28 februari 2010, av Oskar

Kalla sexa, Olsson nia!

När de filmade åkarna strax innan start kunde man se att Charlotte Kalla log och såg rätt så lugn ut inför vad som komma skulle. Redan då kändes det som om det inte skulle bli något bottennapp likt förra årets tremil i Liberec (som gick i hennes favoritstil fritt) då hon blev 18:e och var rejält besviken. Idag var det helt andra bullar. Däremot syns det att hon har en hel del kvar vad gäller taktiken under loppet. Hade hon fördelat krafterna lite smartare, likt Anna Olsson, kunde det blivit bättre, och framför allt om hon hade bytt skidor när det var en mil kvar, då hade det kunna bli riktigt roligt!

Men det var ändå ganska roligt i Svenska ögon, trots att svenska storfavoriten Anna Haag inte kom till start. Kalla åkte bra och det gjorde även Anna Olsson, som trots sjukdomar och skador är i sitt livs form! Hon åker så rätt och så fint och fasiken, jag säger som Blomqvist, kan du inte fortsätta köra åtminstone en säsong till, Anna? Nästa år på VM då är inte Anna Haag sjuk, då vinner ni stafetten. Nästa år är (kanske) inte Majdic kvar i cirkusen, då får du minst brons! Barnen får vänta ett år till – HÄNG I NU ANNA!!

Hur som helst lät det inte helt omöjligt när hon intervjuades av SVT efter målgång:

”Jag åker ju riktigt starkt. Jag åker ju mitt bästa mästerskapslopp på traditionellt. […] Nej det är klart, kroppen den presterar väldigt bra fortfarande men ja, jag får kanske ta mig en funderare efter våruppehållet så kanske jag har fått tillbaka motivationen. Man vet aldrig med mig.”

Men till DN säger hon:

”Till 90 procent så lägger jag skidorna på hyllan. Men efter sommaren kanske man känner att det spritter i kroppen igen.”

Vem startar Facebookgruppen ”Fortsätt satsa, Anna Olsson!” ?

I tätstriden, som svenskorna inte riktigt var med och krigade om, lyckades Kowalczyk dra längsta strået bara några meter från målet då hon spurtade ner Bjørgen med ynka metern tillgodo. Det var en konstig teknik polskan visade upp, en slags hybrid mellan vanlig stakning och stakning med frånskjut, men det höll!

En som jag verkligen hade unnat en medalj idag var Steira idag, men tyvärr blev det endast en åttondeplats idag. Hon låg länge trea men blev ikappåkt i slutet när hennes ork och skidor inte längre pallade trycket. Synd! Tredjeplatsen gick istället till Saarinen som fick raketfart efter sitt sista skidbyte. Åh tänk om Kalla också bytt…

Resultat

Läs mer: DN 1 2, Aftonbladet

28 kommentarer till ”Kalla sexa, Olsson nia!”

Kowalczyks stakning påminner om Oscar Swärd. Så det kanske är en tanke bakom det hela iaf?

I övrigt så blev jag alldeles paff när Björgen började diagonala. Fast ju mer jag tänker så verkar Björgen ha fått kortslutning i det taktiska sinnet från skidbytet och framåt. Blomqvist påpekade ju tom att de norska ledarna ropade åt henne att ta det lugnare och låta Kowalczyk dra.

Inlagd: 2010-02-28, 00:36
Skriven av: uttern

Det allra viktigaste i dagens lopp var att Kalla bröt en barriär. Hon var med och kunde påverka sin situation under loppet och jag tror att hon mådde bra under stora delar av loppet. Placering har ingen betydelse detta var lika viktigt som en medalj.

Inlagd: 2010-02-28, 00:41
Skriven av: nisse

Björgen ville nog för mycket…

Inlagd: 2010-02-28, 00:44
Skriven av: Sanna

Elendig taktisk gått av Bjørgen, hun tapte gullet på det…

Inlagd: 2010-02-28, 01:28
Skriven av: Neithiri

Illa taktsiskt kört av Björgen, och håller med Anna du måste vara med på årtiondets skidfest i kollen, fatta trycket av flera hundratusen åskadre när du kommer in i täten före norge på första sträckan =)

Inlagd: 2010-02-28, 03:11
Skriven av: bergelius

Å prøve å slite ut den seigeste løperen i hele gamet, må sies å være et elendig taktikk-valg, ja :S

Men sølv er bra! ^_^

Inlagd: 2010-02-28, 04:00
Skriven av: Ubersnuber

Både Kalla och Olson medger att de borde ha bytt skidor inför sista rundan. Saarinen skulle aldrig fått brons om hon inte bytt till skidor med bättre glid.

Inlagd: 2010-02-28, 05:09
Skriven av: Kurt

I tidigare lopp där Kalla har bytt skidor har hon tappat efter det. Vad jag minns var det vid första skidbytet på VM:s tremil ifjol där hon tappade kontakten och sedan aldrig kom igång. Jaktstarterna är ju likadana. Så hon chansade att det skulle gå utan byte och resultatet blev hennes bästa någonsin.

Inlagd: 2010-02-28, 06:39
Skriven av: Jonas

Jag tror att Kalla inte vill hamna i stress efter skidbytet om något skulle krångla. Nu när hon blir allt mer säker på sig själv i dessa lopp har hon tid att bli mer taktisk och då kommer hon att säkert byta skidor hon också. Men att byta mer än en gång verkar korkat.
Och bytet skall ske mitt i loppet om man har bra skidor.

Inlagd: 2010-02-28, 07:26
Skriven av: nisse

Kalla ligger så nära sitt max i klassiskt så hon fegar ur inför ett skidbyte då hon måste köra in ca 10 sek, inte så mycket att säga om. Tycker faktiskt Blomqvist borde förstå det när han kommenterar hennes uteblivna skidbyten. Annars påminner Björgen och Kalla mycket om varann när det gäller det taktiska då ivern och temperamentet tar över. Kowalczyk fick till slut sitt guld och det var mycket välförtjänt. Till skillnad mot Björgen så visade han lite taktiskt sinne för en gångs skull.

Inlagd: 2010-02-28, 08:09
Skriven av: Torbjörn H

Masstartloppen på damsidan är nästan alltid underhållande då motorstyrkan hos åkarna blir avgörande och extra spännande den här gången då det blev en spurt sida vid sida. Även herrarnas pursuit senast var väldigt spännande i 15 km och det är bara att hoppas att trenden fortsätter idag.

Inlagd: 2010-02-28, 08:18
Skriven av: Torbjörn H

Kalla hade inte orkat ta in försprånget de andra fått om hon bytt skidor.Hon är inte tillräckligt stark i den klassiska stilen och hade hamnat på efterkälken direkt. Det var nog det hon kände själv också.

Inlagd: 2010-02-28, 09:22
Skriven av: kicki

Kuitonen har nu deklarerat att detta var hennes sista mästerskapslopp. Inte oväntat men nu har det skett. Hon har ju varit en fantastisk skidåkare men samtidigt en belastning för Finsk skidåkning. Hoppas nu att deras bra juniorer fyller hennes plats, för ett bra Finland är viktigt för skidsporten.

Inlagd: 2010-02-28, 09:25
Skriven av: nisse

Såg ni Polskans ögon i kurvan innan upploppet? Hon var verkligen i trans. Det var ingen tvekan om vem som ville vinna det här loppet mest av de två.

Kowaltczyk stakade sådär på upplopp en hel del förra och förrförra säsongen, men i år har man inte sett det så mycket. Men igår när hon tog sig själva allra längst ned i källaren så kom den gamla galna stakningen tillbaka, härligt att se.

Inlagd: 2010-02-28, 09:31
Skriven av: Gabriel

Tycker vi ska vara riktigt nöjda med Kalla å Olssons lopp idag..hoppas Anna satsar ettår till..

Inlagd: 2010-02-28, 10:00
Skriven av: jossa

Vad sägs om en egen tråd där man kan diskutera den viktigaste individuella tävlingen på fyra år? Den äger rum ikväll.

Inlagd: 2010-02-28, 10:14
Skriven av: Gabriel

Har Sverige förlorat en 5-mil i samma OS som vi vunnit stafetten?

Inlagd: 2010-02-28, 10:47
Skriven av: Alexander

Vad är det för rättvisa i skidbyten?

Som t.ex. Gabriel påpekade här i går missgynnar det alla små nationer som inte har vallabussar efc.

Inlagd: 2010-02-28, 11:18
Skriven av: Elin

Nei det har dere faktisk ikke:)

Inlagd: 2010-02-28, 11:22
Skriven av: tkh

Finns det överhuvudtaget nån rättvisa i masstart? Hur ska du tex kunna göra ditt eget lopp i en klunga av andra löpare.

Inlagd: 2010-02-28, 11:25
Skriven av: Gunnar K

Svårt att se att Johan lägger av, i så fall fortsätter nog Anna med.

Det här med skidbyte, vafan är de för påhitt? Ullvang borde avgå från FIS omedelbart. Vad säger wassberg om skidbyte mitt i loppet?

Inlagd: 2010-02-28, 11:31
Skriven av: Andreas

Enligt blaskan är Wassberg för en traditionell femmil. Tycker att skidbyten och masstart förstör skidåkningen

Inlagd: 2010-02-28, 11:33
Skriven av: Gunnar K

men en 5 mils tråd nu va! :)
WHISTLER. Guld och bronshjälten Johan Olsson siktar mot en ny medalj i femmilen.

Men ryggproblem har stört uppladdningen.

– Jag fick ont inför stafetten, säger Johan Olsson.
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/vintersport/os2010/article6689923.ab

hmm medaljen för honom kan nog vara lite längre bort än vi trott…

Inlagd: 2010-02-28, 11:34
Skriven av: Sanna

Vad jag menar är, att jag tror de blir svårt för anna att lägga av om hennes man, Johan Olsson tänker fortsätta. Då får hon gå hemma ensam medans hennes man är borta 3/4 av året. Om de inte är så att de är sugna på en kiddo… Men men Anna är ju i sitt livs form nu sedan nackskadan och at the end of the day tror jag hon inser det med. HEJA ANNA!

Inlagd: 2010-02-28, 11:36
Skriven av: Andreas

Ja, en femmils tråd vill vi ha. Synd bara att jag satsat på 10 svenska medaljer. Skulle sitta fint med en till. Jäkla Myhrer… ;)

Inlagd: 2010-02-28, 11:41
Skriven av: uttern

Johan fortsätter över nästa OS.

Inlagd: 2010-02-28, 11:58
Skriven av: JE

Tror nog Anna fortsätter ett år till, om hon hittar motivationen. Tror dock inte hon är så sugen på att skaffa barn så länge Johan är aktiv.

Inlagd: 2010-02-28, 12:00
Skriven av: JE

Jag tror detta loppp kommer att stärka både Kalla och Olssons självförtoende. Att Kalla nästar tar medalj i 30 km, masstart, klassiskt säger mycket.

Inlagd: 2010-02-28, 13:37
Skriven av: Alexander

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values