Mot Davos med Blomman och Håård

Skidåkningen gör ett kärt återseende hos SVT i helgen. En liten otrohetsaffär innan man vänder tillbaka till Nent, 6:an och Viaplay.

Är väl då på sin plats att fundera lite över hur övergången från Public service till Mammons högborg har fungerat. Tittarsiffrorna för skidskyttet i Vinterstudion verkar ha slagit längdåkningen i 6:an rätt rejält. Det var väl rätt väntat. Alla, inklusive undertecknad, har inte tillgång till 6:an vilket naturligtvis påverkar hur många som kommer ta del av underhållningen.

Kvaliteten då? Jag har kollat på Viaplay och då slipper man ju tack och lov reklamen. Studiomässigt tycker jag ändå man löst det bra. Att man inte snålat på varken grafik, dekor eller medarbetare är ju väldigt tydligt.

Nåt annat som också är väldigt TYDLIGT är det eviga Jihdeanska handviftandet i studion. Stundvis känns det som att det är VM i syntolkning som pågår, Melodifestivalen kan slänga sig i väggen. Det kanske är fjantigt men jag stör mig en del på Jihdes eviga gestikulerande som tydligt har smittat av sig på de andra som sitter bredvid. Det är höger-vänster och upp-ned med handflatorna hela tiden. Kanske så det ska se ut 2021 men jag vilar hellre ögonen på de mer avslappnade Pops och Fredriksson.

Rekryteringen av den avmyggade Katarina Hulting var rätt svår att förstå. Inte många 67-åringar som får chansen att tina upp från att ha suttit i curling-frysboxen. Men jag tycker faktiskt att det fungerade bra. Nedtonad och gammeldags – ja gillar det bättre än det nya, tillrättalagda och intensiva. Ojala passar bättre i den roll hon har nu än tidigare och med något år på nacken tror jag det kan bli ganska bra även fast jag inte förstår varför man ska vara två studioankare – måste kosta nåt enormt och kanske hade man kunnat använda de pengarna till något annat. Olsson gillar man ju även fast han forfarande känns lite nervös men det kommer gå till sig. Theo som mer lågmäld fungerar fint bredvid Olsson men vette tusan om han klarar av rollen som ensam expert.

Grafiken, studion och inslagen känns påkostade och rätt bra även om jag gärna hade sett mer inslag ute i verkligheten när man har två före detta världsåkare som skulle kunna göra jäkligt intressanta nedslag i taktik, teknik och psykningar. Skulle exempelvis gärna se Theo ligga och klappra på Olssons skidor för att sedan diskutera hur det påverkar en åkare (med anledning av Johaugdiskussionen förra veckan). Finns ju många frågor att lyfta som faktiskt är intressanta och ogjorda.

Kommentatorerna då. Ja jag var ju skeptisk till att inte få höra Håårds trygga röst och Blommans nervösa stönanden. Och jag tycker fortfarande de funkar bättre. Men Strömstedt gör det ändå bra. Påläst, insatt och bra tv-röst. Per Forsberg gör inte heller bort sig. Ni som hört honom förut. Den här grejen han kör ”Andersson kommer upp och ställer en fråga” som är en direktöversättning från amerikansk kommentering, har han kört den förut eller försöker han få till en personlig signatur? Det jag saknar är lite energi när det bränner till och blir spännande på riktigt. Men man ska inte klaga för mycket. Det blev bättre än vad jag trodde från början.

Men nu till helgen får vi Blomman och Håård på gästspel, ska bli kul. Om jag fattar det rätt kommer de också att kommentera nåt lopp under touren, det blir ju lite mysko med touren uppdelad på fler kanaler men det får väl gå det med så länge svenskorna fortsätter åka bra. Nu åker vi vidare mot Lisalarsenland.