Positiva och negativa utvecklingskurvor

anderswtmk.png

Joran på Statistical skier har som ni tidigare kunnat läsa om lovat att skräddarsy en del statistik kring det svenska längdlandslaget för Skidpepps räkning. I sitt första gästspel har han lagom till att premiären i Gällivare närmar sig tittat på utvecklingskurvorna för några av oss utvalda svenska skidåkare.

Diagrammet är utformat så att en seger ger 0.0 FIS-poäng. Om åkarens utvecklingskurva ligger nära x-axeln har han alltså presterat bra. Varje prick representerar ett lopp i antingen VC, VM eller OS.

I diagrammen som rör några herrar på distanssidan kan en ganska tydlig utveckling skönjas.

fredwtmk.png
marcuswtmk.png

Mathias Fredriksson har de senaste åren haft en negativ trend och levererat resultat i närheten av de han gjorde runt 1995-1996. Anders Södergrens kurva har varit relativ jämn sedan han slog igenom och Marcus Hellners genombrott är verkligen ett genombrott i dess riktiga bemärkelse.

johanwtmk.png

Den kanske intressantaste iakttagelsen är Johan Olssons formkurva. Många talade om ett genombrott som ”äntligen” kom när han vann sin första världscuptävling men som vi kan se har det varit en stadig utveckling mot bättre resultat för varje år som gått.

Skidpepp tog kontakt med Olsson och visade honom kurvorna och så här kommenterade han den fina trenden:

”Min sakta nedåt pekande kurva beror på att jag fått träna bra de senaste åren och kunnat utveckla både styrka och teknik, jag har haft ganska normalt med skade- och sjukdagar. Dvs inte kunnat träna precis som jag vill men heller inte haft riktigt långa uppehåll från träning. Om man tex jämför med de i laget som haft en snabbare resultatutveckling, så är de större talanger än mig både fysiskt och kroppsligt. Alltså utvecklar mer syreupptag pga att de håller sig mer friska och hela. Jag har även insett att min kropp aldrig kommer att hålla för att träna mer än 800+ timmar, så därför försöker jag klämma ut mesta möjliga av varje träningstimme jag genomför genom att ha en planering och idé med det jag gör.”

Vi hoppas naturligtvis att Johans trend håller i sig även denna säsong!

Håll utkik efter mer statistik kring utvecklingstrenden för dam- och sprintlaget.