Help me Obi Wan Kalla, you’re my only hope!

I det svenska landslaget har Charlotte Kalla befunnit sig i en helt annan dimension det senaste året när det kommer till form. Först har vi Kalla, sen har vi ingenting, sen har vi ingenting och sen har vi resten av gänget. Ungefär. Det kan ju inte vara lika bra sparring som det t ex är i det norska landslaget där det dräller med starka åkare.

Å andra sidan lever Kowalczyk ett rätt sololiv och hon levererar ju ändå.

Anledningen till att jag tänkte på detta beror ju så klart på dagens resultat i Toblach. Kalla åker fenomenalt bra, i sladdriga spår!! Till och med det polska sluggerproffset fick däng. Mot norska monstren Johaug och Bjørgen fanns inte mycket att göra men Kalla tar ändå en pallplats, mycket mycket bra!

Men sen var ju det här med Obi Wan. För tillfället, när det gäller distans, är resten av damlaget rejält distansierade av både täten och Kalla. Det är dåligt av flera anledningar. Dels är det ju så klart tråkigt att vi inte har fler som krigar i toppen, och dels blir det inte så värst kul att vara svensk när OS-stafetten går. Sen så finns det även risk att för stora förväntningar och tryck hamnar på stackars Kalla och då kan det mentala kollapsa och vi lämnar OS utan en enda bra damprestation..

Näst bästa svenska blev idag Britta Johansson Norgren på en artonde plats, distansierad med hela 1:53. Om vi drar bort övermänskliga Bjørgen blir avståndet till tvåan Johaug knappt 1:20 vilket ändå inte är helt åt helskotta. Dryga tio sekunder sämre var Sara Lindborg och på platsen efter hittar vi Anna Haag som öppnade ovanligt starkt men orkade inte hela vägen. Emma Wikén blev 33:a vilket kanske inte är helt optimalt.

Nu håller vi tummarna att svenskorna längre ner i listan inte helt har släppt upp formen än utan kör hårdare inför OS. Kanske önsketänkande?

I morgon kör tjejerna sprint. Ingen av dagens svenskor står som sagt på startlinjen men det ska bli mkt intressant att se vad mästerskapsproffset Ida Ingemarsdotter kan hitta på. Värt att notera är att amerikanska sprintstjärnan Randall tävlade idag vilket kan sätta lite spår inför morgondagen.

Jag hoppas någon av tjejerna levererar i morgon så det svenska folket slipper säga ”Help me Charlotte Kalla, you’re my only hope!”