21 januari 2013, av Oskar

Angående herrstafetten

I helgen har jag knappt hunnit med att se loppen, men jag fick ta del av en ganska spännande herrstafett som tyvärr slutade lite tråkigt. Tråkigt eftersom det inte blev rättvisa förhållanden på upploppet. Jag menar, Röthe skulle ju vara mycket gladare segrare om han lyckades spurta ner resten av motståndet om de hade haft en chans att göra det. Nu föll Chernusov och Hellner blev stängd. Röthe hade ju gott och väl kunnat ta korridor två och sluppit allt detta strul (och hopplösa kommentarer om att det var taktiskt perfekt från den alltid så halvkorkade Sundby).

Jag håller även med krönikören Karlsson som anser att upploppet är för kort och har en för snäv ingång vilket i sin tur gör att det lätt blir som det blir. Ny sträckning nästa gång, tack! För övrigt rätt tråkigt att titta på skidlopp som ser ut att gå på kalfjället/åker. Jag vill ha träd.

Till sist måste jag säga att det känns riktigt grymt att vi har sex herrar som krigar om stafettplatserna i VM. Det betyder att vi kan få sjuktdomar i laget men ändå vara med i medaljstriden! Grymt!

306 kommentarer till ”Angående herrstafetten”

Det är för mig obegripligt hur man kan glädjas över en sådan seger. Att åka taktiskt är en sak. Att stänga och blockera någon på upploppet är en helt annan. Norrmännen refererar till TdS och när Hellner, Halvarsson, Jönsson åkte tufft mot Northug. Det var i en sprint och verkligen inte på upploppet. Problemet med den här mentaliteten är att den tenderar att accelerera. Till slut kommer åkare att begå reglebrott som förstör för andra åkare/lag. De blir själva diskade men tävlingen förstörs för andra drabbade. Tragiskt att se och tragiskt att höra clowner som Sundby uttala sig.

Inlagd: 2013-01-21, 16:16
Skriven av: John

”Jag håller även med krönikören Karlsson som anser att upploppet är för kort och har en för snäv ingång vilket i sin tur gör att det lätt blir som det blir. Ny sträckning nästa gång, tack! För övrigt rätt tråkigt att titta på skidlopp som ser ut att gå på kalfjället/åker. Jag vill ha träd”

Noe av det morsomste jeg har lest på denne bloggen.
Det er en masse trær i Kuusamo, men der var det også ”tråkigt”.
Jeg tror, trær eller bakker eller svinger eller varmt eller kaldt. Det er svensk seier som gjelder. Ingenting annet. Som en stor forfatter engang skrev. Kjempemål blir aldri scoret av motstanderen.

Forresten, Skidpepp er ikke bare sveriges, men trolig VEDENS beste blog om langrenn!

Inlagd: 2013-01-21, 16:21
Skriven av: Rastjapa

Instämmer i vad Oskar skriver om behovet av skog i skidåkningen. Tänk vad roligt det var förr i tiden när man väntade och väntade och till slut dök dom upp bakom stortallen. Tålamod och uthållighet är idag en bristvara.

Inlagd: 2013-01-21, 16:46
Skriven av: KnutG

Her er skog, ski og snø.
http://www.youtube.com/watch?v=oO9Lpsm8mGw&feature=player_embedded

Inlagd: 2013-01-21, 17:44
Skriven av: Rastjapa

Det er alltid best å vinne uten slike kontroverser, men Sverige og Hellner skal være glad det var WC – og ikke VM!

Ubegripelig av Hellner å legge seg bak Røthe inn på oppløpet, dersom han hadde fart nok til å gå forbi tidligere.

Inlagd: 2013-01-21, 18:20
Skriven av: fabulator

Tycker Röthe åker som en avundsjuk tioåring, när det inte går att med egen kraft åka ifrån, ser de helt enkelt till att tränga sig framför och blockera konkurrenten på upploppet. Sedan åker han i mål som nöjd segrare. Jag har sett det många, många ggr i barn och ungdomstävlingar men i VC, nej det är för sorgligt. Ungarna brukar lära sig med åldern.

Inlagd: 2013-01-21, 18:39
Skriven av: mor

Nu har även jag sett hela stafetten.

Kändes ju som om Hellner ville träna en annan sorts taktik på denna stafett. Några ryck för att möra upp de andra borde han gjort utan att spurten hade blivit lidande.

Backen utför innan kör i alla fall Röhte fantastiskt bra i. Hellner försökte ju gå upp i ledning men lyckades inte.

Fortfarande ser det ut som han väntar så länge det bara går att välja korridor så att Hellner inte ska hinna byta till den andra.

Inlagd: 2013-01-21, 20:03
Skriven av: uttern

Liker dårlig å alltid måtte forsvare de norske, men når kritikken er så unyansert og tidvis direkte slem gjør jeg det alikevel. Beskrivelsene av Røthe stemmer overhodet ikke med inntrykket jeg har av ham.

Ingen tvil om at han venter så lenge som mulig, men jeg synes ikke det er usympatisk . For meg er det en del av taktikken og det som gjør fellessstarter og sprint morsomt å se på. Jeg synes dette er det samme som at man velger å legge seg ut i et annet spor for å sperre når noen kommer bakfra og vil forbi (i sprint eller fellesstart), og ønsker man å unngå slik får man heller legge seg først. Posisjonering er en del av gapet, og jeg liker godt at det spiller en rolle. Dette passer el rett inn i alle nordmenn er i bunn og grunn usympatiske, men men. For en gangs skyld er jeg enig med Sundby, perfekt taktisk gått.

Inlagd: 2013-01-21, 20:30
Skriven av: Hanne

Nu kanske Röthe får kyssa Northugs fötter.

Inlagd: 2013-01-21, 21:17
Skriven av: KE

Okej, Ulvang hymlar inte om det!

http://www.expressen.se/sport/langdskidor/ulvang-haller-inte-med-blomqvist-om-kritiken/

Menar Ulvang att upploppet är ändrat för att Vylle slog Nortug…… Han är ju inte mer media slipad än Anders Blomquist det tycker jag inte.

Inlagd: 2013-01-21, 22:23
Skriven av: Gunnar

Hade de inte varit smartare av Ulvang å vara tyst.. han är ju inte helt opartisk i saken finns väl andra i Längdskidåkningskommitté som hade kunnat uttala sig

Inlagd: 2013-01-21, 22:33
Skriven av: Jossa

”For en gangs skyld er jeg enig med Sundby, perfekt taktisk gått.”

Helt enig Hanne, etter å sett dette i reprise noen ganger er det bare å ta av seg hatten og rose Røthe opp i skyene, taktisk brilliant gått.

Inlagd: 2013-01-21, 22:40
Skriven av: Neithiri

//Jossa
Ha ha, jag är givetvis inte helt allvarlig men du får nog läsa mitt inlägg igen för jag säger inget om att det är negativt att Ulvang uttalar sig i frågan???!!!??

Inlagd: 2013-01-21, 22:42
Skriven av: Gunnar

Spurten när Villy slår Petter från 2010..man kan konstatera att Villy hade kunnat göra som Röhte gjorde man valde att ge fritt fram åt Petter..sedan tog Villy de de vanligaste spåret vad man kan se på alla som kommer in först på upploppet…snyggt kört av Villy skulle jag säga gav motståndarna fritt fram å en chans att spur han om segern.. hade han velat hade han lätt kunnat göra som Röthe..

http://www.youtube.com/watch?v=d0Uk8QMwt9I

Inlagd: 2013-01-21, 22:49
Skriven av: Jossa

varför har dom ändrat upplopp? var minst lika bra förut eller? 2010 tycker jag de är lätt uppför varför tagit bort de..Petter gå ju till å med på tvåans växel på slutet..kanske därför dom ändrat :) ironi de sista :)

Inlagd: 2013-01-21, 22:54
Skriven av: Jossa

Jossa: Slutt å tull, det er allment kjent at det sporet som Petter måtte ta i det løpet ikke var brøytet, arrangørtabbe, og selvsagt den eneste og soleklare grunnen til at Wylle ikke valgte det sporet :)

Inlagd: 2013-01-21, 22:58
Skriven av: Neithiri

Neithiri: var tacksam för att Villy inte uppträde på samma sätt som Röthe för då hade Petter blivit 4 eller nej 3 för Villy hade nog blivit diskad om han åkt så…

Inlagd: 2013-01-21, 23:02
Skriven av: Jossa

Jossa: Hadde Wylle valgt sporet Petter måtte ta så hadde Legkov vunnet :)

Inlagd: 2013-01-21, 23:07
Skriven av: Neithiri

Något helt annat fast fortfarande på rubrikens tema. 7,5 km-stafetten är ingen höjdare. Vill inte se mer av det experimentet. Det allra tråkigaste är det sannolika motivet för ändringen – att loppet ska bli kortare så att de passar in mellan skidskytteloppen. Det handlar inte längre om att försöka göra det mer spännande eller tittarvänligt. Bara kortare. FIS jobbar, som de verkar, hela tiden för att vi ska få se mindre skidåkning. En ofattbar kapitulation från just dem som officiellt företräder sporten och som tvärtom borde stå upp för den. De borde skämmas! Någon hade en bra trepunktslista på vad FIS borde/inte borde göra för att utveckla sporten längre upp i den här tråden. Jag har ett tillägg som handlar mer om inställning: Börja att på allvar stå upp för den idrott som är längdskidåkning och sluta att snegla på andra idrotter, i synnerhet skidskytte. Om TV-tablåerna inte blir perfekt anpassade så att man kan sitta från morgon till kväll på helgerna och titta på vintersport så är det bara befriande. Någon tysk skidentusiast får väl i så fall se början på skidstafetten i ZDF Play eller vad det nu kan heta. När FIS börjar visa lite stake och står upp för den egna idrottens integritet kommer också längdskidåkningens popularitet att vända uppåt på kontinenten.

Inlagd: 2013-01-21, 23:30
Skriven av: Per

@Per

Jag nominerar detta till årets inlägg inför kommande skidpepp-gala!

Inlagd: 2013-01-21, 23:39
Skriven av: O_M_K

Håller generellt med om att FIS borde stå upp mer men jag ser faktiskt ingen större skillnad på 7,5 km och 10 km. Hur har säsongens två stafetter utmärkt sig just för att de har varit kortare jämfört med förra säsongens stafetter? Jag kan då inte komma på något som skulle vara så jäkla annorlunda…

Inlagd: 2013-01-21, 23:45
Skriven av: toriv

Ha ha! Tackar. Hade eldat upp mig ett tag… Priset som delas ut på galan är en guldvallaburk och allt sänds live i den nya pod-TV-kanalen.

Inlagd: 2013-01-21, 23:48
Skriven av: Per

toriv: Fast det är ju lite min poäng. Det blir inte så stor förändring men ändå görs den i en gren som alltid har varit 4×10. Varför? För att åktiden ska bli kortare. Det säger rätt mycket om FIS inställning och det är den jag lackar på. Sedan tycker jag dessutom att förändringen är lite till det sämre. Hellner hade kanske valt en annan mer offensiv taktik med 10 än med 7,5 km t ex.

Inlagd: 2013-01-21, 23:53
Skriven av: Per

Jag har snarare tänkt mig att det eventuellt ska bli mer offensiv åkning när sträckan är kortare, men jag kan ha fel (jag har i alla fall inte fått rätt, än så länge). Men om nu stafetten har blivit så tråkig som så många här vittnar om, är det inte lika bra att göra den så kort som möjligt? :)

Inlagd: 2013-01-21, 23:56
Skriven av: toriv

Damloppet var kul med en böljande utveckling, men på herrsidan blir det för statiskt. Däremot sällan som 4×10 har avgjorts med en klungspurt.

Inlagd: 2013-01-22, 00:01
Skriven av: Per

Tänker bara på Sjusjöen och stafetten där, den måste ju ändå ha varit världens tråkigaste. I helgen fick vi i alla fall bara 7 km slöåkning på sista sträckan.

Inlagd: 2013-01-22, 00:07
Skriven av: toriv

Angående damstafetter och dammasstartslopp så tycker jag att det någon gång borde komma fram någon som är lika bra hängåkare och spurtare som Petter är (ja, jag vet att han är bra på annat också). Just nu känns det som om hängåkning knappt existerar bland damerna – där är det verkligen den starkaste som vinner. Vore i alla fall väldigt intressant att se hur en kvinnlig Petter skulle påverka damloppens utveckling/skede.

Inlagd: 2013-01-22, 00:20
Skriven av: toriv

Jag tycker verkligen inte att det här är någonting att hetsa upp sig över.
Röthes uppgift var att vinna stafetten åt Norge, vilket han ju även gjorde. Punkt.
En duktig idrottare måste alltid kunna anpassa sig till omständigheterna, i det här fallet gjorde Röthe ett bättre jobb än Hellner med just detta.
Petter Northug har förändrat skidsporten mer än någon annan på väldigt många år genom att visa att det är minst lika viktigt att åka intelligent som att kunna tugga mjölksyra.
Det är bara att anpassa sig.
…fast i vanlig ordning känns det som att norrmännen gärna vill att vi svenskar ska uppröras mera än vad vi faktiskt gör så fort Norge vinner. ;)

Inlagd: 2013-01-22, 01:28
Skriven av: Johannes

Rastjapa: Apropå ”Som en stor forfatter engang skrev. Kjempemål blir aldri scoret av motstanderen.”

Kolla detta klipp och du inser att man kan uppskatta ett kjempemål av motståndarna http://www.youtube.com/watch?v=yzvQCbdAIZQ

Inlagd: 2013-01-22, 07:44
Skriven av: Jon

Per:
”Börja att på allvar stå upp för den idrott som är längdskidåkning och sluta att snegla på andra idrotter, i synnerhet skidskytte.”

Nu hänger jag inte med på vad du menar. I skidskytte finns inga bonussekunder, inga minutourer, inga skidbyten, inga ändrade stafettsträckor och generellt lite ändringar. Vad är det som FIS har tagit från skidskyttet?

Problemet är att FIS tittar för mycket på cykelsporten.

Inlagd: 2013-01-22, 07:46
Skriven av: SweTor

Rastjapa: Apropå “Som en stor forfatter engang skrev. Kjempemål blir aldri scoret av motstanderen.”

Kolla detta klipp och du inser att man kan uppskatta ett kjempemål av motståndarna http://www.youtube.com/watch?v=yzvQCbdAIZQ

Inlagd: 2013-01-22, 08:16
Skriven av: Jon

FIS är veka.. är de förbund som gjort mest förändringar sista åren varför? tv bolagen media har märkt att de är de förbund dom lättast kan styra på verka..hur kompetenta är Ulvang Capol vad har dom för erfarenheter innan dom kom på sin påster 2006 & 2007..? annat är de med fotbolls bossar NHL Hockey chefer dom känns mycket starkare för sin sak..

vet att de inte bra är dom som styrt sista åren men dom har haft tunga poster

Inlagd: 2013-01-22, 08:48
Skriven av: jossa

Så här kör man om man vill vinna rättvist:http://www.youtube.com/watch?v=M6ry4kkta3A

Hade Hellner fått samma förutsättningar hade han skalat ner norsken hur lätt som helst!

Inlagd: 2013-01-22, 09:02
Skriven av: Bra

SweTor: Jag syftade närmast på att man kortar loppen och flyttar runt dem tidsmässigt för att till varje pris inte krocka med främst skidskytte, men även alpint och backhoppning. Det är liksom lite dålig självkänsla över det. En relaterad sak som också irriterar mig är att längd hela tiden flyttas till konstiga tider på dagen (söndagen var ett typexempel med 12.00 och 15.45(?) Varför kan man inte bara köra kl 11 och sedan ganska kort därefter herr/damloppet?

Inlagd: 2013-01-22, 09:09
Skriven av: Per

Bra sier: ”Hade Hellner fått samma förutsättningar hade han skalat ner norsken hur lätt som helst!”

Hellner hadde vel de samme forutsetningene gjennom hele løpet, men han valgte tydeligvis å være kul hängåkare for så å utnytte dragsuget fra Röthe til å stikke forbi.

Inlagd: 2013-01-22, 09:20
Skriven av: Gunnar Bull

He he. Det vet du han ikke hadde gjort, da det ikke var preparert skikkelig i det ytterste sporet den gang da.

Men en liten digresjon er at tonen mellom svenske og norske løpere, supportere og lagledelse har hardnet til de siste par årene.

Det merker man spesielt her inne på skidpepp. Både nordmenn og svensker her på forumet (meg selv inkludert) er svært hånefulle når ens egen nasjon vinner, og dersom den andre nasjon vinner gjør man hva som helst for å ”nedgradere” betydningen av seieren.

Men det er vel slik langrennsporten er blitt de senere år.

For min egen del må jeg innrømme at jeg er blitt mer nasjonalistisk av å følge med her på skidpepp, da jeg føler Norske løpere, norske verdier, norsk kultur etc gang på gang blir hånet og angrepet.

For noen år siden så jeg helst at en svenske vant dersom Norge feilet, men etter et noen år her på skidpepp (jeg tror faktisk jeg er den første nordmannen som var her inne), så er jeg fornøyd når Kalla eller Hellner taper en spurt om 4. plassen.

På samme måte har jeg merket at mens mange svenske kommentatorer tidligere mente at Svensk og Norsk kultur er lik, og at verken en svenske eller nordmann ville jukset – så er tonen nå at Norge er mafia og nærmest satan selv, som vil gjøre hva som helst for å sikre norsk seier. Og de fleste svensker her inne godter seg når en norsk løper taper for en utelandsk.

Det er nok noe sant i det en svensk sa en gang: ”våre finska brødre og våre norske grannar”…

Inlagd: 2013-01-22, 09:28
Skriven av: Tor

Tor: men i Röthe fallet finns de svenskar som ställer sig bakom å tyckte Röthe gjorde rätt..å i andra fall när svenskar/svenskor gjort fel sågat dom.. som de Sandra Hansson gjorde i något långlopp..men de är mycket sällan någon från norge här inne tycker någon från norge gjrot något fel..

tycker på så sätt att svenskar kan se saker mer från två sidor än dom norska här inne..

Inlagd: 2013-01-22, 09:34
Skriven av: jossa

Johannes: ”En duktig idrottare måste alltid kunna anpassa sig till omständigheterna, i det här fallet gjorde Röthe ett bättre jobb än Hellner med just detta.
Petter Northug har förändrat skidsporten mer än någon annan på väldigt många år genom att visa att det är minst lika viktigt att åka intelligent som att kunna tugga mjölksyra.”

Dette må være det beste innlegget jeg har lest på lang tid i denne bloggen, her treffer du midt i blinken.

Inlagd: 2013-01-22, 09:56
Skriven av: Neithiri

Tor – inte jag i alla fall. Jag ser helst en Norsk eller Finsk vinna om inte svenskarna lyckas.

MEN, jag undrar om det inte beror på masstarterna, där fler löpare är med och har (teoretisk) chans att vinna, då har man hoppet uppe för sina egna löpare så länge. Förr i tiden på individuell start hade man sina favoriter från början och höll på dem.

Inlagd: 2013-01-22, 09:57
Skriven av: Anders

Tor>> Snacka om att se det sämsta ur varje situation!! Jag älskar när Petter vinner spurter, jag grät av glädje för Johaugs skull på VM i kollen 30 km. Jag har INGA problem o glädjas åt norska framgångar. Men jag har problem när ”idioter” hävdar att de gjort ett bra jobb i skidspåret när de kört ojust.
Och för de där snacket om stängning av Northuggg på TDS så var det just stängning vilket är en halt annan sak än trängning. Stängning har väl den rösa armén ägnat sig åt enormt mycket just i sprint förr om åren o det var ju kul att Svenskarna åtminstone EN gång kunde få visa att de kunde taktikköra bort Nortis (Goliat)
Jag tycker du Tor, Nethiri och Hanne gör ert bästa åt andra hållet måste jag säga (att häckla svenskarna). Och påminn mig gärna om/när en norsk längdlöpare får en hård bestraffning nästa gång (som fortfarande är med i matchen såklart)
Möjligt att jag drar er över en kam lite väl mycket, det är nog en av er tre som är lite ”vassare” än er andra två.
Men som sagt, jag gläds inte för att det går dåligt för norrmän, men jag gläds när det går dåligt för folk som beter sig illa o puckat, oavsett nationalitet.

Inlagd: 2013-01-22, 10:22
Skriven av: Jensa

Här har vi den största FIS skandalen tycker jag.

http://m.expressen.se/sport/langdskidor/fis-pampens-svar-totalt-nonsens/

Det är Pierre Mignerey som är tävlingsledare för FIS. När Expressen intervjuar han om Anders Blomquist så väljer han att börja en pajkastning i media mot svenska tränarna. Här har vi nog en som bör gå ut och dementera ett och annat. Pinsamt och ger verkligen bilden av att FIS tar ställning.

Inlagd: 2013-01-22, 10:25
Skriven av: Gunnar

Röthe tycks ha följt reglerna. Blomman tog väl i lite för mkt i sin kommentar om att juryn inte vågar gå emot Norge.
MEN även om man säger att R åkte regelmässigt korrekt och ”taktiskt” (samtidigt som vissa hånar Hellner för att han ev försökte åka taktiskt), så är det väl ingen som kan tycka att det är sportsligt bra att en stafett avgörs genom att en åkare blir trängd och inte får möjlighet att passera? Om inte reglerna blir skarpare så kommer vi att se många onödiga konflikter framöver.

Inlagd: 2013-01-22, 10:27
Skriven av: Dag

Jag för min del vill helst att folk från Finland vinner om vi inte har någon svensk. Jag har alltid hejat på norrmän tidigare, men inte längre. Att man kan vara så glad när man vinner ojuste som både Röthe och Skofterud gjorde. Hela laget var jätteglade fast de visste vad som skett. USCH säger jag. Hejar även på Kowa och andra nationer nu.

Inlagd: 2013-01-22, 10:27
Skriven av: Astrid

Tror kanskje svenskene heller burde bruke energien på å trene skal det bli noen medaljer i Val di Fiemme. Det er ikke verre enn å komme først inn på oppløpet så slipper man å havne i slike situasjoner..

Inlagd: 2013-01-22, 10:36
Skriven av: Kalle

Gunnar, håller med, det är verkligen pinsamt hur både Mignerey och Ulvang har uttalat sig i den här frågan, och även tidigare. Oavsett vilken sida man står på i den här fråga om stägningen, och huruvida Norge särbehandlas av FIS eller inte tycker jag att man ska begära att de som uttalar sig från FIS sida gör ett seriösare intryck än vad de gjort hittills.

Detta säger Mignerey:
– Jag vill egentligen inte ge någon respons. Det är ingenting nytt. Det är inte första gången vi hör sådana här kommentarer. Det är också något som de svenska tränarna ganska ofta pratar om.

I det här fallet handlade det ju om något Blomqvist sagt, och vad jag vet är han inte någon tränare för svenska landslaget, så varför ska han ens ta upp den diskussionen? Om fallet faktiskt är så att de svenska tränarna pratar om det ganska ofta kanske de borde ta frågan lite mer seriöst istället för att hålla på med någon slags pajkastning.

Inlagd: 2013-01-22, 10:37
Skriven av: Sanna

Ja du Tor, om du har blivit mer nationalistisk av att följa med här på Skidpepp, vad skulle då inte vi svenskar som följer med på VG:s skidforum bli? Där är det ”svenskefaen” och ”stavbrekkern” 1000 gånger om dagen.

Ta inte så jäkla hårt på det. Det finns naturligtvis en konkurrens sedan många år emellan våra länder. Man kan grotta ner sig i små detaljer och diskutera åkare hit och dit och vem som gjorde vad osv, men samtidigt kan man också höja sig över allt det där och se att vi är rätt lika och vi tycker nog rätt bra om varandra ändå..

Jag gillar norrmän och diskuterar mycket träningsfilosofi med norrmän på andra forum, för dom har ofta bättre tankar om konditionsträning än svenskar, i mitt tycke. Och alla är alltid glada att dela med sig av sina kunskaper. Och sen pratar ni så glatt och gulligt också!

Kram på dig Tor!

Inlagd: 2013-01-22, 10:40
Skriven av: Gabriel

Merkelig dette, hver gang Petter vinner er svenskene sure for at ikke løypa er lagt opp slik at man kan avgjøre før man kommer inn på oppløpet hvor den beste spurteren vinner. Når man så endelig får et oppløp som er så kort at man (som Røthe gjorde) måtte avgjøre før man kom inn på selve oppløpet, ja, da er man sure for det også, blir aldri klok på svensker.

Inlagd: 2013-01-22, 10:41
Skriven av: Neithiri

Kalle, det är inte alltid det lönar sig att komma först in på upploppet då det finns något som kallas för luftsug som innebär att en åkare som kommer in som exempelvis tvåa får mer fart eftersom den som ligger först tar all vind. Men det kanske är något helt nytt för dig? I övrigt tror jag inte du behöver vara orolig för de svenska åkarna, tex. Hellner lägger nog inte ner någon energi på detta. Såg ut som att Röthe la ner mer energi på händelsen efter upploppet…

Inlagd: 2013-01-22, 10:41
Skriven av: Sanna

Tor: Bra att du varnar för försämrad atmosfär, men jag tycker att du överdriver lite. Visst, just efter den här stafetten kom både en del troll-kommentarer samt en samt en och annan återkommande skidpeppare som sprängde topplocket. Men när argumenten viker av mot generaliseringar om skiljda nationalkaraktärer och fel i hjärnan blir det mest bisarrt och både norrmän och svenskar reagerade ju på det. (Resten av världen skulle f ö bara skratta åt det). Men annars tycker jag inte att det är så farligt. Vi måste ju få hetsa varandra lite, det är ju en del av charmen med skidpepp. Bloggen skulle bli betydligt tråkigare om inte t ex Neithiri kom med sina provocerande kommentarer som får oss svenskar att gå i taket. :-)

Inlagd: 2013-01-22, 10:50
Skriven av: Per

Men Neithiri, du är ju likadan själv. Du grinar och gnäller när det inte går Norges väg.

Det är väl bra att det är så. Vi skulle ju alla här inne kunna nollställa våra känslor och bara betrakta sporten helt objektivt utan att hålla på någon åkare eller någon nation. Men hur kul blir det?

Nu är det ju så fint att vi här inne trots allt kan diskutera skidor trots att vi håller på olika länder. Ibland brinner det till, men i det stora hela fungerar det bra jämfört med de flesta andra forum.

Prova att sätta ett gäng Chelseasupportrar och ett gäng Tottenhamsupportrar i samma rum och diskutera premier league. Det slutar med blodbad.

Inlagd: 2013-01-22, 10:52
Skriven av: Gabriel

Tor: Jag håller med om att både norrmän och svenskar, såväl landslagsåkare som folk här på skidpepp, kan vara griniga efter förluster. Däremot har jag väldigt sällan läst eller hört hånfulla kommentarer från svenskar vid seger vilket däremot är mycket vanligt, framför allt bland de norska herråkarna (Petter mest såklart men också MJS och nu Sjur Röthe). Detta är fasoner jag tycker är riktigt vidrigt. Skulle de svenska åkarna göra likadant tar jag avstånd för det. Dåliga förlorare kan jag ta men dåliga vinnare är avskyvärt.

Inlagd: 2013-01-22, 10:52
Skriven av: Jon

Riktigt amatörmesigt av FIS Ulvang å Mignerey att bry sig om vad Blomman tycker..i vilka andra sporter börjar förbudstoppar argumentera mot någon i media som har en annan åsikt..tycker svenskaskidförbudet att dom gör fel då ska FIS ta från på mer på allvar å fundera lite i stället för att kommentera de negativet i media riktiga amatörer

FIS verkar inte inse att de finns mycket i deras regler som dom bör se över..rättvisa bedömingar vad är de?

Skulle vara riktigt kul se någon norska norman bli trängd i VM tänk er Björgen blir trängd av Kowa eller Petter av någon vad gör FIS då? nätan så jag längtar till en sådan situation

Inlagd: 2013-01-22, 11:00
Skriven av: jossa

Sanna, selvsagt er det en fordel å komme bakfra når det er lange oppløp. Oppløpet I La Clusaz er kanskje verdenscupsirkuset’s korteste, dermed sier det seg selv at her er det førstemann til mølla som gjelder. Ser man på historien så var det jo her Northug’s eneste spurttap kom, også som følge at at han ikke kom først inn på oppløpet.. Litt av det samme da Northug avgjorde stafetten her i 2008, først inn oppløpet.. (Selv om han hadde en liten luke da) Løypekart er en fin ting ;-) Er nok ikke bekymret for svenskene, men synes Hellner ikke virker skikkelig i form om dagen, Hellner i toppslag burde ha kjørt rykket på toppen av siste bakken på søndag.. Hellner er forøvrig godt likt i Norge og mange unner han en medalje i VM. Men synes dessverre det ser vanskelig ut for øyeblikket. Røthe kommer dere nok ikke til å se så mye av i VM-stafetten, da han med stor sannsynlighet kun blir med som saftblander.. Dog fine muligheter på plasseringer 3-10 på 15 km og duathlon, men dessverre ikke noe mer for hans del.

Inlagd: 2013-01-22, 11:06
Skriven av: Kalle

Gabriel: Jada, jeg griner, kjefter og smeller jeg, men dagen etter er jeg blid som en sol igjen :)

Angående Blomman, han bør komme med en unskyldning, eller dokumentere det han påstår. Gjør han ikke dette bør han ta sin hatt og gå, eventuelt sparkes. Det blir noe helt annet når en slik person på tv i beste sports-sendetid forran hele Sverige nærmest anklager Norge for korrupsjon.

Inlagd: 2013-01-22, 11:14
Skriven av: Neithiri

Kalle: Det er slettes ikke umulig at Røthe får gå 3.etappe.

Inlagd: 2013-01-22, 11:17
Skriven av: Neithiri

Kalle, håller med om att Hellner borde tänkt på att det var ett kort upplopp, det kanske han gjorde också. Jag tyckte det såg ut som att han försökte ta sig förbi Röthe flera gånger men när han inte lyckades med det fick han komma med så mycket fart som möjligt, och det hade han ju lyckats med om Röthe inte hade väntat in honom. Men precis som du tror jag inte heller att Hellner var i någon vidare storform då, jag tror och hoppas att formen är på plats på VM. Både Northug och Hellner brukar vara experter på att pricka formen till mästerskap och jag skulle bli förvånad om de inte lyckas med det denna gång.

Inlagd: 2013-01-22, 11:20
Skriven av: Sanna

Tillägg: jag hoppas att Röthe får åka stafetten, det har han verkligen gjort sig förtjänt av. Norge har väl ingen bättre skejtare att sätta på 3e sträckan än han, då Sundby borde åka 1a eller 2a då han enligt mig fortfarande är vassare i klassiskt.

Inlagd: 2013-01-22, 11:22
Skriven av: Sanna

Är det någon som på fullt allvar tror att FIS i den här frågan skulle idka självkritik.Enligt min mening finns det ej på kartan.

Inlagd: 2013-01-22, 11:33
Skriven av: KnutG

Personlig hadde jeg foretrukket at Hellner og Sverige hadde vunnet stafetten, fordi jeg rett og slett unner svenskene en stafettseier.

Nå ble det ikke slik, på grunn av en usportslig – men likevel altså lovlig – manøver av Røthe.

Jeg er kanskje mer enn vanlig opptatt av våre (altså publikens) reaksjoner enn løperne. Og i dette tilfellet ble jeg overrasket over hvor stor forskjell det er på øynene som ser. Jeg reagerte først med en liten ”æsj, jaja, moro for Røthe, men synd for svenskene”. Og ble derfor svært overrasket over krav om diskning som kom frem på skidpepp.

Jeg skjønte ikke reaksjonen med en gang, men prøvde å sette meg inn i hvordan det ville vært hvis det var motsatt, og må nok innse at jeg ville reagert likedan som mange svensker.

Det er nok bare å innse at svært få av oss klarer å se på dette med objektive øyne.

Inlagd: 2013-01-22, 11:47
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Klockren analys, bra slutkläm på diskussionen kan jag tycka!!

Inlagd: 2013-01-22, 11:51
Skriven av: Göran

Neithiri: ingen som säger att Norge är korrumperat (tror jag), bara att ni favoriseras av FIS jury. Inte ert fel, lika lite som det är det yngsta barnets fel att det oftast blir favoriserat av föräldrarna. Så ta det lugnt…

Inlagd: 2013-01-22, 11:51
Skriven av: toriv

Gunnar Bull,

Det är helt korrekt, det du skriver.

Det du inte tar upp i ditt resonemang är ju att FIS ibland delar ut olika straff i lite olika typer av fall. Ibland blir någon diskad för en sak som släpps igenom nästa gång osv. Regelverket är oklart och det är detta som skapar en frustration. Får man stänga en annan åkare bara för att man är först? Varför diskades då Kowalczyk, hon var ju klart först?

Man måste också se varje situation i kontexten av vad som hänt tidigare.

Inlagd: 2013-01-22, 12:01
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Det som er så vanskelig med regelverket og sammenlikning av situasjoner er at situasjonene jo aldri er helt like.

Ang Røthe vs Kowa så er jeg enig i at hun ikke burde diskes. Men situasjonen er ikke helt lik. Kowa har helt klart valgt korridor lenge før hun kommer til granbaret, mens Røthe er mer tvilstilfelle. Han ligger midt mellom, og selv om vi kan si at han gjorde det med vilje, så er det ikke like åpenbart som med Kowa.

Ang Rickardson vs Northug så er det også stor forskjell på situasjonene. Northug gikk forbi en klunga på en rett strekke, og havnet over markeringene med deler av venstre ski. Muligens var hele venstre ski utenfor. Men han forkortet ikke banen, og man KAN påstå at han delvis ble presset ut av de andre.

Rickardson derimot forkortet løypa, og gikk med hele kroppen utenfor. Straffen var latterlig høy, det tror jeg alle er enige om. Men likevel ikke helt sammenliknbart med Northug.

Nå må jeg også få si at jeg ikke har sett regelverket til FIS. Vet ikke engang om det er offentlig tilgjengelig, men uansett vil det alltid være behov for å utøve skjønn i slike situasjoner som ovenfor.

Inlagd: 2013-01-22, 12:26
Skriven av: Gunnar Bull

Mest disskusion om Roethe och Blomman men för att förtydliga så det jag tyckte var allvarligt i deras svar var att de gav sig på det svenska tränarteamet i media. Har dem med detta att göra. Dem har lämnat sin protest sen har inte dem figurerat i media. Varför hoppar Mignererey på dem. Han är tävlingsledare vilket gör det hela allvarligt. Helt plötsligt övergår anklagelser till att verka stämma. Om detta inte är ett felcitat av expressen så är det väldigt allvarligt tycker jag.

Inlagd: 2013-01-22, 12:27
Skriven av: Gunnar

Gunnar Bull,

”Kowa har helt klart valgt korridor lenge før hun kommer til granbaret, mens Røthe er mer tvilstilfelle. Han ligger midt mellom, og selv om vi kan si at han gjorde det med vilje, så er det ikke like åpenbart som med Kowa.”

Man kan också hävda att Kowalczyk har full rätt att välja en LEDIG korridor, eftersom Björgen låg framför henne i mittenkorridoren. Björgen hade kunnat ramla innan målinjen och då hindrat Kowalczyk t ex. Röhte var först in på upploppet och det naturliga valet när man är först in på ett upplopp är att välja en av banorna i mitten. Jag lovar dig att det gör åkarna 9 gånger av 10 eller mer. Röhte valde ytterbanan enbart för att hindra att Hellner, som kom i högre fart, skulle kunna passera. Det finns många sätt att se situationerna på.

Ang Richardsson/Northug så kan man ju lätt hävda att Richardsson, som var långt ner i fältet inte vann så mycket på att köra på utsidan. Han trodde dessutom att det var tillåtet, eftersom det var tillåtet på vissa delar av banan men inte på andra (oklara regler som vanligt). Han fick ett absurt tidsstraff för att han hade missförstått.

Northug däremot vann väldigt mycket på sitt regelövertramp. Trots att han inte var utanför granruskorna lika länge som Richardssson så gjorde hans regelbrott att han kunde ta sig förbi klungan på insidan, spurta i mål och vinna bonussekunder. Northug fick inget straff alls, Richardsson fick 6 minuters tillägg.

Förstår man inte att detta är upprörande och helt absurt, då är det inte lönt att diskutera om det ens.

Inlagd: 2013-01-22, 12:41
Skriven av: Gabriel

Gabriel: Jo men som du sier selv, så er det mange måter å se det på, og jeg er heller ikke enig i juryens bedømninger.

Mitt poeng er bare at situasjonene ikke nødvendigvis er så åpenbart sammenliknbare som mange mener her inne.

Inlagd: 2013-01-22, 12:54
Skriven av: Gunnar Bull

Om ryssen inte fallit på eget grepp. Vem hade vunnit då?
Snopet hade det varit och inte mycket att diskutera.

Inlagd: 2013-01-22, 13:03
Skriven av: Sten

Gunnar Bull: håller med om att man kan anse att Kowa har valt korridor. Gabriels spekulativa invändningar (om ett eventuellt fall från Marit) tycker jag är svåra att värdera, men faktum kvarstår: det är väääälidgt stor sannolikhet att både Kowa och Røthe valde korridor för att blockera. Det tror jag faktiskt alla skriver under på, till och med FIS:s jury (som av någon outgrundlig anledning ändras hela tiden – hur ska man kunna döma likvärdigt från fall till fall då?).

Inlagd: 2013-01-22, 13:07
Skriven av: toriv

Gunnar Bull, visst så kan det vara. Men det är för otydligt i mina ögon. Antingen är det otillåtet att åka utanför granruskorna eller också inte. Är det hur länge man är utanför granruskorna som spelar roll? Hur många sekunder ska man vara utanför för att bli placerad sist i loppet? 15 sekunder eller? Men om man då är utanför i 15 sekunder och 1 tusendel straffas man då? När i så fall räknas det att man är utanför granruskan? När halva kroppen är utanför eller skidspetsen eller knät? När börjar tidtagningen för hur länge man är utanför?

Det här är viktiga frågor eftersom straffen FIS delar ut ger enorma konsekvenser för den enskilda åkaren, som i Daniels fall.

Antingen är det tillåtet att välja precis vilket spår man vill innan granruskorna på upploppet eller så är det inte tillåtet att hindra åkare.

Man kan inte ha en regelbok som säger att det är ”absolut förbjudet att hindra en annan åkare som kommer i högre fart” men som samtidigt säger att ”den som är först in på upploppet väljer vilken bana den vill”.

Då får man såna här konstiga jurybeslut där åkare både diskas och frias för samma typ av manöver.

Inlagd: 2013-01-22, 13:07
Skriven av: Gabriel

Tycker inte det är ett dugg skillnad mellan Kowas sena korridorval i sprinten i Davos och Röthes i stafetten La Clusaz. De borde ha blivit dömda likadant.

Inlagd: 2013-01-22, 13:08
Skriven av: Johan

Gabriel: Jamen det må jo finnes unntak.

Du sier: ”Antingen är det otillåtet att åka utanför granruskorna eller också inte”. Hva da hvis en løper faller og glir utenfor? Hva hvis en annen løper presser deg utenfor?

Tror ikke det er mulig å ha 100% klare regler tyvärr.

Er det forresten noen som har sett de regler som FIS bruker i dag?

Inlagd: 2013-01-22, 13:12
Skriven av: Gunnar Bull

Johan, jeg er enig i at de burde bli dømt likedan, jeg bare påpeker at de kan bedømmes forskjellig.

Inlagd: 2013-01-22, 13:13
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull,

Handlar det om ofrivilligt regelbrott så är det ju en annan sak, precis som ofrivillig hands i fotboll t ex.

Problemet här är ju att det första alla norrmän sa när Röthe vann stafetten var att: ”Han var först, han fick välja spår”.

Kowalczyk var också först. Det finns ingen som kan påstå att hon inte var först. Hon var först och hon valde spår innan granruskorna. Och hon blev diskad för att hon stängde åkaren som kom bakom. Röthe gjorde precis detsamma och blev inte diskad.

Det är inkonsekvent. Åkarna måste ju veta vad de får och inte får göra. Sen om något händer ofrivilligt , är en annan sak.

Inlagd: 2013-01-22, 13:22
Skriven av: Gabriel

Kowa blev diskad för hon inte var från Norge.

Inlagd: 2013-01-22, 13:27
Skriven av: KE

KE: Alle som ikke er fra Norge burde diskes ;-)

Inlagd: 2013-01-22, 13:28
Skriven av: Gunnar Bull

Har jag sagt det?
Tycker det är flagrant hur inkonsekvent
Juryn dömmer.

Inlagd: 2013-01-22, 13:41
Skriven av: KE

Hmm, då jag tänker efter borde alla diskas ;-D

Inlagd: 2013-01-22, 13:43
Skriven av: KE

Debatten är inte ny på något sätt. Redan vid VM-82 så diskuterades det i idrottskretsar att Norge gick mer eller mindre över lik för att vinna. (Påminner inte så lite om Kanada i ishockey) Stafetten slutade med delat guld mellan Norge och Sovjet trots att tv-bilderna tydligt visar att ryssen är först. Man kunde inte acceptera en förlust och då fick fair play stå över för tävlingsjuryn. De norska flaggorna viftade lika hysteriskt ändå… För undvika kritik delades bronset mellan Finland och Östtyskland trots att Mieto var klart före vid målgången.

Mer intressant från den spurten är att Brå fäller ut benet framför Savjalov precis vid målgång. Låt vara att det här var före dagens regler men Savjalov hävdade att han blev hindrad. Lägg därtill att incidenten med den brutna staven i mångt är Brås fel där han försöker att vika in för snävt framför Savjalov som då faller. Hade inte Brås stav gått av hade stafetten varit avgjord där.

Som sagt, inte första gången som det är tveksamheter kring norska stafettsegrar….

Inlagd: 2013-01-22, 13:45
Skriven av: John

Viktig å huske på at det også er ulike juryer, og det er umulig å få forskjellige mennesker til å dømme helt likt i lignende situasjoner. Det er jo sånn i alle andre dommersporter også, en (stygg)takling i fotball vil ikke alltid bedømmes likt, selv ikke i etterkant av en kamp. Det vil bli urettferdige situasjoner, og et sted må grensen trekkes, sånn er det med alle regler.

At det finnes situasjoner hvor man kan mene at Norge har sluppet litt lettere fra det (er vel egentlig kun den i går og Northug i TDS, som det er rimelig(mulig) å trekke frem) er ok, men å gjøre som Blomman å anklage norges skiforbund og Fis juryer for korrupsjon er noe Ulvang og Mierry ikke har noen annet valg enn å kommentere. Selvom de selvsagt avfeier anklagene, så hadde de nærmest innrømmet skyld hvis de ikke gjorde det. Anklagene mot det svenske laget er også på sin plass synes jeg, det er ingen hemmelighet at de har spredt slike rykter i lang tid. Dette var en anledning for FIS til å kunne si litt i mot.

Selv tror jeg nok at Fis-juryer (som mange andre) ofte har en tendens til å la de gode slippe unna litt lettere (og det er jo mange gode norske), i hvertfall i etapperenn og stafetter hvor betydning av å en streng straff vil bli så stor, men jeg klarer ikke å se at man har dekning for at Norge blir forskjellsbehandlet.

Til slutt vil jeg gjerne be om unnskyldning hvis noen føler at jeg har kritisert svensker generelt, jeg prøver å nyansere min kritikk, men jeg er sikkert alt for dårlig der. For ordens skyld mener jeg ikke at svensker er noe dårligere(eller bedre) enn nordmenn på noe vis, jeg tror vi er så like som det går ann å få blitt.

Inlagd: 2013-01-22, 13:54
Skriven av: Hanne

Tror en jury rent generellt har lättare att påföra disciplinära straff på löpare som bryter mot reglerna men inte har med tätstriden att göra. Tex Heikkinen i helgen eller Richardsson som låg långt bak. Samt löpare utan en stark röst.

Sverige och Norge (samt en del etablerade individer från andra nationer) behandlas nog ungefär med samma silkesvantar (dra inte upp Richardsson) överlag. Men det är inkonsekvent, och FIS har satt sig själva i den här positionen.

Inlagd: 2013-01-22, 14:05
Skriven av: Anders

John..”hade inte brås stav gått av hade stafetten varit avgjord där”..Helt korrekt..Brå hadde vunnet meget overbevisende.. ja la oss si med ca.50 meter for å være litt snill med Savjalov!

Inlagd: 2013-01-22, 14:14
Skriven av: tolsrav

Tolsrav, fast Brå körde ju extremt fult mot Savjalov. Han skulle självklart ha blivit diskad för den trängningen.

Inlagd: 2013-01-22, 14:17
Skriven av: Gabriel

I andra sporter diskar man oftast dom som har med segern topp 3 att göra..

Inlagd: 2013-01-22, 14:24
Skriven av: Jossa

Lurer på hvilken jobb Niklas Jonsson har i FIS, er det han som setter opp ”granruskorna” på opploppet, kankje? ;)

Inlagd: 2013-01-22, 14:25
Skriven av: tolsrav

Vad gällde i Oslo 1982 som målgång, foten som idag eller överkroppen?
Tycker Savjalov var först i vilket fall.
Savjalov borde kanske diskats för han bröt Brås stav med vilje?

Inlagd: 2013-01-22, 14:36
Skriven av: KE

KE, du kan ju kolla här:
http://youtu.be/k0WY1WsAZZ8

Där ser man på reprisen på slutet att Savjalov är först på alla sätt och vis.

Inlagd: 2013-01-22, 14:43
Skriven av: Gabriel

SweTor:
Fast cyklingen kortar i vart fall inte ner sina lopp. De vågar ju ha långa lopp som dra ut på tiden. Jag tycker att wc skidåkningen kunde kopiera den detaljen.Långa lopp existerar ju knappast länge..
FIS vill uppenbarligen ha masstart. Alla verkar påstå att masstart bara fungerar på kortare tävlingar. Varför inte ”låna iden” om 4-6 timmars lopp kuperad bana från cyklingen i så fall. Som ja ser det är fem mil på gränsen till för kort för masstart herrar fristil, inte för långt.
Om sydeuropéer klarar av att se 4 timmars samlad klunga i cykel som sen avgörs med klungspurt kan ju knappast tiden vara problemet.

Inlagd: 2013-01-22, 14:45
Skriven av: Josef J

KE: Det är snarare Brå som ska diskas för trängning. Savjalov föll ju och kan ju knappast då beskyllas för att ha knäckt staven med vilja.

Inlagd: 2013-01-22, 14:51
Skriven av: John

Gabriel: Jeg skjønner ikke at du kan påstå at dette kommer tydelig frem.

Vi ser ingen klar mållinje, vi ser det fra 45 graders vinkel, og basert på min erfaring så er det alt for usikkert til å påstå noe som helst.

Etter mitt skjønn er foten til Savjalov kanskje litt foran, mens hånden til Brå kanskje er litt foran. Men som sagt: Uten et 100% perfekt målfoto fra 90% vinkel er det – etter mitt skjønn – umulig å kåre en vinner.

Inlagd: 2013-01-22, 14:52
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull, målinjen ser man väl visst? 1:01 in i klippet så ser man tydligt att Savjalov är före med foten. Möjligtvis kan Brås hand vara lika med Savjalovs fot. Räknades handen på den tiden?

Inlagd: 2013-01-22, 14:56
Skriven av: Gabriel

Gunnar Bull: Du bevisar själv tesen om att segern är viktigare än hur den vinns. Det är hur tydligt som helst att Savjalov är först. Inte ens efter 31 år kan du erkänna att det var Sovjet som vann. Brå slänger dessutom ut skidan framför Savjalov.

Det blir patetiskt att börja prata om ”hånden til Brå kanskje er litt foran”. Ryssen var först och Mieto var före östtysken. Sovjet borde ha vunnit, Norge tvåa (om man inte borde ha diskats) och Finland borde ha fått bronset själva utan delning med Östtyskland.

Inlagd: 2013-01-22, 14:59
Skriven av: John

Solklart Savjalov som vinnare, utan tvekan. Mållinjen syns tydligt på bilden.

Inlagd: 2013-01-22, 15:02
Skriven av: KE

Det har inlagget kommer kanske lite sent men jag tycker att Hellner far skylla sig sjalv. Varfor forsatta sig i en sadan situation? Hade inte han eller nagon annan inom det svenska laget koll pa hur upploppet sag ut? Om inte Sverige med sitt basta lag slar Norge utan Northug sa kommer det aldrig handa med Northug. Dessutom ar det inte sakert att Sverige vunnit aven om Rothe hade valt en annan korridor – ryssen sag starkast ut. En sista kommentar – Calle pa tredje ar inte stensakert. Om Legkov dragit upp tempot aningen tidigare (eller tank 2.5km till) ar det tveksamt han hade varit med in.

Inlagd: 2013-01-22, 15:04
Skriven av: Fransson

Hva? Var det så klart under VM i Falun 1993.
I 7 minutter og 7 sec. lyste Vladimir Smirnov navn som vinner på den enorme resultattavla, etter 15 km jaktstart i fri teknikk. Men under stafetten i 82, med uklar mållinje – der kårer dere mesteren lekende lett..TULL!

Inlagd: 2013-01-22, 15:08
Skriven av: tolsrav

Tull tull!

Inlagd: 2013-01-22, 15:16
Skriven av: Gabriel

John, självklart är det så, Brå trängdes, skulle fram till varje pris, åkte yvigt med stavarna.
Om han varit gentleman skulle han inväntat ryssen då han fällde Savjalov.
Men det är väl en utopiskt tanke, det kan inte varit kul för Brå att vunnit på det sättet ensam, då han var uppenbart skyldig till att Savlajov föll.
Vilken hjälte Brå kunnat varit, en legend för alltid för sportslighet om han inväntat ryssen och gjort upp man mot man.
Nu ger det bara en fadd eftersmak.
Man kan ju alltid drömma ;-)

Inlagd: 2013-01-22, 15:18
Skriven av: KE

Kan man få en SM-tråd möjligen, startar ju imorgon. Vill ju inte förstöra en tråd om gamla minnen från 82 med en massa SM-snack och i förlängningen också VM-trupper.

Inlagd: 2013-01-22, 15:26
Skriven av: JonasE

SM blir oerhört viktigt för många löpare. Ser inte VM-lagen som klara än så länge. De som borde vara säkra på en plats enligt mig är:

Damer: Kalla, Haag, Wikén, Ingemarsdotter
Herrar: Hellner, Olsson, Richardsson, Halfvarsson, Jönsson, Pettersson

Det bör till två tre damer och två herrar. Närmast till hands på damsidan är väl Stina Nilsson, Bleckur, Sömskar, Larsen. Herrar Edin, Lindblad, Nelson, Södergren, Eriksson.

Inlagd: 2013-01-22, 15:40
Skriven av: Anders

Anders: du kan nog skriva in Stina Nilsson Lisa Larsen å Sofia Bleckur som givna..sedan är nog Pajala å Sömskar starka kandidater till en plats Pajala 2 gånger 7a i WC Sömskar två gånger i runt 10..

Inlagd: 2013-01-22, 15:44
Skriven av: Jossa

Lisa Larsen borde väl vara klar som den 4:e åkaren på 10 fritt. Finns väl ingen som kan hota henne på den platsen?

Inlagd: 2013-01-22, 15:48
Skriven av: Gabriel

Tycker och tror att det är klart att det blir.
Damer: Kalla-Haag-Wikén-Ida-Pajala-Bleckur-Stina-Larsen.
Herrar: Hellner-Richardsson-Olsson-Calle H-Teodor-Jönsson-Nelson
sedan blir det nog 1-2 herrar till vilka? enda damen som kan tillkomma är nog Sömskar.

Inlagd: 2013-01-22, 15:52
Skriven av: Göran

tolsrav: hade reglerna varit som dom är idag skulle både Smirnov och Ulvang väl blivit diskade 1993? fel åkte dom då? Bauer blev ju diskad i Umeå en gång när han tog fel spår på stadion.

Inlagd: 2013-01-22, 15:53
Skriven av: Jossa

Kanske är det att svära i kyrkan men är Ida verkligen given till VM? I normal form självklart men nu?

Lisa Larsen helt klart given, kommer att gå tredjesträckan i stafetten och de VM-distanser som går i fritt. Kommer nog bli Haag – Wikén – Larsen – Kalla i VM-stafetten.

Nilsson kan nog räkna med en VM-biljett hon också, strålande resultat speciellt i sprint. Tror också att Bleckur, Pajala och Sömskar tas ut.

Inlagd: 2013-01-22, 15:57
Skriven av: Jörgen

John og KE: Ok, jeg ser det nå, visste ikke at det var et stillbilde helt sist. Men fortsatt usikker på om det var foten eller hånden som gjaldt den gangen.

Inlagd: 2013-01-22, 16:08
Skriven av: Gunnar Bull

Jörgen: Ida är helt given varför skulle Larsen vara mer given ? Ida har ju en rätt bra rad ändå,,riktigt bra i Gällivare sedan bra sprint lopp i Kanada..klart godkända sprint lopp i Liberec där hon utmana Falla rätt bra i team spriten Falla när nog en av dom tuffare att möta åxå…

Båda är givna så klart..

Inlagd: 2013-01-22, 16:09
Skriven av: Jossa

Dere svensker er utrolige altså. Skal dere frata Norge gullet på stafetten i 1982 også?

Fakta er: Det var ikke spesifisert i reglene hvilken kroppsdel som skulle krysse mållinjen først. Med dagens regler ville Sovjetunionen vunnet, men man ser at Brås arm er på linje med eller foran Zavjalovs fot. Det er derfor umlig å fastslå hvem som var først over linjen med datidens regler.

Med nåtidens regler ville jo begge vært disket pga for mange skøytetak.

Inlagd: 2013-01-22, 16:12
Skriven av: Tor

Jossa ! Återigen värdera inte gatusprinten i Kanada och Liberec för högt. Svag konkurrens och enkla banor.
Vill nog se att Pajala och Sömskar åker bra i konkurrens och kuperad terräng !

Inlagd: 2013-01-22, 16:18
Skriven av: Jolle

Tor: ”Fakta er: Det var ikke spesifisert i reglene hvilken kroppsdel som skulle krysse mållinjen først. Med dagens regler ville Sovjetunionen vunnet, men man ser at Brås arm er på linje med eller foran Zavjalovs fot. Det er derfor umlig å fastslå hvem som var først over linjen med datidens regler.”

Men Mieto var före östtysken oavsett vilken kroppsdel som räknades. Överlägset. Och i sändning säger Herwig Carlsen att han läst att det är skidskon som gäller, men han kan ju ha fel.

Vidare bestod juryn av två normänn, en norskfödd kanadensare, en amerikan och en finne.

Inlagd: 2013-01-22, 16:36
Skriven av: Ramaskri

Jag tycker nog att Ida är given i VM, förstår inte riktigt ert resonemang. Hon har ju faktiskt VM guld med Kalla i teamsprint, men det kanske var gatusprint där också, och inte värt något. Många av er tycker att Haag ska leva på sina gamla meriter, men många av er har horn i sidan till andra än Haag och Kalla samt Larsen förstås. Märkligt, tycker jag.

Inlagd: 2013-01-22, 16:36
Skriven av: Astrid

http://www.youtube.com/watch?v=rPFk46EN5Ik

Inlagd: 2013-01-22, 16:36
Skriven av: Ramaskri

Ikke kødd med Anna, hun er alt for søt og trivelig til det :-)

Inlagd: 2013-01-22, 16:47
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Vad betyder ködd? Förstår inte norska, svara mig gärna på engelska.

Inlagd: 2013-01-22, 16:49
Skriven av: Astrid

Tor: Jag försökte bara påvisa att det inte är första gången som Norge utttjar ett tveksamt regelverk framför det som övriga världen betraktar som fair play. Klart ni får behålla ert guld. Hela Norge tjatar ju fortfarande om var de var när när ”Braa brakk staven…” Jag tror dock att en hel del som skriver på det här forumet är födda snarare 1992 eller senare med tanke på den historielöshet som ofta präglar debatten, men det är en annan femma.

Inlagd: 2013-01-22, 16:55
Skriven av: John

Självklart skidskon även 1982, tror jag iallafall.
En hand kan ju komma lite hur som helst i luften , skon och en målad linje är mätbart på ett helt annat sätt.

Inlagd: 2013-01-22, 17:04
Skriven av: KE

Ramaskri..”vidare bestod juryn av två normänn, en norskfödd kanadensare, en amerikanoch en finne”..Ja, det var nok ingen kvalifisert svenke som kunne steppe inn som jurymedlem…:)

Inlagd: 2013-01-22, 17:12
Skriven av: tolsrav

Har hört då Braa brakk staven ett antal gånger förut , har alltid trott att det var någon annan åkare som åkt regelvidrigt mot Braa så hans stav gick sönder. Att det var något hjältemodigt och stort, kanske synd att youtube finns så man kunnat leva kvar i illusionen ?

Inlagd: 2013-01-22, 17:12
Skriven av: KE

”Ja, det var nok ingen kvalifisert svenke som kunne steppe inn som jurymedlem…”

Uppenbarligen ingen kvalificerad norrman heller med tanke på utfallet…

Inlagd: 2013-01-22, 17:16
Skriven av: Ramaskri

svenske ;)

Inlagd: 2013-01-22, 17:16
Skriven av: tolsrav

Jolle: i Canmore var de tuff konkurrens banen var hård åxå ingen statsbana…tittar man på förra året sprint cup så av dom som var topp 10 var 8 med i Canmore av topp 15 var de 12 som var med så konkurrensen var nog rätt bra..

I Liberec var de en kort men rätt krävande bana ändå inte då någon gatbana där klara sig Pajala och Sömskar sig bra så väl i sprint som i team sprint

Vilka skulle kunna peta någon av dom??

Inlagd: 2013-01-22, 17:22
Skriven av: Jossa

SM startar imorgon, jaktstart utan uppehåll som det står i anmälningslistan. På damsidan är det intressant att se hur Bleckur, om hon är frisk, kan åka fristil och Larsen klassiskt med tanke på deras skador under året. Kalla startar inte, men hon och morgondagens favorit Wikén är givna i VM-laget. Haag ligger också bra till medan Lindborg måste göra ett storlopp. Ida är inte anmäld och det är nog bara klokt.

På herrsidan är den stora frågan om Olsson äntligen ska vinna ett SM-guld, eller om det blir Hellner i år igen. Halfvarsson får bevisa att han åka tremil, där är jag tveksam. Kör han dåligt imorgon så tycker jag inte han ska köra på VM utan sparas till sprintstafetten med Jönsson istället. Rickardsson känns rätt given och sen är det Södergren, Nelson och förra årets bronsmedaljör Jens Eriksson som slåss om sista platsen tillsammans med Halfvarsson.

http://skidspelen.se/wp-content/uploads/2012/10/SM-Skiathlon-Rankinglista.pdf

Inlagd: 2013-01-22, 17:22
Skriven av: JonasE

Larsens klassiska åkning såg bra ut i helgen tror hoppas inte de ska vara några problem nu…hade nog blivit ett av hennes bättre klassiska lopp om hon inte vurpat å tappat ca 40 sek på fallet..

Vad tror ni om tjejer som Öberg Gräfnings Lindborg Eriksson Britta N har dom någon chans att utmana om en VM plats ? vad krävs av dom? för mig känns de tveksamt men ska bli intressant se dom i SM..

Inlagd: 2013-01-22, 17:29
Skriven av: Jossa

Nog tappade Larsen mindre än 40 s på fallet? Men visst, jämfört med övriga svenskor förutom Wikén såg hon ok ut. Troligtvis går det inte heller världscupsfort på klassiska delen i morgon. Misstänker att det kommer vara ett rätt så samlat fält efter första delen. Sätter ändå Wikén som storfavorit, med Haag och Bleckur som utmanare. Bleckur är bättre än man tror i fristil. Och Britta är alltid spännande. Hon har emellanåt en helt fantastiskt komplett skidåkning i sig. Dock tror jag att det ska mycket till för att Britta ska bli uttagen till VM. Då får hon krossa i någon av distanserna. Mia skulle jag vilja se ta ett steg till, men hon har inte visat det än i vinter. Öberg kan nog göra det bra, men jag tror inte hon räcker till.

Inlagd: 2013-01-22, 17:58
Skriven av: Anders

Anders: vid 2 km låg Larsen lika med Haag då kom fallet strax efter.. vid varvning 3.3 km var Larsen 42 sek efter Haag avgör själv jag upptkattar de till 40 ca..vid andra varvningen är hon 42 efter Haag samma avstånd i mål…

Britta hade ett grymt SM lopp i sprint 2009 kommer jag ihåg hon krossa alla från start till mål motståndarna var Lina A Anna O Kalla Ida Mia E ingen hade något att sätta mot..:)

Inlagd: 2013-01-22, 18:11
Skriven av: Jossa

Astrid, ungefär som: Don’t mess with Anna, she’s far too sweet and nice.

Mener bare at jag gillar Anna Haag. Av andre svenske åkare gillar jag också Emil och Kalla, men mest Johan Olsson.

Inlagd: 2013-01-22, 19:56
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: OK, men det är väl inte bara att vara söt och trevlig som räknas. Jag gillar alla svenska åkare, mest Johan Olsson och Ida.

Inlagd: 2013-01-22, 21:00
Skriven av: Astrid

Gunnar Bull: Tack för översättningen, förresten, har lite svårt för folk som vill vara i rampljuset jämt, det vill inte Johan Olsson, tycker jag och inte heller Ingemarsdotter.

Inlagd: 2013-01-22, 21:02
Skriven av: Astrid

Jeg syns svenske skiløpere er noen store tråkmånsar, den eneste som lager litt liv er jo Emil Jônsson ;)

Inlagd: 2013-01-22, 21:04
Skriven av: Neithiri

De är tråkmånsar. Men verkar vara trevliga och godhjärtade vilket gör att man gillar dem. De norska damerna verkar också schyssta. Till skillnad mot herrarna som verkar vara riktiga svin, eg bara muhlegg som är lika osympatisk. Rönning har jag iofs aldrig hört säga nåt elakt och jag måste säga att jag faktiskt blev lite glad när han spurtade ner cologna

Inlagd: 2013-01-22, 21:23
Skriven av: Jon

De som kan kvalificera sig till VM genom att visa storform under SM är Södergren, Ida, Öberg, Brynte och Britta. De står utanför VM-truppen som det är nu och om man inte ska ta ut dem på gamla meriter, form är en färskvara.

Nelson, Jens Eriksson, Sömskar, Bleckur och Pajala tror jag blir uttagna men helt säker går det inte att inte vara. De bör också visa god form nu under SM.

Sen har vi de givna dvs Richie, Halfvarsson, Hellner, Jönsson, Peterson, Kalla, Larsen, Haag, Stina Nilsson och Wikén.

Jag har säkert glömt någon här. Inte avsiktligt i så fall. Saknar Modin och Brodin i sammanhanget men nu är det som det är med dem.

Det blir spännande att se hur det går i SM och resten av JVM.

Inlagd: 2013-01-22, 21:23
Skriven av: Jörgen

Lisa Larsen förkyld, åker inte imorgon men kanske senare under SM

http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/lisalarsen/2013/01/22/sjukt-segt/

Inlagd: 2013-01-22, 21:27
Skriven av: Sanna

Givetvis är Ida klar för att åka sprint på vm.
Hennes resultat i år:
Bruksvallarna: 1
Quebec: 9
Canmore: 3
Liberec: 10

Om inte dom meriterna räcker för att bli uttagen, så blir det nog en
ganska liten svensk trupp.

Inlagd: 2013-01-22, 21:46
Skriven av: Ulf J

Jörgen: skulle vara roligt hur höra hur du motiverar att inte Ida är given och måste visa mera?? varit på pallen i år å alltid topp 10..+ fyra bra distanslopp..måste väl vara en av dom mest givna sett till resultat raden i WC..Ida har meriter från i år…

Inlagd: 2013-01-22, 21:48
Skriven av: Jossa

Ida verkar inte vara i form som det är nu. Någon sa till mig att Larsens resultat från Gällivare var från över två månader sedan och inte räknades.

Bruks är ännu tidigare (då Ida vann). Kanada-resultaten räknar jag inte riktigt, många av de bästa åkte inte över Atlanten utan sparade sig till TdS.

Återstår då tiondeplatsen i Liberec. Visst är det bra och en Ida i normalform är given men tycker inte att hon har visat det den senaste tiden.

Men hoppas givetvis att jag får fel och att Ingemarsdotter visar form nu under SM, hon är faktiskt en av mina favoriter.

Inlagd: 2013-01-22, 21:54
Skriven av: Jörgen

Jörgen: alla bästa sprint åkare var i Kanade sett till totala WC ställnigen från året före var de 8 av 10 bästa som var med i Kanada tror de var 12 av 15 bästa i totala WC från förra året som åkte i Kanada..så klassen på sprint loppen var bra…

Tycker du Pajala ska gå före som de är idag?

Inlagd: 2013-01-22, 21:57
Skriven av: Jossa

Jörgen: Du resonerar mycket märkligt. vad i alla världen gör Haag så outstanding. on har inte varit topp 10, vad jag vet inte stått på pallen, men vad jag förstår är Haag mångas favorit för att hon är glad och söt, då behöverman inte prestera, eller?

Inlagd: 2013-01-22, 22:06
Skriven av: Astrid

Jossa: Hur är Idas form idag? Se La Clusaz nyligen, över 3 minuter efter Wikén på 10 km. Över en minut efter Kyllönen på 5 km i stafetten. Och Ida brukar vara vår startkvinna i stafetten.

Om hon inte gör ett bra SM är hon då fortfarande given? Om Ida i normal form då given men det verkar inte vara så nu.

Sen missförstå mig inte – hon är normalt given och jag gillar henne men hon verkar vara helt ur form nu, typ då hon tog timeout förra säsongen (finns dock ingen tid för det nu).

Inlagd: 2013-01-22, 22:06
Skriven av: Jörgen

Astrid: Har inte sagt något om Haags utseende, du förväxlar mig nog med någon annan här. Jag dissade Haag tidigare men hon har visat en stigande formkurva denna säsong. Hon ska ha cred för det.

Inlagd: 2013-01-22, 22:07
Skriven av: Jörgen

Jörgen: titta på sprint resultaten då alla gånger topp 10 en gång på pallen + en bra sprint stafett senast…räcker de inte att vara topp 10 varje gång i WC vad är kraven då?

Inlagd: 2013-01-22, 22:13
Skriven av: Jossa

Astrid, Haag har faktiskt varit topp 10 denna säsong. Jag är helt enig med dig om att Ida borde åka VM, men det är väl ingen mening av dig att du attackerar Haag? Det är ju inte så att det står mellan Haag och Ida när det gäller VM uttagningen, utan det mest troliga är ju att båda kommer bli uttagna. Ett tillägg är ju också att Jörgen sällan tycker Haag är outstanding(vilket man inte måste tycka) men jag antar att du missade hela den diskussionen.

Inlagd: 2013-01-22, 22:13
Skriven av: Sanna

Haag är väl den som fått mest kritik hårda ord på sig här på skidpepp senaste åren..hon å Poromaa har väl varit dom två som fått mest negativt här senaste 2 åren :)

Inlagd: 2013-01-22, 22:15
Skriven av: Jossa

Sanna: En korrekt iakttagelse. Tror också att Ida blir uttagen (liksom Haag, om det nu behöver tilläggas). Är orolig för Idas form och hoppas på att hon hittar den till VM. Vill se henne i normal form och som vår starter i stafetten.

Inlagd: 2013-01-22, 22:19
Skriven av: Jörgen

Jossa: Du glömmer Kowa och MJS. Två andra kandidater till priset ”mest dissad på skidpepp. :-)

Inlagd: 2013-01-22, 22:28
Skriven av: Per

Jörgen: Jag missförstod nog dig.

Inlagd: 2013-01-22, 22:34
Skriven av: Astrid

Per: Kowa håller jag väl inte riktigt med om, det är några enstaka som drivit personliga kampanjer mot henne här?

Astrid: Det är lugnt. :)

Inlagd: 2013-01-22, 22:34
Skriven av: Jörgen

Förresten, vi tippar alltså inte SM detta år? Har för mig att vi har gjort det förut…

Inlagd: 2013-01-22, 22:53
Skriven av: toriv

Toriv: Det stämmer, vi har tippat SM tidigare. Det är Paul som är tipsgeneral nu. Skriv förslag om det i tipstråden?

Inlagd: 2013-01-22, 22:55
Skriven av: Jörgen

Apropos den gamle diskusjonen om Haag, twitter og idrettsgalla så handlet gårsdagens ”sirkus northug” om hans forhold til sponsorer og ikke-idrettsoppdrag. Ganske interressant synes jeg, også Dæhlie var med. Tydelig at for noen toppidrettsutøvere spiller slike ting en stor rolle, og episoden kan kanskje være et nytt perspektiv i den gamle debatten? Fant ikke episoden på youtube nå, men noen pleier å legge dem ut i løpet av uka.

Synes forresten at det er litt tidlig å vite om Ida er ute av form eller ikke. Vanskelige smøreforhold og et fall kan få ekstra store følger i høyden.

Inlagd: 2013-01-22, 23:01
Skriven av: Hanne

http://www.svtplay.se/klipp/977677/blomquist-finns-en-kansla-av-att-norge-i-kansliga-situationer-har-fordel

inte direkt någon pudel utav Blomman, utan han står verkligen för ”konspirationsteorin”. Bra tycker jag, då kanske det kan tas på allvar? Det är ju lite roligt att han låter som en slumpmässig svensk skidpeppare. Däremot så nämner han ju inte att Heikkinen hade en varning sedan tidigare.

Inlagd: 2013-01-22, 23:16
Skriven av: Emil

Astrid, ikke vær så firkantet.

Jeg liker Anna fordi hun er søt og positiv, Emil fordi han er morsom og dritrask på ski, Johan Olsson fordi han kan gå kanonløp og virker veldig skikkelig.

Jeg liker også Petter fordi han er så utrolig tøff i trynet samtidig som han faktisk klarer å levere varene, jeg liker Stockholm fordi den er ti ganger vakrere enn Oslo.

Jeg liker svensker også fordi dere har et fantastisk vakkert språk.

Hmm, da er det vel på tide å si god natt :-)

Inlagd: 2013-01-22, 23:41
Skriven av: Gunnar Bull

Gunnar Bull: Ja, Anna är alltid positiv, hon håller dessutom på med detta http://nyheter24.se/sport/vinterkanalen/annaochemil/2013/01/22/fast-and-female-i-falun/, detta gör att jag blir mycket positiv till henne.
God Natt!

Inlagd: 2013-01-22, 23:51
Skriven av: Astrid

Visst blir Ida uttagen till VM, självklart! men har enligt mig mycket att bevisa formässigt för att vara aktuell för en stafett. Där Bleckur-Wikén-Haag-Kalla-Larsen alla går före i dagsläget för mig.

Inlagd: 2013-01-23, 06:51
Skriven av: Göran

Startlistor för jaktstart utan uppehåll. På damsidan kör inte Kalla, Bleckur, Ida, Larsen. På herrsidan kör inte Olsson (svinkallt?) och Jönsson.
http://skidspelen.se/wp-content/uploads/2012/10/Startlista-S
M-Skiathlon.pdf

Inlagd: 2013-01-23, 07:23
Skriven av: JonasE

Ser ut att finnas live-länkar på dagens lopp i SM. Däremot inte för JVM.
http://www.fis-ski.com/uk/604/1228.html?cal_suchsector=CC&event_id=33025

Inlagd: 2013-01-23, 07:38
Skriven av: JonasE

Haha, han är rolig Blomquist. Han vet precis vad han gör. Sätter press på domaren som ett spanskt fotbollslag, det är vad han gör nu. Anklagar juryn för att vara partisk, juryn blir irriterad och tycker det är lite jobbigt och nästa gång de ska ta ett beslut (i VM?j så har dom det bak i ryggmärgen att om vi dömer till Sveriges nackdel så blir det ramaskri, om vi dömer till Sveriges fördel så slipper vi bli anklagade igen. Smart, men mycket tveksamma metoder.

Men det är klart, om Blomquist verkligen tycker så här så ska han ju stå för det. Han kanske vet saker vi andra inte vet osv.

Inlagd: 2013-01-23, 07:55
Skriven av: Gabriel

Otroligt balanserat och vettigt uttalande av Blomquist.

Inlagd: 2013-01-23, 08:22
Skriven av: Jon

Tror Juryn känt enorm press innan också, att inte stöta sig med mäktiga Norge, det är därför de inte vågat dömma lika för alla. Tycker det är bra att Blomqvist står på sig, heder åt honom, det kommer inte att ge Sverige någon fördel alls, utan förhoppningsvis en rättvisare bedömning av alla fall utan gräddfil för vissa.
Alla åkare ska vara lika mycket värda att bedömmas rättvist utan hänsyn från vilket land man kommer ifrån.

Inlagd: 2013-01-23, 08:33
Skriven av: KE

Skid SM, undrar om exempelvis Sara Lindborg blir SM drottning, är VM ändå kört för hennes del?
Tycker VM laget känns ganska klart innan, svårt att se att någon kan slå sig in på distanssidan utan det blir nog antingen Linn Sömskar eller Magdalena Pajala som kommer med som sprinters.

Inlagd: 2013-01-23, 08:39
Skriven av: KE

Nu kanske Juryn är sur på Blomqvist och nu ska Svenska åkare sättas dit extra hårt så fort en chans finns? Det är också ett scenario.

Inlagd: 2013-01-23, 08:41
Skriven av: KE

Jörgen: känns tyvärr som lite sent att dra igång tips på SM. Dessutom ligger ju Paul en del efter med rättningen, och jag antar att det inte blir bättre om vi lägger på ytterligare arbete på det.

Jag tycker Blomman var rätt tydlig redan under sändningen, men det är kanske alltid bra att förtydliga sig ytterligare. Väldigt bra att han står på sig!

Inlagd: 2013-01-23, 08:50
Skriven av: toriv

”Nu kanske Juryn är sur på Blomqvist och nu ska Svenska åkare sättas dit extra hårt så fort en chans finns?”

KE, ja visst är det ett scenario. Men det vanligaste är att en jury/domare inte reagerar på det sättet.

Om ett lag lyfter fram en fråga gång på gång så att den finns i allas bakhuvuden så kommer det laget kunna säga ”vad var det vi sa” nästa gång en tveksam situation dyker upp och de flesta andra utomstående kommer hålla med.

Jag är mycket kluven till det Blomquist gör här. Samtidigt känns det lite som när Kåmark tidigt pratade om att det var dålig stämning mellan Messi och Zlatan, att man kanske inte gör den typen av uttalanden om man inte har något mer på benen? Vilket då Kåmark i slutändan visade sig ha. Jag vet inte.

Inlagd: 2013-01-23, 08:51
Skriven av: Gabriel

Gabriel, håller med till en viss del att det blir en konstig situation, men hoppas det blir något gott utav detta.
Jag tycker det bör påtalas annars kanske det fortsätter med att särskilja vilken åkare man är i rangordningen på listan, från vilket land, hur aggresiv man är vid möte med Juryn m.m
Jag vill inte att Sverige ska ha fördel utan att det inte ska spela någon roll vem man är, som det verkar vara i dagens läge.

Inlagd: 2013-01-23, 09:08
Skriven av: KE

Vad tror ni Södergren måste visa upp på SM för att ha en sportsmössa att ta sig till VM? Räcker det att vara fjärde man på dubbeljakten om han slår Calle och har Hellner/Olsson/Richie före sig, eller måste han slå någon av dem också? Räcker det om han är fjärde man på 15 fritt och slår Richie och har Hellner/Calle/Olsson framför sig eller måste han slå någon av dem också? Och jo, jag vet att andra kommer knacka på dörren också.

Inlagd: 2013-01-23, 09:37
Skriven av: Anders

Lite underligt att dom svenska åkarna ofta blir sjuk eller har känningar. Kalla, Bleckur o Jönsson just nu.
Vad skall vi göra?

Inlagd: 2013-01-23, 09:38
Skriven av: Sten

Anders, jag tror det beror på hur loppen ser ut. En Södergren som ligger och borrar längst fram på Skiathlonen och sedan blir omspurtad på upploppet av Hellner, Richardsson och Olsson har nog större chans att komma till VM än om han sliter för att hänga med och tappar en halvminut på slutet även om han slår Richardsson och Halvarsson.

Inlagd: 2013-01-23, 09:44
Skriven av: Gabriel

ref
”Röthe hade ju gott och väl kunnat ta korridor två och sluppit allt detta strul (och hopplösa kommentarer om att det var taktiskt perfekt från den alltid så halvkorkade Sundby)”

– Å framstille Sundby som nærmest dum og i og for seg noe av det samme med de offisielle kommentarene om Petter – er litt drøyt, synes jeg. Spesielt når man får tyn for å ta opp polakkens dårlig skjulte dopbeskyldninger mot konkurrenter, ”dårlige ski” unnskyldninger og annet gnell.

Inlagd: 2013-01-23, 09:48
Skriven av: fabulator

Fabulator, ursäkta men när man säger så här: ”För mig är Lance alltid en stor hjälte” efter allt det som hänt. Då är man fan dum alltså. Det är en sak att man tycker det är helt ok att dopa sig, men det är ännu dummare att man inte förstår vilka enorma konsekvenser ett sådant uttalande kan få för Sundby själv.

Om Hellner hade sagt detsamma då hade jag aldrig mer tagit honom på allvar, så mycket kan jag säga.

Inlagd: 2013-01-23, 09:56
Skriven av: Gabriel

Södergren ja vad ska han prestera.. bra lopp men inga super lopp tror jag krävs..visa lite positiva tecken tror jag kan räcka..vi ska inte underskatta hans erfarenhet rutin från mästerskap man vara nyttig att ha med bara för den skull..

Inlagd: 2013-01-23, 09:59
Skriven av: jossa

Ska Södergren till VM ska han först och främst slå Nelson och Eriksson. Sen måste han nog ställa av Halfvarsson så pass mycket att han vilas på VM och kör sprintstafett dagen efter. Hellner slår han inte och Richie är han efter på rankingen även om han slår honom. Olsson kör inte.

Lindborg har nog en chans på framförallt tremilen, tillsammans med Kalla, Wikén och Bleckur. Är främst mot Haag hon går. Problemet är att det inte är några klassiska distanslopp kvar innan VM.

Inlagd: 2013-01-23, 10:17
Skriven av: JonasE

0 grader Fahrenheit i Falun i morse, det är kallt (-17C). Väldigt tunnt damfält med fler som saknas än är med. Bakom Kalla och Wikén står nog VM-platserna mellan Haag, Bleckur och Larsen främst. Två saknas.

Inlagd: 2013-01-23, 10:27
Skriven av: JonasE

Egentlig er det en ganske god ting at Sundby tror at doping er som å skru på en knapp som gir deg et visst prosentdel bedre kapasitet, tyder på at han vet fryktelig lite doping. Å det er jo ikke som han kan sette seg inn i det ordentlig, uten å kaste mistanke på seg selv.

Å kalle ham dum, Røthe slem, Northug djevlen selv, og samtidig reagere på det samme om Kowa (som jo også har snakket pent om Armstrong) er uansett hyklersk og ufint. Like regler bør gjelde synes jeg, men om vi først skal begynne å diffrensiere så har vel Kowa fortjent langt mer dritt enn Sundby?

Inlagd: 2013-01-23, 10:29
Skriven av: Hanne

Ny dopingskandal i Finland. Står
I Expressen. Visserligen hockey, men ändå.

Inlagd: 2013-01-23, 10:36
Skriven av: Gitt

Oskar: Håller med JonasE. Kan du inte lägga upp en SM-tråd? Om du inte hinner så kan du väl bara ge någon betrodd skidpeppare som kan wordpress rätt att skriva bloggposter?

Inlagd: 2013-01-23, 10:38
Skriven av: Per

I dette intervjuet i Sport Express fra 23 januar snakker Elena Välbe litt om det russiske stafettlaget. og annet.
http://www.sport-express.ru/newspaper/2013-01-22/7_1/?view=page

Om Legkov sier hun at han er en hyggelig fyr som det er lett å komme i kontakt med, men at hun er redd han blir for nærvøs i avgjørende situasjoner. Derfor vil hun unngå å ha ham på stafettlaget, i hvert fall på siste etappe. Derimot var Ilyas fall rett før mål et rent uhell i motsetning til Bessmertnyk som viste hvordan man ikke skal fullføre løpet, i følge den russiske sjefen.
Peter Sedov er ute for sesongen etter mer trøbbel med hjertet. Han er nå operert, men vil ikke konkurrere på øverste nivå enda.

Inlagd: 2013-01-23, 10:40
Skriven av: Rastjapa

Forresten, inget internett på de russiske løperne i Sotsji. Det ville Välbe selv sørge for. Legkov hadde vist vært ltt for pratsom på sin blog. Vi får håpe for Anna og Diggins, at de to i hvert fall kan få blogge

Inlagd: 2013-01-23, 10:43
Skriven av: Rastjapa

Hanne, helt rätt. Kowalczyk är lika knalldum i huvudet hon. Det finns väl ingen som har sagt något annat?

Vissa har dock svårt att hålla isär Kowalczyks prestationer som skidåkare och hennes korkade utspel och försöker tillskriva henne dåliga egenskaper som skidåkare som hon i verkligheten inte har.

”Egentlig er det en ganske god ting at Sundby tror at doping er som å skru på en knapp som gir deg et visst prosentdel bedre kapasitet”

Det är ju precis så det är, i rätt sammanhang. Efter 9 etapper i TdF när kroppen börjar säga ifrån ordentligt och det inte hjälper hur mycket du sover, äter eller ligger med sockerlösning i dropp. Får du en skjuts med nytt fräscht blod, en liten shot testosteron och lite EPO så är du en ny människa igen.

Sen, Hanne, så kan man ju vända på det och säga att ni norrmän inte verkar tycka att det är så farligt när Sundby uttalar sig positivt om Armstrong, medan ni tycker att Kowalczyk är djävulen själv så fort hon säger något.

Inlagd: 2013-01-23, 10:46
Skriven av: Gabriel

Gabriel, ikke sånn jeg mente det om prosenttillegget. Poenget mitt er at ulike mennesker reagerer ikke likt på doping, det er ikke sånn at alle blir f. eks 10 % bedre av doping. Det handler om hvilke stoffer man tar, hvor mye hvilke ressurser man har tilgang på og hvor bra man reagerer på det. Så Sundbys utspill (og det han bygger sitt forsvar av Armstrong på) om at Armstrong var best uansett, siden alle de andre jo også dopet seg vitner om liten kunnskap om doping. Nå er kanskje ikke Sundby verdens smarteste mann, men det det blir trukket så ekstremt langt her, helt uten at noen velger å slå ned på det.

At vi nordmenn her inne ikke synes det er så farlig det Sundby sa, har du nok heller ingen dekning for. Går du gjennom gamle tråder, så vil du finne mye kritikk blant annet fra meg, mye mer enn jeg har skrevet om f.eks Kowa. Jeg er uansett lei av all kritikken mot Kowa også. Det er først og fremst hykleriet rundt det jeg reagerer på. Med Kowa må alt tones ned, mens Sundby (og nå Røthe) er tydeligvis fritt vilt.

Kowa, vil aldri kunne lese det som står her inne, men det kan det jo tenkes Martin eller hans familie gjør. Nå vet jeg ikke om det faktisk er Sundbys søster som har skrevet i denne vgd-tråden, men den gir i hvert fall et lite bilde av hvordan det kan være å lese så mye dritt om de man er glad i.

http://vgd.no/sport/vintersport/tema/1626428/tittel/nm-paa-ski-i-nordiske-grener-paa-steinkjer-2011/side/21

Inlagd: 2013-01-23, 11:33
Skriven av: Hanne

Märkligt resonemang ang VM-laget. Självfallet är Ida given! Varför var de då alls och rekade VM-sprintbanan i Val di Fiemme på vägen från Seiser Alm?

http://www.idaingemarsdotter.se/blogg/mot-tjeckien

Inlagd: 2013-01-23, 11:34
Skriven av: Aliide

”Jeg er uansett lei av all kritikken mot Kowa også. Det er først og fremst hykleriet rundt det jeg reagerer på. Med Kowa må alt tones ned, mens Sundby (og nå Røthe) er tydeligvis fritt vilt.”

Själv är jag trött på norrmäns hyckleri kring Kowalczyk. Polackkärringen som får skit för att hon klagar på närgångna kameror under världscupen, men när Björgen och framför allt Johaug klagade på det för något år sedan så var det synd om henne och finniga norska pojkar och gubbsjuka män ville trösta den lilla utsatta flickan. Apropå att du länkar till VGD…

Att Kowa aldrig kommer läsa här men eventuellt norrmäns släktingar gör det är ett pissargument.

Det har väl inte undgått någon att polacker läser överallt med hjälp av översättare? Bara att kolla NRK- eller VG-artiklar så varför skulle inte sådant komma fram till polskan?

Inlagd: 2013-01-23, 11:46
Skriven av: Ramaskri

Jaha, vad ska man säga om det här loppet då. Mycket bra av Wikén naturligtvis, svårt att värdera vad det kan vara värt internationellt sett när inte Kalla var med. Haag 1.41 efter, ytterligare ett stort frågetecken för hennes form.

Kul att Britta tar bronset, men det räcker inte för att åka till VM i min bok.

Inlagd: 2013-01-23, 11:49
Skriven av: Gabriel

Ok, Blomman gir seg ikke men kan heller ikke dokumentere noe som helst. Greit, da må han fjernes fra TV-boksen, det bør FIS stille krav om. Vi kan ikke ha kommentatorer som lyver. Og det verste av alt er at det ser ut som om svenskene går på løynene hans. Om han ikke blir fjernet asap bør Sverige miste retten til å vise langrenn på TV.

Inlagd: 2013-01-23, 11:53
Skriven av: Neithiri

Neithiri, ställ nu bongen åt sidan ett tag….

Inlagd: 2013-01-23, 11:56
Skriven av: Adrian

Tror Wikéns lopp var ett mycket bra lopp med internationella mått mätt. Vilket tryck hon hade! Haag, tja, hon kämpar fortfarande. Dock ska man komma ihåg att med den kylan och med hennes astma kan det funnits sådana faktorer som påverkade hennes insats. Britta är ju alltid Britta, men det känns långt ifrån självklart att skicka henne till VM trots allt. Gräfnings gjorde ju en charmant första del men dog sedan helt. Jag vill att Wikén åker DP i VM, hon kan bli bästa svenska, med topp fem chans!

Vad tyckte ni om banorna? Såg grymt tungt ut, inte ofta man ser ettans växel på en vanlig världscupsbana. Utfrsbackarna får vi nog bedöma efter herrarnas lopp, men de såg inte alls lika avskräckande ut som tidigare sagt. Upploppet och in mot stadion såg bra mycket bättre ut nu, men väldans mycket kurvor och ganska trångt. Hur som helst en avslutning som lutar åt långspurt där man kanske kan åstadkomma något innan upploppet.

Inlagd: 2013-01-23, 11:58
Skriven av: Anders

Bra gjort av Wikén, men Haag hade naturligtvis inte blivit tvåa om de som var sjuka idag eller stod över skulle åkt. Måste inte hon också göra bättre ifrån sig om hon ska på VM? Vi kanske inte har så många att skicka, det är ju några lopp kvar.

Inlagd: 2013-01-23, 11:59
Skriven av: Astrid

For alt jeg vet så KAN Blomman (og mange svensker) ha rett i at nordmenn får mindre straff enn alle andre. Men jeg synes argumentene hans er syltynne.

Å påstå vise til sekundstraffen som Legkov fikk under TdS og påstå at ”ingen nordmann ville blitt straffet der” er ikke noe argument alls.

Det eneste som er fakta, er at mange svensker mener at nordmenn slipper billig unna, mens nordmenn (og flere i FIS) mener at svenskene er de som syter og klager mest.

Kanskje begge parter har rett? En ting er ihvertfall sikkert, og det er at når vi TROR på en teori, så tar vi til oss hver gang teorien stemmer, men glemmer det hver gang teorien ikke stemmer.

Inlagd: 2013-01-23, 12:02
Skriven av: Gunnar Bull

Neithiri: Sök hjälp, eller flytta till Nordkorea.

Inlagd: 2013-01-23, 12:02
Skriven av: X-et

Adrian: I helvete heller, en kommentator som farer meg regelrette løyner i beste TV-tid skal selvsagt fjernes. Du ser jo allerede her på bloggen hvor mange som allerede er lurt til å tro at Norge får fordeler fremfor andre land av FIS. Man kan jo bare tenke seg hva gud og hvermansen hjemme i sofaen i de tusen hjem i Sverige tror når Blomman går amok med løynene sine.

Inlagd: 2013-01-23, 12:05
Skriven av: Neithiri

X-et: Å bli nabo med deg? Nei takk.

Inlagd: 2013-01-23, 12:07
Skriven av: Neithiri

Ja Wikén åker fantastiskt fint, speciellt skate. Lätt som en fjäder på snön och stark i överkroppen. Mycket spännande att se hur långt det kan räcka i VM om hon kan konservera den här formen. Hoppas hon inte blir sjuk nu bara, det är lätt hänt när man är i sån här galen form.

Banorna är ju väldigt utslagsgivande. Frågan är om det är tillräckligt för att splittra herrklungan på VC och VM? En liten hint får vi väl under herrarnas lopp idag.

Inlagd: 2013-01-23, 12:07
Skriven av: Gabriel

Nu är inte Blomman någon gud som vi svenskar lyssnar på. Vi kan tänka själva.

Inlagd: 2013-01-23, 12:07
Skriven av: Anders

Anders: Det ser unektelig ut som om du tar feil, dere tror jo på tullingen her inne.

Inlagd: 2013-01-23, 12:08
Skriven av: Neithiri

Neithiri, kanske fängelsestraff för Blomman? Vatten och bröd i 25 år.

Inlagd: 2013-01-23, 12:09
Skriven av: Gabriel

vilket imponerande lopp av Wiken..krossar Haag som ändå presterat mellan 10-23 väl i WC loppen är mycket bra…Haag har ännu en bra bit fram till något som kan lika hennes bästa form men ändå helt given i en VM trupp..dom andra tjejerna då…stabila lopp helt klart sett till dras kapacitet inte något mera.. Maria G klassiska del var positivt att se..

Inlagd: 2013-01-23, 12:10
Skriven av: jossa

Neithiri – läs vad jag skrivit tidigare. Dra inte alla svenskar över en kam.

Inlagd: 2013-01-23, 12:11
Skriven av: Anders

Ramaskri skrev:
”Själv är jag trött på norrmäns hyckleri kring Kowalczyk. Polackkärringen som får skit för att hon klagar på närgångna kameror under världscupen, men när Björgen och framför allt Johaug klagade på det för något år sedan så var det synd om henne och finniga norska pojkar och gubbsjuka män ville trösta den lilla utsatta flickan”

Det er ikke noe ”hykleri”. Hverken de norske eller utlandske kvinnene klager på alt og alle når de ikke vinner.

Dessuten var ikke polakken halvnaken når kamera foukserte på henne. Den kritikken var vel dessuten rettet mot hennes egne landsmenn.

Kan ikke folk bare slutte med å skylde på alt og alle når løperne deres ikke vinner? Fortsetter det slik, så står det svenske soldater stilt opp langs med hele norskegrensa etter VM :)

Inlagd: 2013-01-23, 12:31
Skriven av: fabulator

Brutalt lopp av Wiken! Av det jag hann se tyckte jag banorna såg roliga och utslagsgivande ut. Den del som var riktigt brant var ju också relativt kort. Knappast ngn final climb-kopia.

Inlagd: 2013-01-23, 12:33
Skriven av: Per

”Kan ikke folk bare slutte med å skylde på alt og alle når løperne deres ikke vinner? ”

Precis, sluta gnäll på att det är lössnö på upploppet när ni förlorar en spurt.

Inlagd: 2013-01-23, 12:37
Skriven av: Gabriel

Haags lopp tror jag inte vi ska dra några slutsatser från. Efter att hon släppt Wikén och hakat av Gräfning verkade hon mest åka och bevaka sin andraplats.

Inlagd: 2013-01-23, 12:39
Skriven av: AndersH

Anders H, ja man kan tolka allt som man vill, men jag tror inte Haag vill vara nästan 2 minuter efter Wikén i mål.

Inlagd: 2013-01-23, 12:41
Skriven av: Astrid

Neithiri,Sanningen gör ont ibland.

Inlagd: 2013-01-23, 12:43
Skriven av: KE

Det ser riktigt tungt ut uppför. Och sedan dessa utförskörningar som visserligen inte ser så tuffa ut som jag trodde de skulle vara. Men en tanke som jag inte kan släppa, är denna bana till Kallas fördel med tanke på hennes vurpor.

Inlagd: 2013-01-23, 13:10
Skriven av: Fru Ketchup

Tror Kalla kommer sköta utförskörningarna helt ok, brukar ju inte vara särskilt trångt i damloppen heller.

Vad har hänt med Halfvarson?

Inlagd: 2013-01-23, 13:13
Skriven av: toriv

Jag fattade inte heller vad som hände med Halfvarson?

Bra av Södergren så här långt!

Inlagd: 2013-01-23, 13:15
Skriven av: Gabriel

Han var liten sliten och det i kombination med kylan gjorde att han avstod (om jag hörde rätt i början av loppet).

Inlagd: 2013-01-23, 13:16
Skriven av: Fru Ketchup

Men visst var Kalle med i början av loppet?

Inlagd: 2013-01-23, 13:18
Skriven av: Gabriel

Fördel Södergren såhär långt!

Inlagd: 2013-01-23, 13:19
Skriven av: Emil

Gabriel: Nej, Calle strök sig innan start, men kommentatorerna hade inte koll på det.

Inlagd: 2013-01-23, 13:26
Skriven av: Cliff

Cliff: tack!

Kul att se Richardsson!

Inlagd: 2013-01-23, 13:26
Skriven av: toriv

Neithiri:
”Om han ikke blir fjernet asap bør Sverige miste retten til å vise langrenn på TV.”

Hur blir det då med Norges TV-rättigheter? Alsgaard konstaterade ju också under TdS förra året att Northug blev favoriserad av FIS-juryn.

Inlagd: 2013-01-23, 13:26
Skriven av: SweTor

Cliff, tack för det!

Inlagd: 2013-01-23, 13:27
Skriven av: Gabriel

SweTor:
Alsgaard är ju norsk, och står därmed över sånt som ”bestraffningar”.

Inlagd: 2013-01-23, 13:34
Skriven av: AndersH

Tror Södergren åker in sig i VM-laget här.

Inlagd: 2013-01-23, 13:44
Skriven av: Gabriel

Hade gärna sett att Södergren hängde på lite längre. Han fick släppa nerför efter 2 mil…

Inlagd: 2013-01-23, 13:54
Skriven av: Adrian

ja det blev en lucka där som han inte kunde täppa till. Luckan växte dock inte så mycket under sista milen. Man vill ju ändå ha med Södergren på femmilen!

Inlagd: 2013-01-23, 14:15
Skriven av: Emil

Nethiri>> jag tycker DU borde fjärnas från från skidpepp som tycker det är skäl för uppsägning för att man har en bestämd åsikt.

Inlagd: 2013-01-23, 14:23
Skriven av: Jensa

Kul för Löken, kändes ändå som det gick ganska fort. Hans klassiska åkning såg finare ut än på länge. Synd att inte Calle eller Johan startade som amn fick en direkt jämförelse. Men han tar över som första reserv, framför Jensa och Nelson.

Inlagd: 2013-01-23, 14:23
Skriven av: Anders

fabulator:

Så du tycker att kritken mot Kowalczyk är balanserad? Jag kan bara tänka mig vad mycket skit som skulle vädras från norskt håll om hon tog en harmlös Röthemanöver mot en norska.

Inlagd: 2013-01-23, 14:23
Skriven av: Ramaskri

Liten forskjell på å hevde at de beste får en fordel som var det Alsgaard gjorde, og å langt på vei anklage Norge og FIS for korrupsjon.

Det værste er at Blomman ikke har peiling i det hele tatt. Å påstå at man ikke ville disket en norsk utøver føles rart når jo Skofterud ble disket fra hele touren for skøyting i 2010. Richardsson fikk tross alt lov til å fortsette, selv om også hans straff var altfor streng. Diskingen var egentlig grei nok, selv om det var mange andre som gjorde nesten akkurat det samme, og ikke ble straffet i det hele tatt. Det samme skjedde for Manificat i Falun, og det var der reglen om at den som burde ha blitt disket (Richardsson året etter) skulle få den dårligste tiden pluss ett sekund kom fra.

Han, som mange andre her, lager seg sitt eget lille bilde av hva sannheten er, og hopper glatt over alt som ikke passer inn.

Inlagd: 2013-01-23, 14:26
Skriven av: Hanne

Nethiri, ska man alltid ge igen dubbelt hela tiden? Är det något Norskt särdrag?

Inlagd: 2013-01-23, 14:35
Skriven av: KE

Visst är det skönt att vi kan säga fram vår åsikt utan att hamna i gruvhålen i norrland trots att man har god lust ibland att sända iväg dom som inte delar ens egen åsikt

Inlagd: 2013-01-23, 14:36
Skriven av: KnutG

Bara en fråga, handen på hjärtat. Tror ni att Northug hade fått 6-7 minuters tillägg, eller hur mycket det nu var om han gjort exakt samma manöver som Richardsson i exakt samma lopp fast i just den position som han hade i totaltouren för stunden?

Inlagd: 2013-01-23, 14:37
Skriven av: Ramaskri

”man vill ju ändå ha med södergren på femmilen”..Helt enig..VM-femmilen trenger selvfølgelig haren, Sødergren..;)

Inlagd: 2013-01-23, 14:41
Skriven av: tolsrav

Nei, det tror jeg ikke, det ville ødelagt alt for mye for touren som tv-arrangement, så det hadde nok de hadde turt. Men jeg tror ikke at Cologna, Hellner eller noen andre i toppstriden heller ville fått en slik straff, mens Dyrhaug, Røthe eller andre ”anonyme” nordmenn gjerne kunne ha fått det.

Et problem helt klart, men kanskje ikke akkurat det samme problemet som Blomman har ”diktet opp”.

Inlagd: 2013-01-23, 14:41
Skriven av: Hanne

Ramaskri: aldrig att han fått.. hade Kowa gjort samma sak mot Björgen hade hon blivit diskad…har inget belägg var de bara vad jag tror..sedan har ju Kowa blvit diskad för samma sak som Röthe gjort så helt otroligt skulle de inte vara..

Inlagd: 2013-01-23, 14:41
Skriven av: Jossa

Ramaskri: Nei, jeg tror verken Northug, Hellner, Cologna eller noen andre som lå helt i tet ville fått samme straffen.

Inlagd: 2013-01-23, 14:42
Skriven av: Gunnar Bull

Hanne:

Ok, jag undrar bara och jag tror inte heller Cologna åkt på det straffet.

Men tror ni att Cologna, Hellner eller Legkov hade fått något straff om de gjort exakt samma manöver som Northug med ena skidan innanför granruskan som sedan resulterade i seger i loppet? Eller hade de också klarat sig?

Personligen tycker jag att det var ungefär lika allvarligt som Legkovs märkliga upplopp i årets tour. Det största problemet tycker jag dock inte är om Norge eventuellt har fördel utan den horribla inkonsekvensen som mer eller mindre är sanning.

Inlagd: 2013-01-23, 14:50
Skriven av: Ramaskri

Inte illa: http://www.expressen.se/sport/vintersport/norska-hybrisen-tror-pa-15-vm-guld-i-vinter/

Inlagd: 2013-01-23, 14:51
Skriven av: Astrid

Jag har följt längdskidor både på tv och på plats i över 30 år och har en stor favort bland damerna Kowalczyk det är en fröjd att se henne ånga på i spåren.Hur hon sen är privat det hör inte hitkanske det inte är så dåligt att bli skickad till
gruvhålen i Norrland tjänar bra med pengar där.

Inlagd: 2013-01-23, 14:52
Skriven av: vintersportare

KnutG: vad är felet med norrland nu då? :)

Inlagd: 2013-01-23, 14:55
Skriven av: Jossa

Otroligt vad detta staffett-upplopp har engagerat alla-Kul!
Personligen tycker jag det hela är ganska glasklart.
Hellner hade själv möjlighet att påverka avslutningen i detta lopp.
Låg och åkte med o drog knappt en meter
(ett riktigt Nortugh-lopp :)
Sen borde han insett att det var bäst att komma in först in på upploppet. Men
det gjorde han nu inte? Även om han verkade ha mycket krafter kvar på slutet?!
Kändes nästan pinsamt när man såg att Hellner satt fast i ”fällan” där på upploppet.

Har varit mycket taktiska missar så här på sistone inte minst i sprinten i TDS.
Är detta inget som ledningen går igenom med de tävlande.
Tycker Norge sällan gör dessa misstag. Så det kan nog vara läge att jobba lite mer med den biten.
Eller vad tycker Ni andra?

Inlagd: 2013-01-23, 14:55
Skriven av: Guten

Gunnar Bull och Hanne: Precis! Kan köpa att det känts som vissa beslut varit en smula politiska, men just att detta skulle vara riktat mot Norge är ju att ha lite kort minne.
Med tanke på ovanstående kan jag till viss del förstå vart Blomqvists känsla kommer ifrån, men tycker han ska vara mycket, mycket mer försiktig med att dra så stora slutsatser. Tror att en del i det här är att han kanske inte riktigt förstår att han delvis är en journalist också, inte bara ”professionell skidintresserad”.

Nethiri: Tycker du överdriver, Sverige förbjudas från att sända längdskidor!? Ta dig inte ner till KE och Astrids nivå, där vill du ändå inte vara.

Inlagd: 2013-01-23, 15:06
Skriven av: minior

minior: Vad har jag gjort?

Inlagd: 2013-01-23, 15:07
Skriven av: Astrid

Astrid, tipset med 15 gull er ikke utenkelig. Jeg tror kanskje ikke Bjørgen klarer å ta alle gullene, ei heller Emil Hegle Svendsen. Men så tror jeg at det kan bli minst et gull i Hopp, samt minst ett gull i Kombinert.

Inlagd: 2013-01-23, 15:10
Skriven av: Tor

Jossa; Född och uppväxt i norr bedömer jag att gruvhålen där vore ett alternativ för oliktänkande

Inlagd: 2013-01-23, 15:12
Skriven av: KnutG

Kan hålla med om att Norge är ”experter” att utnyttja allt som går i gränslandet av det tillåtna.

Det var säkert ingen slump att Skofterud skejtade ikapp exempelvis i stafetten, det hade säkert lagledningen gått igenom med henne innan som ett scenario utifall om hon skulle tappa på sin sträcka, mycket väl medvetna om att juryn inte vågar göra något i en stafett mot Norge?
Räcker säkert långt och vara högljud och offensiv i ett eventuellt möte med juryn.

Inlagd: 2013-01-23, 15:14
Skriven av: KE

Tor: Vi får väl se, hoppas på fler guld till Sverige än 1 längd VM. Wikén kanske gör något, liksom Kalla och Ingemarsdotter, Johan Olsson, Marcus Hellner eller Ricjhardsson. Vi har väl mer än en guldchans, alltså inte bara Emils guldchans, som det tycks i norska pressen. Vi får vänta och se.

Inlagd: 2013-01-23, 15:16
Skriven av: Astrid

Nya banan då? Mördarbacken är ännu mer mördarbacke, dock är det inte VM-åkare vi såg som gick upp så det blir nog bra. Utförsåkningen tycker jag också var okej, långt långt långt bättre än den förra långa långa långa raksträckan där en grupp kunde ta in jätte jätte jätte mycket tid på en ensam åkare. Spurten blev lite kort dock och stökig dock, framförallt på herrsidan om det kommer 20 åkare i den hastigheten. Men bättre än förra banan tycker jag. När masskracherna kommer till världscupsavslutning har jag nog ändrat mig.

VM-lagen blev man inte klokare om. Wikén var redan säker och Haag mot Bleckur, Larsen och Ida fick vi inte se. Däremot försvann Lindborg från skiatlon. Möjligen att hon platsar i tremilen om några avstår, men när ska hon bevisa det?

Halfvarsson var den jag helst ville se och därför var det oerhört trist att se en vit dräkt till vänster på startlinjen där han skulle stått. Södergrens lopp tar honom trots allt inte förbi Calle, eftersom Södergrens spurt gör att han måste åka bättre än de andra, inte nästan lika bra. Eriksson som vanligt i januari-form medan Nelson inte fick till det. Södergrens chans till VM-lopp blir om Calle stryker sig på tremilen eller femmilen. Och så är 15 fritt kvar.

Stafetter imorgon. Piteå (Eriksson, Pajala, Öberg) körde bäst idag. Åsarna(Ida, Wiken, Svensson), Mora (Haag, Svensson, Seppas) och Falun (Lindborg, Gräfnings, Larsson) är andra pallkandidater.

Hudiksvall (Rickardsson, Södergren, Jonsson) storfavoriter då Åsarna (Nelson, Söderhielm, Peterson) saknar Johan Olsson. Dessutom Mora (Jönsson, Johansson, Frisk) på pallen kanske. Och några till.

*OBS Åkarna står inte i den ordning de kommer åka, de brar rabblas upp.

Inlagd: 2013-01-23, 15:18
Skriven av: JonasE

Ramaskri..”men tror ni att cologna, hellner eller legkov hade fått någon straff om de gjort exakt samma manöver som northug”..Nei ikke Cologna og Legkov..Men, Hellner hadde blitt disket + han i tillegg måtte ha slått over neste distanse…:)

Inlagd: 2013-01-23, 15:21
Skriven av: tolsrav

Alltså. Du måste ju vara ett troll? Tänkte först att du gillar att skoja ibland men du har ju inte skrivit ett enda seriöst inlägg på denna sida.

Inlagd: 2013-01-23, 15:22
Skriven av: Ramaskri

Ramaskri, med den samme juryen tror jeg de hadde klart seg ja, i hvert fall Cologna som nok er en god del viktigere for FIS enn vanlige nordmenn, svensker og russere. Northug er kanskje også litt ekstra spesiell siden han generer så ekstremt mye oppmerksomhet.

Når det gjelder Legkov, så tror jeg faktisk at juryen prøvde å gi en så liten straff, og at de nok hadde disket ham helt om dette hadde vært et enkeltrenn. Jeg synes i hvert fall det var mye grovere enn det Northug gjorde på langløpet ifjor, selv om det kanskje ikke var like bevisst. Men helst hadde jeg sett at de fikk samme straff her alikevel.

For jeg er enig i at det er et problem at man behandles forskjellig, og at juryene er inkonsekvente. Men jeg tror ikke at man bare kan knipse med fingrene og bestemme at alle skal behandles likt, det vil alltid være tviltilfeller. Litt av problemet for meg med Blommans unyanserte fremstilling, er at jeg tror det føles så feilaktig og urettferdig for FIS at de i stedet for å ta til seg det de kanskje kan forbedre seg på bare avfeier hele greia som Tull. Og ærlig talt skjønner jeg dem godt. Blomman har vært en idiot i forhold til dette.

Inlagd: 2013-01-23, 15:24
Skriven av: Hanne

minior: Vad har varit på låg nivå så kanske jag kan bättra mig?
Föresten så lägger jag ner för alltid att skriva på skidpepp.
Tack för att jag fick skriva ett tag här i forumet.
Lycka till alla andra.
Det har varit kul att läsa alla inlägg.

Inlagd: 2013-01-23, 15:26
Skriven av: KE

Astrid: Tyckte du drev på något som närmast liknar norgehat i tråden ”Uttagna till La Clusaz”. Läste igenom dina inlägg nu, och du slutade väl ganska snabbt, så jag var väl hård, förlåt för det. KE kommenterar bäst sig själv.

Inlagd: 2013-01-23, 15:27
Skriven av: minior

Hanne:

Bra inlägg, jag är i stort enig med dig.

Inlagd: 2013-01-23, 15:27
Skriven av: Ramaskri

Hanne: Att du tycker det Legkov gjorde var värre än Northugs manöver visar nog mest att du har lika norska glasögon som jag, och många med mig, har svenska=)

Inlagd: 2013-01-23, 15:30
Skriven av: minior

… men håller med, samma straff hade varit lämpligt.

Inlagd: 2013-01-23, 15:31
Skriven av: minior

Veldig godt innlegg, Hanne. Og enig i at Cologna nok er enda viktigere for FIS enn Petter.

Hadde Petter vært viktigst så ville TdS sett helt annerledes ut :-)

Inlagd: 2013-01-23, 15:39
Skriven av: Gunnar Bull

Wikén krossade allt motstånd i dag. Mycket bra.Blir kul att se henne i VM.
Hellener och Richardss on hade en härlig duell. Men där finns nog lite till att ta av. hellner sa ju oxå att det inte hade varit så lätt.

Inlagd: 2013-01-23, 15:44
Skriven av: Sten

Ja minior, jeg ser utvilsomt alt med norske briller. Jeg har vel sagt en gang at jeg ikke tror det er mulig å se noen uten å være farget av hvor vi kommer fra.

Jeg er faktisk storfan av Legkov også, men synes at når det han gjorde går så utover Angerer blir det grovere, mens Northug bare vinner selv han forandrer ellers ikke resultatet. Men men, ikke så nøye egentlig, det var det andre som var poenget.

Inlagd: 2013-01-23, 16:00
Skriven av: Hanne

Hanne: ”Når det gjelder Legkov, så tror jeg faktisk at juryen prøvde å gi en så liten straff, og at de nok hadde disket ham helt om dette hadde vært et enkeltrenn. Jeg synes i hvert fall det var mye grovere enn det Northug gjorde på langløpet ifjor, selv om det kanskje ikke var like bevisst. Men helst hadde jeg sett at de fikk samme straff her alikevel.”

Menar du Legkovs spurt i TDS när han var mellan spåren? Skojar du? Han var ju före och blev sedan ikappspurtad av Angerer. Hade ingen fördel alls av att ligga mellan spåren. Petter åkte om utanför granruskorna och fick massor av bonussekunder tack vare tilltaget. Jag har också väldigt svårt att tänka mig att han inte hade i åtanke att juryn knappas skulle våga straffa Honom med stort H.

Inlagd: 2013-01-23, 16:09
Skriven av: Jon

Snälla Oskar, Jörgen, Martin Paulinho eller nån annan, kan vi få en SM-tråd att diskutera skidåkning i. Det beöver bara vara en rubrik ”SM”. Orkar inte med allt att läsa allt hatsnack längre.

Inlagd: 2013-01-23, 16:19
Skriven av: JonasE

Hanne: är de grovt fel att komma först in på upploppet och välja korridor först? varför ska han straffas ?

Inlagd: 2013-01-23, 16:20
Skriven av: Jossa

Fordi han ikke velger korridor og dermed ødelegger for minst en annen, og egentlig to. Utrolig dumt for Angerer som nok kunne klart en pallplass om Legkov hadde oppført seg annerledes. Jeg ser det som litt av det samme som det Northug gjør da han gikk sikksakk.

Kan ikke forestille meg at det hadde blitt klassifisert ”som ikke grovt” om Røthe i stedet for å velge det borterste sporet hadde valgt å ligge midt i mellom de to sporene så han sperret både for Hellner og for Tsjekkeren (han kunne jo hatt høyere fart han og).

Jeg tror overhodet ikke dette var Legkovs intensjon, men hvor snill (eller slem) jeg eller juryen tror en løper er kan ikke spille en rolle, det må være hva som faktisk skjer som bedømmes.

Inlagd: 2013-01-23, 16:30
Skriven av: Hanne

Hanne: han väjer ju korridor först in som han är står ingenting i regler att när man väljer korridor att man måste åka i spåret? först in får välja först de var Legkov..

Inlagd: 2013-01-23, 16:38
Skriven av: Jossa

Vel, jeg mener at når han går der han går, så blir det det samme som at han velger to spor, og derfor er det grovt.

Uansett så er det som sagt ikke så fryktelig viktig for mitt poeng, nemlig at Blomman er på ville veier, og trekker den sluttning han vil utifra noen få utvalgte episoder. Jeg tviler ekstremt sterkt på at de 15 s(egentlig 30) ble gitt for å være en fordel for Northug og Norge. Hadde de ønsket det ville de ha laget en helt annen tour i utgangspunktet.

Inlagd: 2013-01-23, 16:46
Skriven av: Hanne

Hanne, jag håller med dig i mycket du skriver men jag håller inte med om att FIS gjorde rätt i bemötandet av Blommans kritik. De får tycka att han är en hur stor idiot de vill, men deras bemötande av kritiken är fortfarande allt annat än professionell. De hade kunnat försökt vara den större ¨personen¨ i den här situationen. Men vad gör de istället? De börjar gnälla på den svenska landslagsledningen som inte alls har med saken att göra. Jag tycker att hela situationen vittnar om att de är trötta på den svenska landslagsledningen och jag hoppas att det inte medför några negativa effekter i bedömningen av svenska åkare.

Nej, mitt intryck är att FIS har mycket att jobba på hur ett förbund uttrycker sig, det var deras val om de ville uttala sig om Blomman eller inte. Men då när de valde att göra det kan man väl kräva mer av ett förbund än att ¨sjunka¨ till blommans nivå.

Inlagd: 2013-01-23, 16:48
Skriven av: Sanna

Æsj klipp og lim går aldri bra for meg, i første avsnitt fallt en masse ut;

Vel, jeg mener at når han går der han går, og på den måten han går (sklir hele tiden inn i de andres spor) så blir det det samme som at han velger to spor, og derfor er det grovt.

Inlagd: 2013-01-23, 16:49
Skriven av: Hanne

Sanna: deras bemötande av Blomman kritik är pinsamt..nästan så dom känner sig träffade av de..varför ska dom ens behöva bemöta hans kritik…hade svenska landslagsledningen gett kritik då kan dom bemöta de men tveksamt om man ska börja uttala sig om en kommentator gör de..

Inlagd: 2013-01-23, 16:55
Skriven av: Jossa

Sanna, jeg er delvis enig. Fis burde absolutt opptrådt bedre, men samtidig er det jo mennesker som blir anklaget for noe såpass grovt, så blir det vanskelig å reagere helt riktig. Hadde jeg vært Thomas Granlund (det svenske jurymedlemmet, på i Oberhof og Gäellivare) hadde jeg vært rimelig forbanna nå.

Også den svenske landslagsledelsen bør skjerpe seg synes jeg, deres stadige hint i samme retning har for lengst gått over streken. Som jeg alltid sier, de må begynne å se på sitt eget opplegg etter årsaken til at resultatene ikke alltid er som de ønsker seg, i stedet for å skylde på alle andre.

Inlagd: 2013-01-23, 16:57
Skriven av: Hanne

Jossa..”först in får välja först de var legkov”..Helt presis..Det samme skjedde på stafetten på søndag, Røthe var klart først inn – ergo, hans korridorvalg var helt korrekt.

Inlagd: 2013-01-23, 16:57
Skriven av: tolsrav

*Oberstdorf ikke Oberhof.

Inlagd: 2013-01-23, 16:59
Skriven av: Hanne

Hanne: Legkov först in får välja korridor igen regel som säger att han måste åka i spåret därför gör han inget fel..är bara tänkt att enåkare ska vara i korridoren i bredd efter som Angrer var två in får han finna sig i ett Legkov är där de var hans korridor..

Inlagd: 2013-01-23, 17:00
Skriven av: Jossa

Jaja Jossa, da er vi uenige da. Det er vi jo ganske ofte, så vi overleve denne gangen også…

Inlagd: 2013-01-23, 17:05
Skriven av: Hanne

tolsrav: ja han fick ju välja åxå men de fick tydligen inte Legkov :)

ja Röthe var först när Korridoren började..de många är frågade till är hur han tog sig dit..

De många Svenskar reagerar på är den ojämna nivån FIS dömer på..

Inlagd: 2013-01-23, 17:05
Skriven av: Jossa

Sant Hanne :) korridorens syfte har ett en åkare ska vara där och först in har förtur ..så tokar jag reglerna sedan om man åker i spåret eller inte har ingen betydelse..

Inlagd: 2013-01-23, 17:08
Skriven av: Jossa

minior- ditt svar gör att jag ändrar mig.
Kommer säkert att skriva ibland på skidpepp.

Inlagd: 2013-01-23, 17:08
Skriven av: KE

Hanne, kan vara möjligt att den svenska landslagsledningen ska skärpa sig, även om jag tycker att några protester inte är något för ett förbund, vars uppgift bl.a. är att ta till sig kritik och förbättra idrotten att uppröra sig över. Det är därför jag tycker att det är så underligt att FIS tar så illa upp av att en tv-kommentator hävdar en sak, och samtidigt lackar ut på svenska landslagsledningen som lämnar in en protest(vilket vad jag vet är helt tillåtet och något som varje land får göra?). Jag hoppas att denna händelse inte avskräcker nationer från att lämna protester när de tycker att något är galet, då FIS indirekt i och med deras uttalande verkar anse att det inte är okej att lämna in protester.

Inlagd: 2013-01-23, 17:09
Skriven av: Sanna

Sanna. De må absolutt få legge inn protester, jeg synes det er veldig viktig at det finnes muligheter for å klage på juryavgjørelser. Selv ville jeg nok ikke klaget like ofte, fremstår litt bittert, men det er vedlig bra at muligheten er der. Ingen tvil om at Fis gjør en del rart i blant.

Det er mer måten de klager på, og det de gir som begrunnelse (her baserer jeg meg også en del på rykter, som jeg antar er sanne for jeg stoler på opphavet, men det kan jo hende de ikke er det) til media og andre, hvor de (som Blomman) gir Fis et såpass suspekt motiv for deres handlinger jeg synes blir så feil. Selv om de skulle ha rett, er det uprofesjonelt av dem, man må gå på de faktiske forhold, ikke på hva man tror er årsaken til dem. De er ikke skidpeppere, de bør ikke spekulere i sånt, i hvert fall ikke høyt.

Inlagd: 2013-01-23, 17:19
Skriven av: Hanne

Vet ikke helt hvordan jeg skal tolke at svensketrener Arild Monsen mente at dette ikke var kontroversielt i det hele tatt. Han sa at Røthe opptredte helt lovlig, og at slike situasjoner er svært vanlige.

I sin ungdom var Arild ihvertfall ikke noen god taper (spilte bordtennis mot ham noen ganger), men han kan jo ha forandret seg siden da…

Inlagd: 2013-01-23, 17:30
Skriven av: Gunnar Bull

Hanne, ja Blommans uttalande kanske inte var helt korrekt, men fortfarande är Blomman och den svenska landslagsledningen ej att förväxla med varandra, vilket jag anser FIS verkar göra. Detsamma gäller protester och ¨anklagelser¨, det är också skilda saker. Sen vet jag inte vad det är för rykten du skriver om. Det är ingenting jag som svensk har hört något om, hur man nu ska tolka det :)

Inlagd: 2013-01-23, 17:35
Skriven av: Sanna

Hva er det med dere svensker, dere klager jo på alt eks. FIS, feil type snø i Kollen, nullføre, masstart,vallare,Röthe og hengåkare Northug,som har alle fordeler pgr. av han er normann, eller kankje pgr. av han er masstartkongen, flytte konkuransene fra Oberhof gr. svake svenske resultater under Tds..osv….

Inlagd: 2013-01-23, 17:35
Skriven av: tolsrav

tolsrav, nu kastar du väl ändå sten i glashus? Jag är rädd för(för din skull) att svenskar och norrmän inte är så olika.

Inlagd: 2013-01-23, 17:38
Skriven av: Sanna

Gunnar Bull, jag tolkar det nog som att den svenska landslagsledningen protesterade för att uppmärksamma situationen, eftersom att både Monsen och Hellner sagt att det inte är Röthe som gör fel. Som så många andra gånger finns det ju faktiskt inte helt klockrena regler från FIS sida, vilket jag kan förstå är svårt att få till. Men det är ju därför sådana här situationer ska tas upp till diskussion. Förhoppningsvis kan protester leda till att FIS inför framtida tävlingar(ex VM och OS) vet hur de ska bedöma liknande situationer. Även om jag är skeptisk till att FIS verkligen försöker vara konsekventa i sitt bedömande.

Inlagd: 2013-01-23, 17:42
Skriven av: Sanna

Måtte se denne sisteetappen i sin helhet. Så bare bruddstykker og innspurten på søndag.

Jeg synes det er merkelig at ikke Marcus Hellner får rundjuling i presse og blogger som dette for sin innsats og taktikk – eller rettere sagt mangel på dette.

Får to uker siden markerte han seg som verdens beste fjellklatrer med ski på beina, men dette kunne man ikke se på stafetten på noe punkt. Undervurderte han Røthe? I alle fall var denne generalprøven ytterst pinlig, for ikke på noe punkt forsøkte Hellner å benytte sine krefter på å skaffe luke. Og når han først forøkte på det, så kjørte Røthe mye bedre. Hellner greide ikke å rykke forbi i nedkjøringene. Han hadde allerede tapt – og dummet seg ut for hele Sverige. Hvorfor slipper han unna kritikk for dette?

Inlagd: 2013-01-23, 17:46
Skriven av: fabulator

Hellner ville väl testa nåt annat än den taktik som han kört inan och aldrig lyckats med. Kanske ett bra experiment inför vm.

Inlagd: 2013-01-23, 17:57
Skriven av: Jon

fabulator, hade det varit VM hade han nog fått en hel del kritik, men jag är ganska övertygad om att han aldrig hade agerat på samma sätt om det varit VM.

Inlagd: 2013-01-23, 18:00
Skriven av: Sanna

Fabulator, akkurat at man nesten ikke kritiserer Hellner synes jeg også merkelig. Selv jeg som jo ikke vil at han skal vinne, irriterer meg over at han ikke ihvertfall prøver.

Sanna, ja av og til blir det kanskje være sånn at jeg tenker svensk er svensk, og tillegger alle samme mening. Skal titte litt rundt for å se om jeg har noe konkret å peke på for den svenske landslagsledelsen og hvis ikke får jeg la dem ha tvilen på sin side.

Inlagd: 2013-01-23, 18:02
Skriven av: Hanne

Hanne, vill förtydliga att det inte var någon pik mot dig, utan jag skulle gärna läsa om du hittar något. Tack!

Inlagd: 2013-01-23, 18:09
Skriven av: Sanna

Jeg er ikke så sikker på at Hellner (stinn av mengdetrening) hadde kapasitet til å parkere Røthe og russeren underveis. Han både såg og kjente sin egen begresning, slik at hans siste mulighet var et spurtoppgjør på oppløpet.

Inlagd: 2013-01-23, 18:17
Skriven av: tolsrav

Förfan, det måste väl vara ok för Hellner att testa något nytt? Det enda jag kan klaga på är att han inte lyckades ta förarsätet när det väl var dags. Där skötte sig Röthe alldeles utmärkt.

När Hellner försökte ta sig förbi i sista utförslöpan så stängde Röthe mycket skickligt. Den stängningen om något är jämförbar med vad de svenska sprintarna gjorde i TdS.

Sedan är hatet mot Blomman totalt obefogat. Hans teori är i princip att de största nationerna eventuellt kan ha en fördel. Precis som ett topplag i fotboll. Nu ”råkar” det vara Norge. Hade det varit Ryssland, eller för den del Barcelona (eller vilket lag som nu är bäst) i fotboll vad gäller tilldömda straffar hade ni norrmän stämt in i teorin eller åtminstone begrundat den. Nu är det bara taggarna utåt utan minsta försök till objektivitet. Bortsett från Gunnar Bull och möjligen Hanne. Ultraradikale Neithiri och stortrollet tolsrav känns det svårt att ta på allvar.

Vidare, bara för att balansera mitt en aning, eller kanske motsäga mig själv totalt (?) så är jag helt säker på att svenskar hade försvarat sig precis som norrmän gör nu på i princip samma sätt om det gällt det omvända. Så stor skillnad är det knappast på norrmän och svenskar. Vi är ju trots allt brödrafolk.

Inlagd: 2013-01-23, 18:18
Skriven av: Benke Benbrott

Benke Benbrott: skillnaden i Röthe debatten är att de finns svenskar som tycker Röthe körde rätt å andra som tycker han körde fel allt var osportslig..finns de någon från norskasidan här som tycker Röthe gjorde något som helt fel??

När Sandra Hansson åkte hårt mot någon inte var de folk här som tyckte hon åkte för jävligt fult..så så enögda uppfattar jag inte svenskarna här.

Inlagd: 2013-01-23, 18:46
Skriven av: Jossa

//benke
Tror inte vi ska dra hela nationer över en kant. Ska nog snarare bedöma oss som svenska och norska skidpeppar. Tvivlar på att vi skidnördar här inne är jätterepresentativa för hela våra nationers åsikter :)

Inlagd: 2013-01-23, 18:53
Skriven av: Gunnar

Benke, varfan har du hållt hus? Dina klockrena poster behövs här. Skriv mer nu för bövelen!

Inlagd: 2013-01-23, 19:15
Skriven av: Gabriel

Jossa.,.”finns de någon från norsksidan här som tycker röthe gjorde som het fel”
….Jo det syns jeg. Röthe har både form og kapasitet pr.dags dato til å knekke både Hellner og russeren på 7,5 km fritt i den sugerform han innehar for tiden, så der syns jeg Røthe, absolut, gjore en stor feil.

Inlagd: 2013-01-23, 19:29
Skriven av: tolsrav

superform, for f:n!

Inlagd: 2013-01-23, 19:33
Skriven av: tolsrav

Jeg har hele tiden sagt at jeg synes Røthes manøver var lovlig, men usportslig.

Hvis det var mulig ville jeg nok foretrukket at stengning av andre i hele løypa var ulovlig, men jeg tror rett og slett ikke det ville være mulig å håndheve en slik regel på en skikkelig måte.

Hadde f.eks. Hellner gjort en slik manøver mot en nordmann, ville jeg trolig blitt pisse sur.

Inlagd: 2013-01-23, 19:51
Skriven av: Gunnar Bull

Astrid, jeg tror Sverige har rett mange gullsjanser. Sprint damer og herrer, lagsprint damer og herrer. 15/10 km intervallstart. Stafetten for herrer er jo også en gullsjanse, men der holder jeg selvsagt Norge men også Russland som betydelig større favoritter.

Inlagd: 2013-01-23, 19:59
Skriven av: Tor

Benke Benbrott: Klockren analys. Enig där.
Gunnar Bull: Härligt att någon norrman kan se det objektivt.

Det andra med stafetten är ju att ryssen (Chernousov) verkade helt knäckt och insåg nog att han fick kicken från laget. Men Vylle kan säkert fylla den luckan. Dock inte bra för deras självförtroende.

Inlagd: 2013-01-23, 21:06
Skriven av: uttern

Imponerande med vilken tåga ni fortfarande orkar diskutera en så gammal händelse.

Inlagd: 2013-01-23, 21:27
Skriven av: KnutG

Vi er vel langskidåkare! ;-)

Inlagd: 2013-01-23, 21:29
Skriven av: Gunnar Bull

Om man tittar riktigt NOGA så ser man att Chernousov faller pga en alltför hög granruska !!! Höger skida fastnar o drar med sig granruskan upp !Trist tycker jag ! Man borde använda färg istället på spurt-korridorerna ! Typ som finns på alpina Tävlingar !! http://www.svt.se/sport/vintersport/#./hellner-foll-pa-norsk-trangning?&_suid=135896334421005541289095462751

Inlagd: 2013-01-23, 21:31
Skriven av: Rolf Z

Också helt enig med Benke Benbrott! Även om jag är övertygad om att tolsrav och Neithiri bara försöker driva med oss Svenskar! Annars är jag på allvar orolig för dom!!

Inlagd: 2013-01-23, 21:32
Skriven av: Göran

Jag är med o sätter granruskor på Royal palace sprint i Stockholm ! Vi sätter dem lågt ! Det är ju en klassisk sprint men de borde vara ännu viktigare på ett Fristils-lopp !!! KNAS !!! Stackars Chernousov !!

Inlagd: 2013-01-23, 21:36
Skriven av: Rolf Z

Hoppas verkligen att denna fråga inte blossar upp under VM.

All heder åt Blomqvist som vågar säga som det är. Det blir tråkigt om det ska sitta två politiker och kommentera idrott.

Inlagd: 2013-01-23, 21:42
Skriven av: Alexander

Gunnar Bull: Bra inlägg. Diskning hade varit ett strängt straff. Däremot var det osportsligt och det jag reagerade på mest var att de norska herrarna verkade vara så nöjda över på vilket sätt man vann. Jag hade skämts

Inlagd: 2013-01-23, 21:47
Skriven av: Jon

Jossa: ”När Sandra Hansson åkte hårt…”

”Åka hårt” – vilket skönt nytt skiduttryck. Synd att det ens behöver uppfinnas.

Inlagd: 2013-01-23, 21:59
Skriven av: Per

Jeg har overhode ingen problem med Blomqvists uttalelser etter stafetten. Hva fan, han er vel ikke direkte noe ”sauhode” – men heller en kyndig expertkommentator med lang erfaring, og vet hvor skapet skal stå. Bare rett og rimelig at han pirker litt i FIS sine arbeidsmetoder. Modig gjort, spør du meg..Når det gjelder selve korridorvalget på oppløpet, er det nok ingen her på bloggen som har fasitsvaret. Men etter å ha sett TV- bilde i reprise flere ganger, ramler mitt dårlige syn på – att Røthe bruker sin forkjørsrett på en litt for frekk måte, dessverre..;)

Inlagd: 2013-01-23, 22:30
Skriven av: tolsrav

Gabriel: Hehe, tack för det välkomnandet!
……………………………………..
tolsrav:
Fast just Röthes spårval är väl egentligen inte problemet? Trodde det var avhandlat. Det har väl på sin höjd betraktats som ”osportsligt” men det är inte särskilt många som menar att det är regelvidrigt.

Blomquists har dessutom inte sagt att han tycker det är ett solklart diskningsläget. Han snackar ju om en större helhet. Kort och gott. Att storlagen/nationerna eventuellt har en liten fördel i tveksamma situationer.

Han förklarar sin ståndpunkt mycket bra tycker jag när han säger många situationer sett som isolerade händelser inte är något anmärkningsvärt men när man sätter ihop dem som en helhet så kan man möjligen se en tendens. Han har aldrig talat om någon form av korruption. Ungefär som att det inte är så märkvärdigt att slå en sexa ett par gånger men gör man det 15 gånger i rad så kanske man börjar fundera på om tärningen är riggad?

Kanske inte världens bästa metafor. Riktigt medioker faktiskt, men jag låter den stå.

Jag menar inte att Norge har haft fördel 15 gånger i rad. Jag tror också att vissa jurys kan få för sig att agera tvärtom bara för att visa att de minsann inte ger storlagen någon fördel. Ungefär som den renhårige domaren som minsann inte ska döma straff till hemmalaget för att det vore så illa att bli betraktad som en vekling som inte står emot hemmapublikens tryck.

När jag tänker efter litet mer så tycker jag inte ens Blommans uttalande är i närheten vid att vara kontroversiella. Blir man provocerad av det så tycker jag att man är riktigt lättstött.

Hans uttalanden är INTE ett slag mot Norge utan en enkel och simpel teori om att ”hemmalaget” även har en fördel i skidor.

Inlagd: 2013-01-23, 22:49
Skriven av: Benke Benbrott

Nu gjorde norrmannen ej fel. H. la sig i fel fil helt enkelt. Det roligaste är dock utropet från hytten; vad gör Röthe som om det inte syns klart att han åker skidor.

Inlagd: 2013-01-23, 23:08
Skriven av: KnutG

Benke: nu tackar jag också! Har försökt skriva precis samma sak tidigare, fast lite kortare. Får se om folk fattar denna gång.

Inlagd: 2013-01-23, 23:14
Skriven av: toriv

Det var vel ikke Blomqvist uttalelser i etterkant av stafetten som var kontroversiell, men heller expertkommentarns uttalelser under løpet: Va gjør Røthe, va gjør Røthe! Og Blomqvist klara besjed fra kommentatorboksen: Röthe skal diskes..Derifra kom vel diskusjon her på bloggen! http://www.youtube.com/watch?v=UYrB-xBe0MQ

Inlagd: 2013-01-23, 23:39
Skriven av: tolsrav

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=UYrB-xBe0MQ

Inlagd: 2013-01-23, 23:49
Skriven av: tolsrav

KnutG: Vad är det han inte gör fel? Han gör en solklar stängning vilket inte är tillåtet (t o m vår norska vänner är ju med på att det är en osportlig manöver). Det är uppenbart att andemeningen med regeln är att man inte ska kunna stänga på det sättet han gör.

Sen klarar han sig eftersom den regeln bokstavligen kommer i konflikt med regeln om rätten att välja rätt spår, där man inte objektivt kan säga att han faktsikt inte tyckte att ytterspåret var ”best line”.

Det hela blir väldigt likt googles skatteplanering. De slår sig för bröstet för att de följer lagen utan att medge att de egentligen följer ett kryphål de har hittat i den.

Inlagd: 2013-01-24, 08:40
Skriven av: Thorrez

Jossa>> Sandra Hansson exemplet är bra. För egen del anser jag att hon (Sandra Hansson) måste fått en snetändning där o det straffet hon fick var helt rätt om inte i underkant. :-)

Inlagd: 2013-01-24, 10:41
Skriven av: Jensa

Här kan man se stafettspurten med norska kommentatorer. De reagerade inte riktigt likadant som Blomman

http://www.youtube.com/watch?v=guJktk5R_DI

Inlagd: 2013-01-24, 14:57
Skriven av: Jon

Här kan man se stafettspurten med norska kommentatorer. Lite annan reaktion än Blommans

http://www.youtube.com/watch?v=guJktk5R_DI

Inlagd: 2013-01-25, 23:14
Skriven av: Jon

”Lite annan reaktion än Blommans”

Selvsagt, de er voksne fornuftige menn, de så selvsagt med en gang at det ikke var noe som helst å sette fingeren på angående Røthes kjøring, absolutt ingenting. Jeg hadde Blomman som fav-kommentator før dette, nå er han kun en liten forfjamset sutregutt man ikke kan ta seriøst lenger.

Inlagd: 2013-01-26, 00:53
Skriven av: Neithiri

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values