Touren igång, men vad hände med klockan?

IMG_2978
Samtidigt i… c:a många mil norr om Oberhof

God kväll (igen). Ni kanske tror att jag är en riktig nattsuddare som sover på dagarna och sitter och trollar runt på nätet om nätterna. Riktigt så är det inte. Faktiskt inte alls. Ni som läste bloggen igår vet att jag skolkade från prologen idag. Istället för tourpremiär klev jag upp äckligt tidigt och drog upp till Roslagen för att kasta mig ut på nystöpta skärgårdsisar. Det blev en fantastiskt fin skridskotur som varade från gryning till skymning och landade på 54 km, alltså strax över en härlig femmil. Vad jag inte visste då var att vädret vi upplevde där ute på isarna påminde en hel del om hur det såg ut i Oberhof. Stark vind från syd och en härlig blandning mellan mulet, snöfall och regn där sikten stundtals var rätt kass. Men där slutar likheterna med skidtävlingen. Eller vänta, jag är förmodligen lika trött som de tävlande där nere just nu. Nej, jag är nog tröttare. Det som skiljer en annan medelmåtta som jag från de fantastiska atleterna som idag inlett sin långa resa mot toppen av Alpe Cermis är att de lyckas återhämta sig så extremt bra!

Nog om min dag, hur var det nere i Oberhof bortsett från vädret? Jo, som TV-tittare var det riktigt svårt att veta eftersom produktionen var en av de sämsta jag någonsin upplevt sedan jag satt och stirrade på en liten webb-tv-sändning från målområdet under Bruksvallsloppet för ett antal år sedan. Sämst av allt var att bildproducenten trodde det skulle bli mer spännande om man väntade med att visa tidtagningen in i det sista när en skidåkare var på väg mot mellantider eller mål. Katastrof. Eller varför inte citera mina läsares kommentarer:

”En klocka i bild hade varit roligt också.”
”Producenten hatar klockor?”
”MEN KLOCKA!!!!”
”Hur svårt ska det vara att visa en klocka i bild!!!?”
”MEN ALLTSÅ KLOCKA Det är ju helt värdelöst”
”Har de en tävling om att visa klockan så sent som möjligt?”
”Nu har jag startat en egen klocka.”
”KLOCKJÄVEL!!!!!!!!!!!!!!!!”

Bortser man från klockans extrema seghet, som kanske var ett uttänkt spänningshöjande moment (eller ett practical joke, vad vet jag), fanns det en hel del annat man skulle kunna klaga på. Men eftersom jag inte vill framstå som en gnällig gammal farbror (som kanske föreslår konspirationsteorin att det tyska produktionsteamet avsiktligt gör en dålig produktion eftersom det är mot intervallstart och älskar masstarter) väljer jag att istället övertyga mig själv att det var vikarier i produktions-båset idag. Imorgon blir det bättre (och inte för att det är masstart!).

OK, då har jag fått det ur världen.

Nu till det roliga: loppen!

Först och främst måste jag berömma Justyna Kowalczyks härliga goggles-bränna hon måste ha fixat under den senaste tiden. Vit runt ögonen och tokröd i resten av ansiktet. Därefter måste jag berömma hennes sätt att åka så fort med den yxiga tekniken. Det är nästan så att jag skulle kunna säga att jag har bättre skate-teknik, men jag vågar nog inte riktigt för då kommer ni börja videogoogla mig och hitta massa felaktigheter i min teknik. Hur som helst, väldigt imponerande att det ändå gick så fort!

Inför touren trodde jag att Kikkan Randall hade prickat in formen lite för tidigt och att hon inte alls skulle leverera under touren. Men så fel jag hade. Och så roligt! Ju fler nationer desto bättre. En annan amerikanska som inte var lika glad var Jessica Diggins. Hon såg helförbannad ut när hon tog av sig skidorna i målområdet. Efteråt läste jag på hennes Twitter att hon vurpat rejält. Riktigt synd. Hade hon varit kille hade hon inte behövt vara så värst orolig eftersom jag tror att hela herrfältet kommer samlas i morgon under jaktstarten. Tyvärr (för Diggins del) är det en helt annan femma i damloppet, då kör alla för kung och fosterland från allra första stavtaget.

Och då gäller det för Charlotte Kalla, som går ut nio sekunder efter ledande Randall och fem sekunder före Kowalczyk, att hon hänger med. Den stora frågan som förmodligen upptagit större delen av hennes tid under kvällen är: ska jag våga gå med Kowalczyk? Jag tror ingen har ett bra svar där. Det kan vara så att Kalla är tillbaka i gammal knallform och då skulle hon kanske kunna haka på det polska lokomotivet, men bara då. Well, den som lever får se. En som garanterat kommer komma som skjuten ur en kanot i morgon är Therese Johaug som är halvminuten efter Randall. Hela vägen till tät? Det återstår att se. Jag tror att hon blir tvåa, efter Kowalczyk.

På herrsidan visade Petter Northug verkligen musklerna idag. Till skillnad från Hellner som såg rätt så utpumpad ut i mål, såg Northug rätt så oberörd ut vilket var en läskig syn. Tänk om han följt sin plan och tagit det lugnt idag och ändå vunnit? Gulp, säger jag bara.

Utöver Hellner och Northug var alla andra favoriterna med där högt uppe idag: Legkov, Chernusov och så klart Cologna. Men egentligen spelar det inte så stor roll. Prologen känns mest som ett tillfälle för herrarna att visa upp sig och sätta lite skräck bland motståndarna för imorgon är alla samlade i en gigantisk klunga där jag hoppas att Richie eller Olsson kan hitta på något kul.

Till sist har jag lovat mig själv att jag skulle betygsätta alla svenskarna från P till PEPPP. Här kommer min lista:

P

Sara Lindborg. OK, det är inte hennes distans men nästan en minut på 3 km är lite väl mycket.
Anton Lindblad. OK, han är reserv, men han borde kunnat åka snabbare tycker jag.

PE

Martin Johansson. Hade hoppats på mycket bättre resultat.
Mia Eriksson. Lagom men inte så mycket bättre.

PEP

Jennie Öberg. Nästan poängplats.
Anna Haag. Hade det varit för ett par år sedan hade jag gett henne ett P, men nu är det en annan Haag vi måste vänja oss vid i ett tag tror jag.
Johan Olsson. Stabilt men ändå inget glänsande.
Daniel Rickardsson. Lagom.

PEPP

Emma Wikén. En tjugondeplats och 20 sekunder efter, det är bra av succétjejen från Bruksvallarna.
Emil Jönsson. Bra kämpat, även om det såg ut som om han slappade lite i utförsåkningen. Varför, Emil?
Calle Halfvarsson. Äntligen ett bra resultat från Calle! Kan bli en riktig tour-räv i framtiden tror jag.

PEPPP

Charlotte Kalla. Endast slagen av Randall är väldigt bra. Det här kan bli en kul tour.
Marcus Hellner. Trots avsaknaden av tävlingar den senaste tiden levererar Marcus. Snyggt!

Ställningen herrar efter en etapp

Ställningen damer efter en etapp

 

Nu ska jag sova i tusen år, eller åtminstone fram till kl 13:35, då jag tänker sitta klistrad framför min dator och följa loppet på SVT play. Godnatt!

Etiketter: