Inför Milano

Ny världscup-ort!
Spännande!
Eller?

I jakten på publiken dansar FIS-pamparna vidare med nya idéer. Det senaste verkar vara ”om inte åskådarna kommer till skidåkarna får skidåkarna komma till åskådarna”. Eller ja, senaste. Trenden har ju pågått i ganska många år. Visst kan det vara roligt med sprint, och stadssprinter. Problemet är bara att det ofta är så makalöst tråkiga banor! Visst blir man glad när man tänker på Düsseldorf men det har nog mer med Peter Larsson än själva banan att göra. Iofs har jag hört från åkare att de brukar hävda att de plattaste banorna är jobbigast eftersom man aldrig får glida och vila…

”The competition course of the Race in the city will in the form of a ring of 620 mt., with start and finish line at Piazza del Cannone, in front of the complex of Castello Sforzesco Castle. The course is laid out through the park and will be completely flat: there are no substantial differences in height. The competition will include two laps with the competitors passing the cross-country stadium in front of the castle three times. The course has features that make it suitable for both ladies and men and will provide a real technical, tactical and physical test of each of the competitors qualification.”

I ett pressmedddelande från skidförbundet verkar Jocke Abrahamsson vara positiv:

”Ett spännande grepp och ett led i att utveckla längdåkningen som en arenaidrott ute bland folket i de pulserande mångmiljonstäderna. Det är också intressant med rena sprinthelger som nu, att exponera längdåkning med fart och fläkt i de här miljöerna.”

Frågan är om han verkligen menar det han säger eller säger det han förväntas säga…

Hur som helst, utöver Düsseldorf, Stockholm, Drammen, Moskva, Prag (inte längre..?) så har vi nu Milano. Blir det kul? Tja, om man gillar trasiga stavar och krascher så ja! Om man gillar längdskidåkning där den bästa åkaren vinner: förmodligen inte.

Hemsidan till tävlingarna är dock glassig. Jag gillar URL:en, raceinthecity.it, snyggt!

Det är alltså en renodlad sprinthelg där det förmodligen handlar om bra spurtförmåga eftersom det inte direkt är så mycket backar att rycka i. Glid verkar inte heller vara så viktigt, eller jo visst är det viktigt med glid, men det är inga direkta glidpartier eftersom det är så platt.

Bland våra sprintkanoner saknas två namn: Emil Jönsson och Hanna Falk. Jönsson är fortfarande inte helt återställd från touren och väljer att vila. Falken har varit sjuk under julen och är inte i det slag hon vill vara i. Som tur är har vi fler grymma skidåkare!

Teodor Petersson ska bli spännande att se. Han visade snuskigt bra form i början av säsongen. Frågan är bara om han lyckats konservera den över jul och tour och allt vad det innebär. Ett frågetecken. Som jag gärna vill böja till ett utropstecken när helgen är slut. Ida Ingemarsdotter är ju tillbaka efter sin lilla svacka. Under touren segade hon ner sig lite men jag tror ändå hon kan leverera. Samma sak gäller Hanna Brodin. Fågel eller fisk. Jag hoppas på fågel. Sen så hoppas jag verkligen att Calle Halfvarsson går vidare från kvalet och visar form. Han blev ju sjuk strax före Touren vilket var oerhört tråkigt.

Resten av de uttagna hittar ni här.

Motståndet? Petuchov + Randall. Lär bli livsfarliga. PS. vore inte de två ett snygg par? Ett skäggigt stoneface tillsammans med en überleende yankee? Natt och Dag, yin och jang.

Tider

Lördag
12:00 Kval
14:45 Finaler (i TV)

Söndag
09:45 Semifinaler teamsprint
12:00 Finaler (i TV)