Rafflande in i det sista

Till skillnad mot damloppet så var herrarnas jaktstartlopp oerhört spännande trots att Northug lyckades hålla ifrån i täten och utklassa resten. Det jag pratar om är så klart Hellners chans till att avancera i totala världscupen. Tyvärr satte dåligt glid stopp för det idag. Marcus körde starkt i alla uppförspartier men tappade enormt i utförskörningarna varje varv.

Första gången man var nere och varvade på stadion tänkte jag att ”shit Northug är grym på att få med sig farten hela vägen ner”, men när samma sak hände på andra varvet och Hellner ändå inte såg ut att ha tröttnat började jag ana oråd. Och visst, när Manificat gick ikapp Hellner och sen gled ifrån ned mot stadion, ja då var det ett faktum, Hellners andraplacering i totalen förstördes av en klassisk smørebom!

Tråkigt men så är det ibland, synd att det skulle ske just idag bara.

Det är ju sällan det är så spännande och se vilka som ligger på platserna ner mot tionde i vanliga fall, men idag var det åtminstone i svenska och tjeckiska ögon riktigt spännande att följa klungan med Bauer i. Allt gick Sveriges sånär på den extremstarka fransmannen – var kom han ifrån?! Han fanns ju inte med i beräkningarna…

Ander Södergren gör ännu ett bra lopp men blir som vanligt nedspurtad i slutet, men det gör inget. Han är nog rätt så glad över att säsongen nu nästan är över och att han kan börja blicka fram mot nästa år och VM i Kollen.

Tredje svensk blir Mats Larsson som inte helt oväntat rasade ner från tredjeplatsen och blir till slut 19:e. Han är mycket bättre i klassisk stil och har inte alls lika många träningstimmar i ryggsäcken som resten av fältet (skulle vara Södergren då).

Daniel Rickardsson 27:a och Emil Jönsson 30:e. Jens Eriksson som gick ut före dessa svenskar tappade och bled till slut 33:a. Han är vad jag vet bättre i klassisk stil så vi ska inte gnälla. Bra kört!!

falun.jpg

På damsidan var det härligt att se Charlotte Kalla spurta ner Steira. Norskan är iofs inte känd som någon grym spurtare men det är ändå bra att ta hem lite spurtar, inte minst för självförtroendet. Kalla åkte bra idag och det var ingen som ärligt trodde att hon och Steira skulle kunna gå ikapp slitvargen Kowalczyk. Inte i det här vädret i alla fall. Men hur som helst var Kalla snabbast av alla i spåret idag sett till åktid!

Anna Olsson tappade lite idag och fick tillslut placeringen åtta i sitt sista världscuplopp i livet. Tydligen hade hon problem med ögonen sista biten… Åh det är nästan så att man får tårar i ögonen (nej det var inte menat som ett skämt) när man tänker på att hon snart försvinner. Men först är det SM-tremil. Jag hoppas sportspegeln ikväll har gjort ett reportage om henne nu när hon slutat. Det vore pricken över i:t.

Anna Haag tappade ett par placeringar och slutar på femtonde plats idag. Vad gäller åktider så slog faktiskt Lisa Larsen Britta Norgren idag. Det säger nog mer om Brittas form än Lisas.

Till sist, det var fint av Northug att åka och hälsa på alla fansen utmed upploppet. Grymt!

Åktider

Jaktstartresultat

Läs mer: DN, Aftonbladet 1, 2, Expressen