Bjørgen, med Weng på 3 plass. Utfordrer til Weng blir Raghild Haga. (forbehold….Bjørgen kan få magevirus på denne tid av året)
Blant gutta står kampen mellom Calle, Cologna og Sundby, tror mest på Calle pågrunn av hans sprintferdigheter. Utfordrer Petter..

Inlagd: 2014-12-28, 21:56
Skriven av: tolsrav

Jeg tror absolutt Calle kan gjøre det bra, men tviler på at han klarer å få nok sekunder før siste bakken. Skal Calle vinne tror jeg han må gå alene i mål i Toblach hvis ikke han får med seg masse bonussekunder fra Vål di Fiemme. Samme gjelder egentlig Northug. Føler han og Calle har ganske like sjangser i Touren.

Inlagd: 2014-12-29, 06:52
Skriven av: Sven

Sundby gjorde ju makalösa insatser förra året. Framför allt var det sprintarna som blev ”bonus” för honom. I år är det ju bara en sprint och även om jag tror Sundby inte får lika stor framgång i sprint i år så har den mindre betydelse. Resten av programmet ska passa honom utmärkt.

Calle måste fortsätta med sin stabila form. Dock räcker det inte bara med den. Han behöver förmodligen vinna bonussekunder lite överallt.

Cologna är i normalfallet den stora favoriten. Han har ju en spurt i masstarterna som inte Sundby visat än vilket gör att han kan skaffa sig ett litet men viktigt försprång inför klättringen.

Northug lär om allt stämmer vara långt framme hela vägen in mot backen. Han har väl dock sagt att touren inte är i fokus alls så frågan är om han ens anstränger sig uppför.

Jespersen är ju en mycket intressant outsider. Typiskt duktig på det mesta. Klättrar bra. Verkar i form.

Hellner, njae. Är han inte i form så brukar han vara usel på klassiskt och i år är det tokdominans på viktiga klassiska etapper. Har sprintat som en gammal farmor i år så nä, det blir en överraskning för mig om han hänger i.

Tittar man på årets program så ska det mycket till om någon har ett rejält försprång inför backen. Beror i och för sig på om man får till den långa jaktetappen med snöläget, men jag anar att det blir bra mycket tajtare än vanligt. Så länge ovanstående löpare är i någorlunda form så lär det inte vara någon som dominerar varje etapp och skaffar sig de nödvändiga sekunderna. Det finns en chans dock för de starka spurtarna Cologna & Northug att få ett litet försprång. Sundby tror jag inte får samma utrymme att stjäla bonussekunder i år.

Det blir en tajt historia och är det ett hyfsat samlat fält in i stigningen sätter jag en liten slant på Röthe om han hängt med så långt.

Inlagd: 2014-12-29, 09:24
Skriven av: Anders

Snart touren. Kommer blir pepp Oskar. Synd att ida inte är med. Men annars spännande att se vad Rydqvist kan skamla fram. Tippar på mkt rött i spåren och må bäste kvinna/man. Vinna.

Inlagd: 2014-12-29, 12:38
Skriven av: Daniel Becker

Kowa skal virkelig overprestere skal hun vinne TdS nå. Hun blir bare dårligere og dårligere i skøyting sammenlignet med Bjørgen og Johaug. Kowa ble slått av Johaug med ca. 50 sekunder på 5km fritt. I Alpen Cup ble hun slått av av løpere som kom utenfor topp 50 på Lillehammer. Etter min mening skal hun ikke ha sjangs til å vinne, men det kan hende jeg tar helt feil.

Inlagd: 2014-12-29, 13:29
Skriven av: Sven

Mente at Kowa ble slått på Lillehammer av Johaug og Bjørgen.

Inlagd: 2014-12-29, 13:36
Skriven av: Sven

Tolsrav, bra fråga – kan hitta inte någon info om varför Nelson inte ställer upp i touren. Planerat, någon som vet?

Riktigt synd att Ida inte är med i damtruppen, hade varit kul att se henne i aktion med tanke på hennes fina distansform hittills i år…”sparar” hon sig till VM liksom Kalla?

Inlagd: 2014-12-29, 14:26
Skriven av: Freddy

Tycker att Hellner är en ”dark horse”. Det är för mycket klassiskt för hans del, men får man till den långa jaktstarten har han alla möjligheter att köra in förlorad tid. Är hans form bra kan han ta in åtskilliga sekunder på de flesta medtävlarna i backen. Är formen däremot halvknackig och han inte har chans på totalsegern tar han sannolikt tävlingen som träning inför VM. MJS ser för närvarande ut att vara den mest komplette åkaren över lång tid. Beror dock på vad Cologna kan åstadkomma och även Calle kan utmana. Omöjligt att veta vad PN kan och vill, men han måste ha ett betydande försprång före backen för en totalvinst och det tror jag inte de andra åkarna ger honom.

Inlagd: 2014-12-29, 15:15
Skriven av: Intresserad

Tönseth fegar ur

Inlagd: 2014-12-29, 15:51
Skriven av: JonasE

Johaug vinner enkelt på damsidan, vilket hon kommer göra de närmaste 5-6 åren eller nåt. Herrsidan står mellan Sundby, Cologna och någon norrman till. Tror inte Northug eller Calle får tillräckligt med sekunder i den här konkurrensen.

Inlagd: 2014-12-29, 16:35
Skriven av: El Fenomeno

JonasE… Sa inte Oskar att vi slutter med denne pajkastningen mot norrmenn nå. ;)

Inlagd: 2014-12-29, 16:47
Skriven av: tolsrav

Hellner är inte dålig i klassiskt, bara lite ojämn men när han är i bra form så går det allt som oftast bra. Tror att han kommer vara det i touren och att han mycket väl kan vinna den.

Nelson skippade touren ifjol, tränade istället och visade därefter fantastisk form, tror han satsar på samma sak i år.

Har Ida någonsin tävlat i touren, var tidigt sagt att hon står över i vart fall. Stina och Emil kör bara de tre första etapperna, hade ju kunnat vara aktuellt med Ida också, men vet inte hur Grip och förbundet tänker, kanske bara passade med att två pers gjorde så, och då är Stina mer kvalificerad sett till årets sprintresultat.

Inlagd: 2014-12-29, 17:22
Skriven av: Perp

Intervju med Elena Välbe

http://rsport.ru/cross_country/20141228/796992531.html
Kort fortalt. Den russiske troppen til Falun blir endelig tatt ut etter løpene i Rybinsk.
Ingen grunn til panikk, resultatene vil bli bedre utover i sesongen. Ingen formtopp i desember, sier Välbe.

Inlagd: 2014-12-29, 17:48
Skriven av: Rastjapa

Stina har visat god form både på distans och i sprint medan Ida har väl en del kvar tills hon når toppform i sprint så det är kanske därför som hon inte väljer att åka touren utan är hemma och tränar istället.

Inlagd: 2014-12-29, 19:00
Skriven av: swestam

swestam: Det er ingen unnskyldning. Denne sesongen er det jo kun en sprintkonkurranse i TdS, så om man ikke er god i sprint så er dette året å være med i touren. I det hele tatt mye merkelig fravær på svenskene.

Noen som forresten vet hvorfor Julia Tsjekaleva feiger ut?

Inlagd: 2014-12-29, 19:08
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Som Pål Golberg och Finn Hågen Krogh då då?

Inlagd: 2014-12-29, 19:13
Skriven av: swestam

Hellner bruker vel ofte å ha en klassisk etappe hvor han taper mye, men han kan jo hente inn en del av det tapte på Cortina – Toblach etappen. Northug og Calle må vel ha minuttet forsprang før siste etappe skal den ha noen mulighet til å vinne.

Inlagd: 2014-12-29, 19:36
Skriven av: Sven

swestam: Ja nettopp, som Pål Golberg och Finn Hågen Krogh, det er helt på trynet at de ikke stiller i sesongens skifest når de er kvalifisisert og i god form, helt på trynet.

Inlagd: 2014-12-29, 19:44
Skriven av: Neithiri

Begynner å bli ganske lei all praten om de som ikke skal gå TdS. Kan vi ikke heller fokusere diskusjonene rundt de som faktisk skal gå?

Inlagd: 2014-12-29, 19:55
Skriven av: Sven

Sven: jo, det kan vi godt gjøre, men man vil jo alltid se de beste konkurrere, derfor er det frustrerende og veldig skuffende når sykdomsfrie toppløpere allikevel velger å trekke seg.

Inlagd: 2014-12-29, 19:59
Skriven av: Neithiri

Sven.. Northug var nesten 2 min. bak Jespersen (best tid i bakken) under fjorårets klatre-etappe, så 1 min. blir nok i minste laget, selv om formen til Northug er stigende…

Inlagd: 2014-12-29, 20:09
Skriven av: tolsrav

Neithiri, det säger väl kanske mer om hur lyckat konceptet TdS är när det bara lockar några av alla de bästa.
De elitaktiva vet nog bäst själva vad dom bör prioritera mellan träning och tävling för att nå sitt eget säsongsmål, även om det inte blir det som de stillasittande åskådarna önskar.

Inlagd: 2014-12-29, 20:16
Skriven av: Björn

Bjørn: Massevis av folk anstrenger seg, bruker massevsis av penger, ressurser etc på å lage en gedigen stor skifest for løperne. Det bør jo for pokker oppleves som en ære å få være med på noe slikt når man trener 24/7 hele året?? Løpere i form som velger bort noe slikt er utakknemlige og har feil fokus. Det er nesten så jeg skulle ønske man kunne nekte dem start i VM.

Inlagd: 2014-12-29, 20:31
Skriven av: Neithiri

Det var 60 sekunder sprintbonus ifjol och 60 sekunder i år

Inlagd: 2014-12-29, 20:53
Skriven av: JonasE

TdS är rena skämtet med avslutningen att GÅ uppför en slalombacke.Kan inte ha mycket med skidÅKNING att göra.

Inlagd: 2014-12-29, 21:03
Skriven av: Knut

Jeg vet det Tolsrav, men han har jo gått fort opp bakken tidligere. Er han i form kan han gå ganske fort. Han fikk jo tredje plass i fjor uten å være helt i toppform. Jespersen imponerte enormt i bakken i fjor.

Inlagd: 2014-12-29, 21:17
Skriven av: Sven

Formen til Hellner er aldri lett å spå. Han var helt håpløs hele sesongen bortsett fra OL. Da var han virkelig i toppform.

Inlagd: 2014-12-29, 21:21
Skriven av: Sven

Neithiri: Fast nu är det väl inte att det är sprint i touren som är ”problemet” för Ida utan det jag föreslog som en tänkbar förklaring är att hon behöver vara hemma och träna för att vara i bättre sprintform under VM än vad hon varit hittills under säsongen.

Inlagd: 2014-12-29, 21:21
Skriven av: swestam

hellner kommer inte att var först inte heller Halvar

Inlagd: 2014-12-29, 21:41
Skriven av: Knut

Möjligen på plats

Inlagd: 2014-12-29, 21:41
Skriven av: Knut

swestam: Greit, men som før skrevet så forstår jeg ikke at man skulle måtte være hjemme å hvile seg i 2 måneder for å kunne prestere, det er jo i prinsippet akkurat det du påstår at Ida trenger av tid.

Hvordan vil dere egentlig at en sesong skal se ut? At alle de beste ligger hjemme, trener, hviler seg, og kun møter opp til konkurranse en uke i februar? Og aldri viser seg ellers? Vel, ok, jeg skal ikke grine noe mer om dette nå, men jeg forstår ikke tankegangen.

Inlagd: 2014-12-29, 21:59
Skriven av: Neithiri

@Sven
Hellner var i halvhyfsad form i Ruka där kom sjua eller något sådant och Lillehammer där han kom fyra, sedan blev han tyvärr sjuk inför Davos, det framkom sedan i en dokumentär att sedan började träna för tidigt och då blev det ett bakslag och så var han borta fram till jul, sedan blev det hårdträning, och när Hellner är nedtränad blir även tekniken lidande. Det förklarade de dåliga insatserna i Piteå och Nove Mesto, sedan blev det bättre på SM och ännu bättre i Toblach och förstås OS innan han blev sjuk igen, han avslutade sedan säsongen hyggligt i Falun där han väl blev sexa totalt tror jag. Med den bakgrunden bör nu två tävlingshelger och ordentlig träning kunna leda till rätt bra form i touren. Historiskt har Hellner åkt riktigt bra klassiskt i både Oberstdorf och Toblach, är om det bli vallaföre i Val di Fiemme som det kan bli problem.

Inlagd: 2014-12-29, 22:05
Skriven av: Perp

Neithiri: Nu vet vi inte att det är skälet utan det var en spekulation från min sida. Idas sprintform har inte varit på topp och då kanske det krävs att hon genomför en mer omfattande träningsperiod nu för att komma i bättre form. Alla åkare är inte likadana och därför kanske den optimala uppladdningen måste se olika ut för olika åkare. Sedan utgår jag ifrån att hon är med och åker i Otepää och på SM så det handlar knappast om att hon måste vara hemma och vila i två månader innan VM.

Inlagd: 2014-12-29, 22:14
Skriven av: swestam

Jeg har faktisk litt tro på at Hellner kommer til å gjøre det bra, men han behøver et bra tog fra Cortina til Toblach skal han kunne ta inn på Cologna eller Sundby som jeg tror leder touren da.

Inlagd: 2014-12-29, 22:18
Skriven av: Sven

Snø over alt, så da trenger man ikke lenger bekymre seg over at etapper må avlyses, flott.

Inlagd: 2014-12-29, 22:40
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Tankegången är att det är alldeles för många tävlingsdagar i världscupen. FIS måste komma på ett upplägg där det finns större chans att vinna både touren och mästerskapsguld samma säsong, än har det inte skett på herrsidan. Fis måste dessutom se till att fler åkare har nånting att vinna på att satsa på vc-loppen, även dom som inte har en chans att vinna totala världscupen.

Inlagd: 2014-12-29, 23:16
Skriven av: Manne

Kalla tävlar imorron , spännande

Inlagd: 2014-12-29, 23:30
Skriven av: Knut

Manne: Ok, men hvorfor det? Herregud, det er da ikke SÅ mange renn i sesongen, det er jo ikke engang WC-renn hver helg? Det er fortsatt over en hel måned (over 4 uker) til VM etter at TdS er slutt. Og Petter Northug har da vunnet massevis av mesterskapsmedaljer selv om han har vært med i TdS? Niks, jeg kjøper ikke argumentasjonen. Man kan jo sammenligne med andre topp-idrettsutøvere, ta alpint f.eks.

Inlagd: 2014-12-29, 23:46
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Det är väldigt många inom alpint som inte kör allt, som är specialister i en eller två grenar.

Det är visst extremt många tävlingsdagar. Tar man bort touren och Rybinsk, innehåller vc ändå lika många tävlingsdagar som på Dählies tid på slutet av 90-talet och definitivt fler än på Gundes tid.

För många är vm det stora målet. Men bortser man Rybinsk kommer vi ha haft 19 individuella tävlingsdagar fram till vm. Bara 5 kommer ha varit på distanser som återfinns på årets vm. Ett par distanser kör man inte alls innan vm. Så man motiverar verkligen inte för den som satsar på vm att köra vc. Nämn en annan sport som har det så?

Northug har aldrig vunnit touren. I år satsar han inte ens på att va i form. Cologna har dock vunnit touren touren 3 säsonger och mästerskapsguld 3 säsonger. Men trots det aldrig samma år. Legkov har vunnit både touren och mästerskapsguld, men inte samma år. Det är alldeles för svårt att va i toppform till båda dessa.

Ett bättre vc-upplägg skulle behövas för mindre vakanser. Troligen går vi tyvärr åt motsatt håll. Fler och fler kommer stå över vc-lopp.

Inlagd: 2014-12-30, 08:01
Skriven av: Manne

Tror Northug har skjønt at han aldri kommer til å vinne TdS. Den siste bakken er alt for utslagsgivende. Han virker litt lettere i år enn i fjor, men å dra på 20kg ekstra opp bakken tror jeg blir vanskelig. Når det gjelder å være med på alt hele sesongen virker det som det er store forskjeller på Norge og Sverige med tanke på treningsopplegg. De siste årene har de norske vært i god form hele sesongen uten den helt store formtoppen mens svenskene har hatt en bedre formtopp, men mer ujevne gjennom sesongen.

Inlagd: 2014-12-30, 09:06
Skriven av: Sven

Tröttsamt att läsa Mannes inlägg. Det har varit fem distanslopp i VC hittills i år, fördelat på fyra helger. Längsta loppet 15 km för herrar (ca 40 minuter) och 10 km (ca 30 minuter) för damer. Damerna har haft en tävlingstid på under två timmar totalt i distans på en månad.

Är det för mycket?

Inlagd: 2014-12-30, 11:00
Skriven av: Fj

Manne… Her er et utdrag av Harald Grønningens dagbok for sesongene han konkurrerte, med antall rennkilometer.
1962.. 46 renn – 901,5 km i konkurranse..
1963.. 57 renn – 902 km
1964.. 41 renn – 657,6 km
1965.. 50 renn – 882,7 km
1966.. 54 renn – 888,7 km
1967.. 55 renn – 935,1 km
Dette er data fra boka hans ”I det lange løp”..
Dagens norske utøverne har ført arven videre, nemlig å konkurrere i den korte skisesongen, å takk for det!

Inlagd: 2014-12-30, 12:22
Skriven av: tolsrav

Härlig påminnelse om Harald G.s framfart i spåren på den tiden det inte gick så fort som idag.
Personligen tycker jag att åkarna idag tränar för mycket istället för att tävla.

Inlagd: 2014-12-30, 12:33
Skriven av: Knut

Tolsrav… Tävlingar ja. Många av dom som står över vc tävlar dock på hemmaplan istället. Om Grönningen for över halva europa och tävlade får du gärna informera mig. Wassberg klagade i mitten på 80-talet på för många VC-lopp.

Norska åkarna tävlar inte generellt mer än andra länders åkare. Det finns många norska åkare -vissa tävlar mest, andra mindre.

Inlagd: 2014-12-30, 12:42
Skriven av: Manne

Manne… At det er for mange tevlingsdager, er det bare synsing fra din side, eller?
Har aldri hørt at de aktive klager, de elsker jo å konkurrere….

Inlagd: 2014-12-30, 12:55
Skriven av: tolsrav

Sven… Nja… Var väl inte så många norska åkare som var jämna över hela säsongen ifjol, i alla fall inte på herrsidan. Rönning , Northug, Gjerdalen, Röhte, Tönseth var väl inte särskilt jämna? Vissa hamnade dock högt i totalen då dom lyckades rätt bra i touren.

Sundby var jämnheten själv, och Jespersen var bra t.o.m. touren. Dom övriga hade väl lika svängiga säsonger som övriga länders åkare?!

Den stora skillnaden mellan norska åkarna och andra länders ifjol, är att Norge har så många fler som är bra. Om nån misslyckas är det alltid nån annan som lyckas, så det upplevs som dom alltid är bra.

Inlagd: 2014-12-30, 12:58
Skriven av: Manne

Tolsrav… Det är min tolkning av att fler och fler står över vc tävlingar. Men ett annat problem är som sagt att många av dom tävlingar som körs är helt andra lopp än dom som återfinns på mästerskapen samma år. I många andra sporter är världscupen en slags aptitretare till mästerskapen. Man kan kolla på världscuptävlingarna som en föraning om vem som kommer lyckas på mästerskapen. I längdskider har det snarar varit tvärtom dom senaste säsongerna, åtminstone på herrsidan. Lyckas nån på vc innan mästerskapen, är det troligt att dom inte har nån chans i mästerskapen. Hur kul är det?

Inlagd: 2014-12-30, 13:12
Skriven av: Manne

Manne…Hva er problemet, det er kun to stilarter innen langrennsporten, nemlig fristil og klassisk. Disse har vært jamt fordelt under vc-sesongen.
Det som har manglet er fellestarter, og ut ifra kommentarene her på bloggen de siste 5 år, er det vel ingen svenske som gråter av den grunn.;)
Men Tds er genialt slik, der er alle stilarter med, sett bort ifra stafett…

Inlagd: 2014-12-30, 13:39
Skriven av: tolsrav

Vi ska komma ihåg att någon tour ej kördes under Haralds tid varför man hade tid till återhämtning.Tror ej att man förr tänkte på att köra lopp nästan varje dag då man hade ett jobb att gå till om dagarna.

Inlagd: 2014-12-30, 13:59
Skriven av: Knut

Manne; Wassberg tränade väl knappt nåt heller.

Inlagd: 2014-12-30, 14:00
Skriven av: Knut

Tolsrav… Det som saknas är dom distanser man tävlar på i vm samma år. Innan vm borde man fokusera på dessa distanser. Jag begriper inte varför touren består av massa hitte-på-distanser.

Inlagd: 2014-12-30, 14:37
Skriven av: Manne

Olsson är sjuk igen, går ej att ha småbarn och tro att man klarar sig undan förkylningar

Inlagd: 2014-12-30, 16:43
Skriven av: Knut

Knut…Olsson blir nok syk helt til vm starter, men når mesterskapet starter, er han i toppform å tar 2 gull. ;)
Manne.. Er enig at det burde vært kjørt en duathlon og stafett før vm.

Inlagd: 2014-12-30, 17:06
Skriven av: tolsrav

Tolsrav… Fler skiatlon, 15 fritt och klassisk sprint. Gärna en klassisk femmil.

Som jag skrev ovan: Bortsett Rybinsk är 19 lopp innan vm. 3/4 av dessa finns inte med på årets vm. Kasst tycker jag. Man bör i huvudsak tävla i mästerskapsdistanserna.

Inlagd: 2014-12-30, 17:29
Skriven av: Manne

Er vel ikke noe å bekymre seg for med tanke på Johan Olsson. Han er jo alltid syk eller skadet før mesterskap.

Inlagd: 2014-12-30, 17:39
Skriven av: Sven

FJ, Det går inte att mäta insatsen i distans eller tävlingstid. En sprinttävling tar kanske mer på formen än en masstart över 30 km där man promenadåker i 29 km och sedan drar på en rökare sista kilometern. De tävlande åker då kortare sträcka i maxfart än vad sprintlöparen gör i vart och ett av de 4 lopp den gör som går till final. Tänker även på friidrottens Bolt. Hur många sekunder får han ihop under en säsong? Och kilometerantalet är inget att skriva hem om. Att mäta är att veta men det gäller att mäta rätt!

Inlagd: 2014-12-30, 18:35
Skriven av: Intresserad

Manne.. Tviler på att en 5-mil klassisk hadde løftet interessen for de løpere som ikke satser vc i et mesterskapsår, selv om den står vm-programmet.
Men selvfølgelig kjedelig at 15/30 km ble kansellert i Davos – pågrunn av snømangel som FIS neppe kan lastet for.
Men nå står Tds for døren, og en ekte entusiast tar det man får, når en elsker langrenn.. Sier som expertkommentator Blomqvist.. Herligt ;)

Inlagd: 2014-12-30, 19:39
Skriven av: tolsrav

Tittar på TV3s OS-krönika och slås igen hur perfekt Kalla körde taktiskt i skiatlonen. Hon brände sitt krut vid exakt rätt tillfälle även om det inte räckte till guld. Hoppas hon tittar på det nu…

Inlagd: 2014-12-30, 20:13
Skriven av: Per

Skrev inget om sprinttävlingar eller friidrott. Det är andra grenar.

Inlagd: 2014-12-30, 20:25
Skriven av: Fj

Hellner däremot hade möjligen kunnat disponera 3-milen lite annorlunda på slutet. Om han hade avvaktat lite till med att bränna sitt krut hade han kunnat vinna. Men det är ju otroligt svåra avvägningar som man bara ser med 20/20-syn i efterhand.

Inlagd: 2014-12-30, 20:28
Skriven av: Per

Och när man ser OS-krönikan är det ju tydligt att Sundby borde ha diskats för att han inte höll sig i sin korridor på upploppet.

Inlagd: 2014-12-30, 20:31
Skriven av: swestam

Tolsrav… Håller med – en femmil hade inte påverkat mycket. Men jag är övertygad omvatt ett seriöst upplägg som följer mästerskapsdistanserna är bäst på sikt.

Jag kommer nog också snegla på touren…

Inlagd: 2014-12-30, 21:22
Skriven av: Manne

Lähtenmäki höll ju faktiskt på att falla i sista kurvan på stafetten annars hade hon kunnat utmana. Har inte sett kurvduellen ovanifrån tidigare.

Inlagd: 2014-12-30, 21:26
Skriven av: Kallner

Missade TV3 just att visa Kallas silverlopp på
10 klassiskt? De visade alla skidlopp och svenska medaljer utom just det.

Inlagd: 2014-12-30, 21:57
Skriven av: Per

I Tynderö-cupen idag, 5km Intervallstart fri stil, fortsatte Ebba Andersson att imponera.

D21 1. Charlotte Kalla 12.26,27
2. Elin Molin 12.56,62

D17-18 1. Ebba Andersson 12.45,96

Anders Svanebo vann H21 med 1.25 före Anton Karlsson och Jörgen Brink

Inlagd: 2014-12-30, 22:42
Skriven av: Eric.G

Synes ikke det var spesielt lovende av Kalla, men imponerende av Ebba Andersson.

Inlagd: 2014-12-30, 23:12
Skriven av: Sven

Ja, om Kalla tog i så var det inte så bra. Om man jämför med 5 km c i Bruksvallarna så var Ebba 1.13 och Elin 2.00 efter. Nu vet jag inte vilken form de var i och dessutom spelar ju andra faktorer som att det t ex var en annan stil roll, men i alla fall. Hade nog velat ha Kalla minst en halvminut till före de andra, helst en minut.

Inlagd: 2014-12-30, 23:25
Skriven av: Anders E

Börjar bli kritiskt för Olsson nu. Inte ens han klarar att vara konstant förkyld i en månad.

Inlagd: 2014-12-31, 09:35
Skriven av: Anders

Han kunne jo knappt gå rett før Sotchi så det går helt sikkert fint.

Inlagd: 2014-12-31, 10:29
Skriven av: Sven

Lurer på hvor god Johan Olsson hadde vært uten disse sykdom/skadeproblemer?
Har han en sesong der treninga har gått knirkefritt i forkant av sesongen i sin lange karriere?

Inlagd: 2014-12-31, 11:24
Skriven av: tolsrav

Anders E;
Svårt att se om Kalla ”tog i”. Svårt att få någon överblick längs elljusspåret.
Kylan i Tärendö gjorde att Kalla åkte hem till Sundsvall.

Helt klart att Ebba håller världsklass bland damjuniorerna. Detta trots att hon först kommande sommar,10/7, fyller 18.

Inlagd: 2014-12-31, 12:03
Skriven av: Eric.G

Långloppet blir inte av i touren, taskigt med snö sägs vara orsaken

Inlagd: 2015-01-01, 11:24
Skriven av: Knut

Vad kommer det sig att det går att köra fem varv på en femkilometersslinga, men inte sju? Detta eviga avkortande börjar bli rätt trist.

Inlagd: 2015-01-01, 11:44
Skriven av: Manfred

Fan , sträckan Cortina – Toblach är ju en av skidsäsongens höjdpunkter. Intresset för TdS blev genast lite svalare.

Inlagd: 2015-01-01, 11:58
Skriven av: Rs

Hvor står det at den har blitt avkortet?

Inlagd: 2015-01-01, 13:04
Skriven av: Sven

I dameklassen er Johaug så stor favoritt at jeg peker på en annen løper som min .vinner. For mine penger, hvis jeg hadde noen, løper Weng, med Niskanen som andrevalg. Jeg tror og håper på spennende konkurranser. Herreklassen har mange som kan vinne. Tror ikke det blir norsk-norsk-norsk som i fjor.

Inlagd: 2015-01-01, 13:12
Skriven av: Rastjapa

Johaug er stor favoritt, men hvis Marit vinner sprinten og tar 30-40 sekunder på Johaug så kan hun ende opp med over minuttet i forsprang før bakken. Hun er jo bedre enn Johaug i skøyting så hun kan faktisk øke på Cortinaetappen.

Inlagd: 2015-01-01, 13:23
Skriven av: Sven

Sven; Info finns på sweski.com

Inlagd: 2015-01-01, 13:39
Skriven av: Knut

Är ni laddade inför touren?

Mitt intresse har nog aldrig varit svalare, men jag lär nog se en del när det väl drar igång. Kanske händer nåt oväntat och intressant, även om förhoppningarna nu är små.

Inlagd: 2015-01-01, 15:57
Skriven av: Manne

Amen, Manne.

Låt oss prata VM med Sportbladets Wennman istället. Han varnar lite för Johan Hellner i skiathlon. Antar att han menar Marcus Olsson.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article20099170.ab

Inlagd: 2015-01-01, 16:40
Skriven av: JonasE

Vilket underbart program om Toini Gustafsson på SVT. En kämpe och klassisk skidåkning när den var som bäst. Annat är dagens serverade tågrälsar och pulvervallor. Snygg prispall också med Toini’s guld och norskorna som 2.a och 3.a.

Inlagd: 2015-01-01, 16:56
Skriven av: Kallner

Ja det verkar dåligt med skidkunskaperna på AB. Niva tror att Mogren fortfarande är aktiv.

Inlagd: 2015-01-01, 17:00
Skriven av: Knut

Intressant Toinidokumentär SVT sände. En hel del som jag inte kände till sedan innan. Var det Toini som inledde den svenska traditionen med klistervalla?

Inlagd: 2015-01-01, 17:38
Skriven av: swestam

Jag är hyfsat taggad inför TdS. Programmet är bättre än på länge. Bara en kort prolog och bara en sprint. Resten helt okej eller bra distanser. På herrsidan ställer alla i världseliten som tål flera lopp upp. Blir trevligt.

Tråkigt dock att Kalla inte kör. Hon har ett väldigt udda upplägg om man jämför med de andra i världseliten i år. Är väl bara hon och Tjekaleva i den yttersta distanseliten som inte åker TdS.

Inlagd: 2015-01-01, 18:11
Skriven av: Fj

FJ… Krogh tål väl flera lopp och saknas. På damsidan ska vc-trean Östberg kliva av efter några distanser.

Inlagd: 2015-01-01, 20:13
Skriven av: Manne

Dette er det mest realistiske tipse jeg kan gi for TDS 2015 uten å ha norske briller på . (”glasøgon”).
5 på pallen når de når toppen av alpinbakken for den norske troppen . NB Med så mange ”kunniga”svensker her inne på skidpepp kan nok de fleste være enig i dette tipse.

Inlagd: 2015-01-01, 21:24
Skriven av: Danne Normann

Danne… Jo 4-6 är väl realistiskt.

Inlagd: 2015-01-01, 22:10
Skriven av: Manne

Får Norge 2 damer og 1 herre på pallen, tror jeg vi skal være godt fornøyd med resultatet….

Inlagd: 2015-01-01, 22:41
Skriven av: tolsrav

Det blir nok to norske på damesiden, men er ikke helt sikker på herresiden. Vi burde få en topp 3. Gleder meg veldig. Tror det blir tight i år.

Inlagd: 2015-01-01, 22:59
Skriven av: Sven

Manne: Krogh är en mångsidig skidåkare och har ett par fina resultat i minitourer. Men han är inte känd för sin jämnhet direkt och har inte lyckats i TdS. I sin bästa tour hittills blandade han 1:a och 40:e platser och slutade på 18:e plats totalt. I fjol avbröt han touren då han låg på 18:e plats.

Över hälften av Östbergs poäng i totala VC kommer från sprint. I touren ingår endast en sprint. Så totalställningen i VC inför är kanske inte ett 100%igt mått på hur det kommer att gå. Sen har hon heller inte hoppat av ännu. Ifjol hette det också att Jacobsen skulle hoppa av halvvägs, men det såg vi inget av. Om Östberg får till distansloppen utan att vägga (som hon tenderar göra) samt om nån av de tre toppnorskorna skulle floppa så kanske hon kör hela ändå.

Inlagd: 2015-01-02, 07:53
Skriven av: Fj

Legkov er syk og stiller derfor ikke opp i TdS. Tror ikke han hadde vært i form til å vinne uansett.

Inlagd: 2015-01-02, 12:26
Skriven av: Sven

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values