Prao-elever som skötte produktionen i Canmore?

En hel del kanske lät sig charmas av de glassiga närbilderna på skidåkarnas pjäxor och andra läckra kameravinklar under de tävlingar som gått i Canmore.

Inte jag. Jag är förbannad.

Jag tycker att det inte var mycket som var bra om man granskar bildproducentens jobb. Bortser man från tv-avbrottet under den klassiska sprinten, som iofs var helt hopplös (men kan ha hänt någon annanstans än just i Canmore), ja då finns det mycket man kan kritisera.

1. Flaggor och fjäll
Visst vill man se stämningen utmed spåret och visst är det härligt att se spetsiga berg i strålande sol, men kanske inte hela tiden och framför allt inte när det är som mest spännande i spåret!! Idag under sprinten mitt i loppen då allt kan hända, vilken sekund som helst, ja då valde man att filma några ko-skällor, lite fjäll eller något annat hopplöst. WTF? Okey om det inte finns något annat att visa, då, bara då kan man filma omgivningen, men INTE I ETT SPRINTLOPP!

Vill vi se massa fjäll, ja då har vi tv-programmet Packat och Klart!

2. Fokusering på ledaren i masstartloppen
Nu såg jag ju inte hela damloppet från den dubbla jaktstarten, även kallad skiathlon, men när man kommer till en mellantidstation bör kameran stanna där och släppa förbi åtminstone de tio främsta innan man går vidare och följer ledarinnan. Har man en enda skidåkare i ganska stor ledning, ja då är det väl viktigare att se hur det går för de andra i loppet, åtminstone lite då och då, och inte som nu då vi fick vänta till målgång för att ha en aning om var t. ex. Anna Hansson placerade sig.

3. Handbok i att förstöra lopp med individuell start
Det var som om producenterna aldrig varit med om ett individuellt lopp innan de började dra i spakarna under skateloppet igår! T.o.m jag, som ändå är rätt så hyfsat påläst och samtidigt sitter med datorn för att få fram extra mellantider, hade det riktigt svårt att hänga med vad som hände i loppen. Flera gånger hände det att man filmade en tom backe samtidigt som man såg klockan rulla för någon skidåkare som i bästa fall låg bra till i loppet. Ja det var riktigt hemskt när mellantiden stannade för Anna Hansson på en ganksa bra tid utan att man ens fick se henne i bild. Alltså, det där har vi radio för. TV är till för att visa vad som händer, i bild!! Det enda de lyckades hyfsat med var att följa de flesta skidåkare vid den första mellantiden vid 1.7 km, men vafan, hur viktig är den egentligen, för herrarna är det då 13.7 km kvar. Om det inte var koskällor eller publik som visades så var det tomma spår eller hade man tur fick man se en b-åkare skymta förbi här och var, dock utan någon tidsrapportering. Man märkte hur frustrerade Jacob Hård och Anders Blomqvist var, speciellt då det gick så pass bra för svenskarna! Kommentatorerna hade det lika jobbigt som vi, eftersom de satt i en studio i Stockholm med exakt samma usla tv-bilder som vi.

Om det nu är så att vi vill att den individuella starten inte ska försvinna helt från världscupen, ja då måste man producera mycket mycket bättre!! Annars är det slut och då lovar jag att lägga ner den här bloggen, för är det något som jag tycker tråkigare än en testbild så är det nog en masstart för herrar.

Skärpning! Lägg tävlingarna med individuella starter i länder som vet hur man producerar längdskidor! Jag tänker främst på Norge, Sverige och även Finland. Resten kan låta bli.