24 december 2014, av Oskar

God jul / är det bara jag?

Meanwhile

Idag är det julafton. Vanligtvis brukar det stora Tour de Ski-pirret infinna sig efter en händelserik första fas av världscupen. Istället har ett slags ointresse lagt sig som en våt filt över hela mig. Visst, jag tittar på alla tävlingar men peppen blir liksom inte tillräckligt hög för att vilja blogga om det. Därav mitt usla track record.

Vad beror detta på? Är det jag som tröttnat på skidåkning och söker andra kickar i livet? Eller är det Norges dominans i skidspåren? Eller är det all denna snöbrist som gör att skidåkarna får åka runt på en och samma lilla slinga vecka ut och vecka in? Jag vet inte. Jag vet bara att peppen inte är här! Än.

Vilket är oerhört konstigt, för det är ju VM-år! Och inte vilket VM-år som helst utan VM på hemmaplan. Hur känner ni det? Är det bara jag?

mvh en förvirrad bloggare

PS. Det var dock underbart att se de svenska sprint-prestationerna i helgen. Mkt starka insatser som värmde mitt nedkylda skidhjärta!

GOD JUL!

94 kommentarer till ”God jul / är det bara jag?”

God Jul sjäv Oskar! Hoppas peppen infinner sig lagom till VM :)

Inlagd: 2014-12-24, 13:49
Skriven av: swestam

God jul Oskar!

Inlagd: 2014-12-24, 14:39
Skriven av: Allan Vallan

Det är nog en kombination av orsaker till bristen på pepp. Jag har lagt märke till att flera trogna skidpeppares nick inte synts bland kommentarerna den här säsongen så det är fler än du som inte funnit det rätta pirret än. God Jul Oskar och alla andra.

Inlagd: 2014-12-24, 14:47
Skriven av: Anna F

Vi har ju skidpeppat i så många år nu så det är väl inte konstigt. Går ju lite runt i samma hjulspår. Men god jul Oskar och hoppas du peppar till!

Inlagd: 2014-12-25, 11:14
Skriven av: Anders

Tyvärr så har skidåkningen blivit lika förbannat förutsägbar som Kalle Anka på julafton. Krävs att den röda dominansen bryts för att den positiva skidkänslan förhoppningsvis ska återinträda i skidatmosfären

Inlagd: 2014-12-25, 12:01
Skriven av: Knut

Tyvärr så har skidåkningen blivit lika förbannat förutsägbar som Kalle Anka på julafton. Krävs att den röda dominansen bryts för att den positiva skidkänslan förhoppningsvis ska återinträda i skidatmosfären.

Inlagd: 2014-12-25, 12:02
Skriven av: Knut

Forts. Därför behöver man positiva bilder i synfältet. Om man ser framför sig att andra åkare tar sig fram och lägger dom röda bakom sig kommer man att få euforiska kickar bara av själva tanken.

Inlagd: 2014-12-25, 14:12
Skriven av: Knut

Oskar….Hvem gidder å følge langrennsporten når deres egne løpere satser kun på 2-3 løp igjennom hele sesongen. (VM og OL)
Men slik har den praktiske virkelighet blitt for en svensk ”suporters” de siste åra, med sp. Hellner og Olsson som aktører. De gir 0 og niks tilbake til den fine idretten som kalles langrenn. Det er ikke vanskelig forstå at frustrasjon melder seg for en del pepperne/entusiaster her, som elsker langrenn…

Jeg skrev det flere ganger under fjorårsesongen, takk og pris for at de norske utøverne holder trykket på ”topp” igjennom hele den korte skisesongen….. Langrenn er jo tross alt deres heltidsjobb – så enkelt, spør du meg..
God Jul!

Inlagd: 2014-12-25, 14:54
Skriven av: tolsrav

tolsrav: Men varför gnäller du inte på Astrid Uhrenholdt Jacobsen eller Eldar Rönning som inte alls har tävlat i världscupen respektive inte alls har tävlat så mycket i världscupen denna säsong. Eller varför gnäller du inte på de norrmän som frivilligt avstår Tour de Ski.

Jäkligt tröttsamt med de norrmän som ständigt gnäller på de svenska åkarna här inne men som aldrig säger något negativt om de norska åkarna. Tyvärr leder detta till tråkig stämning härinne vilket gör att skidpepp blir ointressantare och ointressantare.

Inlagd: 2014-12-25, 16:08
Skriven av: swestam

Exakt. Därför måste man alltid ha en positiv och glad ansats till skidåkningen som idrott betraktat. Om alla hade det vilken gamman skulle inte då spridas här inne .

Inlagd: 2014-12-25, 17:00
Skriven av: Knut

Är oxå redigt trött på gnället här inne och det patetiska Norge-Sverige tugget som har eskalerat dramatiskt. På lagom nivå kan det vara en krydda men det finns en gräns där det bara blir tröttsamt. Vill någon ha mer så dra härifrån och kommentera på VG/Aftonbladet istället!

Men skidpeppet har jag fortfarande framför burken. För mig spelar nation mindre roll, bara vi har någon med pallchans.

För er som vill öka peppet inför 2015 råkade jag snubbla över denna lätt sjuka men muntra FIS-produktion
https://www.youtube.com/watch?v=k4nPUHD6Vj8#t=70

Inlagd: 2014-12-25, 17:02
Skriven av: Allan Vallan

swestam…. Vær litt ærlig mot deg selv nå, hvorfor skidpepp blir ”ointressantare och ointressantare”, sett med blå/gule øyne…
Og om vi norrmenn gnäller litt her på bloggen, har vel lite saken…. For fasitsvaret er så enkelt som manglende svenske resultat så langt i sesongen!
Og derfor er du så sur og gretten i din kommentar? ;)

Inlagd: 2014-12-25, 17:09
Skriven av: tolsrav

tolsrav – har du tänkt på att du kanske kunde kommentera på Aftonbladet/VG istället så vi slipper läsa ditt dravel?

Inlagd: 2014-12-25, 17:27
Skriven av: Allan Vallan

Allan Vallan… At du mangler hode for å mene noe om langrenn er OK, men ikke blad inn Aftonbladet/VG, det blir litt for useriøst ;)

Inlagd: 2014-12-25, 18:55
Skriven av: tolsrav

Tolsrav är en av dom skojigare norrmännen härinne, finns dom som är mycket värre.
Nu dags att sjunga ”We shall overcome”

Inlagd: 2014-12-25, 19:32
Skriven av: Knut

Fast han har en poäng när det gäller Hellner och framförallt Olsson. Klart det är trist att se Olsson på endast ett par tävlingar om året och att se Hellner karva sig runt till 55:e plats i en sprintprolog. Det är inte så underhållande när våra två största åkare knappt syns.

Inlagd: 2014-12-25, 19:50
Skriven av: PHS

Tolsrav har ju helt rätt, Det är ju i stort sätt bara Kalla som är med hela säsongen av de svenska åkarna och så har det varit de sista åren. Att det i den röd blå armen finns ett par som inte är med hela tiden gör ingen skillnad. Har undrat i flera år varför de svenska åkarna är så mycket sjuka, Har de bättre läkare i Norge eller? Eller har ingen av de norska åkare småbarn?
Minnet blir ju sämre med åren :) men jag kan inte erinra mig att Gunde,Wassberg och Fredriksson bara var med halva säsongen när de höll på.

Inlagd: 2014-12-25, 19:51
Skriven av: karlp

Sverige har tyvärr inte samma bredd som Norge. Då märks det så mycket mera när stjärnorna inte levererar. Dock smått obegripligt att ryssarna är så dåliga med sitt breda lag.

Har dåliga vibbar inför tds men hoppas både Halfvarsson kan snäppa upp sig lite till och att Hellner börjar visa form.

Kalla var nog lika bra att hon skippar tds.

Inlagd: 2014-12-25, 21:03
Skriven av: uttern

tolsrav: nej, jag tycker skidpepp blir allt mer ointressant därför att detta norsk-svenska tjafs, kritik mot vissa som inte åker alla tävlingar etc har tagit över diskussionen för mycket. Vad jag saknar är lite mer ingående diskussioner och analyser av de faktiska loppen och resultaten (precis som Gunder Daehli var inne på för en vecka sedan).

Och tolsrav, ditt svar till mig visar att du inte är seriöst intresserad av att diskutera längdåkning, så fort någon kommer med invändningar då skall du försöka skämta bort det.

Inlagd: 2014-12-25, 21:05
Skriven av: swestam

Lite perspektiv: När Gunde vann världscupen bestod den av 8 tävlingsdagar. Halfvarsson har väl redan 9 tävlingsdagar på vc hittills i år.

Wassberg klagade på sin tid på för många tävlingsdagar, sen har det typ tredubblats. Fis har systematiskt öst på med fler tävlingar och nu har man en världscup som är rejält överlastad. Det är ytterst svått hålla en hög nivå på vc och samtidigt få upp riktig toppform till nädtetskap.

Inlagd: 2014-12-25, 21:41
Skriven av: Manne

mästerskap ska det stå

Inlagd: 2014-12-25, 21:42
Skriven av: Manne

Denna säsong har också präglats av enformiga tävlingar med korta distanslopp och sprintar, delvis pga snöbrist men kanske FIS vill ha det så. Visst hade man väl kunnat köra en stafett i Davos tex, en säker temperaturhöjare. Eller var spåret/banan för smal, månne. En tremil resp 15 km med ind start hade funkat.
Jag tror att flera upplevde att åkarna var mindre sjuka förr men det var också betydligt färre internationella tävlingar så det är svårt att jämföra. Det blir iaf intensivt senare då även långloppscupen kör flera helger i rad och sänds på webben.

Inlagd: 2014-12-25, 21:47
Skriven av: Kallner

swestam… Nå….. kommentaren min var såpass seriøs, at du beit på…… Nei, det var du som febrilsk prøvde å legge lokk over, når emne Hellner/Olsson, vart tatt opp til diskusjon, av hvilken grunn?….. Og, at man stiller spørsmål rundt en såpass ”meritert” svensk løper som eks. Hellner som ligger på 65 plass i vc, når snart halve sesongen er passert, er uforståelig for meg… At du er fornøyd med hans resultater, vedgår selvfølgelig ikke undertegnende.
”Jeg synset bare”….

Inlagd: 2014-12-25, 22:23
Skriven av: tolsrav

Nu ser kylan att ställa till problem.

-34 i Tärnaby igår där Sofia Henriksson befinner sig.
Har hört att Kalla haft närmare -30 i Tärendö.

Inlagd: 2014-12-25, 22:37
Skriven av: Eric.G

Jaha någon tycker nivån är låg.Ja det står en fritt att vara med och höja nivån eller hur.
Tycker att det är rätt ointressant att diskutera varför det är andra typer av distanser på WC. Vi har det program som finns och inget annat Det är som att diskutera snöbristen, man kommer ingenstans.
Betr. sjukdom. Det är väl bara Olsson som varit sjuk en längre tid vad jag vet.
Personligen är jag oerhört glad och nöjd över att tävlingarna överhuvudtaget televiseras. Annat var det förr då sändes i princip bara mästerskapen.

Inlagd: 2014-12-25, 22:44
Skriven av: Knut

Tolsrav… Halfvarsson ligger trea i vc. Så högt har har ingen svensk vart på länge så intresset borde enligt ditt resonemang va på topp.

Inlagd: 2014-12-25, 23:26
Skriven av: Manne

Manne… Halfvarsson satser virkelig. Han har en ”guts” som resten av de mannlige løperne mangler i det svenske laget.
Tippet han til og med som vinner av minituren på Lillehammer…..;)

Inlagd: 2014-12-25, 23:46
Skriven av: tolsrav

För många Tourer. Vinner Sundby TS, så är WC avgjord. Trist.
Halfvarsson har höjt lägsta nivån mycket. Samma höjning nästa år då vinner han tävlingar. Hoppas det sporrar andra Svenskar.
För utom Norge, så är det rätt glest mellan åkarna från övriga nationer.
Det måste tränas mer!!!
Snart Nytt År och Gott skall det bli

Inlagd: 2014-12-26, 00:04
Skriven av: Sten

Blir spennende å se Kowa i Tds. Hun bruker jo å komme i superform til det. Tror nok ikke Bjørgen tar det denne gangen heller. Kan Hellner hevde seg bedre nå? Han er jo helt rå opp den siste bakken.

Inlagd: 2014-12-26, 07:55
Skriven av: sven

sven: Tror nog inte det är Kowa Björgen behöver bry sig om i årets Tds. Hon får behöver nog bara bry sig om sin skidvantskonkurrent(Johaug). Det blir svårt nog… Kowa tror jag förövrigt vi sett det bästa utav. Hon vill bara sitta ut sitt Raffeisen Polbank kontrakt för att sedemera bli alpinist på heltid. Även om många inte gillar henne (inte jag!) förstår man hur viktig hon varit för damlängden de senaste åren. Tittar man på årets säsong har den varit skrämmande ointressant. Har själv slutat titta, förr gladde man sig till damernas lopp nu skippar man dem och ser bara herrarnas lopp. Och har jag förstått rätt är jag inte ensam…

Inlagd: 2014-12-26, 08:54
Skriven av: Julefingret

Touren är en höjdpunkt för många under säsongen (både för de aktiva och för oss som följer sporten), betyder mycket för WC-totalen samt ger bra med prispengar för de som placerar sig högt upp.

VM i Falun är säsongens höjdpunkt ja men säsongen består av så mycket mera än bara det. Hade gärna sett att Charlotte Kalla kör Touren för att sedan nedträna och formtoppa med sikte på VM.

Nu lär inget kunna hindra trippelt/fyrdubbelt norskt i WC-totalen. Kowa tror jag tyvärr har peakat även om hon säkert kommer att glimra till emellanåt.

Får hoppas på Halfvarsson, det kan gå riktigt bra för honom i Touren om han håller sig kall och inte förivrar eller villar bort sig.

Inlagd: 2014-12-26, 10:22
Skriven av: Jörgen

Jaha, är det dags att förstöra skidsäsongen med lite tour de ski och en sprinthelg. Prologer och hänglopp och åkning upp för liten backe i kombination med bonussekunder tidstillägg till en enda röra. Och när allt är klart tvingas vi fortfarande ställa oss frågan, är Sofia Henriksson mogen för en tremil i Falun? KEK anser att hon går före Haag, själv är jag mer tveksam och hade valt Haag i dagsläget. Jag hade mycket hellre sett följande program de närmaste veckorna.

3-4 januari: 30/50 km klassisk intervall
10-11 januari: 10/15 fritt intervall + stafett
17-18 januari: Skiathlon + sprintstafett fristil

Men jag är väl konstig antar jag

Inlagd: 2014-12-26, 11:30
Skriven av: JonasE

Touren burde jo være perfekt for Calle, men han sliter vel litt med Final Climb. Kowa blir mer og mer en ren klassiskløper og hun må jo ha minst 45 sek på Johaug før den siste etappen og det kan jeg ikke se at hun skal klare ettersom prologen og sprinten er i friteknikk.

Inlagd: 2014-12-26, 12:08
Skriven av: sven

JonasE… ”hänglopp”… Hvor mange fellestarter har vært arrangert i sesongen 2014/2015 så langt?
I mine øyne er tallet 0, mot 6 intervallstarter for kvinner og menn…..Nei nå er det på høg tid med fellestarter…

Inlagd: 2014-12-26, 12:09
Skriven av: tolsrav

Eller mer korrekt 3/3….

Inlagd: 2014-12-26, 12:12
Skriven av: tolsrav

Längdåkning är en stenhård sport, där det inte är möjligt att ligga på topp hela tiden. Det gäller att välja när formen ska vara riktigt toppad. Se bara på MJS som vann TDS förra säsongen. I OS lyckades han v´bara sno åt sig ett brons och det med den norska juryns hjälp. När man värderar segrar kommer OS först. Sedan kommer ingenting på ett bra tag. Därefter kommer VM och sedan en seger i TDS. Hur många VM-guld ska en löpare ha för att byta bort ett OS-guld?? Vad gäller den gode Västgöten Hellner var han i hård träning när säsongen började och sedan blev han sjuk. Nu ska han emellertid försöka sig på två formtoppar och kör TDS. Detta torde gå ut över hemmaVM, om han inte kliver av efter halva TDS. Annars håller jag med om att det är alldeles för mycket korta lopp och ännu värre att slingorna är så korta att det mest blir kolonneöring.

Inlagd: 2014-12-26, 19:00
Skriven av: Intresserad

Intresserad… ”hur många vm-guld ska en löpare ha för att byta bort ett os-guld??”.. Du får fråga Marit Bjørgen, om hun er enig i statusen din. Beholdningen hennes ble tre gull…. Hun kalte løpene i Sotchi for helt vanlige skirenn, når hun ble intervjuet på norsk jord etter OL… Ingen feiring, men var kun opptatt av vc-cupen i Finland, som var neste løp på programmet.

Inlagd: 2014-12-26, 20:17
Skriven av: tolsrav

Tolsrav! Läs texten på langrenn.com om U23 löpare och finn ut att det finns åkare från andra länder än Norge!

Inlagd: 2014-12-26, 20:32
Skriven av: JHE

JHE…. U 23 löpare.. :):)

Inlagd: 2014-12-26, 20:51
Skriven av: tolsrav

Det man inte vill förstå, förstår man inte! Du är inne på en svensk sida så kan du inte acceptera ett svenskt ö så har du ett problem! Men det var kanske statistiken du ville bortse ifrån!

Inlagd: 2014-12-26, 21:07
Skriven av: JHE

Hva jeg liker med Skidpepp er at her kan du finne ekte langrenns interesserte som kan komme med vettuge innspill og synspunkter. Hva jeg ikke liker er den evinnelige Norge- Sverige tjafsingen. For meg er den helt uinteressant. Jeg vil oppleve gode, skirenn, om vinneren er norsk eller russisk er det hyggelig, men konkurransen blir ikke uinteressant om noen annen vinner.
Interesserad kommer med en direkte feil, trolig mot bedre vitende. Juryen i Sotsjis 30km bestod av Peter Mach, Tsjekkia, Tiit Pekk, Estland, samt Vedenin fra arrangørlandet, og Gay-Perret fra FRA. Interessant nok sa en av Russlands trenere, Jurij Kaminskij at han hadde foretrukket at det var norske i juryen, fordi de hadde mer erfaring.

Inlagd: 2014-12-26, 21:34
Skriven av: Rastjapa

God Jul på er alla!!!!

Inlagd: 2014-12-27, 02:34
Skriven av: Joel Burman

tolsrav…”u23 löpare:):)”.. Den var god!
Og Bjørgen er en U34 löpare ;)

Inlagd: 2014-12-27, 10:46
Skriven av: pelle

Det jag är mest trött på är tjatet om att svenska löpare inte ställer upp och åker i väldscupen. För det första är ju det inte sant. Den enda som uttalat att han väljer bort enstaka lopp i världscupen är Johan Olsson och sedan har sjukdomar spolierat de lopp han ändå tänkt åka vilket han såklart inte kan göra något åt. Annars åker alla svenska åkare så mycket de kan. Att åkare inte kör TdS ett mästerskapsår är ju inget unikt. Det har norska åkare gjort förr och norska åkare kommer stå över även i år. Hoppas slippa läsa en enda sur kommentar om detta från vanligtvis vettiga skidpeppare.

Inlagd: 2014-12-27, 11:22
Skriven av: Anders

Sista chansen för Lindborg och Rydqvist att kvala in till VM?

Inlagd: 2014-12-27, 14:19
Skriven av: swestam

Hvorfor skal ikke Charlott Kalla være med, er hun syk? Det er jo en hel måned til VM etter at TdS er ferdig så å stå over TdS for å spare seg til VM er grenseløst tåpelig, så det kan umulig være grunnen.

Inlagd: 2014-12-27, 14:23
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Men det har ju diskuterats jättemycket här den senaste tiden. De gånger Kalla har lyckats bra på mästerskap så har hon inte kört touren samma säsong. Varför ändra på ett vinnande upplägg?

Inlagd: 2014-12-27, 14:26
Skriven av: swestam

Ge dig Neithiri…

Inlagd: 2014-12-27, 15:31
Skriven av: Anders

Det är ju allom bekant att Kalla har en fix idè ; att inte köra TdS mästerskapsår

Inlagd: 2014-12-27, 15:37
Skriven av: Knut

Jo, men det er så utrolig skuffende at vi ikke får se de beste når det arrangeres skirenn. Det er jo konkurranser løperne trener for, tenk på alle treningstimene som legges ned i løpet av et år, og så skal man stå over viktige konkurranser fordi man da tror man har større sjanser i ett eller to renn i slutten av februar?? Ikke kan man være sikker på suksess heller, tåpelig gambling spør du meg. Og som sagt er det over en måned til VM når TdS er slutt, man har jo massevis av tid til å hente seg inn igjen. Sorry, men jeg syns det er tullete, men mest av alt skuffende.

Inlagd: 2014-12-27, 15:37
Skriven av: Neithiri

Nå er det ofte slik at TdS-vinnere ikke gjør det bra i mesterskapet samme år.
10/11: Kowa og Cologna.
Mesterskapsgull: 0
12/13: Kowa og Legkov
Mesterskapsgull: 0
13/14: Johaug og Sundby
Mesterskapsgull: 0

Er ikke sikker på at det lønner seg å legge inn en formtopp til TdS. Mulig jeg tar feil her, men har ikke sjekket resultatene. Bare hentet de fra hodet. Noen som er uenig?

Inlagd: 2014-12-27, 15:57
Skriven av: Sven

Neithiri: Men det är ju andra åkare som avstår olika lopp i världscupen, varför gnäller du inte på dem? Varför gnäller du bara på svenskarna?

Inlagd: 2014-12-27, 15:57
Skriven av: swestam

Sven.. Den holder ikke… Northug har alltid gått Tds – 5 ganger har han vært blant de 3 beste i turen… I tillegg har han vært ”the man” i VM de siste 5 åra… Tviler meget sterkt på om resultatene hans hadde sett bedre ut om han hadde gitt en stor F i turen.

Inlagd: 2014-12-27, 16:14
Skriven av: pelle

”Klatremusa” Northug, har aldri vært i nærheten av seier i Tds… I år er han nok godt meget tilfreds med å bli blant de 5 beste.. Det er kun Falun som gjelder, vettu!

Inlagd: 2014-12-27, 16:23
Skriven av: tolsrav

Kalla gjorde sitt livs mesterskap i OL uten å gå TdS. Hvorfor gamble når VM er på hjemmebane?

Inlagd: 2014-12-27, 16:45
Skriven av: Sven

Rastapaja: Vet du om de ryska sprintåkarna tänker tävla i skandinaviska cupen i Falun?

(Den enda orsaken till att jag läser kommentarerna här på Skidpep är btw Rastapajas inlägg om ryssarna. Allt annat är trams eller info som man kan hitta på andra ställen. Bättre analyser och diskussioner finns också på annat håll.)

Inlagd: 2014-12-27, 16:48
Skriven av: Fj

Anledningen till att Neithiri bara gnäller på svenskar är enkel, han vill inget hellre än att Sverige misslyckas i mästerskap och därför vill han att exempelvis Kalla ska köra touren och sedan bli sjuk alternativt inte vara i tillräckligt bra form under mästerskapet. Kan inte se en annan anledning eftersom han aldrig klagat när Björgen gjort som Kalla.

Inlagd: 2014-12-27, 16:57
Skriven av: Sanna

Törs man svara på Fj:s fråga fast man inte är Rastjapa? Enligt tidiga förfrågningar kommer ryssar åka Skandinavisk Cup. Vet inte antal och grenar.

Inlagd: 2014-12-27, 17:13
Skriven av: JHE

http://www.langrenn.com/johaug-og-rundgreen-vant-juleskirennet.5651480-1743.html
Men her svensker, er det en løper som skal gå alt i vinter ”vc, tds og vm” spiller ingen rolle….

Inlagd: 2014-12-27, 18:04
Skriven av: tolsrav

Sanna: Dette er bare tull, mitt synspunkt har alltid vært, og kommer til å være, at man aldri står over konkurranser om man ikke er syk, det samme gjelder for Bjørgen m.fl. (Bjørgen stod vel over TdS ett år, det burde hun ikke gjort, men hun angret seg selvsagt i ettertid.)

Jeg vil se de beste konkurrere mot hverandre, alltid, i hver eneste konkurranse i den ellers korte vintersesongen, så enkelt er det. Og det tåpelige argumentet om at man vanligvis blir syk etter TdS holder ikke, blir man det får man i såfall sørge for at man gjør ting annerledes enn da man ble syk, slik at man holder seg frisk. Man kan ikke la være å konkurrere fordi man risikerer å bli syk, det er et idiotisk utgangspunkt, og det kommer jeg aldri til å støtte.

Konklusjon: Er man frisk så stiller man om man er kvalifisert, og det er i høyeste grad Kalla.

Inlagd: 2014-12-27, 18:43
Skriven av: Neithiri

”Kalla gjorde sitt livs mesterskap i OL uten å gå TdS. Hvorfor gamble når VM er på hjemmebane?”

Ja, jeg hører stadig vekk dette tåpelige utsagnet. Men sannheten er jo at Kalla har gjort det vesentlig bedre i store mesterskap tidligere. Den eneste gullmedaljen Kalla tok i Sotsji var på stafett, og det skyldes ubetinget den store smøreblunderen på de norske jentene, for ingen med vettet i behold tror at de norske jentene hadde gode ski på den stafetten.

Inlagd: 2014-12-27, 18:55
Skriven av: Neithiri

Neithiri: Men Kalla var i toppform i OS fram tills hon blev lite krasslig och det kunde hon vara tack var sitt säsongsupplägg. Eller menar du, Neithiri, att Kalla inte var i toppform under OS?

Inlagd: 2014-12-27, 19:06
Skriven av: swestam

swestam: Jo, hun var i meget god form, men jeg tror Kalla kunne gjort det minst like godt uavhengig av deltakelse i TdS eller ikke, å tro noe annet er å undervurdere Kalla. Å holde seg frisk er en selvfølge, alle løpere som ”bruker” å bli syke etter enkelte konkurranser må selvsagt gjøre forandringer slik at de neste gang holder seg friske. Så det er uansett aldri et godt argument for ikke å konkurrere i noe som man trener 24/7 til hele året.

Inlagd: 2014-12-27, 19:26
Skriven av: Neithiri

Vi snakker om over en hel måned fra siste konkurranse i TdS til VM begynner??? Tenk om f.eks fotballspillere skulle tenkt slik, ”vi spiller ikke en kamp på en måned for da er vi best rustet til å møte…” etc. Dette er jo en klin kokkos tullete argumentasjon. Konkurrer for faen!

Inlagd: 2014-12-27, 19:32
Skriven av: Neithiri

Problemet er ofte sykdom rett etter Tour de Ski. Ikke selve programmet isolert sett. Da ødelegger man en veldig viktig treningsperiode. Det ødela hele OL for Jespersen som ble syk etter Tour de Ski.

Inlagd: 2014-12-27, 20:13
Skriven av: Sven

JHE: Intressant. Har också hört nåt liknande om ryssarna. Skandinavisk Cup är väl öppna FIS tävlingar så antagligen kommer en hel del toppåkare som normalt inte tävlar i cupen att vara med nu i och med att det i princip blir ett VM genrep.

torslav: Är ganska säker på att samtliga som skriver här läser langrenn.com. Du behöver inte posta länkar dit åt folk som hänger här.

Inlagd: 2014-12-27, 20:19
Skriven av: Fj

Det viktigste er at Kalla tror på opplegget, å det trenger hun sett i lys av sesongstarten. Hun var nok på et langt høyere nivå på samme tid i fjor. Eller har de norske jentene blitt så mye sterkere siden i fjor, i forhold til sine konkurrenter?…. Tviler…
Litt ”småsyk/krasslig blir jo alle løperne i løpet av sesongen, men det virker som enkelte av svenske løperne, kontra de norske, får store problemer med å hevde seg etter en litt krasslig periode. Vi så det senest etter OL, at både Kalla og Hellner hadde store problemer med å finne tilbake formen…
Ergo, det er viktig at Kalla kjører det opplegget hun mener er best, ikke minst mentalt…

Inlagd: 2014-12-27, 20:27
Skriven av: tolsrav

Sven,:”Problemet er ofte sykdom rett etter Tour de Ski.” Mulig, man da bør fokus være på hva løperne selv gjør rett etter TdS. Ok, er sykdom kotymen så må de forandre rutinene slik at de IKKE blir syke neste gang. Det å stå over TdS fordi man tror man blir syk er en dustete tankegang jeg aldri kommer til å støtte.

Inlagd: 2014-12-27, 20:43
Skriven av: Neithiri

Fj…Hva jeg poster eller ikke, er min avgjørelse….tar overhode ikke hensyn til en sjalu svensk blogger.
Men en liten opplysning, la vær å lese!

Inlagd: 2014-12-27, 20:46
Skriven av: tolsrav

Sven”Det ødela hele OL for Jespersen som ble syk etter Tour de Ski.”

Og derfor tar selvsagt Jespersen akkurat det i betraktning og forandrer rutinene, slik at han ikke skal gjøre de samme tabbene i år som han gjorde i fjor, og som forårsaket sykdom. Så han er da for pokker på startstreken i år allikevel, selvsagt er han det.

Inlagd: 2014-12-27, 21:04
Skriven av: Neithiri

Kalla har ju vunnit TdS och har väl inget att bevisa där och hon värderar VM högre än WC-segrar. Så hennes uppladdning är ganska logisk. Nån som vet varför inte Bleckur ska åka touren?
Annars är det roligaste namnet Kallas sambo Anders Svanebo. Önskar verkligen att det går bra för honom på TdS, han har kämpat länge och är en bra allroundåkare.

Inlagd: 2014-12-27, 21:12
Skriven av: Kallner

”Kalla har ju vunnit TdS”…

jepp, og det har jo Kowa og Johaug også gjort, og de har vunnet mange WC-løp, så la oss drite i alt vi har vunnet og kun satse mot det vi ikke har vunnet… for en dustete argumentasjon. ”Lenge leve” langrennsporten på den filosofien der.

Inlagd: 2014-12-27, 21:19
Skriven av: Neithiri

Undrar om Tolsrav är lika otrevlig mot sina taxikunder och vet allt bättre än dem?

Inlagd: 2014-12-27, 21:21
Skriven av: JHE

Kalla avstår TdS för att få vara mer med sambon men det skiter sig till syvende och sist.

Inlagd: 2014-12-27, 21:58
Skriven av: Knut

Bleckurs luftrör brukar ha svårt att tåla flera tävlingar i rad. Vet inte om det är därför hon avstår eller om hon blivit sjuk? Någon annan som har koll?

Inlagd: 2014-12-28, 00:53
Skriven av: Pepp

Fj! Det kan komma ända upp till ett trettiotal ryssar. Sprint och intervall har inga begränsningar men skiathlon har satts till 140 plus 10 s.k. wildcards per H21 och D21! FIS-poäng gäller ju för att få åka så med höga poäng är det nog ingen idé att anmäla sig! Trettio låter mycket men fördelat på olika lopp så blir det rimligare. Sedan är det säkert andra länder som kommer att visa intresse.

Inlagd: 2014-12-28, 08:33
Skriven av: JHE

Oj. Ifall då Petukhov, Kriukov, Ustuogov, Gafarov och c/o kommer blir det i princip VC klass på sprinten. Det är ju sedan tidigare känt att Norge har en av sina VM uttagningar i Falun. Såg också att Finland skickar sina bästa sprinters som brukar köra VC.

Inlagd: 2014-12-28, 08:56
Skriven av: Fj

De kvinnelige løperne fra Russland som ikke skal til TdS, reiser til treningsleir i Otepää i januar. Om det kommer løpere til Skandinavisk cup, menn eller kvinner, det vet jeg ikke enda. Det hadde vært kul/morsomt/gøy/interessant.

Løpene i Krasnogorsk er i gang og Andrej Parfenov har vunnet sprint i begge stilarter. Matveeva og Dotsenko har vunnet fristil og klassisk sprint.
Tchekaleva slo Natalia Zhukova med to sekunder over 10km fri. Disse to var langt foran resten. Tchekaleva hadde et fall og lå 20 sek. bak ved 2km igjen. Da måtte Zhukova i snøen.
Noen spurte om Nepryajeva og Belarukova. Har gått ok tidligere i vinter, men var veldig svake i Krasnogorsk.

Konstantin Glavatskih vant 30km fri, foran Shakirzjanov og Pjotr Sedov.

Vm-troppen blir uttatt etter løpene i Otepää. Litt for sent, mener noen løpere.

Inlagd: 2014-12-28, 09:47
Skriven av: Rastjapa

Rastjapa: Har du koll på varför Tchekaleva och Zhukova inte åker TdS? Är det för de redan är VM-klara?

Inlagd: 2014-12-28, 10:51
Skriven av: swestam

Kanske fel ställe, men …. Härligt med de norska och svenska tjejerna i utförsåkningen!

Inlagd: 2014-12-28, 14:12
Skriven av: JHE

Det var väl ett jävla gnäll att åkare inte väljer att åka. Det är deras liv, deras val och de väljer vad de vill göra i sina liv. Dom åker inte runt för att göra er glada.

Inlagd: 2014-12-28, 14:57
Skriven av: Sir Tyrre

Swestam, nei jeg har ikke noe koll på det. Jeg visste ikke at troppen til TdS var tatt ut…… Tchekaleva vant i klassisk i dag, mens Zhukova er syk.
Bessmertnikh vant herreklassen. Det var kaldt, og til sammen 50 løpere var DNS.

Inlagd: 2014-12-28, 16:31
Skriven av: Rastjapa

Annat är det med fotbollsspelare som spelar för att roa andra

Inlagd: 2014-12-28, 16:31
Skriven av: Knut

Knut,
Nja jag vet inte hur mycket fotbollsspelarna tävlar. Vill minnas att jag såg vice världsmästarna spela 5 h utan att åstadkomma ett enda mål. Såg mest ut som man bara ställt ut skorna i de två sista VM-matcherna. Då föredrar jag några VM-lopp på skidor där de 22 främsta verkligen gör allt som står i deras makt i syfte att prestera på topp och är mer intresserade av att vinna är rädda för att förlora.

Inlagd: 2014-12-28, 17:21
Skriven av: Intresserad

Sir Tyrre…Langrenn på elitenivå er ingen hobby, men en beinhard jobb!

Inlagd: 2014-12-28, 17:38
Skriven av: tolsrav

Apropå pepp så skulle den ju kunna höjas genom att kolla lite sköna lopp från senaste OS. Såg krönikan härom dagen men vore kul att se hela stafetterna igen? Har letat men det verkar inte finnas någonstans. De finns inte ens om man skaffar viasatabonnemang, har frågat. Nån som har några idéer? Vancouver-OS finns ju på youtube men bara korta 2-minutersklipp från Sotji

Inlagd: 2015-01-01, 23:53
Skriven av: Jon

Jon! Jag har kommenterat saken någonstans på Skidpepp förut. Vid kontakter med Viasat någon gång i Mars blev jag hänvisad till Spanien. EBU tror jag det hette och verkade inte så bra att få köpa något så jag gav upp. Hittar du någon väg till herrarnas skiathlon så hör gärna av dig!

Inlagd: 2015-01-02, 10:56
Skriven av: JHE

JHE: När vi diskuterade detta i en annan tråd så länkades en piratebaysida där man kunde ladda ner alla lopp i sin helhet. Tyvärr har piratebay stängts ner för tillfället men om den kommer upp igen så kan man finna alla lopp där.

Inlagd: 2015-01-02, 11:47
Skriven av: Markus

Tack Markus! Uppfattat!

Inlagd: 2015-01-02, 12:02
Skriven av: JHE

Vad var det för kommentatorer på de fullständiga loppen på piratebay? Svenska? Hittade några lopp genom någon annan torrentsite, bla ett sammandrag av herrstafetten med BBC-kommentatorer. Tyvärr missades många av de mest intressanta delarna av loppet. Man kanske kan höra med norska tv2? Där kanske det går att streama med abonnemang?

Inlagd: 2015-01-02, 13:53
Skriven av: Jon

Tv2 gick inte heller. De hävdar att de inte har rättigheter att visa i efterhand

Inlagd: 2015-01-02, 14:12
Skriven av: Jon

Prova på oldpiratebay.org

Inlagd: 2015-01-02, 16:13
Skriven av: VemVet

Där finns damstafetten (och herrarnas skiathlon JHE). Sen är det ju märkligt att man år 2014 inte kan få tag i grejerna även om man är villig att betala. Ingen har rättigheter att visa, vad är det för skitsnack

Inlagd: 2015-01-02, 16:33
Skriven av: Jon

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values