22 oktober 2010, av Oskar

När vi ändå är på ämnet FIS och nymodigheter

För ett tag sedan läste jag en intervju med Per Elofsson angående att han blivit invald i FIS längdstyrelse. Med tanke på all uppståndelse kring FIS uttalanden den senaste tiden kan man ju tycka att Elofsson borde hörts lite också? Är det någon som hört något mer angående Elofssons plats i styrelsen?

I intervjun sätter han i alla fall fingret på de senaste årtiondet inom längdskidvärlden:

”Jag vill att man skapar traditioner igen. Vissa förändringar har varit bra, men det får inte gå för fort. Det blev nästan som en identitetskris under min tid, nästan lite desperat.”

Han anser också att det blivit lite galet när sprint-distanserna bara blir längre och längre:

”För att få de här spjutspetsarna från sprint till traditionellt till långdistans bör man ha tre tydliga segment som man inte får gröta ihop för mycket. Har man samma åkare på traditionellt som kör sprint blir det varken hackat eller malet. Snarare kanske man måste specialisera sig lite.”

Så har vi tur kanske Per lyckas förvandla sina idéer om tradition till handling, för jag är ärligt talat riktigt oroad över utvecklingen.

49 kommentarer till ”När vi ändå är på ämnet FIS och nymodigheter”

Låter ju minst sagt lovande! Alla nymodigheter är väl inte negativa, t.ex. är sprinten ofta väldigt rolig. Däremot är det viktigt att inte ändra saker för fort och att behålla några traditionella lopp med individuell start. Och det kanske viktigaste, ska det vara masstart så måste det vara utslagsgivande banor. Ingen mesåkning. Tror att Elofsson har bra åsikter och inser vad som skapar mer intresse och vad som är för tokigt

Inlagd: 2010-10-22, 15:18
Skriven av: Jon

Per Elofsson vore intressant att se i Vasaloppet nån gång a la Alsgaard.

Annars tror jag att han är en vox populi i FIS, som brinner för skidsporten. När man såg hans reaktion på OS-gulde i stafett härförleden vinter då värmdes hjärtat ytterligare ett hack för den sympatiske umebon.

Inlagd: 2010-10-22, 15:28
Skriven av: Skidjan

Sprinten skiljer sig för mycket åt för varje bana. Damernas lättaste bana är 800 platta meter i Dusseldorf, medan den tuffaste ifjol var Oberhof 1,6 kuperade kilometer, där världens näst sämsta sprinter Steira lyckades bli femma. Man borde ha någon slags mall för hur en sprintbana ska se ut, både vad det gäller längd, bredd och tvära kurvor.
Mästerskapsbanorna har blivit längre för varje år efter OS 2006. Jag gillar att årets bana är kortare än tidigare års (1335/1480 meter). Tyvärr är allt annat med den dåligt.

Inlagd: 2010-10-22, 15:33
Skriven av: JonasE

Jo det är ju det som är det största problemet med dagens längdskidåkning, att det saknas en tydlig vision och riktning. Man har suddat ut konturerna för den gamla tidens skidåkning utan att rita ut några nya gränser.

Man kan jämföra med skidskyttet, där man verkligen begripit vikten av tydligheten. En skidskyttesprint är t.ex. alltid en sprint. Man ser aldrig en sprint med straffminuter, eller en straffrunda som ibland tar 10 sekunder och andra gånger 40…

Men i längdskidåkning tycks man tro att det inte har nån betydelse om en tävlingsform skiljer sig från gång till gång. Och det har det inte just nu heller. Men när profiler som Northug slutar, och längdskidåkningen måste lita på den spänning som finns inbyggd i själva sporten, då tror jag man kommer gå på en riktigt hård smäll. Tyvärr.

Inlagd: 2010-10-22, 22:33
Skriven av: Manne

Jo, visst borde sprintbanorna standardiseras. Kanske lurigt att ha samma banprofil men längden borde ju vara samma hela tiden. Om man vill behålla Düsseldorf och Slottssprinten bör man nog styra övriga banor efter dem, alltså kortare än vad som nu verkar vara idealet. Sedan borde man verkligen se till att stadssprintarna alltid går i klassisk stil så att det inte blir som i Prag under TdS härom året.

Inlagd: 2010-10-22, 22:55
Skriven av: Jon

Ja det är verkligen otroligt märkligt att en sprintbana kan vara 800 meter ena dagen och upp mot 2000 meter andra dagen. I vilken annan sport är det så? Man tycker ju att ju kortare banan är, desto viktigare är det att distansen är exakt densamma. Tänk om sprintdistanserna i friidrotten var så? Grenen 800 meter var ena dagen 600 meter, andra dagen 1200 meter.

Och tänk om distansskidåkningen var så? 5-milen var ena dagen 7 mil, andra dagen 2,5 mil. För det är ju så stora differenser det blir om man jämför med sprinten.

Lustigt alltså.

Och när Steira lyckas bli femma i en sprint, ja då är det galet. Då är det verkligen dags att tänka om.

Inlagd: 2010-10-23, 08:26
Skriven av: Gabriel

Fast tyvärr så tror jag att Per kämpar i motvind. FIS och Ulvang vill precis motsatsen mot vad Per vill: De vill ha en handfull stjärnor som kan dominera sporten totalt och sälja in den till annonsörer. De vill att Northug ska kunna vinna precis allt, och för att det ska vara möjligt så kan man inte ha för korta sprintbanor.

Inlagd: 2010-10-23, 08:29
Skriven av: Gabriel

Gabriel; ”ena dagen 7 mil”

För några år sedan diskuterades att öka 5-milen till 6 eller 7 mil.
Vad har hänt?

Inlagd: 2010-10-23, 08:39
Skriven av: Jonas

Jonas, dessa diskussioner förs nog hela tiden bland t ex svenska åkare och ledare, men knappast av FIS. FIS avskyr de långa sändningarna. Det ska vara kort och intensivt för det tycker de Tyska tv-bolagen om. Ett 5-milslopp om året är max vad man vill ha. Och då ska det slängas in skidbyten och bonussekunder så att det ska hända något hela tiden i väntan på klungspurten som Northug ska vinna.

Inlagd: 2010-10-23, 10:32
Skriven av: Gabriel

Hehe, tydelig at de paranoide vrangforestillingene når nye høyder her inne…

Inlagd: 2010-10-23, 15:11
Skriven av: Neithiri

Neithiri, vad syftar du på?

Det är väl så att en del här inne är besvikna på hur längdskidåkningen styrs. Svårare än så är det inte.

Inlagd: 2010-10-23, 16:04
Skriven av: Manne

Manne,

Nei, enkelte her inne tror Ulvang og co legger opp løpene slik at Northug skal vinne, det er paranoia på høyt plan…

Inlagd: 2010-10-23, 16:08
Skriven av: Neithiri

Neithiri… Okej, då förstår jag dig. Jag tror inte Ulvang försöker göra så att Northug ska vinna. Petter är en skidkung och skulle vinna oavsett.

Däremot tycker jag att Ulvang och co styr längdskidåkningen på ett slarvigt och kortsiktigt sätt. Vad anser du som norrman i frågan?

Inlagd: 2010-10-23, 16:48
Skriven av: Manne

Manne,
Mener det samme som deg og de fleste, jeg vil ha flere intervallstarter, og det siste utspillet med utforkjøring er helt på trynet….

Inlagd: 2010-10-23, 17:38
Skriven av: Neithiri

gabriel.En liten kommentar til sprintbanor!Eks 100-200-300meter og Petter Nordtug vinner disse distanser, va gjør vi da?

Inlagd: 2010-10-23, 17:40
Skriven av: tolsrav

Neithiri: När det gäller TdS är jag helt övertygad om att Ulvang gör allt för att Northug skall vinna. Han har ändrat reglerna varje år. Han lade in massor med spurtbonus och sprintbonus förra året efter det att Northug fick stryk av Cologna. Nu när Northug ändå fick stryk av Bauer vad gör då Ulvang jo lägger till ytterligare bonusminuter för Northug att ta på näst sista etappen. Så när det inte räckte med 3minuter bonus i fjol så får han 5minuter denna gång. Så förr eller senare så kan inte Northug undvika att vinna TdS. Till saken hör att Åke Skinnstad klagade över att Northug fick för lite betalt förra TdS. Ulvang säger att FIS skall dyrka allroundern dvs Northug. Så tokigt är det.

Inlagd: 2010-10-23, 18:34
Skriven av: nisse

nisse,
Poenget til Ulvang og Skinstad når det gjelder TdS er vel at det skal lønne seg å vinne etapper, og det uansett om man heter Northug, Hellner eller Bauer…

Inlagd: 2010-10-23, 19:27
Skriven av: Neithiri

Nethiri: Men 5minuter bonus till Northug, tycker du inte att det är osportsligt? Det viktiga i en tour skall väl vara att den bäste skidåkaren vinner. Dvs den som går fortast på alla tio etapper sammanlagt. Däremot kan det vara motiverat att ha 30sek bonus i sprint. Titta på tour de France, där har man inte en massa bonus, så skall det vara. Northug får väl lov att träna klättring i final climb. Nej istället skall han få 5minuter försprång. Typiskt Norge!

Inlagd: 2010-10-23, 19:48
Skriven av: nisse

Nisse… Det mest osportsliga ifjol var det över tre mil långa jaktstartsloppet på etapp fem (?). Mer än sista halvan var långsluttande nerför, vilket förstås gör det hemskt svårt för de som ryckt åt sig en ledning i de första fyra etapperna att hålla undan. Tänk samma sak i Tour de france – någon rycker åt sig en minuts ledning i en bergsetapp och ska nästa dag starta en minut före resten av klungan på en platt 15-milsetapp. Knappast rättvist.

Men jag håller med om att det borde finnas bättre lösningar än att dela ut fler bonusminuter, ur sportslig synvinkel alltså. Men det är knappast sportslig rättvisa som i första hand styr Tour de ski-programmet.

Inlagd: 2010-10-23, 20:14
Skriven av: Manne

nisse,
Jeg syns man skal få mye bedre betalt for å vinne etapper i TdS enn det de får nå, det skal alltid lønne seg å vinne, og å sammenligne ski med sykkel blir feil for min del, sykkel handler mye mer om lag enn det langrenn gjør, jeg er drittlei sammenligningen og driter totalt i hva sykkelfolket mener om saken…

Inlagd: 2010-10-23, 20:24
Skriven av: Neithiri

Hur många sitter i FIS längdstyrelse? Om det är riktigt att man blir nominerad av det nationella skidförbundet så måste ju det betyda att Ulvang verkar på det norska skidförbundets uppdrag? Eller representerar man bara sina egna åsikter när man väl är invald? Jag frågar som vanligt:)

Inlagd: 2010-10-23, 20:27
Skriven av: Anna

Under Tour de Ski tok Northug tre førsteplasser, to andreplasser og en tredjeplass i løpet av de totalt åtte etappene. Lukáš Bauer tok to seire og en andreplass.

Inlagd: 2010-10-23, 20:38
Skriven av: Neithiri

Det värsta är ju att det inte ens lönar sig att vinna etapper. Ta näst sista etappen i TdS som exempel, den skall utökas med dubbla spurtpriser, två per varv a 15sek. Dvs långt mer tid än den som vinner får. Och problemet med detta osportsliga system blir bara större genom att vi får tre tourer per säsong.
Och vinna totalen i WC går inte utan att vinna tourer. Publiken kommer inte att köpa ett osportsligt system,även om det gynnar Norge. Att du skiter i TdF Nethiri säger en del, för det är den tour med största prestigen i världen och har funnits i 100år.

Inlagd: 2010-10-23, 20:45
Skriven av: nisse

nisse,
Jeg driter ikke i TdF, men sammenligningen sykkel/ ski gir jeg blaffen i da lagarbeidet innefor langrenn er noe helt annet enn lagarbeidet innenfor sykling. Det finnes tusenvis av eksempler på at dette er tilfelle, i sykkel blir man betalt for å være pissboy, det er mye lettere å henge i sykkel enn det er i langrenn, alle lagene i sykkel starter med 9 mann på laget, det er ikke tilfellet innen langrenn på noen som helst måte osv osv. Og helt enig med deg i at det ikke lønner seg å vinne etapper i TdS, og det er latterlig…

Inlagd: 2010-10-23, 20:51
Skriven av: Neithiri

Nethiri: Att Bauer som inte är någon sprinter vann visar ju hur värdig han var. Northug hade flera minuter mera bonus än Bauer. Trots denna gratis tid fick Northug stryk. Utan bonus hade inte Northug varit topp5. Men är han inte bättre så får väl Ulvang ge honom några minuter till. Norsk sportslighet?
Nej jag kallar sådant för Norsk doping.

Inlagd: 2010-10-23, 20:53
Skriven av: nisse

Neithiri, men om det ska löna sig att vinna etapper kan man ju inte ha jaktstartsetapper. För då blir det en orättvis fördel för den som leder touren. Med ditt tänk borde man bara ha masstarter och lopp med intervallstart.

Inlagd: 2010-10-23, 21:03
Skriven av: Manne

Men Nisse, Bauer tjänade ju jättemycket på att åka i klungan på etapp fem. Den etappen nollställde ju nästan alla bonussekunder som delats ut tidigare.

Inlagd: 2010-10-23, 21:05
Skriven av: Manne

Manne skrev:
”Men Nisse, Bauer tjänade ju jättemycket på att åka i klungan på etapp fem. Den etappen nollställde ju nästan alla bonussekunder som delats ut tidigare.”

Nettopp, og dette er også mitt poeng, man skal selvsagt premieres mye mer for å vinne etappen enn å ligge i et felt bak i dragsuget når det gjelder langrenn, om det er Northug, Bauer eller Hellner som vinner spiller selvsagt ingen rolle, men man skal som sagt ha noe igjen for å vinne. Og nisse er helt klart et prakteksemplar på en paranoid svenske :)

Inlagd: 2010-10-23, 21:28
Skriven av: Neithiri

Etapp7 dagen före finalclimb tog Northug
massor med bonus på spurtpris. Det är på denna etapp som Ulvang vill fördubbla bonusarna. Han fick om jag minns rätt 1.5minut försprång på Bauer inför finalclimb. Och fick stryk med 1minut på toppen. Detta vill Ulvang korrigera med ytterligare 1minut i bonus. Allt för att trolla bort att Northug är en dålig klättrare. Är det verkligen sportsligt? Borde inte Petter om han nu är bäst i världen hålla 1.5 minut på Bauer? Om inte så är det väl dags att han blir bättre på att klättra.

Inlagd: 2010-10-23, 22:11
Skriven av: nisse

Men Neithiri, på vilket vis ska man premieras för att vinna en etapp? Med bonussekunder? I sådana fall måste ju alla starta med samma förutsättningar på varje etapp, alltså inga jakstarter.

Northug och Bauer vann ett lopp var där alla startade med samma förutsättningar.

Neithiri, hur menar du att din idé skulle fungera rent praktiskt? Mer bonussekunder till segraren? Eller ska det vara ett strikt poängsystem efter placeringar, där man helt skiter i sammanlagda tiden?

Personligen skulle jag tycka det var mycket mer intressant och rättvist om man tog bort bonussekunderna nästan helt och inte hade några jaktstarter förr än på sista etappen.

Inlagd: 2010-10-23, 22:17
Skriven av: Manne

En synpunkt på denna diskussion; det är bra för debattklimatet om man skiljer på sak och person…

Inlagd: 2010-10-23, 22:18
Skriven av: Gunnar Kar

Nisse, jag tror knappast att dom ändringar du nämner är skapade för att Northug lättare ska vinna, även om de kanske gynnar honom. Jag är övertygad om att förändringarna gjorts för att striden uppför Final Climb ska bli jämnare och mer rafflande för tv-tittarna… eftersom det är detta som skapar pr och pengar. Men jag håller med om att det inte är sportsligt – åkarna används bara som brickor för att skapa en bra show.

Inlagd: 2010-10-23, 22:27
Skriven av: Manne

Om det är show och inte idrott med 30% av totala VC poäng i potten så skulle jag inte bry mig. Men tyvärr så är denna tävling helt avgörande för totalen i VC och med alla bonusar drar den ett löjets skimmer över sporten.
Det finns mig veterligen ingen annan sport som avgörs på detta fåniga sätt.

Inlagd: 2010-10-23, 22:35
Skriven av: nisse

Har ni inget bättre för er en lördagkväll!? Inte jag heller uppenbarligen.

Heja Nisse, du är bäst, ingen protest! Sveriges överlägset bästa skidsupporter!

Tyvärr för Northug så skapades Tour de Ski innan han slog igenom. Hade de skapat tävlingen idag så hade de nog haft en slalombacke som sluttar utför som sista etapp istället, eftersom Northug inte kan klättra, men han kan åka snabbt utför.

Men vänta… det är ju precis det som de diskuterar att införa! Nä, FIS rättar sig inte alls efter Northug…. inte alls… Och sen var det den där om rödluvan.

Northug är det viktigaste som hänt längdsporten rent ekonomiskt och puplicitetsmässigt, på år och dar. Det är klart att FIS vill profitera på det. Men de går för långt.

Inlagd: 2010-10-23, 22:44
Skriven av: Gabriel

For en gangs skyld er jeg enig med Nethiri. Det skal lønne seg å vinne. Dette var jo nettopp bakgrunnen for at man nå får 3 poeng for å vinne fotballkamper.

Gabriel og Nisse : dere har masse gode betraktninger rundt skisporten, men her tar dere feil – etter min mening.

By the way: dette er vel første og muligens siste gang jeg fullt ut støtter opp om et Nethiri – innlegg:-)

Inlagd: 2010-10-23, 23:27
Skriven av: gif

Manne skrev: Men Neithiri, på vilket vis ska man premieras för att vinna en etapp? Med bonussekunder?”

Selvsagt, alle stiller likt i prologen, de vet hva premissene er, derfor skal det premieres mer for å komme først. Etappevinnere skal ha bonus-sekunder så det holder, dette gjelder for alle, og om Northug viser seg å være den beste, så bør han selvsagt premieres høyere enn en som kun henger med i feltet. Elementært, slik det er nå så premieres en som ”later” seg mye mer enn en som gir alt for å vinne, helt feil…

Inlagd: 2010-10-23, 23:36
Skriven av: Neithiri

gif skrev, ”By the way: dette er vel første og muligens siste gang jeg fullt ut støtter opp om et Nethiri – innlegg:-)”

Hvorfor det? Fordi dette er et svensk forum og det ser bra ut å sucke ræva til flertallet? Lykke til med å være blåst…

Inlagd: 2010-10-23, 23:39
Skriven av: Neithiri

Nethiri: Nei, fordi mange av dine helt åpenbart gode poenger og vurderinger, til dels overskygges av mindre gjennomtenkte utsagn.

– etter min mening.

Inlagd: 2010-10-23, 23:58
Skriven av: gif

gif skrev, ”Gabriel og Nisse : dere har masse gode betraktninger rundt skisporten,”

Hahahaha, klovner begge to, de mener at at den mannen som takler det oppsatte langrenns-programmet bedre enn de andre ikke er en verdig vinner, og at du og enkelte svensker heller vil at dårligere løpere skal vinne fordi de er mer politisk korrekte i sine uttalelser enn mannen som er best er bare kvalmt. De fortjener selvsagt ikke annet enn det de er gode for i løypa, og der er Northug den klart beste. Når det gjelder TdS så får ikke den beste rettferdig behandling, han blir ikke premiert for å vinne. Dette er selvsagt helt på trynet…

Inlagd: 2010-10-24, 00:00
Skriven av: Neithiri

For øvrig har jeg alltid ment at Gabriel er Northugs største skap- fan.

Inlagd: 2010-10-24, 00:01
Skriven av: gif

gif skrev, ” Nei, fordi mange av dine helt åpenbart gode poenger og vurderinger, til dels overskygges av mindre gjennomtenkte utsagn.”

Ok, nisse in action” Ulvang säger att FIS skall dyrka allroundern dvs Northug. Så tokigt är det.”,”Nej jag kallar sådant för Norsk doping.”Nej istället skall han få 5minuter försprång. Typiskt Norge!”

Og enda verre er klovnen Gabriel, ”FIS avskyr de långa sändningarna. Det ska vara kort och intensivt för det tycker de Tyska tv-bolagen om. Ett 5-milslopp om året är max vad man vill ha. Och då ska det slängas in skidbyten och bonussekunder så att det ska hända något hela tiden i väntan på klungspurten som Northug ska vinna.”

Osv osv, så lykke til med å dyrke disse ”åpenbart gode poenger og vurderinger” :)

Inlagd: 2010-10-24, 00:09
Skriven av: Neithiri

Vore det inte kanske att ändra i banorna istället för att hålla på att ändra bonusar fram och tillbaka? OK, att de ändrar nu, men, oavsett om Northug vinner eller ej, de bör sluta hålla på ändra i reglerna.Att ändra i reglerna är konstgjord andning. Om de inte blir klara snart kan ju TdS bara läggas ner, för så fantastiskt innan slutetappen är det inte.

Neithiri: Gabriel har en (håller inte med om allt) poäng där, men namnet Northug är utbytbart. För FIS spelar det ingen roll om det är Northug, Cologna etc. men de vill ha EN dominant och är beredda att offra allt av traditioner för att nå dit.

Kan du verkligen förneka det? Jämför med Per Elofsson som säger att man bör specialisera sig lite mer.

Inlagd: 2010-10-24, 02:13
Skriven av: Skidjan

neithiri: Du säger ju att Northug är den i särklass bästa skidåkaren och skall därför belönas rejält. Tänk efter:
OM han nu är så bra varför behöver han då så mycket bonus? En sådan gigant skall väl vara i topp på alla etapper och vinna utan bonus? Nej han har likt Stålmannen en svaghet, han kan inte klättra. Jämför med simning: Tävlar du i medley och inte kan bröstsim men är väldigt bra i dom tre övriga skall vi då ge bonus på dessa tre? Den enda sport som har handikappsystem är Golf och det är för att hjälpa dom dåliga och inte dom bra.

Inlagd: 2010-10-24, 07:48
Skriven av: nisse

En sak till som retar mig är erat prat om att Petter inte fick betalt nog. Det ni egentligen säger är att Bauer inte var en rättvis vinnare. Norsk fairplay?
Nej jag hoppas Bauer leker med Northug i backen denna gång också. Vad tror ni Ulvang gör då? Då blir det 2minuter bonus för röda trikåer!

Inlagd: 2010-10-24, 08:17
Skriven av: nisse

Neithiri lilla vän. Varför så arg och aggressiv? Lugna sig nu. Du behöver inte kalla folk för clowner och säga att andra har ”vanföreställningar”. Försök diskutera utan att bråka hela tiden. Jag har mina åsikter och du har dina. Det är inget konstigt med det.

Jag tror nog att vi egentligen tycker rätt lika om skidor, bara att du ser allt med norska ögon och jag med svenska.

Skidjan,
Det är möjligt att Northug är utbytbar som sportens ”fix-stjärna” i FIS ögon, men just nu är det Northug som bär sporten på sina axlar och FIS gnuggar händerna varje gång han levererar ett citat som kavlas ut på tidningarnas löpsedlar. Jag är mycket glad över det som Elofsson säger och hoppas verkligen han kan balansera upp tokigheterna i FIS, men jag tvivlar på att det är möjligt.

Inlagd: 2010-10-24, 10:33
Skriven av: Gabriel

Det bör väl vara någon balans mellan vad som lönar sig bäst av ”lägsta totaltid” och ”flest delsegrar”. Det största problemet med förra årets tour var väl ändå att man ibland hade jaktstarter som utraderade tidigare försprång. Om man hade ett antal sprintlopp, ett antal intervallstarter och några masstarter och sedan kör jaktstart i backen så blir det nog lättare att överblicka tävlingen. Man bör också fundera igenom hur många bonussekunder som delas ut under ett och samma lopp. Jag menar att det bör vara lika många i alla lopp. T.ex. om man har masstarter med spurtpriser så bör totala mängden bonussekunder i ett sådant lopp inte vara fler än att vinna ett intervallopp eller sprintlopp.

Inlagd: 2010-10-24, 11:36
Skriven av: Jon

Jag undrar fortfarande om medlemmarna i FIS styrelse jobbar på uppdrag av de nationella skidförbunden eller om de kör sitt eget race när de blivit invalda. Är Ulvang det norska skidförbundets språkrör?

Inlagd: 2010-10-24, 19:29
Skriven av: Anna

-Nu säger tränaren Rudi Soulard till Sportbladet att internationella skidförbundet jobbar för att damerna ska få lättare underlag i backarna för att ”det ska se bra ut i tv”

Det är inte bara i längd som sportsliga hänsyn väger lätt.

Inlagd: 2010-10-24, 20:21
Skriven av: Skidjan

och vem/vilka avgör vad som ser bra ut i Tv

Inlagd: 2010-10-24, 22:04
Skriven av: Gunnar Kar

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values