Ingen Olsson imorgon

skiathlonbanan

Den stora snackisen har idag varit att Johan Olsson står över morgondagens skiathlon. Tråkigt, säger vi som gillar att se honom i spåret, så klart. Karln brukar sätta färg på den här typen av lopp om formen hans är god. Och det är den ju. Men istället satsar han alla kort på 15 fritt, stafetten och allra mest på femmilen. Det är väl klokt med tanke på luftrören osv. Johan har nog koll.

Så istället går Södergren in i laget.

Medaljchansen för herrarna är väl rätt så svag ändå? Motståndet är brutalt och bredare än på länge kan jag tycka. Ryssarna är i toppslag. Norskarna ser fräscha ut, inte bara Norrtugg. Teichmann har vaknat ur dvalan, Kazakerna dundrar på. Schweiziska enmansshowen Cologna är megagiftig. Och så vidare.

I SVTs VM-studio diskuterades det huruvida loppet i morgon kommer utvecklas. Som det ser ut nu ska det inte snöa vilket betyder att det finns möjlighet att rycka redan under den klassiska delen. Skulle det komma snö strax innan eller under tävlingen, ja då blir det en sådan där härlig sällskapsresa som vi alla älskar.

Blir det en riktigt seg sällskapsresa (ryssarna lär nog vägra) kan Calle Halfvarsson göra något stort. Han är spurtsnabb och bra på att hitta positioner. Men blir det sällskapsresa kan man redan nu ge guldet till Petter. Så egentligen känns det som om att vi har störst svensk medaljchans om det går sakta samtidigt som det då blir tråkigt ur spänningssynpunkt med tanke på Northugs spurtförmåga. Jag säger som Northug, fast tvärt om. Att det är viktigare att klå Northug med en fjärdeplats än att få ett brons bakom norrmannen. Sån är jag. Men visst kommer jag jubla om vi får en medalj, helt klart.

I damloppet bryr sig tjejerna inte om väderlek eller någonting annat som kan hindra. Tjejerna brukar gasa på i fullt ös redan från start. Sveriges nya äss i rockärmen är Emma Wikén som gör sin allra första mästerskapsstart! Kanske kanske medaljchans! Hon säger själv att just skiathlon är hennes grej eftersom det brukar kännas bra att byta teknik mitt i lopp så där.

Sen har vi ju självklart Charlotte Kalla, som inte riktigt verkar få till det där med skidbyte trots att det är favoritstilen sist. Hon har ryckt upp sig men det är ändå som om det är lite svajigt där. Kan dock gå bra om formen sitter där den ska. Och det gör den ju!

Sofia Bleckur och Anna Haag fightas om en plats bland de tio bästa, men det blir nog tufft.

För motståndet är tufft, riktigt tufft. Dock skönt att Norge inte får ställa upp med obegränsat med tjejer, för då hade dom tagit c:a alla bra platser minus Kowalczyk, typ. Steira är farlig, Johaug är farlig men Bjørgen är farligast av dom alla! Sen har vi ju gladeligen bra form på finskorna vilket jag gillar. Mer Norden i topp tack!

Vi som sett Kowalczyk skejta i vinter vet att det inte är den bästa tekniken. För att hon ska kunna vinna måste hon nog få en egen lucka redan på klassiska delen. Eller vad tror ni? Sista delen av banan är mycket utför vilket inte gynnar Johaug så värst mycket. Om hon ska gå bra måste hon nog också ha ett ordentligt försprång någonstans på fristilsdelen. Bjørgen däremot kan lita på sin råstyrka och skulle nog kunna vinna trots att flera är samlade i slutet.

Svenska Uppställningen
Sofia Bleckur
Anna Haag
Charlotte Kalla
Emma Wikén

Calle Halfvarsson
Marcus Hellner
Daniel Richardsson
Anders Södergren