Uttagningskriterierna till vinterns tävlingar

flyuyyg.jpg
Vilka får åka med i flygplanet till årets tävlingar?

I kommentarsfälten har det diskuterats huruvida uttagningarna till årets världscup och VM bör gå till. Skidförbundet har redovisat hur de resonerar och sammanfattningsvis kommer det gå till så här i de viktigaste tävlingarna:

Världscupen sprint: De åkare som tar sig till en semifinal är garanterade en plats i den efterföljande världscuptävlingen. För de som inte tar sig till en semifinal vägs andra omständigheter in såsom vallning, eventuella fall mm. Sedan vägs, i tur och ordning ,resultat i Skandinavisk cup, Team-Sportia Cup och sist resultat i nationella tävlingar in.

Världscupen traditionellt: Placerar man sig bland de femton bästa är man garanterad en start i nästa VC-tävling. För resterande åkare gäller samma omständigheter som i sprintvärldscupen.

Premiären i Gällivare: Sverige får ställa upp med sex damer och sex herrar. Förutom dessa har vi dessutom rätt att ställa upp med tio damer och tio herrar i den nationella kvoten. Dessa tjugo ”extraplatser” kommer framförallt att grunda sig på resultaten i Bruksvallarna veckan innan. Presterar man bra i Bruksvallarna har man således en gratischans att få åka världscup, detta lockar förhoppningsvis många intressanta svenska namn till start!

VM i Oslo: Hänsyn tas i första hand till resultaten i världscupen sedan Skandinavisk cup samt Team-Sportia cup-resultat. I enskilda fall kan även resultat i SM-tävlingarna vägas in. Även enskilda åkares utvecklingskurva (ålder, skador mm) kan vara en faktor för uttagningarna.

Vilka hoppas ni tar chansen i Bruksvallarna? Och kommer långlopporna till start?