22 mars 2009, av Oskar

Sandra Hansson måste ju åka SM-tremilen!

Om en vecka är det SM-stafetter samt fem- respektive tremil. Då hoppas jag att Sandra Hansson ställer upp så vi får slut på alla frågor om hur bra hon egentligen står sig på en tävlingsbana mot det resterande svenska fältet. Sedan november förra året då Hansson åkte norska öppningstävlingar istället för det svenska, har snacket gått om hur bra hon egentligen är. Många ville se henne i världscupen i det första klassiska loppet i Kuusamo, men hon blev inte uttagen eftersom hon åkte ”fel” uttagningslopp. Istället satsade hon vidare på långloppscupen och har trots en hel del sjukdomar åkt riktigt bra.

I en intervju på langd.se sa hon så här om hon kommer åka något mer i Sverige framöver:

”Vi får se, jag är sugen på att åka tremilen på SM i Åsarna, problemet är att jag inte har någon backning. Jag kan åka NM (Norska mästerskapen) samma helg med min norska klubb också, då får jag service med allt. Som sagt, jag vill gärna åka SM men det är en lång resa själv i bil, plus allt som ska ordnas med vallning och dricka på egen hand, men vi får se…”

Det är otroligt trist att det ska handla om serviceteamet. Om nu Sandra satsar mot OS och vill visa svenska lagledningen att hon ska ha en plats där borde hennes klubb i Oslo ha förståelse för det och hjälpa henne i SM istället.

Well, den som lever får se. Än så länge har hon inte anmält sig.

Sandra är tydligen anmäld i NM. Så var det med det.

31 kommentarer till ”Sandra Hansson måste ju åka SM-tremilen!”

Hörde att Sandra provat skidskytte också och kanske ska göra ett nytt försök i slutet av säsongen.

Hon har tidigare tävlat i luftgevärsskytte.

Inlagd: 2009-03-22, 17:33
Skriven av: Kjell-Erik

Om hon åker NM eller SM borde inte spela någon roll. Johaug och Steira är troligen de som är svårast att hänga med på en 3-mil (eftersom de åker bäst uppför). Om Sandra klara att göra en stark insats på NM borde det vara en bra ansökan om att få åka VC för Sverige nästa år.

Inlagd: 2009-03-22, 18:09
Skriven av: Alexander

Men det är väl ändå upp till henne att se till ha möjlighet att ställa upp i de lopp som krävs enligt lagledningen för att vara aktuell inför VC och/eller OS? Det handlar ju heller antagligen inte om någon möjlig medaljkandidat i ett OS…

Inlagd: 2009-03-22, 18:18
Skriven av: JE

JE: Håller med dig till 100%

Inlagd: 2009-03-22, 18:21
Skriven av: Andreas P

Vill också se Sandra i SM men NM är ingen dålig värdemätning med Steira, Johaug och Kristoffersen. Gör hon ett bra resultat där kan inte landslagsledningen blunda för det.

Ser att Jerry Ahrlin anmält sig till SM, kul. Är nyfiken på vad han kan göra.

Inlagd: 2009-03-22, 20:14
Skriven av: Jörgen

Håller med JE jag med. Om hon vill vara med i svenska landslaget i os måste hon ju själv fixa förutsättningar för det. tex vara med i en svensk klubb….

Inlagd: 2009-03-22, 21:36
Skriven av: Andreas

Tycker att det börjar kännas ganska trångt med platserna till OS för damerna nu eller? Tänk er drömscenariot att Anna Haag, Charlotte, Anna Olsson, Lina, Britta och Lisa får en riktigt bra barmark- och försäsongsträning.. Då blir det härligt men jävligt för förbundskaptenerna..

Och bakom skuggar unga talanger och ”gamla rävar” som alla har kapacitet att hamna långt upp i resultatlistorna på en bra dag..

Vad har föresten hänt med Anna Simberg i år? Hoppas hon får en bättre säsong nästa år.

Inlagd: 2009-03-22, 21:47
Skriven av: Oskar_A

Glömde såklart Ida när jag räknade upp dom som känns klara för ett OS..

Inlagd: 2009-03-22, 21:57
Skriven av: Oskar_A

Känns aktuella för OS nästa år, som det ser ut nu men början på nästa säsong får utvisa – sprint: Britta, Anna O, Lina, Charlotte (fristil), Mia, Ida och Brodin.

Distans:Britta, Anna O (klassiskt), Charlotte (fristil), Larsen (fristil), Brodin (klassiskt), Maria, Anna H, Sandra H (långdistans).

Känns som Britta är den som är allra mest allround av alla de svenska damåkarna. Ingen svag punkt dvs bra i distans, sprint, fristil och klassiskt men hon är inte i yttersta världstoppen i någon gren (som Charlotte är i fristil eller Olsson i klassiskt).

Charlotte behöver bli bättre i klassiskt för att ha realistisk chans till att vinna WC-totalen, samt bli mera jämn. Det kommer, förhoppningsvis.

Stafettlaget nästa säsong: Anna O – Britta/Haag – Haag/Larsen – Kalla.

Försäsongsträningen blir viktig. Lisa är en duktig orienterare också men tror att hon måste välja sport nu och hoppas på att det blir skidor, dvs en fullsatsning med med skidförbundets stöd. De kan inte peta henne nu utan det är nog upp till henne själv. Även Brodin kan bli riktigt bra så hoppas hon också får vara med på tåget!

Inlagd: 2009-03-22, 23:18
Skriven av: Jörgen

Ser att Sandra Hansson är anmäld till NM 30 km i Røros 28/3

Inlagd: 2009-03-22, 23:51
Skriven av: Kjell-Erik

Tycker att det var ytterst värdiga cupvinnare då Justyna och Cologna helt enkelt är de bästa allroundåkarna. Skönt att ”rättvisa” skipades till slut, som det nu är med tidsbonusar och spurtpriser hit och dit kan utfallet bli lite slumpartat. Rätt folk överst på pallen!

Inlagd: 2009-03-23, 07:59
Skriven av: Torbjörn

Torbjørn: Det har du selvsagt rett i. Så lenge det ikke er snakk om doping eller annet juks så er det jo ALLTID rett folk som står øverst på pallen.

Den som går fortest og er først i mål er alltid den verdige vinner.

Inlagd: 2009-03-23, 09:49
Skriven av: Tor

Jörgen: är inte Hanna Falk ganska vass i sprint?Utmanare i sprint borde kunna vara Magdalena Pajala och Ingrid Vikman.

Anna Olsson borde vara på gränsen till distans fristil och inte bara klassiskt.

Inlagd: 2009-03-23, 13:16
Skriven av: swestam

Anna O visar ju att man kan nå sitt livs form sent i karriären om förutsättningarna är dom rätta. Detta delar ju hon med sin man Johan. Så därför hoppas jag att övriga tjejer och killar blir inspirerade även om dom inte är purunga. Det vore väl inte fel med en återfödd Lind?

Inlagd: 2009-03-23, 13:32
Skriven av: nisse

Nyss hemkommen från Jubileumssprinten i Hudiksvall så kan jag kontatera att varken Tobias Fredriksson, Björn Lind eller Peter Larsson verkar pånytt födda(även om Fredriksson sa efter semin att det var det snabbaste han åkt i vinter). Visst tog dom sig till a-final men konkurrensen var knappast hård… Nyss mindes jag vem det var som vann, men nu är det som bortblåst.

Lite kul att Lasse Jonsson drev friskt med de tre herrarna om deras ålder han tyckte bland annat att Larssons New Sweden borde döpas om till Old Sweden :)

Daniel Rickardsson var också på plats och körde sprinten trots att han tävlat hela helgen! Kul när åkare ställer upp för sin klubb, nu slutade han sist i b-finalen och var märkbart sliten.

Inlagd: 2009-03-23, 20:42
Skriven av: Kattis

Swestam: Vikman, Falk, Pajala (och alla andra som gör resultat) tycker jag ska ges chansen i skandinaviska cupen, sen WC (och sen OS) om de fortsätter att göra resultat.

Gamla meriter verkar tyvärr spela in lite i uttagningarna i speciellt herrsprinten i vinter. Hade hellre sett Bryntesson i VM än t.ex Lind. En pånyttfödd Lind (eller Tobbe) i gammal storform ska självklart med men inte den Lind/Tobbe vi sett denna vinter, då är det bättre att ta ut unga och lovande när de äldre inte gör resultat (och skapa en konkurrenssituation)…

Inlagd: 2009-03-23, 23:07
Skriven av: Jörgen

Till något helt annat: Läste att Norges lag reser till Canada för att träna en gång till på OS banorna.
Det visar på allvaret i satsningen och jag blir orolig när inte Sverige gör detsamma, speciellt då nästan hela truppen missade för OS. Nej jag hoppas att Gunde ser till att skicka dit
åtminstone alla som inte var på för OS. Jag vill att vi får slippa dåliga förberedelser denna gång!!!

Inlagd: 2009-03-24, 09:34
Skriven av: nisse

Håller helt med Nisse. Om man inte satsar 100% och nogrant går igenom alla detaljer så kan vi glömma guld (Kalla kanske tar ett i.a.f., men hon är ju helt speciell).

Till nästa år känns Jönsson och Larsson givna för sprinten. Modin är en klar trea. Vi hoppas ju alla att Lind med flera ska komma tillbaka i storform. Är det de svenska som blivit sämre eller är det så att konkurransen bara blivit hårdare? Vad säger ni som är aktiva på hög nivå?

Inlagd: 2009-03-24, 10:48
Skriven av: Alexander

Har för mig att jag läst/hört att även det svenska landslaget ska åka till Vancouver nu i vår, men jag hittar ingen artikel om det.

De verkar ju ha satt igång förberedelserna i alla fall:
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/skidor/article4709661.ab

Inlagd: 2009-03-24, 11:11
Skriven av: JE

Jo dom ska dit å bekanta sig med spåren hotellen osv blir väl nån gång i April (slutet)

Inlagd: 2009-03-24, 11:28
Skriven av: Andreas P

Angående Tors kommentar att den som e först över mållinjen e värdig vinnare, med nuvarnade spurtbonusar kan ju 2an el 3an vara den som ”vunnit” mest på loppet i sin helhet.

Inlagd: 2009-03-24, 11:28
Skriven av: aku

Alexander:
Konkurrensen inom herrsprinten har nog hårdnat. I Trondheim var det 60 åkare inom 10 sekunder i prologen…

Ska Lind med till OS måste han ju börja visa resultat vilket verkar osannolikt, men jag har gärna fel.

Inlagd: 2009-03-24, 11:45
Skriven av: JE

aku: var det inte det som hände i Trondheim på 3 milen?

Petra Majdic fick 100 poäng och Justyna Kowalczyk 115 el nått liknande.

Då börjar man ju fundera vad det är för konstiga poäng räkningar dom har.

Inlagd: 2009-03-24, 13:06
Skriven av: Andreas P

JE, det var väl det jag egentligen trodde. Hetland kommenterade detta idag också:
http://www.nettavisen.no/sport/vinter/article2586025.ece

Kanske FIS borde införa ett system där den åkare som drar får en poäng för varje meter som han drar:-) Då skulle ju Södergren vinna världscupen varje år!! Detta hadde ju i alla fall blivit intressant TV-underhållning.

Inlagd: 2009-03-24, 15:30
Skriven av: Alexander

”Petra Majdic fick 100 poäng och Justyna Kowalczyk 115 el nått liknande.”

Ett uppenbart bevis på att Ulvang & CO saknar den intelligens som behövs för att sköta den här organisationen. Sätter man sig inte ned innan och tittar på alla möjliga scenarier, på vad som kan ske, innan man börjar dela ut bonussekunder till höger och vänster? Det är ju helt horribelt att 2:an i ett lopp kan få fler världscuppoäng än 1:an. Det är ju helt sjukt.

Inlagd: 2009-03-24, 20:41
Skriven av: Gabriel

http://www.sprintgutta.no/sak/000300.asp

Hmm.. 8 norrmän har varit på pallen i sprint i år, 10 från övriga nationer varav en svensk (Jönsson). Makalöst överlägsen statistik från sprintgutta.

Inlagd: 2009-03-24, 21:21
Skriven av: JE

Är det någon som har koll på hur många pallplatser som Sverige tagit denna säsong, jag har ställt frågan tidigare utan svar. Det vore kul att jämföra med tidigare år. Jag inbillar mig att det är bra utdelning.

Inlagd: 2009-03-24, 22:38
Skriven av: nisse

http://www.fis-ski.com/uk/medg/mgjp/nationpodiums.html?dispnat=&type=&dispseason=&season=2009&sector=CC&gender=&category=WC&nation=&discipline=&Submit=Search

Usch vilken lång länk…

Svenska pallplatser (1+2+3, inklusive olika stafetter)
2009: 6+7+6 (1 sprintstafettseger)
2008: 5+3+10 (2 sprintstafettsegrar)
2007: 2+5+5 (1 stafettseger samt 1 sprintstafettdito)
2006: 11+9+5 (1 vasaloppsseger medräknas(?!))
2005: 2+7+6

Tittar man på individuella distanslopp enbart (inkl tourer) så blir det så här istället…

2009: 4+2+2
2008: 2+1+4
2007: 0+1+1
2006: 2+1+1
2005: 0+2+0

Och för individuella sprinten slutligen:
2009: 1+1+2
2008: 1+2+4
2007: 0+2+3
2006: 8+5+1
2005: 2+3+4

Flera pallplatser i distansloppen de senaste två åren och färre på sprinten alltså.

(Dock räknas ju här exempelvis inte Slottsprinten eller Mördarbackenracet med då de ingick i en tour.)

Inlagd: 2009-03-24, 23:16
Skriven av: JE

Antagligen får långloppsåkarna det lite kämpigt i Wassbergs banor som verkar rätt tuffa (HD=154m). Inte mycket stakning.

http://www.guldbyn.nu/asarnaspelen

Det verkar vara enklare banor i Norge, 3 resp 5 varv på denna slinga (HD=53m):

http://generator.firmanett.no/r/rorosil/doc/LoypeprofilNM10km.pdf

http://www.skinm2009.no/

NM går för övrigt i fri stil med masstart, SM går i klassisk stil med individuell start.

Inlagd: 2009-03-25, 00:05
Skriven av: JE

JE, ännu en anledning till att Hansson borde åkt i Sverige (att loppet går i klassisk stil).

Tack för statistiken. Har tänkt presentera den, men har inte hunnit.

Inlagd: 2009-03-25, 08:17
Skriven av: Oskar

Det var ett hemskt tjat om Hansson hon vill ju tydligen åka i Norge istället för i Sverige så låt hon göra det.

Kanske försöker i i några uttagnings tävlingar inför nästa säsong istället om hon nu vill till OS???

Inlagd: 2009-03-25, 09:21
Skriven av: Andreas P

Skriv en kommentar!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values