Utveckling eller avveckling?

xc_schedulewtmk3.png

För ett par år sedan visade vi då och då olika grafer från några världscuplopp, vilket var väldigt uppskattat bland statistiknördarna. Graferna visade exempelvis hur mycket åkarna var efter ledaren vid olika mellantider och då, 2007/8 var det norrmannen Trygve Tømta som försåg oss med statistiken. Tyvärr tröttnade Trygve efter ett tag vilket var synd, men nu är det äntligen dags igen, fast den här gången från annat håll!

Ni är många som den senaste tiden diskuterat det nya schemat för Världscupsäsongen och VM i Norge. Signaturen Skidjan skrev i en tidigare kommentar att 83% av årets starter i världscupen och VM kommer ske i någon form av masstart.

En som tittat på samma område är JoranStatisticalskier.com. Han är inte bara en skidentusiast utan även statistiker och ägnar dagarna åt att göra skidrelaterade diagram. Visste ni förresten att Per Elofsson är den skidåkare (efter 1994) som varit på pallen flest gånger i proportion till antal distansstarter i OS, VM och Världscup!

I diagrammet ovan kan man se hur utvecklingen av tävlingsformerna har sett ut över tid. Storleken på pricken är proportionelig till hur många gånger den tävlingsformen använts den säsongen i herrtävlingarna

Föga förvånande visar diagrammet avvecklingen av de individuella starterna men även stafetterna är betydligt färre nu i proportion till andra lopp på säsongen. Längtar ni tillbaka?

Joran har även lovat göra en del statistik åt Skidpepp som inriktar sig på det svenska landslaget. Så kom med förslag på vad ni vill se. Det kan handla om de jämnaste resultaten, vem som stått flest gånger på pallen i proportion till starter, de största framstegen över två säsonger eller vem som har varit bäst på en viss sträcka – ja nästan vad som helst går att analysera från mitten av 90-talet och framåt.