7 timmar kvar till herrarnas dubbeljakt


Så här kommer det nog se ut ikväll

Nu börjar nedräkningen till herrarnas dubbeljakt.

Igår vann Haag ett silver och ikväll kan det bli ännu en medalj för Sverige. Men det är ett väldigt osäkert gäng som ställer sig på startlinjen. Marcus Hellner har så klart en oerhörd revanschlusta från måndagens pall-miss men man kan ju undra om han lyckats ladda om efter den urladdningen.

”Det var ovanligt seg återhämtning, det brukar inte ta så lång tid. Jag var fortfarande halvsliten i benen på onsdagen.”

Men målsättningen är det inget fel på:

”Jag får väl försöka gå för guld igen. Jag kommer att kriga minst lika hårt för det.”

Marcus har visat i vinter att han höjt sig rejält vad gäller den klassiska åkningen och lyckas han bara hänga med under den klassiska delen så kan det nog räcka långt. Han verkar ha det mentala som krävs.

Södergren är desto mer försiktig i sina uttalanden:

”Vi får se hur jag känner mig. Känner jag mig inte pigg från början så vill jag att det ska vara avvaktande på den klassiska delen och så långt in i loppet som möjligt, för att sedan kunna göra en kortare offensiv på slutet. Men det kan hända att jag känner mig pigg efter 7,5 km och vill vara med och dra också.”

Enligt Södergren kan avgörandet komma att ske ungefär 1,5 km från mål:

”Man vänder på en ganska låg punkt 1,5 km från mål. Jag har provat att blåsa på lite där, det är säker fem minuter med ganska tuff körning före sista kurvan in mot stadion.”

Han säger också att formen egentligen känns bättre än under måndagens lopp då han inte riktigt fick till det.

Sen har vi Johan Olsson som left lite i skymundan denna vinter. Han har inte radat upp topplaceringarna som han gjorde förra säsongen men jag tror det kan vara en tillfällighet. Ni minns väl fadäsen med vätskelangaren under förförra VM som krossade hans drömmar om medalj i den dubbeljakten. Idag är det nya tag och det kan gå långt.

Daniel Richardsson som tog sin första vc-seger denna vinter, då i klassisk stil, har lite för långt kvar i skate-tekniken för att kunna vara med och fightas om dom bättre placeringarna ikväll tror jag. Däremot kanske det blir han som ligger och drar hårt under den klassiska biten tillsammans med några andra utländska åkare som också vill ha en snabb tävling redan från start. Detta för att skaka av sig spurtkanoner som Petter Northug och liknande.

Jag tror vi kommer se Bauer, Cologna, några ryssar och italienare växeldra i ett stenhårt tempo hela tiden. Frågan är bara hur mycket vädret ställer till för den planen. Enligt YR ska det bli +6° i skuggan och då förstår ni hur varmt det blir i solen! Jag tror att så länge de är några stycken i täten som kan växeldra så borde inte det spela någon större roll att det är tungt i spåren. Det kan bli lite tufft för de tyngre åkarna som gräver ner sig men jag tror ändå det blir rättvisa förhållanden.

Däremot tror en del på vätskebrist med tanke på värmböljan men det borde vara lugnt eftersom man har ju faktiskt vätskelangare utmed spåret.

Hur som helst tror jag det blir ett öppet race. Många vill stå på den där pallen.

Resultatet i VM förra året
1 Petter Northug. 1:15:52.4
2 Anders Södergren 1:15:55.5 +0.95
3 Giorgio Di Centa 1:16:04.3 +3.66
4 Alexander Legkov 1:16:12.5 +6.18
5 Roland Clara 1:16:16.0 +7.26
6 Vincent Vittoz 1:16:21.6 +8.98
7 Tobias Angerer 1:16:22.2 +9.16
8 Sami Jauhojärvi 1:16:24.8 +9.96
9 Martin Kukal 1:16:25.1 +10.06
10 Jens Filbrich 1:16:27.8 +10.89

Vissa namn kommer vi nog känna igen ikväll, men jag tror ändå att många av dessa kommer bli utbytta. Tyvärr tror jag inte Södergren kommer klara att hänga med så långt som till medalj. Det ska även bli intressant hur mycket ”smørrebom” det var i måndags för Petter eller om det är sviktande distansform.

Etiketter: