Den stora tråden för världscupavslutningen!

Nu är det mindre än två dagar kvar tills det är dags att runda av en lång och trevlig säsong med fyra tävlingar under fem dagar på svenskt territorium! Det är en så kallad minitour vars koncepts kvaliteter har diskuterats en hel del här på Skidpepp.

Touren inleds med en sprinttävling runt slottet i Stockholm på onsdag och följs sedan av en vilodag. Därefter blir det tävlingar på Lugnets skidstadion i dagarna tre. På fredag kör man King and Queen of the mördarbacken i fri stil följt utav ett 10 respektive 15 km-lopp i masstart och klassisk stil dagen efter. På söndag blir det jaktstart om 10 och 15 km fritt.

Men redan i morgon tisdag har ni chansen att träffa landslaget! De kommer nämligen till Gallerian i Stockholm där det blir lite jippo. Har för mig att Skofterud och Brink ska få sina bilar där också.

Som ni alla vet är det endast de 50 främsta i världscuptotalen som får ställa sig på startlinjen utanför en av kaffeflickegubens alla bostäder på onsdag. För svensk del är utdelningen helt ok: sex herrar och fem damer, vilket kan jämföras med giganten Norge som har skrapat ihop hela nio damer och herrar bland de 50 bästa!!

Riktigt tråkigt blir det för de nationer som inte lyckats komma upp till plats 50, som t ex japanska herrarna. Ingen får åka. En japansk tjej får dock åka, Ishida, som åkte så bra i Kollen i söndags. OSV.

Vilka svenskar åker då? Jo dessa herrar:
Marcus Hellner
Johan Olsson
Teodor Peterson
Emil Jönsson
Daniel Richardsson
Calle Halfvarsson

Och dessa damer:
Charlotte Kalla
Ida Ingemarsdotter
Anna Haag
Hanna Brodin
Maria Rydqvist

Halfvarssons plats hängde på en skör tråd men efter toksatsningen ut på Kollens femmil fram till första spurtpriset, säkrade han sin position bland de 50 bästa. Det gjorde dock inte Södergren som gjorde allt han kunde, förgäves. Tänk att hans största älsklingstävling blev en stressig jakt på bonuspoäng istället för en satsning mot seger… så sorgligt!!!

Rydqvist är sjuk så det ska nog mycket till om hon kommer till start. Gör hon det så är det direkt ur en förkylning så vi bör inte ha några stora förhoppningar.

Resten av laget känns lite halvlojt just nu, men jag hoppas och tror faktiskt att hela gänget kommer tända till när de äntligen får tävla inför hemmapublik!

Peterson kan ju åka och njuta runt slottet på onsdag eftersom han redan tagit hem sprintcupen. Dock vore det väldigt kul om han fick till det än en gång.

Ska bli intressant att se om det fortfarande står ”Kung Emil” på Årsundaklackens banderoll eller om dom har blivit tvungna att sätta dit en bild på Peterson istället.

Vi ses vid slottet på onsdag! Det blir också enda tillfället jag är på plats denna säsong. Hinner inte med Falun tyvärr.