Bruksvallarna!..?

Tack vare att Sveriges landslag och många andra brukar tävla i säsongsupptakten i Bruksvallarna har SVT till slut valt att sända dessa tävlingar i TV. Under flera år har det varit en spännande förfest inför världscupen och man går runt och inbillar sig att längdskidor är lika stort här som i grannlandet i väst som kört tunga TV-produktioner från Beitostølen helgen innan världscuppremiären.

Allt känns fantastiskt. Tills man läser att Marcus Hellner inte vill tävla i premiären i Bruks. Istället lämnar han lägret (ja, i Bruksvallarna!) och åker den sjukt långa vägen upp till Gällivare och tävlar. Alltså, jag förstår att grabben är Gällivare-patriot, men är verkligen detta det bästa för längdsverige? Att det dyker upp konkurrerande tävlingar när det är tänkt att ”alla ska vara på plats”? Sen att Jönsson och Olsson inte känner redo att tävla är också lite synd. Men det är lättare att acceptera.

Eftersom säsongspremiären i Bruksvallarna är en rätt speciell tävling med tanke på att den främst är en nationell angelägenhet (få nationella tävlingar TV-sänds) tycker jag det borde stå i landslagets kontrakt att de bör närvara i Bruksvallarna. Speciellt när de ändå är där på läger!

Om det nu skulle bli så att endast ett fåtal ur landslaget deltar i Bruks, ja då kommer SVT garanterat dra sig ur och vi entusiaster förlorar en spännande helg.

På damsidan är dock hela landslaget anmält. Utöver svenskorna är även franska landslaget där samt scweiziskan Seraina Boner. Julia Svan blir en intressant start.

Men jag tror ändå det kommer bli kul. Franska herrarna är också på plats och det ska bli oerhört spännande att se hur det går för Daniel Richardsson samt vad Anders Södergren kan hitta på. Ser man dock till fis-punkter i fredagens lopp dominerar fransmännen rätt rejält.