Intervju med Sofia Henriksson

Trots att nederbörden fortsätter falla i Sverige är det ännu långt till skidsäsongen drar igång. För att råda bot på ledan kan ni nedan läsa en intervju med en av Sveriges mest spännande talanger Sofia Henriksson. Förra säsongen slog hon igenom med dunder och brak då hon tog tre individuella medaljer i Ungdoms-OS. I år åker hon för juniorlandslaget. Vi tackar Sofia för att hon ställde upp på att svara på några frågor. Hennes blogg kan ni läsa här.

De som är nyfikna på hur det går för andra lovande talanger bör hålla ögonen öppna då vi snart återkommer med en intervju med Lisa Larsen.

Din förra säsong var ju smått fantastisk, hur har det påverkat satsningen mot den kommande säsongen?
Att säsongen skulle bli som det blev hade jag inte vågat drömma om innan säsongen startade. Under hela hösten drogs jag med en hälseneinflammation som gjorde att jag fick avstå löpning och klassisk rullskidåkning. Att det sedan blev i den klassiska-tekniken som jag tog ”OS-guld” i var jag ändå inte så förvånad över eftersom att det har visat sig vid flera tillfällen att den klassiska-stilen är min starkare sida även om jag har tagit ett stort steg i skate-tekniken. Givetvis så gör dessa framgångar att jag bara vill ännu mer framåt i min utveckling, det är en otrolig sporre till fortsatt satsning.

Det är ju ännu ett par månader innan snön börjar falla, hur bedriver du sommarträningen?
Min sommarträning är så blandad som den bara går. Har drabbats av en diffus skada i ljumsken och har avstått från löpning i en månad. Som alternativ träning har jag införskaffat mig en MTB cykel som ska ge mig den benträning som faller bort. Nu blir det mycket rullskidor när jag inte kan springa, annars brukar sommarträningen även bestå av mycket myr- och skidgångsträning.

Vad är känslan inför den kommande säsongen
Jag hoppas givetvis på att kommande säsongen ska bli minst lika bra som säsongen som varit och det tror jag inte är helt omöjligt. Mängden träning har ökat en del även om jag är en bit bakom dom äldre juniorerna. Under Elitlägret i Falun fick vi göra olika tester (styrka, staking, diagonal och löpning) som helt klart pekar i rätt riktig för mig.

Hur har framgångarna den senaste säsongen påverkat dig i övrigt?
Under veckan som jag tog min ”OS-medaljer” och veckorna efteråt så blev det givetvis mer uppmärksamhet än vanligt. Det var inget som jag led av, har alltid tyckt det varit roligt att få lite extra uppmärksamhet speciellt när jag känner att jag lyckats med något. Har även fått känslan av att sponsorer har öppnat sig mer nu när jag vunnit en sådan stor tävling som syns, men jag har inte skaffat någon mer sponsor än förutom att jag till nästa säsong kommer att byta skidmärke.

Vilka är dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål?
Mina kortsiktiga mål är kommande vinters höjdpunkter – Ungdoms-OS i Österrike och JVM i Turkiet. Den information som jag fått säger att Sverige bara kommer att skicka en tjej och en kille till Ungdoms-OS, så bara att bli uttagen kommer att bli en utmaning då det finns en hel del duktiga åkare födda 94-95. Under båda mästerskapen är min favoritdistans 5 km klassiskt, så det bådar ju gott! Som långsiktigt mål är att klättra sig upp i världseliten och om något år kunna slåss om dom ”riktiga” OS och VM medaljerna. Vi är många som har detta som mål och det är bara några som kommer att nå dit, men om dom ska slå mig ska dom i alla fall få kämpa riktigt hårt för jag ger mig inte i första taget. Att vara skadefri och frisk är två förutsättningar som är viktiga.

Har du någon förebild i skidspåren eller inom någon annan idrott som du inspireras av?
Det finns många duktiga skidåkare som jag inspireras av, men jag kan ju inte missa att nämna att den otroliga Skiddrottningen från i vintras är en av dom som inspirerar mig mest – Marit Björgen. Även sveriges egna storstjärna Charlotte Kalla är en person som jag ser upp till väldigt mycket. Hennes framfart i spåren har varit makalös och hur hon 2007 slog igenom med att vinna Tour de Ski var helt otroligt. Att hon sedan uppmuntrade mig med ett mycket betydelsefullt gratulations SMS när jag vann i Liberec gör att hon är en av de främsta jag ser upp till.

Om du får nämna någon annan svensk skidåkare som du tror kommer ta ”det där klivet” den kommande säsongen, vem tror du det är?
Det finns många duktiga tjejer och killar i Sverige som skulle kunna visa fram fötterna till vintern och det är svårt att nämna bara en person. Jag håller denna fråga öppen, till vintern får vi se vem det blir.