Kalla inte helt oväntat segrare

Bruks-logga

Nu nu nuuuu är äntligen säsongen igång. Att Charlotte Kalla skulle segra var ingen direkt högoddsare, däremot var det rätt häftigt att Sofia Hnriksson, 20, gled in som tvåa. Och sen på något sätt rätt skönt att nummer tre var Anna Haag, även om tiden upp till Kalla var enorma 50 sekunder på bara 6 kilometers åkning. Huva! Ett annat utropstecken var Ebba Andersson på tionde plats. Om jag räknat rätt är hon bara 17 år! Visserligen åkte hon bra på någon Skandinavisk Cup så hon är ju ett litet underbarn. Dock väldigt kul att hon fortsätter att gå bra.

Topp tio damer
1. Charlotte Kalla
2. Sofia Henriksson +37.0
3. Anna Haag +50.4
4. Emma Wikén +51.7
5. Sara Lindborg +53.7
6. Seraina Boner +1:00.9
7. Maria Rydqvist +1:10.1
8. Maria Gräfnings +1:11.0
9. Magdalena Pajala +1:13.1
10. Ebba Andersson +1:13.6

I grannlandet i väster tog Johaug hem det före Bjørgen och Weng.

På herrsidan blev det tack och lov lite mer rafflande. Calle Halfvarsson låg länge i tät och såg ut att ta hem loppet. Vid 8,4 km hade han 11 sekunder ner till tvåan Johan ”rundningsbojen” Olsson och speakern KEK började hojta att segern var klar för Halfvarsson så istället för att maxa järnet in i mål gled han lugnt och nonchalant över mållinjen i tron om att allt var klart. Men det var det icke! För en stund efter Halfvarsson fanns som sagt Olsson i spåret. Rundningbojen fick upp vittring och vips så var resultatlistan en annan än vad KEK basunerat ut lite tidigare. Halfvarsson till Expressen:

”Jag åker och löjlar mig på slutet. Jag trodde att det var klart, jag tänkte att jag skulle vara lite cool, vara lite kaxig och glida i mål utan att ta. Jag trodde inte att Johan åkte så bra. Det var nonchalant av mig, väldigt nonchalant.”

Så kan det gå. Men han lovar tydligen att inte göra samma sak i världscupen nästa helg. Tack för det!

Trea blev Lars Nelson, fyra Daniel Richardsson och glädjande femma blev Jesper Modin! Fast å andra sidan är det inte direkt någon världselit bakom honom heller…

Topp tio herrar
1. Johan Olsson
2. Calle Halfvarsson +0.4
3. Lars Nelson +22.5
4. Daniel Richardsson +28.0
5. Jesper Modin +36.0
6. Gustav Eriksson +52.3
7. Martin Bergström +54.8
8. Martin Johansson +55.1
9. Teodor Peterson +55.6
10. Jörgen Brink +57.0

…och i Norge vann Sundby 26 sekunder före Northug(!) som blev tvåa trea. Tønseth blev tvåa.

Till sist vill jag tipsa om Jonas Karlssons senaste inlägg på Vinterstudions blogg. Mkt roligt. Men stackars Hård!