Säsongsavslutningen
Världscupen är avslutad och snart kan säsongen 2018/19 summeras. Ett par sista tävlingshelger för många av de aktiva är kanske de i Gällivare 28-31 mars, Wolkswagen Tour samt SM 30/50 km står på programmet då. Samt Fjälltopphelgen i Bruksvallarna 11-14 april med SM i sprintstafett, 100 m Supersprint och Fjälltopploppet. Expressen Sport kommer att sända direkt från loppen (länk).
Gällivare 28-31 mars
Torsdag 28/3 kl 16.30 – Sprintprolog klassisk teknik
Torsdag 28/3 kl 17.30 – Sprintfinaler klassisk teknik (A-finaler ca 18.50)
Lördag 30/3 kl 10.00 – SM 30 km damer fristil
Lördag 30/3 kl 12.30 – SM 50 km herrar fristil
Söndag 31/3 kl 11.00 – Dundret Hill Climb damer 4 km fristil
Söndag 31/3 kl 12.00 – Dundret Hill Climb herrar 4 km fristil
Länk till arrangörernas webbplats
Länk till anmälningar (Gällivare)
Bruksvallarna 11-14 april (tider kommer senare)
Torsdag 11 april kl 10.00 – SM sprintstafett
Fredag 12 april kl 12.00 – Supersprint 100 m
Lördag 13 april kl 11.00 – Fjälltoppsloppet fri stil masstart 35 km
Söndag 14 april kl 09.00 – Knallcrossen
Länk till arrangörernas webbplats
Länk till anmälningar (Bruksvallarna)
Skapat nytt inlägg här nu på Skidpepp inför den svenska säsongsavslutningen i Gällivare denna vecka.
intressant anmälningslista till sprinten.
För damer ingen äldre än -89.
För herrar ser det lite annorlunda ut med t.ex. Jörgen Brink årgång 74 (som verkligen kramar ur sitt avslutningsår ordentligt!)
Hoppas Ebba tar hem sprinten. Ser för övrigt att Frida inte är anmäld till tremilen?
Emil: Frida Karlsson är med fast inte under SM-anmälningslistan utan Volkswagen Tour sen SM 30/50 km där finns hon – länk
Sista SM-tävlingarna är dock sprintstafetten under Fjälltoppshelgen efterföljande helg.
Swestam: Aha, då får vi utöka denna tråd till att gälla även Fjälltoppshelgen. Lagt till i inlägget ovan nu.
Ibland förstår jag mig inte på FIS rankingsystem. Evelina Settlin är rankad som nummer 100 i världen i distans, enligt senaste FIS-punktlista. Detta trots att alla hennes 11 VC-distanslopp under säsongen 2018/19 ligger mellan placeringarna 9 och 22. https://www.fis-ski.com/DB/general/fis-points-details.html?sectorcode=CC&seasoncode=2019&listid=300144&listtype=&offset=0&lastname=&firstname=&nationcode=&gendercode=L&fiscode=&birthyear=&sort=DI
I sprint rankas Hanna Falk 1a, enligt senaste rankingen. Även om man beaktar att hennes förra säsong var bättre än årets har ju Stina (och Falla) knappt haft några dåliga resultat överhuvudtaget i sprint under de senaste säsongerna. Hur kan då Falk toppa rankingen? https://www.fis-ski.com/DB/general/fis-points-details.html?sectorcode=CC&seasoncode=2019&listid=300144&listtype=&offset=0&lastname=&firstname=&nationcode=&gendercode=L&fiscode=&birthyear=&sort=SP
Falk kvalar ju ofta bra, men ändå…
Per: Sprintrankningen kan vara rätt missvisande ty det delas bara ut FIS-poäng för tiden i kvalet och inga efter placeringar i finalerna. En som går all in i kvalen men ofta åker ut sen i kvart/semi kan sålunda ha mycket låg FIS-poäng i sprint jämfört med en som brukar spara krut i kvalen men sedan går längre i finalerna. Alternativ till system skulle vara att dela ut FIS-poäng efter placering i finalerna (det skulle nog vara mer rättvisande) i likhet med världscuppoängen fast med annan och motsatt skala (lågt=bra).
Annars är det så att FIS-poängen visar genomsnittet av de fem bästa FIS-poängen den senaste 12-månadersperioden med penalty om man gjort färre än fem tävlingar (se under §5.2 i FIS-poängreglerna – länk). Slår mot Settlin som gör färre topplaceringar och därför får svårt att sänka sin FIS-poäng speciellt som hon är en bra bit efter vinnaren (oftast Johaug) i tid. Ger Settlin mer FIS-poäng att t.ex vinna FIS-tävlingen i Kalix (såg Sofia H fick 40.25 FIS-poäng för vinsten där, Settlin fick 52.42 för 16-placeringen i masstarten i Quebec). Inget system är perfekt..
Jörgen, Kan inte se att Frida är anmäld till Dundret?
GKA Jo det är hon, finns anmälan till både SM och VW tour 30km på lördagen
Säsongen2018-2019är nästanslut. Dags att sammanfatta världscupsäsongen med ett lite annorlunda stuk än Wc-poäng eller FIS-ranking. Jag har kollat alla som placerat sig bland de 12 bästa i WC eller VM. Kommer man så högt upp har man gjort ett bra lopp eller lyckats nå semi i sprint. Jaktstarter där startlistan grundas på bonussekunder (sprint eller ”backpris”) är inte medräknade.
I sprint damer är det 43 olika åkare, i sprint herrar 45, distans damer 44 och distans herrar 46. Väldigt lika siffror! Det är ungefär 140 åkare som någon gång varit bland de 12 bästa.
Fördelat på länder, klass och totalantalet top-12-placeringar ser det ut så här för de bästa i ordning Dsp, HSp, Ddist, Hdist:
Norge 10-37pl, 13-61, 8-51, 16-69
Ryssland 4-14, 5-18, 6-28, 12-50
Sverige 13-51, 8-18, 9-36, 3-11
Finland 1-4, 2-7, 5-23, 3-10
Frankrike 0-0, 6-23,1-1, 4-10
USA 4-21, 1-3, 3-14, 0-0
Italien 2-3, 2-14, 2-2, 1-4
Schweiz 2-8, 2-3, 2-4, 2-7
Tyskland 3-8, 0-0, 5-10, 1-1
I Norges resultat bidrar 36 unika åkare, i Sveriges 23 och i Rysslands 21. Frankrike har 11 och Finland 9.
En bidragande orsak till att Norge dominerar så stort ä ratt landet haft flest världscupstävlingar på hemmaplan, tre på distans och två sprintar och därmed kunnat många åkare i nationell grupp. Sverige har haft två distans och en sprint medan ryssarna ju är uteslutna från arrangerandet. Vid en hastig räkning har jag fått det till att Norge haft 37 män och 29 kvinnor som fått starta i något lopp. Sverige har haft 34 resp 25 medan Ryssland haft färre än 20 av resp kön. Och vi har ju sett att okända ryssar som fått göra enstaka starter, t ex Porosjkin och Semikov placerat sig högt upp på samma sätt som de flesta norska andraplanare, typ Stock, Gunnulfsen och Turtveit fått chansen att göra.
Pelle S: Tack, intressant sammanställning!
FIS poängsystem i sprint visar bara hur svårt det är att värdera placeringar i sprint där det är en liten masstart i varje heat.
Ang FIS-listan i sprint damer är ju fortfarande Stina i genomsnitt den bättre kvalaren jämfört med Falk i år. Det kanske slår över när den nya listan kommer på onsdag eller torsdag. Då ska alla lopp under säsongen 2018/19 vara med.
Kollar in FIS-listan för prispengar. Vet någon vilken valuta som gäller? För t.ex. Stina Nilsson står det 97575 med rubriken Points. Således har hon dragit in 97575 points. Det är i detaljerna man ser hur väl en organisation funkar.
FIS har tidigare alltid arbetat med schweizerfranc
där man har sitt säte.. Omodernt men det verkar gälla än..
Blev nyfiken när jag läste kommentarerna om FIS-punkter i sprint. Det tycks stämma det ni skriver om att det är kvalen som räknas och inte slutresultatet i tävlingen. För mig verkar det fullständigt obegripligt.
Några exempel:
Falk 2,10
Nilsson 3,18
Urevc 10,99
Ingemarsdotter 25,82
Men jag har väl missförstått eller förbisett något här förhoppningsvis.
JohanA: Tack. Det är riktig FIS-stil det. Schweizerfranc :-)
30km fristil
1. Andersson
2. Karlsson
3. Kalla
Lite för lång distans för Sundling och Dahlqvist för att hota Kalla om tredjeplatsen båda lär göra det bra i nuvarande form. Även Ingemarsdotter kan vara topp-5..Hade varit kul att se Nilsson i detta lopp men verkar inte vara anmäld.. Detta blir årets enda riktiga SM-lopp man kan fråga sig om inte alla SM-lopp borde ligga efter världscupsäsongen..
Stina Nilsson bör sköta om sitt högerlår ordentligt nu när tillfälle ges. Lite spa kan hon nog kosta på sig också.
Tobbe H: Vad är det som är obegripligt med FIS-rankingen i sprint?
Ola, Tack för svar! Men jag ser inte Fridas namn på listan för Dundret upp på söndagen.
swestam: Jag tycker att det är obegripligt att slutresultaten i WC-sprintarna inte påverkar FIS-punkterna (om jag har förstått rätt). Utan bara förpostfäktningarna. Och att FIS-rankingen inte korrelerar det minsta med sprintcupställningen. Men som sagt jag har säkert förbisett eller missförstått något i grunden som gör att jag får göra ett lappkast och hävda att det är fullt begripligt. För övrigt har väl inte FIS-punkterna någon jättestor betydelse just i sprintbranschen så det är inte lönt att fundera så mycket på det.
Konstiga anmälningar för Charlotte och Frida under SM-avslutningen.
Frida är anmäld till VW-touren etapp 1 sprint på torsdagen, etapp 2 distansen på lördagen, men inte etapp 3, Dundret, på söndagen.
Charlotte är inte anmäld till sprinten men däremot till distansen (men inte via tour-anmälningen utan via SM-anmälningen). Hon är dessutom anmäld till Dundret.
Så Frida tänker alltså hoppa av mini-touren efter etapp 2 (och skippa Dundret som rimligtvis borde passa henne bra och samtidigt utgöra en sorts test till den kommande TDS-avslutningsetappen nästa år), medan Charlotte å andra sidan hoppar in i touren på den sista etappen (den andra etappen kör hon ju som SM-deltagare och inte tour-deltagare)?
Märkligt!
FIS-punkter är ett bra sätt att jämföra åkare som ofta tävlar mot varandra. Två åkare som däremot aldrig möter varandra och har olika motstånd är vanskligt att jämföra mot varandra. I Nordamerika är det jätteenkelt att skaffa sig låga punkter kontra världscupen.
Tobbe H: Sprintpunkterna påverkar startordning i kvalet utanför den seedade gruppen men det har inte så stor betydelse om det inte är förhållanden som ändras under kvalet. Om två åkare får samma tid i kvalet så placeras den som har lägre sprintpunkter före, kan ha stor betydelse om två åkare får samma tid på 30:e plats i kvalet. Sprintpunkterna påverkar även startordningen i sprintstafetternas semifinaler och i vilken semifinal man blir inplacerad.
Hela systemet med FIS-punkter bygger på tider och tidsavstånd och därför har jag svårt att se hur man skulle kunna utgå från slutresultatet i sprintarna för utdelande av FIS-poäng.
swestam: så om man blir 25-30 i kvalet säg mig 5 gånger och sedan ändå vinner finalen 5 gånger så blir men dåligt rakad efter fis poäng?
Jossa: Ja, så fungerar systemet. Inga FIS-poäng delas ut efter slutplaceringarna i sprinttävlingarna utan bara efter tiderna i kvalet. Skrev lite om det förut att det kan bli lite skevt.
Alternativet är att skippa FIS-poängsystemet helt i sprint eftersom den bygger på tider (i kvalen). Istället skulle man kunna dela ut efter nivå på tävlingen t.ex 0.00 till vinnaren i Världscupen, 20.00 i SC + NC, 40.00 i övriga sanktionerade FIS-tävlingar. Sedan diffa det därifrån med utgångspunkt i slutplaceringar.
Bör nog även finnas vissa villkor så att inte det finns enkla poäng att plocka på FIS-tävlingar i t.ex Mongoliet, Nya Zeeland etc. Exempelvis att det ska finnas minst x antal tävlanden med y i poäng för att full poäng ska delas ut för tävlingen.
swestam: Jo, jag förstår att rankingen bygger på något. Men resultaten av det bygget kan jag tycka ter sig märkliga. T.ex. att Falk rankas högre än världens bästa sprinter. Jag gissar att åkarna på sprintsidan själva inte bryr sig jättemycket om den här rankingen eftersom det inte betyder så mycket i praktiken.
Jag är lite förvånad över att folk härinne har har så dålig koll på hur systemet med FIS-poäng fungerar. Och jag har har också lite svårt att förstå att det är något konstigt att man utgår från kvaltiderna.
jossa: Ja, det är helt korrekt.
Jörgen: Redan idag så skiljer man mellan olika typer av tävlingar och dessutom har det betydelse hur många bra som deltar. Har lite svårt att förstå vitsen med att dela ut FIS-poäng efter slutplaceringarna. Försvårar ju jämförbarheten mellan olika tävlingarna.
Tobbe H: När Falk blev etta tidigare under säsongen så brydde hon sig ganska mycket
FIS-poäng-listorna är inte en världsrankingen (som man har i andra idrotter). Är man ute efter en världsrankingen så är det bättre att titta på världscuprankingen (som inkluderar VM och OS).
swestam: jag har alltid tycket de varit rätt intetsägande hela systemet därför aldrig brytt mig speciellt..
sprint rankningen blir väl mer sprintkvals ranking med andra ord
ja precis. Den spelar ju ingen roll i sprinttävlingarna utan bara just på kval, så det finns ändå någon slags rimlighet i att man får någon typ av fördel med att vara bra på att kvala
Jag har alltid också bara tagit fis-punkterna för givna och aldrig satt mig in i hur de räknas ut. Förvånades nu över hur dåligt de verkar återspeglar verklig förmåga. För syftet är trots allt att göra en objektiv värdering av hur bra åkarna är i relation till varandra i sprint respektive distans (en värdering som sedan bl.a. utnyttjas för att sätta startlistor). Och det syftet verkar inte uppnås särskilt väl.
Men för att avslöja min okunnighet ännu mer då: Var hittar jag världscuprankingen som du refererar till swestam?
Per: För sprint här: http://medias3.fis-ski.com/pdf/2019/CC/4200/2019CC4200SRL.pdf
Ok, det är alltså helt enkelt antal VC-poäng under säsongen + motsvarande poängsättning av loppet/loppen på VM?
swestam: Ja, fast under senast 12-månaders period (just nu blir det ju under säsongen).
Torbjörn Nordvall skriver om en säsong i dur och moll.
Han jämför skidskyttet med längdåkningen. Det ena är en internationell sport som stadigt växer. Den andra är på väg åt motsatt håll.
Pellegrino och Harvey är oroliga för utvecklingen, men har – i motsats till griniga gubbar som jag – konstruktiva invändningar och förslag.
Nordvall avslutar med orden ”Vi är utmanade. På allvar.”
Läs artikeln. Det kostar lite pengar, men vi bör stödja samtliga som vill skriva kvalitetsartiklar om längdåkningen.
Glömde länken
http://www.sweski.com/en-vinter-i-dur-och-moll.6208355-184999.html
H. G. WELLS… En aspekt jag anser att du fått om bakfoten är att längdsporten skulle vara hotad i Sverige. Det är den inte och inte i Norge heller – i alla fall inte på överskådlig tid. Det verkar snarare vara så att detta – att längdsporten blomstrar i Norge och Sverige – är en del av problemet för skidsporten internationellt. Det har kommit flera förslag från FIS att begränsa dom starka förbundens resursöverlägsenhet, men i slutändan kokas dessa ner av motsträviga nordiska representanter till att bli betydelselösa. Man tycks helt enkelt inte ta problemet på allvar.
Tänkte på när Björn Sandström tog en Japansk åkares skidor på VM och märkte att dessa inte hade något vidare glid och Japanen som fick åka med Björns skidor tyckte skidorna gick kanon.
Länder som redan har små resurser samtidigt åker med mediokert material lär var a slagna på förhand.
Norge med sina resurser och kunskap skulle kunna vara typ faddrar ”sponsra” flera landslag och bredda sporten, dock krävs det lite mer än en klistertub eller två.
@Bamse: De stora länderna är ju redan faddrar åt mindre länder, men de gör det för att de då själva får rätt att få ut fler tekniker på banan! Så i princip gör de det för att hjälpa sig själva
Klassiska skidor ska ha gemensam vallning som är snäll mot naturen det är framtiden.. FIS samordnar med dom ekonomiskt starkaste länderna och så ser man till att skapa sportslig rättvisa.. Annars kan man ta bort klassiskt direkt och köra fristil endast, som klassiskt är nu är det en tävling mellan tre – fyra fast Norge och Ryssland är också före Sverige och Finland medan resten är nästan chanslösa. I fristil ser vi andra länder USA, Frankrike, Tyskland, Italien där det kräver mindre resurser och det är bra.. det är främst vallningen i klassiskt som är för ojämn och osportslig och gör extrema utslag på intervallslopp..
men i ”vallningen” så ligger, enligt studier, den absolut största skillnaden i skidans utformning. Nästa största skillnaden gör strukturen och minst skillnad gör själva vallan.
Klart nu att det blir livesändningar från både Gällivare och Bruks genom Expressen TV – länk till info på skidor.com – lägger in länk till sändningarna senare i trådstarten
Bra att Expressen griper in (med Hellner som förhoppningvis inte alltför fåordig expert…) men brukar inte SVT alltid visa SM-loppen oavsett när de ligger på säsongen?
Freddy: SVT brukar visa längd-SM under SM-veckan, då flera andra vinteridrotter också har sina SM, men brukar de visa längd-SM annars?
Tror inte du ska så höga förväntningar på att Hellner inte kommer vara fåordig som expertkommentator
Nej, SVT brukar inte sända sm-lopp utanför sm-veckan, sedan starten av sm-veckan. I regel brukar alltså inte sm-tävlingarna efter vc-säsongen – ofta 5-/3-mil och sprintstafett sändas. Undantaget var ifjol då hela sm-veckan (pga os?) låg efter vc-säsongen.
Att Expressen träder in och webbsänder sm i slutet på mars, tyder för övrigt på att publikintresset för längdskidor är stort i Sverige.
https://www.adressa.no/100Sport/langrenn/Syk-Klabo-star-over-NM-del-2-271425b.html
Tenk og kunne ”planlegge” sykdommen så perfekt som Johannes H Klæbo, rett etterkant av sesongslutt, og den totale verdenscupen var i boks ..
@JohanA: Men vad är ”gemensam vallning”? Olika åkare väger olika och åker med olika stil och har därför mycket individuella behov av fäste! Skall man då i ett lopp ge alla lika dåligt fäste och i nästa ge alla dåligt glid?
Gemensam vallning funkar naturligtvis inte. Däremot att åkarna själva får valla sina skidor kunde väl testas någon gång. Åkarna får kvällen före låsa in två ovallade par var. Två timmar före start får de tillgång till skidorna och får själva valla dem. En kul happening, ungefär som i de bakre leden före start i Vasaloppet.
Stina Nilsson får gå vallakurs innan, hon hade tror jag bara en blå och en grön hemma i sin ”vallabox”.
Tack Jörgen / Manne, japp fjolårets speciella upplägg kanske fick mig att minnas ”fel”.
För övrigt, att Stina ska rehaba istället för att köra SM känns nästan komiskt med tanke på succén i Kanada, men finns så klart en långsiktig tanke bakom det och den är nog klok. Täpp-Stina lämnar som bekant inget åt slumpen…
Pelle: Den ”sjukdomen” Kläbo har väl de flest regelbundet på lördagar och söndagar i hans ålder ;)
En rimligare fis-punktlista (åtminstone vad gäller damsprint) publicerades precis. https://www.fis-ski.com/DB/general/fis-points-details.html?sectorcode=CC&seasoncode=2019&listid=300145&listtype=&offset=0&lastname=&firstname=&nationcode=&gendercode=L&fiscode=&birthyear=&sort=SP
Per: Roade mig att sammanställa en lista med den slutliga sprintvärldscupställningen kontra den FIS-poänglistans placering inom parentes:
01 (01) Stina Nilsson
02 (04) Maiken Caspersen Falla
03 (03) Maja Dahlqvist
04 (02) Sophie Caldwell
05 (09) Natalia Neprayeva
06 (13) Ida Ingemarsdotter
07 (19) Jessica Diggins
08 (08) Sadie Bjornsen
09 (10) Jonna Sundling
10 (06) Nadie Fähndrich
Av listan att döma åker framför allt Ida och Diggins bättre i finalerna än deras resultat i kvalen visar. Sen tvärtom då, vilka är det som kvalar bättre än de sedan åker i finalerna? Dessa två platsar på tio i topp i FIS-punkter men är betydligt lägre ner i världscupställningen:
20 (05) Hanna Falk
27 (07) Eva Urevc
Hej!
Märker att jag inte hade jättebra koll på SM! Körde man inte längdskidor under SM-veckan? Var det inte alla distanser? Blir lite fundersam till varför man väljer att sprida ut tävlingarna under året. Känns som det skulle kunna bli en skidfest om man lade allt som en VM-vecka. Men det kanske är svårt att passa in i en världskuppssäsong?
Och en annan fundering!
Jag har inte riktigt förstått de gula korten i världskuppen. Man har alltså med sig ett gult kort under hela säsongen? Gäller ett gult kort i sprint även i ett distanslopp? Och vad händer om man får två gula lopp? Blir man avstånd?
Tack!
Per: Vadå rimligare? Ja, om man tycker att den skall avspegla kapacitet eller förmåga eller vilka som är bäst (i finalheat). Men det är väl inte det som är syftet med FIS-rankingen. FIS-rankingens syfte är väl utifrån resultat (tider) ranka olika åkare och kunna vara en bas för startordningen/startlistor. I finalheaten behövs ju inte FIS-rankingen för startlistorna då man där utgår från resultaten i kvartsfinalerna och hur åkarna väljer kvartsfinaler.
Balder: Det skulle bli svårt att hinna med alla lopp som ingår under SM som ligger under världscupsäsongen. Och skulle man ändå göra det så skulle man få ännu sämre deltagande från toppåkarna. Därför har man delat upp SM i två delar, en del under världscupsäsongen och en del efter världscupsäsongen. I Norge och Finland gör man på samma sätt.
Gula kort som man får under säsongen har man med sig under hela säsongen. Dock att gula kort som man har fått utanför VM/OS inte gäller i VM/OS. Däremot gula kort som man har fått under VM/OS gäller under resten av säsongen. Spelar inge roll om man fått ett gult kort i sprint eller i distans, får man ett gult kort till blir man diskad.
Swestam: Respekterar naturligtvis om du tycker annat men FIS-poängen fungerar någorlunda när det gäller att spegla styrka i distansloppen. Kan dock slå lite snett när en åkare (Johaug) är så överlägsen att det inte blir låga FIS-poäng för de som kommer efter pga stor skillnad i åktid. Men inget system är perfekt.
Vidhåller att det finns bättre sätt att ranka i sprint om man utgår från deras slutliga placeringar efter finalerna = verklig styrka i tävlingsgrenen sprint, det delas inte ut några priser eller blommor för de som är snabbast i kvalen..
Jag skrev lite om dessa tankar tidigare men utvecklar det mera nu: Under förutsättning att det finns tillräckligt många aktiva för att uppfylla kraven för lägsta FIS-poäng (det är en annan diskussion) kanske detta skulle fungera bättre vad gäller sprint:
Världscupen (ingen penalty):
1:a 0.00
2:a 2.00 (+2)
3:a 4.00 (+2)
4:a 7.00 (+3)
5:a 10.00 (+3)
6:a 13.00 (+3)
7:a 17.00 (+4)
8:a 21.00 (+4)
9:a 25.00 (+4)
10:a 29.00 (+4)
11:a 34.00 (+5) till sista tävlande.
CC penalty 20.00 FIS-poäng sedan enligt samma skala som ovan. Exempelvis Scandinavian Cup, US Super Tour etc.
NC penalty 30.00 FIS-poäng sedan enligt samma skala som ovan. Alla nationella mästerskap.
FIS penalty 40.00 FIS-poäng sedan enligt samma skala som ovan. Alla övriga FIS-sanktionerade tävlingar.
Under förutsättning att villkoren är uppfyllda alltså. Exempelvis Mongoliet kommer inte att ha penalty 30.00 i sina nationella mästerskap utan få det gånger tio eller så då de tävlande inte klarar av villkoren.
Sen i övrigt som nu med snittet av de fem bästa under det senaste året.
swestam: Tack! Du blir alltså diskad i den aktuella tävlingen och kan sen komma tillbaks i nästa tävling med 0 gula kort?
Jörgen… Fast som Swestam påpekar är ju inte Fis-rankingen primärt till för att utse vem som är bäst på sprint. Det har man ju andra cuper till. Man ska inte se det som en världsranking utan ett redskap för att utse startordningar etc.
Jag tror att folkflertalet inte bryr sig i hur rankningen ser. Undrar om nån åkare gör det? Är nog bara en byråkratisk åtgärd.Som någon var inne på tidigare.
Men om två åkare blir delad 30 i en sprint kval vem går vidare?
jossa: Ja, då är det den med lägst sprintranking som går vidare.
GKA: Jag tror nog åkarna har ganska bra koll på sin FIS-ranking.
Balder: Helt rätt
Jörgen: Problemet med ditt förslagna system att man får samma poäng från en vc-sprint med svag konkurrens som i en med stark konkurrens. En 15:e plats i Cogne ger samma poäng som 15:e plats i Davos eller Falun.
Swestam: Rimligare utifrån hur jag uppfattar åkarnas inbördes sprintkapacitet för hela tävlingen (och inte bara kvalet).
Per: Fast nu handlar inte FIS-rankingen i sprint om att ranka sprintåkarna efter sprintkapacitet.
Om man skall kritisera något tycker jag det är rimligt att man utgår ifrån hur bra något löser det problem som det var tänkt att lösa och inte utgå ifrån hur bra något löser som det inte var tänkt att lösa.
swestam: så Eva Urevc hade gott vidare i stället för Jonna Sunding om båda haft delad 30 tid? om jag fatt rätt Eva Urevc fis poäng…
jossa ja då skulle Urevc gå vidare som swestam redan konstaterat
Dags då att konstatera att FIS-punkter för sprinters är ingen ranking av åkarnas förmåga utan nästan enbart ett verktyg för att slippa lotta startordningen i prologen. Jag tror fortfarande att åkarna inte ligger sömnlösa över den här rankingen. Jag gissar att Falk gärna byter rank med Ingemarsdotter om hon fick Ingemarsdotters resultat i stället.
På distanssidan däremot är seedningen viktig.
FIS-poängen i sprint har även betydelse om två åkare har samma LL-tid och samma kvaltid (§ 325.4.2.7 i reglerna). Händer inte så ofta!
Finns dock andra andra situationer där FIS-poängen påverkar t.ex startordning, team sprint och vid ersättare (får överta en annan anmälds startnummer ex vid sjukdom om samma eller bättre FIS-poäng som den som ska ersättas, får annars starta sist)
Fispoäng på sprint spelar nog mindre roll. När det gäller placeringar så kör jag på samma koncept att lägst fispoäng går före i Skigames om två kommer på samma tid. Hände på VM minns jag.
Annars så när vi pratar distanstävlingar så tycker jag gott att man exempelvis kunde gått efter världscuppoäng intjänade senaste 12 månaderna utanför de seedade. Har för mig att alpint gör på det viset.
Emma Ribom är helt klart på gång. Spännande. Märklig intervju där hon får prata om hur bra Frida Karlsson är. Men de här Expressenkillarna är nybörjare i branschen så det blir säkert bättre med tiden.
Imponerande av Ribom och häftigt att hon vågade köra ovallat i finalen. Frida toksur i intervjun efteråt med Expressen-Gadd. Grate och Häggström är uppe på samma nivå som Svensson nu och har lämnat A-landslagsmannen Westberg bakom sig.
Gadd lyckades också höra fel på om Frida funderade på att staka eller starta, vilket skapade lite humor.
Roligt var rubrik i Expressen före damfinal”Ännu en superkross av Frida”Den försvann snabbt.
Jag har samma hörselproblem som Gadd.
Superkul med Ribom. Hon visar hur bra hon är när hon fått vara frisk en längre period!
Frida var ju verkligen skitsur! Skall bli spännande med tremilen. Ebba lär också vara revanschsugen!
Börjar det inte bli lite väl mycket Kalla över Frida?
Ja, jag har varit inne på det förut. Likheterna mellan Frida och Kalla är slående.
Kalla fortsätter i alla fall minst ett år till ifall någon undrar.
Stina, Calla o Falk hoppar över SM avslutningen.
Frida är den nya Kalla…
Nä, Frida är Frida.
Förresten tror jag att Frida kommer utvecklas till en betydligt starkare åkare på klassiskt än Lotta.
Kallner: Lotta?
Själv så avsåg jag att Frida blir så oerhört sur efter en andraplats på en distans som inte är hennes favoritdistans och där hon inte har sina styrkor och där hon inte är någon favorit. Och nu när hon tävlar mot seniorer så kommer detta inträffa ofta, det är inte som när hon har tävlat mot juniorer där hon varit totalt överlägsen de senaste två åren. Jag vet inte om det är hälsosamt med ett sådant temperament direkt efter målgång. Föredrar nog mer Ebbas stil.
Sur kan man bli när man gör ett dåligt lopp. Blir man tvåa gör man inget dåligt lopp. Har Kalla blivit sur när hon blivit tvåa? Att sura över en andraplats är på sätt och vis en indirekt nedvärdering av den som vunnit, bättre då att hylla vinnaren. Men Frida Karlsson är för tusan fortfarande bara en tonåring, hon lär sig för varje lopp.
Både Kalla och Frida blir besvikna med anledning av den egna prestationen. Tror inte Frida var sur för att hon tycker hon är bättre än Ribom, utan för att hon kände att hon tog ett felaktigt beslut att inte staka.
Jag tycker i sådana fall Ebba visade en mer nedvärderande attityd när hon som tvåa i en tävling fnittrande bläddrar i resultatlistan och säger att någon på 14:e plats gjort ett jättebra lopp,
Framåt lunch avgörs NM på 5 km F.
Blir intressant att se hur de bästa norska juniortjejerna står sig mot världseliten.
Blott 290 startande.
Tre tyska damer lägger av, två år före hemma-VM…
Böhler ok, men Ringwald?! Efter hennes bästa säsong hittills, väl? Mycket märkligt. Och mkt illa för sporten, än en gång.
Länk:
https://twitter.com/MasashiKohmura/status/1111544547908050944
Frida Karlsson är ung, hon lär få medieträning vad det lider. Annars riskerar hon att det blir mycket fokus på saker som kan störa tävlandet. Många är dom som haft känslorna utanpå kroppen i början av karriären, för att sedan tona ner sig och skaffa en mer ödmjuk hållning – utan att för den skull ta bort vinnarviljan. Björn Borg, Peter Forsberg och Gunde Svan är såna jag kommer att tänka på. Sen finns det fötstås ett par lysande undantag… Petter Northug och John McEnroe, men dom flesta funkar inte som dom…
Förstår att Böhler lägger då hon fyller 40 när VM går 2021…
Schicko tycker hon inte utvecklas mer och har fastnat i utvecklingen…
Ringwald dessto mer förvånande…
Ringwald är väl född 1990..,
Nu får vi hoppas på Lohmann, Gimmler, Carl (nyopererad) och Hennig på damsidan…
Freddy: Läste om Schicho igår, 27 år och kastar in handduken p.g.a inser att det inte går att bli bättre trots hållit sig skade- och sjukdomsfri. Hm, som om generna hindrar henne och omöjligt bli bättre. Går nästan alltid att bli bättre – även Johaug kan säkert bli 1% bättre men det kostar på förstås.
Böhler är jag inte förvånad över, åldern och peakade för ett bra tag sedan. Ringwald förstår jag inte alls däremot, hon har gjort det bra och claimat många topp 10-placeringar, tog även en pallplats denna säsong. Inte lastgammal heller, bara 28 år. Kanske har hon sneglat på Herrmann och tänker försöka gräva guld i den enklare sporten skidskytte?
ErkkaPetti: Glöm inte Fräbel.
Tråkigt att en massa tyskor slutar dom behövs för sporten.. av dessa är det bara Ringwald som är topp numera men hon är ett stort avbräck som kan vara på pallen och i finaler i sprint.. Tyvärr är det inga pengar att tjäna när man är på den nivån det är inte som i Sverige för många andra länder där medelmåttor kan fortsätta med hjälp av samhället och förbundet.. och prispengarna sjunker dessutom vilket är det absolut viktigaste för FIS att ordna upp kommande 5 åren.
Instämmer i ovanstående om tyskorna. Skidskyttet är nog en del av förklaringen, men känns som att tyskorna har motivationsmässiga problem i högre utsträckning (en rent amatörmässig analys från mig). Hanna Kolb lade väl av i fjol som 26-åring, trots hyfsad hög sprintnivå.
De behöver få upp någon som på allvar kan konkurrera med de nordiska stjärnorna. Victoria Carl kanske ger det några säsonger till, men det blir rätt tunt för de som är kvar. Fessel lär väl snart kasta in handduken med kan man tänka.
Grip avgår.
Rickard Grip slutar…
Norge nästa?
Österrike nästa?
Äntligen!
Länk till infon om att Grip avgår
Nu har man äntligen chansen att ordna upp herrsidan.. Det behövs nån som pekar med hela handen där och har en högre kravbild vilket inte funnits på länge. Damsidan kommer sköta sig själv med alla talanger som kommer underifrån fokus för kommande chef blir att göra en långsiktig plan för hur vi ska utveckla herrarna.. Och det är inget snack om att man måste bygga mer av ett lag det funkar inte som nu att Burman tränar i Åsarna för sig och så vidare utan nu gäller det att samla ihop åkarna hela somrar.
JohanA: Vem passar för den uppgiften?
”Pekar med hela armen”… Ja det beror väl på vad det innebär… Tror det behövs utrymme för stor flexibilitet, samtidigt som en del bitar (bland annat Uttagningskriterier) behöver förtydligas och konkretiseras. Det är viktigt att man inte skiljer så mycket på vilka som för tillfället är i landslaget, utan ser till alla elitsatsande i Sverige som en tillgång och helhet.
Jag tycker Grip gjort mycket bra, men tror inte nån ska va för länge i en så prestationsinriktad verksamhet.
@Slakmota: Man kan konstatera att Norge har ett juniorproblem på damsidan, när de är så långt efter på 5 km
Efter Grip hoppas jag att man sätter dit en person som bland annat är en god kommunikatör och inte mumlar i skägget.
Kurt:
Fossesholm är i viss särklass, men de åker brett. Skistad höll ett ovanligt respektfullt avstånd även idag. Åtminstone i resultatlistan.
Tror det är rätt tid för Grip att avgå om man ser till var svensk skidåkning står just nu på dam- respektive herrsidan. Blir inte lätt att hitta rätt person som klarar av att dels ta tag i problemen på herrsidan och dels förvalta det gyllene läget på damsidan.
Gunde Svan kanske kan tänka sig göra comeback, han var landslagschef redan för tio år sedan när Kalla slog igenom. Dottern har slutat åka också, hon var en av anledningarna till att han steg av då om har förstått det rätt. En perfektionist och vida respekterad. Även van vid media. Vidar Löfshus som nu slutar i Norge? Kanske men nja. Wolfgang Pichler lär inte vara aktuell heller, han är mer lämplig som demontränare än landslagschef.
Tror inte det blir någon av de nämnda ovan utan någon annan som redan finns inom eller är nära knuten till förbundet exempelvis Annika Zell, Mattias Nilsson eller någon ansvarig ute på skidgymnasierna.
Tror också att det blir någon som tar ett steg upp och som redan finns inom organisationen. Och instämmer. Det var nog rätt tid för Grip att kliva av. Det känns som att det kommer en ny tid nu på många sätt för svensk längdskidåkning.
Risken är som jag ser det att man nu kommer tappa massa med tid när det gäller omgörningen på herrsidan.
Per: Varför tror du att Grips ersättare finns inom organisationen? Vem skulle det vara i så fall?
Jag har en känsla av att det kommer mera. Mycket kan förändras, speciellt på herrsidan.
Anders 2: Därför att det var så de gjorde när Grip blev landslagschef och därför att jag inte tror att de vill ta några stora förändringsgrepp just nu. Sedan är jag lite osäker på vem som gör rekryteringen. Det är väl Sares som leder den men är det också någon styrelse involverad?
Fast tji fick jag. De letar efter en landslagschef utanför organisationen, enligt Sares. https://www.expressen.se/sport/langdskidor/svenske-os-hjalten-kan-ta-over-efter-grip/
Om de ska ta någon utanför organisationen får det bara inte bli en person som bara rekryteras för chefs- och ledarerfarenhet. Alla organisationer har sina särskilda egenskaper och kompetensbehov. Här behövs någon med rejäl längdskidkompetens. Nog för att organisationen är större idag än när Grip tog över men så himla stor är den inte. Det är väl ett 30-tal, inklusive vallare, fysios och chaufförer.
Märkligt minst sagt att Gripen verkar ha kommunicerat sitt beslut till Stina…men inte till så många andra aktiva? I damlaget vart fall.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/stjarnornas-reaktioner-det-ar-chockerande/
inte alls märkligt. Rickard Grip är Stinas personliga ”bollplank” d.v.s. så nära personlig tränare som möjligt. Så vitt jag vet så har inte Grip någon liknande roll vad gäller de andra åkarna. Dessutom så är de flesta andra på plats i Gällivare och kan prata med honom personligen. Lite mer intressant att hon inte sa så mycket kan man tycka :)
Fortfarande märkligt att landslagsåkarna får reda på att deras chef sedan många år ska sluta via media, tycker jag.
Om Grip går till Norge är det allvarligt.
Då sjunker han som en sten vad gäller mitt förtroende i alla fall.
Heter det ”individer’ på norska också?
Han pratar ju aldrig om ”åkarna” utan bara om individer hela tiden.
Kallner: Blir ingen utlänning om man ska tro på Expressenartikeln. Tji Löfshus och Pichler. Om nu inte alla tilltänkta svenskar/svenskor tackar nej förstås.
En av Sveriges största folksporter ska naturligtvis ha en svensk landslagschef. Tränarpositionerna är en helt annan sak.
Tycker Ojala är en otroligt intressant och spännande kandidat. Om ledarskapsegenskaperna finns (enligt Sares) så finns det även många andra egenskaper som gör henne till ett väldigt spännande namn.
240 damer och 440 herrar i mål vid norska mästerskapen idag!
Petter Northug fikk spørsmål om hvem som kunne ha vært hans beste landslagstrener under et lokalt løp her i Trøndelag? ”Jeg og Perry Olsson”, lød det korte svaret … ;)
@Tobbe H: En av Sveriges största soffsporter menar du?
Grip slutar. Kalla slutar inte, där hade jag fel,,,igen.
Antar att teamet gjort en redan gjort en analys och vet vad som gick fel den här säsongen. Nu när allt har satt sig och tränarna är varm kläderna, så kommer det förhoppningsvis att fungera bra även för Kalla till nästa säsong.
Niklas Jonsson blir kanske bra som ersättare.
Ojala skulle säkert bli en bra tränare, men knappast en bra landslagschef.
Ojala har nästan inga meriter alls för jobbet som landslagschef. Att vara tränare för ett norskt privat(?)team betyder inte mycket i sammanhanget. Hon kan naturligtvis bli jättebra men därom vet ingen.
Tobbe H: Ojala har ju nämnts som ersättare för Löfshus i Norge. Skulle hon duga där så skulle hon naturligtvis duga som ersättare till Grip också
swestam: Alla möjliga och omöjliga namn nämns hela tiden och detsamma kommer att hända för den kommande svenska landslagschefen. Jag har nyss sett ett inslag på mittmedia (ST) där en reporter förespråkar Ojala för att Ojala har båda fötterna på jorden.
Att chansa på ett namn som Ojala i ett skede då det gäller att återbygga herrsidan och förvalta damernas framgångar låter riskfyllt.
https://www.nrk.no/sport/helene-_17_-hylles-av_johaug___men-vurderer-a-vrake-langrenn___-blaser-i-hva-alle-andre-sier-1.14496370?fbclid=IwAR26xSEnAfnGx0vQ6_TZnMOvxmBkfd5BB-E-vmzSMahvcszrX8DvKhULhEQ
Hva fan er det her da? Sykkel? Når du er et kjempetalent i sporten langrenn (6de plass i senior-NM) som 17 åring.
Langt i fra påfallende at Therese Johaug er suveren i sporten langrenn.
Det er god trening for lårmuskelatur og gå opp og ned av prispaller .. ;)
Fossesholm kanske lockas till en större sport där hon kan vara ensam norsk stjärna om hon lyckas.. det är inte säkert att hon kommer bli så bra i längdskidor med sin längd på banor som går mot att bli lättare och lättare där mycket avgörs i spurten och att kunna staka där det är en kraftig nackdel att vara kort och hon kommer alltid få stå till svars för sina hormonbehandlingar när hon gör resultat i längdskidor det tror jag är jobbigt för en ung tjej..
”Jag blåser i vad alla andra sier. Det är jag som bestemmer.” Underbart.
Har Löfshus några planer framåt?
Landslagschefen ska inte träna åkarna. Landslagschefen fixa ordna och påverka. Där har Niklas Jonsson fördel av sin tid i Fis. Ojala är däremot självklart bättre tränare än Jonsson.
En arrogant typ som Löfshus tror jag skulle passa ovanligt illa som chef för svenska teamet. Jag tror inte att han är omtyckt på svensk sida och det skulle inte vara någon bra start.
Tydligen är det Fridas mamma Mia Karlsson som är expertkommentator i Expressen TV under damernas tremil.
Blir ingen SM-medalj för Frida Karlsson, hon bröt men var då långt efter Ebba som lär vinna idag. Frida har känningar i rygg och mage rapporteras det.
Om Ida orkar hålla Ebbas rygg lär det bli medalj, kanske till och med silver.
Jörgen .. Hvor kan man finne livesending fra løpet?
Väldigt bra kommentatorer .Inte bara Mia utan både kan ju varenda åkare.
Pelle – här:
https://www.facebook.com/ExpressenSkidsnack/videos/2326890510918848/
Eller här: https://www.youtube.com/watch?v=Xn5goHghJxI
Takker!
Tobbe
Jag håller med om Löfshus.
Men vem vet hur skidförbundet tänker.
Philip Gadd, Expressen-TV förvånad över Jonnas brons i SM på tremilen…?
Hmmm…
Jonna tog ju ett guld, ett silver och tre brons i SM förra säsongen!
Hon försvarade ju sitt SM-brons från tremilen i fjol…
Ebba! Wow!!
FM , damer 10 km fri stil:
1. Krista Pärmäkoski, Ikaalisten Urheilijat 27.16,8
2. Anne Kyllönen, Kainuun Hiihtoseura +55,6
3. Eveliina Piippo, Vuokatti Ski Team +57,9
4. Kerttu Niskanen, Vieremän Koitto +1.02,9
5. Kaisa Mäkäräinen, Kontiolahden Urheilijat +1.11,1
En bra värdemätare på skidskyttarnas kvalitet
Fel av mig gällande Jonna Sundling…
Hon tog ju två SM-guld 2018…
Guld i både stafetten och i Teamsprinten för IFK Umeå…
Så, sex SM-medaljer för Jonna Sundling under SM-tävlingarna 2018, samtidigt står vissa reportrar och tycker det är förvånande att hon tar brons på tremilen idag… Skärpning!
Dock ett stort tack till Expressen för sändningar av Längdskidor! Cred!!
ErrkaPetti – fast det är väl främst distansen som gör att det är lite oväntat att Jonna tog medalj. Jonna är ju inte en 3-milsspecialist direkt.
Jag tycker inte det är något stort journalistiskt misstag att vara lite förvånad över hennes medalj.
Instämmer däremot helt med tacket till Expressen. Helt ok sändning och kul att ha möjlighet att se loppet/loppen
Jag rekommenderar spa för Frida Karlsson också. Direkt in i allra hetaste duster med seniorer, naturligtvis sätter det spår i kroppen. Antar att det inte blir några fler lopp den här säsongen.
Är lite oroad över Frida Karlsson det kommer bli väldigt viktigt i sommar att hon inte kör för hårt hennes kropp har sagt ifrån några gånger i år med ett par brutna lopp och även lite sjukdomar.. Hon är i tunnaste laget just nu vilket jag tror gör henne extra sårbar för skador det gäller att öka styrkan med små mängder i taget och se till att hon får i sig mycket mat och kan genomföra A-lagsträningen särskilt då mamma gått ut med att hon hade ätstörningar sånt där brukar tyvärr gå i arv.. Den träningsmängden hon har räcker redan för världstoppen så här gäller det att träna långsiktigt med vila mellan varven och lägga mycket krut på förbättrad teknik i mer kortsiktigt perspektiv..
Rubik, jo visst, men Jonna var ju trea även förra året på tremilen i SM, så inte flrvånande att hon tar bronset i år igen…
Anders Södergren, still going strong vid 42 års ålder…
Även Jörgen Brink imponerar i inledningen av dagens tremil…
Ungdomarna har lite att bita i om man skall slå ”pensionärerna”…
Femmil skall det naturligtvis stå i föregående inlägg…
Var tig Jens Burman vägen i dagens femmil i SM??
Vilken jäkla femmil det blev! Alla är helt utslagna flera minuter efteråt och har gett precis allt. Underbart rafflande. Alla måste ju fatta att detta är helt överlägset masstart femmil. Och Häggström värdig segrare. Och vilken lagkamp det blev mellan Piteå och Falun-Borlänge där Piteå nog vann på att de startade senare och kunde gå på Lagessons tider. Rickardsson till slut en bra bit från medalj. Gick han in i väggen?
Meget spennende 5-mil. Häggström hadde en fordel på slutten, i med at han kunne gå på Lagesons tider .. Det ble avgjørende!
Moa Lundgrens femteplats på 3-milen är väl hennes bästa SM-placering? Det överraskade mig betydligt mer än Jonna.
Och ja, Frida Karlsson behöver nog vila upp sig ordentligt nu. Fysiskt och mentalt.
Eric Josjö som var svensk VM-reserv, namne med den gamle 400-meterslöparen.
Rosjö?
Måste säga att jag tycker att Grip gjort rätt inatt låta Frida avvakta med seniorpremiär tills efter junior VM, har varit lite strul och sjukdom för henne därefter. Kanske hade blivit för mkt för henne annars?
Intervjun som Expressen gjorde med Simon Lagesson efter målgång framkallade många skratt!
Gustav Erikssons femteplats på en femmil är väl en rejäl överraskning?
Ser det er flere som reagerer på Fridas stavbruk under sprint, mange illsinte russere som ikke var fornøyd med at Belorukova holdt på å miste et øye.
”Den ryske tränaren Markus Cramer menade att internationella skidförbundet (Fis) borde införa ett förbud mot att åka med stavarna så som Frida Karlsson gjorde. – Vi kommer att kräva det, förklarade Cramer för NRK.
Och efter det började ryska skidfans att kontakta Frida Karlsson. På hennes Instagram-konto blir hon nu kallad ”bitch” och hon uppmanas bland annat att skämmas för sitt agerande i Quebec.”
Neithiri – väldigt tråkigt med alla dessa ryska ”skidfans”. Man ser det väldigt ofta på instagram. Sebastian Samuelsson har t.ex. blivit hotad och många ryssar har skrivit massor av skit på hans konto. Ryssarna verkar att ha som strategi att attackera alla som säger något negativt eller gör något negativt om/mot Ryssland. Trist med dessa slödder.
Neithiri: menar du att hon är yvig med flit? Hon har ju fått en tillsägelse av Grip och därmed är väl saken utagerad? Tycker du vi skall uppmärksamma ryska troll, här på forumet?
Neithiri trivs i trollskogen och ibland går han vilse.
Ebba är verkligen grym just nu…
Ebba Andersson blir farlig i TdS men det visste vi redan.
Håller tummarna för att Ebba slipper skadorna som belastat henne några säsonger nu. Får hon vara frisk kommer vi att få sen en ännu vassare Ebba under kommande säsonger.
Jag anser att Ebba påminner mer om Johaug än Frida.
Syskonen Andersson vann dubbelt idag. Dock klantigt av Petter Engdahl att missa åka rätt.
För att lyckas som toppåkare verkar teknik verkar vara lite viktigare än motor. I de flesta lopp.
Snart är det slut för denna gång.Och det känns tungt. Återstår då bara av SM tävlingarna sprintstafetten i Bruksis. Alltid något.
Vet inte om ni såg Expressens utdelning av Skidsnack-priser idag?
Inte lätt att nominera tre damer som årets kvinnliga skidåkare…
Maja Dahlqvist inte någon av dom tre, trots sju pallplatser i världscupen och dessutom VM-guld i Teamsprint…
Men, det är väl som att vara från Norge och heta Ingvild Flugstad-Østberg, och, vinna Tour de Ski, vinna hela världscupen totalt, ta fem medaljer på VM, men, ändå vara nummer två bland damåkarna…
Lite tjatigt kanske vid det här laget, men, vi har ju grymma tjejer just nu i toppen av resultatlistorna i skidor…
Det mest intressanta framöver blir väl förbundets val av A-lagsåkare bland både damer och herrar…
Hoppas dock att damernas A-lag utökas till nio åkare kommande år:
Charlotte, Ida, Hanna, Stina, Ebba, Frida, Maja, Moa L, Johanna H…
Men, egentligen borde ju Evelina Settlin vara given i A-laget också, så kanske utöka från sju till tio åkare i A-laget?
Hmmm… Inget lätt beslut för ansvariga framöver…
Martin Bergström och Johan Häggström och Björn Sandström borde vara klara för A-laget till nästa säsong tillsammans med Calle Thorn & Burman…
Men sen?
Ebba hade varit på 14e plats i herrklassen idag. Hon lämnar mer än hälften av herråkarna bakom sig.
ErrkaPetti: Oskar Svensson gissar jag att du glömde. Ev Marcus Grate också.
ErrkaPetti: Borde inte även Jonna få en plats i damernas A-lag? Tycker hon haft en klart vass säsong med fin utveckling.
ErrkaPetti: Håller inte med dig om damlaget. Kalla, Ebba, Stina, Fridas, Maja, Jonna och Frida är dom sju säkraste enligt mig…Tror faktiskt att Moa och Hagström hamnar i Bauhaus tillsammans med Falk och Settlin innebär att Ida hamnar i A-laget, om dom blir 8:a…även om jag hellre sett Settlin där..större utvecklingspotential och ”nästan” samma resultat som Ida…både på sprint och distans.
AK: Jonna är i a-laget och får självklart fortsatt en plats.
Även Ida lär stanna i a-laget om hon fortsätter, vilket jag tror.
Mina lag till nästa säsong just nu, under förutsättning att de inte utökar antalet (7) i A-laget respektive Team Bauhaus samt att både Ida och Falken fortsätter:
A-lag
Ebba Andersson
Maja Dahlqvist (från Team Bauhaus)
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla
Frida Karlsson (från U-laget)
Stina Nilsson
Jonna Sundling
Förste reserv: Evelina Settlin (från Team Bauhaus)
Team Bauhaus
Hanna Falk (från A-laget)
Johanna Hagström (från U-laget)
Moa Lundgren (från U-laget)
Emma Ribom (från U-laget)
Evelina Settlin
Linn Sömskar
Lisa Vinsa
Förste reserv: Linn Svahn (från U-laget)
Utanför: Dyvik (A), Modig (TB), MMK (TB) och Nordström (TB)
Jörgen: Jag tycker det är vansinnigt att peta Dyvik och MMK. Då kan man inte ha något långsiktigt tänkande. Men det är jag det.
Swestam: Tror inte att någon vill peta dom och de är fortfarande relativt unga liksom t.ex Henriksson. Men om antalet 7 + 7 i A resp TB inte utökas – vilka två skulle du lämna utanför istället, i syfte att göra plats för Dyvik och MMK?
Håller med dig Jörgen. Konkurrensen är tuffare än nånsin på damsidan vilket gör att en inte har råd att göra en dålig säsong. Syftar på Dyvik.
Ser at Hagström, Lundgren og Ribom har søkt om norsk pass, på grunn av den harde konkurransen i Sverige!
Jörgen: Fast du petar Dyvik inte bara från A-landslaget utan även från Team Bauhaus. När det gäller MMK kan man fundera om hon borde gå före Sömskar eller om Lundgren och Hagström skall vara med i Team Bauhaus.
Swestam: Sömskar ja, funderade också på henne. Femma i världscupen (Toblach) och tvåa i SC (Östersund) men ja, skulle inte protestera om Dyvik får hennes plats. MMK gjorde det bra under TdS ska det sägas men inte lysande i övrigt (Vinsa bättre).
Hur menar du med om Lundgren och Hagström ska vara med i TB? Lundgren bl.a U23-världsmästare denna säsong och Hagström SM-trea samt pallplats i världscupen (Cogne), det är nog dags att släppa in dom i TB?
Jörgen: Jag ser det som så att Dyvik har betydligt högre toppkapacitet än flera av de andra åkarna (Sömskar, MMK, Vinsa och Ribom, kanske också Settlin) även om hon inte har visat det denna säsong. Lite därför jag uttryckte det som vansinnigt och brist på långsiktighet.
När det gäller Lundgren och Hagström så beror det lite på hur man ser på helheten tänker jag. Lätt är det i alla fall inte att ta ut optimala landslagstrupper på damsidan. Ett alternativ är att ta ut fler damer i landslagstrupperna än på herrar.
Dyvik är bättre än Molander, Vinsa m.m. särskilt i sprint men också på 10km klassiskt o tourer vilket är majoriteten av det som körs i världscupen.. men dessa är unga åkare som ska vara kvar det är i den andra änden åkare ska bort nämligen Nordström, Ingemarsdotter, Sömskar m.m. äldre åkare som aldrig kommer nå världstoppen det är bara att kolla på SM-resultat det finns yngre att satsa på. Nu blir det ett mästerskapsfritt år då behöver man satsa på att få ut unga åkare i världscupen på dom få platserna som blir över bakom Kalla, Andersson, Nilsson, Karlsson, Sundling, Dahlqvist.. Ribom som åkte bra nu på SM även topp 6 på U23-VM går långt före Sömskar inför kommande säsonger.. Ingemarsdotter ska främst åka distanslopp i intervall om hon fortsätter i sprint är det givet att satsa vidare på dom yngre som Lundgren Hagström även Svahn som kan slåss om mästerskapsmedaljer om 2-3 år..
Lundgren och Hagström är tillräckligt bra i distans när man kombinerar med sprintresultaten för att vara med i A-landslaget frågan är om platserna räcker till för alla kommande år eller om man ska göra ett sprintlag..
Sjua var Ribom på U23 VM inte topp sex men tre sekunder efter Hagström..
Swestam: Givetvis blir det betydligt enklare om TB utökas med exempelvis 4 platser, då ryms även Dyvik, MMK, Svahn och Henriksson (och ingen behöver petas). Helt OK som sagt för mig att Dyvik in i TB istf Sömskar om de inte utökar antalet platser.
JohanA: Håller med om att de yngre ska slussas in men om Ida och Falken presterar har de sin plats också. Ingen kan ta från Falken att hon är regerande svensk mästare (slog bl.a Maja och Sundling som är givna i A-laget) samt hon var bäst i Bruks när alla de bästa svenska var med. Sen kan man diskutera i övrigt därav ”petningen” till TB. Ida har varit utmärkt i både sprint och distans denna säsong med bl.a pallplatser i världscupen. Problemet är det begränsade antalet platser. Bara att hoppas att damerna får flera.
Jag tycker att det är svårt att säga bu eller bä på enskilda åkare utan att vet mer om bakgrunden till att några har presterat sämre den här säsongen och hur de ser på sin framtid. Hur är motivationen osv? Men jag håller med JohanA om att yngre, framgångsrika åkare bör få bra landslagsförutsättningar för sina satsningar. Jag tycker också att det är rimligt att ha en något större kostym på damlaget 2019/20, inte minst eftersom Stinas extraplats i sprint gör att det hela tiden blir en åkare till som kan köra under vc-helgerna jämfört med 2018/19. Det är dessutom på sprintsidan damer som det stora talangöverskottet finns.
JohanA: Framför allt var väl Ribom 2a i minitouren i Skandinaviska Cupen i Lettland. Klart före Mählum Johansen där, som hon var efter på U23-VM. Hennes bästa prestation den här säsongen i mina ögon.
H. G. Wells hävdade förut att det rådde panik i det svenska landslaget då sponsorer skulle satsa på skidskytte istället för längdskidor som följd av högre tittarsiffror för skidskytte än för längdskidor. Vi var flera som invände mot detta då det snarare är ett ökat intresse för längdskidor i Sverige och Wells har inte återkommit med några källor som stödjer hans påstående. Det är inte heller självklart att om tittarsiffrorna ökar för skidskytte att det skulle leda till en överströmning av sponsorer till svenskt skidskytte.
Idag var det en intressant artikel i norska Adresseavisen på detta tema. Trots ungefär lika höga tittarsiffror för längdskidor som skidskytte i NRK så drar langrenn i Norge in dubbelt stora sponsormedel som norskt skidskytte.
Detta förklaras bland annat med att langrenn har starka traditioner och rötter i norsk kultur som skidskytte kanske inte har. Dessutom har langrenn fler och större profiler än skidskytte. Det är lättare för en sponsor att anknyta an till langrenn än skidskytte. Mediatäckningen är också större för langrenn än för skidskytte
Längdverksamheten inom det norska skidförbundet drar in knappt 90 miljoner norska kronor från sponsorer och samarbetspartner medan det norska skidskytteförbundet hade budgeterat med 47.5 miljoner norska kronor i sponsorintäkter.
När det gäller sponsorintäkterna för norskt skidskytte kan man också minnas vad Pichler sa när han var med i Skavlan: en norsk OS-medalj i skidskytte kostar 4 miljoner medan en svensk OS-medalj i skidskytte kostar 400 000 kr (utifrån hur mycket som satsas på norskt respektive svenskt skidskytte).
https://www.adressa.no/100Sport/vintersport/De-er-like-store-pa-TV-Den-ene-idretten-haver-likevel-inn-dobbelt-sa-mye-penger-271340b.html
Jag tänker mig att lite samma sak gäller för längdskidor kontra skidskytte i Sverige.
Det är vansligt att gissa vem som ska bli bra i framtiden. Lättare att se vem som åkt bra hittills. Ålder tycker jag främst ska va en aspekt där resultaten inte räcker till, eller där det står mellan två personer som är likvärdiga. Exempelvis tycker jag Ida Ingemarsdotter har hållit landslagsklass i år och bör få fortsätta.
Härligt aprilskämt Pelle :)
De som är bäst ska naturligtvis åka i landslaget. Den dagen någon annan är bättre är det aktuellt för byte och det brukar inte vara så svårt att se det över en säsong. Man ska ha samma måttstock för alla oavsett ålder annars blir det knepigt.
Sedan är det ingen katastrof heller att hamna i Bauhauslaget, det har vi sett i år. Och de ekonomiska skillnaderna är till stor del borta nu om jag fattat rätt.
Nu är det klarlagt varför så många ryska åkare åkt så bra under säsongen där deras skidor har gått mycket bra i fören runt nollan och varmare.
Man har forskat på ett ämne som utvinns ur sjöfåglars uropygialkörtel som är extremt vattenfrånstötande, flera gånger effektivare är fluorkarboner. Man har under försäsongen lyckats koncentrera ämnet genom reducering och göra det applicerbart att kunna värma in i belaget ung som med vanliga paraffiner. Detta gör att skidorna glider betydligt bättre när fukthalten i snön är hög.
I samarbete med en av de största vallaproducenterna kommer de nya vallorna att marknadsföras inför nästa säsong. Dock kommer det att bli en väldigt dyr produkt jmf med dagens fluorvallor. Fördelen är att det är miljövänligt vilket borgar för en bra försäljning.
Ahhh…
Ursäkta, men som en del påpekar, jag glömde naturligtvis Oskar Svensson och Jonna Sundling i mina A-lag…
Som sagt, tycker det är helt omöjligt att ta ut sju damåkare till A-truppen som det ser ut nu…
Alltså, Stina, Charlotte, Ebba, Frida, Jonna, Ida & Maja har väl internationellt gjort bäst resultat denna säsong på världscup och seniormästerskap, men, känns konstigt att peta Hanna Falk från A-truppen…
Dessutom, Maja Dahlqvist har ju gjort en raketutveckling dom senaste två säsongerna, och, varför kan vi inte få det på fler åkare om dom får träna mer intensivt och nära sådana som Charlotte och Stina, Calle & Burman?
Tänker närmast på åkare som Lisa Vinsa, MMK, Emma Ribom, Marcus Grate, Björn Sandström, Simon Lageson, Häggström & Bergström mfl…
Om jag får sätta en slant på en enda enskild åkare nästa säsong som kommer utvecklas som en komet, då satsar jag en slant på Linn Svahn! Runner-Up: Emma Ribom & Simon Lageson…
Tobbe H, en sak skiljer ändock mellan A-laget och Team Bauhaus, och, det är prestigen att tillhöra A-laget… Säkert viktigt när man söker personliga sponsorer…
Instämmer helt med Tobbe H vad gäller att man bör bedöma och rangordna åkare utifrån insatser i tävlingar så långt det går. Om man skulle anta att en åkare aldrig kan vinna VM och som börjar att närma sig 30 och därför be den personen kliva av till förmån till yngre så går man nog en vansklig väg framåt. Yngre åkare skulle inte behöva leverera lika mycket eftersom de redan har en fördel när man är yngre, och äldre åkare skulle ge upp själva om de inser att lite bättre resultat än vissa åkare inte spelar någon roll. Jag tror det skulle bli ett ohållbart system som skulle rasera mycket.
Trots att det finns exempel på äldre åkare som lyckats i ”äldre” åldrar så verkar många glömma bort det, samt utgå från att unga talanger bara behöver träna lite till så blir dem nya kläbos hela bunten….
Nej, samma måttstock för alla. Sedan blir det ändå en bedömning i slutändan när man måste bedöma insatser i olika lopp med olika förutsättningar, men det är en annan historia.
Om det vore så enkelt att det fanns en algoritm för ålder och resultat så skulle någon uttagning aldrig behövas via landslagsledningen.
Dessutom skulle ingen tävla under en hård träningsperiod, eller kliva av loppet men någon ursäkt om det går dåligt.
Vissa får ut sin kapacitet när de kan åka utan press, och spänner sig vid viktiga tillfällen, andra tvärtom taggar till när det gäller. Vissa har konstant nivå, andra tydliga formkurvor.
Det krävs lite fingertoppskänsla för att göra bra uttagningar, och för att veta vad var och en platsar för att få ut mest och må bäst. Trots att samma måttstock gäller för alla så kanske inte beslutet baserat på måttet blir bäst för individen om alla får samma bedömning. Men alla bör få rätt till det stöd som just de behöver om de är uttagna till en plats.
ErrkaPetti: Jag tror de flesta sponsorer är så smarta att de kan identifiera presumtiva stjärnor oavsett vilken landslagsgrupp de tillhör. Jag gissar att Dahlqvist nu inte har några större problem med sponsorer trots att hon inte tillhör A-laget. Det är i slutänden prestationerna som avgör och inte grupptillhörighet.
viktigt kan jag tycka att åkare rangordnas efter topp-prestationer, och inte snitt. Börjar man räkna med sämre resultat som dåliga meriter för att vara med i landslaget så hamnar man i en situation att folk inte vågar tävla om de känner att de inte är i toppform, knappast vad någon vill.
Falk har knappast visat a-lagsform resultatmässigt. Där handlar det om ifall landslagsledningen ser tydlig potential i hennes utveckling för nästa säsong
Jelena Välbe kommer förbjuda sina aktiva att använda sociala medier under stora tävlingar. Välbe hänvisar till erfarenheterna från utländska kolleger i Sverige. Vet inte riktigt vilka svenskar som Välbe avser. Längdåkarna hade väl inget sociala medieförbud under VM i Seefeld. Pichler förbjöd visserligen skidskyttarna att använda Facebook under VM i Östersund men Instagram använde de.
Tror Välbe syftar på dödshoten mot Samuelsson och Karlsson
Fölet: Nej, jag tror att Välbe menar att det tar bort fokus att använda sociala medier under mästerskap. Hon säger att deras egna aktiva missbrukade sociala medier genom att posta vecka foton och annonser under skid-VM. Dessutom var det någon händelse med den ryska skidskytten Pavlova under skidskytte-VM där hon svarade (arga eller kritiska?) fans på Instagram 40 minuter hon skulle starta i sprinten vilket Välbe är riktigt kritisk till.
Innan lagen tas ut ska en chef till. Borde komma besked vilken dag som helst med tanke på att rekryteringsjobbet pågått en tid nu.Ska bli spännande att se resultatet. Kan bara hoppas på att det blir någon som har styrka och uthållighet några år framåt.Herrarna kommer att bli en riktig utmaning var så säker.
Om det inte finns pengar att utöka antalet damplatser i landslaget och TB så borde dom dra ner platserna på herrsidan och föra över resurserna till damsidan. Finns ingen anledning att herråkare som är mycket sämre relativt en damåkare ska få sin träning sponsrad. Nu riskerar damåkare som är större pallaspiranter än den bästa i herrlaget att hamna utanför TB
Tror som GKA att uthålligheten vad gäller den nya tränaren är en mycket viktig faktor. Detta kan dock göra att det försvårar rekryteringen. Gissar att förbundet vill ha någon som kan avsätta tid till detta under flera år. Det herrlandslaget behöver är troligen en större översikt inom flera områden. Tyvärr hjälper inte en bra ledare som ger en ”Nytändning” eller något liknande.
Så idag meddelas vem som kommer att vara chef efter Grip. Spännande!
Fuskvalla
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/larmet-efter-loppet-norska-barn-fuskar/
Bamse: se mitt inlägg tidigare. Alternativ kommer.
Jonas Pettersson från Borås blir ny landslagschef enligt SR.
Aldrig hört talas om honom faktiskt. Efternamnet – bror till Teodor kanske? Den stavningen med ett s är inte vanlig. Från Expressen om doldisen Jonas Peterson:
• 44 år, bosatt i Borås.
• Skidmeriter: 16:e plats i senior-SM, 5:e plats i JSM samt 39:e plats i Vasaloppet.
• Studerat på Skiduniversitetet i Östersund.
• Utbildning: Bland annat master i ekonomi.
• Erfarenhet som sälj-/marknadschef.
• Erfarenhet som vd i många år bland annat fyra år på Craft.
• Olika erfarenheter av styrelseuppdrag, bland annat ordförande i Borås GIF Skidor.
Längdchef Johan Sares om valet:
– Vi ville ha en person med bakgrund inom längdskidsporten samtidigt som vi såg en fördel med att komma in med nya ögon. Detta uppfyller Jonas Peterson. Han har erfarenhet av att leda stora organisationer, samt att jobba övergripande med strategiska frågor. Han har en kommersiell bakgrund och ett stort hjärta och engagemang för idrotten. Han kommer kunna bidra mycket till vår verksamhet.
Ser ut och låter precis som Grip fast med sörländska.. hoppas han står för ett annat ledarskap och är redo att ta itu med herrlaget på allvar och ger Calle rätt redskap..
Spontant låter det som ett rätt bra val. Framtiden får utvisa. Det jag möjligen funderar över är om det ska tillkomma någon till person som är mer operativt ansvarig för löpande verksamhet under säsong (uttagningar, läger m m). Peterson verkar mer orienterad mot ekonomi och ledning, tycker jag det verkar som.
.
Den där Johan Sares lever väl verkligen ett liv i skymundan. Kom från hockeyn. Syns aldrig i debatten eller i media, tar aldrig strid för nånting, tycker ingenting om säsongsupplägg eller tävlingsformer.
Kanske devisen ”verka men inte synas”. Lite blekt verkar det som.
Spontant känner jag att det ju är detta som har varit rätt väg att gå tidigare, vem hade (förutom extremskidnördar) hört talas om Abrahamsson eller Grip innan dom tillträdde? Inte jag i alla fall. Och vi har ”rätt” så många medaljer i deras era. Skulle gärna förstärka med Ojala som chefstränare under Jonas. Men hon kanske var den kvinnliga kandidaten som tackade nej, då blir det nog svårt.
Nu blir det intressant vilka tränare som tas ut för att förverkliga Petersons plan att vi ska bli bäst i världen under hans ledning.
GKA… Tror du det blir nya tränare? Alla utom Johan har i alla fall kontrakt som fortsätter… Det kan förstås bli nån ändring ändå, men om det blir det ett helt nytt team skulle jag bli förvånad.
Det är fler som heter Peterson är Grip.
Ni har säkert sett det nu men det var norskan Guri Hetland som erbjöds jobbet. Men tackade nej.
Manne, Jag hörde bara att Peterson sa att han skulle se över tränarstaben. Nya chefer har ett behov att markera sin närvaro. Behöver ju inte betyda att det blir särskilt stora förändringar.
https://www.langrenn.com/cppage.6211162-1743.html
https://www.langrenn.com/leserbrev-fluorsaken-skiforeldre-hengt-ut-som-juksemakere-og-idioter-norges-skiforbund-boer-legge-seg-langflate-og-be-om-unnskyldning.6211120-1743.html
Bra at noen setter skapet på plass. Det får da være måte av mistenking på de unge løperne. Denne testen er ikke verd papiret det er skrevet på, klart det gir rødt utslag i slike tester når man bruker gamle børster som er brukt i fluorbehandling av ski tidligere.
”Tenk at jeg glemte og investere i nye børster, hadde ikke tenk tanken engang”, sa Sture Sivertsen, som var smøresjef for sine 2 ungdommer under hovedlandsrennet. Begge fikk påvist fluorbehandlet ski.
När jag tävlade använde jag olika borstar beroende på vilken valla jag använde. Om man som smøresjef blandar borstar hur som helst är man nog ingen vidare smøresjef.
Men visst inte ett optimalt test.
Bra där Bamse.
När jag lägger fästvalla har jag olika vallaklossar för grundvax, klistervax, lila/röd, blå och grön. Och en special för det tunna grundklistret.
När det gäller borstar har det nog lite mindre betydelse men en koppar, en tagel och en nylon.
Tagel använder jag alltid inför varje pass för att ”väcka” belaget och fräscha upp.
Så ska det vara.
Det är inte så att jag har massor av borstar, men om jag hade pulver valla på glidet så skulle jag aldrig använda en borste som är indrypt i ”billiga” paraffiner.
Stinas bakre lårmuskel var helt av – låter otroligt!
https://www.svt.se/sport/langdskidor/stina-nilsson-om-larskadan-muskeln-var-helt-av
Jag skrev ganska kort efter Stinas skada – när det framkom att det var en muskelbristning och inte en sträckning – att jag trodde att VM och cupen var körda för henne. För vi har alla sett friidrottare få samma skada. De är nästan aldrig tillbaka på startlinjen samma säsong som de får skadan. Stinas vårsäsong är fullständigt osannolik med tanke på det.
Per .. Hun slet muskelen helt av, ifl, henne selv. Og en mnd. senere er hun ”fitt for faich”. Stina må være den eneste i verden som er utstyrt med en slags form for ”magnetmusklatur”, som man bare klikker sammen – og vips så man konkurransedyktig igjen … ;-) Tro på eventyrfortellingen hennes den som kan!
Hm… låter ju märkligt att muskeln skulle varit helt av, sådant läker inte av sig självt.
Men å andra sidan ska man ju tro på åkare som berättar saker om skador, läppsalvor och otur med astmadosering.
Per: Ja, osannolik, ett mirakel. Är man tillbaka efter en månad och tar pallplatser i ett VM så var man inte allvarligt skadad, oavsett vad läkaren sa till Stina.
Fast det beror förstås på vad som menas med en allvarlig skada. En långdistanslöpare som skadar armen på samma sätt som Stina skadade benet kan säker prestera bra en månad efter skadan. Även om skadan i sig kan betraktas som allvarlig. Kanske var det ungefär på samma sätt för Stina. Kanske satt Stinas skada i en del av baklåret som inte belastas speciellt hårt under ett normalt skidlopp?
Varför skulle Stina och läkarna ljuga nu i efterhand om hur allvarlig Stinas skada var? En annan sak att man inte berättar allt när det skadan inträffade och under rehaben.
Ja, nu får ni väl ändå ge er med konspirationerna. Det är en intervju med läkaren. Och att landslagsläkaren skulle ljuga eller avsiktligt ge en felaktig bild av skadan (av oklara motiv) finns bara inte. Det skulle strida mot all läkaretik.
Jag trodde alltså att länken var till denna intervju. Men sak samma. Stina och läkaren säger ju samma sak. https://www.svt.se/sport/langdskidor/lakaren-stina-har-balanserat-pa-en-tunn-trad
Jag har inte sagt att läkaren eller Stina ljuger?
Men läkaren hade bevisligen fel, noll procents chans blev liksom hundra procent chans när Stina åkte fler lopp i VM. Skadan inte var så allvarlig som man först trodde. Eller rättare sagt, skadan var allvarlig men satt på rätt ställe och påverkade inte normal skidåkning alltför negativt.
Hade hon råkat ut för samma muskelbristning i Tricepsmuskeln så hade nog varit borta resten av säsongen.
Anders 2: Nu är inte du den enda som sagt att du inte tror att Stinas skada var så allvarlig som nu sägs.
Observera att det varit flera läkare inblandade, både landslagsläkaren och ansvarig ortoped i Stockholm för MR.
Läkarna har gjort en bedömning utifrån deras kompetens och erfarenhet av denna typ av skada och då har de sagt 0 % chans att Stina skulle åka VM (ja, 1 % chans efter Stina sa att hon har väldigt bra läkekött). Och denna bedömning är just en bedömning eller en prognos, inte något som läkarna som 100 % kan garantera. Men finns det något skäl att betvivla att läkarnas bedömning eller prognos inte var rimliga?
Sedan var det så att det var en muskel i Stinas baksida lår som var av. Tydligen hade hon en muskel till i sin baksida lår som var hel och det var tack var den hon kunde genomföra VM på det sätt som hon gjorde.
(Lite oklart här om man har två muskler eller ännu fler i baksidan lår. Också lite oklart om den skadade muskeln har läkt eller om den kommer att läkas eller om den måste opereras).
En läkare som rent ut säger till en topptrimmad och superladdad elitidrottare att hen nog kan glömma ett mästerskap en månad bort gör självfallet inte det utan någon saklig grund. I så fall är läkaren ifråga helt urbota inkompetent, och jag har svårt att tro att landslaget tog hjälp av någon kvacksalvare på valfri vårdcentral om man säger så.
Det var ortopeden, inte landslagsläkaren som sa det där om 0 procents chans. Men visst, du har rätt: just det stämde bevisligen inte.
Men om vi går vidare i diskussionen sedan så är jag egentligen också mer nyfiken på om hon måste göra något åt det (operera) eller om de tänker låta det vara. Jag fick en muskelbristning i vaden för några år sedan och fick då höra av läkaren att de bara syr ihop muskler som har gått av om det handlar om idrottsstjärnor. Inte för oss vanliga dödliga som inte behöver klara samma höga belastning. Men gissningsvis kommer de inte operera utan Stina får vara utan den delen av muskulaturen. Andra muskler runt omkring har ju uppenbarligen redan börjat kompensera för det som saknas. Men som läkaren säger så tar det ändå ett år innan hon är helt återställd (något sådant var det för mig också) så gissningsvis kommer hon inte kunna träna på samma sätt denna sommar som tidigare somrar. Fortfarande återstår dessutom en hel del rehab. Och risken finns nog också att hon belastar höger och vänsterben på olika sätt så att det uppstår följdproblem. Så jag skulle säga att hon inte är ute ur skogen med skadan ännu. Kanske är det t o m större risk nu att något går fel eftersom hon kan börja slappna av. (eller ja, inte större risk för rejäla bakslag för det är klart att den var större i början, men större risk för att inte hitta rätt balans i träningen).
Det intressanta nu är hur mycket rehab Stina behöver köra för den skadade muskeln och hur nästa säsong kommer se ut med avseende på det.
Fxxn vad ni gissar vilt!
Vid en muskelbristning är muskeln aldrig ”helt av” den ligger dessutom i sin ”strumpa” så inte ens på idrottare är det särskilt lyckat att operera för muskler är dålig hållfasthet att sy i om man öppnar, men det är blödningen snarare som skapar defekten (den kan ibland behöva tömmas, men mycket sällan) som påverkar tiden till funktionen kan återkomma.
Muskelfästen kan dock släppa ”helt” i lårets baksida (rumpan) t ex, de kan opereras.
Det finns fler än två muskler på bakre halvan av låret. oklart vilken av dessa som skadades av informationen här, vissa (två olika finns att ta) tar man glatt bort fästet för vid korsbandsoperationer för att stjäla senan till det nya korsbandet, de patienterna får träna direkt efter operationen utan hinder av att muskeln saknar senan.
MRT ”överdriver” i princip alla skador så man kan misstolka utbredningen bara pga ”svullnad med vätska” (men man ser dom ju desto lättare då).
Det som jag vet om hanteringen av Stinas skada är mycket begränsat, men…
1) Hon fick adekvat vård direkt vid skadan (blödningen minimerades).
2) Det är inte läkare som sköter rehab, så där har man inte den högsta expertisen på hur lång tid det tar.
3) Stina har tillgång till det medicinska teamet i landslaget, och dom har enligt min mening mycket bra kompetens på rehab av skador av bl.a. denna typ, samt även på den fortsatta hanteringen av förebyggande prehab för att undvika att det riskeras efterföljande skador pga missad rehab.
Ni behöver inte vara oroliga för att någon slarvar med det, allra minst för att Stina skulle göra det, vad jag vet.
Men jag skulle också sagt att tiden det tog innan hon var tillbaka och presterade var kortare än den förväntade genomsnittstiden när det går bra.
Det är bara att gratulera att Stina inte gav upp utan tog den 1% chansen hon fick.
Stina framstår mer och mer som den mest målinriktade och fokuserade idrottsstjärna och kanske människa som jag någonsin sett. Hon gör det hon ska och hon gör det bra. Oavsett vad det gäller.
Det är så imponerande och häftigt att bevittna och så mäktigt att få vara med om. Ordspråket ”att förflytta berg” har nog inte ofta varit mer talande än Stina Nilssons hjärna och kropp. Det hon gör på VM och i Kanadatouren ska ju inte gå, men hon gör det ändå.
Jag är övertygad om att vi inte sett mer än starten av denna karriär, jag får Björgen-vibbar. Vem kom fram som en sprinter och utvecklades sedan (ganska sent i karriären efter några mörka år) till världens genom tiderna (hittills?) bästa längdskidåkare på distans? Marit. Vi får se hur länge det håller, Stina vill ju bli bäst all around. Och vi har ju sett att om Stina vill något, så ser hon till att nå det målet….
Frida, Kalla och Ebba och alla andra fantastiska svenska stjärnor i all ära, Men jag längtar nog allra mest på att följa de kommande 10 åren i Stinas karriär, dom kan bli utomjordiska.
Det är lätt att glömma bort att Stina är 25 år. När är man statistiskt bäst som skidåkerska? Hon har några år dit. Kan bli hur bra som helst…
V.Vittoz … Sannsynlig best som 21/22 åring, når man titter på Klæbos resultat .. Men han er ikke ”utomjordisk” da, men kun en vanlig langrennsløper … ;-)
Mellan 26-30 är man bäst.
Undantaget är Anders Aukland som kommer vara bäst när han här 58.
Ett studium i ful åkning.
Kolla efter 11.35 hur Skistad åker om Frida på innern för att genast byta spår och lägga sig framför Frida, fisåka en stund och blockera.
https://www.youtube.com/watch?v=BBhYJ1cZgrM&list=PLyMlJKvQaN7tz9h9H3cRAJcE06NB_ieCW
De här tendenserna har man sett från Skistad flera gånger. Undrar vilken skola hon gått i…..
swestam: Det kan i alla fall inte vara en av de större musklerna som gått helt av, i så fall hade säsongen varit slut och i värsta fall hela karriären.
https://se.images.search.yahoo.com/search/images?p=anatomi+hamstrings&fr=mcafee&imgurl=http%3A%2F%2Fhuman-anatomy101.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2Fanatomy-of-hamstring-muscle-hamstring-and-quadriceps-google-search-muscles-anatomy.jpg#id=0&iurl=http%3A%2F%2Fhuman-anatomy101.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F09%2Fanatomy-of-hamstring-muscle-hamstring-and-quadriceps-google-search-muscles-anatomy.jpg&action=click
Det har varit Skistads enda taktik under vintern. Men man såg tydligt i Falun att det är kört för henne att använda den taktiken mer, då de andra bombade på förbi henne i första backen.
Stina är 25 år. Det betyder att hon inte är ung och lovande. En skidåkare är i stort sett färdigutvecklad i tjugofemårsålder. Det kommer nog tyvärr inte att hända så mycket mer där. .
Hon kan troligen bli lite bättre, speciellt på distansloppen, men några stora kliv kommer hon inte att ta..Men hon redan visat att hon kan vara på pallen även i distansloppen om omständigheterna är rätt, så vi får se vad som händer i framtiden.
Kallner: Fast Frida byter ju spår direkt och där finns fria spår till höger och vänster. Frida hade vunnit om hon kört smartare över tävlingen som helhet. Där tycker jag att hon bara har sig själv att skylla. Och jag tycker faktiskt inte att Skistad kör extremt fult. Hon kör utifrån sina förmågor helt enkelt. NM-finalen är ett annat lopp där hon gör så här och som vi diskuterade lite då. Men där krävdes det många felbeslut på rad av Falla för att det till slut skulle göra någon skillnad.
Jag kör en lista över vad några svenska åkare behöver träna på i sommar.
Stina: rehab, stakspurt (sprintuthållighet och explosivitet i armar/bål). Tåla mjölksyra mer i tyngre partier i skate, distans.
Ebba: Explosiv snabbhet i både skate och stakning (för avslutningar i masstart).
Kalla: Teknik i både skate/klassiskt. Jag skulle säga att 50 procent av säsongens svaga resultat beror på att hon plötsligt körde sämre tekniskt.
Frida: Styrka i överkropp och bål (för stakningen). I övrigt som förut.
Maja Dahlqvist: Ändra inget i träningsupplägget från sommaren 2018. Någonsin…
Johanna Hagström: Balansträning.
Ida: Om jag vore Ida skulle jag satsa på distans nu för att så småningom gå över till långlopp så att hon kan förlänga sin skidkarriär. För hon älskar verkligen sin sport och vill inte sluta på elitnivå. Så mer av ett tour och distansupplägg i träningen. (Gäller i o f s de flesta eftersom säsongen 2019/20 kommer präglas av tourer).
Burman: Fortsätt vårda ryggen i träningen så att de problemen inte återkommer. Explosivitet för att variera träningen.
Calle: Lära av Kläbo och Bollen utan att för den skull nödvändigtvis kopiera dem. Glädjas åt att det kommer en toursäsong som gynnar honom.
Thorn: Träning som undviker skador (ryggen).
Stinas skada. Tre alternativ.
A) Stina blev hel och frisk från sin omöjliga och svåra skada tack vare sitt övermänskliga pannben och lika övermänskliga läkkött.
B) Stina och Grip drog oss vid näsan, skadan var bara en bagatell.
C) Skadan var inte så svår som man först trodde och Stina blev frisk fortare än väntat. Grip berättade inte läget hade vänt och att Stinas medverkan i VM inte längre var omöjlig utan högst trolig. Det blev istället Norrmänen och Expressen som berättade att Stina skulle åka i VM.
Alternativ A är naturligtvis inte ens värt att ta på allvar. Teoretiskt omöjligt.
Alternativ B teoretiskt möjligt men högst troligt inte sant.
Jag tror på alternativ C.
https://www.sportbibeln.se/skidor/norska-anklagelsen-mot-stina-nilsson-misstanker-bluff-hort-rykten-att/
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/misstanker-bluff-om-stina-nilsson/
https://www.expressen.se/sport/kronikorer/ludvig-holmberg/stinas-instagram-lovar-valdigt-gott/
Jag tycker inte vi svenskar ska klaga på Skistads åkning. Hon åker taktiskt men fullt inom regelverket och utnyttjar sin styrka – en hög maxfart. Idrott går ut på att vinna (inom ramen för reglerna, givetvis), så varför ska hon inte försöka bromsa från en tätposition, om det gynnar henne och hon litar till sin spurt?
Kanske kommer Skistads åkning att räcka till i världscupen – kanske inte. Jag skulle gissa att hon kommer utmana på vissa banor (de mer lättåkta) men inte på andra. Samtidigt är hon i en utvecklingsfas, så hennes uthållighet på tyngre banor kommer kanske snabbare än vi tror. Det är inte omöjligt att hon blir Stinas tuffaste utmanare om sprintcupen redan nästa säsong.
Jag hejar givetvis på Stina, Maja, Jonna och de andra svenska sprint-tjejerna, men det är inte fel om det kommer upp en och annan ny konkurrent från andra länder. Fyra svenskor i sprintfinal kan vara kul någon gång, men sporten behöver internationell konkurrens. I det perspektivet hade det varit ännu bättre om Skistad varit från ett land som Italien, Tyskland, Slovenien eller Polen.
Per: det där är inte snyggt nånstans. Jag har alltid varit kritisk till detta blockerande som Northug började med och som är så otroligt osportsligt. Det är en av masstarternas nackdelar.
Dock tror jag inte att Frida kunnat vinna finalen ändå. Skistad har två fördelar, vikten utför och längden i spurten.
Det var ju lite signifikativt att negativa Grip tyckte att Stina skulle äta godis och chips istf att peppa henne att jobba med den procent som fanns.
H.G. Wells: Så du menar på fullaste allvar att Stina och landslagsläkaren nu i efterhand medvetet ljuger i media om hur allvarlig Stinas skada var?
Att du lyckats googla fram bilder på internet av illustrationer av musklerna i baksidan av låret tycker jag inte stärker dina argument.
HG Wells, 25 år som skidåkare är ungt. Självklart sker en fortsatt utveckling i kroppen även efter 25. Du får gärna motbevisa den utveckling som till exempel Marit och Johan O hade i sina karriärer efter 25, eller var det alla andra som blev sämre?
Sen skulle det vara superintressant att få höra dina teorier kring varför Stina och hennes läkare skulle börja blåljuga nu efteråt kring hennes skada? Det är ju helt befängt. Att dom mörkar läget under rehaben är förståeligt, men vad har dom för anledning att hitta på historier nu?
Vittoz: efter 25 utvecklas inte kroppen så mycket. Har du inte märkt det? Men man kan motverka förfallet förstås och upprätthålla.
Förstår inte alls HG Wells resonemang kring Stinas skada. Vad är syftet med de spekuleringarna?
Känns mycket, mycket märkligt.
@kallner intressant evidensbaserad läsning kommer här https://www.presteramera.com/alder/
Jodå, man tappar lite varje år. Det är som en gammal bil, ålderstecknen kommer ofelbart men med god omvårdnad förlängs det hela men faktum kvarstår ändå. Saker kan komma plötsligt. När du precis bytt kamremmen så är bromsskivorna slut.
Man får ont i ett knä, axlar och man kan inte träna lika mycket och då försämras hjärt/lung kapaciteten.
Jag har fört träningsdagbok sen jag var 13, varje pass så jag ser förfallet på jämförbara rundor. Däremot kan man ju öka muskelmassan vilket jag gjort så stakningen är nog lika bra som för 20 år sedsn.
Nilsson är nånstans i krokarna där hon lär peaka som explosiv sprintåkare.. Först några lovande säsonger och nu har hon haft tre-fyra dominanta där hon är bäst eller näst bäst på alla moment.. Håller hon sig skadefri så kommer hon fortsätta bli uthålligare och tekniken kan man alltid finslipa och hon kommer alltid ha världscupens bästa psyke och taktiska kunnande.. Fram tills nästa OS lär hon fortsätta vinna flest sprinttävlingar av alla. Men det kommer hänga mer och mer på rätt positionering och åkstyrka och mindre om själva spurten.. Jag tror Stina tar över 10 segrar nästa säsong kanske 7 i sprint och 3-4 i distans alla i masstart/jaktstart..
I distans kommer Stina bli bättre och bättre, på VM 2021 tampas hon om guldet i skiathlon och i tremilen på platta banor i Oberstdorf med snabbt upplopp.. Jag tror att det blir hennes bästa mästerskap i karriären hon är 27 då och i sin absoluta prime där hon fortfarande är topp i sprint men också har distansåkningen.. Två individuella guld och så ett par guld i stafett blir det..
Jag tror att Stina innan skadan hade 10 km loppet i VM nu som ett stort mål också tyvärr fick hon inte chansen att visa vad hon kan på distansen just i år…som distans åkare tror jag Stina kommer att ha väldigt höga toppar när hon satsar på vissa lopp men även vissa gånger ligga på Davos nivå på distans
Rubik: Istället för att gå till personangrepp så kan du berätta på vilket sätt jag har fel. Det är det jag vill, jag är mottaglig för bra argument.
Hur som helst, det finns dom som ifrågasätter hela historien. Det finns dom som tror att Stina och Grip har farit med osanning hela tiden och överdrivit skadans omfattning. Lyssna på norrmännen så förstår du. Jag delar inte den uppfattning, Landslaget har på sin höjd bara mörkat lite.
Men när man först säger att Stina helt säker inte kommer att åka i VM, och hon därefter likt förbannat åker tre lopp i VM så finns det faktiskt anledning att undra vad som hänt mellan skadetillfället och mästerskapet.
Jag har läst på lite.
Muskelbristning av första graden (lätt). En sträckning. Bristningen omfattar mindre än 5 procent av muskeln.
Muskelbristning av andra graden (måttlig) innebär en betydligt större muskelbristning, som ändå inte är total.
Muskelbristning av tredje graden (svår) innebär en total muskelbristning.
Läkningstiden för en mindre och lindring muskelbristning kan vara ganska kort, ofta mellan 1-3 veckor. Större skada betyder 3-16 veckor.
Jag antar att en total muskelbristning ligger närmare 16 veckor än 3 veckor? Stina råkade alltså ut för en total muskelbristning.
Jag ifråga sätter inte Stinas skada. Jag vill bara veta hur hon kunde bli hel så fort. Att allt gick bättre än väntat är självklart, men hur kunde det gå så fort? Varför vill jag veta det? Därför att det är intressant.
Jag erkänner, är helt okunnig, finns någon som begriper det här bättre än mig
Jag antar att Stina har haft ett team runt sig som följt henne hela vägen under rehabiliteringen . Kanske finns det anledning att hylla det teamet.
HG wells: Personangrepp?
Du spekulerade kring ett halvmörkande av Stinas skada. Samt så drog du en tvärsäker diagnos vad gäller en skada på en person du aldrig träffat och så gissar jag även att du inte är en läkare. Jag väljer dock att lita på en läkare som gått en utbildning och (troligtvis) hunnit även haft en del praktisk erfarenhet, samt patienten i fråga – istället för en person på ett forum som googlat lite.
Så summa summarum: Jag tyckte detta var märkligt och förstod varken resonemanget eller syftet. Och att jag skrev att din kommentar var märklig var inte i syfte att angripa dig.
Jag tror vi bara får acceptera att människor är olika och har olika gener som gör att man kan återhämta sig från olika skador olika snabbt. Idrottare kan ibland komma tillbaka från skador oväntat snabbt tack vare just en bra fysik, men gissningsvis även pga. att de själva har tid att bara fokusera på att bli bra, samt har bra personer som kan hjälpa med rehab och dyl.
Men jag vet inte vad ytterligare spekuleringar leder till.
HG wells: Ytterligare en kommentar kring detta. Jag gissar att du läst vad landslagsläkaren sa? Han har skrivit följande ”En av hamstringsmusklerna var helt av i övergången mellan sena och muskel. Stina hade innan skadan ett extremt gott fysiskt utgångsläge och kunde då hon kom till VM styrkemässigt kompensera med sin kvarvarande muskulatur i baksida lår”- Räcker inte detta som förklaring? Dvs. att övrig muskulatur var så pass bra att det möjliggjorde en comeback tidigare.
Sedan var ju inte Stina tillbaka till den form som hon hade innan skadan.
Stina fick med sig fantastiska resultat från VM men likväl gnager just tanken på vad hon – utan skadan – hade kunnat göra på 10 km klassiskt. Hon var tia i Val Di Fiemme på fullständigt värdelösa skidor. Det är även för mig den största ”vad hade hänt om” under den här säsongen (möjligen med undantag för VM-sprintfinalens slutskede).
Oberstdorf menade jag förstås…
Per … Når og hvor har Stina visst noen form av toppresultat på en 10 km med intervallstart i historien, som kan tilsi att hun hadde vært en medaljekandidat på denne distansen i VM?
I mine øyne er hun en typisk masstartløper, på grunn av sine avslutningegenskaper, men har fortsatt til gode, og vise toppresultat både 10/15 og 30 km med intervallstart.
Men klart, man kan poste hva man vill, for godgjøre seg selv .. ;)
pelle: Beror på vad man (du) menar med toppresultat. Men tror generellt att banan i Seefeld hade passat Stina. Hennes bästa två resultat på 10 km klassisk intervallstart i världscupen är en 7:e och 8:e plats i Ruka.
Rubik: Tack för informationen. Jag har dock inte tvivlat på att Stina beskriver skadan korrekt. Om Stina säger att muskeln var av så var den av. Det finns inte på kartan att hon skulle ljuga om en sak
”extremt gott fysiskt utgångsläge och kunde då hon kom till VM styrkemässigt kompensera med sin kvarvarande muskulatur i baksida lår”
Är en bra bit på vägen till en fullständig förklaring. ”styrkemässigt kompensera med sin kvarvarande muskulatur i baksida lår” var precis vad jag var ute efter. Betyder det att muskeln fortfarande är av? I så fall måste hon väl opereras senare?
Att landslaget mörkade att Stina tillfrisknade snabbare än väntat är självklart. Norrmännen fick räkna ut det på egen hand.. Jag har hört rykten, säger Iverssen två veckor före VM, Stina kommer att åka i VM säger han… Utan tvekan så mörkade landslaget. Är det då ett stort brott att mörka en skada? Nej det är det inte, det är ett mycket litet fel, om det överhuvudtaget är ett fel. Jag förstår att man håller inne med information om det nya läget när minsta bakslag kan sabba allt.
På tal om skador. Flera åkare i landslaget besväras av ryggproblem, finns det någon gemensam nämnare där? Hur ser det ut i norska laget, är det lika illa där? Eller handlar det om något träningsfel som svenskar är ensam om?
Jag som trodde att det där med ryggproblem var ett passerat problem nu när alla lärt sig hur man ska träna träna mage och rygg.
swestam .. Mulig jeg missforsto kommentaren til Per, men oppfattet, eller syns det lyste igjennom att medalje var innen rekkevidde for Stina på distansen, bare hun hadde vært helt ”skadefri”..
Videre trekkes det fram Obertsdorf, mulig det var värdelösa ski, men selv der ble hun slått av Ingemarsdotter, som er bra på distanse, men ikke mer …
Min oppfatning er at begge 2 med ”sprintkula” – Stina og Johannes K – har litt og bevise før man plasserer de til topps på en intervallstart …
Jag tror inte att Stina hade siktet inställt på 10 km i VM. Det är väl snarare så att hon har varit sämre på distansloppen den här säsongen. Ett medvetet val eftersom den korta sprintbanan i Seefeld krävde extra mycket explosivitet och snabbhet, egenskaper som inte så lätt låter sig kombineras med exempelvis hög anaerob-tröskelfart. Svårt att vara bra på allt, ibland måste man välja.
Jag har tänkt mer på Stinas skada. Jag fattar fortfarande inte att det fungerar. Men bevisligen så har hon skadan, och bevisligen så kan hon åka skidor bra. Så därför får jag väl ge mig. Att jag personligen inte fattar är liksom inte bra argument för nånting.
Ja pelle, fram till skadan tror jag inte att vi hade fått se Stinas kapacitet i distans den här säsongen, åtminstone i klassiskt. Inte ens i närheten faktiskt. Så, liksom jossa, tror jag att hon hade kunnat överraska på 10 klassiskt. Men det får vi nu aldrig veta.
H. G. Wells: Jag tycker inte man kan säga att Stina varit sämre på distans denna säsong. Hon har visserligen tävlat väldigt lite på distans men hon inledde säsongen med att vara sexa i den klassiska jaktstarten i Ruka och avslutade säsongen med att slå Johaug och alla andra i den klassiska masstarten i Québec.
Tycker många som fortfarande underskattar Stinas kapacitet i distans.
Om Stinas löp på distans kan jag säga att de varit väldigt ojämna.Med bara sju lopp inom VC
Tar mig friheten att kopiera ett inlägg på Flashbacks längdåkningstråd här…
Ett inlägg av Alkibiades:
Ryska skidförbundets rekommenderade träningsgrupper för nästa säsong:
Träningsgrupp Markus Cramer
Evgeniy Belov
Gleb Retivykh
Andrei Krasnov
Ivan Kirillov
Artem Maltsev
Sergei Ustiugov
Yulia Belorukova
Anna Nechaevskaya
Anastasia Sedova
Alisa Zhambalova
Yana Kirpichenko
Jelena Soboleva
Träningsgrupp Jurij Borodavko
Alexander Bolshunov
Andrei Sobakarev
Denis Spitsov
Alexey Chervotkin
Alexander Terentyev
Lidia Durkina
Anna Zherebyateva
Maria Istomina
Natalia Nepryaeva
Träningsgrupp Oleg Perevozchikov
Alexander Bessmertnykh
Andrey Larkov
Andrey Melnichenko
Ilia Semikov
Sergey Ardashev
Ivan Yakimushkin
Kirill Kilivnyuk
Anton Timashov
Yaroslav Rybochkin
Träningsgrupp Egor Sorin
Ilia Poroshkin
Vladislav Vechkanov
Denis Filimonov
Ivan Gorbunov
Tatyana Aleshina
Aida Bayazitova
Khristina Matsokina
Anna Gruhvina
Ekaterina Smirnova
Olga Kucheruk
Hmmm… Imponerande samling åkare att jobba med! Vilken bredd!
Mest intressant när Stina gästade Skavlan var hennes förklaring till främsta triggers till att prestera – när någon säger ”att det klarar du inte”. Kan ingen säg till henne att du klarar inte att vinna världscupen?
Ja, hvorfor skal ikke Stina vinne den totale vc, når Klæbo har vunnet den 2 år på rad nå. I mine øyne ingen sensasjon om så skjer … Men det betinger at man holder frisk, og er ”på” igjennom hele sesongen!
Ja, totala världscupen blir det intressanta nästa säsong. På damsidan står det rimligen mellan Johaug, Östberg, Neprayeva, Stina och Ebba. Pärmakoski och Diggins tror jag inte riktigt på efter årets säsonger. Heidi Weng och Frida är outsiders som skulle kunna gå som hissar i totala VC jämfört med årets slutresultat. Men man går inte från plats 11 (Kalla) till pallen i totala VC. Stina (5a i år) och Ebba (7a) är däremot tänkbara pallkandidater. Stinas problem är att hon får svårt att placera sig bättre än 3a i Tour de Ski pga backen, och TdS ger så enormt mycket poäng. Ska hon kunna slåss om totala VC-segern måste hon nästan kompensera den med att vinna både Ruka-touren och den avslutande Kanadatouren för att sedan gå lite bättre i sprint än Johaug går på distans under resten av säsongen. Det är också lite oklart hur Skandinavientouren slår. Den gynnar nog totalt sett inte heller Stina. Ebbas (och Fridas) problem är att hon inte platsar i det starka svenska sprintlaget (är ej topp-7) så hon får inga gratispoäng där. Dock finns det ju regler för uttagning som säger att en åkare kan prioriteras i uttagning om hen kämpar om totala VC. Det skulle kunna tillämpas på Ebba men då med konsekvensen att någon ung åkare som har chansen på topplaceringar i sprint inte får chansen. Det blir en svår nöt att knäcka i laguttagningarna nästa säsong. Så här ser slutresultatet 2018/19 ut: https://www.fis-ski.com/DB/cross-country/cup-standings.html?sectorcode=CC&seasoncode=2019&cupcode=WC&disciplinecode=ALL&gendercode=L&nationcode= Stina var alltså 582 poäng bakom vinnaren Östberg med oavslutat TdS och skada. Även som helt frisk och med fullföljd tour hade hon inte slagit Östberg men sannolikt hade pallen varit inom räckhåll. Hon har t.ex. 359 poäng upp till tvåan Neprayeva som körde touren och det mesta i övrigt.
Vad är orsaken till att ryssarna delat upp på fyra träningsgrupper? De två första (med Cramer resp Borodavko) verkar vara typ A-lag, är det inte bättre att de bästa tränar och sporrar tillsammans, har läst att ryssarna haft problem med interna stridigheter och grupperingar tidigare? Kanske har de delat upp grupperna geografiskt (typ bor i västra/östra Ryssland, landet är jättestort) eller det är tänkt att de olika grupperna ska sporra varandra?
Rastjapa – du brukar ha koll på vad som sker i Ryssland?
Per: Blir intressant med tre skiathlonlopp nästa säsong och hur Stina åker i dem. Kan tänka mig att det blir en nyckel till om hon kommer kunna vara topp-3 i totalen. Sedan är ju frågan i vilken utsträckning som toppåkarna kommer stå över lopp. Det är inget mästerskap men det är väldigt många lopp med få eller inga viloperioder inlagda.
Per: Stina har nog den bästa chansen av de svenska damerna att ta en pallplats i totalen ja. Kanske vinna till och med. Flugan och Johaug är förvarnade.
Ebba och Kalla tar för lite poäng i sprint. Maja och Jonna för lite poäng i distans. Nästa säsong blir Fridas första hela säsong på seniornivå och ska bli spännande att se hur det går för henne.
Tänker dock som du att Frida kan få problem när det gäller att platsa i sprint. Till nästa säsong har säkert Hagström och Lundgren siktet mot att slå in sig bland de sju som får starta i sprint så det lär inte bli enklare för Frida som är mer allround med edge i distans.
Frida får ju en gratischans att slå sig in topp-7 i sprint på den inledande touren i Ruka. Det är dessutom en bana som borde passa henne bra. Och hon är ju mycket allround så en perfekt touråkare. Men ska jag vara ärlig tror jag inte på Frida i VC-totalen. Man är helt enkelt betydligt mer ojämn som 20-åring. Hon var briljant på VM i Seefeld och var även bra i Kanada men över en hel säsong kommer det att vara betydligt mer upp och ner för Frida än för Stina/Ebba, tror jag. Ebba var f ö otroligt jämn i år med tanke på att hon bara är 21.
Svårt att sia utifrån den gångna säsongens resultat. Klart är att Stina och Ebba måste förbättra sig men på olika områden. Får Ebba lite snits på sprinten och Stina förbättrar uthålligheten kan det gå. Sedan lurar flera åkare i vassen som med lite flyt kan komma in i bilden.
Therese hadde vært den soleklare vinner av vc, viss hun hadde kjørt Tds under sesongen. Pluss hun burde med sine 3 distanseseiere i VM, tilegnet seg 300 poeng på kontoen, (slik som det fungerer innen eks. alpint og skiskyting) ..
Det må nok ”kontraktfestes” at Stina, ikke, kan bli slått av nasjonens egne løpere på sprinten under sesongen, (pluss en ung dame fra Konnerud) viss hun skal en sjanse i totalen mot Therese som er i en særstilling som distanseløper, sett ut ifra årets resultater. Tja …. det kan jo tenkes at Ebba lager litt ”kluss” i regnestykket da, kanskje … Her ble det mye om og men .. ;-)
För att understryka hur jämn Ebba har varit denna säsong som är hennes andra seniorsäsong i världscupen har jag jämfört hennes två första seniorsäsonger i världscupen på distans med motsvarande säsonger för Kalla, Johaug, Östberg, Weng och Pärmäkoski. Lopp kortare än 5 km ej medtagna (typ prologer i tourer).
Ebba
2017-18: 25 – 13 – 16 (29) – 5 – 25 – 10 – 4 – 10 – 10(8)
2018-19: 3 – 2 – 2 (3) – 4 – 4 – 2 – 3 – 3 – 2 – 4 – 5 (3)
Kalla
2007-08: 3 – 9 – 10 – 1 – 1 – 6 – 2 – 9 – 16 – 3 – 20 -25 – 2 – 18
2008-09: 1 – 15 – 11 – 24 – 9 – 9 – 2 – 11 – 17 – 4
Johaug
2008-09: 4 – 13 – 3 – 14 – 7 – 9 – 1 – 5 – 17 – 10 – 7 – 2 – 2
2009-10: 17 – 22 – 28 – 25 – 17 – 26 – 29 – 3 – 3 – 3 – 8
Östberg
2010-11: 35 – 22 – 23 – 22 – 30 – 24 – 13 – 23 – 10 – 18 – 38 – 51 – 33 – 24
2011-12: 9 – 30 – 13 – 45 – 30 – 12 – 17 – 10 – 32 – 42 – 39 – 17 – 20 – 22 – 40 – 42 – 27 – 40
Weng
2011-12: 13 – 24 – 18 – 9 – 14 – 39 – 20 – 22 – 9 – 8 – 8 -18 – 3 – 8 – 2 – 3
2012-13: 17 – 5 – 3 – 18 – 11 – 7 – 6 – 5 – 9 – 3 – 4 – 3 – 4
Pärmäkoski
2010-11: 21 – 16 – 17 – 8 – 16 – 2 – 8 – 7 – 16 – 6 – 7 – 34
2011-12: 11 – 9 – 11 – 11 – 10 – 5 – 9 – 4 – 9 – 7 – 7 – 20 – 6 – 26 – 15 – 30 – 11 – 25
Tack Swestam, gediget sammanställt. Ebbas otroliga jämnhet på hög nivå har kommit lite i skymundan av Johaugs överlägsenhet m.m den här säsongen, men är i mina ögon lika spektakulär som Fridas dunder-och-brak-genombrott under VM. Ok att Ebba är ett par år äldre och har lite mer seniorerfarenhet då…
Om Ebba får en bra träningssäsong som kommer kan det här bli riktigt, riktigt roligt under nästa vinter :)
https://www.facebook.com/
Landskamp mellom Calle co. En flott bukett .. ;)
swestam .. Det er vel ingen i langrenns-historien, hverken på dame og herresiden, som har en slik rekke og vise fram på cv, som 21 årige Ebba har vist under en lang sesong. Synd da, at hun var litt ”nede” under vinterens viktigste løp – VM!
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1112563552260984&set=gm.777619472684520&type=3&eid=ARCkTpiu8hpnsLil55H—Tm6QnoTaxDMDz3izDcX3K3W-LrEymiKGpY_aFAXsKEDXn_CIRfsJhwuHwZ
Prøver igjen ..
Pelle: Länkarna du skickade fungerade inte. Antar att du menar TV-programmet ”Landskampen” som håller på att spelas in på Rhodos med Kalla, Calle, skidskyttarna Öberg + Samuelsson mot Johaug, Petter Northug, Iversen och skidskytten Eckhoff. Expressen skriver om det länk 1 – länk 2
Jörgen .. ja .. slett de 2 linkene…
Utan snö och skidor inte så spännande men man kan alltid tjäna en slant på att ställa upp.
55 herrlag anmälda till SM-sprintstafetten på torsdag. Hyfsat startfält måste man säga.
Lovisa Modig får inte fortsätta i Piteå, hon var väl inte helt nöjd med sättet hon fått beskedet på av Jocke A. känns spontant som väl kortsiktigt tänk att bara ge en säsong när man genom åren haft åkare som Sofia H Mia E Pajala som haft säsonger med stora problem..
jossa: Var ser du nyheter om landslagsgrupper?
Eller var det bara Piteå alltså? Ja, då lär hon ju inte få fortsätta i utvecklingslaget/Bauhaus heller. Tuffa bud.
Någon som vill/kan berätta vad som står där i Piteåtidningens betalartikel om Lovisa M för oss som inte är prenumeranter?
https://www.pt.se/sport/pitea-elit-petar-lovisa-modigh-11180561.aspx
https://www.dagbladet.no/sport/sveriges-regjering-sier-ja-til-soknaden-om-vinter-ol-i-2026/70963493
Skal man tro på det her da?
Per: var i Piteå jag menade att hon inte får fortsätta.. att hon inte skulle få fortsätta i team Bauhaus förstod hon ju…
Hon hade inte räknat med att få gå från Piteå. och hade inte fått en hint om de innan heller och sättet hon meddelades på var hon besviken på via telefon typ ” Nu är de slut hej då” känns inte professionellt”
Hon säger också att beslutet inte här hela värden ändå att hon klarar sig bra på egen hand.
kanske kan göra en Martin Bergström nästa år
Piteå är verkligen ingen folkrörelseklubb. Därför hejar jag hellre på Umeå, Sollefteå eller Mora i SM-sammanhang.
Er det bare en løper fra Sågmyra SK, i så fall en meget viktig utøver for en liten klubbs renommé?
Noterar att Ebba,Karlsson o h Calle föredrar Norge framför Bruksis.
@GKA: När det gäller SM eller bara Fjälltopplopet?
Off topic men angående OS 2026. Tror någon verkligen att det är realistiskt att ha längdtävlingarna i Haninge (söder om Sthlm) eller Bisslinge (norr om Sthlm)? Det blir väl rimligen Falun? Varför skulle någon annsn anläggning (förutom möjligen Östersund) ens övervägas? Från Arlanda tar det två timmar till Falun. Varför bygga helt nya, oprövade, banor utanför Stockholm? Dessutom finns ju backhoppningen där. Jsg är för OS men förstår inte varför det snackas om så konstiga arenor om de vill använda arenor som redan finns.
Hamra i Botkyrka var det förresten, inte Haninge.
Kurt, Dom ska åka Janteloppet 12-13 så nåt sm lär det inte bli.
Längdskidor på ett ev OS är placerat i Falun enligt plan.
GKA: Men SM är på torsdag, inte på lördag.
Och nej, enligt de planer som har presenterats så skall längdskidorna på ett eventuellt OS åkas i Stockholmsområdet.
Swestam, Tror du att Frida och Ebba åker SM om dom ska vara i Norge dan efter för att åka sprint och tre mil på lördan?
Swestam, Jasså Hamra! Det är lugnt!
Varken Frida eller Ebba är anmälda till tremilen på lördag. Men Sollefteå har ett lag anmält till sprintstafetten på torsdag. Så kanske kör de SM torsdag plus sprint i Norge dagen efter. Umeå (Lundgren/Sundling) mot Sollefteå och Falun (Dahlqvist/MMK) i så fall. Med Piteå och Mora som outsiders. Ulricehamn har inget lag anmält. Lite konstigt.
Jens Burman opererar ryggen den kommande veckan, berättade han på vlogen igår.
GKA: Jag hade inte koll på att de skulle åka sprint på fredag.
Vet att jag antagligen kommer att reta upp er norrlänningar med den här kommentaren.
Men helt klart bättre att ha längdåkning med kanske 100 tusentals åskådare i Stockholm än i Falun där det inte kommer att vara i närheten av dom siffrorna.Det kan vara det bästa som kan hända längdåkningen .Att man kan visa att det är en otroligt populär sport inte bara i Norge. Sen kan det ju vara positivt för rekryteringen av nya åkare om man får en ordentlig anläggning i Stockholmsområdet.
Hoppas själv på Bisslinge. Då har man bara ett par km dit.
karlIP: Nu ligger väl inte Falun i Norrland precis. Två timmar till Falun från flyget på Arlanda mot 1,5 Arlanda-Botkyrka i normal Stockholmsrusningstrafik. (Och jag bor i Stockholmstrakten själv.)
@ GKA: Både Frida och Ebba är i alla fall anmälda till SM i Sprintstafett
Kluven till OS-planerna om längdåkningen. Såklart bra med en rejäl satsning i Stockholmsområdet, men vad blir det för bansträckning under mästerskapen? Finns ju knappast någon mördarbacke eller mer att tala om. Resurserna och organisationen finns redan på plats i Falun (såklart ett plus ekonomiskt m.m). Klimatmässigt är det såklart inga garantier för vintrig inramning vare sig i Falun eller Stockholm till 2026, men chanserna får väl ändå bedömas som större i Dalarna.
Tycker inte heller att Lida är ett område som passar i OS sammanhang. Blissinge är väl inte heller nåt höjdarställe vad jag kan förstå.
Kurt; Så bra då att båda Sollefteå-töserna kör på torsdag. Då höll man det öppet tydligen. Inget är definitivt förrän startskottet går
Några bra lag i damernas sprintstafett: Dyvik och Stina för Mora, MMK och Maja för Falun Borlänge, Lundgren och Jonna för Umeå, Vinsa och Ribom för Piteå samt Ebba och Frida för Sollefteå.
karlP Bisslinge vore bäst lättare för folk från Västerås, Uppsala,, Enköping nästan raka vägen på europavägar att ta sig dit, söder om Stockholm är sämre o svårare att ta sig till för andra än stockholmare.. Men hur är det med kuperingen där??
Skiss för Hamra har jag sett väldigt stort område och massa möjligheter att göra tuffa banor.. Om det gäller ett skidområde även efter OS sen tror jag mer på Bisslinge.
Bisslinge är helt platt. Förstår överhuvudtaget inte tanken med det alternativet, förutom att området ska ligga nära OS-byn.
Bisslinge är alltså en golfbana där det spåras skidspår på vintern.
https://www.tv2.no/sport/10539268/?fbclid=IwAR2_ZYH8L8Bg4o2LK-WA_OuUG4czBk6_o3pCRVKTwrlMWNYj3z3unk87YUo
Klart, viss gullet skal hjem på 5-mila, om knappe 2 år under VM i Obertsdorf, må kapasiteten opp på et langt høyere nivå!
Per, Nä det kanske inte ligger i Norrland men tillhör tradtionella skidSverige på ett annat sätt än Stockholm
Johan
Tror inte att Bisslinge har mycket till backar faktiskt.Det är ju en golfbana som ligger där men det börjar ju bli tradition.I Korea körde de ju runt på en golfbana också. Vi har inga berg i Sollentuna över huvud taget vad jag kan komma på.Men antar att de måste bygga upp lite backar om det blir OS.
Det byggs ju otroligt mycket i området bland annat förbifart Stockholm Både Sollentuna och Upplands Väsby som ligger i närheten av Bisslinge har höga berg av sprängsten .Bara att börja dumpa sprängstenen i Bisslinge i stället så kan man säkert få till både 1 och 2 mördarbackar
om man skulle var intresserad av det.
Tror att Bisslinge skulle vara bättre än Haninge.En stor fördel är närheten till Arlanda,E4:an och E18. Tar 15-20 med bil till Arlanda.
Så här ser planerna ut. Backhopppning och nordisk kombination i Falun. Längd och skidskytte i en ny anläggning med Hamra (Botkyrka) som huvudalternativ. https://stockholm-are2026.com/stockholm-are-2026/spelens-arenor/
Jag tror inte att man varit ute och tittat på Lidas möjligheter. Krävs ett väldigt stort arbete för att det ska bli skidarena där. Bara att ordna transport dit blir ett hästjobb. Nu finns i stort sett bara en liten skogsväg som leder fram till gården. Tvivlar på tanken blir verklighet.
Imorgon gör Teo kanske sitt sista sprintlopp. Kommer sakna honom.
Misstänker att det kan var lite politisk taktik från SOK att de tänker lägga skidorna söder om stan.
Man vill nog hellre gynna söder kommunerna än de ”rika” norrorts kommunerna.Det kan säkert vara bra om man vill få med sig regeringen.
Det är ju nästan komiskt att de ritar ut Arlanda på kartan och sen är det helt tomt med arenor på den sidan av stan.
Det är väl inte Hamra Gård som avses (även om väg 258 där är en ”mördarbacke” motsvarande stigningen), utan Hamra grustag någon km söderut invid Brantbrink+
Där finns idag 35 km skidspår vid snö och grustaget + kuperingen västerut är inga små höjdskillnader.
Grustag + stigar/spår västerut:
https://www.livelox.com/Viewer/Novembertavlingarna-lang/H21?classId=179267
Imorgon blir det kross! Ebba och Frida kommer till att grisebanke de andra!
Jan: Nejdå, Umeå vinner
Räkna inte bort Mora heller. Det blir spännande detta. Men jag sätter också mina slantar på Umeå. Så här sent på säsongen är det motivation som avgör och det känns som om duon Lundgren/Sundling har mest kvar av dem varan.
Varför kör inte Teo?
Även Pajala och Öberg får lämna Piteå..kan förstå att Pajala ändå får gå. Öberg har valt att inte kommentera du nu.
Katastroftråkigt. Nu blir det reklamavbrott för hela slanten.
Pajala kommer satsa på långlopp ska tilläggas och lär hamna i något av lagen där
Kallner: Ja, så kan det gå om inte haspen är på.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/svt-tappar-rattigheterna-till-att-sanda-langdskidor/
Är inte någon som tycker att allt måste visas i public service men detta var nog säsongens deppigaste skidnyhet (Stinas skada inkluderad) för mig. Ytterst äger FIS rättigheterna till VC och jag tror de drar undan mattan för sig själva i förlängningen genom att sälja sändningarna till en reklam/betalkanal. Intresset i Sverige riskerar att minska markant.https://www.dn.se/sport/svts-vinterstudion-tappar-rattigheter-till-langd-och-alpint/
Vill du i fortsättningen titta på skidor utan reklamavbrott så får du betala extra.
Sorry, såg inte att ni andra redan hann före…
Trist är första reaktionen, men kanske är det bra att låta en helt ny produktion att ta över. Det är ju inte så att dom inte kommer lägga resurser på att få till en bra sändningar, snarare tvärt om.
Nya kommentatorer, experter, intervjuare och programledare, varför inte. Det lär finnas guldkorn att hitta. Hoppas bara att inte Vacci dyker upp bakom mikrofonen. Vinterstudion har ju tuggat på i lite samma fotspår ett tag nu och förändring är inte alltid av ondo. För en bra och kvalitetstyngd produktion av världens bästa tv-sport är jag i alla fall beredd att betala lite.
Svt säger så här till DN: ”eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson i pressmeddelandet.” Betyder det att Viasat-koncernen nu även har rättigheterna för VC och VM i Norge och Finland? Eller hur ska man tolka det?
Eller rättigheterna från 2022 då…
Och på tal om rättigheter verkar det som om arrangörerna webbsänder dagens tävlingar på http://www.fjalltopploppet.se
Per: Så förstår jag det också. Sedan verkar ju SVT hoppfulla att de kan få sända vissa helger på samma sätt som de sänder vissa matcher under Hockey-vm trots att Viasat äger dem rättigheterna också.
Verkar som att SVT kommer sända skidskyttet åtminstone under den första säsongen 2021-22, om jag tolkar detta rätt. Kommer i så fall – om inte annat – att sätta den tittarmässiga intressekampen mellan längd / skidskytte på sin spets, för att referera till tidigare diskussioner här på forumet.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/inte-dummare-an-sa-man-maste-fundera/
Skönt det ska bli med omväxling. Hård och Blomqvist kommenterat skidor lika länge som jag tittat på skidor, över 25 år. De är skickliga men urvattnade. Tycker viasat gjorde os 2014 bra.
Martin: Håller helt med. Speciellt om det blir Per Forsberg som får kommentera. Han är ju underbar, speciellt när han kommenterar orientering men gjorde det ju riktigt bra även OS 2014.
Kommer bli som i Ryssland där längdskidor sänds i betalkanaler medan skidskyttet sänds i de statliga kanalerna. Stort strategiskt misstag av FIS.
Deppigt att SVT tappar rättigheterna, hoppas på TV3/TV6 och få reklamavbrott eller åtminstone under rätt tidpunkter!
Dagens SM i sprintstafett. Ulricehamn saknar lag? De har ju Hagström, Falken och (om någon av de andra två inte kan) Nordström? Märkligt. Lär stå mellan dessa, utan någon rankordning:
Sollefteå (Ebba + Frida)
Falun Borlänge (MMK + Maja)
Mora (Dyvik + Stina)
Umeå (Lundgren + Jonna)
Piteå (Vinsa + Ribom)
Sollefteå överlägsna i semi 1, när Ebba gasade blev det snabbt stora avstånd.
@Jörgen: Nej Ulricehamn får inte låna in åkare från andra skidklubbar t ex Borås SK! Johanna Hagström är dessutom elitorienterare!
Falk har lagt ned säsongen, Nordström tävlar för Borås och Hagström var anmäld till ett av Ulricehamns herrlag (men hon åkte inte i detta lag).
Spännande final på damsidan. Moratjejerna såg ut att försöka hålla igen så mycket de kunde i semin. Sollefteå har fördel av att de gick i första semin. Men jag tror fortfarande på Umeå. Framför allt Lundgren såg ut att spara mycket i semin. Åtminstone Dyvik lär få svårt att hänga med där i finalen. Och då får Stina svårt att ta igen det på sista mot Jonna. Kan Ebba/Frida gå ifrån Umeå? Tveksamt.
En plånbok öppnas och vips är Hård/Blomman borta från rutan tillsammans med Pops/Hermundstad. Svårare var det inte.
GKA .. ”Vips” var vel og ta i, du må nok ”plage” deg til og være vitne til kommentarer fra den kanten i ytterlige 2 år enda .. ;)
Hade för mig att Nordström var Ulricehamnare men kanske var det tidigare och bytt?
Swestam: OK visste inte att Falken lagt ner säsongen. Trist för Hagström. Innebär att SM-ettan och SM-trean i sprint inte är med idag.
Jörgen: Nordström bytte till Borås inför denna säsong.
Fattar inte varför SVT inte öppnar plånboken, Vinterstudion var ju ett av deras flaggskepp och hade många trogna tittare. Vi här kommer naturligtvis att följa med till de nya kanalerna men resten av publiken?
Swestam: Aha det förklarar saken. Tack.
Lite överraskande att Mora tar det ändå. Det är Dyviks seger. Avgörande att hon orkade hänga med Lundgren och Ebba. Möjligen kan Umeå protestera mot Stinas passering av Jonna efter första (det var svårt att se vad den incidenten på bilderna) utför men på slutet var det ju inget snack ändå så tråkigt om det skulle avgöras i jury.
Jörgen: Det handlar förmodligen om stora pengar. Inte ens NRK orkade hänga med och där rör det sig trots allt om nationalidrotten.
Jag är förvånad att SVT lyckats hålla skidorna så länge som de gjort. Och ända till 2021.
Hur gick det med att Ebba och Frida skulle grisebanke de andra, Jan?
Nu varnar Hård för att allt kommer att hamna bakom en betalvägg.
Tror inte att många har lust att betala 500 kr per månad året runt för att se på längdskidor/alpint.
GKA: Varför skulle det kosta 500kr/månad? Inte ens Viasats fotbollssändningar kostar så mycket.
Problemet är ett annat anser jag. Äldre människor exempelvis som inte har Viasats kanaler exempelvis och inte har bredbandsuppkoppling.
Swestam, Jag betalar 450 för fotbollen per månad året runt trots uppehåll i nästan ett halvår då man sänder hockey.
Sedan tror jag inte att man gömmer skidorna bakom betalvägg då man inte gör det med OS sändningarna.
Det här är förmodligen världens kortaste sprintbana. Falk vann följdriktigt här också i vintras. Den var tillräckligt kort för att Dyvik skulle orka vara med ända fram och Stina Nilsson behöver bara en backe för att avgöra.
Likväl blev den tillräckligt utslagsgivande både på herr- och damsidan idag. Det var inga spurtuppgörelser om medaljerna. Och är det verkligen exakt samma bana som i november? Det känns som att sista backen innan de kommer tillbaka in på stadion var längre och brantare i premiären.
Kort sprintbana tyckte jag också, hur lång var den?
Efter semifinalerna trodde jag att det skulle bli en spurtuppgörelse mellan Frida och Jonna, trodde att Dyvik skulle bli avhängd men så skedde inte och det blev avgörande.
Såg att Ebba blev instängd när hon lite fel valde att försöka gå om Lundgren på insidan (borde ha tagit andra sidan eller gasat tidigare) men blev stängd. Stinas manöver att gå om Jonna på insidan var riskabel för båda men inte regelvidrig.
När det gäller hockeyn som det refereras till köpte SVT först rättigheterna (VM 2018-23) och valde att låta Nent Group köpa hälften. Det finns inget som säger (förutom SVT:s egna förhoppningar) att reklamkanalen är villig att göra motsvarande affär i repris för skidpaketet.
Vissa uppgifter som jag inte vet hur långt de stämmer figurerar. Helt sant är att Viasat sänder längd-VM 2023 & 2025 och större delen av VC-tävlingarna. Arrangemang i Schweiz, Italien och till och med Norge ska fortfarande vara ute på marknaden. Sen ska SVT ska tydligen ha kvar t.ex. Schweiz-tävlingarna (Davos och del av Tour de Ski) ytterligare en säsong (2021/22).
Ytterligare en intressant uppgift – i Nent Groups pressmeddelande pratar man om ”exklusiva rättigheter för Norden”. Därmed borde det vara slut med sändningar även i Eurosport för den aktuella perioden.
”Vi vill nå en så hög penetration som möjligt, säger Skidförbundets förbundsdirektör, Ola Strömberg.”
Är det inte lite varning på den kommentaren? Det är ju skidåkning det handlar om.
En era går i graven.
Det är två huvudfaktorer som gett längdåkningen ett rejält lyft i senare tid.
1. Charlotte Kallas genombrott, karriär och personlighet.
2. Vinterstudion.
Det finns inte en enda aktiv följare av längdåkningen som uppskattar dessa reklamavbrott. Spelar ingen roll om det är Per och Per som kommenterar för de är duktiga. Men man missar intressanta nyanser under dessa irriterande avbrott. Typ 5 minuter före spurtuppgörelse kör man spelbolagsreklam i 3 minuter.
Jag tillhör dem som ser längd som en av våra nationalsporter men nuförtiden är ju allt till salu, dessvärre till de flestas förtret.
Det enda positiva är väl att vi får byte i kommentatorsbåset där ändå Blomman/Hård gjort det bra men tiden gjort sitt.
Typiskt också att detta drabbar även FI och NO, därmed är sportens kärnländer helt i händerna på Nent Group.
Jag tycker Martin Jönsson på DN gör en bra och korrekt analys: https://www.dn.se/sport/martin-jonsson-skidsporten-kommer-aldrig-att-fa-ett-sa-bra-reklamfonster-igen/
Den stora förloraren kommer bli längdsporten men det förstår inte de som styr då de tänker för kortsiktigt.
Martin Jönsson är en mediaexpert och kan inget om skidåkning,Tyvärr!
Skidåkningen är beroende av stjärnor och det har vi nu på damsidan. Det är inte Vinterstudion som lyft fram damerna för det har dom gjort själva.
Blir så trött på negativa människor typ Jönsson som ska ge sken av att veta bäst, expert som han är.
GKA: Jag tycker du har helt fel och Jönsson har rätt. Utan den stora exponeringen i Vinterstudion hade aldrig man aldrig fått de stora sponsorintäkter man haft under den senaste tioårsperioden. Och då hade man inte kunnat satsa som man nu har gjort.
Annars skulle din beskrivning kunna passa in på en hel del härinne.
Är väl rimligt att en mediaexpert som Jönsson kommenterar ett mediafenomen som Vinterstudion.
”Skidförbundet om nya partnern: ”Kan ta sporten in i framtiden” ”
Man tar sig för pannan.
Och GKA: Det svenska ”damundret” hade inte skett utan Kalla och Vinterstudion.
Skidförbundet har ingen koll på vad de håller på med. Kortsiktighet tycks gälla och kanske några bonusar till chefer som rott det hela i hamn.
Swestam, Kallner. Förstå mig rätt. Man kan sända typ Vinterstudion i vilken kanal som helst ex 4, 3, 12, 8, 9. Pops kan ta plats där också. Skidåkningen blir inte sämre för det.
Det var länge sen SvT var det enda alternativet till Radion, Just det vi får inte glömma radiosporten som har bra referat också.
GKA – skidåkningen blir inte sämre, det stämmer. Men vinterstudion har ju inte handlat om 100 idrott. Det är ju en paketering. Något som folk kanske har tyckt varit skönt är det reklamfria (ja, ni förstår vad jag menar, det blir ju aldrig 100% reklamfritt i svt heller) men man slipper iaf 5 reklamer om nätkasinon i sju minuter på svt. Detta är något som har varit unikt jämfört med de andra kanalerna. Jag vet vissa personer på mitt jobb som har haft igång vinterstudion under helgerna utan att egentligen vara speciell intresserade av vintersport, utan för att det har varit mysigt/trevlig eller ngt liknande. Och detta funkar ju utan avbrott och att sändningarna har ett litet element av ”slow-tv” ibland :)
Men, nu är det vad det är. Jag tycker att det är trist, men jag kan ju inte göra något åt det. Så det är bara att släppa.
GKA: R E K L A M A V B R O T T mitt i tävlingarna, vill du ha det? Vad är licensskatten värd? Det bli en tunn soppa kvar.
Snart får vi väl nöja oss med bandy VM och orientering (inget fel på de sporterna iofs).
Hockey, fotboll, skidor, vinter/sommar OS och VM i friidrott och skidor vill jag se utan reklamavbrott för det jag betalar i skatt.
Rubik: Precis, det är ju för att slippa de långa reklamavbrotten som jag endast ser på SVT. När sporter har gått över till andra kanaler har jag aldrig följt med. Nu kommer det att bli extra tungt när det gäller längdskidor, eftersom det ligger mig varmast om hjärtat, men jag börjar göra mig redo för att de kommande två säsongerna lär bli en enda lång skilsmässoprocess.
Kallner, Kollar in olika sportsändningar på betal- tv som tennis, fotboll, hockey för att nämna några men aldrig kommer det reklam mitt i spelet Varför ska det bli annorlunda på skidtävlingarna?
För att klargöra så tycker jag att det kunde fått vara kvar på Svt men det gick åt skogen med allt när pengar kom in i bilden .
Hockeyn har ju gått till absurdum, ett sk ”powerbrake” för att köra reklam. Efter period/match är det 5 min reklam, sen 3 min eftersnack och sen reklam igen.
Kallner, Kollar hockey på C more och där är det ingen reklam under match.
Grejen med betal-TV är väl att det är reklamfritt? Sedan lägger bolagen ibland ut vissa evenemang på ”fria” kanaler och det är där det gödslas med reklam.
För övrigt tycker jag att det är skit att SVT tappar rättigheterna.
Sträcktiderna för herrarna var drygt 2 minuter och för damerna 2:20. Visar hur kort banan är.
En skillnad mot OS där det var relativt lite reklam blir att OS visste då Viasat att de skulle gå i förlust och att de såg det som reklam. Men detta är ju något de vill gå i vinst med så finns risk det blir mera reklam än på OS.
Var det inte innebandy som hade stora tittarsiffror på svt för att sedan sälja till en reklamkanal vilket de ångrade sig?
Fullt skidföre i Sundsvall. Avundsjuka?
http://webbkamera.sundsvall.se/sodraberget/view.htm
Ja, ser otroligt trevligt ut. :-)
Inga resultat utlagda från teamsprinten. Skandal!
Resultaten kom för 22 timmar sen.
http://www.fjalltopploppet.se/resultat/
För att vara lite positiv så kan SvT sända alla skidtävlingar som dom aldrig sänt. Och som dom aldrig skulle kommit på att skicka ut. JVM ligger rätt bra till och Scandinaviska cupen för den delen. Än finns hopp om skidor i reklamfritt.
Är det nån för övrigt som vet vilka tävlingar som är förhandlade?
JVM har ju SVT redan sänt, om än inte i år.
GKA: Om jag inte har fel för mig så är det VM och världscupen, men inte tävlingar i Schweiz, Österrike, Norge och Estland. SVT har idag rättigheter för tävlingar i Schweiz och Österrike.
Freddy. Jo så är det. Jag menar bara att SvT får väldigt många miljoner över nu som kan spenderas på tävlingar som man kan handla upp istället.
Freddy: SVT har väl inte sänt från JVM på flera år nu? Är lite osäker på Almaty, har ett minne av att von Siebenthal vann i skiathlon det var kanske U23-VM 2015 och visades i SVT?
2019 – Lahtis, Finland
2018 – Goms, Schweiz
2017 – Soldier Hollow, USA
2016 – Rasnov, Rumänien (!)
2015 – Almaty, Kazakstan
Swestam, Då är inte allt uppköpt utan det kan bli fortsättningsvis världscup i SvT i mindre omfattning?
Hur kommer det sig att det finns delar utanför exempelvis världscupen Schweiz/Österrike som SVT fortfarande får sända från? Brukar ju vara så att alla tävlingar ingår i sändningspaket.
Backhoppning och de andra är inte så intressant för vår del men ingår i samma paket, de är väl svårsålda i länder där backhoppning inte är så stort och bakas därför in.
Jörgen: Det väl så att vissa nationer har valt att sälja sina rättigheter själva och inte ingå i paketet och därför ser det ut så här. Har för mig att Finland tidigare sålde sina rättigheter själva och därför så sände TV4 och inte SVT från Ruka. I Norge har norska TV2 rättigheterna till tävlingar i Schweiz och därför sänder aldrig NRK hela Tour de Ski.
Swestam: Aha det förklarar saken. Borde kanske vara så att arrangörerna får skriva avtal med FIS som säljer allt samlat i ett paket (och inte splittrat på flera TV-bolag). Sen ska arrangörerna givetvis få sin del av kakan också. Hm.
Det är väl bara en tidsfråga innan SVT tappar Vasaloppet också. Alla andra lopp i Classic serien ligger ju på kanal 9. Vasaloppet har blivit väldigt förstört vad gäller toppstriderna sedan det blev en del av Classic serien.
https://www.dagbladet.no/sport/stavas-skistad-satte-ny-verdensrekord/70978657
Mangler en stor del kapasitet enda, men om 2 år ……..
Det var motvind de sista 50 meterna enligt herrsegraren Jensen. Att då slå världsrekord som Skistad gör är helt enormt. Hon har så otroligt mycket fart i kroppen, och hennes naturliga teknik och förmåga att hantera sin stora kropp är helt unik.
Skall hon bli en superstjärna måste uthåligheten förbättras, men det finns mycket som talar för att hon kommer göra det och bli väldigt svårslagen i sprint. Inte minst därför att hon förutom sina enorma fartresurser är taktiskt driven och med sin stora kropp lätt tar plats i heaten.
Dessutom har hon en vinnande attityd. Däremot så verkar hon inte skaffa några vänner i spåret, men de är ju inte heller syftet med professionell idrott.
Italien vs Sverige i OS-arenor. Längd: Val di Fiemme mot ett grustag i Huddinge. Skidskytte: Antholz mot ett grustag i Huddinge. Alpint: Bormio/Cortina mot ett blåshål i Jämtland där i princip alla starter flyttades ner på VM 2019. Hrrm, jag hoppas att vi får det men hade jag varit omutlig, objektiv IOK-delegat hade jag nog fått svårt att rösta Sverige. Och tar man sedan med mutfaktorn i beräkningen lär det inte väga över till vår fördel. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=179&artikel=7198092
Dahlqvist svarade f ö direkt på Skistads världsrekord. https://www.expressen.se/sport/langdskidor/succen-snuvar-norsk-talang-pa-varldsrekord/
Nu var det ju så att den svenska supersprinten gick före den norska så Skistad innehade aldrig något världsrekord.
Dette er jo bare bullshit. Dahlqvist satte sin ”rekord” i prologen, da startet hun selv uten signal. Skistad satte sin rekord i finalen på signal slik at reaksjonstiden også spiller inn, slik det skal være. Så Skistad har den offisielle og riktige verdensrekorden.
@Neithiri, jag älskar dig för att du ens orkar. Hoppas det håller i sig i många säsonger. Snabbast på en sträcka. Är det inte det som gäller? Om Bolt slog VR i semin, räknades det? Svar JA. Case closed. Ha en fin sommar fina fina Neithiri!
varför har man hittat på nåt så dumt? Värre än att åka i ett grustag kan jag tycka.
Vittoz; Man går selvsagt kjappere om man slipper reaksjonstiden. I en semifinale på 100m friidrett starter man på signal så derfor teller såklart den tiden. I Dahlqvists prolog så startet hun alene rett fra start uten signal, hun slapp altså å reagere på signal. Om du ikke forstår den forskjellen så er du hjelpesløs. Skistad har den offisielle verdensrekorden. helt utrolig at svenskene ikke forsår noe så enkelt.
Löjligt med dessa nationalistiska glasögons. Jag håller med Neithiri.
Intressant att på norska forum är Skistad lösningen på allt, medan svenskarna tycker hon är överskattad.
Åter till OS spåret. Nu är det ett gammalt grustag som kallas Brantbrink som förmodligen är den tänkta platsen för längdskidor under ett OS. Tycker nog inte att det är så tokigt tänkt. Lida ligger några kilometer bort och det är ett fint naturområde.Går nog att bygga ett stadion där som duger.
Jag har själv varit där och åkt och det var helt okej.
Neithiri: Nu finns det inga officiella världsrekord i längdskidor så det är bara larvigt av dig att prata om det, alltså finns det inte heller några regler för när och hur världsrekord sätts på 100 meter.
Jan: Det är väl snarare norrmännen som har nationalistiska glasögon på sig, de verkar oerhört stötta över att en svensk åkte tidsmässigt snabbare än Skistad idag.
Så Dahlqvist tid är från gindstart.
Då räknas det inte. Skistad har alltså världsrekordet.
Tiderna i resultatlistan från Supersprinten är helt felaktiga.
Swestam
Ja norrmän har också nationalistiska glasögon på sig. Poängen var att Skistad värderas olika beroende på vilken sida av gränsen tyckaren sitter.
Man kan givetvis inte jämföra prologtider med finaltider. Det är även tveksamt att jämföra banor.
Rent principiellt så kan man jämföra prologtider med finaltider, ingen har under tidigare år hävdat att det inte går.
Och tiderna från Supersprinten är inte alls felaktiga utan helt korrekta. Sedan kan det diskuteras om de skall vara giltiga för att räknas som rekord men det är faktiskt en annan fråga.
Kl 11.25 startar Fjälltoppsloppet masstart 35 km – blir det kanske Ida, Settlin och Vinsa står på pallen bland damerna? Startlista och live timing:
https://live.eqtiming.com/47490#contestants:176193-570710-1-
Hittar ingen länk med info om de norska tävlingarna i Meråker? Går de att se på webben?
Jörgen: Här är informationen om det norska loppet https://www.redbulljanteloppet.no. Norska TV2 sänder loppet men jag vet inte om det också går att se på webben.
Jag har ingen aning om det finns ”officiella” världsrekord i längdskidor (det kräver rimligen att det finns kriterier fastställda från FIS för vad officiellt innebär?), men oavsett så är 12.20 sekunder det snabbaste en kvinna har kört skidor 100 meter från stillastående. (Vad vi vet) Det kommer man inte ifrån. Skistad och andra får försöka slå det rekordet framöver om de tycker det är meningsfullt och vad mig beträffar de får naturligtvis pröva att göra det i en prolog.
Jörgen: Notera att även Stina är med. Hon står sist i startlistan. Men jag tror nog ändå på Ida idag.
Per: Missade som du förstod att Stina stod därnere sist i startlistan :) men ja tror liksom du på Ida.
Swestam: Tack för länken. Ser att det fungerar att se på norska TV2, får kolla Janteloppet där senare. Ser att Linn Sömskar, Frida Karlsson och Calle Halfvarsson är därborta istället för i Bruks.
Swestam, Kollade på sprinten Janteloppet på You Tube i efterhand.Borde gå att se tremilen också i efterhand. Ebba och Frida åker. Sömskar åkte finalen i sprintloppet som Skistad vann.
D19-20 startar 11.10
D17-18 startar 11.15
D21- startar 11,25
Borde inte det vara D17-18 först sen D19-20 innan D21?
Ser att H21 startade 11.20 och D21 efter. Förstår inte riktigt det syftet, Hade de velat ha jakt därute på banan hade det väl varit bättre med:
11.00 Damer Motion
11.05 Herrar Motion
11.10 D17-18
11.15 D19-20
11.20 H17-18
11.25 H19-20
11.30 D21
11.35 H21
Jörgen: Fast det väl just det man inte vill ha.
Swestam: Men då hade de väl haft den omvända startordningen dvs H21 först etc? Nu är det ingetdera.
swestam … Vel dette med nationalistiska kan selvsagt slå begge veier, men når eks. en svensk fans her på bloggen kaller de svenske løperne for ”utomjordisk”? .. Takk og pris …. slike løpere har vi ikke i Norge!
Testa dem igen, pelle!
Det är ju en del snabba utförsbackar där det inte är bra med jagande som kommer ikapp hela tiden. Safety first.
Slakmota .. Nei grabben … Det som er utomjordisk i Norge, befinner seg på våre oljefelt ute i Nordsjøen!
Dahlbergs ”rekord” kan inte räknas. Det är ju olika discipliner att starta i en prolog eller i ett heat.
Då får man göra två rekordlistor.
Ebba knappt 20 sek efter Halvarsson på 3 mil i Janteloppet…!!!
Och 5 min snabbare än herr Grate.
Svensk herrskidåkning är på damnivå.
Man kanske inte skall dra för stora slutsatser av ett sådant här lopp. Ebba gick för fullt och säkert också Frida men svårt att veta med vilken insats övriga svenskar åkte.
Kan man se Janteloppet i eftersändning, någon som vet?
Letar också efter Janteloppet i eftersändning, verkar inte finnas på tv2.no eller Youtube?
Lisa Vinsa vann förresten Fjälltoppsloppet idag före Lundgren och Settlin. Elisabeth Högberg blev fyra före Ida m.fl.
Meriterande seger för Vinsa även om.det alltid är lite high chaparall över de sista loppen för säsongen. Vinsa gör sin överlägset bästa säsong i karriären med bl a ett SM-silver, ett åttondeplats i VC (final climb i touren) och ett par pallplatser i Skandinavisk cup. Starkt även av Moa Lundgren som gör en fantastisk säsong hon med. (Vidhåller att hon borde fått köra mer efter Lillehammer. Med tanke på hon körde i Skandinavisk cup i Lettland och nu senast på SM och i Bruks borde hon ha fått köra tour de ski).
Per – håller med i vad du skriver om Vinsa och Lundgren, deras klart bästa säsonger. Detsamma gäller Hagström.
Verkar ha blivit lite fel hos FIS – resultatlistan för Stora Fjälltoppsloppet 35 km (länk) toppas av åkare från de yngre klasserna D17-18 och D19-20 som åkte 31 km.. Vinsa hamnade enligt den på nionde plats.. Rättas nog snart men kan konstateras att Tilde Bångman och Moa Hansson i D17-18 åkte 31 km snabbare än Linn Svahn som vann D19-20.
Lite underligt med loppet i Norge att Ryssland hade både Beloroukova och Neprayeva och Sverige med Ebba och Frida medans Norge inte hade sina bästa med. Är det någon konflikt med Northug eller någon som vet varför?
Mystiskt…
Om man försöker klistra in resultaten från gårdagens RedBull Jantelopp här så vägrar den posta detta…?
https://live.eqtiming.com/45019#result
Grymt lopp av Ebba!
Janne, det finns väl inga riktiga älskare av längre lopp bland elitdamerna i Norge, frånsett Therese (på Rhodos), Östberg & Heidi Weng (på Bali just nu)…
Övriga är väl inte sugna på 30km-lopp så här i april…
Att Ebba matchade Calle och slog William Pooromaa är väl intressant…
Errka: Calle, Northug, Iversen och Eckhoff var ju också på Rhodos så Johaug hade ju mycket väl kunnat åkt detta lopp.
Swestam, Johaug är fortfarande på resande fot, söder om snön…
Hittade eftersändning nu av Janteloppet men tyvärr bakom betalvägg så skippar det. Trist för hade velat se det med.
https://sumo.tv2.no/sport/vintersport/langrenn/sesong-2019/janteloppet-2019-janteloppet-sprint-1443421.html
Undrar när vi får nästa säsongs trupper presenterade?
Vilket datum ungefär brukar dom komma med detta?
Trupperna brukar komma i slutet av april eller början på maj som det var 2018.
Annika Zell hoppar av om landslagstränare. De verkar som hon upplever att hon hamnat i periferin i sin roll:
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/valjer-att-hoppa-av-fran-skidlandslaget/
Verkar helt logiskt att tacka för sig med de förutsättningar Zell beskriver sig ha.
Så här kommenterar hon i Svt: ”- Orsaken är de förutsättningarna som jag jobbat under. Jag visste ju att jag gick in detta på 50 procent men det har varit tuffare än jag hade väntat mig.”
Anställer skidförbundet verkligen landslagstränare på 50 procent? Verkar i så fall otroligt konstigt. Eller hur ska det tolkas?
Per: Man har väl velat ha en tränare som haft sin bas i Falun och då tyckte man väl att det var en bra lösning med Zell som kunde vara landslagstränare på 50 % och kvar på 50 % i Dala Sports Academy. Men hon borde naturligtvis ha anställts på 100 %. Johan Olsson är ju också anställd på 50 % och det verkar som han också kommer sluta.
Ja, jag ser det nu i Expressenartikeln. Nej, ett jobb som kräver så mycket commitment är svårt att göra på 50 procent. Man hamnar automatiskt i pereferin av information och beslut.
Ganska intressant att dopingpolisen ring på hos Anna Dyvik & Gustav Eriksson kl 06.00 på morgonen, en tisdag i mitten av april…
Samtidigt, bra att ALLA kollas, även dom som haft en tung säsong…
Zell håller till i Falun.. dom som gått allra sämst i år i landslaget är just två Falun-baserade åkare i Dyvik och Falk som hon lär ha allra mest med att göra hon är väl till och med Dyviks personliga tränare.. Övriga fem damer i landslaget stod på pallen i år medan dessa två gick tydligt bakåt. Kan det vara så att hon faktiskt prioriterats bort i det nya bygget men att man väljer den fina vägen.. är nog mycket känsligt eftersom hon är enda kvinnan i landslaget. Men jag blir inte förvånad om det kommer en annan istället och då på 100% tjänst.
Skidlandslaget har råd att ha heltidsanställda vi får verkligen hoppas att dom satsar ordentligt nu och inte lägger pengarna i topparnas fickor, för att hålla sig i toppen för damerna eller i herrarnas fall ta sig till toppen kommer inte gratis..
Enter Ojala?
Ojala vore ett bra val men tveksamt om hon tackar ja, kanske lockar mer nu när Vinterstudion ser ut att tappa mycket av sändningsrättigheterna? Billan? Hennes barn är vuxna nu och hon kanske är sugen på att komma tillbaka till sporten i en ledarroll? Samma gäller f.ö. för Ordina.
Har Billan och Ordina någon tränarerfarenhet? Bara för att man varit storåkare en gång tiden (för ganska länge sedan) så behöver inte det betyda att man kommer bli en bra tränare. Och Ojala bor väl i Åre och har småbarn. Så nej, jag tror inte detta är några realistiska namn.
Swestam: Ja, de (Billan och Ordina) blir inte per automatik bra tränare/ledare för att de varit yppersta elit själva och vet vad det handlar om. De kanske inte alls är lämpliga eller intresserade öht av att bli tränare/ledare överhuvudtaget så nej, tror inte heller att de blir aktuella.
Ska otroligt mycket till om Ordina får något jobb där
Känner nye chefen överhuvudtaget till de nämnda namnen från anno dazumal? Krävs nog namn från betydligt färskare tid.
Många fd storåkare var individualister (populärt kallat tjurskallar) och passar absolut inte som tränare. Ska man vara tränare i landslaget måste man kunna visa upp meriter som tränare. Det borde inte räcka bara med ett känt namn.
Johan Olssons anställning kan kanske diskuteras men jag vet inte vilka arbetsuppgifter han egentligen hade. Han var väl inte heller på jobbet så ofta.
Angående Olsson har jag fått intrycket att han mest var ute pratade tekniska detaljer med åkarna. Men som sagt, det mesta om hur herrans bedrivit sin träning är höljt i dunkelt.
Har ni vet vem skrivit någon arg feministisk krönika om avskedandet av den enda kvinnliga landslagstränaren?
Grrrip: Zell har inte blivit avskedad.
Grrrip: Gissar på Rydqvist? Var läste du det?
Av de vi diskuterat tror jag nog mest på Ojala. Hon har sagt till media:
– Om jag får en förfrågan skulle det vara intressant. Då ska jag tänka över det både en och två gånger, säger Johanna Ojala.
Tråkig attityd du har Grrrip.
Skulle det komma en krönika om saken så skulle det vara på sin plats. Jag tycker det är anmärkningsvärt att när vi äntligen fått en kvinnlig tränare så har hon inte arbetsvillkor som funkar och avslutar efter en säsong.
Ebba satsar nu på att bli bra i sprint med (artikellänk)
Spännande se om hon lyckas och blir en komplett allroundåkare. Tror absolut att hon kan lyckas med det, heja Ebba!
Det blir knepigt det för Ebba A. Men jag tror att det finns en viss rivalitet mellan de båda ådalingarna som får detta som en konsekvens.
Expressen avslöjar att Halfvarsson och Maria Nordström har bytt klubb.
https://www.expressen.se/sport/langdskidor/skidstjarnorna-dumpas-javligt-suspekt-allting/
Moa Lundgren skriver ”imorgon börjar en ny föreställning”. Frågan är om landslagen är uttagna? Min önskelista nedan:
Ebba
Stina
Charlotte
Maja
Frida
Jonna
Moa – en sanslös avslutning på säsongen. På 30km i Bruksvallarna slår hon många etablerade åkare. 5:a på 3-milen på SM. Hon är ändå sprinter.
Ut:
Ida: Strax 34 år gammal. Hon kommer inte bli bättre i sprint och hon hänger inte med i distanslopp.
Falken: Usel säsong och kommer aldrig någonsin kunna åka ett distanslopp med framgång
Dyvik: Hon får vila upp sig i Team Bauhaus ett år.
Jens
Calle
Oskar
Viktor
Martin Bergström
Johan Häggström
Marcus Grate
Ut:
Richardsson – han borde satsa på långlopp om han fortsätter
Teo – hans tid är förbi och han har inte glimten kvar
KJ – inga resultat
Summering: Satsa på talangerna och dom med driv. Få in lite nytt blod. Låt de etablerade åkarna bevisa varför dom skall vara kvar och få lön och helt andra möjligheter.
Ida Ingemarsdotter tycker jag håller landslagsnivå och ska va kvar. Allt kan inte grundas på gissningar om vilka som kommer utvecklas, det måste finnas möjlighet att va kvar baserat på att man klarar ett minimiresultat. Richardsson däremot, uppfyller ju inte den resultatnivån.
Sen skulle jag vilja ha in Settlin i A-truppen. Men det är klart, Bahaus och A-laget tränar väl ihop oavsett.
Mickedata: Utgår från att det blir 7 + 7 liksom tidigare. Ida vill nog fortsätta och har gjort en bra säsong, tror inte att hon blir utanför A-landslaget om hon själv vill fortsätta.
Annorlunda med Falken, efter denna säsong är hennes A-plats i farozonen trots att hon vann i Bruks + SM samt fick starta i VM. Byter plats med Maja Dahlqvist från TB som gjort en strålande säsong.
Dyvik hade också en A-plats men inte presterat. Hade nog fått ett år till under normala omständigheter men plats ska göras för Frida Karlsson så Dyvik får ta steget ner till TB.
Då finns inte plats för Johanna Hagström och Moa Lundgren i A-laget de får börja i TB liksom Ribom som gjort en strålande avslutning på säsongen.
Manne: Settlin har lite otur, under normala omständigheter skulle hon vara värd en A-plats men tuff konkurrens så hon får fortsätta i TB.
Mina tips är sålunda, snart får vi säkert besked från landslagsledningen hur det blir:
A-laget
Ebba Andersson
Maja Dahlqvist (från Team Bauhaus)
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla
Frida Karlsson (från U-laget)
Stina Nilsson
Jonna Sundling
Förste reserv: Evelina Settlin (från Team Bauhaus)
Team Bauhaus
Anna Dyvik (från A-laget)
Hanna Falk (från A-laget)
Johanna Hagström (från U-laget)
Moa Lundgren (från U-laget)
Emma Ribom (från U-laget)
Evelina Settlin
Lisa Vinsa
Förste reserv: Linn Svahn (från U-laget)
Utanför: Modig (TB), MMK (TB), Sömskar (TB) och Nordström (TB)
Kompletterande kommentar till uttagningen ovan, hade Dyvik helt utanför tidigare men hon avslutade säsongen hyfsat bra. MMK gjorde det bra i TdS liksom Vinsa, men Vinsa har efter det gjort bättre resultat.
Hoppas dock på utökning av TB till tio så att Svahn, MMK och Henriksson får plats. Sömskar platsar inte längre i det svenska landssprintlaget och får det än tuffare nu när Hagström + Lundgren ska etablera sig (och Svahn är på väg).
U23 har inte fått vara med i B-laget vi får se hur dom gör nu men Nordström o Modig ska bort med sina resultat.. Två tjejer med topp tio från världscupen tror jag inte blir petade Ribom är U23 en säsong till och lär bli kvar där så att Molander kan vara kvar som ändå gjort mer på världscupnivå.. Hagström o Lundgren är mycket svårare båda är redo för världscupen men med gamla reglerna är det antingen A-lag eller juniorlag som gäller nästa säsong..
Allt detta kan lösas med två b-lag istället det vore nog det vettigaste..
Falk, Dyvik, Lundgren, Hagström, Sömskar, Svahn i sprint och Settlin, Henriksson, Vinsa, Molander, Ribom, Rönnlund i distans detta känns som bästa lösningen.. Platser kan dras in på i ungdomslaget eller herrarna det finns minst dubbelt så många bra tjejer i nuläget..
Mitt förslag:
A-laget
Ebba Andersson
Maja Dahlqvist
Ida Ingemarsdotter
Charlotte Kalla
Frida Karlsson
Stina Nilsson
Jonna Sundling
Team Bauhaus
Anna Dyvik
Hanna Falk
Johanna Hagström
Moa Lundgren
Emma Ribom
Evelina Settlin
Linn Svahn
Inget Piteå för Ebba, flyttar istället till Östersund.
Frågan är om detta innebär någon förändring av tränare för Ebba.
Bra Ebba. Mer sparringpartners och förutsättingar för bra träning året runt där. Även basen för skidskyttarna, erfarenheter och träningsutbyte sker ju över gränserna om man ska tro Fredrikssons långa intervju med Stina.
Ebba (och lillebror Fredrik) följer alltså Stina och skidskyttarna i fotspåren. Det verkar som om allt fler av elitvintersportarna i Sverige koncentreras till Östersund. Inte så konstigt egentligen då kommunikationerna dit/därifrån är bra och mycket kompetens är koncentrerad dit. Därtill tidig snö och säker snö. Sollefteå och Piteå saknar flygplats. Falun får snö lite senare och Umeå? Ja, varför väljer så få Umeå? Det borde också funka bra.
Frida stannar däremot i Sollefteå. Läste att hon har köpt hus med pojkvännen William Poromaa. Blir intressant att se hur det går. Stort steg att flytta ihop och att dessutom göra det i ett hus när man bara är 19/20 år. Jag tror att lägenhet är betydligt bättre för elitidrottare. Det kräver ju inte en massa uppmärksamhet och underhåll.
Per, Umeå har osäkra snöförhållanden som gör det vanskligt som skidåkare. Sundling bor tex i Östersund.
GKA, och Sönskar bor i Falun, Teodor bor väl också i Östersund (på tal om Umeå skidklubb)…
Kristine Stavås Skistad kritiserade det norska landslaget för att det inte fanns en separat träningsgrupp för kvinnliga sprinters. Det straffade sig snabbt, nu blev hon inte uttagen till landslaget för nästa år https://www.nrk.no/sport/kometen-skistad-droppes-pa-elitelag-av-landslagsledelsen-1.14531678
Stenshagen i sprintlaget. Hmmm?
Dyrhaug får nytt förtroende.
Vad jag har läst så anser Falla att de norska sprinttjejerna inte kan matcha de svenska kapacitetsmässigt. Det kan man också se i distansloppen och i många sprintlopp så hon har helt rätt. Därför anser hon att de behöver träna med distansarna och inte bilda ett eget lag. Medan Skistad inte håller med. Skistad är frispråkig och kanske till och med lite stöddig och det går inte riktigt hem hos Falla tror jag.
Sedan kan jag tycka att norrmännen haussar Skistad lite väl mycket men det beror kanske på att de har det väldigt tunt bakom Falla så det finns ett tomrum att fylla.
Konstig norsk laguttagning det kommer bara ta längre tid för Skistad att bli uthållig när hon inte är med i A-laget.. Andra svaga uthållighetsåkare som Stenseth Eide o Lotta Weng är uttagna.. Att Norge väljer att satsa på snart 30 åriga Slind o Eide istället för Skistad är en dröm för Sverige.. Dom har ingen chans att nå våra åkare i sprint. Grunden till OS 2022 måste man börja lägga redan nu.. Varje säsong Norges unga åkare inte får chansen att träna med Johaug o Östberg går dom miste om något det finns inget som är viktigare än att få lära av dom bästa.
Det kan være flere veier som fører til suksess, det beviste Johaug siste sesong. Hun har trent alene i 2 år, og resultatene hennes taler for seg selv.
I motsatt fall, Kalla vente tilbake til landslaget og det ble vel ingen supersesong.
JohanA skrev: ”Varje säsong Norges unga åkare inte får chansen att träna med Johaug o Östberg går dom miste om något det finns inget som är viktigare än att få lära av dom bästa.”
Inte fasen satsade Sverige på sina unga talanger förra året. Ingen av talangerna Frida Karlsson, Moa Lundgren eller Johanna Hagström kom med i träningsgrupperna A eller B (Bauhouse). Istället plockade man in halvgamla, medelmåttor som aldrig kommer att bli några toppåkare i Team Bauhouse (Lovisa Modig, Moa MK och Lisa Vinsa).
Jag hoppas verkligen att den nya förbundskaptenen inte gör samma misstag till kommande säsong utan satsar på de unga talanger som Sverige har.
Att som LOA hävdar att Sverige inte satsar på sin tunga talanger är ju bara fel. Stina kom med A-landslaget som förstaårssenior, samma sak med Ebba och för båda har det gått riktigt bra. Även Sundling kom med som förstaårssenior även om det inte gick lika bra för henne under hennes första år.
För Lundgren och Hagström har det gått ganska bra trots att de var kvar i utvecklingslandslaget. Och att Frida som junior skulle komma med i A-landslaget eller Team Bauhaus tycker jag inte alls är rimligt.
Sverige har ju generellt satsat mer på sina unga talanger i A-landslaget än vad Norge har gjort.
Skistad har fått et par sesonger ødelagt av feil eller for mye trening. Det tar tydeligvis tid for hennes kropp å venne seg til tøff trening. Nå får hun et helt eget opplegg. Jeg tror faktisk den norske landslagsledelsen gjør rett. Det ideelle for Skistad hadde vært et sprintlag, men når det ikke blir noe av, er dette helt OK.
Det finnes 18 russiske damer i deres landslag De som forsvinner ut er Dotsenko,Tchekaleva, Shapovalova og Mateeva. Mateeva tar en barnepause, og kommer kanskje tilbake, sier hun selv.
”Kommer i slutet av veckan och nästa vecka.” svarade SSF igår på frågan om när de planerar att släppa nästa säsongs längdlandslagstrupper. Publicerar en tråd här på Skidpepp så snart de släppt infon.
Rastjapa: Ta gärna en titt på min kommentarfråga i denna tråd från 2019-04-08 (kl 10:53) om ryssarna och deras organisation?
Läste nånstans att Skistad skulle vara med i juniorlaget. Verkar ju knasigt då hon blir första årssenior. Måste ha menat utvecklingslandslaget.
Skistad är på hög seniornivå i sprint men är på medioker juniornivå när det gäller kapacitet. Hon är ett helt hav efter de flesta andra norska landslagstjejerna kapacitetsmässigt och att då träna ihop med dem låter inte förnuftigt. Dessutom har hon en unik fysik som jag tror inte ens de norska tränarna vet om den är positiv eller negativ för hennes vidare skidkarriär. Så de trevar sig fram för att få bästa utveckling för henne.
https://www.instagram.com/p/Bw9hne5B5GV/?utm_source=ig_web_copy_link
Jag ser ju inte att Skistad har sämre distansförmåga än Stenseth tex.
Vi får veta klockan 13:00 idag alltså
Ida slutar. Jag trodde inte det men det är nog ett klokt val. En fantastisk skidåkare som avslutar karriären med OS-guld, VM-guld, och en individuell silvermedalj i sprint på merilistan. https://www.dn.se/sport/ida-ingemarsdotter-avslutar-karriaren/
Per: Håller med. Hon slutar med flaggan i topp efter en fin sista säsong! Här infon på SSF webbplats – länk
Settlin får nog hennes A-landslagsplats men vi får se kl 13?
Ingemarsdotter har ledaregenskaper och kommer sannolikt att fortsätta inom längdåkningen i någon position. Varför inte som tränare?
Kan det vara så att hon in fick plats i A-truppen? Skulle ju vara konstigt i så fall kan man tycka men det finns kanske ett par åkare som skulle gått om henne i år och att nya ledningen vill satsa på framtidsnamnen,Nu fickk hon chansen att gå på topp
karlP: Tror mer på att det har kommit fram så många nya unga namn på hög nivå så Ida tycker att hon inte längre behövs som potatis (som hon själv uttryckt det). Det finns nu många andra som t.ex. kan fungera som reserv/ andraalternativ i ett stafettlag.
Hatten av för Ingemarsdotter som slutar på topp och lämnar plats åt yngre åkare inför viktiga säsonger in till nästa OS.. Nu kommer alla komma ihåg henne för den duktiga åkaren hon var och inte som en bromskloss för framtiden.. Tack för mästerskapsmedaljerna Ida. Hon vore ett bra namn att få in som ledare i landslaget tror jag..
Om Ida hade velat fortsätta hade hon säkert platsat i a-laget. Årets säsong var ju bra med en sjätteplats i sprintcupen (tredje svenska) och en 15e plats i totalcupen (femte bästa svenska).
Hagström?
Så Frida kom med i a-laget men inte Dyvik.
Med 8-6 damlag-herrlag och med Ida som slutar och Dyvik som får gå till Bauhaus fick de ihop det hyfsat bra. Det man kan fråga sig är om det är bra att placera två andraårsseniorer som vann U23-VM (Lundgren) och var på pallen i VC (Hagström) i ”utvecklingslaget”? Å andra sidan var det ju inget fel på deras utveckling inför den här säsongen så det bästa är kanske att inte röra runt för mycket.
Nytt inlägg skapat nu här på Skidpepp där de nya landslagsgrupperna kan diskuteras:
http://www.skidpepp.se/2019/05/03/landslagstrupper-2019-20/
Vad krävs det för att komma med i Team Bauhaus (bästa placering i världscupen under säsongen):
Anna Dyvik 10:a
Moa Molander Kristiansen 9:a
Elina Rönnlund 28:a
Martin Bergström 5:a
Axel Ekström 27:a
Marcus Grate 6:a
Simon Lagesson 39:a
Anton Persson 24:a
Marcus Ruus 33:a
Björn Sandström 37:a
Karl-Johan Westberg 7:a
Utanför på damsidan (U23-åkare ej medtagna):
Linn Sömskar 5:a (har följande resultatrad i världscupen 5 – 14 – 21 – 22 – 25 – 33 – 34 -37)
Maria Nordström 21:a
Jennie Öberg 30:e
Ålder ser onekligen ut att vara en parameter.