21 mars 2010, av Oskar

Abrahamsson om året som gått

Se intervjun med Jocke där han berättar om varför Sverige drämt till med så många fina prestationer i vinter. Han vågar dock inte säga om han ska fortsätta som förbundskapten ett år till. Jag hoppas han gör det, trots några konstiga uttagningar i vinter. Grabben är ju grym!

141 kommentarer till ”Abrahamsson om året som gått”

Jag tycker som jag skrivit tidigare att landslagstränarna bör involvera sig mer i det taktiska upplägget hos åkarna och fokusera en hel del på faktorer som skidbyten i skiathlon och massstart men även se till att det tränas ordentligt med växlingar i samband med sprintstafetter samt att åkarna blir tryggare i hur man bör åka mest taktiskt under ett lopp för att ha krafter kvar på slutet. I nuläget känns det som att mycket av fokusen ligger på den fysiska grundträningen hos åkarna och laguttagningar.
Ex. blev jag väldigt besviken på Ingesson (Intervju i radiosporten) när han inte kunde erkänna att det var en dålig taktik att inte köra med skidbyten under os tremilen. Här tycker jag att det finns mest utrymme för förbättring generellt sett i bland de svenska åkarna.

Tänkte även passa på att kristisera svt lite. I det nuvarande webbanpassade formatet är det naturligtvis skamligt att bryta för bandyn utan att sända vidare på webben.
Hade det verkligen varit omöjligt att fortsätta sändningen på webben och avrunda där istället. Inte konstigt att intresset för längdåkning minskar när man behandlar sändningarna såhär. Saknar också att man inte lägger upp mer klipp på nätet av ex. utländska åkare. Yvette står väl främst därnere för att intervjua folk inte för att delta i pajasfyllda uppvärmningar.
Jag tycker det hade varit perfekt med intervjuer med vallare (nu hade dom det idag tack!), arrangörer, publik och att dessa klipp främst ligger på nätet och kanske inte behöver visas under sändning.
Känns faktiskt inte som att det är en kostnadsfråga att lösa det här utan snarare bara lite planerande. Det finns ju onekligen tillräckligt med SVT folk på plats.

Inlagd: 2010-03-21, 17:16
Skriven av: Joel Burman

Ingen är ju perfekt och han har skött sig bra tycker jag trots en del mindre bra saker.

Att han inte vill säga något antyder att han vill förhandla om sin lön. Annars, varför sluta när det går bra?

Inlagd: 2010-03-21, 17:47
Skriven av: uttern

Lite övermaga att klaga på SVT… När dom sänder i prinicp varje tävling…

Inlagd: 2010-03-21, 17:48
Skriven av: svegon

Svegon: Det är inte det jag invänder mot. Snarare att 90% av tiden utanför studion ägnas åt Popsen och Krönikören. Konstigt att förresten ha epitetet krönikör utan att summera sina tankar i ett eget inslag som det tidigare har varit. Kanske är det ironiskt menat.
Jag tycker fortfarande att sändningarna ifrån VC och OS har varit alldeles för snåla vad gäller riktigt Behind the scenes och egenproducerade intervjuer.

Har själv en del egen produktionserfarenhet och enligt mitt sätt att se det borde den här typen av material inte kosta så mycket när de har allt folk och utrustning på plats.
Lite mer kan man väl ändå begära av ett bolag som går under beteckningen public service?

Inlagd: 2010-03-21, 18:28
Skriven av: Joel Burman

Vinterstuion är grymt roligt att följa. Popsen är en klippa. Dock tycker jag att de kan vara lite väl politiskt korrekta ibland . Det är väl bara Blomqvist som vågar vara riktigt vass i sina uttalanden. Karlsson har hållt en lägre profil än tidigare.

Inlagd: 2010-03-21, 19:33
Skriven av: pelle

Däremot är kvällstidningarna en katastrof!

Inlagd: 2010-03-21, 19:34
Skriven av: pelle

Håller med dig pelle. För ett par år sen var jag förbannad över att tidningarna inte skrev något om längdskidåkningen. Sen blev sporten allt mer populär vilket dragit till sig tidningarna – på gott och ont. Många artiklar är så tomma på innehåll att det är läskigt

Inlagd: 2010-03-21, 19:41
Skriven av: Oskar

saknar också lite mer intervjuer.

Inlagd: 2010-03-21, 21:04
Skriven av: Sanna

Aftonbladet är väl dock den största katastrofen, Expressen har skärpt upp sig lite.. Kanske de borde anställa dig Oskar?

Inlagd: 2010-03-21, 22:21
Skriven av: bergelius

Om man får önska sig lite av nästa säsongs Vinterstudio-sändningar så kan det vara sådant som
* Egen intervjureporter och följaktligen fler intervjuer (nu har man lånat av NRK som oftast har både studioreporter och inslagsteam på plats).
* Kommentatorer alltid på plats. Gör stor skillnad. Jfr Tour de Ski.
* Nya skidskyttekommentatorer.
* Att man följer upp övriga skidgrenar bättre, som idag nästan ignoreras utom i mästerskapen.

Inlagd: 2010-03-21, 22:25
Skriven av: Carl-Johan

Oskar: Vet inte hur mycket deras rapportering egentligen är att ha. Det är ju mest dagens northug och ev. svenskframgångar varav bara segrar är intressanta för dem eller bragdgrejer a la Hellner i sprintfinal efter femmil, medan riktigt bra resultat av Hanna Falk och Pajala ifrån sprintfinalerna under samma vecka gick helt obemärkt förbi.
Tyvärr beror det mest på att de överhuvudtaget inte skickar folk för att bevaka tävlingarna längre utan sitter och gör referat baserat på tv-sändningarna. Blomman är ju ex. ständigt återkommande i många av artiklarna.
Nu har ju Expressen ändå valt att skicka Tomas Pettersson till falun så det får ses som en framgång och hans intervjuer därifrån har varit helt ok.

Vad gäller SVT:s sändningar så har jag också en del önskemål.

Mer åkarintervjuer både före och efter loppen. Allt behöver som sagt inte visas i sändningen men kan ligga på nätet.

Bananlys av blomman, han teståker ju för det mesta banan skicka ut honom med en kamera man och filma hur man bäst åker på vissa delar av banan. Alltid bättre att ha ett hum om en farlig kurva eller brant backe genom att ha sett den in action tidigare.

Under sändningarna vill jag ha en expert ute i spåren som ex. Gunde och Blomman gjorde när de vikarierade som bisittare när den ena satt med hård så var den andra ute i spåret och liverapporterade. Otroligt bra för närvarokänslan som uppstår men dessutom kan dom ofta ge bra scoop på om åkare börjar vara slitna.
Per Elofsson skulle vara perfekt i en sådan roll. När loppet är slut kan han ju möta upp yvette i mixed zon.
Tycker det var väldigt frusterande att de inte hade ett liknnade upplägg under OS i vancouver. Nu handlade det istället mest om Popsen, karlsson och Elofsson i studion.

Inlagd: 2010-03-21, 22:53
Skriven av: Joel Burman

Mer SVT
Vassare bildproduktion när SVT är ansvarig för den biten. Tävlingarna i falun var rätt bristfälliga.

Inslags reportage bland publiken för att fånga stämningen. (Framför allt på tävlingar på hemmaplan men naturligtvis också VM i kollen)

Historisk perspektiv, kör snabba små reportage om klassiska lopp som körts på orten där man kanske ringer upp vederbörande person och pratar om händelsen. Ex. Peter Larssons bravader i Dusseldorf osv.

Inlagd: 2010-03-21, 22:59
Skriven av: Joel Burman

När det gäller de internationella sändningarna så finns det en ordning som används för att sändningarna skall vara ”likformiga”. Det var charmigt när varje land hade sin egen grafik och producerade på sitt eget sätt men fördelarna med enhetlighet överväger. I Falun var det dock en del märkliga kameravinklar, särskilt vid målgången.
Att skicka ut fler folk på sändningarna kostar mer och en del saker får man väl spara in och bara ha på mästerskap, men det viktigaste är att SVT fortsätter att hålla linjen att sätta idrotten i fokus. Med det menar jag att man tar tävlingarna på allvar, att man respekterar atleterna och även tittarna. ”Uppvärmningen” är kul men det är bra att tramset och skämten får sin del under den tiden, och att man sedan är seriös. Det tycker jag att man varit duktig på sedan Vinterstudion drog igång och man började att sända nästan alla världscuptävlingar.

Inlagd: 2010-03-21, 23:13
Skriven av: Carl-Johan

Jeg er enig i at TV-produksjonen i Falun var nokså dårlig. Når det er jaktstart/masstart bør man greie å følge løperne overalt. Det var flere punkter i løypa der vi aldri så løperne. På oppløpet viser de spurten fra andre siden av stadion, noe som virker ganske klønete. Generelt følte jeg også at vi aldri kom helt innpå løperne slik vi gjorde i Kollen eller i Vancouver.

Ellers vil jeg nok også si at selve løypen i Falun må bygges om dersom de skal arrangere et VM. Det er generelt i trangeste laget for å ha masstarter, og det lange glidpartiet inn mot stadion bør kortes ned mye. Hvordan står det forresten til med hoppbakken der? Må vel være evigheter siden de har avholdt V-cup i hopp i Falun?

Jeg håper Falun får VM og at de kan ruste opp anlegget i den forbindelse. Det blir alltid mye publikum når VM avholdes i Norden.

Inlagd: 2010-03-21, 23:48
Skriven av: drazyc

Vidga vyerna något, läs lantsortstidningarna.

Läs t.ex. dagens Norrbottenskuriren eller Piteå-Tidningen.

Bra analyser av dagens tävling i Falun ur norrbottnisk vinkel.

Inlagd: 2010-03-22, 00:00
Skriven av: Elin

Frilles krönikor i PT är något av en favorit!

Inlagd: 2010-03-22, 00:28
Skriven av: Joel Burman

Oskar;

Säsongen är inte slut. Nya rubriker?

Stafetter och 3/5 mil SM kommande helg med avslutning av juniorcupen.

Fjälltoppshelgen i Bruksvallarna 16 – 18 april där vi hoppas få se Northug som vanligt.

Inlagd: 2010-03-22, 09:31
Skriven av: Elin

VAr inte orolig Elin!

Inlagd: 2010-03-22, 10:08
Skriven av: Oskar

Värlscupen är nu avslutad och man kan börja fundera lite på nästa säsong. I slutet av april förra året togs följande 15 åkare ut till landslagets toppgrupp:

Damer
Charlotte Kalla, IFK Tärendö
Anna Haag, IFK Mora SK
Britta Norgren, Sollefteå SK
Lina Andersson, Piteå Elit
Anna Olsson, Åsarna IK
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK

Herrar
Johan Olsson, Åsarna IK
Anders Södergren, Östersunds SK
Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF
Marcus Hellner, Gellivare Skidallians
Mats Larsson, Åsarna IK
Jesper Modin, Piteå Elit
Björn Lind, Hudiksvalls IF
Robin Bryntesson, Sollefteå SK
Emil Jönsson, Årsunda IF

Om ni fick va förbundskaptener för en dag, vilka skulle ni ta ut till toppgruppen nästa år?

(Efter alla framgångar detta år kan vi bjussa på en plats och leka med tanken att det är 16 åkare som ska tas ut.)

Inlagd: 2010-03-22, 12:14
Skriven av: Manne

Instämmer i den neg kritiken mot TV sändningen från Falun. Ska det var så svårt att få till en bra produktion.Jag gissar att det är folk som är rätt ointresserade av skidåkning som verkställer…Förslagsvis kan man ha en panel som får komma med förslag på förbättringar

Inlagd: 2010-03-22, 12:39
Skriven av: GunnarK

Joel Burman: var Örjan Blomqvist som var ute i spåret inte nuvarnade Anders Blomqvist.. men håller med var riktigt bra när dom hade en ut med spåret var åren 92-94 de teamet vi hade dom åren var de bästa komentatorena vi haft…

Personligen börjar jag bli lite less på Anders Blomqvist nu varit mkt konstiga analyser på slutet som från sprinten i stockholm bättre å chansa att bli två å kanske utslagen än att vinna kvarten bara får att få gå i första semi.. tror ingen åkare skulle ta den risken. sedan har han väldigt mkt förstålse för Petter N han vet tydligen hur han tänker å säger ute i spåret..

Inlagd: 2010-03-22, 12:54
Skriven av: jossa

Jossa: Ah så det var Örjan? Coolt trodde alltid att det var Anders som jobbat på svt. Jo 92-94 var bra år kommentatorsmässigt tyvärr höll ju inte åkarna samma klass. =)

Inlagd: 2010-03-22, 13:05
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: Örjan Jobba åren 91-95.. hans samarbete med Gunde Hård Ulfbåge var riktigt bra…

Inlagd: 2010-03-22, 13:36
Skriven av: jossa

Vilka kommenterade de åren då??

Inlagd: 2010-03-22, 13:40
Skriven av: Gurra

Lite roligt… En artikel i aftonbladet handlar om att landslagsåkarna nu är sugna på att njuta av härlig vårskidåkning. Charlotte Kalla säger såhär:

”– Jag har lust att åka till fjällen, men jag har inte planerat vart. Jag vill ha med mig en kompis som kan hålla min fart på skidåkningen..,”

Haha… kompis som kan hålla hennes fart!? Ja, det lär ju inte direkt bli knökfullt i den fjällstugan…

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/skidor/article6819994.ab

Inlagd: 2010-03-22, 14:05
Skriven av: Manne

Anders Blomkvist är en duktig analytiker.
Men han är lite väl PK och lite för stor Norge vän. Det kan nog ha att göra med att han har en egen rörelse som är beroende av
att inte stöta sig med någon.

Inlagd: 2010-03-22, 14:12
Skriven av: nisse

Manne;

Toppgrupp?
Definiera, ska de komma bland 10 bästa, 20 bästa eller ta poäng på VC.

Distansåkare och/eller sprinter.

Utvecklingsgrupp (utan hänsyn till ålder).

Inlagd: 2010-03-22, 14:15
Skriven av: Elin

jossa;

Örjan avled tragiskt sommaren 2000.

Inlagd: 2010-03-22, 14:21
Skriven av: Elin

Manne: Den typen av spekulation hur truppen bör se ut lämpar sig väl bättre under tävlingsuppehållet i sommar.
Som Elin påpekar är ”talanggruppen” under minst lika viktig eftersom ett flertal åkare har uppgraderats ifrån den under denna säsong som Pajala och Falk ex.

Inlagd: 2010-03-22, 14:25
Skriven av: Joel Burman

För mig är det givet att ex. Pajala och Falk ska tillhöra a-laget. Hanna Brodin och Jens Eriksson borde nog tillhöra talanggruppen.

Inlagd: 2010-03-22, 14:33
Skriven av: Joel Burman

Manne;

Vi hoppas på att flera av landslagsåkarna avslutar säsongen med Fjälltoppsloppet.

Anders Södergren med stugbygge ett stenkast från skidstadion dra säkert med en del.

Northug har varit flitig gäst.

Inlagd: 2010-03-22, 14:37
Skriven av: Elin

I min värld är toppgruppen på damsidan ganska given:
Kalla
Haag
Lina A
Ida
Pajala
Falk
Sedan tycker jag att vi behöver ha en åkare till som är mer specialicerad på distans och då tycker jag att det finns 2 att välja på Sara L och Emma Wikén.
Lite knivigare tycker jag men jag hade valt Sara L och haft kvar Wikén 1 år till i U-laget. Svårt att göra tvärtom: )

Inlagd: 2010-03-22, 14:57
Skriven av: Göran

Svårt att sia om hur toppgruppen kommer se ut. Förbundskaptenerna har snackat en del om att plocka in yngre distansåkare på herrsidan så Jens Eriksson kanske ligger bra till? Falk och Pajala har nog helt klart kört sig in i laget. Tränar toppgruppen och utvecklingslaget ihop en del, eller har de vitt skilda upplägg under sommarträningen?

Inlagd: 2010-03-22, 15:01
Skriven av: josef D

Göran: Ditt förslag är ju onekligen det man själv ser framför sig. Vore ju bara kul om Britta kunde komma tillbaka ordentligt också men jag vet inte alls hur hennes situation ser ut. Flera här inne har ju antytt att hon kanske lägger av ganska snart.

Inlagd: 2010-03-22, 15:03
Skriven av: Joel Burman

Nu när Sverige har sju platser på herrsprint med Jönssons friplats, samtidigt som Björn Lind försvinner kanske det finns plats för en till herrsprinter? Ingen utanför toppgruppen har dock riktigt visat framfötterna denna säsong.

Inlagd: 2010-03-22, 15:07
Skriven av: josef D

jossa: Björgen har gjort det någon gång vet jag och själv hade jag gärna gjort så fältet varit väl spräckt, alltås mer än ca 3 sekunder.

Inlagd: 2010-03-22, 15:11
Skriven av: Jonas

När det gäller Britta hoppas vi alla att hon kommer tillbaka till gammalt gott slag men jag tror det bästa vore om hon fick sköta den satsningen utanför toppgruppen inför nästa säsong! Precis som Sara Lindborg/Maria Rydqvist fick göra inför denna säsongen.

Inlagd: 2010-03-22, 15:15
Skriven av: Göran

Joel Burman… Jag menade inte truppen till VM eller VC, utan landslagets olika träningsgrupper. Dessa brukar väl tas ut i slutet av april och vara på läger på försommaren, så att diskutera det under sommaruppehållet är väl lite sent…

Elin, du har så rätt, i praktiken är det ju en massa saker att ta hänsyn till. Men jag tänkte mig lite mer fritt för att få höra folks åsikter om vad vi ska ha för typ av landslagsgrupper och vilka man vill ska ingå… Vill man t.ex. ha ett utvecklingslag, ett ungdomslag, eller rent av ett utmanarlag där även 37-åringar kan va med?

Förra året togs det till slut ut 17 åkare till en toppgrupp och 12 till ett U-lag… Så fundera kring ca 30 åkare (inkl,sprint, distans, damer och herrar) som ska fördelas på en toppgrupp och ett U-lag… Alternativt även J-lag om man vill ha det…

Det kan ju dock va juste att fokusera på vilka man vill ha med än vilka man inte vill ha med, så vi slipper personliga påhopp…

Inlagd: 2010-03-22, 15:16
Skriven av: Manne

Jag tycker att man ska definiera vad som menas med toppgrupp etc.

Alltså vilka krav som ställs innan man placerar in namn.

Se på friidrotten som ställer krav på att nå t.ex. en finalplats.

Inlagd: 2010-03-22, 15:22
Skriven av: Elin

Manne: Sant! Jag tänkte lite fel.

Inlagd: 2010-03-22, 15:24
Skriven av: Joel Burman

Elin: en bra måttstock för topp gruppen är väl topp 15-20 på distans och semifinal platser i sprint.

Inlagd: 2010-03-22, 15:27
Skriven av: Joel Burman

Bland 15 på distans och semi i sprint i VC är väl okej.

Nu måste någon som har bättre koll räkna upp vilka som klarat det i år.

Inlagd: 2010-03-22, 15:34
Skriven av: Eric

Göran: Jag tycker att du har glömt Brodin på din lista.

Inlagd: 2010-03-22, 15:34
Skriven av: nisse

Toppgrupp damer:
Hanna Brodin
Anna Haag
Charlotte Kalla
Magdalena Pajala
Lina Andersson
Hanna Falk
Ida Ingemarsdotter

herrar:
Marcus Hellner
Anders Södergren
Johan Olsson
Daniel Rickardsson
Jens Eriksson
Robin Bryntesson
Emil Jönsson
mats Larsson
Jesper Modin
Teodor Peterson

Skulle gärna fått plats med Britta Norgren och Sara Lindborg också :/

Förslag till u-lag damer:
Lisa Larsen 90
Emma Wikén 90
Mia Eriksson 87
Eva Svensson 87
Madeleine Thorn 93
Stina Nilsson 93 (sprint)

u-lag herrar:
Johan Edin 87
Fredrik Jonsson 90
Calle Halfvarsson 89
Simon Persson 91
Jack Impola 92
Carl Quicklund 92

Många födda 91 och senare med tanke på junior-vm

Inlagd: 2010-03-22, 15:38
Skriven av: josef D

Sedan tycker jag att detta med sprintlag borde läggas ner. Alla skall tränas mot att bli bra distansåkare.

Inlagd: 2010-03-22, 15:38
Skriven av: nisse

Josef D: Bra lista, är dock tveksam till Brynte, det börjar vara rätt glest mellan prestationerna utan mer handla om showande och att jobba som kommentator. Han kanske behöver motivera sig lite utanför laget ett tag.
Ser då hellre Sara L på hans plats om man ska hålla sig till det antalet ungefär.

Sen får vi ju hålla tummarna att Lina och Mats äntligen ska få hålla en hel försäsong. Det gladde mig att höra att Mats skulle ändra upplägg nu och köra mindre timmar. Tror det är helt rätt väg att gå och jag hoppas Lina gör något liknande.

Inlagd: 2010-03-22, 15:49
Skriven av: Joel Burman

josef D m. fl.

Jag efterlyser fortfarande vilka krav ni ställer på de olika grupperna.

Också vilka som klarat Joel Burmans och Erics förslag till krav i år.

Inlagd: 2010-03-22, 15:51
Skriven av: Elin

Svårt att ställa gemensamma krav på åkarna i u-laget eftersom det laget även ska funka som ett juniorlag.
De enda som inte klarat Eriks krav i min toåågrupp är Bryntesson och Eriksson. Bryntesson hoppas jag slår igenom ordentligt någon gång, Sverige har vansinnigt massa sprintplatser nästa säsong och måste fylla dem med dugliga åkare. Jens Eriksson är med för att stå på tillväxt och är väl kanske den mest tveksamma i min påhittade toppgrupp.

Inlagd: 2010-03-22, 16:04
Skriven av: josef D

Elin, vilka krav som ska ställas kan ju också vara en del av diskussionen.

Jag skulle vilja se ett system med garanti snarare än krav. Alltså, är man tex 2 gånger bland dom 10 på diatans i värlscupen är man garanterad en plats i toppgruppen nästa säsong. För garantin ska man ha ett högt krav, som ska ge plats helt oavsett ålder.

Därefter fyller man på med åkarna som ligger närmast att klara garantikravet. Här kan man dock ta hänsyn till andra saker så som ålder, utvecklingskurva, skadeproblem och dynamiken i gruppen som helhet etc.

Utöver detta tycker jag att förbundskaptenerna vid behov ska förfoga över en extraplats till någon de tror extra på, men som inte klarat resultatmålen. Lite som när Hellner togs med p.g.a. sin extraordinära inställning.

Även till Utvecklingslandslaget tycker jag att det ska finnas en garantigräns för att förhindra att duktiga åkare i mellanålder helt ställs utanför landslagsgrupperna. T.ex. att åkare under 30 år som varit topp 15 på värlscup eller topp 5 på skandinavisk cup i distans är garanterade en plats i en landslagsgrupp.

Inlagd: 2010-03-22, 16:29
Skriven av: Manne

Häeh? Ska inte Sara Lindborg vara i landslaget tycker ni?

Det gick jäkligt bra på stafetten utan henne, kommer säkert gå ännu bättre utan Anna Olsson!

Det var bland det galnaste jag läst, kommer bli tillräckligt svårt utan Anna O, behövs nån som tar ett rejält kliv i klassiska distansåkningen, Hanna Brodin eller Pajala om ett år kanske.

Tror nästan Haag bör ta slutsträckan nästa år, kan vara så att Kalla-upphämtningen kommer på tredje. Haags kämpainsats och spurtvinst i OS-dubbeljakten bådar gott inför tighta sistasträckor.

Inlagd: 2010-03-22, 16:34
Skriven av: skidjan

josef D;

Kollade din lista inför helgen.
Samtliga utom Lisa larsen och Stina Nilsson är anmälda.

Junioren Hanna Brodin struntar dock i juniortävlingen utan åker 30 km med seniorerna .

Visst är Emma Wikén född 89?
Hon åker 30 km.

Inlagd: 2010-03-22, 17:35
Skriven av: Elin

Kollade bara damerna.

Inlagd: 2010-03-22, 17:36
Skriven av: Elin

Manne: haha Kalla får väl bjuda med Björgen och Kowalczyk till fjällstugan

Inlagd: 2010-03-22, 18:13
Skriven av: Jörgen

@Manne: Tipper Kalla drar med seg Northug til fjells ;-) Han bør kunne holde hennes tempo, hehe.

Inlagd: 2010-03-22, 18:41
Skriven av: drazyc

Jo, men om Northug har samma krav på sitt ressällskap får han nog fjällsemestra med upploppskameran.

Inlagd: 2010-03-22, 18:55
Skriven av: Manne

Men å andra sidan så behöver man ju inte åka skidor så mycket. Northug och Kalla skulle säkert kunna hitta på lite annat roligt.

Inlagd: 2010-03-22, 19:06
Skriven av: rs

Elin: Ja Wikén är naturligtvis född 89, råkade skriva fel :)
Jag tycker nog det borde finnas ett renodlat juniorlag, men det verkar det inte finnas pengar till.

Inlagd: 2010-03-22, 19:15
Skriven av: josef D

Manne, sjukt roligt!!

Inlagd: 2010-03-22, 19:26
Skriven av: Oskar

Jag ser även att ni börjat spekulera i nästa års landslagsuppställning. Jag tänkte skapa en när säsongen är helt över men ni kör järnet redan nu… hmm.

Inlagd: 2010-03-22, 19:27
Skriven av: Oskar

Det går rykter om at Northug skal møte opp sammen med en av verdens beste counterstrike-spillere for å spille på the gathering i påska, så det blir nok ingen påsketur med Kalla.

http://www.catchgamer.no/?module=news&f=single&newsId=10330

Inlagd: 2010-03-22, 19:28
Skriven av: Jeremiah

Nisse: Angående Brodin så vill jag nog att man skyndar långsamt med den tjejen, kan göra henne gott att få 1 år till i U-laget tycker jag. Jag lutar mera åt att ge Emma Wikén chansen i toppgruppen som mer renodlad distansåkare och 1 år äldre. Men visst har Brodin gjort resultat som gör henne aktuell för toppgruppen.

Inlagd: 2010-03-22, 20:44
Skriven av: Göran

Jeremiah: Kul! Hoppas northug hoppar på alla såna här spex närmaste månaderna så han helt glömmer bort träningen.
Han ska tydligen spela poker med Marcus Hellner i Las Vegas. Där tror jag han på fullt allvar föreslog att de skulle rullskidor runt casinot efteråt. Kanske kan bli en ny jaktstartsgren?

Inlagd: 2010-03-22, 21:07
Skriven av: Joel Burman

Precis. Under masstartsloppet i Falun nästa år så kommer det arrangeras pokerturnering på den lilla bron in mot stadion på andra varvet. Får man Royal Straight Flush så vinner man världscupen automatiskt. Får man Kåk så får man byta skidor precis hur många gånger man vill. Men det bästa är fyrtal i hjärter, för då får man automatiskt 25 norska funktionärer som åker framför i spåret som man kan ta rygg på samt 5000 bonussekunder.

Tyvärr kommer pokerturneringen avbrytas när Teodor Pettersson kommer flygandes in i knävecken på pokerspelarna.

Inlagd: 2010-03-22, 21:18
Skriven av: Gabriel

Postar i det här inlägget bara för att alla kollar här just nu!
Vet någon var man kan hitta denna låt som mp3?
http://www.youtube.com/watch?v=8EnxITEVbH0
Hittar den inte på itunes.

Inlagd: 2010-03-22, 21:37
Skriven av: Joel Burman

ha ha skön kommentar! Låter som ett intressant upplägg. Lägg till den förra ideen någon kom med.. att börja loppen utan skidor och masstart in i vallastugorna först. (något liknade)
Sedan avslutar man loppen genom att hinna hälsa på så många fans som möjligt medan man spurtar i mål.

Intressanta dikussioner om framtiden och lagformationer, tyvärr är jag inte så insatt(ännu).

Inlagd: 2010-03-22, 21:46
Skriven av: Sanna

Toppgruppen
Kalla
Haag
Andersson
Pajala
Falk
Brodin
Ingmarsdotter
ev Britta men är gränsfall är de skulle vara intressat att höra varför de gått sämre för henne i år än förra.. finns de en bra förklaring till dom svagare resultaten så är hon given

U Laget
Larsen
Eriksson
Svensson
Wiken

Inlagd: 2010-03-22, 21:53
Skriven av: jossa

Jossa: Jag tycker att Thorn och Svan ska vara med i U-laget före Mia Eriksson och Eva Svensson (om inte alla fyra får vara med). Wikén, Larsen och Brodin är givna (tycker att man ska skynda långsamt med Brodin).

Eriksson och Svensson är på gränsen, båda är födda 1987 (samma årgång som Kallla) men har inte slagit igenom (än). Rydqvist, Lindborg och nu Britta vet vi inte var de står nästa (eller nästnästa i Rydqvists fall) säsong. Frågetecken även för Lina.

Vikman, Bleckur, Sandra H (men den sistnämnda tjejen måste börja ställa upp i lopp som gäller något, vi får kolla hur det går i de norska mästerskapen för henne, där får vi en indikator) ?

Det finns potential i dem alla men det sista steget saknas. Brodin har gjort en jättebra säsong men inte slagit igenom (som Falken och Pajala gjort).

Inlagd: 2010-03-22, 23:04
Skriven av: Jörgen

Känns onekligen som de har angenäma problem i laguttagningen speciellt på damsidan. Ska bli intressant att se hur de yngre tjejerna kör på den längre sm distansen och i stafetten. Hoppas SVT sänder.

Inlagd: 2010-03-22, 23:23
Skriven av: Joel Burman

SVT kör vidare med vinterstudion till nästa OS
http://www.expressen.se/sport/1.1927140/svt-fortsatter-med-vinterstudion

Inlagd: 2010-03-22, 23:26
Skriven av: Joel Burman

Joel: ja, det finns ytterligare unga tjejer t.ex Stina Nilsson som spöat Thorn och Svan i alla (tror jag) sprintlopp denna vinter men jag tror att landslagsledningen hellre satsar på lovande distansåkare, för de kan sen bli bra i sprint också. Svårare att göra den motsatta resan.

Det som skulle vara verkligt fränt vore om Sverige alltid hade med två lag i damstafetterna. Ett A-lag och ett U-lag. Skulle sporra båda grupperna.

På herrsidan misstänker jag att det inte skulle fungera riktigt, konkurrensen är inte lika hård där.

Inlagd: 2010-03-22, 23:45
Skriven av: Jörgen

Jörgen;
Sandra har legat med nära 40 graders feber, tveksamt om hon startar.
Från så kallad säker källa är hon nu mycket stark uppför. Det hade passat bra på den tuffa 3-milsbanan som jag åkte för några veckor sen.

Joel Burman;
SVT planerar ingen sändning om man inte stoppar in något i vinterstudion.

Oskar;
Pratade just med en vän i Schweiz. Gissa vem som vann lördagens natt-SM, på damsidan alltså.
Som du förstår betyder S inte Sverige!

Inlagd: 2010-03-22, 23:56
Skriven av: Elin

Instämmer, har reagerat ofta på att vi bara kör med ett lag i stafetterna. Under kommande år har vi väl ingen resurskrävande investering på samma sätt som vallabussen och ski force one så iår kanske de kan lägga resurser på att faktiskt köra med två stafettlag när det körs stafetter. Jag skulle också vilja se att vi bryter trenden och försöker ta ut en stor trupp till vm i kollen. Så vi blir mindre känsliga vid sjukdom men även för att fler ska få erfarenheetn att åka på ett stort mästerskap. Då kan man förhoppningsvis toppa lite mer så att åkarna under dom bästa åker färre lopp men då i discipliner och distanser som passar dem bättre. Jag hoppas att vi har ekonomin för att satsa på det hr sättet iår, har kännts så lågbudget senaste säsongerna när man knappt skickat fullt lag till vc och vm.

Inlagd: 2010-03-22, 23:58
Skriven av: Joel Burman

Mitt förra inlägg är riktat till Jörgen.

Elin: Natt SM f*n vad coolt! Det borde vi också ha i sverige eller köra midnattssols sm på rullskidor på somrarna. Synd att SVT inte planerat in att visa sm 5 milen. Jag ser ju gärna att de sänder på webben okommenterat till och med. Men de lär väl tyvärr inte hända.

En grej som jag vill se SVT göra bättre nästa år är just att använda playkanalerna bättre och då visa sprintprologerna. Gärna okommenterat men eftersom dessa alltid produceras blir ju bara kostnaden att lägga upp en länk på nätet för något man redan har rättigeheter till.

Inlagd: 2010-03-23, 00:02
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman;
Det gällde inte skidor!!!!

Inlagd: 2010-03-23, 00:05
Skriven av: Elin

På tala om unga.

Den som imponerat mest på mig, unga och gamla, den här säsongen är SOFIA HENRIKSSON, Storfors SK.

Hon utklassade konkurrenterna i D16 på USM och var 1,11 före tvåan på 7,5 km klassiskt.

Inlagd: 2010-03-23, 00:06
Skriven av: Elin

Elin, Till och med jag förstår att Simone vann. Vem annars!

Oskar vet säkert också.

Inlagd: 2010-03-23, 00:09
Skriven av: Fia

Joel: jag tror absolut att det blir en större trupp till Holmenkollen-VM än till OS:

* Skidförbundet bestämmer vilka som får åka (och inte SOK). Finns inget maxtak, förutom det FIS-reglerna stipulerar.

* VM är nära geografiskt = inga stora reskostnader (och Ski Force One får stanna på marken).

* Det svenska längdlandslaget har haft stora framgångar i bl.a OS och fått stor exponering i media = bra (för att inte säga guldsits) för Skidförbundet vad gäller sponsorer. Så mycket pengar som det norska skidförbundet får in kan vi absolut inte räkna med men…

* Sverige har maxkvot i alla discipliner + en extraplats i herrarnas sprint (genom Emils WC-totalvinst där). Det blir många svenska åkare som får chansen att visa framfötterna innan VM!

Elin: trist med Sandra!

Inlagd: 2010-03-23, 00:09
Skriven av: Jörgen

Elin: Orientering? Hmmm tycker fortfarande att nattlopp på skidor kan vara cool grej att testa. Se bara på F1 loppet i Malaysia det går ju på natten och har på kort tid blivit väldigt omtalat!

Inlagd: 2010-03-23, 00:13
Skriven av: Joel Burman

Jörgen: precis min tanke också sen föder ju framgång mer framgång oftast men hur ser det ut egentligen på de olika distanserna på wm visst borde det vara tävrtom emot OS.

Dvs
Intervallstart 10 km klassiskt
Dubbeljakt
Fristils sprint (ind.)
Klassisk teamsprint
Fristilsmasstart 50 km

Måste säga att Kallas bästa chans spontant känns som klassiska intervall loppet och ind. sprinten. Sen kanske hon kan träna upp skiathlon formen under säsongen och bli ett hot där också. Lite samma gäller väl för Hellner men som naturligtvis måste räknas som en av favoriterna på dubbeljakt. Synd för södergren att intervall loppet går i klassiskt. Han förtjänar att vinna ett individuellt guld på mästerskap.

Inlagd: 2010-03-23, 00:19
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman,

Jag har i yngre dar åkt en hel del skidorientering på natten.
Kul och jobbigt, ofta med segrartider upp mot 4 timmar.

Det Elin syftar på är givetvis nattorientering till fots.

Under många år, ända in på 70-talet, körde man den största elljustävlingen i Wäja norr om Kramfors.

Hela svenska, finska och norska eliten var där.
Det var för den tiden ett minst sagt gediget prisbord som lockade.

Inlagd: 2010-03-23, 00:26
Skriven av: Kjell

Joel: Kallas svagheter finns i vanlig sprint, klassiskt, masstart och dubbeljakten/skiathlon (där hon spänner sig). Hon är inte komplett ännu men ambitionen finns. Komplett brukar man inte bli förrän några år senare (Petter undantagen).

Men tänk på att tjejen fyller bara 23 år i år, och hon kommer att bli allt bättre.

Inlagd: 2010-03-23, 00:30
Skriven av: Jörgen

Kjell: är bara nyfiken – vad fanns det på prisbordet under 70-talet?

Inlagd: 2010-03-23, 00:31
Skriven av: Jörgen

Intressant sak, var nog inte norska vallarnas ”direkta” fel i Falun:
http://loklingholm.no/teamsectoralarm/index.php?option=com_content&view=article&id=340:og-da-var-vi-ferdig&catid=37:nyheter

Var tydligen nåt fabriksfel på Rex Hydrex?
Rex Hydrex
+10oC … -20oC
Denna användes för toppning av fästvallor. Ger märkbart bättre glid åt fästvallan, minskar risken för frysning och nedsmutsning av fästvallaområdet. Försämrar ej fästegenskaperna men minskar mjuka fästvallors vandring bakåt. Kan även användas på glidet framförallt på finkornig snö. Korkas in för hand för att förbättra slitageförmågan.

Blev väl motsatt effekt då, hehe..

Inlagd: 2010-03-23, 00:46
Skriven av: skidjan

Vid närmare eftertanke kanske det är dumt att ta in unga juniorer som Madeleine Thorn i ett landslag i så unga år.
Jörgen: Julia Svan är också en supertalang, men hon och Stina Nilsson är egentligen rätt likvärdiga som distansåkare sett över hela säsongen. Här är t.ex. toppen från 5 km klassiskt på den nordiska juniorkampen i år. (Thorn var på junior-vm)
1 Nilsson Stina SWE 16.16,6
2 Settlin Evelina SWE 16.19,1 +0.02,5
3 Landheim Hilde Losgaard NOR 16.36,9 +0.20,3
4 Maja Falk SWE 16.41,0 +0.24,4
5 Kvale Barbro NOR 16.41,4 +0.24,8
6 Dahl Lisa SWE 16.43,5 +0.26,9
7 Svan Julia SWE 16.47,8 +0.31,2

Inlagd: 2010-03-23, 01:04
Skriven av: josef D

Josef D – kolla på JSM-resultaten i distans i år? Stina Nilsson har varit bra i distans också men generellt sett har Svan och Thorn varit bättre än Stina på distans denna vinter (och Stina varit bäst i sprint) och framför allt Svan har tagit steg framåt ju längre säsongen gått, som jag förstått det?

Tycker det är hur tufft som helst av Julia att våga satsa på skidsporten trots föräldrarna, de flesta barn till framgångsrika idrottare brukar inte välja idrott och ännu mindre att gå i samma fotspår fast undantag finns förstås – exempelvis Anna Lindberg. Gunde och Marie har ju en massa skidmeriter.

Jag tror inte det är dumt att ta med unga juniorer på damsidan. Deras skolgång går förstås i första hand men det borde gå att förena (mycket dödtid när de är på resande fot) och de lär redan gå på något skidgymnasium där lärarna är mycket förstående när deras elever är i U-laget.

Tror också att det bara är bra om de härdas i internationell juniorkonkurrens tidigt och ser vad som krävs och var de ligger. Tror inte att andra länder håller tillbaka sina supertalanger p.g.a de är för unga, på den punkten kanske vi är lite för “lagom” i Sverige?

Det gäller dock att inte lägga press på dem utan de måste få åka, ha roligt på vägen och utvecklas i sin egen takt.

Inlagd: 2010-03-23, 01:17
Skriven av: Jörgen

Joel: Jag ser inte att det är några omöjliga sträckor där Kalla inte skulle kunna ta medalj. 30km fristil är en väldigt bra distans för henne även med masstart,en 4 plats trots otur i Kollen är ju grymt bra. Hon kommer att stå på pallen i klassiska lopp nästa år. DP är under förbättring trots allt och med ännu bättre klassisk och mindre stress så blir det bra det också. Nu är hon ju bara ett par sekunder från pallen i klassiska sprintar så jag tycker att hon förbättrat sig i allt denna säsong.

Inlagd: 2010-03-23, 08:16
Skriven av: nisse

Jörgen: Sedan tycker jag att hon är mer komplett i dag än vad Petter Northug var vid 22års ålder.

Inlagd: 2010-03-23, 08:27
Skriven av: nisse

@Gabriel:
Hur man fyrtal i härter?!?

Inlagd: 2010-03-23, 08:41
Skriven av: Jonas

Jörgen: född 1987 är ingen ålder tycker de är givet att Svensson å Eriksson är med i U Laget.. ser ingen anledning till att Hanna Brodin inte skulle ingå i topp gruppen..

Inlagd: 2010-03-23, 09:18
Skriven av: jossa

Northug överväger att sluta efter nästa säsong:

http://www.adressa.no/sport/langrenn/article1461180.ece

Inlagd: 2010-03-23, 09:19
Skriven av: JE

Vad har Northug och Jay-Z gemensamt? Jo de säger att de ska sluta men inte gör det. (tror jag)

Simone Niggli kan säkert vinna natt-SM utan lampa, så grym verkar hon vara.

På tal om orientering: Själv så håller jag på att rita en av kartorna till NORT – nordic orienteering tour som ska gå vid Stockholms Universitet.

Inlagd: 2010-03-23, 09:39
Skriven av: Oskar

Inte kommer Petter att sluta, han vill bara ha ständig publicitet. Han lär nog köra till minst 30års ålder.

Inlagd: 2010-03-23, 09:57
Skriven av: nisse

Artikeln bygger ju på en intervju med Petters far, så det verkar ju inte vara Petter själv som säger något att han skall sluta.

Inlagd: 2010-03-23, 10:18
Skriven av: Fredde

Jag nämnde i går elljusloppet i Wäja under 60 och en bit in på 70-talet.

Inofficiellt kallades det för VM i elljus då det samlade hela nordiska eliten med råge.

Att det var så enormt populärt berodde på Konsulinnan Ekmans stora engagemang.
Hon hade passerat 85 år när de sista tävlingarna kördes i början av 70-talet men styrde och ställde fortfarande.

Prisbordet och den middag hon bjöd de tävlande på efter tävlingen var långt över vad de var vana vid på den tiden.

Inlagd: 2010-03-23, 10:27
Skriven av: Kjell

Petter slutar inom kort. Konkurrenterna andas morgonluft…Petter fortsätter Konkurrentarna behöver stödsamtal för att fortsätta tävlandet

Inlagd: 2010-03-23, 10:47
Skriven av: GunnarK

Ingen kan ta påståendet att han lägger av efter oslo som sant. Skulle han lägga pga de orsaker han uppger så ska de andra konkurenterna inte känna att de tävlar i hans skugga efteråt utan det skulle vara ungefär som när Svan och Elofsson la av.

Inlagd: 2010-03-23, 10:53
Skriven av: Joel Burman

Har åter kollat listorna till SM på damsidan.
Anmälningstiden gick ut igår.

Lisa Larsen saknas i D19-20.

Tre födda 90 åker i D21, dvs. 3-milen, Hanna Brodin, Eva Johansson och Petra Nilsson.
Maria Nordström f. 91 kör också 3-milen.

Jenny och Sandra Hansson saknas i D21. Sandra sjuk, åker ev. norska 3-milen som går i klassiskt.

Noterar att Kajsa Snihs finns med. Utan skidträning?

Inlagd: 2010-03-23, 11:18
Skriven av: Elin

Konstigt att inte Jenny Hansson åker läste att hon satsar på VM 3 milen nästa år…

Inlagd: 2010-03-23, 11:21
Skriven av: jossa

jossa,

Jenny var riktigt utpumpad efter Vasaloppet.
I lördags närmast kollappsade hon efter att ha gått i mål i Birken.

Förstår att hon inte orkar.

Att Sandra blev sjuk beror säkert på att hon tömde sig så totalt att hon fick dropp efter Vasaloppet.

Långloppen sitter i på ett annat sätt än en 3-mil.

Inlagd: 2010-03-23, 11:34
Skriven av: Elin

Angående Northug och lägga ner planerna.
Typiskt att artiklarna ofta kommer från pappsen istället för från personen själv.. så vi avvaktar väl och se vad herr Northug själv har att säga. Tror nog inte han lägger av ännu.. är nog mediaspel.. (eller kanske inte)

Inlagd: 2010-03-23, 12:17
Skriven av: Sanna

Northug har allerede dementert det. Han sier at han i alle fall fortsettter til til etter VM i Falun i 2015 ;-), og selv da er han bare 29 år og kanskje fortsetter i mange år til.

Inlagd: 2010-03-23, 12:37
Skriven av: Tor

Låter vettigt, är ju ett OS till där också 2014.

Inlagd: 2010-03-23, 12:39
Skriven av: Sanna

Jaha pappan vill var med på ett hörn också…

Inlagd: 2010-03-23, 12:42
Skriven av: GunnarK

Det var faren som sa at Petter KANSKJE kunne finne på å legge opp. Ikke Petter selv. Så jeg tror ikke det var ett mediastunt, grunnen faren ga var jo nettopp for mye fokus på Petter. Men sånn som aviser tolker ting, er det ikke sikkert det ble sagt slik i det hele tatt.

Han har i allefall avkreftet det nå.

Inlagd: 2010-03-23, 12:50
Skriven av: tkh

Läste en intressant artikel i DN om revolution i Ryska skidförbundet. Den ger en bild om hur det fungerat och att nu har åkarna tröttnat. Läs den gärna!

Inlagd: 2010-03-23, 12:54
Skriven av: nisse

http://www.dn.se/sport/revolution-i-ryska-skidforbundet-1.1066071

Inlagd: 2010-03-23, 13:00
Skriven av: Joel Burman

Ryssarna borde anställa tränare från väst.
Men en liknande matchning som för våra åkare så skulle Ryssland dominera längd.
Brist talanger har dom ju inte.
Undrar om det inte kommer inför Sotji?

Inlagd: 2010-03-23, 13:13
Skriven av: nisse

Undrar hur Jörgen Brink klarar 5-milen.
Efter vinsten i Vasaloppet kroknade han ordentligt i Birken, 10 minuter efter Anders Aukland.

Jag hörde just att militära VM pågår.
Troligt att Jenny H och Oskar Svärd åker där.

Inlagd: 2010-03-23, 14:58
Skriven av: Elin

Brink hinner nog återhämta sig bra åktiden var ju inte så lång.. sedan vet vi ju inte hur mkt han tog ut sig när han såg att seger chansen var borta…

Inlagd: 2010-03-23, 15:07
Skriven av: jossa

Om ryssarna är det frågan om detta är en riktig markering från rena ryssar eller bara ett sätt att slippa dopningsjägare.
Till Petter ger jag rådet att skaffa en riktig agent, John Northug verkar göra lika mycket nytta som Zlatans agent Mino Ravioli.

Inlagd: 2010-03-23, 15:48
Skriven av: Jonas

Jag har kikat igenom brevet som ryssarna har skrivit och det handlar om alla möjliga problem. Dopingen var bara en liten del av brevet.

För övrigt handlade det om så vitt skilda saker som att deras fysio-team är helt odugliga.

Att landslagstränarna inte har tid att göra det de borde göra utan försöker få ekonomin att gå ihop.

Att mat, transporter och boende ofta är helt undermåligt bla får hela teamet ofta åka buss till tävlingarna i 12 timmar i stället för att ta ett flyg på en timme.

Att vallateamet är så underbetalt att de är helt oengagerade.

Att ledningen för skidförbundet är helt ointresserade av att utveckla skidåkningen utan bara koncentrerar sig på att få till tillräckligt bra resultat för tillfället för att de skall få ha kvar sina jobb.

Och en del andra saker.

Inlagd: 2010-03-23, 16:27
Skriven av: Fredde

Jag tror att dom ryska åkarna ser på Norge och Sverige mfl att resultat kommer inte av doping utan av ett helt annat sätt att utöva sporten. Moderna metoder och respekt för utövarna är det som ger resultat. En helt ren sport gynnar rysk skidport på lång sikt det har man nog insett. Jag tror faktiskt att åkarna menar detta.

Inlagd: 2010-03-23, 16:35
Skriven av: nisse

Jag tror jag tidigare berättat om en rysk väninna, hon som dopade sig en enda gång, när hon tog av min förkylningsmedicin på besök i Sverige.

Hon slutade för 5 år sen och har berättat att på den tiden hade de rena åkarna inte det lätt.
Vissa blev helt enkelt mobbade av vissa ledare/läkare.

Vi pratades vid för en stund sedan. Hon ser mycket positivt det som är på gång men menar att med deras hierarkiska organisation räcker det inte med att städa i toppen, man måste gräva djupt ner.

Hon tog också upp flera av de exempel som Fredde redovisat här ovan.

Inlagd: 2010-03-23, 17:01
Skriven av: Elin

Bra diskussion om ryssarna skönt att de verkar vilja visa prov på förbättring och inte bara tänka kortsigt med bra doping prestationer. Kan dock inte förstå att landet är så barskrapat numera som det verkar på freddes inlägg.
Skulle va skönt att kunna ha en större tilit till ryssarnas prestationer i framtiden. Som det är nu finns det alltid i bakhuvudet att det kanske kan vara doping.
Sen är det lite som med DDR i fridrotten vissa prestationer är ju övermänskliga som på det vm:et som Lazutina vann alla individuella lopp plus stafett.

Inlagd: 2010-03-23, 17:15
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: när vann Lazutina alla individuella lopp??? jag har då inget minne av att de skulle hänt någon gång,,,men håller med finns massa prestationer ryska skidåkare gjort som man bör ifråga sätta,, själv litar jag inte på ett enda res. Lazutina Välbe Egorova Danilova Tjepalova å allt vad dom heter gjort…

Inlagd: 2010-03-23, 18:12
Skriven av: jossa

Jag läste också att Jenny Hansson satsar på VM-tremilen nästa år. Hon vet förstås bäst själv vilket upplägg som passar henne bäst och vilka åtaganden hon har… Men spontant kan jag hålla med om att det då verkar lite konstigt att inte åka SM-tremilen i år. Jag menar, det kryllar ju inte direkt av tremilar med Sverige-eliten som motstånd.

Inlagd: 2010-03-23, 18:18
Skriven av: Manne

Jossa: Sorry blandade ihop henne med Välbe som vann fem guld i trondheim 97, Lazutina vann 3 ind. guld + stafett i thunder bay 95.

Manne: Om jenny är seriös borde hon naturligtvis köra sm-tremil. Iaf har hon ingen rätt att gnälla ut i pressen efteråt om hon vägrar köra de svenska uttagningsloppen. Säga vad man vill om behandlingen av Fredriksson men han har alltid kommit till start när han varit tvingad till det av förbundet ofta har till och med gjort det småsjuk osv.

Inlagd: 2010-03-23, 18:26
Skriven av: Joel Burman

Joel Burman: exakt så var de ju… men jag tror inte välbe varit renare än dom andra ryskorna…

Inlagd: 2010-03-23, 18:36
Skriven av: jossa

Joel Burman;

Undrar om inte Jenny är ”tvungen” att åka för sin sponsor, militära landslaget, nu på militära VM.

Det lär bland deltagarna vara över 40 som tog medalj i senaste OS.

Det var skidskytte igår med en massa strul för Ted Armgren.

Inlagd: 2010-03-23, 18:36
Skriven av: Elin

Elin: Kan säkert vara så men då kanske hon ska ta ett snack med sin sponsor helt enkelt. Jag kan förstå att förbundet vill se åkare på samma villkor som majoriteten av de landslagsaktuella som kör de nationella uttagningarna.

Sen är det väl så att ex. om Sandra Hansson skulle börja spöa Björgen och Co på wm distanser kanske hon eller andra som gör sådana resultat kanske kan vara aktuella. Nu vet jag inte om hon ex. har presterat på den nivån i Norge enligt flesta inläggen här verkar ju Sandra mest ha presterat i långloppen.

Vet inte om exemplet med Sandra är aktuellt (dvs om hon har vm som mål kommande säsong).

Inlagd: 2010-03-23, 18:47
Skriven av: Joel Burman

En crazy ide till bruksvallarna, nu vet jag inget om förutsättningarna alls men slänger iväg förslaget iaf.

Säg att testloppen går på en slinga som är 10 km. Låt då dom som vill köra varvet 3 grr osv. Så blir tävlingen aktuellare för långkörarna också har förstått att det varit ett stort problem tidigare att dom inte känt att det finns något lopp för dem i sverige på den tidpunkten. På samma sätt kan man ju göra med klassiskt och fristil i loppen också eftersom även det har varit ett problem tidigare.
Vet att en stor del av tävlingsmomentet åkare mot åkare försvinner på det här sättet men det öppnar ju upp testloppen på ett sätt så att fler åkare skulle tycka det vore värt att komma och köra.

Blir intressant när kommande säsongs tävlingsschema släpps det brukar ju alltid vara någon som är missnöjd med vilken distans och stil loppet i bruksvallarna ska gå i.

Inlagd: 2010-03-23, 18:54
Skriven av: Joel Burman

När börjar världscuen? Är det premiär i Gällivare.

Inlagd: 2010-03-23, 18:58
Skriven av: Jonas

Joel Burman;

Jag hade fel, det är inte över 40 utan 76 som tog medalj i OS.
Ändå är rätt många OS-medaljerade militärer i Khanty-Mansiysk för VC avslutningen i skidskytte.

Militära VM är mycket större än du kan föreställa dig.

Menar du på fullt allvar att Jenny inte ska ställa upp för sin sponsor som bekostar hennes träningsläger, resor, material, tävlingar, etc.

Inlagd: 2010-03-23, 19:01
Skriven av: Elin

Elin: Självklart ska hon ställa upp för sin sponsor men om hon nu har ett mål som blir svårt att uppfylla med det här upplägget kanske hon ska ta ett snack med dom och se vad som går att göra för det här speciella tillfället. Annars får hon kanske se över sitt säsongsmål istället.

Jag får väl ta tillbaka mitt krav om att hon ska köra SM-tremilen hade inte alls koll på hennes sponsring och att det mästerskapet gick samtidigt. Tycker däremot att hon och andra som har wm som mål nästkommande säsong bör lyssna på förbundskaptenerna om vilka lopp som gäller och det brukar väl vara bruksvallarna.
Har för mig att den här debatten har funnits tidigare kring Sandra och Jenny Hansson när det gäller just loppet i bruksvallarna så kan dom inte komma loss till det den här såsongen kanske de ska fundera på om det är rimligt att satsa mot vm i kollen.

Inlagd: 2010-03-23, 19:14
Skriven av: Joel Burman

Elin: Var hittar man info om detta militär vm förresten? Finns väl en rimlig chans att min idol Claudia Nystad kör där hon är väl med i tyska armelaget?

Inlagd: 2010-03-23, 19:15
Skriven av: Joel Burman

Med andra ord, Jenny Hansson, Oskar Svärd m.fl. är anställda militärer.

Inlagd: 2010-03-23, 19:15
Skriven av: Elin

http://www.cism-milsport.org/eng/019_WINTER_WORLD_GAMES/Aosta.asp

Hittade en länk till själva evenemanget.

Inlagd: 2010-03-23, 19:24
Skriven av: Joel Burman

Elin, jag antar att det innebär att varken Rikard Andreasson eller Martin Larsson ska åka femmilen då? Eller försöker dom kombinera?

Inlagd: 2010-03-23, 20:13
Skriven av: Manne

Anställda med vilka arbetsuppgifter då?

Inlagd: 2010-03-23, 20:18
Skriven av: Gunnar K

Oskar är löjtnant och anställd. Jenny hansson är typ hemvärnare, signalist

Inlagd: 2010-03-23, 21:36
Skriven av: svegon

Militära VM
http://www.cismvda.it/

finns startlistor uppe tyckte herrklassen var helt okej klass damklassen var svagare

Inlagd: 2010-03-23, 21:56
Skriven av: jossa

Claudia Nystad verkar inte vara med såvitt jag kan se. Finns det någon möjlighet att dessa tävlingar sänds på någon tv-kanal?

Brukar radiosporten sända ifrån SM?

Inlagd: 2010-03-23, 22:51
Skriven av: Joel Burman

[…] Signaturen Elin har en bekant som förr tillhörde ryska landslaget. Hon berättar att det inte räcker med att kicka ordföranden: […]

Inlagd: 2010-03-23, 23:14
Skriven av: » Ryska utövare ruttnar på sitt förbund « Skidpepp

Joel Burman: Militära VM, tullmästerskapen etc njae – tror inte att dessa mästerskap någonsin kommer visas i de svenska kanalerna (och det blir inga FIS-poäng i dem skulle jag tro).

Det är många aktiva längdåkare och skidskyttar i världseliten som i grund och botten är militärer eller tullarbetare. de åker och tävlar för nationen med arbetsgivarnas tillåtelse.

Inlagd: 2010-03-23, 23:18
Skriven av: Jörgen

Jörgen: Tänkte snarast om ex. Eurosport kanske sände? De kan ju vara väldigt kreativa när det gäller sånt här och ibland visa vad som helst så varför inte detta mästerskap?

Inlagd: 2010-03-23, 23:25
Skriven av: Joel Burman

Jossa… Synd att sidan inte var på latin, min italienska är lite knagglig om man säger så. Hittade till slut.

Elin… Så Maria Gräfnings och Susanne Nyström är inte heller anmälda till sm-tremilen?

Martin Larsson ska inte åka sm-femmilen enligt hans hemsida malar.se . Anledningen är att distansen inte passar honom så bra och att han haft mycket resor och tävlingar: http://www.malar.se/default.aspx?page=dagbok

Inlagd: 2010-03-23, 23:31
Skriven av: Manne

Joel Burman: jag skrev de svenska kanalerna. Har inte tillgång till Eurosport.

Manne: Gräfnings och Nyström – försöker du komplicera till det genom att ta med dem i totalbilden? Vi har redan A och U fullt. B-landslaget (om det funnits något sådant) är också fullt..

Inlagd: 2010-03-23, 23:40
Skriven av: Jörgen

Förresten… Att militärer kan va snabba på skidor kan man ju lätt haja, men tullare..? Jag vet att det är elitåkare som är med, men håll med om att man får en rolig bild när man föreställer sig tullarmästerskapen. Typ 35 gubbar med ölkagge och super mario-musche.

Inlagd: 2010-03-23, 23:47
Skriven av: Manne

Jörgen, nej det hade inte med landslagsgrupper att göra. Det var prat här om att det inte gick att kombinera sm med militär-vm, och då undrade jag om det betydde att Militär-vm-åkarna Nyström och Gräfnings inte är med i sm?

Inlagd: 2010-03-23, 23:51
Skriven av: Manne

Ps. Alltså tremilen och femmilen på sm.

Inlagd: 2010-03-23, 23:52
Skriven av: Manne

Joel Burman:
Jag tror inte att Ryssland är barskrapat direkt, iof så har det ju varit lite hårda tidet ett tag men jag kan gissa att problemet delvis är ett annat. Risken är väl att de pengar som skidförbundet har fastnar högre upp i hierarkin och inte kommer själva landslaget till godo så som det borde. Eftersom åkarna verkar vara sura på att pamparna i toppen bara är intresserade av att behålla sina jobb så kan man ju dra slutsatsen att det är rätt bra jobb.

Åkarna tex har en lön från förbundet på ca 3500 kr i månaden, inte mycket. Jag skulle tro att förbundpamparna har betydligt mer.

Dock har ju de svenska åkarna i sin tur bara 50.000 om året i träningsbidrag eller vad det kallas nu för tiden. Men de har ju ett väl fungerande team runt sig, med kanske världens bästa vallare, eget chartrat flygplan ibland osv, och det är nog värt en hel del. Ryssarna verkar ju inte ha det riktigt så förspänt.

Inlagd: 2010-03-24, 10:02
Skriven av: Fredde

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values