Även du min brutus


Foto: Ulf Palm

De flesta av er har redan läst pressmeddelandet från Svenska skidspelen / Falun 2015 i diverse andra medier. Jag pratar alltså om pressmeddelandet med den tragiska rubriken ”Nya utförsbacken i Falun utvecklar längdskidsporten”.

För något år sedan började man flagga för att en världscuptävling i Polen skulle bestå av först en klättring uppför en slalombacke tätt följt utav en utförsåkning bland portar. Många av oss skrattade/grät åt nyheten men tack och lov fick man inte igenom dumheten utan istället blev tävlingen en plojtävling där ett fåtal världscupåkare till slut valde att vara med på.

Därför blir jag så oerhört ledsen när jag läser rubriken i pressmeddelandet och därefter ser kartskissen över den nya mördarbacken, utför. Jag kunde då aldrig tänka mig att det skulle vara någon av våra egna som skulle förråda längdsporten så mycket. Jag såg ju framför mig rättvisa och fina skidspår kring ett Lugnet där man lyckats få dispens för att köra tre- respektive femmilen i individuell start. Istället:

”genom denna utförsbacke, [kan Falun] föra in längdskidåkningen i en ny dimension. Från och med nu måste åkarna träna teknik i utförsåkningarna på ett helt annat sätt än tidigare. Vi förmodar nämligen att det blir fler världscuparrangörer runt om i världen som kommer att försöka skapa utförsbackar som liknar backen i Falun.”


Var har jag sett det här förr

Tydligen så ska det komma att skilja tio sekunder mellan två åkare på de 670 meterna utför. Visst är det bra med utslagsgivande banor, men jag vet inte om man tänkt på att inom slalom så åker inte alla samtidigt ner för backen, man åker en i taget! Well, inom skicross eller vad det heter är det fyra(?) deltagare, inte 40. På VM 2015 (om inget under inträffar) går alla lopp utom ett i masstart vilket betyder att under femmilen till exempel ska ett stort antal skidåkare samtidigt kasta sig utför mördarbacken 10 gånger. Hur många kommer överlevande ur detta spektakel?

Redan på SM i januari får vi se hur det blir… därefter världscupavslutningen och sedan två år senare på VM.

Etiketter: