08 februari 2009, av Oskar

Brodin till VM!

Av de tre tilltänkta har man nu äntligen bestämt sig för vem som får åka till VM – Hanna Brodin! Men, enligt längd.se så låter det som om det kanske inte var förstahandsvalet när man läser att landslagsledningen säger så här om Lisa Larsen:

”Dialogen med henne mynnade ut i att Lisa inte känner sig redo för VM, att formen inte är den hon önskat. I största samförstånd beslutade vi därför att låta henne träna och tävla på hemmaplan för att istället få åka världscuptävlingar efter VM.”

Formen inte är den hon önskat? Hon tog ju för fan silver på JVM – det är väl ändå ganska bra form? Well, åtminstone kul att hon får åka lite världscup snart – som vi har längtat!

Brodin har också redan blivit uttagen till skiathlonen och 30 km fritt på VM. Kanske blir mer? Just nu känns de distanserna som något som Larsen kunde åkt också. Det jag nu skulle vilja se är Brodin i sprinten, tillsammans med …ja, vilka åker egentligen den individuella sprinten?

Sen är det tråkigt att Maria Rydqvist inte får åka ner till mästerskapet. Jag antar att hon är riktigt ledsen just nu. Mitt råd är bara att träna grishårt nu och sedan, i nästa världscuplopp hon får ställa upp i, visa landslagsledningen och resten av svenska folket att det var fel beslut att inte skicka ner henne.

Till sist måste jag säga att det är riktigt coolt att det verkligen är flera damer som krigar om platser till VM – inte det vanligaste inom svensk skidåkning väl?

27 kommentarer till ”Brodin till VM!”

Hanna Brodin var säkert förstavalet, snacket om samförstånd känner jag igen från diskussionen efter bruksvallarna.

http://www.skidpepp.se/2008/11/19/darfor-aker-inte-lisa-larsen/

Såg man tv-intervjun så var det rätt uppenbart att Lisa hade velat åka den gången, precis som hon säkert gärna hade ställt upp i vm. Men förbundskaptenerna räknar väl med att debatten blir lättare om de säger att beslutet var gemensamt.

Själv hade jag nog helst sett Rydqvist, men det är svårt att protestera mot uttagningen. Om det inte blir några skador eller sjukdomar så handlar det väl dessutom om ”utfyllnad” i vilket fall som helst.

Inlagd: 2009-02-08, 20:43
Skriven av: Olof

Märkligt att inte Rydqvist blev uttagen. Att bara kasta in en junior som aldrig ens åkt vc. det går ju inte jämföra med norskorna som åkt vc.
Rydqvist har ju slagit brodin då de mötts alla gånger.

Inlagd: 2009-02-08, 21:01
Skriven av: hans

Bra val sen räknar dom nog inte att Brodin ska åka hur bra som helst utan för att få vara med och lära och göra några riktigt bra tävlingar med bra resultat med hennes mått mätt.

Hon ska ju åka dubbeljakten el vad den nu heter och 3 milen sen kände inte Lisa Larsen riktigt redo att åka VM.

Inlagd: 2009-02-08, 21:16
Skriven av: Andreas

Utifrån resultaten från JVM så borde både Lisa och Hanna vara förstavalet, där både Hanna och Lisa (för Lisas del åtminstone i fristilsloppet) väl matchade norskorna som är uttagna till VM (och norrmännen tar bara ut medaljkandidater). Sedan är det säkert så att Lisa inte hunnit ikapp med träningen efter hennes sjukdomsperiod.

Sedan är det helt annan sak att jag tycker att Rydqvist också borde ha blivit uttagen.

Inlagd: 2009-02-08, 21:30
Skriven av: swestam

Trist att inte både hanna och lisa fick chansen. Samförstånd är bara skitsnack, de tyckte inte lisa presterade tillräckligt på jvm. Är övertygad om att lisa är besviken.

Inlagd: 2009-02-08, 22:04
Skriven av: Andreas

Sandra Hansson borde vara given på en klassiskt sträcka i VM eller ÅTMINSTONE få en ärlig CHANS i ett testlopp!

Sandra Hansson gjorde idag ett storlopp i Norge när hon på Rustad stafetten vann första sträckan på klassiskt och slog Astrid Jacobsen med 14 sekunder. Enligt rapporter stakade hon ifrån Astrid Jacobsen från starten och därefter utökade ledningen.

Sandra Hansson 12min 22sek, Astrid Jacobsen 12min 36sek
http://www.rustad-idrettslag.no/langrenn/Rustad-stafetten/Re sultater/rs_2009_res.TXT

Hur bra är Astrid Jacobsen?
– Astrid vann tidigare i år Norska mästerskapen i klassiskt där hon besegrade Marit Björgren med 30 sekunder.
– Astrid vann sprint distansen i VM i Sapporo 2007
http://www.langd.se/svartedal-och-jacobsen-norska-mastare-i- klassisk.4547059-86318.html

Sandra Hansson säsong har efter sin fina inledning i Beitostölen där hon matchade Steira och Skofterud varit ifrån skidorna 2 månader efter en operation av bihålorna och körtelfeber.
http://www.langd.se/sandra-hansson-opererad-for-besvar-med-b ihaalorna.4540102-86318.html

I svenska stafettlaget är Kalla given på skate och Haag på en klassikt. Vem av övriga har presterat dessa resultat på en klassiskt sträcka och åkt jämn med Astrid Jacobsen, Steira och Skofterud? Sanningen är snarare ca 30sek till 1min i sämre åktid. Detta tidsintervall kan vara skillnaden mellan guld och utanför pallen i ett VM.

Enklast att få ut bästa stafettlaget är alltså att arrangera ett testlopp där Sandra Hansson får chansen att visa vad hon går för? Joakim Abrahamsson gav henne inte chansen efter Beitostölen och därefter har Sandra haft otur med operation och sjukdom. Två toppenlopp på klassiskt sträcka mot absoluta världseliten borde åtminstone innebära EN ÄRLIG CHANS i ett testlopp!

Inlagd: 2009-02-08, 22:56
Skriven av: Johan

Alla dessa samförstånd…det är bara skitsnack.

Hanna Brodin.
Anna Haag
Lisa Larsen
Charlotte Kalla

Detta lag hade haft chans på VM guld.
Nu kommer landslagsledningen att få bister kritik om det inte blir guld i VM stafetten…Hur törs de ta risken

Inlagd: 2009-02-08, 23:22
Skriven av: Lennart

Ja du Johan att du är en STOR Sandra Hansson anhängare eller lobyist går inte att missa på de olika skidbloggar och skidforum som finns.Helt ok, men det gick ett SM för en vecka sen varför åkte hon inte där.Däremot åkte hon ett långlopp i Tyskland, där hon åkte på däng ganska rejält.Det kan väl inte ha undgott Sandra att SM var uttagningsgrundande till VM.Sen att hon är en hyfsad åkare vet väl dom flesta.Men att nu ordna ett ”testlopp” för henne,låter för mig ganska ja inte bara ganska utan mycket konstigt.Att hon skulle vara skillnaden på ett guld eller utanför pallen i VM- stafetten,lär vi nog inte få veta.

Inlagd: 2009-02-09, 00:00
Skriven av: lkh

Så här mitt i natten ska ni få en riktigt kul nyhet mitt i alla landslags-dissningar av framtida talanger:

http://www.bryntes.se/default.asp?oewcmd=45&mid=0&bid=11&pid=1063&pageid=23307&path=

Brynte ska köra Vasaloppet! Jag är riktigt riktigt glad att jag inte åker i år, så jag kan sitta och hålla tummarna för en kille som borde ha varit i Liberec, men istället får skaffa sig lite rutin på Vasan istället. Du har mitt stöd Robin, nästa år tar du OS-medalj! Chocka gubbarna i Vasaloppet som en fin förrätt…

Inlagd: 2009-02-09, 01:02
Skriven av: Oskar_A

Hur kan vissa säga vad Lisa känner? Det är väl bara hon som vet om hon är besviken?

Sen om den eviga frågan om Sandra Hansson hon satsar bara på långlopp i år men nästa år ska hon försöka ta en plats i OS laget där för övrigt våra junior tjejer som är ett år äldre har chans att få följa med.

Inlagd: 2009-02-09, 01:13
Skriven av: Andreas

Lennart: kom i luckan, VM-guld? det är ingen som blir besviken om det inte blir VM-guld. medalj, däremot, det ska vi nog ha rätt att förvänta oss.

Inlagd: 2009-02-09, 05:53
Skriven av: Hans

Lennart – Ditt lag är kanske ett lag för OS eller för framtida VM men att peta Britta Norgren bara för att åka med juniorer känns ju inte direkt som rätt beslut.

Till OS kommer vi för övrigt kunna ha riktigt intressanta alternativ att välja mellan för stafetten om vi slipper sjukdomar och skador.

Jag läste på Maria Rydqvists hemsida och kan verkligen förstå hur hon känner. Hon har aldrig tagit stryk av Brodin men ändå är det Hanna som får åka till VM och tävla på just de två distanserna som Rydqvist ville åka.

Jag har aldrig varit med om att uttagen ur åkarnas perspektiv känts så konstiga, både när det gäller herrsprinten och damernas distansuttagning. Får hoppas det blir bättre ordning på det inför OS.

Inlagd: 2009-02-09, 09:10
Skriven av: Ivve

Uttagning till ett VM ska grundas på resultat och inget annat. Att ta ut en åkare bara för att man vill ”se henne” i ett VM är märkligt. För sådan var tydligen förklaringen till Rydqvist, man ”ville se” Brodin. Förstår att Rydqvist är förbannad då hon aldrig förlorat mot Brodin. Åldern ska inte ha någon betydelse, 18, 25 eller 39 år, resultaten ska avgöra.

Inlagd: 2009-02-09, 09:29
Skriven av: Torbjörn

Men man kan ju se det från en annan sida också Rydqvist har fått åka VM och VC utan att det har blivit nått super resultat individuellt så nu tänkte förbundskaptenerna att dom ska testa nått nytt.

Inlagd: 2009-02-09, 09:41
Skriven av: Andreas

Jag förstår att man vill testa någon nytt men det är säkert ovanligt att man i princip inte åkt någon världscup. Det som är lite tråkigt för Maria är ju att hon gjorde några av sina bästa resultat hittills i Tour de Ski. Däremot kommer det bli jättekul att se hur går det för Brodin, särskilt i dubbeljakten.

Inlagd: 2009-02-09, 10:05
Skriven av: Ivve

Lite småaktigt att inte ta med både Lisa och Hanna kan jag tycka.
Sen kanske det finns större chans för Hanna med tanke på de distanser som går på VM. Och Lisa kanske inte
har formen riktigt för 30 km fritt just nu?

Inlagd: 2009-02-09, 10:40
Skriven av: Guten

Med tanke på OS så känns det väl oxå lite ”fräschare” att satsa på ungdomen. Tror på att både Hanna och Lisa kan ta sig dit. Och att dom säkert kan slå Maria R. bägge två innan det är dags att åka dit.
Sen tycker jag inte Rydqvist riktigt tagit chansen när hon väl fått vara med på WC o. dyl. tidigare.

Inlagd: 2009-02-09, 11:01
Skriven av: Guten

Om man skall tolka vad Gunde säger ”Jag vet inte om hon är lite besviken på oss från när hon inte fick vara med i vintras, men det är synd att hon inte ville ut och lära sig.” om Lisa Larsen känns det som hon var förstavalet, annars lägger de en rökridå som bara känns konstig.

Inlagd: 2009-02-09, 11:09
Skriven av: Ivve

Det jag skrev ovan sa Gunde till Aftonbladet förresten.

Inlagd: 2009-02-09, 11:09
Skriven av: Ivve

Inte så motiverande för Rydqvist i fortsättningen. Det spelar ingen roll om hon slår Brodin (vilket hon alltid gjort hittills), för hon kommer alltid att vara äldre. Om man gjort så här på herrsidan hade det garanterat tagit hus i helvete. Men där gör man för säkerhets skull tvärtom, låter gammal och äldst gå före och låter de yngre vara hemma.

Inlagd: 2009-02-09, 13:32
Skriven av: Torbjörn

Hursomhelt är precis allting kring de här uttagningarna totalvansinne. Allt från förbundets beslut att köra omvända discipliner i SM-loppen (dvs. klassisk sprint + fristils-långt), till den här sjuka historien med ”reserven” tills junior-VM var kört.

Jag kan tycka att Brodin är ett kul val, men det är inte logiskt över huvud taget. Rydqvist är den bättre av dem två. Jag trodde vi hade passerat den här ”se och lära”-grejen, och att vi faktiskt dunkar iväg det bästa vi har till alla mästerskap?

Bättre då att våga kasta fram juniorerna i VC-sammanhang mycket tidigare, det skapar en mer avspänd atmosfär. Nu slänger man in stackars Brodin i livsviktiga lopp med en gång. Ingen press. Verkligen.

Inlagd: 2009-02-09, 13:54
Skriven av: Hans

Jag förstår inte på vilka grunder man tar ut Bodin före Rydqvist eller Larsen, av dom tre hade hon varit det klart sista valat för mig, tycker dom andra två har betydligt högra max kapacitet än Bodin på distanslopp.Tror faktiskt inte Rydqvist varit lika besviken om sista platsen gått till Larsen tror det är jobbigare för henne att smälta att Bodin tog platsen. Sandra Hansson är i min ögon inte ens nära en plats i laget löjligt att börja prata om testlopp

Inlagd: 2009-02-09, 14:26
Skriven av: jossa

Lite siffror:

Maria Rydqvist bästa placerinar i VC 13,15 och 18.
Ingvild Flugstas Oestberg bästa: 14,16 och 30.

Hanna Brodin var ju egentligen aldrig riktigt nära Oestberg på distansloppen i JVM… väldigt konstig uttagning. Dock är ju sprintresultatet bättre och Brodin är klart kvalificerad där. Men inte till pursuiten och 30km. [fast var det inte klassik sprint i jvm?] isåfall är ju inte brodin kvalificerad till sprinten heller.

Inlagd: 2009-02-09, 14:28
Skriven av: Frans

ps. ursäkta de många stavfelen i föregående inlägg.

Inlagd: 2009-02-09, 14:31
Skriven av: Frans

Frans vlken stavvet?

Inlagd: 2009-02-09, 15:15
Skriven av: lkh

Om Lisa Larsen fortsätter utvecklas som tidigare kommer hon vara given till os där 10 fritt är på pogramet.på denna distans har Sverige nästan en klar medalj med kalla.Hennes rad i världscupen på 10 km fritt enskild start är häppnadsveckande 1,3,3,5,13,7

Inlagd: 2009-02-09, 15:53
Skriven av: Markus

Frans – När du jämför Östbergs placeringar med Rydqvists så haltar ju jämförelsen en del eftersom Rydqvists bästa är ju från lopp där Östberg inte varit med. Ser man istället på de loppen som båda varit med i är placeringarna istället 17 mot 23, 4 mot 7 samt 1 mot 8 alla till fördel för Östberg.

Egentligen har jag inget emot uttagningen av Brodin men behandlningen av Rydqvist är dålig och hon är värd bättre.

Inlagd: 2009-02-09, 16:11
Skriven av: Ivve

Skriv en kommentar!

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

* Please Add the Values