Vad hände med hösten?

Jaha, är det redan slutet av november? Den här hösten går nog till historien som den snabbaste någonsin för min del. Nyss var det sommar och rätt som det är blir det längdpremiär i Bruksvallarna. Finns det ens snö i Sverige? Sist jag var uppe Jämtland för nästan två veckor sen var det ju barmark i bland annat Ånn.

Men men, nog om min dåliga framförhållning.

Under tiden jag har haft den snabbaste hösten någonsin har våra kära atleter ägnat sig åt att träna. Och träna. Vila lite, men mest träna. Sa jag träna? Javisst. Träning är grejen på hösten. Höghöjd, låghöjd, höglåg och i lågland.

Men det handlar inte bara om träning. Det handlar om vila också. Oftast är det just vilan som är nyckeln till framgång och den stora frågan är nu: har svenskarna fått tillräckligt med vila?

Några frågetecken: Johan Olsson släpar numera runt med två barn och har dessutom flyttat till Sundsvall. Kan det ha påverkat karln negativt? Oavsett så baissar han som vanligt sin form: ”Jag känner mig som en rundningsboj just nu. Dom andra killarna i landslaget åker rundor runt mig.” Underbart att höra! För övrigt öppnar Olsson för fler säsonger i videointervjun ovan.

Marcus Hellner är ju numera farsa. Inte bara han och skotern längre. Kan det påverka form och motivation? Han har valt att göra som förra året och inte ställa upp i Bruksvallarna utan istället köra tävlingarna hemma med familjen i Gällivare där bland annat Bauer, Harvey, Kershaw, Valjas, Jaks, Ustiugov och Belov är på plats. Där blir det sprint på lördagen och 10/15 km klassiskt på söndagen.

Anna och Emil har snickrat vidare på kåken och hoppas dom hunnit vila mellan husbygget, Instagram och allt annat som de två energiknippena sysslat med.

Hur som helst, i morgon drar säsongen igång på allvar med 5/10 km klassiskt i morgon som tyvärr inte sänds i SVT. Dock lär det nog gå att få till någon slags timing på Däremot blir det full täckning av helgens tävlingar på SVT genom Vinterstudion som är tillbaka. 10/15 km fritt på lördag och sen sprint på söndag.

De flesta i landslaget är på plats. Samt stora delar av Sverige-eliten samt lite internationella lirare. Eller vad sägs som broder nummer tre av Northug-klanen?

En annan kul start blir Jesper Modin som i slutet av förra säsongen äntligen började komma tillbaka i skidspåren. Han har känt sig lite halvseg senaste tiden men hoppas att det släpper lagom till klassiska loppet men framför allt till sprinten som är de två lopp han ställer upp i under helgen. Modin skriver för övrigt på Twitter ”Lär åka bredbent om jag ska hålla nr 186 bakom mig” angående att Johan Olsson startar 20 sekunder efter Modin.

En som har haft ett lite annorlunda försäsongsupplägg är Lord Nelson som skippade vilan efter avslutad säsong och fortsatte åka skidor uppe i Bruksvallarna fram till 15 maj lagom till att första försäsonglägret med landslaget drog igång. Dock säger han till OP.se att han inte räknar med någon toppform i helgen men att han ändå vill prestera tillräckligt bra för att få åka till Kuusamo.

En som däremot inte kommer till start är fjolårssegraren Tiio Söderhielm som drabbats av ”mystisk skada” sedan några veckor tillbaka. ”Jag har problem att ta mig ur sängen och skidåkning just nu är inte att tänka på.” Mycket tråkigt!

En annan som inte kommer till start i helgen, eller resten av säsongen heller förmodligen, är Hanna Erikson som åkt på en stressfraktur i ryggen!!

Stina Nilsson kommer däremot till start, men bara på lördag. En överbelastning i en fot sätter stopp för klassisk åkning så då blir det bara lördagens 10 km fritt kvar.

Hur är det med gamle goe Anders Södergren då? Jo han har ju såklart åkt på en förkylning nyligen och lär inte kunna visa sitt rätta jag till helgen. Och utan resultat blir det svårt att komma ut på världscupen för Löken som inte längre tillhör landslaget.

Annars verkar hela landslaget vara i gott slag.

Som vanligt ska man kanske inte dra allt för stora växlar vid helgens resultat med tanke på att de stora namnen fortfarande är ruggigt nedtränade. Dock är det faktiskt så att helgens tävlingar är uttagningstävlingar inför kommande världscuptävlingar och skulle någon utanför landslaget spöa flera ur landslaget, ja då finns ju chansen att hen får åka istället för någon i landslaget. Så helt ospännande är det verkligen inte!

Saker som jag vill se i helgen är bra resultat från ungtuppar och bra resultat i distansloppen från sprintgänget som aspirerar till att bli distansåkare. Utöver det är jag nöjd med vad som helst.

Startlistor fredag

Ett kul tips är att läsa landslagets åkares status inför premiären enligt Rikard Grip. Iofs låter det på Grip som att det är dans på rosor bland hela gänget, men så himla bra kan det väl inte vara? Eller?

Hur är banan?
Jo banan är tydligen omgjord sedan förra året. Speciellt sprint-delen av banan har gjorts om för att bli tuffare så att det inte ska bli stakfest då årets sprintupplaga går i klassisk stil.

Och hur blir vädret?
Jo helgen blir rakt igenom mulen med några minusgrader och nästan ingen vind. Helt OK med andra ord. Dock har det varit blidväder nyligen vilket gjort att det endast finns snö på själva banan som i dagsläget verkar vara runt 4 km lång och rätt så sliten pga alla som är där och tränar.

Till sist: ett lika säkert vintertecken som Bruksvallarna, lika säkert tecken i tiden är norskarnas kaxighet när det kommer till kommande prestationer. Enligt en enkät som Expressen gjort bland norska landslagslöpare tror de flesta att Norge kommer ta åtta guld (av tolv). Och som vanligt kan jag tycka att Norge kan få mängder av guld, bara de inte tar hem femmilen eller stafetten. Eller vad säger ni?

Allra sist apropå Norge: glöm inte att hålla koll på tävlingarna i Beitostølen i helgen!