23 januari 2013, av Oskar

Wikén och Hellner segrare i SM-skiathlon

Screen Shot 2013-01-23 at 4.21.36 PM

Hade helt glömt bort att SM-veckan drog igång redan idag så jag kom in lite för sent, men tack vare SVT:s nya Play-variant där man kan kolla på livesändningar och spola bakåt gick det att se alla loppen med lätt fördröjning. Väldigt bra!

När startfältet på damsidan var rejält uttunnat pga sjukdomar m.m. var det bara Anna Wikén och Anna Haag av de mest namnkunniga som kom till start. Haag som svajat rejält upp och ner i form under vintern fick det riktigt tufft att hänga med vinterns stora stjärnskott Wikén som gjorde en Kowalczyk och bara bombade ifrån resten av fältet. Mäktig syn. Jag hoppas det var ett lopp som hade räckt långt i världscupen, för annars är jag lite orolig över resten av tjejernas form.

Wikén var över en och en halv minut före Haag som i sin tur var ytterligare 40 sekunder före en klungspurt där Britta Johansson Norgren visade gammal god spurtform och blev trea.

Efteråt fick Wikén frågan om vad hon tyckte om de nya banorna. Ni kankse vet ”beyond skiing”-banorna som vi diskuterat tidigare. Wikén lät väldigt positiv och gillade banorna.

Det gjorde inte riktigt Marcus Hellner, dagens herrsegrare, som fick samma fråga några timmar senare. Han såg framför sig ett scenario med många incidenter när 30 starka herrar samtidigt kastar sig utför backen, som enligt Hellner var rätt så isiga just nu. Dock tillade han att om de bara doserar (lägger in lite motbacke) svängarna kan det nog bli bättre.

Jag hoppas arrangörerna tänker på detta så att vi inte får ett VM om två år som avgörs pga krascher i den backen för då blir jag tokig!

Kul att Daniel Rickardsson bjöd på så starkt spurtmotstånd mot Hellner. Man undrar ju direkt om det var Hellner som var extra sex eller om Richie var extra snabb. Vem vet, det vi säkert vet är att Hellner är nere i en tung träningsperiod med siktet någon helt annanstans än SM.

Också väldigt härligt att se Anders Södergren i nästan gammal god form! Tiotusenkronorsfrågan nu är om herrn får åka VM-stafetten eller inte. Efter helgen vet vi nog mer. Kanske.

I morgon är det stafetter!

467 kommentarer till ”Wikén och Hellner segrare i SM-skiathlon”

Äntligen! Tar och dubbelpostar min analys från förra tråden.

Nya banan då? Mördarbacken är ännu mer mördarbacke, dock är det inte VM-åkare vi såg som gick upp så det blir nog bra. Utförsåkningen tycker jag också var okej, långt långt långt bättre än den förra långa långa långa raksträckan där en grupp kunde ta in jätte jätte jätte mycket tid på en ensam åkare. Spurten blev lite kort dock och stökig dock, framförallt på herrsidan om det kommer 20 åkare i den hastigheten. Men bättre än förra banan tycker jag. När masskracherna kommer till världscupsavslutning har jag nog ändrat mig.

VM-lagen blev man inte klokare om. Wikén var redan säker och Haag mot Bleckur, Larsen och Ida fick vi inte se. Däremot försvann Lindborg från skiatlon. Möjligen att hon platsar i tremilen om några avstår, men när ska hon bevisa det?

Halfvarsson var den jag helst ville se och därför var det oerhört trist att se en vit dräkt till vänster på startlinjen där han skulle stått. Södergrens lopp tar honom trots allt inte förbi Calle, eftersom Södergrens spurt gör att han måste åka bättre än de andra, inte nästan lika bra. Eriksson som vanligt i januari-form medan Nelson inte fick till det. Södergrens chans till VM-lopp blir om Calle stryker sig på tremilen eller femmilen. Och så är 15 fritt kvar.

Stafetter imorgon. Piteå (Eriksson, Pajala, Öberg) körde bäst idag. Åsarna(Ida, Wiken, Svensson), Mora (Haag, Svensson, Seppas) och Falun (Lindborg, Gräfnings, Larsson) är andra pallkandidater.

Hudiksvall (Rickardsson, Södergren, Jonsson) storfavoriter då Åsarna (Nelson, Söderhielm, Peterson) saknar Johan Olsson. Dessutom Mora (Jönsson, Johansson, Frisk) på pallen kanske. Och några till.

*OBS Åkarna står inte i den ordning de kommer åka, de brar rabblas upp.

Inlagd: 2013-01-23, 16:30
Skriven av: JonasE

Bra att komma ihåg är också att hela utförslöpen inte är klar än om jag förstod saken rätt. De ska en sväng runt hoppbackarna, så slutgiltiga designen är inte klar än…

Inlagd: 2013-01-23, 16:35
Skriven av: Anders

”Man undrar ju direkt om det var Hellner som var extra sex eller om Richie var extra snabb.”

Jag tippar på att det var Hellner som var extra sex!!!

Inlagd: 2013-01-23, 16:42
Skriven av: Gabriel

Lindborg är helt borta från VM…Norgren Eriksson Öberg Maria G…alla stabila väntade lopp men ingen gjorde något extra..förutom Maria G på klassiska delen som såg bra ut..men ingen av dom tror jag bilir VM aktull sista platsen står som jag ser de mellan Pajala / Sömskar båda kommer inte med om Kalla har tänkt åka sprint..Haag given i VM men oj vad är de som inte stämmer ?? hoppas SM å sedan en bra period med rätt träning fram till VM kan göra ett hon hittar tillbaka..

Herrarna: Bra lopp av Rickardsson åker fritt mer imponerande än klassiskt i år,,Hellner gör de man kan förvänta sig om än inte lätt bara göra de…Södergren som väntat..Jens Eriksson åker bra fomen på väg nu? VM truppen Södergren får åka med…för mig känns de som de saknas två sprint åkare vilka mer än Jönsson å Pettersson ska åka??

Inlagd: 2013-01-23, 16:49
Skriven av: Jossa

Diskuterer vi NM her også? Musgrave er vel i U23-VM, så muligheten for helnorsk pall har blitt større.

Inlagd: 2013-01-23, 17:25
Skriven av: Hanne

Är det nån som vet hur Haag tränar. Skulle gissa att det är där problemet sitter.
Ja denne Södergren som inte heller får till det. Efterlyser explosivitet.

Inlagd: 2013-01-23, 17:28
Skriven av: KnutG

Södergren körde nog in sig i vm-truppen men jag skulle bli förvånad om han får köra något annat än 5-milen. Vore ett värdigt slut på en fantastisk karriär. Är han smart satsar han på skandinaviska cupen i övrigt så han kan knipa friplatsen till slut-touren där (om han har läge för det, har inte hängt med).

Eriksson tycker jag haft fripass alltför länge, det var rätt tänkt att ge en kille med annorlunda bakgrund (började sent med skidor) chansen men han har inte tagit den.

Härligt att Wikén fortsätter leverera. Vi behöver en till distanstjej som man i alla fall kan drömma om att hon en bra dag kan hänga med KJB.

Inlagd: 2013-01-23, 17:42
Skriven av: Thorrez

KnutG: Haag är ju sin egen tränare numera.

Sen tror jag också att Södergren fixade sin VM-biljett idag. Glad för hans skull. Stora avstånd i SM idag tycker jag.

Inlagd: 2013-01-23, 17:48
Skriven av: Jörgen

Eriksson var ju bra idag, ingen anledning att klaga. Han slog ju Martin Johansson, Anton Lindblad och Fredrik Jonsson klart, som är de andra åkarna som inte platsar i landslaget men som ändå fått chansen när någon inte kan åka.

På damsidan däremot stod Lindborg för ett rejät bottenapp. Samtidigt som Öberg åkte bra, vi får inte räkna bort henne. Kan hon slå Sömskar eller Pajala på sprinten har hon chansen till VM.
Eriksson är väl iprincip redan klar för VM-sprint, har svårt att se vem som skall slå honom av Persson, Edin och Brnytesson.

Inlagd: 2013-01-23, 17:58
Skriven av: Jan

Jan: Glömmer vi inte bort Britta nu? Hon spurtade ner Öberg idag enligt resultatlistan. Tycker att Norgren knackar mera på VM-dörren.

Hittar förresten inte damernas lopp på SVT Play, någon som har en länk?

Inlagd: 2013-01-23, 18:24
Skriven av: Jörgen

Men ska de räcka för Öberg att slå Pajala å Sömskar i ett SM? både Pajala å Sömskar har presterat i WC å även till viss del i skandinaviska cupen..tror de är en sprint tjej som ska ha sista platsen Britta ligger nog inte så bra till..Eriksson har förtjänat alla chanser han fått i WC ingen annan har varit bättre..bra läge för VM om han åker bra i sprinten..

Inlagd: 2013-01-23, 18:53
Skriven av: Jossa

Tveksam till att Britta blir VM-uttagen, hon åkte inte tillräckligt bra i sprinten i Liberec för att hon skall peta någon av Pajala, Sömskar eller Nilsson till en sprintplats. Dessutom har Falk en topp 12-placering i världscupen denna säsong. Britta måste var helt grym i sprinten på lördag för att det skall bli aktuellt. Och på distans ser jag inte att hon räcker till för en VM-plats. Bättre att satsa på någon yngre åkare för att ge mästerskapserfarenhet.

Inlagd: 2013-01-23, 19:08
Skriven av: swestam

Rickardsson verkade i fin form idag. Men Hellner höll ju honom skickligt bakom inför utförskörningarna. Sen kan jag tycka Hellner borde vinna spurten lättare.

Jag såg ju inget av utförsbacken men visst kan man få en lucka där men kan ju bli lite vanskligt/svårt för skickliga åkare att gå om. Tror knappast Kalla hoppar av glädje.

Mördarbackens nya branta del såg lite lustig ut där åkarna i princip gick upp. Lite final climb över det hela.

Inlagd: 2013-01-23, 21:03
Skriven av: uttern

Är det SM eller junior-SM. En kille född före 1982 (han slog alla utom två dock). På damsidan är Britta äldst.:-)

Inlagd: 2013-01-23, 21:31
Skriven av: Alexander

Känns som Wikén är vår bästa damlöperska för tillfället. Tror inte Kalla hade haft något att sätta emot idag. Härligt. Hoppas formen håller i sig fram till VM.

Inlagd: 2013-01-23, 22:36
Skriven av: Rs

Emma Wikén, inte Anna!

Inlagd: 2013-01-23, 22:40
Skriven av: Lisa

Alexander: kolla på andra idrotter. Skidor är en av de bättre på att hålla kvar seniorer. Kolla på andra individuella idrotter som friidrott, tennis, simning osv. Där har du ännu färre seniorer!

Inlagd: 2013-01-23, 23:00
Skriven av: Snögubben

Det enda säkra utifrån dagens lopp var väl att Lindborg försvann från VM-diskussionen. Stackars henne. Hon kämpar på men får aldrig det där sista lyftet. Verkade också mycket sympatisk i Intervjun m henne, Haag och Halfvarsson igår i Svt.

VM-trupp i dagsläget
Herrar
Hellner, Richie, Ohlsson, Halfvar, Jönsson, Petersson, Eriksson, Persson, Södergren, Nelson.

Damer
Wiken, Kalla, Haag, Bleckur, Ingemarsdotter, Nilsson, Larsen, Sömskar/Pajala, Gräfnings(?)

Börjar förresten NM i morgon?

Inlagd: 2013-01-23, 23:08
Skriven av: Per

@Per, älskar att du skriver Emma före Charlotte i uppräkningen. Hon känns just nu som vår absolut starkaste åkare allround oavsett kön. Vem av oss hade sagt det för 6 månader sen? Fantastiskt tycker jag! Jag tror att Charlotte och Marcus behöver ta sig en rejäl tankeställlare över träningsupplägg, eller fokusera helt på fri stil. Det hade varit oerhört intressant att se hur långt Emmas lopp hade räckt internationellt idag, frågar du mig så är svaret väldigt långt.

Inlagd: 2013-01-23, 23:33
Skriven av: O_M_K

O_M_K: alldeles för få lopp som enbart går i fri stil för att det ska vara värt att satsa bara på det. Däremot tycker jag nog att Kalla inför DP-lopp ska vara inställd på att släppa en lucka i den klassiska delen så att hon har möjlighet att sedan kräma på ordenligt i fri stil. Det är ju nästan sorligt när hon åker en fristilssträcka långt under sin kapacitet bara för att hon har tagit ut sig för mycket på den klassiska delen.

Förresten, ingen som reagerade på att Wikén gjorde ett konstigt korridorsval? Såg ju ut som hon var på väg till en korridor längre till vänster men ändrade sig precis innan de ökända ruskorna…

Inlagd: 2013-01-23, 23:54
Skriven av: toriv

Nu är det dags för stafetterna. Får hoppas på lite mer dramatik då. Idag var det mer som en gäspning även om nån kanske fick lite höjt blodtryck när Hellner spurtade ner Daniel R.

Inlagd: 2013-01-24, 01:10
Skriven av: KnutG

Det var 38 damer och 50 herrar som körde SM i går. Idag startar NM med 57 damer och 144 herrar anmälda till start.

Inlagd: 2013-01-24, 07:37
Skriven av: Kurt

//toriv
Kalla är bra på att jaga men åkare som johaug, Weng, Björgen, kowalzyk mfl är för duktiga i fri stil för att jaga in några större avstånd på. Går inte att jämföra med längre sträckor. Den bittra sanningen är nog att kalla måste bli bättre i klassiskt alternativt hoppas på snö under den klassiska delen. Annars blir det inga medaljer i dp, jag har väldigt gärna fel ska tilläggas.

Inlagd: 2013-01-24, 07:45
Skriven av: Gunnar

Varför skulle Kalla å Hellner enbart satsa på fritt dom kan i sina bästa stunder vara topp 6 i klassiskt..Kalla kan göra bra DP lopp varit på pallan är även VM 4a på distansen..Kalla var väl 4 på 10 k förra året i Oterpää..

inte så lätt bli bra bli lika bra i båda stilarna..tittar men på de till tänkta norska herrlaget i stafett är de väl bara Northug som klarar bådra bra..dom andra tre har en klart bättre stil..

Inlagd: 2013-01-24, 08:20
Skriven av: jossa

jeg mener Emma Wikeens løp i går var et topp 5 løp internasjonalt, minst. Det er bra, er det noe internasjonalt langrenn trenger, så er det fler løpere som sloss i teten.
Dessverre går det ikke helt å sammenligne med et world cup renn. Her fikk Emma gå i sitt valgte tempo, mens i World Cup hadde andre tøffe damer satt standard på løpet.
I alle fall viser det at Emma er god nok til å kjempe om de aller fineste plasseringene i Val de Fiemme

Inlagd: 2013-01-24, 08:32
Skriven av: Rastjapa

Jan/Jossa: Jag pratar inte om att Erikssons chanser i världscupen. Självklara har han förtjänat de när han är den 4de bsäta åkaren som finns tillgänglig. Jag pratar om han ordinarie plats med full uppbakning i landslaget, den tycker jag inte han förtjäner längre.

Angående Wikén: Lite hybris just nu va? Hon åkte bra och det är jättekul att hon är på väg att slå igenom. Men bättre än Kalla och Hellner? Slappa och och andas lite…

Inlagd: 2013-01-24, 08:48
Skriven av: Thorrez

Jossa, Sundby har t ex gått från att vara en mycket medioker fristilsåkare till att bli bland dom bästa i världen genom stenhårt fokus och teknikträning. Daniel Richardsson har väl gjort ungefär detsamma. Det finns många andra exempel också. Så visst går det att förbättra sin teknik om man ger sig fan på det.

Inlagd: 2013-01-24, 09:12
Skriven av: Gabriel

Underbart att se Emma Wikén, hon utstrålar sån pondus och är så cool i intervjuerna! Hon lämnar ingen pardon, hade varit intressant att se vad Kalla hade gjort i loppet, det hade nog blivit en grym fajt!

Inlagd: 2013-01-24, 09:18
Skriven av: Tomas

Thorrez – tack, skulle precis säga detsamma. Wikén är superbra, men ha lagom förväntningar. Topp tio placeringar på VM vore helt super!

Inlagd: 2013-01-24, 09:22
Skriven av: Anders

For hvem som måtte være interessert.. :)

Det er NM i dag med 10/15 km intervallstart fristil på programmet. Ytterst interessant (for nordmenn iallefall) med tanke på VM uttak.

http://www.paralympic.org/sites/default/files/document/121219114539330_RENNINNBYDELSE-TIL-NM-2013-F_0.pdf

Kun Bjørgen og Johaug er sikre, mens f.eks. Skofterud og Kristoffersen må levere gode resultater i NM både i dag og på lørdag om VM plass skal være aktuelt. Går på NrK så klart. Damene starter kl 1045.

Inlagd: 2013-01-24, 09:29
Skriven av: fabulator

Gabriel: absolut han har förbättrat sig håller jag med om även vunnit i fritt…sedan åkte bra i Davos förra året så han…har väl två resultat topp 6 i fritt..så håller han ännu som bättre i klassiskt..Hellner har även han två topp 6 res i klassiskt..men Sundby har gått framåt mer i fritt än Hellner i klassiskt man så förbaskat lätt är de inte att blir bra i båda var de jag ville säga..

Inlagd: 2013-01-24, 09:30
Skriven av: jossa

Emma Wikén åker riktigt riktigt bra just nu men till VM är hon topp 8-10 så är jag då helnöjd tror inte man ska förvänta sig mera..Kan hon prestera att förstamästerskap som Kalla gjorde 2007 skulle de vara en dröm om han kan upprepa dom placeringarna….

Tycker Emma Wikén genombrott i år påminner mycket om de Anna Haag fick 2008..Haag hade väl 3 femta platser de året i WC även 7 någon gång..helt oförväntade

Inlagd: 2013-01-24, 09:41
Skriven av: jossa

Är det bara jag som undrar varför alltid skiatlon körs i ordning klassiskt-fritt? Varför inte variera ock köra fritt-klassiskt ibland. Skulle ge helt andra förutsättningar för många löpare och göra det mer intressant och generellt sett mera rättvist. Behöver väl inte nämna namnet Kalla?

Inlagd: 2013-01-24, 10:02
Skriven av: Tobbe H

Någon skrev här och tyckte att Wikén är vår bäste allroundåkare just nu. Vill bara påminna om att Hellner blev fyra i TdS för några veckor sedan och dit har Wikén inte kommit ännu men har däremot alla möjligheter i framtiden!
Jag skriver inte ofta i det här forumet men redan för två år sedan skrev jag ett inlägg här och ansåg att Wikén var det största framtidshoppet på damsidan(Larsen var mycket i ropet då). Det känns stärkande för självkänslan att vid något sällsynt tillfälle få rätt.

Inlagd: 2013-01-24, 10:13
Skriven av: Tobbe H

Antagligen för att det blir för trångt med fristil i början av loppet, framförallt om de klassiska banorna ligger brevid. Det har körts en gång för länge, minns inte när eller hur det gick. Tror Angerer gick bra, men det gjorde han ju ofta.

Inlagd: 2013-01-24, 10:15
Skriven av: JonasE

Försökte få lite pespektiv på Wikéns lopp igår. förra helgen var Haag 1.40 efter Kowa igår var hon lite mer efer Wikén! Vet inte vad det säger riktigt men kul jämförelse:-)

Inlagd: 2013-01-24, 10:36
Skriven av: Göran

TobbeH: men Emma Wikén är väl den som har högst högst nivå i både klassiskt och fristil, sedan har väl både Kalla och Hellner högre toppkapacitet i fristil.

Själv har jag alltid trott på Emma och under försäsongen gjorde jag en ranking av de bästa distansåkarna i fristil på damsidan och då placerade jag både Emma och Lisa väldigt högt upp vilket jag inte fick så mycket medhåll för härinne (diskussionen handlade ju om efter Rydqvists gravidbesked vilka som var tänkbara stafettåkare, många nämnde Brodin men jag lyfte fram Emma och Lisa). Dock polacerade jag inte Emma så nummer två så hon åkt betydligt bättre än vad jag hoppades på inför säsongen.

Inlagd: 2013-01-24, 10:45
Skriven av: swestam

”Är det nån som vet hur Haag tränar?”

KnutG, hon säger själv att det hon gjort sedan hon bestämde sig för att bli sin egen tränare är att köra större mängd i mellanpuls, eller s k A2.

Detta är vanligtvis den pulszon som konditionsidrottare tränar minst i. Den överlägset största majoriteten av konditionsidrottare tränar runt 80% av sin mängd i A1 (prattempo, 70-75% av maxpuls) och sedan kanske 15% i A3 (tävlingsfart eller 90-95% av maxpuls). Så lite som 5% är ofta A2 (80-90% av max).

Den här typen av träning är det som man genom trial & error under 150 år ungefär, kommit fram till fungerar bäst för de flesta uthållighetsidrottare.

Sen har man olika typer av fibersammansättning i musklerna t ex som kan gör att man behöver lite olika typer av träning. Det sägs ofta att ST-personer (alltså atleter med väldigt hög andel långsamma muskelfibrer) mår bättre av att träna i högre intensitet än personer som har en större andel snabbare muskelfibrer osv.

Jag är personligen lite skeptisk till att köra mer A2-pass. Jag tror att det är bättre att öka mängden A1-pass istället och toppen med intervaller. A1 bygger mitokondrier och kapillärer och sliter inte på kroppen lika hårt som A2 gör. Vilket gör att man kan träna större mängd. Och jag tror mängden är viktigast, speciellt på damsidan.

Det är så Kowalczyk blivit så bra som hon är vad jag förstår, extremt stor mängd i lågpuls. Det gamla norska sättet att träna skidåkning – funkar än idag.

Inlagd: 2013-01-24, 10:59
Skriven av: Gabriel

Med ett bra klassiskt före så hänger ju Hellner på de bästa i en mass-start.
Han hängde på Richardsson och Södergren nu och då körde de på ganska hårt periodvis. Det är i svårare fören som Hellner inte står upp mot de bästa. Tror dock aldrig han kommer bli någon specialist.
Kalla är lite av ett mysterium, hon var mycket bättre förra året i klassiskt.
Man lider väl lite med Haag som gick så bra OS-året och glidit på det men nu är nog hennes självförtroende i svaj. Känns väldigt ojämn och formlös…får nog skippa sitt eget träningsupplägg framöver.

Inlagd: 2013-01-24, 11:07
Skriven av: Adrian

Gabriel – intressant. För tio år sedan när jag elitsatsade (ej skidor) så hade många tränare och idrottsproffessorer som ledstjärna att öka mängden tröskelträning. Jag tränade extremt mycket medellånga fartpass med ansträgningsgrad 80-85%.

Men int fan blev jag något för det. Nu får jag förklaringen! Kan ju aldrig ha varit brist på talang…

Inlagd: 2013-01-24, 11:20
Skriven av: Anders

Göran, svårt att jämföra med förra veckans VC-lopp. Dels var det 10 km förra helgen mot 15 km igår och dels fick Haag åka i ett vakuum igår. På VC finns det alltid andra åkare att åka tillsammans med.

Jag tror också att Wikéns lopp var riktigt bra, men jag skulle inte våga säga att det var ett topp 5-lopp i VC eller bättre. Topp 10 tror jag det hade räckt till minst.

Inlagd: 2013-01-24, 11:21
Skriven av: Gabriel

Anders, nu har du något att skylla på!

Nej, men det är ju precis som du säger att trenden har gått mot mer tröskelfart och mindre ”junk miles”.
Frågan är då bara om vi blev bättre av det? Jämför dagens svenska löparelit mot 70 och 80-talets, då mängdträning var det som hägrade med Lydiard osv.

Det kan ju bero på många andra saker att vi inte får fram några Gärderud eller Kjell-Erik Ståhl längre. Men något tror jag det ligger i det hela.

Kolla på en kille som Jonas Buud t ex. Han springer i princip bara i A1, typ 4:30 min/km för honom. Stor mängd, i princip 0 fartträning. Han går ändå in och klämmer Hässelbyloppet på 31 minuter.

Eller kolla norska löparen Jan Fjaerstad som sprang 5000 meter på 13:30 på enbart lågintensiv mängdträning enligt hans egen utsago (dock extrema mängder, upp emot 35-40 mil i veckan). Ingen fartträning alls.

Så man kan bli snabb av att träna långsamt, hur konstigt det än låter. Därmed inte sagt att alla ska träna så, men för våra skidåkare som kör så stor mängd som dom gör så är det lätt att slita ner sig om man kör tröskel 4-5 gånger i veckan.

Inlagd: 2013-01-24, 11:33
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Wikén åkte väl ensam igår också och tillsammans med andra i VC!
Men håller med dig att det är svårt att jämföra, men man hoppas ju :-)

Inlagd: 2013-01-24, 11:37
Skriven av: Göran

Göran, visst helt rätt. Men vi ska inte bygga upp några överdrivna förhoppningar på henne.

Inlagd: 2013-01-24, 11:43
Skriven av: Gabriel

Stora avstånd på NM också. Björgen mosar ju resten… Steira 2 min efter på 10 km.

Inlagd: 2013-01-24, 11:44
Skriven av: GH

Bjørgen i superform, vant 37 sek forran Johaug.

Inlagd: 2013-01-24, 11:44
Skriven av: Neithiri

Resultatlista?

Inlagd: 2013-01-24, 11:52
Skriven av: toriv

Östberg ställde inte upp i dagens lopp väl? Någon som vet vad hon har för mål att eventuellt få åka på VM? Är det sprinten och eventuellt teamsprinten hon får sikta in sig på?

Inlagd: 2013-01-24, 11:55
Skriven av: Sanna

Länk till resultat

http://skinm2013.no/

Inlagd: 2013-01-24, 11:55
Skriven av: GH

Kvinner – 10 km fristil
1. Marit Bjørgen 25:52.7
2. Therese Johaug +37
3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen +52
4. Heidi Weng +1:04
5. Martine Ek Hagen +1:33
6. Marthe Kristoffersen +1:46

Inlagd: 2013-01-24, 11:59
Skriven av: Neithiri

Hrrm, Astrid Jacobsen på väg mot en stafettsträcka (och därmed ett VM-guld)?

Inlagd: 2013-01-24, 12:07
Skriven av: Per

Kul att Svt prövar Anna Olsson som expertkommentator! Blomman får alltså ta en time out. Till glädje för ev. norska tittare. ;-)

Inlagd: 2013-01-24, 12:09
Skriven av: Per

Per: Ja det er mulig, Steira som har vært vårt faste kort på 3.etappe gikk seg kraftig ut av alle diskusjoner i dag, hun var vel drøye 2 min etter Bjørgen og dermed over minuttet etter Jacobsen i mål.

Inlagd: 2013-01-24, 12:12
Skriven av: Neithiri

Jacobsen er nok i hvertfall på vei mot en plass på 10 km i VM, alt annet vil være veldig urettferdig, men man vet jo aldri med Løfshus. Stafetten kan de vente med uttaket til man ser i hvilken form utøverne er i under VM.

Rått av Bjørgen, tror ikke noen kunne ha slått henne i dag.

Inlagd: 2013-01-24, 12:17
Skriven av: Hanne

Hittills gör Olsson det mycket bra.

Inlagd: 2013-01-24, 12:23
Skriven av: Per

Gabriel: ”Kolla på en kille som Jonas Buud t ex. Han springer i princip bara i A1, typ 4:30 min/km för honom. Stor mängd, i princip 0 fartträning. Han går ändå in och klämmer Hässelbyloppet på 31 minuter.”

Det där stämmer inte. Jonas Buud springer alltid i farten 38-39 minuter/mil på träning oavsett längd på passet. Skulle nog kalla det för A2 träning?

Inlagd: 2013-01-24, 12:29
Skriven av: uttern

Bra att SVT direktsänder, men hade önskat att dom satsade på dom bästa kommentatorerna. Vill höra Hård eller Karlsson och Blomquist. Ola Brännholm säger så mycket fel.

Inlagd: 2013-01-24, 12:31
Skriven av: Stefan

Ha ha! Alla kastar sig helt utmattade på marken efter första sträckan utom Teodor Peterson som fortsätter köra fram till funktionärerna för att skälla på dem för dålig banmarkering. Han är helt klart på väg att komma i form. Hoppas det inte är för tidigt bara…

Inlagd: 2013-01-24, 12:33
Skriven av: Per

Stefan: Fast då finns ju som tur är Olsson som rättar honom. Märks att hon har koll.

Inlagd: 2013-01-24, 12:35
Skriven av: Per

Det som hände för Peterson vid växlingen får inte hända på ett SM. Det är amatörmässigt av funktionärerna.

Olsson har faktiskt varit helt OK. Bra att hon vågar att säga ifrån.

Inlagd: 2013-01-24, 12:45
Skriven av: Stefan

”Jacobsen er nok i hvertfall på vei mot en plass på 10 km i VM, alt annet vil være veldig urettferdig, men man vet jo aldri med Løfshus. Stafetten kan de vente med uttaket til man ser i hvilken form utøverne er i under VM.”

Ritkig, det er 5 uker til stafetten og mye kan endre seg fram til da. Ikke minst blir 10km i Davos helt avgjørende for hvem som får 5 plassen på 10km av Steira, Ek Hagen og Kristoffersen. Skofterud er av den diskusjonen, tipper jeg. Spørsmålet er hvilke distanser Skoterud kan kvalifisere seg til. Pr i dag ingen. Tror hun vil satse på langløp neste år.

Inlagd: 2013-01-24, 12:47
Skriven av: fabulator

uttern – för en kille som gör 31 på en (ganska lätt) mil är 38-39 i träningsfart inte A2, utan något slags mellanting.

Inlagd: 2013-01-24, 12:48
Skriven av: Anders

Blir svårt att ta ut Skoftis till någon distans i VM med den form Jacobsen visar upp.

Inlagd: 2013-01-24, 12:49
Skriven av: Anders

Södergren har klipp i steget tycker jag!

Inlagd: 2013-01-24, 12:50
Skriven av: Anders

Ustiugov – Belov – Bing pallen på U23. Musgrave fyra. Synd. Hade varit kul med en mästerskspsmedalj för GBR.

Inlagd: 2013-01-24, 12:50
Skriven av: Per

Uttern, det stämmer inte.

2012
Totalt tid:32292 min / 22d 10:12:10
Total sträcka:6896,28 km
Antal träningspass:354
Antal dagar med träning:277
Snitt sträcka per vecka: 127,71 km
Snitthastighet:12,81 km/h,4:41 min/km

4:41 min/km är Buuds snittfart inkl tävlingar. Men då är det en hel del pass i tuff terräng. 3:50-4:00 min/km som du nämner är Buuds tävlingsfart på 100 km-lopp. Inte hans träningsfart. Jag har själv hört honom säga att han springer 4:20-4:30-fart på i stort sett alla pass.

Inlagd: 2013-01-24, 12:52
Skriven av: Gabriel

Tack Gabriel!Ser i bladet att Haag nu ska bolla mer med Grip.Det kanske inte var så bra med egna upplägget.

Inlagd: 2013-01-24, 13:11
Skriven av: KnutG

Gabriel, bra med lite träningsfilosofi! Har du någon referens på det där med att snabbfibrade personer tjänar på lågintensiv träning och tvärtom? Har inte hört det, lät intressant.

Inlagd: 2013-01-24, 13:16
Skriven av: VO2min

Min information tog jag från det här programmet.
http://www.marathon.se/aktuellt/ultraspecial-tr%C3%A4na-med-buud-i-spring

Antar att Buud menar ansträngningsnivå likvärdig med att springa ett platt lopp. Tempo i terräng varierar ju ganska mycket.

Inlagd: 2013-01-24, 13:17
Skriven av: uttern

Anders: Om det du skriver stämmer så kör jag alldeles för låg ansträngningsnivå på mina A1 pass. A0? Känner en löpare som springer lika snabbt som Buud men hans lugna långpass ligger på 4:30.

Inlagd: 2013-01-24, 13:29
Skriven av: uttern

Tycker det är synd att varken Olsson, Halfvarsson och Jönsson kommer till start dom första dagarna på SM. Svårt att bedömma insatsen till Richardsson och Södergren.

Inlagd: 2013-01-24, 13:33
Skriven av: Stefan

uttern – det är såklart svårt att avgöra, men låt oss säga att 31 minuter på 10km var 90-93% av maxpuls. 3:06 per km. 39 minuter är då 3:54 per km eller 26% långsammare. Utan att veta var Buuds tröskelgräns går skulle jag säga att han ligger runt 75-80% av maxpuls då.

Sedan måste amn relatera längden till ansträngningsgrad också. Skulle aldrig springa en mil på 70-75%, helt bortkastat.

Inlagd: 2013-01-24, 13:33
Skriven av: Anders

Hur lång tid ska va i gång för att det ska räknas som ett A1 pass?
Är själv cyklist (motionär) och kan endast applicera detta på en träningscykel, vilket är intressant.
Utepass är ofta väldigt annorlunda beroende på kupering, vind och att man ofta anpassar sin fart efter andra.

Inlagd: 2013-01-24, 13:43
Skriven av: Adrian

A1-pass definieras ju efter vilken puls man ligger på, så det kan ju appliceras på alla pass, även om de kan ha olika fart. I skidor eller cykling är det svårt att översätta hastighet-puls, medan det i löpning går att översätta ganska direkt

Inlagd: 2013-01-24, 13:50
Skriven av: Emil

jag tror också man brukar säga över 60-70 min, så de behöver inte vara så långa

Inlagd: 2013-01-24, 13:51
Skriven av: Emil

Angående orsaken till Brodins frånvaro börjar man ju verkligen bli lite fundersam när kommentatorerna inte ens under SM sändningarna säger något om henne. Är det något allvarligare än förkylningar som håller henne borta är det ju så klart helt rätt, men det får ju en att börja undra. Jag hoppas att intervjun med henne jag läste för några veckor sedan där hon sa att hon var på bättringsvägen stämmer.

Inlagd: 2013-01-24, 13:51
Skriven av: Sanna

Sanna – det är väl denna artikel du menar:
http://op.se/sport/1.5442838-hanna-brodin-arets-idrottskvinna-2012

om man läser den intervjun med ett misstänksamt öga så låter det lite märkligt…

Inlagd: 2013-01-24, 13:58
Skriven av: Emil

Ser ut som om Sundby har kontroll på seieren i NM, og Finn Hågen Krogh like god kontroll på sølvet.

En stor gjeng som kjemper om bronsen, med bl.a. Røthe, Berger, Dyrhaug, Golbert etc etc.

Inlagd: 2013-01-24, 14:01
Skriven av: Tor

Bra insats av Haag och kul att Hanna Falk är tillbaka. Hoppas hon kan leverera också i sprinten på lördag.

Inlagd: 2013-01-24, 14:25
Skriven av: Stefan

Såg ut som det var Emil som körde sista backen för Mora, härlig fart av Haag där.

Inlagd: 2013-01-24, 14:25
Skriven av: JonasE

Bra lopp av Haag idag, såg riktigt pigg ut.

Inlagd: 2013-01-24, 14:26
Skriven av: Adrian

Bra Haag! Sådant där sprutt har vi inte sett hittills i år! Kul för henne!

Inlagd: 2013-01-24, 14:27
Skriven av: Anders

Men är det ingen mer som tycker att Ida gjorde en bra sträcka, eller är det bara Haag som ska berömmas för hela slanten, visserligen gjorde hon bra ifrån sig, Haag också, men jag tycker det är mycket märkligt att ingen nämnder Idas insats.

Inlagd: 2013-01-24, 14:31
Skriven av: Astrid

Jojo, självklart, hann inte med det bara, Ida åkte för fort! Nä, skämt åsido, tyckte Ida gör en väldigt bra sträcka. Har inte koll på åktiderna så det blir spännande att jämföra sedan mot Haag och Wikén. Men helt klart gör Ida en bättre insats på distans än på länge. Hoppas hon hittar rätt recept till höjden i VdF också. Ida ÄR en kugge i det svenska laget.

Inlagd: 2013-01-24, 14:35
Skriven av: Anders

Ida, Haag och Wikén gjorde det alla riktigt bra. Var kul att se Hanna Falk och Thorn också.

Astrid, jag tror att många berömmer Haag för att det hon visade idag var längesedan hon visade. Men också jättekul att se att Ida åkte bra mycket bättre idag än var hon gjorde i söndagens stafett.

Inlagd: 2013-01-24, 14:39
Skriven av: Sanna

Ja, Haag, Wikén, Falk och Thorn gjorde det bra, men Ida blev ju helt bortgjord efter förra helgen. Det ifrågasattes ju om hon överhuvudtaget platsade i VM truppen. Men man har alltid tyckt att Haag platsar här i skidpepp.

Inlagd: 2013-01-24, 14:47
Skriven av: Astrid

Astrid, nu är du helt ute och cyklar angående Haag. Och angående Ida var det väl typ en person som ansåg att Ida skulle behöva visa form för att komma med i VM truppen.

Inlagd: 2013-01-24, 14:51
Skriven av: Sanna

http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article3556561.ece
Uttolig hvordan denne jenta klarer å holde motivasjon oppe i løp etter løp. Uten diskusjon Norges største idrettsutøver i moderne tid!

Inlagd: 2013-01-24, 14:52
Skriven av: tolsrav

Astrid: Blir du sur för att folk berömmer Haag? Det fanns säkert många som gjorde bra insatser idag efter sina förutsättningar! Hur mycket ”skit” har inte Haag fått här under säsongen?

Inlagd: 2013-01-24, 14:53
Skriven av: Göran

tolsrav, ja Björgen är som vanligt helt fantastisk. Men mest imponerad är jag över att hon alltid verkar vara så glad och ödmjuk, och att hon verkar ta sig tid till att ge kommentarer efter loppen. Men det är nog inte så svårt att vara glad och ta sig tid om man är så bra som hon är, desto svårare att vara ödmjuk vilket hon alltid tycks vara.

Inlagd: 2013-01-24, 14:59
Skriven av: Sanna

tolsrav – imponerande av Björgen. Men det vetesjutton om Johaugs lopp verkligen hade hållt till pallen i VM. Men vem vet, Björgen är i en klass för sig i fristil just nu.

Inlagd: 2013-01-24, 14:59
Skriven av: Anders

Göran: Jag blir absolut inte sur. Anna Haag är en fantastiskt positiv och glad människa och förtjänar medgång. Jag tror att anledningen till att Haag fått mycket ”skit” beror på att det finns några som oavsett vad hon gjort inte sagt att hon måste bevisa något för att komma med i VM laget. Jag tycker naturligtvis att hon ska med till VM, men vill ha en nyanserad debatt. Inte att, om man vunnit eller kört bra i sprint så säger man att det bara är stadssprint eller på annat sätt gör ner folk. Alla dessa kämpar ju verkligen och förtjänar beröm,
Så här sade Jörgen tidigare:De som kan kvalificera sig till VM genom att visa storform under SM är Södergren, Ida, Öberg, Brynte och Britta. De står utanför VM-truppen som det är nu och om man inte ska ta ut dem på gamla meriter, form är en färskvara.

Nelson, Jens Eriksson, Sömskar, Bleckur och Pajala tror jag blir uttagna men helt säker går det inte att inte vara. De bör också visa god form nu under SM.

Sen har vi de givna dvs Richie, Halfvarsson, Hellner, Jönsson, Peterson, Kalla, Larsen, Haag, Stina Nilsson och Wikén.

Jag har säkert glömt någon här. Inte avsiktligt i så fall. Saknar Modin och Brodin i sammanhanget men nu är det som det är med dem.

Det blir spännande att se hur det går i SM och resten av JVM.

Inlagd: 2013-01-22, 21:23
Skriven av: Jörgen

Inlagd: 2013-01-24, 15:00
Skriven av: Astrid

Ja du glömde Olsson som given ;)

Inlagd: 2013-01-24, 15:07
Skriven av: Adrian

Astrid, det var en person som skrev det där som sagt. En nyanserad diskussion är åtminstone inte för mig att du drar upp Ida så fort någon annan än henne får beröm. När någon skriver att Haag åkte bra betyder inte det automatiskt att Ida åkte dåligt i det här sammanhanget. Vet inte om jag tycker du var så nyanserad i din kritik av norrmän för några dagar sedan heller.

Inlagd: 2013-01-24, 15:08
Skriven av: Sanna

Tycker det ser bra ut allt som allt och med stor förhoppning kommer vi med starkt lag till VM och har bra chanser på alla distanser på både herr och damsidan!

Jag håller Emil Jönsson som störst guldfavorit med Teodor som närmsta utmanare.
En annan dröm vore att Hellner vinner 15 fritt samt ett stafett guld :)

Inlagd: 2013-01-24, 15:10
Skriven av: Adrian

Anders..Enig.Therese får stentøff konkurranse på 10 km fritt av Kalla + av utfordrer Wiken som stadig blir bare bedre og bedre..Hun tror jeg blir den nye Björgen om 2-3 år, sammen med Weng!

Inlagd: 2013-01-24, 15:15
Skriven av: tolsrav

Det verkar ju som om alla svenskor gör jättelopp när de får jaga bakifrån, det kanske vore ett smart taktiskt drag att starta lite efter alla andra lag på VM?

Inlagd: 2013-01-24, 15:16
Skriven av: AndersH

När man ser Emma Wiken, målmedvetet, trampa på uppför backarna, så vill jag gärna jämföra henne med Johaug. Än kanske inte tempot är samma, men väldigt bra teknik. Till och med bättre. Säkert blir Emma en överraskning i VM om hon får vara frisk. Kanske inte individuell medalj, men en förstärkning i det svenska stafettlaget.
Ida och Anna åkte bra idag och Charlott brukar inte svika. En stark kvartet. Man hoppas att det sporar andra åkare att satsa oxå.

Inlagd: 2013-01-24, 15:20
Skriven av: Sten

VO2min

”Har du någon referens på det där med att snabbfibrade personer tjänar på lågintensiv träning och tvärtom?”

Absolut, det klassiska exemplet på det är de två portugisiska storlöparna Carlos Lopez och Fernando Mamede som dominerade långdistanslöpningen i slutet av 70-talet och början av 80-talet. Båda var jämngamla, tävlade på samma distanser, hade samma coach, var från samma land, var nästan exakt lika duktiga – men tränade på totalt olika sätt.

Carlos Lopez var en typisk ST med nästan enbart långsamma fibrer. Fernando Mamede var motsatsen med en betydligt högre del snabba fibrer.

Medan Lopez körde många och hårda tröskelpass så körde Mamede långsammare pass varvat med stenhårda intervaller.

Som exempel kan nämnas sommaren 1982 där de båda först tävlade i Oslo på 5000 meter där Mamede vann på 13:12 och Lopez var 3:a på 13:16. Efter det loppet flög de båda direkt till Stockholm för att springa 10.000 meter på Stadion. Under dessa 3 dagar mellan tävlingarna sprang Lopez flera stenhårda tröskelpass, under 3 min/km-fart, medan Mamede endast joggade.

I Stockholm satte sedan Mamede världsrekord på 27:13 och Lopez var 2:a på 27:17.

Det intressanta i den här historien är att att deras coach Moniz Perreira, var så otroligt skicklig att bedöma vad varje enskild atlet behövde för typ av träning. Han insåg direkt att han hade två supertalanger som behövde extremt olika typer av approach.

Detta är storheten hos en riktigt bra coach. Och det retar mig lite att en sån talang som Anna Haag tror sig vara kompetent nog att bedöma hur hon själv ska träna vid 26 års ålder. Är man riktigt slipad så ser man till att skaffa sig den bästa coachen i hela världen och man ger inte upp förrän man fått tag på den. För en riktigt bra coach är guld värd.

Jag kommer att tänka på Ryan Hall som skulle prova på ”faith-based training” under parollen ”god is my coach”. Ultrareligös som han är. Det gick åt helvete. Nu har han börjat sammarbeta med Renato Canova, världens bästa maratoncoach istället. Helt rätt.

Mamede och Lopez hade inte kommit dit de kom utan Moniz Perreira. Kanske hade en av dom lyckats, men knappast båda två.

Om du vill grotta ner dig i den här historien som just handlar om dessa två löpare och hur man bör träna beroende på vilka muskelfibrer man har så är det den här legendariska tråden från Letsrun.com som gäller: http://www.letsrun.com/forum/flat_read.php?thread=2375989&page=0

Inlagd: 2013-01-24, 15:21
Skriven av: Gabriel

”Sedan måste amn relatera längden till ansträngningsgrad också. Skulle aldrig springa en mil på 70-75%, helt bortkastat.”

Anders, det beror väl på i vilket sammanhang? Som morgonjogg för att utöka volymen i träningen är det ju bra. Väldigt många tränar på det sättet för att få mer mängd. En kortare lugn jogg på morgonen följt av mer kvalitet på eftermiddag/kväll.

Inlagd: 2013-01-24, 15:32
Skriven av: Gabriel

Hur ska man bedöma Falks insats på förstasträckan egentligen? Det såg imponerande ut, me å andra sidan var väl konkurrensen inte direkt skrämmande?

Inlagd: 2013-01-24, 15:37
Skriven av: AndersH

AndersH: börja med att jämföra sträcktider.

Inlagd: 2013-01-24, 15:37
Skriven av: toriv

Toriv: hannas sträcktid var 2 min snabbare än Idas, något säger mig att de inte är jämförbara…

Inlagd: 2013-01-24, 15:49
Skriven av: AndersH

torivo: Tittar på Skidförbundets hemsida och kollar sträcktiderna. Men där går det ju inte att dra några slutsatser om hur tjejerna åkt i dag. Anna och Hanna bra tex, men Ida inget vidare. Ser mycket konstigt ut.
Det som ser bra ut för Annas del är ju att hon vann sträckan. Ida lika så.

Inlagd: 2013-01-24, 15:52
Skriven av: Sten

Väldigt var alla kör fel på SM, där får arrangörerna skärpa sig.

Inlagd: 2013-01-24, 15:59
Skriven av: JonasE

Tur att inte FIS arrangerar, då hade väl Åsarnas herrar blivit diskade.

Inlagd: 2013-01-24, 16:03
Skriven av: AndersH

Tittar man på sträcktiderna äkte ju Ida uruselt, Det var bara de som körde hennes hit som äkte långsammare än hon.

Inlagd: 2013-01-24, 16:06
Skriven av: Astrid

Gabriel, ytterst interessant – da jeg selv har veldig trege muskelfibre, og trener en del i det vi i Norge kaller Sone 3 (82-87% av HFmax).

Men er det forsket på dette, eller baserer du antakelsene dine kun på disse to portugisiske storløperne?

Inlagd: 2013-01-24, 16:09
Skriven av: Tor

I norge trenes det jo mest i sone 1 (60-71%) og sone 3 som nevnt ovenfor i grunntreningsperioden. Inn mot sesong trenes det også noe i sone 4 (88-91%) og Sone 5 (92-97%)

Inlagd: 2013-01-24, 16:11
Skriven av: Tor

Såg lite på sändningarna från Falun.
En tanke som slår mig är att en del kanske satsar för hårt uppför så de inte orkar inte var aktiva utför.
Såg lite stapligt ut på sina håll runt en kurva innan en utförskörning. Finns säkert en del att tjäna där.
Northug är en mästare på att spara sig uppför, på en av tour de ski etapperna gick han ibland uppför det sista på en del backar för att lätt glida ikapp klungan med några stavtag.

Inlagd: 2013-01-24, 16:19
Skriven av: KE

Tor, om du läser tråden jag länkar till så finns det mängder av referenser till forskning i den.

Ja precis, ang grundträning så är väl i stort sett alla överens om att det handlar om att bygga aerob styrka, utveckla mitokondrier och kapillärer så att man har en stadig grund att stå på när säsongen närmar sig och man börjar lägga på mer fartträning.

Om jag har förstått Anna Haag rätt så har hon kört mer tröskelträning under grundträningsperioden. Som exemplet jag tog upp ovan visar så kan det kanske vara rätt väg att gå för vissa atleter, medan det för andra kanske är helt fel…

Inlagd: 2013-01-24, 16:19
Skriven av: Gabriel

Kalla inte en späd liten tjej för atlet.

Inlagd: 2013-01-24, 16:36
Skriven av: Hawkeye

Tycker det alltid känns som det går bra på SM…

Hanna Falk är dagens höjdpunkt för mig. Kul också att Thorn, som Anna Olsson var inne på, fick en rätt fin revansch för jvm-missen.

Inlagd: 2013-01-24, 16:39
Skriven av: minior

Astrid, tidtagningen runt växlingen var lite konstig så det går inte att jämföra tiderna mellan dom olika sträckorna. Sträcka 2 har 5-7 min längre tid än sträcka 3 både på herr- och damstafetten.

KE, Håller helt med. Finns mycket att vinna på bra utförskörning utan att det kostar för mycket.

Inlagd: 2013-01-24, 16:42
Skriven av: Stefan

Glömde Theodor Petersson, han var också mycket kul att se. Om han verkligen är så mycket bättre i klassiskt (på distans) som Olsson påstår så borde han ju kunna placera sig riktigt bra på ett 15 km-lopp i SM i den stilen. Han var väl topp tio i fri stil ifjol har jag för mig

Inlagd: 2013-01-24, 16:42
Skriven av: minior

Om atlet. Nu för tiden kallar man tydligen idrottare(manliga, kvinnliga) för atleter och det är inget fel i det som jag förstår

Inlagd: 2013-01-24, 16:46
Skriven av: KnutG

Hawkeye, vad är definitionen på atlet? Är inte våra skidtjejer atleter menar du? Eller missförstod jag dig?

Inlagd: 2013-01-24, 16:48
Skriven av: Gabriel

Räknade lite egna tider utifrån SVT:s sändning. Falk från start till ryggdunk hade 14.33. Ida från ryggdunk till ryggdunk hade 13.54. Wiken och Haag hade från ryggdunk till målgång 14.07 och 14.00. Sista var nog 15-20 sek längre pga upploppet. Kan finnas andra åkare som körde snabbare än Falk. Alltså:

1 Falk 14.33
2 Ida 13.54
3 Wiken 14.07
3 Haag 14.00

Inlagd: 2013-01-24, 16:52
Skriven av: JonasE

KnutG, ja det är väl betydelsen av engelskans ”athlete” som man använder nu för tiden.

Inlagd: 2013-01-24, 16:53
Skriven av: Gabriel

Atlet betyder väll ungefär någon som är muskelärt stark har jag för mig. Traditionellt mest använt för styrke sporter och vissa kampsporter.

Den andra betydelsen av atlet gissar jag är en fråga om svengelska, att man tagit engelskans mera allmäna betydelse och applicerat på svenskan.

Inlagd: 2013-01-24, 16:55
Skriven av: Josef J

Gabriel var före ;) Hade inte uppdaterat browsern eller nått..

Inlagd: 2013-01-24, 16:56
Skriven av: Josef J

Oj ska man våga berömma någon Anna Haag så klart bra fart i benen på slutet även Ida riktigt bra klart positivt jämfört med dom senaste distans loppen Emma Wiken ja finna inget att säga mer än lugnt å kontrollerat såg det ut som Hanna Falk bet ifrån riktigt bra minus insatser Sara L Maria G..

Kommentatorerna inte lätt kommentera första gången får Anna gör de helt okej kanske lite väl mkt Åsarna i början men utövar de bra minus för båda två att dom inte såg att Piteå starta fören efter 2.5 km

Inlagd: 2013-01-24, 17:09
Skriven av: Jossa

Ja, Anna Haag var suverän uppför sista backen.

Inlagd: 2013-01-24, 17:15
Skriven av: Astrid

De officiella resultaten ger helt andra tider än de preliminära. Jag skrev tidigare att Ida måste åkt uruselt, men det är inte sant. Hon hade en bra tid.

Inlagd: 2013-01-24, 17:44
Skriven av: Astrid

Inte lätt för Anna O att dels hålla reda på åkarna dels på Ola B

Inlagd: 2013-01-24, 17:47
Skriven av: KnutG

Äh, tycker att Ola B och Anna var ett bra kommentatorspar. Är ju inte lika mycket att säga runt ett SM-lopp, där kamerorna inte visar så mycket. Det tar lite tid att få upp en svada a la Blomman som kan prata konstant om saker och ting runt skidåkning. Både Ola och Anna kan ju skidåkning och har följt med de sista åren. Anna tror jag kan bli riktigt bra som expert om hon lär sig hur man får fram analyser på ett lättbegripligt sätt till åhörarna.

Inlagd: 2013-01-24, 17:52
Skriven av: Anders

Runt 14 minuter alltså för de bästa på 5 km… tuffa banor eller gick det inte så snabbt? Var ju kallt och kärvt också. Gillade att Ida och Anna kunde trycka på över krönen.

Inlagd: 2013-01-24, 17:53
Skriven av: Anders

Bästa sträcktider för herrarna, från den officiella resultatlistan. Övriga över 26 minuter.

S Namn Tid
3 RICHARDSSON Daniel 24:52.0
2 SÖDERGREN Anders 24:53.3
2 SÖDERHIELM Tiio 25:03.3
3 NELSON Lars 25:15.2
2 JOHANSSON Martin 25:24.7
1 JONSSON Fredrik 25:31.5
1 PETTERSSON Teodor 25:32.4
3 ANDERSSON Simon 25:35.3

Inlagd: 2013-01-24, 19:10
Skriven av: JonasE

J Öberg hade ont i ryggen därför hon inte kunde åka idag…Pajala kände sig inte riktigt frisk högvilopuls…

Kalla har ännu inte kunnat träna ingen feber har hon..

Inlagd: 2013-01-24, 19:34
Skriven av: Jossa

Devalverat SM idag utan Kalla, Larsen, Olsson, Halfvarsson mfl. Piteå Elit kom inte ens till start på damsidan.

Tycker dock att Haag, Ida, Falken och Wikén körde bra idag. Kul också med Södergren.

Inlagd: 2013-01-24, 21:16
Skriven av: Jörgen

JonasE: Falk hade väl knappast bästa tid? 14.33 låter rimligt fast då klart efter Haag, Wiken och Ida. Både med tanke på hur det såg ut och vilka Falk hade 10 sek bakom lär hon väl ha haft i bästa fall fjärde tid?

Inlagd: 2013-01-24, 21:46
Skriven av: Per

Ola B kan säkert bli en bra kommentator när han lärt sig att det inte heter Östessund. Anna tyckte jag redan visade klass.

Inlagd: 2013-01-24, 21:46
Skriven av: AndersH

Sträck tider från hem sidan Per:

http://skidspelen.se/wp-content/uploads/2012/10/Stafett-D21-Resultat-Officiell.pdf

Inlagd: 2013-01-24, 21:48
Skriven av: Jossa

Tycker också kommentatorerna gjorde det bra. Ola är trevlig att lyssna på och han har ett bra flyt när det hettar till i loppen. Anna har många bra vinklingar och ser bra detaljer. Hon behöver jobba lite på dynamiken bara så det inte blir så entonigt. Helt klart finns det potential i det teamet.

Inlagd: 2013-01-24, 21:52
Skriven av: Gabriel

Hur gick det för herrarna i NM?

Inlagd: 2013-01-24, 22:59
Skriven av: toriv

Startlistor i dagens sprint i NM. Start 11.30.
http://www.langrenn.com/startlister-nm-sprint-prologer-fredag.5158861-1743.html

På damsidan kör Björgen vilket hon väl inte brukar. HOn utmanas av Falla, Jacobsen, Östberg och fru Hattestad, slovenskan Visnar. Johaug är seedad 9.

Brandsdal möter Hattestad, Glöersen, Golberg, Hattestad, Clausen, Pölsa. Northug den yngre och junioren Fossli. Ingen Petter Northug.

Resultat herrar 15 fritt på NM igår:
http://www.langrenn.com/nm-menn-15-km-fri-2013.5158742-114053.html

1. Martin Johnsrud Sundby, 35:59.2
2. Finn Hågen Krogh, +5
3. Sjur Røthe, +41
4. Tord Asle Gjerdalen, +1:01
5. Chris Jespersen, +1:09
6. Øystein Pettersen, +1:13

Inlagd: 2013-01-25, 07:46
Skriven av: JonasE

Damernas sträcktider, övriga över 15 minuter.

S Namn Klubb Tid
3 HAAG Anna IFK Mora SK 13:43.2
2 INGEMARSDOTTER Ida Åsarna IK 13:49.8
3 WIKÉN Emma Åsarna IK 13:50.7
3 GRÄFNINGS Maria Falun Borlänge SK 14:11.8
2 THORN Madeleine Ulricehamns IF 14:47.4
3 SÖMSKAR Linn IFK Umeå 14:52.6
1 FALK Hanna Ulricehamns IF 14:55.2

Inlagd: 2013-01-25, 08:00
Skriven av: JonasE

Jahaja, Krogh körde nog till sig en plats i det norska VM-laget. Förmodligen får han starta i alla fall på 15 fritt, tillsammans med Sundby, Röthe och Northug (om han kör). Eventuellt är han aktuell till DP och kanske femmilen också. Dyrhaug definitivt borta från VM. Gjerdalen måste slå till på dubbeljakten om han ska med.

Inlagd: 2013-01-25, 08:50
Skriven av: Anders

Oj! Oväntat att Krogh skulle slå Røthe med så mycket. Eller har jag dålig koll på Krogh?

Inlagd: 2013-01-25, 08:54
Skriven av: toriv

toriv, jag kollade Kroghs tidigare resultat från 15km f den här säsongen. I Beito var han 3a(Sundby 4a och Röthe DNS) och i Gällivare var han 30e(Sundby 1a och Röthe 5a). Vet inte hur detta ska tolkas, men troligtvis att Krogh gjorde ett bra lopp igår, medans Röthe enligt mig inte såg ut att ha en bra dag. Han såg ganska seg ut.

Inlagd: 2013-01-25, 09:11
Skriven av: Sanna

Antingen gjorde Pölsa ett riktigt bra lopp eller så höll tävlingen lite sämre klass. Inte brukar väl han prestera på 15 skate intervallstart!? Dock kanske han fick lift av någon?

Sen tycker jag det är lite förhastat att börja snacka om att peta Steira efter ett dåligt lopp. Hon har haft ett väldigt tufft VC program (där hon presterar mycket bra!) och är säkert lite trött nu.

Inlagd: 2013-01-25, 09:21
Skriven av: Johan

Sanna: ja, vad ska man egentligen tro? Någon norrman som förstår sina egna löpare?

Någon klagade tidigare på Gräfsnings insats i stafetten, så dålig var den ju inte? Snarare Ida som överraskade och Anna som visade att hon är på g inför VM (hoppas, hoppas…).

Inlagd: 2013-01-25, 09:26
Skriven av: toriv

toriv,”Någon norrman som förstår sina egna löpare?”

Nei. Det eneste jeg forstår er at ingen av løpene på herresiden i går hadde holdt til topp 10 i WC, skuffende 15km fristil syns jeg. Jeg tror allivel motsatt av hva Anders tror, Dvs at Gjerdalen definitivt er borta från VM og at Dyrhaug må slå til på dobbeljakten om han ska med.

Inlagd: 2013-01-25, 09:38
Skriven av: Neithiri

Varför anser man i Norge att denhär Dyrhaug e så bra? När har han presterat resultat som höjer honom över åkare som Krogh, Gjerdalen m.fl? Är det för att han är Northugs kompis?

Inlagd: 2013-01-25, 09:42
Skriven av: Johan

Johan: Fast det har Astrid J också. De har kört i princip samma lopp.

Några försiktiga slutsatser kan dras av gårdagens lopp. Ett bra lopp av Haag, men fortfarande inte nära världseliten. Wiken som sällskapskörde var bara 7 sek efter (skiatlonloppet av Wiken var nog dock topp 5 i VC). Skönt att Ida studsade tillbaka snabbt efter la Clusaz. Anna Olsson nämnde flera gånger höjd och ”lågland” som förklaring till skillnad i prestation (ngt ingen här har nämnt). Vet inte om Val di Fiemme räknas som hög höjd, men lågland är det ju inte så det bådar möjligt illa för VM. Å andra sidan förstärker tydligen hög höjd dålig form och Ida ska ju inte vara i form riktigt än. Såg bra ut igår men fortfarande ingen blixtkörning som i Kollen. Slutligen tycker jag att Gräfnings börjar knacka på porten till VM. Hon är förbi Lindborg, Eriksson, Öberg i mina ögon. Dock blir det väl i så fall som reserv.

Inlagd: 2013-01-25, 09:50
Skriven av: Per

Johan: Enormt potensial og 100 ganger bedre enn Gjerdalen i duathlon om han er i form. Han har vært totalt ute av det men viser at han er på vei, jeg tror han kan gjøre en veldig bra dubbeljakt på lørdag. Problemet med Gjerdalen er at han ikke er noen ”vinnertype”, man vet hva man får og det er middelmådig eller fiasko. (Glem 50 km VM i Kollen, det var garantert en engangsforeteelse.) Dyrhaug kan fort vinne om han henger med.

Inlagd: 2013-01-25, 09:51
Skriven av: Neithiri

Är det någon som vet om sprinten i morgon sänds på TV eller på play?

Inlagd: 2013-01-25, 09:53
Skriven av: Astrid

Glömde två till. Glädjande att se Falk och Madeleine Thorn. Trodde aldrig Thorn skulle klara atr hålla Ida bakom sig, men hon var kylig och förivrade sig inte. Starkt då det ju alltid är svårare att vara den jagade. Spännande med sprinten i morgon. Minst tre VM-platser (två herrar och en dam) på spel.

Inlagd: 2013-01-25, 09:56
Skriven av: Per

Både och Astrid.

Inlagd: 2013-01-25, 09:57
Skriven av: JonasE

Astrid: Vinterstudion sänder hela dagen i morgon så allt annat skulle förvåna.

Inlagd: 2013-01-25, 09:59
Skriven av: Per

Den suveräna segraren från i förrgår, Victoria Carl startar inte idag i Liberec.

Inlagd: 2013-01-25, 10:02
Skriven av: Per

”Varför anser man i Norge att denhär Dyrhaug e så bra? När har han presterat resultat som höjer honom över åkare som Krogh, Gjerdalen m.fl? Är det för att han är Northugs kompis?”

Stiller meg selv samme spørsmålet.
Han har visst et stort talent. Håper vi får se det noengang.

Inlagd: 2013-01-25, 10:16
Skriven av: fabulator

Det luriga med de norska resultaten är ju att ganska många ligger på gränsen till en VM-plats och då kanske lättat lite på träningen för att få en topp på NM.

Det skulle förklara varför en formtoppade Krogh är så pass mycket för den nertränade Röthe (eller så lite efter Sundby). Men det är såklart spekulation.

Jag tycker dock Krogh avslutning i Falun för 2 år sedan visar att han kan bli att räkna med.

Dyrhaug har väl ofta primärt varit Northugs hjälpryttare? Han kanske får en VM-plats i DP enbart för att hjälpa Northug?

Inlagd: 2013-01-25, 10:16
Skriven av: Thorrez

Det snackades ju väldigt mycket om ”Dyret” inför säsongen. Han hade ju gjort fantastiska prestationer på träning tydligen. Men det hjälper ju inte om man inte får ut det på tävling. Säkerligen får han nog till en fullträff snart, han verkar ju ha stor potential.

Inlagd: 2013-01-25, 10:34
Skriven av: Gabriel

Jonas E och Per: Tack för info

Inlagd: 2013-01-25, 10:34
Skriven av: Astrid

Northugs hjälpryttare? Tycker nog Northug har klarat masstarterna själv rätt hyfsat genom åren. Inte ofta man sett Dyrhaug hjälpa till. Men för de andra norrmännen som kämpar om platserna kan det ju va bra att veta att det lönar sig att vara kompis med Northug. Gratis tips till alla norrmän!

Inlagd: 2013-01-25, 10:35
Skriven av: Johan

Fast Dyrhaug har ju varit sjuk stora delar av upptakten till säsongen. Svårt att utvärdera. Men norrmännen tror mycket på honom tydligen. Och visst är han bra. Norge har många bra unga åkare på g nu, Dyrhaug, Tönseth, Krogh, Röthe. Förresten tycker jag att Rönning sett ganska seg ut på sistone. Han är ju självskriven i ett norskt lag för stafett och femmil, men inte glimrar det om honom som det gjorde för några säsonger sedan.

Inlagd: 2013-01-25, 10:48
Skriven av: Anders

Sprintkval damer NM, klassisk stil.

1. Östberg
2. Björgen
3. Jacobsen
4. Falla
5. Brun-Lie
6. Visnar
7. Johaug
8. Weng

Inlagd: 2013-01-25, 11:46
Skriven av: JonasE

Herrvaklet just nu.
http://live.siwidata.com/?view=live_standings

Inlagd: 2013-01-25, 11:47
Skriven av: JonasE

Monsterkval av Golberg, 3.52 före Pölsa, 4.58 före Hattestad och 7 sekunder före klabbet med T Northug, Rönning, Brandsdal, Rönning och så vidare.

Inlagd: 2013-01-25, 11:56
Skriven av: JonasE

Östensen in som sjua, liket lever.

Inlagd: 2013-01-25, 12:04
Skriven av: JonasE

Yes, Östensen har fortfarande chans på tredjesträckan i VM.

Inlagd: 2013-01-25, 12:11
Skriven av: Gabriel

Den sjansen er nok ikke der lenger, Mens Gjerdalen gode innsats i går gjør at han absolutt er aktuell.

Inlagd: 2013-01-25, 12:26
Skriven av: Hanne

Räkna aldrig bort Simen!

Inlagd: 2013-01-25, 12:27
Skriven av: Gabriel

Ytterst tveksam till att Gjerdalen kommer med i norska VM-truppen. Om han nu inte gör ett kanonlopp på skiathlon imorgon. Östensen gör det defintivt inte.

Inlagd: 2013-01-25, 12:34
Skriven av: Stefan

I think Simen can do it!

Inlagd: 2013-01-25, 12:35
Skriven av: Gabriel

Nån som vet hur banprofilen på sprintbanan på NM ser ut? Är det ren stakning för dom bästa?

Inlagd: 2013-01-25, 12:37
Skriven av: Stefan

Johan: Northug har själv flera gången uttalat sig om sagt att han hade lättare att hänga med utan att brukar kraft tack vara t ex Dyrhaug. Primärt ligger de med längst back i stigningarna så att Petter aldrig behöver riskerna att gå ut själv i nedförkörningen utan luftsug när han ”vilat” uppför.

Det är dock ingenting som jag hört någon av experterna snappa upp.

Inlagd: 2013-01-25, 12:38
Skriven av: Thorrez

Stefan, visst nok er det en løype det ikke skal lønne seg å stake i…

Inlagd: 2013-01-25, 12:45
Skriven av: Hanne

Blir spännande att se hur laguttagningen blir för norrmännen på sprint. Räknar Northug och Brandsdal som klara, Golberg troligen också. Sedan är det Hattestad, Pölsa och Rönning som ligger bäst till antagligen. Pölsa har dock mycket att bevisa. Krävs antagligen seger idag.

Inlagd: 2013-01-25, 12:53
Skriven av: Anders

På damsidan är det nog klart sedan länge. Björgen (friplats), Falla, Östberg, Jacobsen och Weng. Måhända tar man ändå ut Brun-Lie i laget ifall Weng inte vill åka.

Inlagd: 2013-01-25, 12:55
Skriven av: Anders

Ganske sikker på at Brun_lie allerede har VM-plass, mens Weng er ute. Vil tro de prioriterer sprintlaget, og de har også prestrert bra i klassisk sprint.

Inlagd: 2013-01-25, 14:03
Skriven av: Hanne

Hanne – du har nog rätt. Brun-Lie såg stark ut, vann sin semi. Björgen till final som sista lucky looser.

Inlagd: 2013-01-25, 14:15
Skriven av: Anders

Golberg och Byggland klara från semi 1. Rönning garanterat utslagen och borta från VM-laget förmodligen.

Inlagd: 2013-01-25, 14:20
Skriven av: Anders

Rönning kommer med. Han har förmågan att vinna, väger tungt.

Inlagd: 2013-01-25, 14:25
Skriven av: KE

Östensen också utslagen. Finalen på herrsidan mellan Brandsdal, Golberg, Hattestad, Pettersen, Byggland, Claussen.

Inlagd: 2013-01-25, 14:28
Skriven av: Anders

KE – han är ju med i truppen, men Norge har bara fyra sprintplatser. Han får inte åka om det inte blir sjukdomar.

Inlagd: 2013-01-25, 14:29
Skriven av: Anders

Angående sträcktiderna så är de väl inte helt jämförbara mellan sträckorna speciellt inte på damstafetten då de har procentuellt betydligt längre på förstasträckan? Tiden togs ju i höld med mållinjen varje varv o startsträckan hade ju en bit o köra innan dess. jag skulle nog dra av minst 20 sekunder där…… förutsatt att det är samma tidtagning som i tv-rutan.

Inlagd: 2013-01-25, 14:33
Skriven av: Jensa

Falla vann stort före Brun-Lie och Björgen först på tredje. Visnar (Slovenien) fyra, Östberg femma och Jacobsen sexa. Min nrk-sändning dog så jag kunde inte se loppet, kanske strulade det för någon?

Inlagd: 2013-01-25, 14:35
Skriven av: Anders

Anders
Missade att han redan var med i truppen . Har aldrig sett han som sprintåkare även om han är bra i det också.

Inlagd: 2013-01-25, 14:37
Skriven av: KE

KE – inget är ju klart än, men jag räknar med att Eldar tas med för femmilen och stafetten.

Inlagd: 2013-01-25, 14:40
Skriven av: Anders

Noe problemer hos NRK med streamingen, selvom de nekter for det, prøv sport 6 virker bedre for meg.

Inlagd: 2013-01-25, 14:41
Skriven av: Hanne

Och Golberg utklassningsvinner före Byggland och Brandsdal. Hattestad sist och långt efter. Vet ej vad som hände, NRK fortfarande dött för mig.

Inlagd: 2013-01-25, 14:48
Skriven av: Anders

Hattestad åkte väl omkull?

Inlagd: 2013-01-25, 14:49
Skriven av: swestam

Hattestad lå som nummer 2 et stykke bak Golberg, men falt i siste sving. Golberg fikk luke i en utforkjøring, og holdt luken inn. Meget bra av Byggland!!

Inlagd: 2013-01-25, 14:50
Skriven av: Tor

Jepp Hattestad tryna, lå på andreplass.

Vil tro at Golberg, Hattestad, Bransdal og Northug får gå sprinten. Pølsa overbeviste ikke, mens Hattestad i hvertfall viste at han er i OK form.

Inlagd: 2013-01-25, 14:51
Skriven av: Hanne

Marit positiv som alltid. Hun er kjempefornøyd med NM-bronse :-D. For ei dame!

Inlagd: 2013-01-25, 14:53
Skriven av: Tor

Synd på Hattestad, men han kommer nog med till truppen i alla fall. Pölsa lär få nöja sig som reserv.

Inlagd: 2013-01-25, 14:53
Skriven av: Anders

Nu fick jag se Golbergs ryck i backen. Sinnessjukt. Rena Emil Jönsson takterna. Kan bli spännande. Brandsdal lite för klen för tuffare sprintlopp?

Inlagd: 2013-01-25, 14:54
Skriven av: Anders

Byggland är väl lite för färsk för att komma med i VM-laget. Tror det blir Hattestad. Golberg imponerade.

Forstår inte helt att Björgen är nöjd med ett brons.

Inlagd: 2013-01-25, 15:07
Skriven av: Stefan

Tror absolut inte Björgen e nöjd med 3:e plats. Hon är väldig trög i starten. Känns som att distansdrottningarna Björgen o Kowa får en ordentlig match i VM av sprintspecialisterna.

Inlagd: 2013-01-25, 15:53
Skriven av: Valle

Bjørgen sa at hun føler at hun mangler en del fart i kroppen etter avbrekket. Så etter forholdene tror nok jeg hun er fornøyd med tredjeplassen, i tillegg til at hun nok synes det er greit å ikke være storfavoritt i absolutt alt før VM.

Inlagd: 2013-01-25, 15:57
Skriven av: Hanne

FM klassisk sprint.

1. Malvalehto och Strandvall
2. Kyllönen och Jauhojärvi
3. Niskanen och Pentsinen

damresultat http://www.jamism.fi/getfile.php?file=106
herrdito http://www.jamism.fi/getfile.php?file=108

Inlagd: 2013-01-25, 16:13
Skriven av: JonasE

Om nån vill se finalerna från FM så går de att se här: http://arenan.yle.fi/tv/1776243?start=1h41m12s

Inlagd: 2013-01-25, 17:37
Skriven av: Frans

Såg en rubrik på Expressens hemsida där Sjur Röthe skall ha sagt att han plötsligt är hatad efter insidenten med Hellner. Men säger samtidigt att får han chansen så skall han göra om det igen. Inte är han hatad och inget lopp är det andra likt. Finns ju en uppenbar risk att får han tanken i nästa spurtduell att han skall stänga och tränga. Ja då tror jag att han nog gör något som inte reglerna och juryn tillåter. I stridens hetta och i samma korridor så blir det trångt och diskussionerna börjar. Tycker själv att Röthe var före och Hellner fick finna sig i det när han inte kunde ta sig fram. Dom andra korridorerna var ju oxå blockerade så han kunde ju inte heller byta korridor. Bätre lycka nästa gång

Inlagd: 2013-01-25, 17:46
Skriven av: Sten

Sten, grejen var ju den att korridoren inte var såpass smal så att det inte skulle få plats två åkare, fanns ingen anledning att trycka upp motståndare mot sargen istället för att gå för spurtduell. Istället oskadliggör han sina motståndare och tänker gå för det igen… Illa. Som Ski team X-country uttryckte det på FB;

”Ja, ja, kan man inte spurta så kan man alltid stänga…
Stort GRATTIS till silvret! ”

Inlagd: 2013-01-25, 18:54
Skriven av: Aliide

Börja inte älta det där i den här tråden också.

Inlagd: 2013-01-25, 18:59
Skriven av: Johan

Petukhov og Korosteleva ble russiske mestere i sprint i Laura, Sotsji i dag.
Klagde litt over bratte, isete utforbakker.
Her er en link til en uklippet reportasje
http://russiasport.ru/user/226/node/140192

Inlagd: 2013-01-25, 19:23
Skriven av: Rastjapa

Någon som vet om Kowa åker sprinten på vm? Känns som det mest ovissa damloppet, hade varit ruskigt kul att se en final som innehåller, Björgen, Kowa, Randall och Marthe K, Korostelova samt Ingmarsdotrer. Finns givetvis fler som kan vara med här….

Inlagd: 2013-01-25, 19:48
Skriven av: Gunnar

Ser mycket fram emot söndag. Kalla kör. Då får vi veta vad Wikéns form är värd (förutsatt att Kalla är i någorlunda form).

Många här har ju hävdat att hennes Skiathlonlopp hade räckt till pallen i VC, men jag är mycket skeptisk till det.

Hoppas på att bli motbevisad på Söndag. :-)

Inlagd: 2013-01-25, 19:50
Skriven av: Gabriel

Polakken går jo alt, stort sett. Og i denne klassisksprinten holder jeg henne for å være den store favoritten, sammen med Falla. Spesielt fordi det er i klassisk og at løypa favoriserer dem med stor utholdenhet. Tviler på at Bjørgen er sulten nok på sprinten denne gang, skjønt sikker kan man aldri være med henne.

Inlagd: 2013-01-25, 19:54
Skriven av: fabulator

Tack för uppdatering från RM Rastjapa. Intressant med kvalificerad inblick i det ryska lägret.

Inlagd: 2013-01-25, 19:54
Skriven av: Per

Wikens skiathlon lopp i SM var ju strålande. Men i VM är det ju ett nytt lopp med nya förutsättningar. Skulle tro att dom flesta i världseliten känner till henne nu och då kommer dom att ha ögonen på henne. Men bland dom 10 bästa är hon säkert. Sedan så avgör hon ju själv om hon går med täten eller tar några placeringar på slutet. Hon måste ju få starta långt fram, så att hon inte blir efter från början om det skall bli riktigt bra. Beror ju på ranking. Blir kul att se.
Själv skulle jag vilja se att hon provar att gå med. Går det så går det. Hon kommer att få många nya chanser.

Inlagd: 2013-01-25, 20:43
Skriven av: Sten

//fabulator
Blandar ihop norskorna, givetvis menar jag Falla och inte Marthe K, men jag bör bli ursäktad då ni har så många duktiga att hålla reda på :)

Inlagd: 2013-01-25, 21:15
Skriven av: Gunnar

Vet ikke om noen har nevnt det her inne men Skofterud gir seg for sesongen, hun er mentalt og fysisk sliten sier hun og dropper derfor også VM, synd.

Inlagd: 2013-01-25, 22:21
Skriven av: Neithiri

Såg någon rubrik med ”Nu kan Kalla utmana om guldet”, säger väl något om Emma Wikens avtryck när det gäller distanskidåkning i Sverige när Kalla inte är given längre

Inlagd: 2013-01-25, 22:31
Skriven av: swestam

//neithiri
jag har i allafall missat det. Mycket trist, då är vm en stor profil fattigare.

Inlagd: 2013-01-25, 23:19
Skriven av: Gunnar

Oj vad tunn damsprinten blev. Ida, Sömskar, Öberg, Haag, Norgren och Falk är med, saknas gör Nilsson, Kalla, och Pajala som alla är med i mitt VM-sprintlag just nu tillsammans med Ida. Blir inte lätt att göra en uttagning utifrån detta. 1550 meter är banan, längsta klassiska sprinten för i år.

På herrsidan finns Peterson, tillsammans med Edin, Brynte, Eriksson, Persson, Halfvarsson, Lindblad och en joker på den extremt långa banan, 1760 meter, RIckardsson.

Inlagd: 2013-01-26, 07:31
Skriven av: JonasE

Bara 41 damer till start i NM skiatlon idag. Björgen, Johaug, Weng, Kristoffersen, Hagen och Östberg.

15 startka namn på herrsidan. Northug, Sundby, Krogh, Röthe, Rönning, Tönseth, Dyrhaug, Gjerdalen, Östensen, Rennemo, Rennemo, Ansnes, Eliassen, Jespersen, Einarson. Totalt 144 herrar.

Inlagd: 2013-01-26, 08:20
Skriven av: JonasE

//JonasE
Håller med om damsidan (antar att du menar den) Herrsidan håller bra uttagningsklass då Jönsson redan är klar, är väl duellen mellan Emil och Teodor som allt mer börja bli en klassiker då det alltid är knallhårt man kommer sakna. Bra med en lång tuff bana då det påminner om en vm sprint. Ruskigt spännande fajt mellan Falk och Ida, dock borde väl Falk kanske få svårt att orka hela vägen med hennes bakgrund i år.

Inlagd: 2013-01-26, 08:27
Skriven av: Gunnar

4 minuter på Ida i kvalet.
http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?cal_suchsector=CC&event_id=33025

Inlagd: 2013-01-26, 09:20
Skriven av: JonasE

Norgren tvåa och Falk trea.

Inlagd: 2013-01-26, 09:21
Skriven av: JonasE

Bra SM av Dyvik, in som 8. De sex första är i särklass. Ida, Norgren, Falk, Öberg, Haag, Sömskar. En trolig finalsexa.

Inlagd: 2013-01-26, 09:26
Skriven av: JonasE

Astrid Jacobsen var komplett galen efter sprintfinalen på NM igår. Hon skällde på stackars Östberg efter att dom båda gått omkull.

Inlagd: 2013-01-26, 09:32
Skriven av: Calle

För lång sprintbana, detta är ingen sprint!

Inlagd: 2013-01-26, 09:33
Skriven av: Lars

Ingen Emil Jönsson i startlistan

Inlagd: 2013-01-26, 09:34
Skriven av: Calle

Damkvartar:

1 : INGEMARSDOTTER SVENSSON ANDERSSON PERSSON LARSSON ELEBRO
2 : ÖBERG ERIKSSON AULAND DAHLKVIST SUNDSTRÖM HULTIN
3 : HAAG SÖMSKAR JANSSON ERIKSSON JIRHED HANSSON
4 : JOHANSSON THORN INDAHL SVENSSON BERGMAN LINDBERG
5 : FALK DYVIK LINDSTEDT GLÄNNERUD CEDERVÄRN HALLQUIST

Inlagd: 2013-01-26, 09:35
Skriven av: JonasE

Edin 16 sek före Teodor?

Inlagd: 2013-01-26, 09:40
Skriven av: JonasE

Fall på Theodor? 16 sekunder efter Edin.

Inlagd: 2013-01-26, 09:40
Skriven av: swestam

Halfvarsson ej till start

Inlagd: 2013-01-26, 09:41
Skriven av: JonasE

Jens och Edin i särklass. Tog Teodor det bara lugnt eller vurpa han? Han kan knappast låtit Edin gå ikapp honom hur som helst.

Inlagd: 2013-01-26, 09:43
Skriven av: JonasE

TEodr kommer nog ändå gå vidare.

Inlagd: 2013-01-26, 09:44
Skriven av: JonasE

Gårdagens NM-sprint höll oerhört hög klass. Falla, Björgen, Brun-Lie, Östberg och Jacobsen kan alla finnas med i en sprintfinal på VM. Desto svårare att veta var våra sprintåkare står, inte minst när Kalla, Stina och Pajala saknas idag.

Inlagd: 2013-01-26, 09:47
Skriven av: Cigge

4.21 ledartid, 2 minuter längre än när Lind vann OS.

Inlagd: 2013-01-26, 09:47
Skriven av: JonasE

Tedodr 19 nu. Hälften kvar

Inlagd: 2013-01-26, 09:50
Skriven av: JonasE

Södergren 25, får vi se honom?

Inlagd: 2013-01-26, 09:51
Skriven av: JonasE

Teodor 20, ska han ha sån tur att han får första kvarten också. Länge sedan nån kvalade nu.

Inlagd: 2013-01-26, 09:55
Skriven av: JonasE

Herrkvartar:

1 : ERIKSSON SUNNERBERG SVELANDER PETERSON JONSSON GUSTAFSSON
2 : PERSSON NORUM STEEN FORSS THORN JONASSON
3 : RICHARDSSON OTTOSSON KARLSSON HÄGGSTRÖM ERIKSSON SÖDERGREN
4 : EDIN FRISK BRYNTESSON WESTBERG ANDERSSON ANDERSSON
5 : LINDBLAD BRINDBERGS JONSSON IMPOLA JOHANSSON LARSSON

Lite synd om Sunnerberg och Svelander som gjort så bra kval att få möta Eriksson och Peterson.

Inlagd: 2013-01-26, 10:01
Skriven av: JonasE

En åktid på 4.21 är alldeles för långt för en sprint.

Inlagd: 2013-01-26, 10:10
Skriven av: Stefan

Ser på sprinten från ryska mästerskapen i Sotsji nu. Banan där ser riktig bra ut.

Inlagd: 2013-01-26, 10:11
Skriven av: Stefan

Kaisa Mäkäräinen gör en intressant start idag på FM 10 km skate. Tävlingen kan följas här med svenska kommentatorer: http://arenan.yle.fi/tv/1806910/#/play

Tävlingen har börjat, men de bästa startar om ca en halvtimme.

Inlagd: 2013-01-26, 10:15
Skriven av: Frans

Mer tävlingar, NM damer skiatlon kl 10.30, live-resultat.
http://live.siwidata.com/?view=live_startlist

SM-sprintkvartar startar vid 11 på SVT1

Inlagd: 2013-01-26, 10:16
Skriven av: JonasE

Håller med att sprintbanan är PÅ TOK för lång. Men samtidigt är det ju så det ser ut internationellt, så man måste ju anpassa SM-banorna efter det. Annars blir det svårt att ta ut VM-lag osv.

Inlagd: 2013-01-26, 10:20
Skriven av: Gabriel

Frans, tack för länken. Vet du om Mäkäräinen skulle vilja åka längd-VM om det skulle bli aktuellt? Dvs om hon skulle göra ett riktigt bra resultat. Eller ställer hon upp för att det är bra träning?

Inlagd: 2013-01-26, 10:21
Skriven av: Sanna

Mäkäräinen är intresserad av längd VM om jag förstår dom finska kommentatorerna rätt

Inlagd: 2013-01-26, 10:28
Skriven av: Jossa

Jonas: Tack för info

Inlagd: 2013-01-26, 10:28
Skriven av: Astrid

Sanna, mycket beror på hur det går idag förstås. Men en liten öppning för stafett på VM för Mäkäräinen snackades det om nu i början av sändningen. Hon har inte planer på att åka 10 fritt på VM. Men, men, vi vet mer om ca 45 minuter…

Inlagd: 2013-01-26, 10:28
Skriven av: Frans

Jossa och Frans, tack. Ska bli spännande och se vad Kaisa kan göra idag.

Inlagd: 2013-01-26, 10:32
Skriven av: Sanna

Går det att se norskornas skiathlon via nätet?

Inlagd: 2013-01-26, 10:33
Skriven av: Cigge

Johaug, Björgen och Weng har föga överraskande dragit ifrån övriga, 12 sek ner till Hagen, upp till 1,9 km.

Inlagd: 2013-01-26, 10:37
Skriven av: Cigge

Trion håller ihop fram till skidbytet och är över 50 sek före fyra åkare (Östberg, A.Slind, Hagen & Falla).

Inlagd: 2013-01-26, 10:56
Skriven av: Cigge

Johaug kämpar frenetiskt för att bli av med Björgen. Än så länge utan framgång, dock är Weng avhängd.

Inlagd: 2013-01-26, 10:58
Skriven av: Sanna

Många bra finskor borta på deras mästerskap idag…Lähtenmäki Saarinen Kyllänen ingen av dom kommer till start..

Inlagd: 2013-01-26, 11:00
Skriven av: Jossa

Weng är upp till 9,3 km nu 7,6 sek efter Johaug och Björgen. Det verkar gå fort längst fram då åkarna bakom tappar mycket. Det måste i princip ha hänt något med Östberg om hon inte gått på en ordentlig smäll med tanke på att hon tappat ca 56 sek på 1,8 km.

Inlagd: 2013-01-26, 11:01
Skriven av: Cigge

Sanna – Ser du loppet? Har du några uppgifter om vad som hänt med Östberg?

Inlagd: 2013-01-26, 11:02
Skriven av: Cigge

Om Falun ska använda den här sprintbanan på VM så står guldkampen mellan Björgen och Kowa.

Inlagd: 2013-01-26, 11:05
Skriven av: Stefan

Cigge, ja det gör jag. Har ingen aning om vad som hänt med Östberg, zappar dessutom mellan nrk och svt så kan ha missat om kommentatorerna sagt något. Vid förra mellantiden syntes bara Ek-Hagen, Slind och Falla. Östberg såg hyfsat pigg ut innan då hon var uppe och drog mycket i andra klungan.

Inlagd: 2013-01-26, 11:05
Skriven av: Sanna

Har sett jämnare femmilar.

Inlagd: 2013-01-26, 11:05
Skriven av: JonasE

KOMDEI, är detta ens sprint? Känns som en prolog!

Inlagd: 2013-01-26, 11:05
Skriven av: Markus

Jossa, fast de som hon (Mäkäräinen) tävlar om skateplatser med är på start, dvs Roponen, Sarasoja-Lilja, Ahervo.

Saarinen, Niskanen, Kyllönen kommer inte åka så mycket skate på VM.
Lähteenmäki är redan klar för allt hon vill åka.

Inlagd: 2013-01-26, 11:07
Skriven av: Frans

Sanna – Okej, kul med rapporter på någon som kan se loppet. Hur ser det ut i täten? Imponerar både Björgen och Johaug eller hur tycker du de ser ut?

Inlagd: 2013-01-26, 11:07
Skriven av: Cigge

Östberg kan inte vara frisk. Rasar igenom fältet och är inte bättre än nia, över 3 min efter.

Inlagd: 2013-01-26, 11:12
Skriven av: Cigge

Cigge, det är främst Johaug som borrar på, men Björgen följer med kontrollerat. Björgen har nog bara dragit en kort stund på skejtdelen. Tror att Johaug inte försöker sig på något ryck längre, även om hon borde försöka göra det innan upploppet. Jag tycker Johaug såg väldigt stark ut när hon körde hårt, men Björgen följde så lätt så det är svårt att avgöra. Men å andra sidan är det två klasslöpare. Det är ju sällan någon klarar av att haka av sig Björgen.

Inlagd: 2013-01-26, 11:12
Skriven av: Sanna

Kyllänen hade väl kunnat vara ett alternativ på en fri sträcka ?

Inlagd: 2013-01-26, 11:12
Skriven av: Jossa

Det blev en tuff kamp i sista backen där Björgen gick om, nu vinner hon spurten också. Men det var jämnt, 0.2 sek.

Inlagd: 2013-01-26, 11:12
Skriven av: Sanna

Två tiondelars seger bara för Björgen före Johuag. Weng trea.

Inlagd: 2013-01-26, 11:13
Skriven av: JonasE

Är det bara Björgen och Johaug topp 10 som är 80-tallister?

Inlagd: 2013-01-26, 11:15
Skriven av: JonasE

Haag kör hårt i andra kvartsfinalen, kul att se.

Inlagd: 2013-01-26, 11:18
Skriven av: swestam

JonasE – Jag vet att Nydal och Harsem är födda -89, medan tvillingsystrarna Slind är födda -88. Kan vara galet fel ute nu men visst var Monrad-Hansen duktig som junior och jämngammal med Kalla, eller vem är det jag tänker på?

Inlagd: 2013-01-26, 11:20
Skriven av: Cigge

Mäkäräinen vann med 7 sek före Roponen..

Inlagd: 2013-01-26, 11:20
Skriven av: Jossa

Markus, VM-banan är både lång och krävande så ska man ta ut vm-lag till sprinten är denna bana optimal.

Inlagd: 2013-01-26, 11:20
Skriven av: Aliide

Jossa: Jo, men Kyllönen är nog inkörd på första sträckan i stafetten. Och på 10 skate intervallstart kör hon nog inte på VM. Hon är mycket bättre på masstarter.

Resultat:
1 Kaisa Mäkäräinen
2 Riitta-Liisa Roponen +7,8
3 Riikka Sarasoja Lilja över minuten efter

Inlagd: 2013-01-26, 11:20
Skriven av: Frans

Frans: håller med men ett bra lopp av henne idag så hade hon nog kunnat utmana lite å säkert varit på pallen…men ändå tveksamt hom loppet räcker för Mäkäräinen att peta Roponen i en stafett eller? tror hon får att peta Roponen måste åka även 10 fritt..

Inlagd: 2013-01-26, 11:24
Skriven av: Jossa

Vilken form Madeleine Thorn visar upp. Två efter Britta i tredje kvartsfinalen.

Inlagd: 2013-01-26, 11:27
Skriven av: swestam

Snälla Anna Olsson! En blind kunde se att Hanna Falk bara bevakade och motsats till många andra av de bästa sparade lite på krutet.
Sen vet jag inte hur många gånger hon nämner ”gårdagens” stafett med sin monotona stämma…

Inlagd: 2013-01-26, 11:33
Skriven av: Säcken

Är faktiskt inte den längsta damsprinten någonsin. I tour de ski 2010 kördes det i Oberhof där Saarinen vann kvalet på 4.19. Steira var femma i finalen. Emil vann herrkvalet på samma bana på 3.41 och ledde finalen tills Ivanov körde över honom i sista hårnålen.

Också Rogla 2009 var riktigt långt. Kowalczyk vann kvalet på 4.09 och till finalen var det snöfall och Björgen vann på över 4.30. Anna Haag var fyra, hennes enda wc-final tror jag. Newell vann herrkvalet där på 3.49, Modins enda pallplats i finalen som trea. Northugs senaste sprintseger var det också.

Inlagd: 2013-01-26, 11:40
Skriven av: JonasE

Jossa: Jo, det krävs nog att Kaisa Mäkäräinen åker 10 fritt på VM för att peta Roponen i stafetten. Kvalificerad för 10 fritt är hon nu iaf och jag tror att hon blir uttagen. Om hon sen åker skid-VM tror jag nog hon slutgiltigt bestämmer först efter sitt eget VM.

Inlagd: 2013-01-26, 11:41
Skriven av: Frans

Tycker de är gränsfall på åktider på över 4 min i en sprint..

Inlagd: 2013-01-26, 11:41
Skriven av: Jossa

Herregud Ola Brännholm säger ju fel hela tiden. Vill ha tillbaka Hård och Blomqvist!!!

Inlagd: 2013-01-26, 11:42
Skriven av: Stefan

Varför åker Södergren?? hade de inte varit bättre för han att ladda fullt ut för 15 km?

Inlagd: 2013-01-26, 11:46
Skriven av: Jossa

Jossa>> Det finns ett total-SM där man får poäng för varje lopp man kör på samma sätt som i WC. Man måste åka alla individuella lopp för att räknas med. Finns en hel del pengar på spel. Infördes för att få fler att åka fler distanser.

Inlagd: 2013-01-26, 11:55
Skriven av: JonasE

JonasE: de visst jag inte..men känns ändå lite onödigt om han ännu inte har sin VM plats klar ? men han kan mkt väl redan fått en biljett

Inlagd: 2013-01-26, 11:57
Skriven av: Jossa

Hur kan man missa att dosera kurvor??! Ska inte vara teoretiskt möjligt att falla flera meter utanför banan! De får jobba ordentligt inför VC-finalen!

Inlagd: 2013-01-26, 11:58
Skriven av: Aliide

Haha, Bryntesson. Vilken lirare han är. God Jul.

Inlagd: 2013-01-26, 12:02
Skriven av: Gabriel

Kul se Öberg åka så bra i semi igår läste jag att hon inte ens skulle åka idag…:)

Inlagd: 2013-01-26, 12:07
Skriven av: Jossa

Öberg hade väl ont i ryggen efter ett fall i skiathlonen så det har väl inte varit någon sjukdom eller förkylning som för en del av de övriga damerna.

Inlagd: 2013-01-26, 12:21
Skriven av: swestam

yes var ryggen som de var för henne som var problemet.

Inlagd: 2013-01-26, 12:26
Skriven av: Jossa

Anna Haag tar medalj på sprint!

Inlagd: 2013-01-26, 12:33
Skriven av: Stefan

Mycket välförtjänt av alla tjejer som tog medalj. Men känns ju extra kul med Jennie Öberg efter hennes 4e plats i onsdags.

Inlagd: 2013-01-26, 12:35
Skriven av: Sanna

Funderat lite kring Haag, kan ju vara så att hon behöver lite mer tid på sig innan hon får resultat på höghöjdsläger därav resultatet i första sm loppet, men det har säkert landslagsledningen bättre koll på :)

Inlagd: 2013-01-26, 13:11
Skriven av: Gunnar

Ida, Kalla, Nilsson, Pajala och Öberg, vem ska väljas bort?
Emil, Teo och Eriksson. Vem mer ska väljas in? Halfvarsson eller Persson?

Inlagd: 2013-01-26, 13:15
Skriven av: JonasE

//JonasE
Ta bort Halvfarsson och låt han koncentrera sig på distansloppen.

Inlagd: 2013-01-26, 13:18
Skriven av: Gunnar

Tror nog Halfvarson går före Persson.

Inlagd: 2013-01-26, 13:19
Skriven av: Gabriel

Ta med öberg och pajala ifall nån blir sjuk! :)

Inlagd: 2013-01-26, 13:20
Skriven av: Markus

Ska Krogh spurta ner Northug så får han ju se till att han hänger med honom. Röthe startade inte.
http://live.siwidata.com/?view=live_split2

Inlagd: 2013-01-26, 13:28
Skriven av: JonasE

Morsomt at det blir gått fort på klassisk, men er litt dumt for VM-uttaket. Mye lettere å henge i en stor gruppe, så fort gjort at dette i for stor grad favoriserer god klassiskløpere…

Inlagd: 2013-01-26, 13:35
Skriven av: Hanne

Og der gikk VM-toget for Dyrhaug, dere som ikke trodde på ham fikk rett.

Inlagd: 2013-01-26, 13:36
Skriven av: Neithiri

Sedan är frågan hur man värdera dagens tuffa bana mot VM-banan. Linn Sömskar har trots allt en 7:e och en 11:e plats i världscupen och Pajala en 7:e och en 8:e plats. Därför skulle jag ta ut en stor sprinttrupp till VM: Ida, Kalla, Stina, Pajala, Sömskar och Öberg och låta formen avgöra vem av de tre sista som skall åka VM-sprinten.

Inlagd: 2013-01-26, 13:37
Skriven av: swestam

Stackars Dyrhaug, jobbigt att se hur en liten, liten chans till VM biljett glider han ur händerna. Men han är ung och kommer att få fler chanser.

Inlagd: 2013-01-26, 13:39
Skriven av: Sanna

Jag skulle ta ut Peterson, Jönsson, Halfvarsson, Persson och Eriksson i VM-truppen så får dagsformen avgöra om Persson eller Eriksson får åka. Problem med Eriksson är att han sällan lyckas internationellt.

Inlagd: 2013-01-26, 13:40
Skriven av: Stefan

Northug, Einarson, Östensen, Sundby, Rönning, Tönseth, Eliasen och Gjerdalen ut tillsammans efter skidbytet. Holund 25 och Dyrhaug 33 sek efter. Väldigt långsamt byte av Northug eller? Först in, 7 sek efter ut.

Inlagd: 2013-01-26, 13:43
Skriven av: JonasE

JonasE, Petter tappa staven och fick vända tillbaka och hämta den. Tror han var först ut ur bytet.

Inlagd: 2013-01-26, 13:44
Skriven av: Sanna

Sundby och Gjerdalen lite loss, 5 sek ner till resten.

Inlagd: 2013-01-26, 13:45
Skriven av: JonasE

9 sek nu, och Northug gör inget för att jaga ikapp.

Inlagd: 2013-01-26, 13:47
Skriven av: JonasE

Kom igen Östensen o Gjerdalen, kämpa er in i norska truppen! Och väntat att Dyrhaug inte skulle hålla.

Inlagd: 2013-01-26, 13:49
Skriven av: Johan

6 man samlat igen. Northug,, Östensen, Sundby, Rönning, Tönseth, och Gjerdalen. Eliasen och Einarson har släppt.

Inlagd: 2013-01-26, 13:56
Skriven av: JonasE

Kom igen nu Simen, gör ett ryck!

Inlagd: 2013-01-26, 14:09
Skriven av: Gabriel

Vad håller Krogh på med? Började fristilen bra men är tappat massor på andra varvet.

Inlagd: 2013-01-26, 14:11
Skriven av: JonasE

Östensen släpper. MJS har en liten lucka.

Inlagd: 2013-01-26, 14:13
Skriven av: JonasE

Ganska ointressant med Northugen som vinner lätt

Inlagd: 2013-01-26, 14:24
Skriven av: KnutG

”Ganska ointressant med Northugen som vinner lätt”

Lett og lett fru blom, jeg tror han skal takkeTønseth for god hjelp i dag, dro ham opp til Sundby et par ganger, tror ikke han hadde klart det selv, Petter var nok temmelig sliten i dag.

Inlagd: 2013-01-26, 14:29
Skriven av: Neithiri

Pajala eller Öberg eller båda ? åkte Sömskar bort sig

Inlagd: 2013-01-26, 14:35
Skriven av: Jossa

Norska VM-laget klart, presenterades direkt i NRK:s sändning.

Inlagd: 2013-01-26, 14:39
Skriven av: swestam

Norges VM-tropp:

Kvinner
Marit Bjørgen
Therese Johaug
Astrid Uhrenholdt Jacobsen
Kristin Størmer Steira
Heidi Weng
Maiken Caspersen Falla
Celine Brun-Lie
Ingvild Flugstad Østberg
Martine Ek Hagen
Marthe Kristoffersen (reserve)

Menn
Petter Northug jr.
Martin Johnsrud Sundby
Eldar Rønning
Sjur Røthe
Finn Hågen Krogh
Petter
Didrik Tønseth
Tord Asle Gjerdalen
Pål Golberg
Eirik Brandsdal
Ola Vigen Hattestad
Øystein Pettersen

Inlagd: 2013-01-26, 14:46
Skriven av: Neithiri

Sjangsen for noen svenske medaljer er absolutt til stede i morgen! :D

Inlagd: 2013-01-26, 15:49
Skriven av: Helmer

”Ganska ointressant med Northugen som vinner lätt”

Ut i fra et sportslig perspektiv så vant Sundby dagens 30km. Det Northug gjorde har ingenting med idrett å gjøre.

Sundby var fly forbannet på ryggsekken og det skjønner jeg godt.

Inlagd: 2013-01-26, 17:59
Skriven av: fabulator

”Jag tycker att det är jävligt irriterande. Det är lite fegt att ligga bakom i tre mil och inte hjälpa till någonting, säger Sundby till NRK.”

http://www.svt.se/sport/vintersport/gral-i-norge-northug-ar-feg

Det är alltså inte bara vi svenskar som tycker att Northug är en hängåkare.

Inlagd: 2013-01-26, 18:12
Skriven av: SweTor

Enig fabulator, og det samme med ryggsekkløperen Bjørgen, det hun gjorde i dag har ingenting med idrett å gjøre.

Inlagd: 2013-01-26, 18:13
Skriven av: Neithiri

Mycket att välja på imorgon. Startar kl 8 med Marcialonga. Sedan NM-stafetter, JVM-stafetter, SM-intervaller och säkert nåt lopp från FM också.

Inlagd: 2013-01-26, 18:14
Skriven av: JonasE

”Det är alltså inte bara vi svenskar som tycker att Northug är en hängåkare.”

Nei, det fins faktisk flere som ikke har forstått fletta av hva Duathlon handler om.

Inlagd: 2013-01-26, 18:14
Skriven av: Neithiri

Northug åkte som han brukar i skiathlon och det kan väl inte ha varit överaskning.

Inlagd: 2013-01-26, 18:18
Skriven av: Stefan

Er dere helt tomme i skallen her på bloggen? Hør på hva vinneren selv sier ”-Jeg er ikke i like bra form som de andre og prøvde bare å være med. Jeg trengte denne gjennomkjøringen, sa Northug.”

Gutten kommer direkte fra høydeopphold og forventer ikke seier i det hele tatt, men hva faen skal han gjøre? Drite i å henge og heller falle av og bli nr.10 fordi han ikke klarer å hjelpe til? Unnskyld at jeg sier det men det er latterlig hvor mange klovner det er her inne.

Inlagd: 2013-01-26, 18:23
Skriven av: Neithiri

”Northug åkte som han brukar i skiathlon och det kan väl inte ha varit överaskning.”

Självklart ingen överraskning men det är sällan han får norsk kritik för sin åkstil.

Inlagd: 2013-01-26, 18:28
Skriven av: SweTor

Neithiri, Northug är med andra ord alltid i dålig form och har alltid precis kommit från hög höjd? ;) Inte för att jag bryr mig om han drar eller inte, men det är ju ingen nyhet att han sällan gör något dragjobb. Men det argument han kör med håller ju inte för fem öre.

Inlagd: 2013-01-26, 18:32
Skriven av: Sanna

Sanna:
Det bästa är att ignorera Neithiri eftersom han aldrig skriver något vettigt. Själv har jag gjort ett script i Greasemonkey som döljer hans inlägg.

Inlagd: 2013-01-26, 18:40
Skriven av: SweTor

Varför ska det vara så rörig startlista i nationella mästerskap för? Okej att man har A och B-seedade åkare, men de A-seedade kan väl vara i ordning så de bästa går sist.

Finns att klicka sig fram till här.
http://smveckan.hegogroup.com/

Inlagd: 2013-01-26, 18:48
Skriven av: JonasE

Sanna: Jeg støtter Northugs taktikk, det har jeg alltid gjort. Om man ikke klarer å gå ifra og vinne i duathlon så ser det bare dumt ut å legge skylden på mannen som vant da poenget i denne grenen uansett er førstemann i mål, man får ikke stilkarakterer. Når det gjelder løpet i dag så var faktisk Petter overrasket over å vinne, han hadde aldri trodd han skulle henge med, det er forskjellen.

Inlagd: 2013-01-26, 18:50
Skriven av: Neithiri

Neithiri, jag håller med dig men det jag menar är att varken du eller Northug behöver skylla på att han är sliten p.g.a. att han varit på hög höjd när alla vet att han ändå antagligen inte hade dragit. Jag tycker att det är mest förvånande att Sundby gnäller nu, så här har ju Petter alltid åkt?

SweTor, hehe, jag tycker att det är rätt underhållande att läsa Neithiris (oftast) enögda inlägg :)

Inlagd: 2013-01-26, 18:58
Skriven av: Sanna

sanna, jeg skylder ikke på det, men jeg registrerer at slik er det, han hadde absolutt ingen tro på seier i dag. Men selvsagt henger han med når de andre ikke evner å gå ifra, det skulle bare mangle. Og selvsagt vinner han når han allikevel på tross av dårlig form har sjansen, det skulle bare mangle.

Inlagd: 2013-01-26, 19:01
Skriven av: Neithiri

Og Bjørgen dro ikke en meter i dag hun heller, ser ingen kritiserer det :)

Inlagd: 2013-01-26, 19:06
Skriven av: Neithiri

Sundby sier ufattelig mye dumt. For en dust. Så klart Northug skal gå slik han pleier for å maksimere vinnersjansene.

NM er jo årets viktigste løp for veldig mange. Om Northug hadde ligget i front bare for å lage show, så hadde han jo nedgradert betydningen av NM, noe som hadde vært urettferdig ovenfor de andre.

Sundby må lære seg å tenke før han snakker.

Inlagd: 2013-01-26, 19:08
Skriven av: Tor

Neithiri, sällan någon som klagar på Björgen. Desto fler som gör det på Petter och Kowalczyk.

Inlagd: 2013-01-26, 19:09
Skriven av: Sanna

Enig Tor, tror jeg hadde slengt TV`n i veggen om Petter hadde begynt å ta hensyn til alle disse som ikke fatter hva duathlon er for noe.

Inlagd: 2013-01-26, 19:13
Skriven av: Neithiri

”Neithiri, sällan någon som klagar på Björgen. Desto fler som gör det på Petter och Kowalczyk.”

Sanna, jeg råder deg til ikke å ta Neithiri på alvor. Marit dro mest på klassiskdelen og Therese dro mest på fristilsdelen. Weng dro ingenting. Slik fortoner det seg for dem som ikke er forblindet av beundring for Petter Nortug.

Inlagd: 2013-01-26, 19:42
Skriven av: fabulator

”Sundby sier ufattelig mye dumt. For en dust. Så klart Northug skal gå slik han pleier for å maksimere vinnersjansene.”

Tor, hva mener du skirenn burde dreie seg om? Måle hvem som er den mest utholdende, eller hvem som er best til å henge/spurte?

Det er helt ubegripelig hva det kan gi folk å se en bajas, som aldri gjør noe for at det skal gå framover – og som bare er oppe iblant for å bremse ned tempoet. Jeg håper det er noen ordentlige norske langrennsløperne som vinner medaljer i VM, som Sundby.

Inlagd: 2013-01-26, 19:49
Skriven av: fabulator

Sanna: ja, gjør som resten av raringene foreslår, drit i mine innlegg, gi pokker i å høre på fornuft :)

Inlagd: 2013-01-26, 19:51
Skriven av: Neithiri

Fabulator, hvorfor skulle Northug dratt? Synes du også Cavendish skal frem og ta vind i en spurtetappe på sykkel?

Er ikke hensikten å vinne? Da er det jo best idrett og best underholdning at alle agerer i henhold til egne egenskaper for å prøve å vinne.

At du savner intervallstart i alle øvelser og treski er greit nok, men du kan ikke påstå at en utøver som spiller på sine egenskaper og vinner ikke er en verdig vinner. Eller du kan påstå det så mye du vil, men det endrer ikke faktum. Langrennssporten har utviklet seg, selv om du fortsatt kåret vinnere etter andre kriterier ;-)

Inlagd: 2013-01-26, 20:00
Skriven av: Tor

Mycket knasigheter som sägs av skidåkare nuförtiden. Kowalczyk hyllar Armstrong återigen på sin blogg. Sundby (som också gillar Armstrong) kritiserar Northug för att vara feg, och Northug själv visar vilken psykopat han är när han vädrar sitt hat mot Hellner:
” – Nu ska jag förödmjuka dig inför 100 000 norrmän, så att du kommer ihåg det för resten av ditt liv.”

Vafan är det frågan om? Vad hände med den här trevliga sporten?

Inlagd: 2013-01-26, 20:09
Skriven av: Gabriel

För övrigt heter det ”Skiathlon”. Duathlon handlar om löpning och cykel.

Inlagd: 2013-01-26, 20:11
Skriven av: Gabriel

Gabriel: enig egentlig, begynner å bli litt mye nå.

Inlagd: 2013-01-26, 20:11
Skriven av: Neithiri

Tor, alle idretter dreier seg om å vinne.

Men i tillegg vil man måle noen spesielle egenskaper. Og da er det ikke åpenbart hvor man vil med fellesstarter i herreklassen. Om alle var som Northug og diverse andre hengeløpere, så ville feltet aldri kommet seg til mål. Da er det få sportslige kriterie til stede lengre, og absolutt ingen etter den opprinnelige hensikten med langrenn – å måle utholdenhet i kamp mot klokka.

Inlagd: 2013-01-26, 20:14
Skriven av: fabulator

”Fabulator, hvorfor skulle Northug dratt? ”

Ett naturligt svar på denna fråga är ju att om alla gör som Petter så kommer fältet stå still och inte röra sig en millimeter.

Där har ni problemet. Det finns faktiskt en poäng i att någon tar ansvar för farten i loppet. Och att allting rör sig framåt mot mållinjen.

Detta är något som alltid hyllats inom längdskidåkningen, men nu sedan Northug kom och alla masstarter tog över så verkar det som om folk (många norrmän) glömmer bort det.

Inlagd: 2013-01-26, 20:16
Skriven av: Gabriel

Ja men alle vil aldri bli som Northug. Det er alltid løpere med ulike kvaliteter i feltet. Det er jo dessuten litt spesielt at det er en løper i feltet akkurat nå som vinner alle spurter og i tilleg er god nok til å alltid holde følge med de beste over 5 mul, i begge stilarter Normalt vil det være jevnere, og jeg tror det blir lenge til neste Northug.

Inlagd: 2013-01-26, 20:21
Skriven av: Tor

Forøvrig enig at det er blitt litt vel tøft klima i langrennsporten nå. Litt mye skittkasting og spisse albuer. Her fremstår jo Hellner som en god gammeldags skihelt som ikke tråkker noen på tærne eller sier noe kontroversielt.

Inlagd: 2013-01-26, 20:26
Skriven av: Tor

Gabriel: ”Där har ni problemet.”

Bare tull da dette er en del av gamet, ja, la alle stå stille, den verdige vinneren vil allikevel være førstemann til mål, hvordan man gjør dette er opp til hver enkelt å bestemme når det gjelder Skilathon og fellesstart. Om det tar en time eller en uke spiller ingen rolle, det er først til mål som gjelder.

Inlagd: 2013-01-26, 20:29
Skriven av: Neithiri

Det ville jo vært kjedelig Neithiri. Men rent hypotetisk. Det vil aldri skje, på samme måte som der aldri vil stå 190 Cavendisher på startstreken i TdF. Det er alltid løpere med ulik agenda i feltet.

Inlagd: 2013-01-26, 20:36
Skriven av: Tor

Tor: Selvsagt, men den greia med at ”om alle hadde gjort som Northug” er så ufattelig teit at det skulle ikke være nødvendig å svare på.

Inlagd: 2013-01-26, 20:38
Skriven av: Neithiri

Som inom all idrott tenderar man att prata om struntsaker. Om någon bara hänger med så häng av den då.

Inlagd: 2013-01-26, 21:03
Skriven av: KnutG

Jepp KuntG, som Ulvang i 92, kjør hestveg til de stuper, først Majbäck, så Kirvesniemi :)

Inlagd: 2013-01-26, 21:23
Skriven av: Neithiri

Problemet är ju att längdskidor inte fungerar så eftersom det är så otroligt mycket lättare att ligga bakom än att dra i tät.

Nästan alla marathonlopp avgörs genom att en klunga elitlöpare springer så fort dom kan och en efter en droppar av för att dom inte klarar av farten. Till slut är den en kvar. Någon enstaka gång blir det något som liknar en spurt där den som har sprintegenskaper vinner, men det är mycket sällan.

Ett 5-milslopp i skidor i masstart går ut på att 30-40 pers lusåker från start till mål och sen blir det spurt. Eftersom alla vet att att det inte går att hålla en lucka i motsats till löpning. Eftersom man glider ikapp i utförslöporna.

Det är därför längdskidor gör sig bättre i intervallstartsform.

Jag har skrivit det många gånger här: Ni som säger att personer som Södergren, och andra som tar ansvar och försöker, är idioter, ni har inte fattat någonting.

De är inte idioter, de ser till att det blir något slags underhållsvärde i loppen. Ni borde hylla dom. Dom får väldigt lite betalt för sitt slit, och utöver det blir dom kallade för idioter av norrmän som vänt kappan efter vinden. Norrmän som tidigare hatade Christian Zorzi och andra ”hängåkare” men som nu helt plötsligt ”alltid har stöttat Northugs taktik”. Give me a break.

Inlagd: 2013-01-26, 21:54
Skriven av: Gabriel

Langrenn er i så måte en mellomting mellom løping og sykkel, som begge har stor overvekt av fellesstarter, og likevel anses som spennende og rettferdige.

Inlagd: 2013-01-26, 22:03
Skriven av: Tor

”Ett 5-milslopp i skidor i masstart går ut på att 30-40 pers lusåker från start till mål och sen blir det spurt.”

Noen ganger ja, andre ganger ikke, det er helt opp til løperne selv å avgjøre hvordan de skal gå sin fellesstart for å vinne. Å anklage vinneren for å være feig er så til de grader tåpelig. Starter man likt, slik FIS har bestemt at man skal i mange løp, så kan ikke vinneren av løpet klandres for å gjøre det han/hun må for å vinne. Det er mitt poeng.

Inlagd: 2013-01-26, 22:13
Skriven av: Neithiri

Jeg tror at løypene er for tøffe og for mange bakker for å skille de beste. Det er jo utforbakkene som samler feltene. En klassisk femmil i en relativt flat løype kan sikkert fungere.

Fellesstart funker jo godt i langløpene og de karene klarer jo å kvitte seg med Northug. VM-Femmil fellesstart i en lang sløyfe med lange slake partier, og tv dekning via scooter og helikopter. Det hadde vært noe.

Vi er vel alle her inne enig i at 20 runder i en 2,5 km tøff løype er kjedelig.

Inlagd: 2013-01-26, 22:24
Skriven av: Tor

Tor > I löpning har man inte samma fördel av att ligga bakom som i längdskidor och cykel. En stor skillnad mot cykel är att längdskidor är (än så länge) mer individuellt.

Inom cykelsporten är det väl vanligt att hjälpryttare och övriga i teamet får del av äran och prispengar, det uppmuntrar samarbete på ett helt annat sätt än inom längdskidåkningen.

Det är ju dock upp till åkare och lagledning att samarbeta på ett sätt som gynnar dem bäst (och missgynnar konkurrenterna). Det som senaste åren kommer närmast cykeltaktik är kanske skiathlon under OS i Vancouver. Personligen ser jag gärna den typen av åkning men tror att det krävs något längre distanser och mer teknisk åkning utför för att gynna utbrytningar i förhållande till klunga.

Intervallstart ska förstås vara kvar. Det, tycker jag, är längdskidåkningens själ. Men det hindrar inte utveckling på andra fronter.

Inlagd: 2013-01-26, 22:29
Skriven av: Skåningen

Det kräver ju att någon betalar åkarna för att vara hjälpryttare och det måste ingå i deras stallorder att göra som deras försteåkare säger.
Så är det inte idag. Kanske med undantag av vissa av långloppsteamen?

Inlagd: 2013-01-26, 22:44
Skriven av: Josef J

”Det kräver ju att någon betalar åkarna för att vara hjälpryttare och det måste ingå i deras stallorder att göra som deras försteåkare säger.”

Tilhengere av fellesstarter i langrenn har som regel sykkel som nr 1 idrett, og de ønsker følgelig at langrenn skal ta samme retning – med hjelperyttere og stallordrer. Kanskje er det slik det går til slutt – hvor de fleste er betalte hjelperyttere for lagets stjerne, og hvor landegrenser viskes ut. Lagene blir multinasjonale, presis som i sykkel.

Inlagd: 2013-01-26, 23:15
Skriven av: fabulator

När de gäller stafetter så vill jag påstå att Majbäck varit en av dom bästa stafett åkarna Sverige haft från 86-93. inte många gånger han åkt dåligt förutom OS 92 som alla tyvärr kommer ihoåg

Inlagd: 2013-01-26, 23:22
Skriven av: Jossa

”När de gäller stafetter så vill jag påstå att Majbäck varit en av dom bästa stafett åkarna Sverige haft från 86-93”

Det er sant Jossa, og det er vel også derfor vi husker 92 så godt ;)

Inlagd: 2013-01-26, 23:24
Skriven av: Neithiri

Som vanligt en röra i SM på intervallen, här är de A-seedade grupperna.
Start 10.15 och 12.45 (13.05 i SVT efter slalomen)

A-seedad grupp herrar
94    Tiio Söderhielm    Åsarna IK
96    Anders Södergren    Hudiksvalls IF
98    Lars Nelson        Åsarna IK
100    Teodor Peterson    Åsarna IK
102    Martin Johansson    IFK Mora SK
104    Anders Jonsson    Stockviks SF
106    Daniel Richardsson    Hudiksvalls IF
108    Marcus Hellner    Gellivare Skidallians IK
110    Fredrik Jonsson    Hudiksvalls IF
112    Markus Ottosson    IFK Umeå
114    Jens Eriksson    Dala-Floda IF
116    Anton Lindblad    Sollefteå SK
118    Johan Olsson    Åsarna IK
120    Calle Halvarsson    Falun Borlänge SK
122    Bill Impola        Malungs IF
124    Robin Norum    IFK Umeå

A-seedad grupp damer
197    Maria Gräfnings    Falun Borlänge SK
199    Ida Ingemarsdotter    Åsarna IK
201    Sara Lindborg    Falun Borlänge SK
203    Charlotte Kalla    Piteå Elit SK
205    Sofia Bleckur    IFK Mora SK
207    Mia Eriksson    Piteå Elit SK
209    Anna Haag        IFK Mora SK
211    Emma Wikén    Åsarna IK

Inlagd: 2013-01-27, 08:33
Skriven av: JonasE

402 norska herrar åker stafett idag, fördelat på drygt 130 lag. Intressant förstasträcka med Sundby, Rönning, Tönseth bland annat. Byåsen (Tönseth, Eliassen,Berger) mot Strindheim (Dahl, T Northug, P Northug) om guldet.

Även en massa damlag, dryga 50. Dock väldigt många man aldrig har hört talats om. Men kul med breda startfält. Ingen Johaug eller Björgen där.
http://www.langrenn.com/lagoppstillinger-nm-stafettene.5159523-1743.html

Inlagd: 2013-01-27, 08:48
Skriven av: JonasE

Viser Svensk TV langløpene? Meget bra sendinger på Norsk TV 2. De viser hele Marcialonga i dag, i en 5-timers direktesending. Gode kommentatorer, og Hjelmeset ute i løypa.

Inlagd: 2013-01-27, 10:07
Skriven av: Tor

Vem är startsnabbast? Första mellantiden efter 8 sekunder.
http://live.fisski.com/livenofis3511.htm

Inlagd: 2013-01-27, 10:39
Skriven av: JonasE

Tor>> TV4 visar, med Mathias Fredriksson som åkande reporter.

Inlagd: 2013-01-27, 10:39
Skriven av: JonasE

Hellner är 8 sek efter vid 1.8 km. Gör han om Bruks-loppet?

Inlagd: 2013-01-27, 10:54
Skriven av: JonasE

Varför 4*3.75 när de har en 5 km bana?

Inlagd: 2013-01-27, 10:55
Skriven av: JonasE

Olsson i ledning, ska han äntligen ta sitt första individuella SM-guld?

Inlagd: 2013-01-27, 10:58
Skriven av: JonasE

Hellner fick fart uppför backen, tog in 5 på Richie.

Inlagd: 2013-01-27, 10:59
Skriven av: JonasE

Helt hopplöst att köra 15km på 3,75 km bana och med 20 sek startmellanrum. Snacka om att förstöra en skidtävling.

Inlagd: 2013-01-27, 11:01
Skriven av: Stefan

Olsson, RIchie, JOhansson Hellner efter första varvet.

Inlagd: 2013-01-27, 11:03
Skriven av: JonasE

7 sek ledning för Olsson

Inlagd: 2013-01-27, 11:11
Skriven av: JonasE

Hellner går konstant bra i mördarbacken men tappar i övrigt.

Inlagd: 2013-01-27, 11:17
Skriven av: JonasE

Nya kommentatorsparet gör rätt stora missar nu. Vi fick ”aldrig se” Bryntessons vurpa u repris igår…fem sekunder efter att producenten visade den två-tre gånger. Vi fick inte heller se Johnny Goede gå i mål i dagens lopp trots att det var precis det som visades. Olsson har sedan inte koll på tidsavstånden inne på stadion. Och framför allt, Olsson kan ju inte gärna kommentera sin man. Det måste vara mer behörigt avstånd mellan de som kommenterar och åkarna i svensk längdskidåkning. Först nu, efter typ 20 år, börjar Blomman släppa på handbromsen och säga precis vad han tycker utan att vara rädd för hur det ska tas emot bland åkarna. Behövs mer av det, inte mindre. Lars och Jennie Öberg är också klart problematiskt tycker jag.

Inlagd: 2013-01-27, 11:19
Skriven av: Per

Guldet är klart, äntligen Johan Olsson!

Inlagd: 2013-01-27, 11:20
Skriven av: JonasE

Jag tycker Anna Olsson gör bra analyser. Brännholm däremot är väl ingen höjdare.

Inlagd: 2013-01-27, 11:30
Skriven av: swestam

Att en klassåkare som Johan aldrig tidigare tagit individuellt SM guld säger ju rätt mycket om den Svenska toppen.

Inlagd: 2013-01-27, 11:33
Skriven av: Sanna

Som vanligt efter sjukdom smäller Johan till!

Inlagd: 2013-01-27, 11:36
Skriven av: Aliide

1. Olsson
2. Rickardsson
3. Hellner (Fall)
4. Södergren
5. Nelson
6. Eriksson
7. Patrik Karlsson (VEM?)
8. Lindblad
9. Johansson
10. Ottosson

De 6 första till VM, tillsammans med Halfvarsson, Jönsson, Peterson och kanske sprintern Simon Persson.

Inlagd: 2013-01-27, 11:38
Skriven av: JonasE

Tror nog Anna vill utanför studion!

Inlagd: 2013-01-27, 11:39
Skriven av: Aliide

Tycker Anna Olsson gör en bra debut som kommentator..Blommen har tappat lite så bra att andra kommer in får chansen…

Inlagd: 2013-01-27, 11:39
Skriven av: Jossa

Olsson är OK, men föredrar absolut Blomman och Elofsson. Tycker också det är problematisk att en av åkarnas hustru kommenterar.

Inlagd: 2013-01-27, 11:48
Skriven av: Stefan

tycker Anna hade bra analyser om Johans åkning,,,hur han håller ihop tekniken när de stämmer å vad han får problem med när de inte stämmer..

Inlagd: 2013-01-27, 11:53
Skriven av: Jossa

FM 5 km klassiskt

1. Kyllönen
2. Saarinen +11,3
3. Niskanen +11,5
4. Sarasoja +20,9
5. Roponen +33,8
6. Malvalehto +50,6

Lähteenmäki startade inte idag heller.

Inlagd: 2013-01-27, 11:54
Skriven av: Johan

Svenska killarna tog bron på junior-VM stafetten. Ryssland vann guld.

Inlagd: 2013-01-27, 12:01
Skriven av: Stefan

Brons skulle det vara :)

Inlagd: 2013-01-27, 12:02
Skriven av: Stefan

Olsson bør nesten legge inn en sykdomsperiode før VM, han går jo aldri bedre enn etter at han har vært syk. Er det mangel på press, ekstra hvile eller bare tilfeldigheter?

På NM-stafetten gikk gullvinner i U23-vinner Haga en veldig god stafettetappe, og var for eksempel raskere enn Ek Hagen, selv etter at en litt vanskelig oppladning.

Inlagd: 2013-01-27, 12:17
Skriven av: Hanne

Haag 17 efter vid 2 km.

Inlagd: 2013-01-27, 13:08
Skriven av: JonasE

Kalla slaktar, Haag på väg uppåt.

Inlagd: 2013-01-27, 13:18
Skriven av: JonasE

Ida kör väldigt dåligt utför mördarbacken.

Inlagd: 2013-01-27, 13:22
Skriven av: JonasE

Ida slår Kalla uppför mördarbacken sista varvet med 5 sek. Kallas sistavarv är inte vasst.

Inlagd: 2013-01-27, 13:28
Skriven av: JonasE

”Kallas sistavarv är inte vasst.”

Kanske svårt att hitta motivation när man leder med en minut?

Inlagd: 2013-01-27, 13:32
Skriven av: SweTor

Härligt av Haag där. Medalj på alla distanser!

Inlagd: 2013-01-27, 13:32
Skriven av: Stefan

Inget lopp av Kalla som Björgen behöver vara rädd för. På SM före OS 2010 och VM 2011 var Kalla ca. en minut före tvåan på motsvarande distans. Tror hon måste ha minst så stort avstånd mot Sverige-tvåan för att ha en chans mot Björgen.

Inlagd: 2013-01-27, 13:39
Skriven av: Per

Brännholm: ”Vi lämnar Gräfling” Fy! Ush vad otäckt, ska inte vara vara möjligt att krascha så!!!

Inlagd: 2013-01-27, 13:39
Skriven av: Aliide

Per, Kalla maxade INTE! Och just tillbaka från sjukdom.

Inlagd: 2013-01-27, 13:43
Skriven av: Aliide

Men Anna Haag har väl aldrig vunnit en klungspurt (förutom mot usla skate-spurtarna Steira och Kowa på OS)? Även om loppen hade sett ut som på herrsidan har ju Haag inte någon chans på individuell medalj. Konstigt svar från Olsson på den frågan från Pops.

Inlagd: 2013-01-27, 13:47
Skriven av: Per

Trønderne dominerer NM-stafetten totalt. 1-2-3. Men dagens prestasjon var Petters siste etappe. Fytte rakern for en tempoveksling!

Inlagd: 2013-01-27, 14:18
Skriven av: tolsrav

Väntad trupp :)

Inlagd: 2013-01-27, 14:25
Skriven av: Markus

Damer

Anna Haag, IFK Mora SK
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Emma Wikén, Åsarna IK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Lisa Larsen, Sundbybergs IK
Magdalena Pajala, Piteå Elit
Sofia Bleckur, IFK Mora SK
Stina Nilsson, IFK Mora SK

Jennie Öberg, Piteå Elit, reserv sprint på hemmaplan

Herrar

Anders Södergren, Hudiksvalls IF
Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Emil Jönsson, IFK Mora SK
Jens Eriksson, Dala-Floda IF
Johan Olsson, Åsarna IK
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Teodor Peterson, Åsarna IK

Simon Persson, IFK Umeå, reserv sprint på hemmaplan
Lars Nelson, Åsarna IK, reserv distans på hemmaplan

Inlagd: 2013-01-27, 14:32
Skriven av: Markus

Tack Marcus, du tar dom i bokstavsordning, det gjorde inte herr Öberg, han tog väl sina favoriter först.

Inlagd: 2013-01-27, 14:44
Skriven av: Astrid

Astrid: lika insinuanta kommentarer från dig som vanligt ser jag

Inlagd: 2013-01-27, 14:48
Skriven av: swestam

swestam: Men detta är ju sant. Det förvånar mig att han visar sina sympatier så öppet. Han ska vara objektiv och nämna åkarnas namn i bokstavsordning. Du får tycka vad du vill. Men har man en sådan ställning som han har ska man bara vara objektiv.

Inlagd: 2013-01-27, 14:54
Skriven av: Astrid

Haha, Astrid. Heter du Uhrenholdt Jacobsen i efternamn också? Lika sura verkar ni vara iaf: http://www.tv2.no/sport/vintersport/uhrenholdt-jacobsen-spurtslaatt-av-tora-berger-jeg-gidder-ikke-snakke-med-dere-3974970.html

Linn Sömskar hade möjligtvis kunnat vara sprintreserv istf Jennie Öberg, i övrigt finns inget att anmärka på truppen.

Inlagd: 2013-01-27, 14:58
Skriven av: Johan

Dagens tråkigaste är i alla fall Gräfnings fall. Kan tycka att de gått för långt med utförskörningarna. Förhoppningsvis förbättrar de till VM.

Inlagd: 2013-01-27, 15:00
Skriven av: uttern

Johan: Som chef ska man vara rättvis och inte visa något utåt, så gör jag i alla fall.

Inlagd: 2013-01-27, 15:00
Skriven av: Astrid

Hoppas Gräfnings inte blev svårt skadad. Tyvärr nämns inget om detta, tråkigt.

Inlagd: 2013-01-27, 15:02
Skriven av: Astrid

Astrid: hur motiverar du att han inte är rättvis?

Inlagd: 2013-01-27, 15:02
Skriven av: Jossa

Rolig fråga från Ola Brännholm till Kalla efter målgång; Hur var det med orken? Skärpning anbefalles!

Inlagd: 2013-01-27, 15:04
Skriven av: KnutG

Jossa: Han meddelar inte de kvinnliga idrottarnas namn i bokstavsordning, det visr ju hans sympatier.

Inlagd: 2013-01-27, 15:04
Skriven av: Astrid

Förresten ursäkta att jag sade något.

Inlagd: 2013-01-27, 15:05
Skriven av: Astrid

Om Anna O som expert; Inte bara sin man att kommentera.Hon har också sin förening Åsarna att hålla på avstånd.

Inlagd: 2013-01-27, 15:06
Skriven av: KnutG

har väl inget att göra med om man är en bra eller dålig chef i vilken ordning man säger namnen som är uttagna..

dålig chef är för mig något helt annat

Inlagd: 2013-01-27, 15:08
Skriven av: Jossa

Astrid; Öberg kanske inte kan alfabetet därav blundern

Inlagd: 2013-01-27, 15:08
Skriven av: KnutG

Jossa: Man ska inte visa sina sympatier, det är det som är grejen.

Inlagd: 2013-01-27, 15:09
Skriven av: Astrid

Han sa namnen i ordning, först distans och sedan sprint och namnen där i efter bokstavsordning. Det enda var att Calla kanske skulle ha varit bland distansåkarna som Charlotte

Inlagd: 2013-01-27, 15:11
Skriven av: Gor

Astrid – Haha, kom igen. Det är ingen klasslista i 3B han rabblar upp utan en uttagning till VM i längdskidor.

Inlagd: 2013-01-27, 15:16
Skriven av: Cigge

Synd att han inte förmådde säga alla namn samtidigt. Det finns ju såna där beatboxare som kan kompa sig själva samtidigt som de sjunger.

Men det blir nog för svårt med så många namn. Nästa gång kanske de kan bjuda in åtta personer i studion istället som sitter med varsin lapp med de uttagna på som de vänder upp samtidigt. ”Ett-två-TRE!” ropar Pops. Blir lite som en TV-lek och efteråt kan alla sitta och stryka varandra medhårs. Då blir nog alla nöjda, även de som gärna spelar offer.

Inlagd: 2013-01-27, 15:16
Skriven av: Benke Benbrott

Tråkigt att alla här inne inte vet i vilken ordning som namn räknas upp men skäll inte på dom som vet.

Inlagd: 2013-01-27, 15:21
Skriven av: KnutG

Jag tycker det är bra att någon undersöker bokstavsordning så jag slipper. Och så var det en väntad trupp i övrigt.

Inlagd: 2013-01-27, 15:26
Skriven av: JonasE

Intressant att Wiken ej räcker till mot Kalla. AnnaO trodde att W. var sliten .Ja vem vet .För egen del tror jag att Kalla än så länge står över sina svenska medsystrar när det gäller 10 skejt.Frågan är om dom nånsin kommer ikapp henne.

Inlagd: 2013-01-27, 15:43
Skriven av: KnutG

KnutG, håller med.

Det blev lite väl mycket hybris där efter Wikéns Skiathlonlopp. Tror inte det loppet hade räckt till mot Kalla och definitivt inte topp 5 i VC. Topp 10 säkert, men inte något pall-lopp.

WIkén gör det bra, men än så länge är Kalla på en annan nivå när det gäller fristil.

Inlagd: 2013-01-27, 15:46
Skriven av: Gabriel

Ja Wikén har nog en bra bit upp till Kalla på 10 fritt. Men på skiathlon tycker jag inte hon är speciellt långt efter Kalla. Tycker Wikén är topp 10 material på skiatlon om hon behåller den här formen. Hon har överraskningspotential på den distansen.

Inlagd: 2013-01-27, 15:57
Skriven av: Johan

Uttern, hittar ingenting om hur det gått för Gräfnings, riktigt otäckt och de måste jobba hårt med banan redan till världscupsavslutningen, Hellner kritiserade ju de icke doserade kurvorna redan efter första loppet, och nu inträffade första olyckan pga detta! Hur tänkte man när man byggde banan???

Inlagd: 2013-01-27, 16:04
Skriven av: Aliide

banorna kommer dom nog få jobba en del med i kurvorna men de blir bra till VM helt säkert..var ju inte första gången någon åkte i en kurva i år var de inte någon ryss o canmore som stupa långt ner i en kurva

Inlagd: 2013-01-27, 16:07
Skriven av: Jossa

Jag hoppas verkligen att man kommer att köra längre varv än 3,75 km på VM i 2015.

Inlagd: 2013-01-27, 16:28
Skriven av: Stefan

Jag tror nog att Wikén än så länge är en bättre masstarts och jaktstarts åkare än vad hon är i intervallstart. Hennes bästa resultat i WC har ju varit i just jakt och masstart. Hon har nog helt klart potential för att bli lika bra i intervallstart, men hon kanske har lite svårare att hitta det rätta tempot och pressa sig själv i intervallstart. När hon tog medalj i U23 var det i sprint och skiathlon. Dock kom hon 4a på 10km C, vilket också var jättebra förstås.

Inlagd: 2013-01-27, 17:05
Skriven av: Sanna

Angående Wikén så åkte hon endast sekunden långsammare än Kalla under jaktstarten 15 km i touren då Kalla gjorde ett superlopp! Kanske håller stjärnskottet för trycket (och kunnat bevara formen) kanske inte, ser fram emot henne i skiathlon-loppet i varje fall!

Inlagd: 2013-01-27, 17:05
Skriven av: Aliide

Aproå de där banorna då. Lite att jobba med kanske, som sagt…
http://www.dt.se/sport/1.5522725-moraprofil-domer-ut-banan

Inlagd: 2013-01-27, 17:19
Skriven av: Freddy

Hittade detta om Maria Gräfnings på SVT sports twitter

@SkiTeamSweXC @SVTSport Någon som vet hur det gick med Maria Gräfning? #twittski

@ulrica_karlsson Enligt vad Anna Olsson har hört efter loppet så är det ”bara” skador på mjukdelarna – alltså inga frakturer eller så.

Inlagd: 2013-01-27, 17:21
Skriven av: Astrid

Kurvorna i utförslöporna – de borde vara utmanande men inte farliga eller? Inte barneskidrenn som de sysslar med..

Säkerheten ska gå i första hand. Dock kan alla falla olyckligt och skada sig men det gäller ju alla utförslöpor. Det gäller att anpassa sig precis som vid bilkörning.

Minns Majdics fall ner i ett hål med benbrott som följd, där var det inte bra med säkerheten. De kunde ha haft ett skyddsnät där.

Inlagd: 2013-01-27, 17:29
Skriven av: Jörgen

Spännande att få höra vilka som åker till Sochi, med tävlingar i sprint, teamsprint och skiatlon. Enligt Grip så ska inte Magdalena Pajala dit. Tävlinggstart redan 1/2.

Inlagd: 2013-01-27, 17:40
Skriven av: Astrid

VM gullet på 10 km fritt vil nok stå imellom Kalla og Bjørgen. Virker ikke som noen andre kan true dem.

Men Kalla burde nok vært bedre i klassisk for å ha noen reelle gullsjanser på de øvrige individuelle distansene. Sprintstafetten har nok de svenske damene en bra mulighet til å vinne.

Inlagd: 2013-01-27, 18:00
Skriven av: fabulator

I slutändan kan ju olyckor alltid inträffa. Pietro Cottrer gjorde en ganska rejäl krash in i ett staket i dagens Marcialonga http://www.svt.se/sport/vintersport/pietro-triller-cottrer-vurpade-i-marcialonga.

Inlagd: 2013-01-27, 18:11
Skriven av: Josef J

Åker reserverna med till uppladdningslägret?

Inlagd: 2013-01-27, 18:13
Skriven av: Per

Astrid:
”Han meddelar inte de kvinnliga idrottarnas namn i bokstavsordning, det visr ju hans sympatier.”

Sa Öberg sina favoriter först eller sist?

Inlagd: 2013-01-27, 18:23
Skriven av: SweTor

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article16138330.ab
Her finnes ingen dårlige unnskylninger, jeg må bli mye bedre. Slik skal det låte!

Inlagd: 2013-01-27, 18:31
Skriven av: tolsrav

Fabulator, Björgen ha ingen konkurrent på 10 km fritt. Håller hon sig frisk så vinner hon lätt.

Inlagd: 2013-01-27, 18:32
Skriven av: Gabriel

Gabriel – håller med dig. Även om Kalla är helt galet stark på 10 km i jaktläge så är Björgen skidåkningens Usain Bolt. Om hon verkligen vill vinna och har bra skidor så vinner hon.
Som svensk hoppas jag dock på en sjukt taggad Kalla i VM, med lite bättre skidor än Björgen

Inlagd: 2013-01-27, 19:13
Skriven av: rubik

Jonas E
7. Patrik Karlsson (VEM?)
JVM Guld Stafett 2007

Inlagd: 2013-01-27, 19:32
Skriven av: tom

Nån som vet om det blir några svenska åkare till för-OS i Sotsji nästa helg?

Inlagd: 2013-01-27, 22:47
Skriven av: Stefan

Stefan: Ja, åtminstone ett speintgäng. Emil Jönsson skrev på twitter om sitt visum till Ryssland såg jag.

Inlagd: 2013-01-28, 00:03
Skriven av: Per

Idiotisk å ikke prioritere løpene i för-OS i Sotsji, ekstremt god trening samt å skaffe seg nyttig lærdom og info angående løyper osv, tipper de som stiller også er de som vinner neste år…

Inlagd: 2013-01-28, 00:13
Skriven av: Neithiri

Ja, och du var så klart av samma åsikt innan Northug ändrade sig för att tävla där?

Inlagd: 2013-01-28, 00:34
Skriven av: Benke Benbrott

Ja, jeg har alltid vært av den mening at det lønner seg/ er smart å stille i för-OS.

Inlagd: 2013-01-28, 00:49
Skriven av: Neithiri

Gabriel – visst är Björgen klar favorit på 10km fritt också, men Kalla kan på en superdag ge henne en match tror jag. Men då måste allt klaffa. Det har ju hänt förut.

Inlagd: 2013-01-28, 08:15
Skriven av: Anders

Neithiri, Är inte helt enig där. Cologna Hellner och Northug tog alla OS-guld i Vancouver utan att vara med på för-OS i 2009. Samtdtigt tror jag inte att det skadar av att vara med på för-OS och testa banan :)

Inlagd: 2013-01-28, 09:01
Skriven av: Stefan

Tror inte heller det spelar så himla stor roll för åkarna att vara på plats för att inspektera banorna. Betydligt viktigare att vallarna får spendera mycket tid där och att man filmar banorna ordentligt.

Inlagd: 2013-01-28, 09:47
Skriven av: Gabriel

Anders, visst allt kan hända.

Dock har väl Björgen vunnit alla lopp på 10 km fritt hon ställt upp i sedan Vancouver 2010? Och hon blir bara mer och mer överlägsen känns det som. Så det måste till något alldeles speciellt om Kalla ska vinna.

Inlagd: 2013-01-28, 09:50
Skriven av: Gabriel

Förra gången de var för OS så skicka ju alla länder rätt svaga distans lag samma lär de bli denna gång..bra sprint åkare svagare diskas lag..exempelvis hade Canada 7 herrar topp 17 säger en del om klassen..

Svenska åkarna kommer väl åka till Sotsji efter säsongen för ett åka banorna..har för mig att man hade exakt samma upplägg inför OS 20015..

Inlagd: 2013-01-28, 10:06
Skriven av: jossa

inför OS 2010 ska de stå

Inlagd: 2013-01-28, 10:07
Skriven av: jossa

Tror att uttagningarna till damloppen i princiip är klara:

Sprint: Stina-Ida-Kalla-Pajala
Sprintst: Stina-Ida
Stafett: Ida-Haag-Wikén-Kalla
10 Fritt: Kalla-Wikén-Larsen-Haag
Skiathlon: Kalla-Haag-Wikén-Bleckur/Larsen
5 Klassiskt: Bleckur-Haag-Kalla-Wikén

Inlagd: 2013-01-28, 10:46
Skriven av: Göran

Mjae. Tror nog Kalla åker sprintstafett om hon är sugen.

Inlagd: 2013-01-28, 10:52
Skriven av: Anders

Göran,

Tror inte alls att laguttagningarna är klara och inte att de kommer se ut som ovan.

Inlagd: 2013-01-28, 10:59
Skriven av: Gabriel

Jossa..”svenska åkarna kommer väl åka til sotsji efter säsongen för ett åka banorna”..Det blir nok som en ferietur å regne, for russerne har stengt løypenettet for utenlandske løpere, dessverre! Ergo, er VC-løpene nå siste sjanse for inspeksjon av anlegget før det braker løs i 2014!

Inlagd: 2013-01-28, 11:13
Skriven av: tolsrav

Göran: Tror inte heller att uttagningarna är klara. Otroligt mycket kan hända fram emot och under mästerskapet när det gäller form etc. Men om man ska spekulera i hur det ser ut i dagläget så tror jag så här.
Sprint, 10 F, Skiathlon, 30 K: Enig med dig.
Sprintstafett: Kalla eller Wiken istället för Stina Nilsson. Eller t o m både Kalla och Wiken, beroende på hur banan ser ut.
Stafett: Ida-Wiken-Haag-Kalla

Inlagd: 2013-01-28, 11:23
Skriven av: Per

Tror at 10 fritt får visa hur damstafettlaget ser ut. Gör Larsen ett kanonlopp så kommer laget förmodligen bli Haag-Wikén-Larsen-Kalla.

Inlagd: 2013-01-28, 11:26
Skriven av: Gabriel

Tips til dere svensker..Sats stenhårt på sprintstafetten, for der åker ikke Bjørgen.;)

Inlagd: 2013-01-28, 11:28
Skriven av: tolsrav

Haag har ju ett rappare bättre ut i klassiskt så mycket just nu tyder väl på att hon bör gå en klassisk sträcka..Larsen vill jag se på 10 km å Bleckur Skiathlon för att få en värdemätare var dom står om någon ska åka stafetten kan de vara bra med lopp i kroppen innan..

Skiathlon: Kalla Haag Wiken Bleckur
10 km Kalla Haag Wiken Larsen
Team sprint Kalla Wiken / Ida
stafett Ida Haag Kalla Wiken

Inlagd: 2013-01-28, 11:46
Skriven av: jossa

Northug: Jag måste banta 3 kg til VM!
Hva er det, jeg måste banta 20 kg..:):)

Inlagd: 2013-01-28, 12:49
Skriven av: tolsrav

Et lite sidesprang. Tenk å fått oppleve et skirenn i denne løypa igjen? Intervallstart klassisk.

https://7fc8d7f1-a-722dd7fd-s-sites.googlegroups.com/a/koll.no/koll/ski/skifore/L%C3%B8ypekart2x25km%2ChistoriskHolmenkollen.pdf?attachauth=ANoY7cpXpmPCsekt-_UWjdn7oe1_p2-0BGa3F1x9mqITItWfLYN_OUTvT7nuw6HgJt9R51fVhSqJteTgHe077zN1U6wwUvUMoPzWEe9cSEpoe3IYw7CPirNE1QjTF1jYIgOjaruSIWiCr8FyqPbkme7u4m8GiQUvmQ6XwWcMy6TIiTIWZh4MXuI1jk8I9D9SVlpATcBi8lQIvaf8gGrCcBKLFNddFf_PDL3IbaOAXIZ7NQOkSY_7-WK5_aPG8-LetIm1yg7TRLie&attredirects=0

Vanskelige forhold for TV-sending i en så lang løype kjøper jeg ikke. De trenger jo ikke akkurat å trekke strømkabler til alle kamerapostene…

Inlagd: 2013-01-28, 12:50
Skriven av: Tor

Jossa: Ja, Larsen förstås på 10 F (och ev. i stafetten på 3:e). På stafettens andrasträcka däremot tycker jag det är Wikén i dagsläget oavsett komponering av laget i övrigt. Planen bör väl vara att gå med Norge på första och sedan hoppas på att Wikén kan hänga med Johaug på andra. Då finns det en liten möjlighet att Kalla går ut nära Björgen på sista och i slutet av mästerskapet när Björgen gått flera lopp finns det en liiiten chans att Kalla tar det. Och det är klart strategin ska vara att gå för guld. Allt annat är mesigt. ;-)

Inlagd: 2013-01-28, 12:58
Skriven av: Per

Ja i och med Wikéns genombrott och att Haag visar tendenser till form emellanåt så ser stafetten mer spännande ur än den gjort på länge tycker jag. Kan mycket väl tänka mig att Wikén klarar att gå med Johaug på andra och på tredje ser Norges lag lite osäkert ut just nu, när Steira svajar lite.

Inlagd: 2013-01-28, 13:11
Skriven av: Gabriel

Per: klart man ska satsa på Guld men man ska alltid har realistiska mål också..nu är de ju rena spekulationer..för att vinna måste alla överträffa sig själva Ida gå med Weng på första Haag max tappa 5-10 på johaug Kalla ta Steria med 20 sek de ger Wiken ett försprång..sedan bara hoppas de kan råka hålla…Jag tror Skillnaden mellan Haag å Wiken om båda gör bra lopp är inte är så stor max 5 sek men jag tror Skillnaden mellan Wiken å Larsen kan vara större än så….OPS allt ren spekulation och att alla är i topp form..

Inlagd: 2013-01-28, 13:12
Skriven av: jossa

tror om jag kommer ihåg rätt att om vi haft Kalla på sträcka 3 i VM 2009 å 2011 hade vi varit i rygg på ledarlagen..Kalla på sträcka 3 har alltid bäddat för jätte bra utgångslägen för den som åker sträcka fyra..

Inlagd: 2013-01-28, 13:15
Skriven av: jossa

Länge till VM än, läge att visa klass i Socchi först.

Herrar:
Anton Lindblad, Östersunds SK
Emil Jönsson, IFK Mora SK
Jens Eriksson, Dala-Floda IF
Johan Edin, IFK Mora SK
Simon Persson, IFK Umeå
Teodor Petersson, Åsarna IK
Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF
Lars Nelson, Åsarna IK
Martin Johansson, IFK Mora SK
Tiio Söderhielm, Åsarna IK

Damer:
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Jennie Öberg, Piteå Elit
Linn Sömskar, IFK Umeå
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Britta Johansson- Norgren, Sollefteå SK
Marika Sundin, Sollefteå SK
Mia Eriksson, Piteå Elit
Maria Gräfnings, Falun-Borlänge SK

Inlagd: 2013-01-28, 13:18
Skriven av: JonasE

”Haag max tappa 5-10 på johaug”

Ingen garanti for at Johaug går 2.etappe, jeg tipper hun går 3.etappe denne gangen.

Inlagd: 2013-01-28, 13:27
Skriven av: Neithiri

Tror inte heller att Steira går 3:e.

Men det kan bli riktigt spännande om vi hänger med till 3:e växlingen. Wikén mot Johaug och sen Kalla mot Björgen. Kanske för en gångs skull kan bli lite spänning i en damstafett.

Inlagd: 2013-01-28, 13:32
Skriven av: Gabriel

Jepp, jeg håper det, Ingenting hadde vært bedre enn å slippe å se Bjørgen gå alene minuttet forran alle andre på siste etappe. Vil ha spenning.

Tror vårt lag vil se slik ut:
1.Jacobsen 2.Weng 3.Johaug 4 Bjørgen

Inlagd: 2013-01-28, 13:36
Skriven av: Neithiri

Pallar Wikén verkligen en sistasträcka? Nån som vet hur hon presterat i liknande lägen tidigare (gå ut i ledning före en bättre åkare när det gäller mycket). Gick ju inte särkilt bra när Kristoffersen körde sista i ett liknande läge.

Inlagd: 2013-01-28, 13:54
Skriven av: Thorrez

Per: Sen när är Kowa en ”usel” spurtare i fristil? Kan man vinna fristilssprintar i världscupen om man är usel?

Haag spurtade dessutom ner Kalla i skiathlon i tds för 2 år sedan. Så nog kan hon spurta i distanslopp.

Inlagd: 2013-01-28, 14:06
Skriven av: Thorrez

Norge till test-OS utan Falla, Johaug, Björgen eller Weng samt Sundby och Rönning. Och några till säkert.

Kvinner
Marthe Kristoffersen (Varden)
Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming)
Celine Brun-Lie (Njård)
Kristin Størmer Steira (Forsøk)
Kari Vikhagen Gjeitnes (Henning)
Mari Eide (Øystre Slidre)

Menn
Øystein Pettersen (Lillomarka)
Niklas Dyrhaug (Tydal)
John Kristian Dahl (Strindheim)
Kent Ove Clausen (Tydal)
Petter Northug (Strindheim)
Ola Vigen Hattestad (Ørje)
Anders Gløersen (Rustad)
Kristian Tettli Rennemo (Leksvik)

Inlagd: 2013-01-28, 14:27
Skriven av: JonasE

Thorrez: nej de vet man ju inte hur hon klarar av en sista sträcka i ledning…men tror att Sveriges enda lilla vinst chans är att vi har ledningen inför sista å enda sättet få de är med Kalla på sträcka 3..

Inlagd: 2013-01-28, 14:36
Skriven av: Jossa

Neithiri, skal Jacobsen gå håper jeg hun tar tredje etappe. Hun har gått mye bedre i fristil i år. Og Johaug bør absolutt gå andre etappen, i de tøffe løypene tror jeg det er Finland med meget gode klassisk etapper som har en mulighet mot Norge.

Inlagd: 2013-01-28, 14:57
Skriven av: Hanne

Hanne, ok, det er mulig du har rett. Hva med denne oppskriften: 1.Johaug 2.Bjørgen 3.Jacobsen 4.Weng

Inlagd: 2013-01-28, 15:32
Skriven av: Neithiri

Björgen är ju favorit vem hon än möter på sista, men en Lähtenmääki eller Kalla i form kan hon ju inte leka bort hur lätt som helst, så i mitt drömscenario så klarar både Sverige och Finland att hänga med till sista. Skulle vara sjukt spännande.

Inlagd: 2013-01-28, 15:49
Skriven av: minior

Orginal vri, men er skeptisk til å bruke en av de to store på første. Skjer det uhell og det gjør det oftere i større felt (så noen bilde fra forrige stafett, som amerikanerne la ut på twitter?) så trengs de til å rette opp senere. Jeg heller nok mot Weng, Johaug, Jacobsen og Bjørgen.

På en normal dag skal det være nok for å henge av Sverige før siste, mens jeg tror Finland har en sjanse. Mot Krista bør Bjørgen være overlegen på siste, jeg er mer redd for Kalla der. På papiret har vel Norge allerede vunnet dette, men stafett er stafett og jeg frykter at det kan bli vel spennende.

Inlagd: 2013-01-28, 16:34
Skriven av: Hanne

Hanne: Lähtenmääki är nog inte tillräckligt stark för att hänga med, men skulle hon göra det, så är hon en bättre spurtare än både Björgen och Kalla. Tror jag i alla fall, hon har en väldigt hög högsta-fart åtminstone i sprint, finskan.

Inlagd: 2013-01-28, 16:57
Skriven av: minior

Finland har många möjligheter att kombinera damlaget, vad sägs om Niskanen,Saarinen,Lähteenmäki å Kyllönen.Det e inte så säkert att Roponen platsar i laget, Kyllönen har både styrka å snabbhet för att göra en bra sista sträcka. Mäkäräinen kommer nog att ha mycket svårt att ta en plts i dett gäng. Detta e en amatörs funderingar men jäkla roligt att leka lagledare en stund.

Inlagd: 2013-01-28, 18:12
Skriven av: Lelle

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values